“Μόλις ἔπαυσεν εἷς νιφετὸς καί ἤρχισεν ἄλλος”

Κόνιτσα, 2-2-2012
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην περίφημη «Σταχομαζώχτρα» του έγραψε την παραπάνω φράση σε χρόνο παρατατικό (Μόλις ἔπαυεν εἷς νιφετὸς καὶ ἤρχιζεν ἄλλος) γιατί στους χειμώνες της εποχής του έφθανε ακόμη ο απόηχος της Μικρής Παγετώδους Εποχής και οι χιονιάδες ήταν αλλεπάλληλοι. Σήμερα χρησιμοποιούμε αόριστο, αλλά, αν συνεχιστούν με αυτή τη συχνότητα οι ψυχρές εισβολές, …θα μπουν ιδέες στα μυαλά των λεγόμενων σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής. 

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγάζουν συμπεράσματα για το κλίμα από τον καιρό που βλέπουν στην πόρτα τους. Όμως, το σημερινό θέμα μας δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά η επί θύραις ψυχρή εισβολή, της οποίας τα σημαντικότερα στοιχεία είναι τα παρακάτω:

Α. Η επικείμενη πολική εισβολή θα είναι η ψυχρότερη ως τώρα του φετινού χειμώνα και οι άνεμοι που θα επικρατήσουν θα είναι ΒΔ έως ΒΑ εντάσεως 7 με 9 μποφόρ.

Β. Τα φαινόμενα (χιονόνερο ή χιόνι) στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας θα είναι τοπικά και σύντομα.

Γ. Τη Δευτέρα (5/1) πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου τα χιόνια σταδιακά θα κατεβούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Δ. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (6-7/1) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο Αιγαίο από τις Β. Σποράδες ως την Κρήτη (είναι πιθανό να χιονίσει ακόμα και στις πεδινές βόρειες περιοχές της) και σε μια στενή ζώνη της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από την Α. Μαγνησία ως την Α- ΝΑ Πελοπόννησο. Στην παραπάνω ζώνη οι περιοχές που θα δεχθούν τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού θα είναι η Εύβοια και οι ανατολικές περιοχές της Αττικοβοιωτίας. Η ευρύτερη ζώνη των χιονοπτώσεων φαίνεται να οριοθετείται από μια μορφή σύγκλισης ΒΔ ανέμων από τα δυτικά και ΒΑ ανέμων από τα ανατολικά. Μικρές μετακινήσεις της ζώνης αυτής προς τα δυτικά ή τα ανατολικά δεν αποκλείονται στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου
         


10 σχόλια:

  1. κυριε Ζακοπουλε ,πλην της σοβαροτητας σας ως επιστημων μετεωρολογος,κανετε και πολυ καλη χρηση της ελληνικης γλωσσας ( και οχι μονον ......) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε, υπάρχουν πιθανότητες καλές για χιονόστρωση στα Μεσόγεια Αττικής και στα Σπάτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακοπουλε καλή και ευλογημένη χρόνια.Υπαρχει έστω και μια πιθανότητα για χιονόπτωση σε Πύργο Ηλείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχομαι να χιονίσει τελικά και ρέθυμνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους σας και σε εσάς κ.Ζιακόπουλε. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά και καλή χρονιά.
    Σε συνέχεια του κειμένου του κ.Ζιακόπουλου, θα ήθελα να αναφέρω το εξής, αν και όχι τόσο συμβατό προς το αντικείμενο της ιστοσελίδας αυτής.
    Βρέθηκα σήμερα σε ένα πανέμορφο κατάλευκο τοπίο στην Κάτω Στενή Ευβοίας, όχι όμως για χιονοπόλεμο, αλλά για να βρεθώ στο ύστατο χαίρε προς τον ιερέα του χωριού, που έφυγε σε ηλικίας μόλις 34 ετών, πατέρας δύο παιδιών. Τον πρόδωσε η καρδιά του ανήμερα της πρωτοχρονιάς, όταν πρωί-πρωί μέσα στο χιόνι και τον παγωμένο αέρα θεώρησε καθήκον του να περπατήσει ως την εκκλησία του χωριού για να τελέσει τη θεία λειτουργία. Και αφού κατάφερε να φτάσει στην εκκλησία περπατώντας μέσα στους παγωμένους χιονισμένους δρόμους με τον αέρα να φυσά ασταμάτητα, προκειμένου να επιτελέσει το ιερό καθήκον του, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από λίγο μέσα στο Ιερό Ναό.
    Κόσμος πολύς αψήφησε το κρύο για να είναι κοντά του σήμερα.
    Σε ένα πανέμορφο -λοιπόν- λευκό τοπίο, τα δάκρυα κύλησαν σε όλους μας. Ήταν πραγματικά πολύ έντονη η αντίθεση του λευκού χρώματος, που τόσο αγαπάμε και προσμένουμε κάθε φορά, με το μαύρο χρώμα της απώλειας μίας ζωής.
    Και τότε θυμήθηκα τη φράση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Σὰν νά ᾿χαν ποτὲ τελειωμὸ τὰ πάθια κι οἱ καημοὶ τοῦ κόσμου.."





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει περιπτωση για αξιόλογα χιόνια στήν Χαλκίδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η χιονόπτωση είναι σίγουρη, πιστέυω και σε ελαφριά χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα και καλή χρονιά.
    Εμείς στα Γιάννενα δε σταθήκαμε τυχεροί αυτές τις μέρες των γιορτών, αφού οι συνοπτικές συνθήκες δεν ευνοούν τις χιονοπτώσεις στην περιοχή μας. Μακάρι να μπορούσα να βρεθώ για λίγο Τρίτη - Τετάρτη στο σπίτι μου στον Κάλαμο Αττικής...
    Σας χαιρετώ. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα πούμε από κοντά.
    Χρήστος Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδικη η παλιοζωή, Χρήστο. Εγώ είμαι κοντά στον Κάλαμο και συ κοντά στην Κόνιτσα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
      Καλή χρονιά


      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σας, υπάρχουν κάποια νεότερα προγνωστικά δεδομένα για το διάστημα 5-7/1?

    ΑπάντησηΔιαγραφή