Νέος κύκλος μελτεμιών από την Πέμπτη




10 σχόλια:

  1. Νέος κύκλος μελτεμιών και νέος κύκλος πυρκαγιών, πολύ φοβάμαι. Με τέτοιες θερμοκρασίες, καλύτερα να λείπουν τα μελτέμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα παιδιά .εγώ κατά την γνώμη μου μέχρι στιγμής έχουμε ένα ηπιο καλοκαίρι θα έλεγα με έναν πραγματικό καύσωνα στισ αρχεσ του καλοκαιριού.το αναφέρω γιατί εχθεσ κάποιος έλεγε ότι θα έχουμε πολύ ζέστη μέχρι 15 αυγουστο.μεχρι στιγμής είμαστε αρκετά τυχεροί κ μην ξεχναμε ότι περάσανε κ αρκςυεα βροχεσ ποτιστικεσ μάλιστα.το αναφέρω γιατί μερικοί λέγανε ότι θα έχουμε πολύ θερμό καλοκαίρι κ το συγκρινανε με το 2007.κ αμια σύγκριση όχι μόνο συνολικά αλλά κ ο καύσωνας ο φετινοσ στισ αρχεσ του ιουνιου ήταν αρκετά ηπιοτεροσ από τουσ καύσωνα του 07.εχιυμε αρκετα μελτέμια φετοσ κ μάλιστα ξεκίνησαν από νωρισ.λετε να σημαίνει κάτι για τον φετινό χειμώνα?

      Διαγραφή
  2. Στη Λαρισα κατα τον Ιουνιο η μεση μηνιαια θερμοκρασια ηταν 2,4οC πανω απο τα κλιματικα 1955-1997 και τον Αυγουστο 1,7οC πανω απο τα κλιματικα. Μιλαμε σαφως για μεταλλαγμενο καλοκαιρι οπως ειναι και τα περισσοτερα των τελευταιων 10 ετων τουλαχιστον. Δεν μετραμε τους καυσωνες και τις προσωπικες αισθησεις στο θεμα θερμο-ψυχρο καλοκαιρι. Αντικειμενικα μετραμε την θερμοκρασια και αυτη ειναι πολυ πανω απο τα κανονικα επιπεδα. Το θεμα βροχης ειναι αλλο και με αυτο μετραμε το ποσο υγρο ή ξηρο ειναι το καλοκαιρι. Στη Θεσσαλια και νοτιοτερα μιλαμε για ενα πολυ ξηρο καλοκαιρι σχεδον σε επιπεδα ρεκορ. 12 χιλιοστα συνολικα στη Λαρισα με κανονικα τα 45χλσ. Ο Αυγουστος εχει ξεκινησει ξηροτατος και θα συνεχισει πολλες μερες ακομα. Υπηρχαν βεβαια και λιγες περιοχες που εβρεξε καλα. Δεν ειναι τυχαιο παντως οτι οι πυρκαγιες ειναι πιο πολλες σε καλοκαιρια ξηρα. Φετος ειναι ενα απο αυτα. Η ιδια η φυση δειχνει σε τι καιρικη κατρακυλα εχουμε εισελθει ειδικα τα καλοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Βασίλη. Αν και χωρίς συστηματικές μελέτες είναι αδύνατο να καταλήξει κάποιος σε αξιόπιστα συμπεράσματα, δεν μπορώ να μη σχολιάσω αυτό που αποκαλείς μεταλλαγμένο καλακαίρι. Ως γνωστό, οι μεγάλοι καύσωνες προϋποθέτουν μεγάλο πλάτος των ατμοσφαιρικών κυμάτων και προφανώς όταν εμείς "καιγόμαστε" οι Ισπανοί παραδροσίζονται και το αντίθετο. Φοβάμαι όμως ότι πρόκειται για κάτι άλλο. Μιλώ για την τάση του υποτροπικού αεροχειμάρρου να μετατοπίζεται τα καλοκαίρια όλο και πιο βόρεια, που σημαίνει μετατόπιση της υποτροπικής ζώνης των υψηλών πιέσεων προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει περισσότερες μέρες με 36άρια και 37άρια, χωρίς να μειώνονται οι πιθανότητες ενός μεγάλου καύσωνα.

      Διαγραφή
    2. Θα (ψιλο)διαφωνήσω μαζί σου μόνο όσον αφορά τις τρεις τελευταίες λέξεις του σχολίου σου. Έχω την εντύπωση οτι η "καιρική κατρακύλα" γίνεται πιο εντυπωσιακά αντιληπτή από τις θερμοκρασιακές - και όχι μόνο - αποκλίσεις που παρατηρούνται τους χειμερινούς μήνες και όχι τόσο τους θερινούς.

      Διαγραφή
    3. Γιωργο μπορει σε αλλες περιοχες να ειναι ετσι. Παντως στη Λαρισα οι χειμωνες απο αποψη θερμοκρασιων την τελευταια 20ετια ειναι +0,4 πιο πανω ενω ανοιξη και καλοκαιρι +1 με +1,2οC πιο πανω.

      Διαγραφή
  3. Πάντως μέχρι στιγμής μασ έχει πάει καλά το καλοκαίρι.και τι λέω διότι όλοι λέγανε ότι θα έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων ετών.οπωσ λένε κ για τουσ πιο ψυχρουσ χειμώνες κάθε χρόνο.ενα μέτριο καλοκαίρι είναι προσ το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το πω και αλλιως για να γινει αντιληπτο οτι το φετινο καλοκαιρι ειναι πολυ ζεστο.
    Για τη Λαρισα εστω που εχω ολα τα στοιχεια.
    Ο Ιουνιος ηταν ο 3ος θερμοτερος των τελευταιων 60ετων!!!
    Ο Ιουλιος αν και δεν εχω ακριβη στοιχεια ακομα ειναι περιπου 7ος ή 8ος πιο θερμος τα τελευταια 60χρονια!!!
    Ο Αυγουστος θα δειξει αν θα μιλαμε για συνολικα αν το καλοκαιρι θα μπει στο τοπ5 των τελευταιων 60 καλοκαιριων. Μιλαμε για δραματικες καταστασεις.

    ΥΓ. Την οποιαδηποτε αισθηση ή τα νουμερα θερμοκρασιας πρεπει να την συγκρινουμε με την ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ και οχι με τον πιο θερμο ή τον πιο ψυχρο μηνα που εξεταζουμε.

    Για παραδειγμα γιατι φετος το καλοκαιρι πρεπει ντε και καλα να το συγκρινουμε με το 2012 που ηταν το πιο θερμο , εξαιρετικα ακραιο διαλυοντας καθε εννοια μεσογειακου καλοκαιριου και να βγαζουμε το αυθαιρετο συμπερασμα οτι ολα καλα και απολυτα κανονικα ειναι φετος.

    Εγω θελω να το συγκρινω με το καλοκαιρι του 1976 που ηταν ανοιξη και οχι κανονικο καλοκαιρι με θερμοκρασιες ψυχρες ρεκορ και με το σεντονι ή και την ελαφρια κουβερτα να ειναι απαραιτητες ακομα και στο κεντρο του κεντρου της Αθηνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Έχουμε πάλι φέτος το κλασικό μοτίβο των τελευταίων καλοκαιριών: Παρατεταμένα διαστήματα με ζέστη πάνω από τις κλιματικές τιμές, ίσως όχι τόσο έντονους καύσωνες και ελάχιστα (η και καθόλου) ενδιάμεσα διαστήματα δροσιάς. Προσωπικά, το τελευταίο "νορμάλ" καλοκαίρι που θυμάμαι (ίσως και λίγο ψυχρότερο σε μέσες τιμές από το κανονικό) ήταν του 2006.

      Διαγραφή
  5. Φιλέ είναι καλοκαίρι στην αθηνα.εγω έχω θερμόμετρο σπίτι το οποίο φετοσ δεν έχει ξεπεράσει τουσ 37 ακόμα κ στον μόνο καύσωνα που είχαμε μέχρι στιγμής αρχεσ ιουνιου.θελω να πω ότι 35 κ 36 βαθμοί στην αθηναϊκή ειανι απόλυτα φυσιολογικοί.ασε τισ βροχεσ π ήτανε κ πολύ ποτιστικεσ π έχουμε κατά περιόδους κ στην αθηνα.ενα απόλυτα φυσιολογικό καλοκαίρι μέχρι στιγμής με μολισ ένα καύσωνα στισ αρχεσ του.εγω εύχομαι να έχουμε ένα χειμώνα πραγματικό φετοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή