Ολοκληρώνεται η ψυχρή εισβολή

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς και θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στην κεντρική και τη Β. Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (17-18/11) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι Δ-ΝΔ περιοχές της χώρας. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα παραμείνουν χαμηλές. Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο (19-20/11), καθώς οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΑ και η ψύχρα θα υποχωρήσει. Πέρα από αυτά, θα σημειωθούν και βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης.       
  

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-11-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στις Β. Σποράδες και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ΝΑ 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς.


11 σχόλια:

  1. Όλα κι όλα,αλλά τις χιονοπτωσεις στη Δυτική Μακεδονία(ΚΟΖΑΝΗ)δεν τις είχε προβλέψει κανένας μα κανένας μετεωρολόγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε εξεταστή, τι βαθμό θα βάζατε στη χθεσινή μου πρόβλεψη για τα χιόνια της Κοζάνης: "Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Μακεδονία";

      Διαγραφή
    2. Παρότι δεν το πολυασπάζομαι, το GFS τις είχε πρωτοαναφέρει πριν 8-9 μέρες και μάλιστα το είχα λοιδορήσει ελαφρώς. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

      Διαγραφή
    3. Συμπαθέστατε κύριε Ζιακόπουλε στη χθεσινή ανάρτηση σας δεν υπάρχει καμία αναφορά στις σημερινές χιονοπτώσεις.Υπάρχει όμως σε ανάρτηση της Παρασκευής 11/11!
      οφείλετε να αναγνωρίσετε τη βαρύτητα που έχει η πρόγνωση της παρασκευής και τη αντίστοιχη της δευτέρας.(κατά την γνώμη μου η πρόγνωση της παραμονής πρέπει να έχει όλα τα φαινόμενα της επομένης)
      Επίσης,αφού σας αρέσει να αυτοσαρκάζεστε ,αν τα λεγόμενα σας την παρασκευή έιχαν μεταφερθεί στη δευτέρα θα σας έβαζα Άριστα!
      Καλό σας βράδυ

      Διαγραφή
    4. Η πρόγνωση που σας ζήτησα να βαθμολογήσετε είναι μέρος της αναλυτικής πρόγνωσης για τη βόρεια Ελλάδα που εκδόθηκε χθές (Δευτέρα 14/11) και ίσχυε για σήμερα Τρίτη. Όμως ας σταματήσουν εδώ τα περί βαθμολογίας.Όπως έχετε ήδη καταλάβει, προφανώς αστειεύομαι. Θέλω όμως να σταθώ σε δύο σχετικά με το θέμα σημεία. Η χθεσινή μου πρόγνωση, που έδινε μικρή πιθανότητα για χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας, έκανε βέβαια μνεία για χιόνια, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής επι της ουσίας. Γιατί αν με ρωτούσε καποιος αν θα χιονίσει στην Κοζάνη θα του έλεγα όχι. Ωστόσο, ορισμένοι μου έβαλαν 5-, όπως λέγαμε στο πανεπιστήμιο, με μια απλή αναφορά. Αν ελεγα είναι πιθανό να χιονίσει και δεν χιόνιζε, κάποιοι θα μου έβαζαν 6 με το αιτιολογικό ότι μια πιθανότητα έδωσε, μικροτερη του 50%, που δεν βγήκε. Άρα, αν συνέχεια βλέποντας ίχνη υετού στα μοντέλα δίνεις μια πιθανότητα είσαι κερδισμένος, ανεξάρτητα αν επαληθευτείς ή όχι. Ρωτώ: Γιατί με το να μη δίνεις πιθανότητα βροχής και να βρέχει παίρνεις μκρότερο βαθμό από το να δίνεις πιθανότητα βροχής και να μη βρέχει; Το δεύτερο θέμα είναι γενικότερο και σχετίζεται με τα μοντέλα. Πότε πάνε όλες οι προγνώσεις των μετεωρολόγων στον κουβά; Όταν τα μοντέλα δεν δίνουν (ή δίνουν ασήμαντο) υετό και τελικά βρέχει ή χιονίζει. Όταν τα μοντέλα δίνουν πολύ υετό και βγαίνει λιγότερος, η ζημιά είναι κατά πολύ μικρότερη. Όπως έχω πει και παλαιότερα, η εξάρτηση των μετεωρολόγων από τα μοντέλα είναι αθεράπευτη και όσο τα χρόνια περνούν, η ανθρώπινη παρέμβαση στην πρόγνωση θα τείνει προς το μηδέν.

      Διαγραφή
    5. Πολύ εύστοχη η προσέγγισή σας στο θέμα και σίγουρα θα ήθελα να ξέρετε πως παρά τις γκρίνιες,για μας τους απλούς λάτρεις του καιρού τα "μικρά παραστρατήματα" μιας πρόγνωσης είναι πλήρως αποδεκτά ειδικά από ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη ελληνική μετεωρολογία και συνεχίζουν να μας δεσμεύουν είτε σαν αναγνώστες των άρθρων τους είτε σαν μαθητές τους!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε, αν η νέα ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για καταγγελία της διεθνούς σύμβασης του Παρισιού για το κλίμα, θεωρείτε πιθανό οτι θα την ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι "ρυπαντές", όπως η Κίνα, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ινδία κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλούς θα βόλευε μια τέτοια ενέργεια από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ για να την ...κάνουν κι αυτοί με ελαφρά πηδηματάκια. Αν και θεωρώ ότι οι διεθνείς συμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα κι αν εφαρμοστούν, θα είναι αναποτελεσματικές, νομίζω ότι θα επρόκειτο για σοβαρή οπισθοδρόμηση. Πιστεύω, πάντως, ότι η συγκεκριμένη προεκλογική εξαγγελία (όπως και πολλές άλλες) του νέου Πλανητάρχη δεν θα υλοποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, οι στίχοι του Βάρναλη θα επικαιροποιηθούν για μια ακόμα φορά:
      Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
      προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

      Διαγραφή
  3. θα μας ερθει θερμη εισβολη δηλ τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το GFS πάλι μιλάει για αρκετές χιονοπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία και αυτή τη φορά και σε ημιορεινά της υπόλοιπης Β. Ελλάδος σε εννέα (9) μέρες από σήμερα. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή