«…κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα…»

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ. Ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί αρχικά προς τη Λιβύη και στη συνέχεια προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί νοτιάδες, οι βροχές και οι καταιγίδες, που θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, και οι υψηλές θερμοκρασίες. Την Τετάρτη (9/11), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι νοτιάδες θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειώσουν πτώση. Κατά τα άλλα, η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα σκόνης από τη Β. Αφρική θα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές. Η εν λόγω κλασικού τύπου φθινοπωρινή κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ. Από το βράδυ της Τετάρτης και από τα ΒΔ θα αρχίσει βελτίωση, η οποία την Πέμπτη (10/11) θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.    

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου 

Υ.Γ.
1. Στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι ο Δίας έριξε ματωμένη βροχή για να αποτίσει φόρο τιμής στο γιο του Σαρπηδόνα, ο οποίος σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο (Ραψωδία Π, στ. 455-459. Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή). Από τα χρόνια του Ομήρου λασποβροχές συνεχίζουν να παρατηρούνται στην περιοχή μας. Αυτό που άλλαξε είναι η γνώση μας.

2. Τα βαρομετρικά χαμηλά που πλησιάζουν τη χώρα μας από δυτικά, νοτιοδυτικά ή νότια είναι πιο επικίνδυνα για την πρόκληση πλημμυρών σε σχέση με τα χαμηλά που κινούνται από βορρά προς νότο. Τα επιμέρους στοιχεία που αυτή κυρίως την εποχή συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και στη μεγαλύτερη διάρκεια των καταιγίδων είναι:
• Τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τη συμπύκνωση των υδρατμών και ενισχύουν τις διαδικασίες κατακόρυφης μεταφοράς (ανωμεταφοράς).
• Οι αεροχείμαρροι χαμηλού ύψους που παρατηρούνται μπροστά από τα ψυχρά μέτωπα και τροφοδοτούν με θερμό και υγρό αέρα τις διαταραχές. Με αυτό τον τρόπο αναπληρώνονται συνεχώς τα ποσά των υδρατμών που με τη συμπύκνωσή τους μετατρέπονται σε βροχή και απομακρύνονται από το σύστημα.
• Το ανάγλυφο της περιοχής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται στις προσήνεμες στο ρεύμα περιοχές.


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-11-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 26 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να ρωτήσω εάν αυτές οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας για το μήνα νοέμβριο είναι πρωτοφανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Το πρώτο δεκήμερο του Νοεμβρίου τη "σημαία" κρατούν: από την Κρήτη τα Χανιά (35,0 βαθμοί στις 5-11-1990) και από την ηπειρωτική Ελλάδα η Αλίαρτος (31,2 βαθμοί στις 1-11-1992).

      Διαγραφή
  2. Ειναι 7 το πρωι της 8ης Νοεμβριου 2016 και ο Πλατανιάς Χανίων έχει 27.2C, ενω σχεδον σίγουρα ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι με μελτέμι ίσως είχε χαμηλότερη θερμοκρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας. Ο πατέρας μου αποκαλούσε αυτόν τον άνεμο "φουσκοδέντρη", δηλ. που φουσκώνει τους οφθαλμούς των δένδρων και τους προετοιμάζει για την έκπτυξη των φύλλων και των ανθέων κατά την άνοιξη. Κάποτε η αμυγδαλιά άνθιζε στα μέσα Γενάρη με τις αλκυονίδες ή Φλεβάρη. Το 2010 η αμυγδαλιά άνθισε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στα πεδινά και ημιορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας. Αν συνεχιστεί αυτός ο άνεμος για λίγες μέρες ακόμη, θα δούμε την αμυγδαλιά ανθισμένη για πρώτη φορά στα μέσα Νοέμβρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρήστο! Πολλά έχουμε να δούμε, εκτός από αυτό που περιγράφεις, στο μέλλον και ίσως όχι στο μακρινό μέλλον. Αν κάτσεις και σκεφτείς τα τελευταία χρόνια (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) πόσες ψυχρές εισβολές είχαμε και πόσες σαχαριανές στο διάστημα Νοέμβρη - Απρίλη, νομίζω πως ο "ισολογισμός" τα λέει όλα και μας προετοιμάζει για αυτά που έρχονται.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Γιώργο. Έχεις απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή