Εξαιρετικά επικίνδυνο Μέσης κλίμακας Κατακόρυφης ανάπτυξης Σύμπλεγμα

Παρακολουθώντας τα διαδοχικά τρεξίματα των μοντέλων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, μου κάνει εντύπωση η εμμονή τους στην πρόβλεψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων νερού αύριο (Δευτέρα, 17/7) σε μια σχετικά μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Β. Εύβοια. Αν και η μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική διαταραχή που άρχισε ήδη να επηρεάζει τη χώρα, είναι σε θέση να προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες οπουδήποτε στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στις παραπάνω περιοχές, όπου  η επικινδυνότητα βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο.


Κατά τη γνώμη μου, αυτό που προβλέπουν τα μοντέλα για τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Β. Εύβοια είναι ένα Mέσης κλίμακας Κατακόρυφης ανάπτυξης Σύμπλεγμα (ΜΚΣ), το οποίο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστό ως Mesoscale Convective Complex-MCC) . Στην ουσία το ΜΚΣ είναι ένα σύμπλεγμα ισχυρών καταιγίδων που καταλαμβάνει αρκετή έκταση, έχει ζωή κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζωή μιας μεμονωμένης καταιγίδας και σχήμα που είναι σχεδόν κυκλικό ή ωοειδές. Στις δορυφορικές εικόνες η ύπαρξή του επιβεβαιώνεται από τις χαμηλές τιμές της θερμοκρασίας των κορυφών των νεφών (υπέρυθρο φάσμα).

Τα χαρακτηριστικά του μετεωρολογικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται τα Mέσης κλίμακας Κατακόρυφης ανάπτυξης Συμπλέγματα είναι η ισχυρή μεταφορά θερμού αέρα και υγρασίας στην περιοχή του σχηματισμού του και η σύγκλιση του αέρα στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα με την ταυτόχρονη απόκλιση του στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Οι συνθήκες αυτές παρατηρούνται συχνά στις περιοχές μπροστά από μια σκάφη χαμηλών υψών της ανώτερης ατμόσφαιρας. Στην περίπτωσή μας πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και επιπλέον συνεισφέρει θετικά η γεωμορφολογία της περιοχής.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επαληθευτούν τα μοντέλα. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  και πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτό που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο είναι η συμπεριφορά καθενός από μας.


Καλό υπόλοιπο Κυριακής, φίλοι μου

16 σχόλια:

  1. Όταν λέω εγώ "καιρός για μετεωρολογική επιμόρφωση" κάτι ξέρω. Πόσο μάλλον όταν έχεις την τύχη να "σχολιάζει" τον καιρό ο κ.Ζιακόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aκομα δεν αρχισε και εχουμε 20μμ στη Λαρισα για πλακα απο σταθερη καταιγιδα πανω μας Που να βρεθουμε και στις εντονες συγκλισεις στα 700-500 αυριο πρωι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άιντε, πρώτοι στους χιονιάδες, πρώτοι στους καύσωνες, πρώτοι και στα mm, τα πήρατε όλα φέτος!

      Διαγραφή
    2. νομιζω την πρωτια στα mm θα την παρουν οι σποραδες συντομα!

      Διαγραφή
    3. Τελικως 120-135χλς μεσα στην Λαρισα και 105χλς στο αεροδρομιο, τα περισσοτερα στην περιφερεια Θεσσαλιας και Σποραδων

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε, το GFS και το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι υδροστατικά η μη υδροστατικά; Γιατί, με βάση και τα όσα δείχουν και τα δύο για αύριο, ένα υδροστατικό μοντέλο θα είχε τη δυνατότητα να προσομοιώσει διαδικασίες ανωμεταφοράς, έστω και στην μέση κλίμακα ενός MCS; Από όσα διαβάζω πάντως στον β΄τόμο της τριλογίας σας (σελ. 58 και 59), το ευρωπαϊκό μοντέλο θα πρέπει να είναι μή υδροστατικό, αν κρίνει κανείς από την απαρίθμηση των μικρής κλίμακας φυσικών διεργασιών που παραμετροποεί. Έτσι είναι η λάθος το κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα στην παρέα.
    Αιτωλοακαρνανία απο το μεσημέρι έντονα φαινόμενα με πολλά ηλεκτρικά και φοβερές ποσότητες νερού.
    Ενδεικτικά παναιτώλιο αιτωλοακαρνανίας λίγο έξω απο το Αγρίνιο 90 χιλιοστά μέχρι στιγμής και συνεχίζει.
    Γι αυτό λοιπόν προσοχή παιδιά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά τα 516 χιλιοστά στον πολυγυρο είναι αλήθεια ????Πηγή Μεταρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 534 δίνει αυτή την ώρα ο σταθμός του ΕΑΑ (http://penteli.meteo.gr/stations/polygyros/) Κάτι δε μου πάει καλά πάντως. Δεν έχει καμία σχέση με τον υετό των πλησιέστερων σταθμών. Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε την τοπικότητα αλλά ...τόσο πολύ;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο που απάντησες.....

      Διαγραφή
    3. Oχι τα 500+ χιλιοστα ειναι λαθος του σταθμου που διορθωθηκε. Επισης να πουμε οτι η σελιδα της ΕΜΥ παιρνει στοιχεια απο τους αυτοματους που εχουν μπει αλλου μονοι και αλλου(αεροδρομια) παρεα με τους παλαιους συμβατικους. Την τελικη αποφαση σε επανδρωενους παιρνει ο παρατηρητης και εκει που εχει μονο αυτοματους ο Θεος ;-).
      Σημερα λοιπον για 6-8 ωρες τα στοιχεια που εδινε μεσα στη νυχτα ο αυτοματος επηρεαζονταν προφανως απο νερο που εισχωρησε στο μικρο παθητικο κλωβακι και εδωσαν ελαχιστη τιμη 11οC το πρωι.Ολη η περιοχη ειχε ελαχιστη 16oC. Πρεπει να διαβαζουν τη σελιδα μου στο φβ που διατηρω και πριν το μεσημερι το διορθωσαν και απο εκει και μετα δινει σωστα στοιχεια. Αναρωτιεμαι αυτο το 11οC που εδωσαν ελαχιστη στη Λαρισα (και ισοφαριζει την απολυτα ελαχιστη θερμοκρασια Ιουλιου απο το 1955) θα το σβησει κανενας ή θα καταχωρηθει σαν το ανυπαρκτο 48αρι των Αθηνων σαν ρεκορ Ιουλιου??

      Διαγραφή
    4. Είστε ένας και ένας εδώ μέσα, μπράβο σας!!!!

      Διαγραφή
  6. Η βροχη στη δυτικοκεντρικη Θεσσαλια εχει σταματησει.Ειμαι περιεργος να μαθω που εβρεξε πιο πολυ αυτο το διημερο,στο εσωτερικο της Θεσσαλιας η στις Σποραδες που εγινε τοσος ντορος δικαιολογιμενα βεβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "τέρας" που έδειχαν ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα μοντέλα δεν σχηματίστηκε τελικά. Ακόμα και στο σημερινό εξάρι του GFS, ουσιαστικά σε χρόνο nowcasting, εξακολουθούσε να εμφανίζεται! Άλλη μια απόδειξη οτι τελικά η παράμετρος του υετού είναι δύσκολα προβλέψιμη από τα μοντέλα και βέβαια και από τους προγνώστες, που, αναγκαστικά, όταν βλέπουν κάτι να εμφανίζεται με τέτοια επιμονή στα τρεξίματα, φυσικά δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Αλλά να λέμε πάλι καλά! Γιατί, αν είχαν βγει αυτά τα ποσά υετού, σήμερα η ειδησειογραφία θα ήταν πολύ διαφορετική και ίσως πολύ τραγική.

      Διαγραφή
    2. Έκλεισα το άρθρο μου για το MCC με τη φράση: "Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επαληθευτούν τα μοντέλα..." Αυτό ισχύει για όλες τις προγνώσεις. Με άλλα λόγια, όταν κάνεις πρόγνωση καιρού, γράφεις για την πιο πιθανή εξέλιξή του. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής ή μεγάλης απόκλισης από την πραγματικότητα. Στις όποιες αποφάσεις σου βαραίνουν οι εισηγήσεις των μοντέλων. Με αυτές εκδίδονται τα έκτακτα δελτία. Η εμπειρία και η διαίσθηση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασφαλείς.

      Διαγραφή