Κυριακή-Δευτέρα: ασυνήθιστη για μέσα καλοκαιριού ψυχρή εισβολή

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα Ν. Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α-ΝΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) το πέρασμα του μετώπου αυτού θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους ή και καταιγίδες στη Β. Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση του καύσωνα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν άνεμοι του βόρειου τομέα εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Το Σάββατο (15/7) τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική και κυρίως στη Β. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή (16/7) ο καιρός θα έχει φθινοπωρινό χρώμα, καθώς, πέρα από τις βροχές και τις καταιγίδες που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β-ΒΔ Αιγαίο, θα πέσει αισθητά και η θερμοκρασία. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα (17/7) βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι ισχυροί βοριάδες θα συνεχιστούν και στη χώρα θα επικρατήσουν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Τρίτη (18/7) οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν, ενώ ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

  
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β- ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 25 έως 37 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Δε θυμάμαι άλλη χρονιά πέραν του 2017 που από την αρχή του μέχρι τώρα, δεν έχω αισθανθεί την παραμικρή καιρική μονοτονία. Μακάρι να ήταν όλες οι χρονιές έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να συμβεί αυτό που δίνουν τα μοντέλα σήμερα για μέσα Ιουλίου. Κατεβάζουν πολύ νότια τον αυλώνα. Μέχρι και αποκοπή πάνε να βγάλουν. Τα χθεσινά τρεξίματα θεωρώ ήταν πιο ρεαλιστικά με το σύστημα να φεύγει αρκετά και αστάθεια στα ηπειρωτικά. Σήμερα δίνουν γενικευμένη κακοκαιρία με πύλη εισόδου από τα βδκα. Ίδωμεν! Μακάρι να βγεί πάντως! ΥΓ: Αν βγεί θα πάμε από το έκτακτο για καύσωνα, σε έκτακτο για καταιγίδες και ψύχρα Ιούλιο μήνα! Ότι να΄ναι γίνεται... Αλέξανδρος Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέβη το Μάιο και λέγαμε (δικαιολογημένα) τα κάνει αυτά ο Μάης. Έγινε τον Ιούνιο και λέγαμε, σπάνιο μεν, αλλά συμβαίνει. Τώρα θα το κάνει και ο Ιούλιος, ο ...φυσικός ηγέτης του βαθέως ελληνικού θερινού κράτους. Σίγουρα είναι κάτι που θα απασχολήσει σοβαρά μετεωρολόγους και κλιματολόγους.

      Διαγραφή
    2. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι Ιούλιο να κάνει τέτοια κακοκαιρία με τέτοια δυναμική και έκταση. Οι χάρτες θυμίζουν τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου. Τι δε Ισπανία την έχει...... στο +28 στα 850hpa. Έχει εγκατασταθεί μόνιμα εκεί η κόλαση και απλά παρακαλάμε να μην πάει κάποιο χαμηλό ιβηρική γιατί θα ξανά έχουμε επανάληψη των 43 βαθμών... 20 με 25 Ιουλίου λέω εγώ τώρα... ίσως έχουμε πάλι έναν μικρό; θερμό επισκέπτη. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
  3. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ Π ΗΤΑΝ ΜΕΝ ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ...37.3 Η ΜΕΓΙΣΤΗ Τ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ.ΕΓΩ ΚΟΙΤΑΩ ΜΟΝΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ Π ΜΕΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ.ΑΣΕ Π ΕΙΧΕ Κ ΑΕΡΑΚΙ Κ ΧΘΕΣ Κ ΣΗΜΕΡΑ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ Π ΕΡΧΕΤΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΚΟΡ ΧΑΜΗΛΗΣ Τ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΛΛΑ 27 Τ ΜΕΓΙΣΤΗ Μ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε, καταντάει μονότονο πια, "εγώ κοιτάω μόνο εκεί που μένω...", αυτό γράφεις κάθε φορά. Έτσι δεν γίνεται αξιολόγηση ενός καιρικού γεγονότος, είτε αυτό είναι καύσωνας, είτε χιονιάς. Ξέρεις τι μου θυμίζεις: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γ......», όπως είπε κάποτε κορυφαίος ποδοσφαιρικός διαιτητικός παράγοντας.

      Διαγραφή
  4. κυριε Ζιακοπουλε την Κυριακη θα υπάρξουν προβλήματα με απαγορευτικα στα πλοια για Δωδεκάνησα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Συγνώμη που απάντησα εγώ ελπίζω δεν παρεξήγησε ο δάσκαλος. Τα σέβη μου. Γιάννης Μανωλάς

      Διαγραφή
  5. Ωχ! Πάλι θα τα πάρει ο φίλος μας ο Βαγγέλης και θα "χτυπιέται", που με τέτοια διάταξη, άμα την είχαμε χειμώνα, θα μιλούσαμε για ιστορικό χιονιά. Και, βλέποντας τους προγνωστικούς χάρτες της Δευτέρας, δε θα έχει και άδικο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης13 Ιουλίου 2017 στις 8:58 μ.μ.

      Είπαμε, οι Αλκυονίδες του Καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    2. Ναι, ναι, μόνο εγώ κάνω τέτοιος συνειρμούς. Οπωσδήποτε κάνω, αλλά υποθέτω δεν είμαι ο μόνος. Στο προκείμενο πάντως, δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για την επικείμενη φθινοπωρινή επίσκεψη. Ο λόγος ότι θα ταξιδεύω αεροπορικώς και ουδέποτε το αεροπλάνο ήταν το φόρτε μου. Περίμενα 35 βαθμούς και καιρική απραξία τέτοια εποχή, αντίθετα προβλέπεται αρκετό κούνημα...

      Διαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης13 Ιουλίου 2017 στις 9:25 μ.μ.

    Αυτός ο σταθμός του ΕΑΑ στη Λίνδο, ξέρει κανείς γιατί δείχνει τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λινδος ειναι απο τις πιο ζεστες περιοχες της χωρας το καλοκαιρι καθως ειναι απο την πισω μερια του βουνου και δεν φτανει εκει το μελτεμι

      Διαγραφή
    2. 27oC στα 850mbs(1540m) υψομετρο και Βορειος Βορειοδυτικος ανεμος που δρα ως λιβα λογω Ατταβυρου. Παλι καλα που ειναι νησι και οσο να ειναι ο αερας ερχεται απο θαλασσα και δεν ειναι στα Ηπειρωτικα. Τοσο ευκολα που δινει 27-29οC στα 850 λογω γειτνιασης με την Τουρκια αν ηταν στη Λαρισα ας πουμε ή στην Σπαρτη θα ειχαμε 45+αρια για πλακα!!

      Διαγραφή
    3. Γιατί έχει πολύ ζέστη στη Λίνδο!

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης14 Ιουλίου 2017 στις 7:10 μ.μ.

      Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

      Διαγραφή
  7. Χρήστος Σιμούλης13 Ιουλίου 2017 στις 11:49 μ.μ.

    Μόλις άρχισε η μεταβολή του καιρού στη Θεσσαλονίκη με την εμφάνιση ενός ασθενούς ως μέτριου βόρειου - βορειοανατολικού ανέμου και κάμψη της θερμοκρασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε κάποιες περιοχές θα ρίξει όπως έλεγε η γιαγιά μου "κόκκινη σταλαγματιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντως θυμάμαι και άλλη χρονιά κάπου στη δεκαετία του '80 με τρομερή κακοκαιρία αρχές 5-7 Ιουλίου ίσως, με διακοπές ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας λόγω των αλλεπάλληλων κεραυνών στην Πτολεμαϊδα και καταιγίδα έντονη στην Αττική.... να τσεκάρω, επειδή είχε έρθει η θεία μου τότε από Βοστώνη και στο δρόμο από Ελληνικό για Καρέα ΤΑ ΕΊΔΑΜΕ ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άμα λέω ο άνθρωπος ότι έχω μνημονικό... για δείτε εδώ κι ας θυμηθεί κι ο δάσκαλος...https://en.tutiempo.net/climate/07-1985/ws-167160.html Βέβαια, όχι 17/7 αλλά σαν μέγιστη δίνει 25.5C στο Ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε ήμουνα νεοσύλλεκτος στην Τρίπολη. Το περίεργο είναι οτι δε θυμάμαι τίποτε απολύτως! Προφανώς τρέχαμε και δε φτάναμε τότε, οπότε ούτε από καιρό δε χαμπαριάζαμε!

      Διαγραφή