Ο φετινός Ιούνιος στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιουνίου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-InterimCreditECMWFCopernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/june-2017

Ο Ιούνιος  του 2017 ήταν πολύ θερμότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου η Πορτογαλία γνώρισε καταστροφικές πυρκαγιές. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο στις βορειοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας.


Σε πλανητικό επίπεδο, οι μέσες και οι απολύτως μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ήταν πολύ υψηλές στο Μαρόκο, τη Β. Αλγερία, τη Σιβηρία και σε τμήματα της Μέσης Ανατολής και των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ήταν επίσης πολύ πάνω από το μέσο όρο σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Ανταρκτική, όπου η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου ήταν ασυνήθιστα χαμηλή. Μεγάλες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής ήταν θερμότερες από το μέσο όρο. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο στην Ανατολική Ανταρκτική και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένες άλλες περιοχές του πλανήτη  μας.


12 σχόλια:

  1. επιτελους ενας σχετικα ισορροπημενος θερινος μηνας για την αρκτικη,μας ειχε συνηθισει σε εντονα πορφυρα χρωματα τετοιες εποχες. Ελπιζω να συνεχισει ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα ο Ιουνιος οχι απλα δεν ηταν δροσερος στη χωρα μας αλλα τα σημερινα επισημα στοιχεια για 6-7 ενδεικτικες περιοχες της χωρας ειναι αποκαλυπτικα.
    ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
    Μικρα +2,0 οC
    Κερκυρα +2,0 οC
    Λαρισα +1,3 οC
    Σαμος +1,2 οC
    Σουδα +0,9 οC
    Ελληνικο +0,5 οC
    Ηρακλειο +0,3 οC

    Σας περιοδο συγκρισης βαζω ολη την χρονοσειρα 1955 εως σημερα για οπου υπαρχει 1955 ή μετεπειτα χρονια.

    Καλο σας απογευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχες πει Βασίλη: "Μηδένα (μήνα) προ του τέλους δρόσιζε"!

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, δε λέω. Όμως, οτι κι αν έκανε στο τέλος, τα τρελά του πρόλαβε να τα κάνει και με το παραπάνω. Να μην ξεχνάμε και το ρηθέν περί μέσου όρου, οτι αν βάλεις κάποιον να σταθεί με το ένα πόδι μέσα σ έναν κουβά με παγάκια και με το άλλο σε καυτό νερό, κατά μέσο όρο είναι εντάξει.

      Διαγραφή
    3. μονο π στην περιοχη μ ηταν αρκετα δροσεροσ.μην κιτατε μονο τισ μεσεσ τιμεσ.αν εξαιρεσουμε το τελευταιο 3ημερο ηηταν απο τουσ πιο δροσερουσ ιουνιουσ π εχω ζησει.ελαχιστη στου ζωγραφου για το μηνα ηταν 15τ.οπωσ μεχρι στιγμησ μασ εχει παει εξαιρετικα το καλοκαιρι με μελτεμια πολυ νωριτερα απο το φυσιολογικο.η μεγιστη τ σημερα ηταν 28.6.οποτε ηταναρκετα χαμηλοτερη τησ μεσησ τιμησ για το μηνα.ΥΓ η τ απο οσο γνωριζω μετραται υπο σκια αλλα παρολα αυτα μερικεσ φορεσ σε δελτια ειδησεων λενε τισμεγιστεσ στον ηλιο.ποιο ειναι τελικα το σωστο?εγω θεωρω προφανωσ κ υπο σκια απλα θα ηθελα να μαθω κατι απο ανθρωπουσ τουσ ειδουσ π τα ξερουν καλυτερα τα πραγματ

      Διαγραφή
  3. Στην στατιστική ό,τι εχει μεγάλη απόκλιση απο το υπολοιπο δείγμα το αφαιρούμε γιατί μας δινει λάθος εικόνα για αυτο που ερευνούμε π.χ.ένας μήνας με 29 ημέρες ηλιοφάνεια και την τριακοστή σημειώνεται μια ισχυρή καταιγίδα με 80 mm βροχής αν το λάβουμε αυτο υπόψιν τότε μπορούμε να πούμε ο μήνας που μόλις έφυγε έδωσε αρκετό νερό.Είναι όμως έτσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μίκρεα +0,5
    Ελληνικό +0,4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αυτό στη στατιστική του καιρού έχουμε ημέρες και ώρες βροχόπτωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και +5 να ηταν ο Ιουνιος,αυτος ο μηνας ηταν και γ....ω τους μηνες!!! Τ'αλλα ολα ειναι μ....... Και τωρα που εχουμε τα μελτεμια τι καταλαβενουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πως το έλεγε ο μακαρίτης ο Φίλιππας Συρίγος; Ότι η στατιστική είναι ο επιστημονικός τρόπος να πεις ψέμματα στο μπάσκετ. Εντάξει, δεν αμφισβητώ τα νούμερα, απλώς τα νούμερα είναι παραπλανητικά ενίοτε. Επειδή βράσαμε τις 2-3 τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, δε σημαίνει ότι ο μήνας που μας πέρασε δεν ήταν από τους ψυχρότερους που έχουμε ζήσει. Με την ίδια λογική, ο χειμώνας 2007-2008 τι ήταν; Επειδή χιόνισε εξαιρετικά ένα ΣΚ ήταν ο πιό ψυχρός χειμώνας που περάσαμε; Όχι. Απλώς είχαμε μια φωτοβολίδα με χιόνια σε έναν πολύ ήπιο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση Βαγγέλη, οτι αν υπήρχε δείκτης θερμοκρασιακού εύρους ανά μήνα, ο φετινός Ιούνιος θα ήταν υποψήφιος για πρωτιά.

      Διαγραφή
  8. Εννοείται. Το έχω πει σε φίλους άσχετο με τον καιρό και συμφωνήσανε. Το ΣΚ 17-18 Ιουνίου έγραψα 15,3 βαθμούς και την Παρασκευή 30 Ιουνίου έγραψα 41,2 βαθμούς. 26 βαθμοί διαφορά σε 2 εβδομάδες, δεν είναι απλώς αλλαγή εποχών σε 10 ημέρες. Είναι σα να παίρνεις το αεροπλάνο Ιανουάριο από τη Μόσχα και τους -10 και να προσγειώνεσαι Αίγυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή