Κυριακή και Δευτέρα: καιρός για μουσεία, μοναστήρια και μπιρίμπα!

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) ευνοϊκή για τη διατήρηση των βόρειων ανέμων στη χώρα και κυρίως στα ανατολικά με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Κυριακή (16/7) ο καιρός θα έχει φθινοπωρινό χρώμα, καθώς, πέρα από τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το ΒΔ Αιγαίο, θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα (17/7), αν εξαιρέσουμε τη ΝΑ νησιωτική  Ελλάδα, στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Επισημαίνεται ότι στην κεντρική Ελλάδα ο καιρός θα είναι κλειστός με συνεχείς βροχές και θερμοκρασίες περί του 20 με 22 βαθμούς. Πάντως, στα δυτικά και τα βόρεια τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ και σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Τρίτη (18/7) βαθμιαία οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Τέλος, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με βασική ένταση στο Ιόνιο τα 3 με 4 και στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  

Καλό Σαββατοκύριακο και προσοχή στο δρόμο, φίλοι μου


Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 35 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς. 

19 σχόλια:

  1. Καιρός για καιρικό σασπένς και εμπλουτισμό μετεωρολογικής εμπειρίας, θα πρόσθετα εγώ. Πάντως, για τη συνέχεια όλα τα τρεξίματα εδώ και μέρες δίνουν ολική επαναφορά του θέρους και τον Ιούλιο να κλείνει θερμοκρασιακά αισθητά πάνω από τον κλιματολογικό μέσο όρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://freemeteo.gr/kairos/vouno-olumpos/7-imeres/meteogramma/?gid=734890&language=greek&country=greece

    Το μετεώγραμμα του Freemeteo δίνει χιονόπτωση για τη Δευτέρα στον Όλυμπο! Κύριε Ζιακόπουλε, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα στον β΄τόμο της τριλογίας σας, η πρωιμότερη χιονόπτωση στις κορυφές Πίνδου και Ολύμπου ήταν στις 31/8/1995 και η οψιμότερη στις 4/7/2006. Άρα, όπως και να το δει κάποιος, αν συμβεί θα αποτελεί "ρεκόρ" για τη χώρα μας, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, αγαπητέ Γεώργιε. Μόνο που αν συμβεί δεν θα ξέρουμε πώς να τη χαρακτηρίσουμε: οψιμότερη ή πρωιμότερη;

      Διαγραφή
    2. Αυτά είναι! Όταν ο καιρός έχει κέφια, μας ...κοροϊδεύει, αμφισβητώντας τις μεθοδολογίες, τις κατατάξεις, τις στατιστικές και τα "κλισέ" μας. Πάντως, αν συμβεί, όλο και κάπως θα βρούμε να την πούμε. Όπως, πρωιμότερη των πρωίμων, η, οψιμότερη των οψίμων.

      Διαγραφή
    3. Ύστερη Ανοιξιάτικη- πρώιμη φθινοπωρινή.

      Διαγραφή
    4. "Γεωλογική" ... απάντηση 😂😂

      Διαγραφή
  3. για μενα μεχρι 30 ιουνιου ειναι οψιμοτερη και απο 1 ιουλιου πρωιμοτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους. Καλημέρα Δάσκαλε! Κ'γω είδα στο freemeteo χιόνια στον Όλυμπο για 2 μέρες!! Οψιμοτερη η πρωιμοτερη δεν έχει κ τόση σημασία πιστεύω.. Απλά θα έλεγα χιόνια στον Όλυμπο στην καρδιά του καλοκαιριού.. 16/7/17.. Και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σπάνιο φαινόμενο είναι.. Έστω και για την κορυφή του Ολύμπου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα δίνει κι όλας ισχυρή χιονόπτωση!! Άραγε θα ανέβει κανένας χιονοτρελαμένος προς τα εκεί να μάθουμε τελικά αν χιόνισε; Υπάρχει βέβαια και η κάμερα, αλλά απ οτι βλέπω είναι "σταματημένη" στην 1 Ιουλίου.

    http://www.snowreport.gr/snowcam/olympos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σποραδες και Ευβοια ... συναγερμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά τι είναι αυτό το "μανιτάρι" που έχει εμφανιστεί πάνω από τις σποράδες για τις 17/7? Προσωπικά δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο! Προσοχή σε όσους θα βρίσκονται εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντυπωσιακη οσο και ακρως επικινδυνη η επιμονη όλων των μοντελων -παγκοσμιων και περιοχικών- για την περιοχη των Σποραδων-Μαγνησίας και περιξ ...
    Ας ελπισουμε να διαψευστούν!
    Οσο για τους αγρότες , οι καλλιεργειες σε ολη τη χωρα θα τεθούν υπο σκληράν δοκιμασίαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διάταξη των συστημάτων θυμίζει Ιανουάριο του 2006 που έθαψε τον Βόλο με 1 μέτρο χιόνι.Χαμηλό δυτικά της Πελοποννήσου συνδυαζόμενο με Αντικυκλώνα στην Ανατολική Ευρώπη τέλεια διάταξη για κακοκαιρία από Φθιώτιδα μέχρι Πιερία, αλλά και δυτικά ηπειρωτικά. Πραγματικά εύχομαι να μην κάνει ζημιές γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά από ότι φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βόρεια Ελλάδα, Σποράδες, Εύβοια... Και λίγα πράγματα για την Αττική. Δηλαδή μια θερινή εκδοχή της "Αριάδνης". Έτσι Βαγγέλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το σημερινό πρωινό τρέξιμο του GFS δίνει για τη Δευτέρα και για την περιοχή ανατολικής Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας, ισχυρή θετική μεταφορά στροβιλισμού, αυξανόμενη με το ύψος και ταυτόχρονα θερμή μεταφορά στη στάθμη των 850 hRa, με αποτέλεσμα ισχυρότατες ανοδικές κινήσεις. Στη σελίδα http://www2.wetter3.de/animation.html, την οποία προτιμώ γιατί παροουσιάζει χάρτες με μεγάλη ποικιλία παραμέτρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α και επιπροσθέτως, υψηλές τιμές στους δείκτες αστάθειας (CAPE - Lifted-Index). Οπότε έχουμε ένα καιρικό ...κοκτέιλ μολότοφ! Να ελπίσουμε μόνο να μην έχουμε τραγικές συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ό,τι και να κάνουμε, η φύση είναι ανίκητη! Αυτός είναι ο λόγος που όλοι εμείς οι καιρόφιλοι τρελαινόμαστε!

    Για το μανιτάρι που λέει ο φίλος "Ανώνυμος" (ρε παιδιά, βάλτε ένα όνομα στο τέλος, να μην είμαστε απλώς "Ανώνυμοι"), κάτι τέτοιο είχα δει για το Πήλιο και το 2014 (αλλά στις 29 Αυγούστου), όταν ήμουν διακοπές στο Μούρεσι του Πηλίου. Κράτησε μόνο μία μέρα και τελικά δεν ήταν τόσο έντονο όσο έλεγαν οι προγνώσεις. Αλλά για την τωρινή πρόγνωση, όντως είναι τεράστιο (327mm βροχής δίνει για Πήλιο!). Προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κάνει αυτά το Πήλιο, τα έχω ζήσει και εγώ. Αλλά όχι τόσο νωρίς. Αυτό που πάει να βγει θα είναι μια ιστορική κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού, ας ελπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Πιστεύω πως αυτό το σύστημα, αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τις προγνώσεις, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των ειδικών.

      Διαγραφή
  14. Ουπς, ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω ή αλλιώς, δάσκαλε που δίδασκες!
    Ξέχασα να βάλω όνομα και έμεινε το σχόλιο ως coby

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή