Άλλο πράγμα η ευκρασία αέρος!

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η  χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι βόρειοι άνεμοι (μελτέμια), με μικρές αυξομειώσεις στην έντασή τους, θα συνεχιστούν στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της ολόκληρη την εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό βροχές γενικά δεν προβλέπονται. Μόνο στα βόρεια ορεινά υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αρχίσει από την Πέμπτη (6/7) να ανεβαίνει και στο τέλος της εβδομάδας η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανοιχτά του Ιονίου 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Β. Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Τώρα που καβαντζάραμε τα 44άρια, τα 38άρια τα μασάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους, μας εγκατέλειψε ο καύσωνας σήμερα τα ξημερώματα. Στην περιοχή μου (Κηφισιά) η πιο δύσκολη μέρα ήταν η Παρασκευή με 41,2 βαθμούς παρακαλώ, το Σάββατο ήταν καλύτερα με μία υποψία αύρας από το βορρά (39,5), ενώ χθες η θερμοκρασία έγραψε 40,7 βαθμους.Μεγάλα νούμερα, πάντως ό,τι και να λέμε. Ελπίζω να μην έχουμε άλλον καύσωνα φέτος, αυτός που μας πέρασε ήταν ζόρικος πάντως (διάρκεια, υψηλές μέγιστες αλλά και υψηλές ελάχιστες). Εγώ δεν ξέρω αν ήταν ιστορικός ή όχι. Εγώ ξέρω ότι στον τελευταίο γερό καύσωνα ήμουν και 10 χρόνια νεώτερος και δεν πολυνοιαζόμουν. Πλέον κουράζομαι, αγχώνομαι και για τα παιδιά και για τους γονείς που μεγάλωσαν. Οπότε, ιστορικός ή μη, για μένα δεν έχει σημασία. Ο,τι είναι πάνω από 39-40 βαθμοί δοκιμάζει αντοχές που μειώνονται σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα που ο καύσωνας έφυγε και έχουμε τα νούμερα( θερμοκρασίες)μπορούμε να μιλήσουμε πιο εύστοχα για ό,τι περάσαμε αυτες τις τέσσερις ημέρες.Καύσωνας μεν αλλα τιποτα περισσότερο και τι εννοώ σε τρια με τέσσερα Χρόνια το 99% του Ελληνικού πληθυσμού δεν θα το θύματα και αυτο γιατί στην Ελλάδα σημειώνονται αυτές οι θερμοκρασίες κατα καιρούς τα καλοκαίρια.Αν δεν υπηρχαν τα ΜΜΕ οπως πριν το 1989 δεν θα ασχολιόταν κανείς με αυτη την ζέστη εκτός βέβαια απο τους μετεωρολογους γιατι αυτη ειναι η δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνω λάθος, ζεις στα Γιάννενα. Εκεί δε σας άγγιξε αυτός ο καύσωνας. Για να ζούσες όμως στα τσιμέντα της Αττικής (και όχι μόνο), τότε μάλλον θα είχες διαφορετική άποψη φίλε μου. Αλλά και τα νούμερα, που επικαλείσαι ως πιο αντικειμενικό κριτήριο, διόλου ευκαταφρόνητα θα τα έλεγα. Και σου θυμίζω οτι από το 1987 και μετά άρχισε η αθρόα εγκατάσαση κλιματιστικών σε σπίτια και αυτοκίνητα και ελαχιστοποιήθηκαν οι συνέπειες του καύσωνα στην υγεία. Από την άλλη μεριά βέβαια, η χρήση, η μάλλον η κατάχρηση πολλές φορές, των κλιματιστικών, οδηγεί σε μεαγλύτερη θέρμανση των, ούτως η άλλως, βεβαρυμένων αστικών θερμονησίδων. Οπότε, ουδέν καλόν αμιγές κακού, για να παραφράσω το γνωστό.

      Διαγραφή
    2. 37,9 μέγιστη με 13,6 ελάχιστη στα Γιάννενα η ελάχιστη ηταν πολυ χαμηλή για να αισθανθούμε καυσωνα.Το 2007 41,4 με 14,6 ακομη και τότε μονο το μεσημέρι κάποιες ώρες είχαμε πρόβλημα.Στην αθηνα το πρόβλημα ειναι με την ελάχιστη που δεν πέφτει κατω απο 25 περίπου.

      Διαγραφή
    3. Προχτές τη νύχτα Δημήτρη, με το ζόρι έπεσε ελάχιστα κάτω από τους 30 και αυτό όχι σε όλους τους σταθμούς. Δράμα! Έβγαλα βράδυ το σκύλο μου βόλτα αφού πρώτα τον είχα μουσκέψει με το λάστιχο, για να αντέξει τη ζέστη.

      Διαγραφή
  4. Θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου για να μην παρεξηγηθώ. Κατάλαβα καύσωνα για 2 - 3 λεπτά. Όσο διαρκεί η "λάβα" που νιώθεις μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μέχρι ο κλιματισμός να δροσίσει το αμάξωμα. Πάνε οι εποχές που δε μπορούσαμε να κλείσουμε μάτι από τη ζέστη. Ζόυμε οι περισσότεροι σε μια γυάλα πλέον. Συνηθίσαμε σε συνθήκες κλιματισμού και μας είναι ανυπόφοροι ακόμα και οι 37 και οι 38 βαθμοί. Κουράγιο σ' αυτούς που εργάζονται έξω και σ' αυτούς (που πιστέυω ότι είναι λίγοι) που δεν έχουν κλιματιστικό στο σπίτι τους. Πάνε οι εποχές που σωριάζονταν οι ηλικιωμένοι σαν τα σταφύλια. Αυτό λέγεται βελτίωση του βιοτικού επιπέδου φίλοι μου. Καλή σας εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενας φίλος που ζούσε στον Καναδά μου έλεγε ότι το χειμώνα δεν ερχόταν σε επαφή με τούς -20 ή τους -30 βαθμούς ούτε και για 2 ή 3 λεπτά. Από το γκαράζ του σπιτιού στο γκαράζ της δουλειάς μέσα από εσωτερικές σκάλες και ανσανσέρ. Όταν τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 1980 και λίγο αργοτερα κάναμε τη διαδρομή Αθήνα-Κόνιτσα φροντίζαμε να περνάμε από τον κάμπο του Αγρινίου αρκετά πριν από το μεσημέρι ή αργά το βράδυ. Αρκετοί ταξίδευαν νύχτα, όπως ο Μ. Αλέξανδρος και οι συνοδοί στρατιώτες του στη διαδρομή από το Παραιτόνιο (Μάρσα Ματρούχ) στην όαση της Σίουα. Στις μέρες μας, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι όλο και λιγότεροι αγρότες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, ξυλοκόποι κ.ά. έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο ή τη ζέστη. Μείωση της πρωτογενούς παραγωγής; Τι πειράζει; Έρχονται φθηνότερα τα προϊόντα απ' έξω. Ανεβάσαμε πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο, Αποστόλη μου. Μόνο που αυτό το κάνουμε κατασπαταλώντας φυσικούς πόρους που ανήκουν και στις επόμενες γενιές. Κάποιοι θα πουν ότι μετά από κάποιες δεκαετίες θα διαθέτουμε απεριόριστη φθηνή και καθαρή ενέργεια και θα ζούμε όλοι σε τεχνητό κλιματικό παράδεισο. Μόνο που τότε δεν θα έχουμε αυλές, χωράφια και δάση. Θα ζούμε, όπως λες στη γυάλα. Όπως θα ζήσουν οι πρώτοι έποικοι της Σελήνης και του Άρη!

      Διαγραφή
    2. Πήγα να γράψω κάτι αλλά τα είπε όλα ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
    3. Εγώ έχω να πω ότι αυτά που ακούγονται περί δε κατάλαβα ούτε 1 λεπτό από τον καύσωνα ή ότι ήταν υποφερτός είναι επικίνδυνα.Θα ήθελα αυτοί που τα λένε αυτά να γράφουν από κάτω και τι δουλειά κάνουνε.Ο φίλος από τα Γιάννενα άραγε ξέρει ότι 4 άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς..πού;Στην κατά τα άλλα δροσερή Έδεσσα..αλλά ναι γιατί να κοιτάξουμε πέρα από την αυλή μας αν εμείς νιώθουμε καλά; Τι έχεις να πεις φίλες για τους συνανθρώπους σου από τη Κρήτη που μεταφέρονταν κατά δεκάδες στα νοσοκομεία από θερμοπληξία;

      Διαγραφή
    4. Αν διαβάσεις φίλε μου όλο το κείμενο, σε κάποιο σημείο εύχομαι καλό κουράγιο σ' αυτούς που εργάζονται έξω κλπ κλπ

      Διαγραφή
    5. Ίσως να μην το έθεσα σωστά το ζήτημα του καύσωνα αλλα το λάθος μου ειναι αλλού ως χιονοφιλος τι θέλω και μπερδεύουμε με την ζέστη

      Διαγραφή
  5. Βελαξαμαν το προηγουμενο 5νθημενο...αλλα σημερα 9 βαθμους κατω απο 43 χθες στους 34 σημερα!! Βορειοδυτικος το πρωι , βοριας τωρα και σε λιγη ωρα ανατολικος βορειοανατολικος απο τη θαλασσα θα κανει την βραδια απολαυση!! Είμαστε ακόμα ζωντανοί... Την καλησπερα μου Γιωργο και μεγάλε δάσκαλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευκρασία, εκ του ευ + κεράννυμι (= αναμιγνύω), υγεία, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Άλλα παράγωγα του ρήματος κεράννυμι, το κρασί (που το τραβάει καλύτερα το εύκρατο κλίμα), η κράση (έχουν κατά κανόνα καλύτερη κράση όσοι ζουν σε εύκρατα κλίματα), το κράμα (μείγμα), κλπ. Αλλα εμείς οι χειμωνονολάτρες επιζητούμε πρωτίστως την κράσιν (ανάμειξη) εκείνη των αερίων μαζών που, την αγαπημένη μας εποχή, δίνει τη βροχή και κυρίως τα χιόνια. Άλλωστε, η κράσις (ανάμειξη) του θερμού Αιγαίου και των ψυχρών αερίων μαζών δεν είναι αυτή που δίνει τα καλύτερα χιόνια στους προσήνεμους;
    Τι να κάνουμε είμαστε ...άκρατοι χιονόφιλοι και νερό στο κρασί μας (οίνος κεκραμένος) δεν βάζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από Κηφισιά και πάνω πάντως σήμερα ψιχαλίζει!!! Δεν ξέρω αν το περίμενε κανείς αυτό, εγώ πάντως όχι. Και ο καιρός μαθαίνω είναι αρκετά βαρύς κ ψυχρός.


    ΑπάντησηΔιαγραφή