Ιούλιος 2018: με δροσούλα τα Βαλκάνια και κυρίως η Δυτική Ιβηρική Χερσόνησος!

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιουλίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.


4 σχόλια:

  1. Παραπλήσια και η αντίστοιχη εικόνα που δίνει η ΝΟΑΑ:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    Εντυπωσιακός ο χάρτης απόκλισης υετού για τον Ιούλιο. Αν η απεικόνιση είναι σωστή, θα είναι ο πρώτος μήνας μετά από πάρα πολύ καιρό που ο υετός στην ανατολική Ελλάδα είναι αισθητά περισσότερος (σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο) από αυτόν της δυτικής!

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η χώρα φέτος είναι χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα.Η βόρεια και δυτική φυσικά Ελλάδα μέχρι και την Αθήνα είχε παρά πολλές βροχές η νότια τα νησιά των Κυκλάδων δωδεκανησα και ΕΙΔΙΚΑ η Κρήτη έχουμε φοβερή ξηρασία φέτος.Ηδη έχουν ξεκινήσει και οι διακοπές νερού ενώ η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης η λίμνη του Κουρνά στα Χανιά βρίσκεται στη χαμηλότερη της στάθμη εδώ και πολλά χρόνια.Με όλη αυτή την απορρύθμιση έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μπορεί και να μην πάρουμε το χειμώνα τις βροχές που θελουμε μακάρι να διαψευσθώ...

      Διαγραφή
  2. για πολλές περιοχές, οι κλιματικοί αριθμοί βροχόπτωσης Ιουλίου είναι δεκάρικα/εικοσάρικα και επομένως με μια καταιγίδα (πόσο μάλλον με 2-3) η απόκλιση εκτοξεύεται προς τα πάνω. σε γενικές γραμμές πάντως, αυτή είναι η καλοκαιρινή εικόνα, αν κρίνω και από μας εδώ στα κεντρικά. ικανοποιητικές βροχές παντού, πολλές στα ανατολικά, εκτός Κρήτης (που δεν είναι και στο συγκεκριμένο χάρτη). επιπλέον, στα δυτικά έβρεξε πολύ κατά το υγρό εξάμηνο. ενδεικτικά, σταθμός ΕΑΑ Τρικάλων, Α' τρίμηνο 2018: 390 mm, Απρίλιος-Ιούλιος 2018: 120 mm.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενώ στο Γκάζι οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 140 mm - 190 mm και στην Καλαμαριά 125 - 260, για να δώσουμε μια γρήγορη σύγκριση χειμερινού - θερινού υετού..

      Διαγραφή