Ένα ακόμα διήμερο αστάθειας


Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, στον οποίο οφείλονται οι καλοκαιρινοί βοριάδες που πνέουν στη χώρα μας και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της. Η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί και το επόμενο τετραήμερο και μάλιστα το Σαββατοκύριακο ο συνδυασμός που προαναφέρθηκε θα ενταθεί με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο στα 7 και ίσως το Σάββατο στα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (3/8) θα εκδηλωθούν και πάλι όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Πάντως, το Σάββατο (4/8), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Β-ΒΔ και την Κυριακή (5/8) θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές. Όλες αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. καλο μηνα.ας ελπισουμε να μην εχουμε ακραιες ζεστες ουτε ανεμους δυνατους!το τελευταιο αναφερεται για την προσφατη τραγωδια-θηριωδια που συνεβει την μοναδικη μερα του ιουλιου με ισχυροτατους ανεμους.παροτι ελπιζουμε να μην ξανασυμβει ΔΥΣΤΥΧΩΣ ομως κατι τετοιο θα ξανασυμβει καθως υπαρχουν πολλες παθογενειες στον κρατικο μηχανισμο που δεν προκειται μαλλον να διορθωθουν.ολα αυτα σε συνδυασμο με τους ΝΕΡΩΝΕΣ που ψαχνουν ευκαιριες να τσουξουν φωτια στα δαση.
    Αυτα τα ελαχιστα αν και αυτα δεν λεγονται με λιγες σειρες.
    υγ:στα καιρικα,τα μοντελα δειχνουν ηπια πραγματα για τις επομενες προσεχεις μερες.για μετα θα δειξει....
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιά πρώτη εικόνα της θερμοκρασιακής απόκλισης στην Ευρώπη για τον μήνα που μας πέρασε:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

    Κάτω από τις κανονικές τιμές τα Βαλκάνια και λίγο κάτω μεγάλο μέρος της χώρας μας. Λίγο πάνω από τα κανονικά η ανατολική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Στα κόκκινα η Ευρώπη εκτός από την Ιβηρική χερσόνησο, "ψήθηκε" η Σκανδιναβία.

    Παραπλήσια είναι η εικόνα για το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, κάτι που αποτυπώνει το λίγο - πολύ σταθερό μοτίβο που ακολούθησε ο καιρός ως τώρα.

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_240_t2anom_europe.png


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα σε όλους.Ενας νοτιάς που πνέει χθες κ σήμερα το απόγευμα έδιωξε την αστάθεια στα ενδότερα κ ηπειρωτικότερα τμήματα της δυτικής Ελλάδας κ έτσι στην πόλη μας κ η ζέστη κ η δυσφορία είναι αρκετά έντονη αυτό το διήμερο(απο πέρσι βέβαια πολύ καλύτερα).
    Αύριο κ κυρίως Παρασκευή κ Σάββατο η αστάθεια φαίνεται πως θα ενταθεί αρκετά στα δυτικοβόρεια,αντίθετα με το "μπάσιμο" του μελτεμιού πρώτα στα ανατολικά κ έπειτα σε όλη την Ελλάδα η ατμόσφαιρα θα γίνει αρκετά ευσταθής.Το καλό είναι ότι θα πέσει αρκετά η υγρασία κ η ζέστη για αλλη μία φορά φέτος θα είναι ανεκτή.
    Για να κάνω τώρα κ μια μακρινή εκτίμηση μίας κ πάντα μου αρέσει να ρισκάρω πιστεύω ότι από το ΣΚ κ μετά κ μέχρι λίγο πρίν το 15αύγουστο ο καιρός θα κυλήσει πολύ ομαλά με λιακάδα,περιορισμένη αστάθεια κ θερμοκρασίες φυσιολογικά ζεστές για την εποχή,πράγμα που αν συμβεί πάλι τη γλιτώνουμε καθώς όλη σχεδόν η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι πραγματικό "καμίνι".Απο εκείνο το διάστημα κ μετά κάτι δείχνει να ξανά αλλάζει.
    Τέλος να ξανά τονίσω ότι τα μελτέμια που τόσο λείπουν από κάποιο κόσμο φέτος το μόνο που κάνουν αν εξαιρέσουμε τη δροσιά γύρω από το Αιγαίο είναι να διατηρούν τον καιρό καυτό,παρατεταμένα ξηρό κ ανυπόφορο σε όλη την χώρα κ κυρίως στα ηπειρωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ά και το πιο σημαντικό που ξέχασα να γράψω για το μελτέμι είναι κ ο διαρκής κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Σε λίγες μέρες πιάνουν δουλειά και οι μερομηνάδες (αρχίζουν τα μερομήνια). Για να δούμε. Την παράδοση (μερομήνια), που δεν είναι βέβαια επιστήμη, την τιμάμε πάντα (προσωπικά τα διαβάζω τα μερομήνια). Πλάκα πλάκα οι μερομηνάδες (ξέρω δυο-τρεις) γνωρίζουν τον καιρό και ειδικά της περιοχής τους τόσο καλά, που μπορούν το χειμώνα να δουν τι καιρό θα κάνει π.χ. σε δυο τρεις μέρες χωρίς να ακούσουν πρόγνωση και να πέσουν μέσα. Μου έλεγε κάποτε κάποιος με απόλυτη βεβαιότητα ότι όταν στο χωριό του (Αβδέλλα υψόμετρο 1.300 μ.) φυσάει έντονα δυτικός άνεμος το χειμώνα έρχεται χιόνι, ή όταν τα πουλιά πετάν μαζικά με κατεύθυνση προς ανατολικά, ή όταν η φλόγα στο τζάκι βγάζει μπλε χρώμα. Ακόμη όταν το καλοκαίρι τα μυρμήγκια οχυρώνουν τις φωλιές τους, όχι τόσο προς το βορά όπως συνηθίζουν, αλλά προς τη δύση σημαίνει ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας με χιόνια. Ένα άλλο κλασικό σημάδι (που δεν είναι ακριβώς σημάδι) και παρατηρούμε είναι που ακριβώς στον ορίζοντα σχηματίζονται τα σύνεφα (π.χ. δεξιά, αριστερά ή στο μέσον ενός βουνού που υπάρχει από δυτικά). Ανάλογα με το σημείο ξέρουμε αν θα κάνει έντονη (γεμάτη) κακοκαιρία. Για να ξέρει κανείς να αντιμετωπίζει καταστάσεις πρέπει να γνωρίζει καλά τον καιρό της περιοχής του. Από ότι φαίνεται μάλλον υπάρχουν πολλοί αδιάφοροι ακόμη και στα βασικά που ακούν μόνο χαλάει ο καιρός χωρίς να ψάχνουν από που έρχεται η κακοκαιρία, τι άνεμοι θα επικρατούν κλπ.

      Διαγραφή
  4. Οι μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
    Βίντεο - παρουσίαση των καιρικών παραμέτρων της καταστροφής από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

    https://www.youtube.com/watch?v=ngbNm_1qYg0

    (Όποιος δεν έχει προβλήματα ...υπέρτασης, ας διαβάσει κάποια σχόλια κάτω από το βίντεο. Εγώ σας προειδοποιώ για να μην αισθανθώ ενοχές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιστευεται πως η εντονη ζεστη στην νδ-δ-βδ ευρωπη μπορει να επηρεασει τον καιρο της ελλαδας στο μελλον με καλο η κακο τροπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πιστευεται πως η εντονη ζεστη στην νδ-δ-βδ ευρωπη μπορει να επηρεασει τον καιρο της ελλαδας στο μελλον με καλο η κακο τροπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα μελτέμια και τα μαιστραλια (νομίζω έτσι τα λένε οι Επτανησιοι) είναι το φυσικό air-condition της χώρας. Αποτελούν παράγοντα που μετριάζει την υγρασία κ τη ζέστη. Από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσαν καιρικη ευλογία. Αν και το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο με τις τόσες βροχες, εντούτοις η εξουθενωτικη του υγρασία με έχει κουράσει. Χρειάζεται κ το αεράκι, και η δροσιά, και οι χαμηλές υγρασιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και είναι αυτό που λες παρολο που οι βόρειες περιοχές δεν βιώνουν το μελτέμι για μας στα νησιά είναι ευλογία και ας προκαλεί συνθήκες ξηρασίας.Δυστυχως κάποιοι εύχονται να έχουμε τροπικό καλοκαίρι με υψηλές υγρασίας και ζεστές.Λιμονο σε εμάς που έχουμε άσθμα και ευχαριστούμε κάθε μέρα το θεό που ζούμε σε μεσογειακό κλίμα.Εγω προσωπικά έζησα 4 χρόνια φοιτητης στη θεσσαλονικη και ήμουν με τις εισπνοές στο χέρι όλη την ώρα.Με το που επέστρεψα στην Κρήτη βρήκα την υγεία μου...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ανώνυμε, σέβομαι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις και κατανοώ την άποψή σου. Όμως, το γεγονός οτι το καλοκαίρι αυτό δεν είχαμε τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την υπόλοιπη Ευρώπη, οφείλεται στον τύπο καιρού (υγρός, σχετικά δροσερός, με χαμηλές ταχύτητες ανέμου) που επικράτησε μέχρι τώρα. Το οτι "καταφέραμε" να έχουμε δύο καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και εκατόμβη νεκρών σε μιά όλη κι όλη μέρα που θέριεψαν οι εντάσεις του ανέμου, είναι άλλο ζήτημα, που το συζητήσαμε εκτενώς και σ΄αυτό το μπλογκ.
      Το μεσογειακό κλίμα, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ημερομηνία λήξης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με αυτό το δεδομένο, έχω κατ΄επανάληψη εκφράσει την άποψη οτι, από ένα υποτροπικό κλίμα τύπου Σαχάρας, από την ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ δηλαδή, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΆ προτιμότερο θα ήταν ένα κλίμα με περισσότερο τροπικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, λόγω της θέσης της χώρας μας στο χάρτη, αυτό που εύχομαι μοιάζει απίθανο.

      Διαγραφή
  8. Γεια σου θανο,δικιο έχεις,εχθες από απόγευμα κ μετά που έπεσε το μελτεμακι είχε τόση υγρασία που ή κατάσταση πράγματι ήτανε ανυποφορη,ο σο για τον φίλο από πινδο που λέει για τα ημερομηνία πιστεύω ότι αυτή φορά πέσανε εξω,ολες οι ψυχρές εισβολές που ήτανε να περάσουνε από τη χώρα μας νικήθηκαν από τους νοιαδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από αυτή τη σελίδα http://195.251.203.238/seviri/ μπορεί κάποιος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Πολύ χρήσιμο βοήθημα σε (κούφια η ώρα!) καταστάσεις συναγερμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή