Ο καύσωνας στην Ιβηρική Χερσόνησο και τα ευρωπαϊκά ρεκόρ


Η Ισπανία και η Πορτογαλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα βιώνουν ισχυρό καύσωνα, αποτέλεσμα της μεταφοράς προς αυτές πολύ θερμών αερίων μαζών από τη γειτονική τους ΒΔ Αφρική. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος ακόμα και για κατάρριψη των ρεκόρ των απολύτως μεγίστων θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στις δύο χώρες. Νομίζω ότι τα εθνικά ρεκόρ είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθούν, αλλά σε τοπικό επίπεδο κάποια ρεκόρ είναι πιθανό να καταρριφθούν. 


Κατά τη γνώμη μου, όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των δύο χωρών είναι η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα, ο οποίος θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με τα ρεκόρ των θερμοκρασιών στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ισχύουν τα παρακάτω:  

Στην Ισπανία το επίσημο ρεκόρ είναι 47,8 βαθμοί και σημειώθηκε στη Murcia στις 29-7-1976. Οι θερμοκρασίες των 51,0 βαθμών στη Σεβίλλη στις 30-7-1876 και των 48,8 βαθμών στην Cazalla της Σεβίλλης στις 30-8-1926 δεν έχουν γίνει αποδεκτές, επειδή οι ίδιοι οι Ισπανοί αμφισβήτησαν την καταλληλότητα του εξοπλισμού των σταθμών.

Στην Πορτογαλία το επίσημο ρεκόρ είναι 47,4 βαθμοί και σημειώθηκε στην Amareleja στις 1-8-2003.

Στην Ιταλία το επίσημο ρεκόρ είναι 47,0 βαθμοί και σημειώθηκε στη Foggia στις 25-6-2007.Το ρεκόρ των 48,5 βαθμών που σημειώθηκε στις 10-8-1999 στην  Catenanuova της Σικελίας αμφισβητείται.

Στην Κύπρο το επίσημο ρεκόρ είναι 46,6 βαθμοί και σημειώθηκε στο Λευκόνοικο στις 1-8-2010.

Στην Ελλάδα οι 48 βαθμοί της Ελευσίνας και του Τατοΐου της 10ης Ιουλίου 1977 είναι καταχωρισμένοι στα αρχεία της ΕΜΥ και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ως πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Για τους λόγους που έχω εκθέσει σε παλαιότερες αναρτήσεις μου, νομίζω ότι οι θερμοκρασίες των 48 βαθμών δεν πρέπει να θεωρούνται ως το επίσημο ρεκόρ της χώρας και γενικότερα της Ευρώπης. Καμιά ελληνική περιοχή δεν είναι τόσο ζεστή όσο, για παράδειγμα, είναι η Σεβίλλη, κάποιες περιοχές της ΝΑ Πορτογαλίας που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα ή κάποιες περιοχές στο εσωτερικό της Σικελίας. Καταφέραμε να φορτωθούμε ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ που δεν μας κάνει καλό και που σε τελική ανάλυση ουσιαστικά δεν μας ανήκει. Κατά τη γνώμη μου, το αδιαμφισβήτητο ρεκόρ για την Ελλάδα είναι οι 47,2 βαθμοί που σημειώθηκαν στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 23-8-1958. Για την Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) το ρεκόρ είναι οι 46,2 βαθμοί και σημειώθηκε στις 26-6-2007. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, καθώς την ίδια μέρα  ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 44,8 βαθμών Κελσίου, που είναι η μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 1897.

14 σχόλια:

  1. Σχετικό άρθρο με όσα αναφέρει ο κ. Ζιακόπουλος...

    Oι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου, που κατέχει η Αθήνα από το 1977, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία από αέριες μάζες αφρικανικής προέλευσης, όπως μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για τη νότια Ισπανία και τη νοτιοανατολική Πορτογαλία είναι 47 βαθμοί, με τα εθνικά ρεκόρ των δύο χωρών να είναι 47,3 (το 2017) και 47,4 (το 2003) βαθμοί αντίστοιχα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 33 βαθμούς στα νοτιοανατολικά, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας προειδοποιεί για έντονο κύμα καύσωνα, ειδικά στα νοτιοδυτικά μέχρι την Κυριακή 5/8.

    Κόκκινοι συναγερμοί, που σημαίνει ότι απειλούνται και ζωές, έχουν εκδοθεί για τη νότια Πορτογαλία και για την επαρχία Badagoz στην Ισπανία. Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί και στην Ιταλία, μεταξύ άλλων και για τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βενετία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ευρώπης θεωρεί ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες να ισοφαριστεί το ρεκόρ της Αθήνας και 25-30% να σπάσει. Σύμφωνα με την πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία το τρέχον κύμα καύσωνα είναι ανάλογο εκείνου του 2003, ενώ οι θερμοκρασίες και τη νύχτα θα κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 βαθμών. Ουσιαστικά το κύμα ζέστης στην Ιβηρική ακολουθεί εκείνο της βόρειας Ευρώπης, όπου στη Σουηδία λιώνει ένας μεγάλος παγετώνας με ρυθμό μερικών εκατοστών ημερησίως.

    Στη Νορβηγία ενημερώθηκαν οι οδηγοί να προσέχουν στα τούνελ, όπου έχουν καταφύγει τάρανδοι και πρόβατα για να δροσιστούν, καθώς η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 31,2 βαθμούς σε περιοχή που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά τώρα έχει υποχωρήσει στους 20. Πυρκαγιές στην Ελλάδα προκάλεσαν τον θάνατο 90 ανθρώπων, ενώ δεκάδες φωτιές εκδηλώθηκαν και στη Σουηδία, αλλά και στον Αρκτικό Κύκλο. Και μπορεί οι πυρκαγιές να ήταν έτσι κι αλλιώς ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, αλλά πλέον επιμηκύνεται η περίοδος που θα εκδηλώνονται. Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την πιθανότητα καύσωνα, ενώ το ζεστό καλοκαίρι οδήγησε σε έλλειψη μπουκαλιών στη Γερμανία λόγω της μεγάλης κατανάλωσης μπύρας. Επίσης η πτώση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έλβα αποκάλυψε δύο χειροβομβίδες και πυρομαχικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-45044079
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στη Γαλλία ετοιμάζονται για νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ...

      Με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει από τις 2 Αυγούστου και τη Γαλλία, όπου στα νότια της χώρας οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς και να αγγίξουν τοπικά τους 40, η Le Monde αναρωτιέται ποια ρεκόρ θα σπάσουν ως το τέλος της εβδομάδας. Και δημοσιεύει τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στους 158 μετεωρολογικούς σταθμούς της Γαλλίας με το ρεκόρ στο Παρίσι να κρατάει από τις 28 Ιουλίου 1947, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 40,4 βαθμούς. Ήταν ένα καυτό καλοκαίρι εκείνο του '47, καθώς του ανήκουν άλλα τρία ρεκόρ και συγκεκριμένα στην Ορλεάνη (40,3 βαθμοί), στο Σαρτρ (40,1 βαθμοί) και στο Αλενσόν (39 βαθμοί). Το εθνικό ρεκόρ της Γαλλίας σημειώθηκε, ωστόσο, το 2009 στη νότια Κορσική με 43 βαθμούς και ακολουθούν οι 42,7 βαθμοί από το 1982.

      Το φράγμα των 40 βαθμών έχει σπάσει, εξάλλου, σε πάνω από το 1/3 των μετεωρολογικών σταθμών της Γαλλίας και μεταξύ άλλων στη Ναντ, το Κλερμόν Φερράν, το Μπορντώ, την Τουλούζη, το Περπινιάν και τη Λυών. Στον αντίποδα μόνο σε δύο μετεωρολογικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ποτέ θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών, ακόμα και στα πιο καυτά καλοκαίρια. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της Βρέστης και στο βουνό Aigoual (Gard) σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

      Τα περισσότερα κύματα ζέστης λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο, που κατέχει και τα 2/3 των θερμοκρασιακών ρεκόρ, πολύ μπροστά από τον Ιούλιο, αλλά εφτά μέγιστες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί και τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων και στη Βρετάνη, στις ακτές του Ατλαντικού, το 1976. Δύσκολο είναι, ωστόσο, να ειπωθεί ποιο ήταν το πιο θερμό έτος, καθώς όλοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν λειτούργησαν ταυτόχρονα. Πάντως, το 1/3 των μέγιστων θερμοκρασιών σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2003, τη χρονιά του φονικού καύσωνα στη Γαλλία.
      https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/08/03/36-6-c-a-lille-40-4-c-a-paris-42-6-c-a-orange-quels-records-absolus-de-chaleur-dans-votre-ville_5338887_4355770.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση: "... μόνο σε δύο μετεωρολογικούς σταθμούς της Γαλλίας δεν έχουν καταγραφεί ποτέ θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών"... και όχι κάτω όπως έγραψα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Άμεση καιρική ενημέρωση (η αντίθεση σε σχέση με τους καύσωνες): Από χθες περίπου στις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν δυνατές βροχές στη Δ. Μακεδονία (κυρίως Ν. Γρεβενών - Καστοριάς, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το επίκεντρο ήταν βορειότερα). Αρχικά ο καιρός είχε χαρακτηριστικά συνήθους για τις περιοχές (ειδικά φέτος και μάλιστα από την αρχή του καλοκαιριού όπως έμαθα) καλοκαιρινής απογευματινής καταιγίδας. Έκτοτε, όμως και μέχρι πριν από λίγο έβρεχε σχεδόν συνεχώς καλά και σχεδόν σταθερά, ο καιρός είναι πιασμένος από παντού (ομοιόμορφος γκρί ουρανός σε όλο τον ορίζοντα) ενώ το μέτωπο φαίνεται να είναι το τρίγωνο Ηγουμενίτσα, Κόνιτσα, Γιάννενα και πιάνει γεμάτα την Ήπειρο και κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας. Το πρωί σήμερα στις 7 η θερμοκρασία στα 600μ. έφτασε στους 17 βαθμούς, στα 1000 στους 14-15 βαθμούς, στα 1300 στους 12-13 περίπου, ενώ πάνω από τα 1500μ. δεν αποκλείεται να υπήρχαν και μονοψήφιες τιμές. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στο σημερινό καιρό τα χαρακτηριστικά σχεδόν μιας μικρής κακοκαιρίας φθινοπωρινού τύπου. Έπεσε πολύ νερό και αυτό φαίνεται και στις πηγές που ξεχειλίζουν. Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι στα ορεινά πάνω από τα 1000μ. σημάνθηκε η λήξη του φετινού καλοκαιριού (σε κάθε περίπτωση τελείωνε από 15 Αυγούστου και μετά αλλά φέτος πιο νωρίς). Και μια καιρική παρατήρηση: Πως μπορεί να διαβάσει κανείς τον καιρό που έρχεται από τα δυτικά: Στα όρια Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας (Ν. Γρβενών) υπάρχουν τρία ψηλά βουνά Λύγκος (κορυφή Αυγό με τις αλπικές ζώνες της Βάλια Κάλντα), Βασιλίτσα και Σμόλικας. Και τα τρία αυτά βουνά βρίσκονται στο δυτικό όριο της Δ. Μακεδονίας στην ίδια κάθετη ευθεία στο ΒΔ άξονα της Πίνδου. Το πιο νότιο είναι το όρος Λύγκος (βρίσκεται περίπου στο ύψος της Κόνιτσας στην παράλληλη ευθεία Ανατολής Δύσης, η Κόνιτσα είναι λίγο πιο δυτικά), λίγο πιο βόρεια αυτού είναι η Βασιλίτσα και ακόμη λίγο βορειότερα ο Σμόλικας. Παρατηρώντας όταν έρχεται καιρός (κακοκαιρία) από τα δυτικά (όπως βλέπει κανείς τα νέφη στον ορίζοντα ) όταν το μέσο του μετώπου των νεφών είναι πάνω από το όρος Λύγκος η κακοκαιρία που έρχεται πιάνει γεμάτα Ήπειρο και επίσης γεμάτα τη Δ. Μακεδονία και κυρίως τα Δ-ΝΔ τμήματα αυτής. Όταν το μέσο του μετώπου των νεφών είναι πάνω από τη Βασιλίτσα ή μεταξύ Βασιλίτσας Σμόλικα πιάνει γεμάτα κυρίως Δ. Μακεδονία και λίγο λιγότερο την Ήπειρο, όταν το μέσο του μετώπου των νεφών είναι στον Σμόλικα ή βορειότερα πιάνει κυρίως τα Β-ΒΔ τμήματα της Δ. Μακεδονίας (Φλώρινα-Καστοριά-Κοζάνη) και όταν το μέσο του μετώπου των νεφών βρίσκεται νοτιότερα του όρους Λύγκος τότε ο καιρός έρχεται από Νότιο Ιόνιο - Μεσόγειο, δεν πιάνει γεμάτα τις παραπάνω περιοχές και επηρεάζει κυρίως κεντρική Στερεά, Θεσσαλία κλπ. Σημειωτέον ότι αυτό αποτελεί παρατήρηση δεκαετιών. Βέβαια παίζει ρόλο και η κίνηση ενός χαμηλού. Όταν ακούει δηλ. κανείς κακοκαιρία από δυτικά στις πιο πάνω περιοχές αρκεί να παρατηρήσει από ένα σημείο (υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία και σε χαμηλά υψόμετρα), που έχει θέα τα παραπάνω βουνά, που ακριβώς δημιουργείται η δέσμη των νεφών. Επίσης ένα άλλο σημείο παρατήρησης είναι ότι όταν τα νέφη σχηματίζονται σε μεγάλο ύψος (όχι χαμηλά που σχηματίζουν πολλές ομίχλες αλλά ψηλά ώστε να διακρίνονται οι κορυφές των βουνών) είναι ένδειξη ότι η κακοκαιρία είναι οργανωμένη και ισχυρή, ξεπερνάει τον κορμό της Πίνδου και μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την Α. Μακεδονία (αν κινείται Α-ΒΑ) ή την ανατολική Στερεά (αν κινείται ΝΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Σε ότι αφορά τώρα τους καύσωνες και τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, νομίζω, καταρχήν ότι ο καύσωνας ως καιρικό φαινόμενο συνιστά κακοκαιρία με την αντίστροφη, όμως, έννοια (έτσι νομίζω θεωρείται και στη μετεωρολογία) ανεξαρτήτως εάν έχει ήλιο κλπ., δηλ. όταν η θερμοκρασία επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα νομίζω μιλάμε για βελτίωση του καιρού. Σε ότι αφορά τώρα τα ρεκόρ θερμοκρασίας ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί και υψηλότερες θερμοκρασίες από τις επισήμως καταγεγραμμένες. Απλά νομίζω ότι συμβαίνει και εδώ όπως με όλα τα ρεκόρ. Όπως ο αθλητής δηλ. (ταχύτητας ή μήκους κλπ.) μπορεί να σπάσει το πανελλήνιο ή πανευρωπαικό ρεκόρ με το χρονόμετρο το δικό του ή του προπονητή του, που μπορεί να έχει πράγματι τη σωστή ένδειξη πλην όμως δεν θα ληφθεί υπόψη διότι δεν έχει καταγραφεί από τον επίσημο φορέα του αθλήματος (διοργανώτρια αρχή) κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να έχουν καταγραφεί υψηλότερες θερμοκρασίες, πλην όμως λαμβάνονται υπόψη οι καταγεγραμμένες από την επίσημη αρχή καταγραφής θερμοκρασιών. Έτσι νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σε ολη την παρεα και στον κ.Ζιακοπουλο. Η επαναληψη μπορει να κανει μερικους με κλειστο μυαλο να αποφασισουν πρωτον οτι οι 48°C δεν υπαρχουν με μεγαλη σιγουρια και δευτερον να γινει μια επιτροπη επιτελους να μειωθει σε ρεαλιστικες τιμες οπως φαινεται και απο τα μεταρ ανα μισαωρο.
    Καλο υπολοιπο καλοκαιριου σε ολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω παλι νομιζω οτι κακως αμφισβητείτε το ρεκόρ της Αθηνας.Δεν ειναι ρεκόρ για να ντρεπεται κανεις και ρεκόρ να θελει να το ξεφορτωθεί.
    Δεν μπορω να καταλαβω αυτη τη ``ντροπη`` για αυτο το ρεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε αν και εγώ προσωπικά αμφιβάλλω εντελώς για το Τατόι Γιάν την Λούσι να όμως δεν μου φαίνεται παράξενο.Οσα ίσα δυστυχως θεωρώ ότι πιθανως κάποιος αθηναϊκός σταθμός ίσως ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ στο μέλλον.Ολοι ξέρουμε τις δυνατότητες της πρωτεύουσας όσον αφορά τις ζεστές.Ακομη όμως και η νέα Φιλαδέλφεια το 2007 κατέγραψε σχεδόν 47 και τα Τρίκαλα πριν από 60 χρόνια επίσης 47 όποτε η διαφορά δεν είναι και τόσο σημαντική.Η χώρα μας είναι θερμή και συνήθως πρωταθλήτρια στη ζέστη στην Ευρώπη ας το αποδεχτούμε κάποια στιγμη

      Διαγραφή
  6. Μπορει να σας απαλλαξει απ τη ντροπη η Πορτογαλλια σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Yπαρχουν metars ανα μισαωρο και ανα ωρα απο Τατοι και Ελευσινα, υπαρχουν οι ραδιοβολισεις του Ελληνικου σε βαθος 50ετιας, υπαρχουν οι θερμογραφοι με τις ταινιες. Μια συγκριση που μπορεσα και εκανα εγω σαν ερασιτεχνης σε μερικα απο τα παραπανω που μπορω να εχω προσβαση για ολους τους μεγαλους καυσωνες βγαζει προφανη και λογικα συμπερασματα. Ουδεν 48αρι υπαρχει εις τας Αθηνας.
    Τα υποκειμενικα σχολια και τα ''βιτσια'' του καθενος δεν εχουν θεση στην επιστημη της μετεωρολογιας και των ρεκορ της.
    Τωρα η ΕΜΥ εχει το λογο εστω και 50 χρονια μετα μεσω στοματος του κ. Κολυδα να αναλυσει και να μειωσει το ρεκορ στα πραγματικα επιπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι, Βασίλη μου, θέλουν. σώνει και καλά, να έχει η χώρα μας ένα καιρικό ρεκόρ άνεξάρτητα αν αυτό δεν είναι θετικό. Όμως στην πατρίδα μας αρκεί το ρεκόρ που κατέχει εδώ και πολλές χιλάδες χρόνια: να έχει, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο. Το τι θα γίνει με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει στο σύνολό της η ανθρωπότητα. Φοβάμαι, όμως, ότι στο θέμα αυτό έχουμε ήδη φθάσει στο σημείο από το οποίο δεν έχει επιστροφή.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Το μόνο που θα μπορούσα ίσως να συνεισφέρω στα σχόλια του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Ζιακόπουλου και του ...αριθμολάγνου, μανιώδους κυνηγού της μετεωρολογικής ακρίβειας, Βασίλη Πανάκογλου είναι η οδυνηρή διαπίστωση - πρόβλεψη οτι, όπως πάνε τα πράγματα, η συζήτηση για το ελληνικό θερμοκρασιακό ρεκόρ ελάχιστη σημασία θα έχει σε λίγα χρόνια, αφού θα έχει ήδη καταρριφθεί. Είτε εδώ, είτε κάπου αλλού.

      Διαγραφή
  8. Το ρεκόρ της Ελευσίνας και του Τατοίου είναι αναμφισβήτητα κατα τη γνώμη μου. Ειδικά για την Ελευσίνα γνωρίζουμε την εξαιρετική δυναμική που αυτή έχει με καταβάτες. Νομίζω αυτή η ιδιαιτερότητα του Θριασίου την οποία παρακαλώ τη βλέπουμε κάθε φορά με ΒΔ φοέν άνεμο και μας δείχνει πως η Ελευσίνα είναι πραγματικά υπερδύναμη στους καύσωνες και ίσως η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που μπορεί να δώσει τόσο υψηλές θερμοκρασίες συστηματικά σε βάθος χρόνου λόγω της εξαιρετικά πολύπλοκης γεωμορφολογίας της περιοχής. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να ''ντρέπεται'' για την εξαιρετικά για τα ευρωπαικά δεδομένα θερμή δυναμική του Θριασίου με καταβάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα σας.

    To 48αρι δλδ εγινε με μολις 27-28c στα 850hpa? http://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?jaar=1977&maand=7&dag=10&uur=1200&var=2&map=1&model=era Αντε να φοενιασε μια απο τις 2 περιοχες (Ελευσινα η Τατοι-δεν εχω ανεμους) που στην ευχη ηταν τα γεωδυναμικα? Στα 1800μ?

    Θοδωρης-Περαμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή