Όλο μέλι, μέλι (συννεφιά) κι από τηγανίτα (βροχή) τίποτα!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) βαρομετρικό χαμηλό που θα βρίσκεται Ν-ΝΔ της Σαρδηνίας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας και στις βορειότερες περιοχές της Αλγερίας και της Τυνησίας. Το σύστημα αυτό δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη χώρα μας, στην οποία κυρίαρχοι θα είναι οι Α-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (3/11) αναμένεται αρκετή συννεφιά, αλλά όχι και (αξιόλογες) βροχές. Οι Α-ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 7 και στο Ιόνιο τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (4/22) προβλέπεται αραιή συννεφιά η οποία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι πιο πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με τάση εξασθένησης και στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα-βράδυ στο Ιόνιο στα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Τη Δευτέρα (5/11) είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στα ανατολικά Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Τρίτη και την Τετάρτη (6-7/11) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι μόνο κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Mόλις σε πέντε χώρες βρίσκεται το 70% των περιοχών, που έχουν μείνει ακόμα ανέπαφες από την ανθρώπινη επίδραση και χρειάζεται διεθνής κινητοποίηση για να προστατευτούν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και της Διατήρησης της Κοινωνίας της Άγριας Ζωής, που δημοσιεύει ο Guardian. Αυτές οι πέντε χώρες είναι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και ο Καναδάς και φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία της άγριας ζωής. Από την έρευνα και τον σχετικό παγκόσμιο χάρτη που δημοσιεύτηκε, εξαιρείται η Ανταρκτική και οι ανοιχτές θάλασσες που δεν περιορίζονται από εθνικά σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, λοιπόν, οι επιστήμονες το 77% της στεριάς, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής και το 87% των ωκεανών έχουν υποστεί μεταβολές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

    Όπως λένε οι ερευνητές το υπόλοιπο του πλανήτη που παραμένει ακόμα ανέπαφο, μπορεί να προστατευτεί μόνο αν αναγνωριστεί μέσω ενός διεθνούς πλαισίου πολιτικών (για αυτό έγιναν και οι χάρτες). Ζητούν, λοιπόν, να προστατευτούν 100% τα οικοσυστήματα που παραμένουν ακόμα ανέγγιχτα και να μην φτάσουν οι βιομηχανίες εκεί. Επίσης, οι πέντε χώρες που φιλοξενούν το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) της άγριας ζωής θα πρέπει να δράσουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προστατέψουν και μέσω νομοθεσίας αυτές τις περιοχές ή, προσφέροντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μην καταστρέφουν τη φύση. Μόνο αν αυτές οι πέντε χώρες αναλάβουν ηγετικό ρόλο, μπορεί να διασωθεί η άγρια ζωή, καθώς έχει ήδη χαθεί αρκετή από αυτή και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/31/five-countries-hold-70-of-worlds-last-wildernesses-map-reveals

    Αλλά από την περιβαλλοντική κρίση, ας περάσουμε στην κρίση γενικότερα, καθώς ο Emmanuel Macron κάλεσε σε αντίσταση, διότι βλέπει πολλές ομοιότητες στη σημερινή Ευρώπη με εκείνη του μεσοπολέμου, όπως γράφει η Le Monde. "Σε μία Ευρώπη διχασμένη από τον φόβο, τους εθνικισμούς και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε μεθοδικά να επαναλαμβάνεται ό,τι συνέβαινε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι το κραχ του 1929, αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, να ξέρουμε πώς να αντισταθούμε για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία" ανέφερε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Macron ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, επισκεπτόμενος ιστορικά πεδία μαχών από την Κυριακή 4/11 και για μία εβδομάδα. Στις 11 Νοεμβρίου, μάλιστα, θα γίνει τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία 100 ηγετών από όλο τον κόσμο.

    Με αφορμή όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι "δεν πρέπει απλά να κοιτάζουμε την ιστορία, αλλά να την κατανοούμε και να παίρνουμε και μαθήματα από αυτήν, είναι ένα μήνυμα γιορτής, μνήμης και μέλλοντος για μία Ευρώπη κυρίαρχη και πολυμερή". "Η Ευρώπη είναι μπροστά σε έναν κίνδυνο" συνέχισε ο Macron. "Να προσβληθεί από την εθνικιστική λέπρα και τελικά να χάσει την κυριαρχία της. Δηλαδή, την ασφάλειά της που εξαρτάται από τις αμερικάνικες επιλογές, από μία Κίνα όλο και πιο πολύ παρούσα στις βασικές δομές, μία Ρωσία που συχνά χειραγωγεί, αλλά και από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις αγορές που ενίοτε ξεπερνούν τα κράτη".
    https://www.lemonde.fr/emmanuel-macron/article/2018/11/01/emmanuel-macron-met-en-garde-contre-un-retour-a-l-europe-des-annees-1930_5377406_5008430.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας φτάνει λοιπόν ο άχαρος και απραγος καιρός,έχουμε και τα μελτέμια απο πάνω πάλι!!Βρε τι πάθαμε αποψεεεεεεεεααα!!(Διονύσης Παπαγιαννοπολος ο Μέγας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,τι ζέστη ήτανε αυτή σήμερα στο νησί δεν περιγράφεται,απο το πρωί που ειμουνα στο ελαιοτριβείο,ζεματαγε ο ήλιος,ο ιδρώτας ποτάμι .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι όπως το πάει η εποχιακή κατανομή των βροχοπτώσεων, θα περιμένουμε το καλοκαίρι για να δούμε μία τιμημένη καταιγίδα, γι'αυτό ....... όποιος πονεί στην κεφαλή απ'του καιρού το χάλι, να πάει να πιεί ρακί να βρει το κέφι πάλι. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Καλό μήνα με υγεία. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    Τρομάζει η τεράστια έκταση που καλύπτει στο χάρτη της Ευρώπης η λειψυδρία, σ΄έναν κατεξοχήν βροχοφόρο μήνα, όπως ο Νοέμβρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι,μόνο η Ιταλία δε καταλαβαίνει τίποτα κ φαίνεται να συνεχίζονται οι καταιγίδες κ το Νοέμβριο εκεί!

      Διαγραφή
  6. Με τον βοριά έχει ήδη πολλή δροσιά στο Θυμάρι, όπου έφτασα λίγο πριν από την Αθήνα και η διαφορά στην αίσθηση της θερμοκρασίας είναι αρκετά μεγάλη. Ο Σάκης Αρναούτογλου είπε, εξάλλου, στο ένθετο που έχει στην ΕΡΤ για τον καιρό ότι την προσεχή εβδομάδα στη νότια Σκανδιναβία θα κάνει περισσότερη ζέστη απ' ό,τι στην Ελλάδα και το Skynews έγραψε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το κλίμα αλλάζει και θα φέρνει όλο και περισσότερα κύματα ζέστης και τροπικές νύχτες. Έρευνα έδειξε ότι τα κύματα ζέστης μεταξύ 2008-2017 ήταν διπλάσια σε διάρκεια από εκείνα της περιόδου 1961-1990. Αλλά και οι θερμότερες μέρες πλέον είναι κατά 0,8 βαθμούς πιο ζεστές από τότε. Στον αντίποδα, οι ψυχρότερες μέρες είναι κατά 1,7 βαθμούς λιγότερο κρύες.

    Οι θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών τις καλοκαιρινές και αποκαλούμενες και τροπικές νύχτες είναι, βέβαια, προς το παρόν σπάνιες, κάτι που παρατηρήθηκε και το καλοκαίρι του 2018, αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι όλο και πιο συχνές. Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν το 1995, ενώ από το 2008 ως το 2017 καταγράφηκαν τροπικές νύχτες στα νοτιοανατολικά, στα Midlands και στη νότια Ουαλία. Ο καιρός γίνεται επίσης υγρότερος με τις πολύ βροχερές μέρες μεταξύ 2008 και 2017 να είναι κατά 17% περισσότερες σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990. Αυτά είναι, ωστόσο, στοιχεία που έχουν την τάση να "κρύβουν" τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον περασμένο μήνα έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα κράτη πρέπει να μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050 και να περιορίσουν την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και την ακραία ζέστη όλο και πιο συχνές.
    https://news.sky.com/story/uk-climate-getting-warmer-and-wetter-says-met-office-11542278

    Όλα αυτά λίγο απασχολούν, βέβαια, καμιά δεκαριά Γάλλους τουρίστες που μας έβαλαν χθες τα γυαλιά, μένοντας περισσότερη ώρα στα κρυστάλλινα νερά και με τα μαγιό χωρίς να αλλάξουν μετά. Ταπεινωμένος άρχισα να τους δείχνω τις φωτογραφίες με τη θαλάσσια χελώνα για να κάνω τον έξυπνο ως συνήθως. "Tortue, tortue" άρχισε να λέει με τη σειρά της μία μητέρα στα παιδιά της. Εκείνα ήταν με τις μάσκες για πολλή ώρα μέσα στη θάλασσα, αφού οι Γάλλοι έχουν παραδοσιακά τους καλύτερους δύτες και snorkellers (είναι αυτοί που καταδύονται χωρίς μπουκάλες), τιμώντας την κληρονομιά που τους άφησε ο μεγάλος Ζακ Υβ Κουστώ.

    Τελικά η θαλάσσια χελώνα δεν φάνηκε αυτή τη φορά, αλλά εμφανίστηκε μία στεριανή στην παραλιακή. Τη μάζεψε μία κοπέλα και την πήγε στα χωράφια για να μην την πατήσουν τα αυτοκίνητα. Μπράβο της. Της το είπα και κατ' ιδίαν. Τώρα προσπαθώ να θυμηθώ αν ήταν το 2013 ή, το 2014, που 1-2 Νοέμβρη είχε και πάλι ανάλογες συνθήκες, με λιακάδες και θερμοκρασίες +25 β. Στην πρώτη περίπτωση ακολούθησε ήπιος χειμώνας (2014) και στη δεύτερη σχετικά βαρύς (2015). Θυμάμαι είχαμε κολυμπήσει μέχρι τα νησάκια στα Περιστέρια της Σαλαμίνας για πρώτη φορά Νοέμβριο. Εντάξει, δεν κάναμε και ανοιχτή θάλασσα, ούτε 100 μέτρα δεν είναι από την ηπειρωτική ακτή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το 14 ήταν,ίσως κ το 15 καθώς θυμάμαι όχι μόνο 1-2 Νοέμβρη αλλά κ το μεγαλύτερο μέρος του Νοέμβρη είχε περάσει με ζεστό κ γενικά άνομβρο καιρό κ τα μπάνια των δικών μου τότε είχαν πάρει παράταση μέχρι κ τις 19 του μήνα.Απο εκεί κ έπειτα θυμάμαι άλλαξε μία κ καλή ο καιρός!

      Διαγραφή
  7. Συμβουλεύτηκα τα κιτάπια μου και τελικά ήταν 1-2 Νοεμβρίου 2014 που είχε καλοκαιρία όπως τώρα και είχαμε βουτήξει εκτός από τα Περιστέρια και στις Κολώνες της Σαλαμίνας. Να δούμε αν θα ακολουθήσει ένας δριμύς χειμώνας, όπως τότε. Θυμάμαι ότι στις 29 Δεκεμβρίου είχε 20 βαθμούς, αλλά και 2 μέτρα κύμα με τον νοτιά στο Θυμάρι και την επομένη έπεσε στους 5 με το ξεροβόρι. Παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς επικρατούσε παγωνιά και γενικά εκείνος ο χειμώνας είχε αρκετές ψυχρές εισβολές με ασθενείς χιονοπτώσεις ή, χιονόνερο κυρίως τον Φεβρουράριο (9-12/2 και 18/2/2015). Δεν θα ξεχάσω που οδηγούσα με ασθενή χιονόπτωση από τη Βάρκιζα και μετά εκείνη την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, αλλά ο ήλιος βγήκε όταν έφτασα στο Θυμάρι και βούτηξα κιόλας. "Η τελευταία μέρα του χειμώνα" είχα γράψει τότε στο e-mail που στέλνω σε φίλους, ποντάροντας στο ρητό που λέει ότι "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει". Το "κι από Αύγουστο, χειμώνα" δεν ισχύει. Ευτυχώς.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή