Χειμωνιάτικος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) ο καιρός της χώρας μας θα επηρεαστεί από ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά διατρέχοντας τη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και από ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα από βορρά προς νότο. Με αυτές τις συνθήκες, στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει κακοκαιρία με βασικά χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο), τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές. Την εικόνα του χειμωνιάτικου καιρού θα συμπληρώνουν οι χιονοπτώσεις, οι οποίες στην κεντρική και κυρίως στη Β. Ελλάδα θα κατεβούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Την Παρασκευή (30/11), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, θα πέσει σταδιακά και η ένταση των βοριάδων σε όλη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες όμως θα είναι γενικά χαμηλές και στη Β-ΒΔ Ελλάδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Το Σαββατοκύριακο (1-2/12), θα υπάρχει αρκετή συννεφιά στη χώρα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στις πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στο Θρακικό 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά Θεσσαλίας και Α. Στερεάς-Εύβοιας. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Λίγα χιόνια είναι πιθανό να πέσουν στα ορεινά των νησιών του Β-ΒΑ Αιγαίου. Άνεμοι ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 8 βαθμούς.

32 σχόλια:

  1. Βλέπω τις δορυφορικές ηλεκτρικών εκκενώσεων και βροχόπτωσης και χαίρομαι που βρέχει και γεννιούνται καταιγίδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου έχουν ανάγκη το βρόχινο νεράκι και να ανέβουν τα χιλιοστά ετήσιου υετού χωρίς ακρότητες όσο το δυνατόν λιγότερες. Να κάνω μία επισήμανση ότι τότε με τον επονομαζόμενο τυφώνα ζορμπά με τα καλούδια του και συγκεκριμένα 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο, έπεσε ένας κεραυνός με τρομακτικό κρότο σαν βόμβα (λάμψη κρότος ταυτόχρονα) δίπλα από το σπίτι μου στην λεωφόρο αμφιθέας συγκεκριμένα πάνω σε μια πολυκατοικία γνωστού μού προσώπου και του έκαψε σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που ηταν σε λειτουργία και συνδεδεμένες στην πρίζα και εκσφενονιστήκε με δύναμη η συσκευή εντός της οικίας του που είναι στον τοίχο που συνδέονται τα βύσματα το τηλέφωνο και το ίντερνετ και έβγαζε καπνούς. Έπαθαν και άλλοι ένοικοι ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές στην πολυκατοικία από την πτώση του κεραυνού και επίσης η ταράτσα μαύρισε σε πολλά σημεία από τον κεραυνό που έπεσε επάνω της. Τώρα τελευταία από το καλοκαίρι με τις καταιγίδες που είχαμε, έχω ακούσει από τρείς γνωστούς μου ότι έπαθαν ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές από τις πτώσεις κεραυνών. Υφίσταται τεράστια προσοχή γενικά την ώρα των καταιγίδων και ΤΟ Έχω διαπιστώσει πολλές φορές που πηγαίνω σε σημεία μερικώς ασφαλή με την φωτογραφική μας μηχανή μαζί με φίλο και βγάζουμε φωτογραφίες τις καταιγίδες με τα εκπληκτικά νέφη και έχω πολλές εμπειρίες από πτώσης κεραυνών και κάποιες φορές πραγματικά ήταν επικίνδυνες για την σωματική μας ακεραιότητα και ευτυχώς έχει συμμορφωθεί ο εγωισμός μας Και προσέχουμε στα μέγιστα. Θυμάμαι Μια φορά ένα απόγευμα έβλεπα καταιγίδα να πλησιάζει από την θάλασσα και ήταν ενα cumulus που
    Πήγαινέ μόνο τού Και άστραφτε λίγο πολύ αλλά ήταν μόνο του οργανωμένο χωρίς σύννεφα από πάνω μας, και παρατηρώ σε κλάσματα δευτερολέπτων να γεννιέται ο κεραυνός από την κορυφή τού cumulus και να πέφτει στα πλάγια από την καταιγίδα σε μέρος όπου η καταιγίδα δεν ήταν από επάνω και έπεσε σχετικά κοντά μας σε άλμπουρο σκάφους κόβοντας και την μάτσα τού και το άλμπουρο να φλέγεται. Όμορφα τα καιρικά φαινόμενα και προσωπικά έχω αγάπη από πολύ μικρός για αυτά και για τον καιρό και παράλληλα επικίνδυνα. Καλημέρα στον κύριο ζιακόπουλο Και σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνος ο κεραυνός είχε προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή στη διασταύρωση Αμφιθέας και Αχιλλέως, όπου δεν λειτουργούσαν και τα φανάρια μία μέρα στα μέσα του καλοκαιριού ή, πρόκειται για άλλο περιστατικό; Οι διακοπές ρεύματος είναι, πάντως, αρκετά συχνές, ακόμα και με μέτριες βροχές (σε μία τέτοια πτώση της τάσης μου χάλασε, εξάλλου, και το ψυγείο), αφού η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω των μνημονίων.

      Αλλά μιας και ο λόγος για μνημόνια, κάποιοι θα πάρουν τουλάχιστον πολεμικές αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, η ολλανδική εταιρία σιδηροδρόμων (NS) θα αποζημιώσει συγγενείς Εβραίων, τους οποίους είχε μεταφέρει κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συζητήσεις του διευθυντής της NS, Roger van Boxtel με τον πρώην φυσιοθεραπευτή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άγιαξ Salo Muller, o οποίος έχασε και τους δύο γονείς του στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Muller ζητάει από το 2017 μία αποζημίωση από την NS, η οποία είχε μεταφέρει με τρένο τους γονείς του από το Άμστερνταμ σε ένα μεταβατικό στρατόπεδο στη βορειοανατολική Ολλανδία, απ' όπου στη συνέχεια τους πήγαν στο Άουσβιτς, στην Πολωνία.

      Η εταιρία αποφάσισε, λοιπόν, για ηθικούς λόγους να αποζημιώσει μεμονωμένα κάποιους ανθρώπους. Όπως αρκετές άλλες ολλανδικές επιχειρήσεις, η NS τέθηκε στην υπηρεσία των ναζί με την εισβολή της Γερμανίας στη χώρα τον Μάιο του 1940, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τη μεταφορά Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. "Η ΝS υπάκουσε στις εντολές των Γερμανών να θέσει τα τρένα στη διάθεσή τους, οι Γερμανοί πλήρωναν για αυτό και η NS όφειλε να διασφαλίσει ότι τα τρένα θα ήταν στην ώρα τους" δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση σε τελετή μνήμης στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Westerbork o Dirk Mulder.

      Στο Westerbork μεταφέρθηκαν 107-140 χιλιάδες Εβραίοι της Ολλανδίας, πριν σταλούν για να πεθάνουν στη συνέχεια στο Άουσβιτς και στο Bergen-Belsen στη Γερμανία. Η Άννα Φρανκ είχε μεταφερθεί επίσης στο Westerbork τον Μάιο του 1944. Η επιχείρηση των ολλανδικών σιδηροδρόμων έλαβε και επίσημα συγχώρεση το 2005 για τις πράξεις της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε αποζημιώσει κανέναν. Στην ανακοίνωσή της η NS έκανε λόγο για "μία σκοτεινή περίοδο για τη χώρα και την εταιρία, ένα παρελθόν, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε".
      https://www.lemonde.fr/international/article/2018/11/28/la-societe-de-chemin-de-fer-des-pays-bas-va-indemniser-les-proches-de-juifs-deportes_5389543_3210.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Μένω αρκετά κοντά στην Αχιλλέως και αμφιθεας όμως το περιστατικό με την διακοπή ρεύματος στην περιοχή και στα φανάρια δεν το γνωρίζω δυστυχώς. Το περιστατικό μέ το γνωστό μού πρόσωπο που του έκαψε σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές έγινε 29 Σεπτεμβρίου με τον ζορμπά και μέσα στο καλοκαίρι επίσης οι υπόλοιποι γνωστοί μου στο παλαιό Φάληρο έπαθαν μέσα στο καλοκαίρι ζημιές από κεραυνούς. Πάντως μέσα στο καλοκαίρι όταν είχαμε καταιγίδες έβγαλα φωτογραφίες με κεραυνούς και νέφη τα οποία τα έβλεπες να έχουν κατέβει τόσο χαμηλά που νόμιζες ότι Θά καταπιούν την θάλασσα και την ξηρά, και από ότι θυμάμαι πρέπει στα δυτικά τής Αθήνας έβλεπα προβοσκίδα νέφους σαν χωνί σαν να πήγαινε να σχηματιστεί υδροστρόβιλος κοντά στην Σαλαμίνα και από το αρχείο που έχω τις φωτογραφίες η μια από αυτές είναι στης 27 Ιουνίου το μεσημέρι στης 16:00 Η ώρα που μάλλον τότε πρέπει να ήταν με την απόπειρα να σχηματιστεί στρόβιλος . Μεγάλο τείχος σχημάτιζαν ορισμένες καταιγίδες και είχαμε αν δεν κάνω λάθος wall cloud αλλά και self cloud μέσα στο καλοκαίρι. Προσωπικά έχω εφοδιαστεί με πολύμπριζα ασφαλείας πολύ γνωστής μάρκας και έπειτα από μεγάλη έρευνα αγοράς και οι πελάτες της είναι πολύ ικανοποιημένοι μαζί με αυτούς και εγώ. Κάνουν μεγάλη δουλειά τα πολύμπριζα ασφαλείας για τις αυξομειώσεις τάσεως του ρεύματος αλλά δεν γνωρίζω σε περίπτωση πτώσης κεραυνού κατακούτελα στην πολυκατοικία η σε οποιαδήποτε οικία πως θα αντιδράσουν αν και οι οδηγίες λένε οτι προστατεύουν από κεραυνό. Προσωπικά όταν βλέπω έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα κλείνω τον γενικό η ενημερώνω τα μέλη της οικογένειας μου να το κάνουν εάν λείπω από το σπίτι. Μου έχει τύχει μία φορά και δεν θα το ξεχάσω, πρίν χρόνια το έτος 2012 Νοέμβρη μήνα να είμαι στημένος μεσα σε κιόσκι στον Φλοίσβο με αδιάβροχα μαζί με φίλο και να βγάζουμε φωτογραφίες και σε μια στιγμή όλα έλαμψαν εκτυφλωτικά στα μάτια μας και έπεσε ο κεραυνός μεταξύ ακτής και θάλασσας γιατί έβγαζε η άμμος στην παραλία στο σημείο καπνούς και ύστερα βλέπαμε διάφορα χρώματα στα μάτια μας από το σοκ και αποπροσανατολισμό και τα αυτιά μας βούιζαν αλλά μεταξύ μάς με τον φίλο μου γελάγαμε για αυτή την εμπειρία. Είναι αγάπη και το αγαπώ και μπορώ να μιλάω ώρες για τέτοια φαινόμενα αλλά θέλει προσοχή. Να προσθέσω για τον κύριο Βαγγέλη Σπανό και λοιπούς φίλους μπράβο για τις όμορφες φωτογραφίες πού ανεβάζετε μέσω του κυρίου ζιακόπουλου και μπράβο σε όλη την παρέα σε αυτό το blog που μας σμίγει. Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. To κιόσκι στον Φλοίσβο, το υπαίθριο σκάκι στην Παλμύρα, οι κούνιες στον Μπάτη. Η όμορφη παραλία του Π. Φαλήρου.

      Αλλά και η ομάδα μπάσκετ του Π. Φαλήρου πάει καλά μετά από χρόνια και είναι φέτος πρώτη στην Α' ΕΣΚΑΝΑ με 9/9 νίκες, δύο περισσότερες από τον δεύτερο Μίλωνα, τον οποίο νίκησε (67-65), επίσης μετά από χρόνια, στο νέο κλειστό γυμναστήριο "Σοφία Μπεφόν".

      Πάντως, συμπαθώ και την Κομοτηνή και τον Αμύντα (επίσης ξεκίνησε καλά στην Α2 με 5-2 νίκες/ήττες) γιατί πρώτα αγαπούν το μπάσκετ και μετά το αποτέλεσμα. Έχουν μεράκι, που λέμε. Τον Αμύντα τον συμπάθησα όταν είχα πάρει κάποτε τηλ. έναν μάνατζερ να μου πει καμία μεταγραφή και μου απάντησε, "δεν κάνω δουλειές με τον Αμύντα, αφού το τηλεφώνημα θα μου κοστίσει πιο πολύ από την προμήθεια".

      Συμπαθούσα, επίσης και τον Αιγινιακό, επειδή κάποτε είχαν έναν παράγοντα φυσιολάτρη. Μου είχαν στείλει, μάλιστα, βιβλιαράκι με εικόνες από την πανίδα της περιοχής και 1-2 μπλουζάκια της ομάδας. Φανέλες μου είχαν δώσει και από την παλιά ομάδα των Τρικάλων, τον ΑΣΤ, το Αιγάλεω, τον Πανιώνιο κ.λ.π.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Όμορφη η παραλία του Φλοίσβου αλλά με θλίβει ό βυθός τού, που έχω αντικρίσει βουτώντας σε βάθος πολλά σκουπίδια κάθε λογής. Στα κιόσκια θαυμάζουμε τα καλοκαίρια με τις βόλτες που κάνουμε τούς κύριους και τις κυρίες που μαζεύονται στο κιόσκι κοντά Στο άγαλμα τού Κωνσταντίνου παλαιολόγου, με κιθάρες και τραγούδια που δίνουν και κάνουν όμορφη ατμόσφαιρα. Από το άθλημα της καλαθοσφαίρισης το οποίο πήγα να το ακολουθήσω και επαγγελματικά το παρακολουθώ γενικά το άθλημα από μικρή ηλικία που άρχιζα και καταλάβαινα, στο ποδόσφαιρο δεν τα πάω καθόλου καλά όμως έχω τον μικρότερο αδερφό μού ο οποίος ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα και ανέβηκε πολύ γρήγορα σε μικρή ηλικία και πηγε γρήγορα στο ανδρικό στην δάφνη παλαιού Φαλήρου,μεταγραφή ύστερα Αίαντα Σαλαμίνας και άλλες ομάδες, εθνική Ελλάδος παίδων και εφήβων και ύστερα προτάσεις από μεγάλες ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου και αργότερα διέλυσε το δεξί τού πόδι από κακιά στιγμή πάνω στο άθλημα και χρειάζονταν πολύς καιρός να γίνει καλά και πολλά τα έξοδα των χειρουργικών επεμβάσεων τα οποία κάλυψε η ομάδα όμως ο αδερφός μου στην τελική τα παράτησε από το άθλημα. Σημαντικό Αυτό πού είπατε Και γράψατε ότι πρώτα αγαπούν το μπάσκετ και ύστερα το αποτέλεσμα και μπράβο σε αυτούς τους αθλητές. Καλημέρα στο κύριο Βαγγέλη Σπανό και στον κύριο ζιακόπουλο και σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  2. Άρα δεν παίζει να δούμε καμιά νιφάδα στη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι κ να ρίξει χιόνι μέσα στην Θεσσαλονίκη..μην ζητάς πολλα

      Διαγραφή
    2. Ούτε βροχή δε θα ρίξει, όχι χιόνι!

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Τι χρειάζεται για να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη (το αναφέρω για να ξέρουν πάνω - κάτω οι Θεσσαλονικείς με τι συνθήκες μπορούν να περιμένουν χιόνια).
      Καταρχήν σε ότι αφορά τον καιρό από αύριο και μετά (σε όλη τη χώρα αναφέρομαι) το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι κυρίως η πτώση της θερμοκρασίας ενώ από φαινόμενα μάλλον τοπικού - περιοχικού κυρίως χαρακτήρα. Με ΒΑ ειδικά οι ΒΔ περιοχές λίγα πράγματα από φαινόμενα και υετό.
      Σε ότι αφορά τώρα το θέμα μας για τη Θεσσαλονίκη: Η Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή στους βόρειους ανέμους γενικώς. Αν στα βόρεια της είχε και την τύχη να υπάρχει μια ανοικτή θάλασσα θα ήταν εκτός από φτωχομάνα και χιονομάνα (ο Δημιουργός, όμως, αποφάσισε αλλοιώς και μένει με το ξεροβόρι). Πότε χιονίζει Θεσσαλονίκη: α) όταν πέσει προηγουμένως μεγάλη παγωνιά (Β-ΒΑ άνεμοι) και όσο είναι ακόμη παγωμένη η ατμόσφαιρα έρθει χαμηλό από νότια (από Αιγαίο δηλαδή) όπως με Αριάδνη ή από ΝΔ, που όμως πιάνει κυρίως Πιερία και καταλήγει Χαλκιδική αφήνοντας έξω τη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, είναι εξαιρετικά σπάνιες και άρα είναι σαν να μην υπάρχουν, β) όταν έχει παγερούς Α-ΒΑ ανέμους, που προλαβαίνουν και φέρνουν υγρασία με μορφή χιονιού από Μαύρη Θάλασσα (επίσης σπάνιο, στην περίπτωση αυτή το χιόνι φτάνει το πολύ μέχρι τα πολύ ανατολικά του νομού και η πόλη έχει ψεκάδες) και γ) όταν έχει οργανωμένο χαμηλό από δυτικά με κίνηση Α-ΒΑ το οποίο όμως δεν είναι εξπρές, έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ημερών, ξεπερνάει τον κορμό της Πίνδου και επηρεάζει μέχρι και την Ανατολική Μακεδονία. Στην περίπτωση αυτή με τη σταδιακή στροφή των ανέμων σε Β-ΒΔ (όχι ΒΑ) και την πτώση της θερμοκρασίας ρίχνει χιόνι μέσα στη Θεσσαλονίκη και σε όλο το νομό βέβαια και καλό για πόλη χιόνι. Όσες φορές έχει ρίξει χιόνι στη Θεσσαλονίκη καλό (για πόλη) ήταν με αυτή την συνιστώσα, η οποία παλαιότερες δεκαετίες ήταν πιο συχνή αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σπανίσει. Γι αυτό η Θεσσαλονίκη δεν βλέπει εύκολα χιόνια. Αντίθετα η Αττική έχει στα ΒΑ της ολόκληρο Αιγαίο με την Εύβοια όμως συγχρόνως να λειτουργεί ως φράχτης χιονιού (όλο το χιόνι με ΒΑ από Αιγαίο σκάει πάνω στην Εύβοια, όπως λέμε δηλαδή κυματοθραύστης εδώ λέμε χιονοθραύστης). Επίσης με τη Θεσσαλονίκη συμβαίνει και το εξής και θα το εξηγήσω με παράδειγμα: Θα έχεται δει σε μια ορεινή περιοχή ένα βουνό να μην έχει καθόλου χιόνι και το διπλανό του να είναι φουλ στο χιόνι. Κάτι ανάλογο υπάρχει και εδώ, μπορεί να δεις χιόνι στα Ανατολικά ή Δυτικά (π.χ. Μάλγαρα) τμήματα του νομού και πλησιάζοντας στην πόλη η κατάσταση να είναι διαφορετική.

      Διαγραφή
    4. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την επέτειο των 30 χρόνων απο τον μεγάλο χιονιά στην Θεσσαλονίκη στις 16 με 17 Δεκεμβρίου του 1988.

      Διαγραφή
    5. Κοντινέ φίλε από την Πίνδο έχεις απόλυτο δίκιο!Ή πιο σύνηθες περίπτωση να δει η Θεσσαλονίκη πυκνή χιονόπτωση-χιονόστρωση ειναι η τρίτη που αναφέρεις κ το έχουμε δει ούκ ολίγες φορές,απλά τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένοι τύποι καιρού δεν ευνοούν τη Θεσσαλονίκη ούτε την κεντρική Μακεδονία γενικότερα.
      Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το βασικό για να χιονίσει ακόμα κ σε πεδινά της ΔΒΔυτικής χώρας,της Ηπείρου αλλά κ της δυτικοκεντρικής Μακεδονίας είναι να υπάρχει εγκλωβισμός ψύχους από τις προηγούμενες μέρες κ καπάκι να έρθει σύστημα από τα δυτικά με ΒΔ ανέμους ή κάποιες φορές ακόμα κ με ΝΑ άνεμο βγάζει πολύ πυκνό χιόνι σε αυτές τις περιοχές όπως κ στη δυτική Θεσσαλία ο ίδιος τύπος καιρού ευνοεί πάρα πολύ τις σφοδρές χιονοπτώσεις(ακόμα κ με νοτιά),Όπως εξάλλου κ το 2017 με την Αριάδνη όπου τα καλύτερα χιόνια στις ηπειρωτικές πεδινές περιοχές ήρθαν στη λήξη της(μεταξύ 10 κ 11 Γενάρη με δυτικό σύστημα,ενώ στη Θεσσαλία ξαναχιόνισε νομίζω μέσα στο Γενάρη με ΝΑ άνεμο ύστερα από εγκλωβισμό!).
      Πάντως με αυτήν τη ψυχρή εισβολή που έρχεται ήδη στη χώρας μας το μόνο σίγουρο είναι οτι πλην λίγων περιοχών εκτεθειμένων στο ΒΑ ρεύμα που θα δουν καλούτσικα χιόνια όλες οι υπόλοιπες θα δουν ψιλοπράγματα κ εμείς εδώ στα δυτικά μονάχα κρύο ξεροβόρι.

      Διαγραφή
    6. Ευκαιρία για μία ανανέωση, (βλ. τζίφο). Θα είναι όπως το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Όσο για την τρέχουσα κακοκαιρία, μια ψιχάλα βροχής είδαμε, ενώ υπήρξαν και περιοχές της Κ. Μακεδονίας που δεν έβρεξε καθόλου.

      Διαγραφή
    7. «Γενικότερα, στο νομό Θεσσαλονίκης σημαντικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται με τη διέλευση θερμών μετώπων και τη σύγκλιση αέριων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ιδανικές συνθήκες σύγκλισης διαμορφώνονται όταν με την ψυχρή εισβολή δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής χώρας βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο στη συνέχεια κινείται διαμέσου της κεντρικής Ελλάδας προς το Αιγαίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του χαμηλού, μεγάλα ποσά υγρασίας και θερμότητας μεταφέρονται από το βόρειο Αιγαίο και τον Θερμαϊκό προς την κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα την πτώση μεγάλων ποσοτήτων χιονιού στην περιοχή. Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που προαναφέρθηκε παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Η φράση: «Για να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να επικρατούν νοτιάδες στην Αθήνα», που χρησιμοποιείται από ορισμένους ως προγνωστικός κανόνας, επαληθεύεται συχνά. Αν το ρεύμα γίνει βόρειο και στην Αθήνα, συνήθως η σύγκλιση μετατοπίζεται στη νότια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ψυχρός και ξηρός καιρός. Τα ψυχρά μέτωπα που διέρχονται από τη βόρεια χώρα κινούμενα από βορρά προς νότο προκαλούν χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτές κατά κανόνα είναι πρόσκαιρες.» (Από το δεύτερο τόμο της τριλογίας)

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ζιακόπουλε, ο ...τέταρτος τόμος της τριλογίας (ξέρετε εσείς, αλλά και ο "σκληρός πυρήνας" της παρέας), πότε με το καλό;

      Διαγραφή
    9. Η επόμενη συγγραφική μου δουλειά είναι ένα δίτομο έργο, ο πρώτος τόμος του οποίου είναι σχεδόν έτοιμος (λείπουν κάποια διαγράμματα και οι τελικές διορθώσεις). Δυστυχώς, όλη η προσπάθεια πήγε λίγο πίσω, καθώς τα τελεταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την επισκευή του πατρικού μου σπιτιού στην Κόνιτσα.
      Καλό μεσημέρι σε όλους.

      Διαγραφή
    10. Δεν υπάρχει «δυστυχώς» σε αυτή την περίπτωση. Μόλις τελειώσουν οι επισκευές, με το καλο, το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να μείνετε εκεί μόνιμα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    11. Το καλύτερο πο έχετε να κάνετε δάσκαλε!Ευλογημένος κ ήρεμος τόπος με τα κρύα κ τα χιονάκια του το χειμώνα αλλά κ τις ωραίες καταιγίδες το καλοκαίρι μαζί με τα πολύ όμορφα τοπία που διαθέτει η περιοχή!
      Με το καλό λοιπόν όταν έρθει κ το καινούριο σας βιβλίο.

      Διαγραφή
  3. Από σήμερα άρχισε ο νοτιάς να εξασθενεί και φάνηκε το απέραντο γαλάζιο ξανά στην αγαπημένη μου ακτή. Ήταν κι ένας ψαράς εκεί. Τουλάχιστον ήταν αυτός που αφήνει τις μικρές σάλπες και τα κεφαλοπουλάκια να ζήσουν. Τον είδα τουλάχιστον δύο φορές να ρίχνει ξανά τα μικρά ψαράκια στης θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά, καθώς μάζευα κάτι πλαστικά. Αλλά μιας και ο λόγος για θέματα περιβαλλοντικά, η Βραζιλία εγκατέλειψε τα σχέδιά της να φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το κλίμα το 2019, σε ένα ακόμα σημάδι αντί-διεθνισμού μετά την εκλογή του Jair Bolsonaro στην προεδρία, όπως αναφέρει ο Guardian. Για την απόφαση που έρχεται δύο μήνες μετά την επικράτηση της υποψηφιότητας της Βραζιλίας για τη Σύνοδο COP25 το 2019, ενημέρωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι η χώρα θα αποσύρει την προσφορά της εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης και περικοπών στον προϋπολογισμό. Η απόφαση είναι ένα χτύπημα στις παγκόσμιες προσπάθειες για να περιοριστεί η υπερθέρμανση. Η Βραζιλία έχει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου στον Αμαζόνιο και θεωρείται κομβικός παίκτης στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, ενώ αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν τη φετινή Σύνοδο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

    Το Κλιματικό Παρατηρητήριο κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι "αγνοώντας την κλιματική ατζέντα αποτυγχάνει να προστατέψει και τον πληθυσμό της χώρας, που έχει χτυπηθεί από μία σειρά ακραίων καιρικών φαινόμενων, τα οποία δεν θα πάψουν να συμβαίνουν, επειδή κάποιος απλά αμφισβητεί τις αιτίες που τα προκαλούν". "Δεν είναι τα πρώτα, ούτε τα τελευταία κακά νέα από τον Jair Bolsonaro στο συγκεκριμένο θέμα" καταλήγει η ανακοίνωση. Η αθέτηση της υπόσχεσης είναι στην ίδια γραμμή με τη ρητορική της αντί- παγκοσμιοποίησης του ακροδεξιού - πρώην διοικητή του στρατού Bolsonaro, ο οποίος εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019. Απείλησε να αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μετά ανακάλεσε, αλλά δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να ανοίξει τον Αμαζόνιο στις εξορύξεις, στις καλλιέργειες και στις κατασκευές φραγμάτων.

    Ευθυγραμμίζεται επίσης με τον Donald Trump και πρόσφατα διόρισε έναν νέο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο "συναγερμός για το κλίμα" είναι μέρος ενός ευρύτερου μαρξιστικού πραξικοπήματος και ότι ο ΟΗΕ δεν λέει τίποτα για την "αγάπη, την πίστη και τον πατριωτισμό". Ήταν μία στροφή 180 μοιρών, όταν μόλις δύο μήνες πριν το υπουργείο Εξωτερικών εξήρε τη συμβολή της Βραζιλίας και της κοινωνίας της στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
    https://www.theguardian.com/world/2018/nov/28/brazil-reneges-on-hosting-un-climate-talks-under-bolsonaro-presidency
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αγάπη, πίστη, πατριωτισμός" και κάρβουνο. Όλα τ΄άλλα είναι ...μαρξισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκετά συννεφιασμένη και με πολύ δυνατό άνεμο,κύλησε η σημερινή ημέρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 15 βαθμούς. Λίγο πριν νυχτώσει η συννεφιά έγινε πιο πυκνή και ο άνεμος γύρισε σε βοριά.Βαθιά μέσα στην Εύβοια οι αστραπες φεγγοβολουσαν ως την περιοχή μου.Οι "μετεωρολογοι"μου παραμένουν κρυμμένοι.Για να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισχυρότατη καταιγίδα Μυτιληνη,εδω κ μία ώρα περίπου κεραυνοί κ πέφτει παρά πολύ βροχή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρατηρώ το σταθμό της Θερμής Λέσβου να έχει καταγράψει απίστευτα ποσοστά υετού αυτό το μήνα. Ευλογία....Βροχές και χθες και σήμερα έχουμε και εδώ στη Ρόδο με νοτιάδες
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
  7. Ζήσαμε πηνελοπη με νότια και βροχή, σήμερα είχαμε πηνελοπη με ήλιο και αύριο θα έχουμε πηνελοπη με βοριά, κρύο και κάτι χιονακια. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ας με συγχωρέσει οποίος πρέπει να με συγχωρέσει, αλλά αυτό νομιζω. Καληνύχτα σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψωφια πράγματα.. σιγά την κακοκαιρία

      Διαγραφή
    2. Θέλω να πω ότι έχει χαθεί λίγο η μπάλα με την ονοματοδοσία. Καλή είναι η πρόθεση αλλά μάλλον μπερδεύει αντί να ενημερώνει. Η ΕΜΥ στην ανάλυση που κάνει δίνει χαρακτηρισμό πχ μια τυπική φθινοπωρινή κακοκαιρία και τελειώνει το θέμα. Δηλαδή ψάχνουμε τώρα να βρούμε πιο ρέμα ξεχείλισε για να δικαιολογηθεί το όνομα. Αυτά..καλημέρα σε όλους
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Στην Αττική το μόνο αξιόλογο (αλλά και επικίνδυνο) χαρακτηριστικό της "Πηνελόπης" οι μεγάλες εντάσεις και οι ισχυρότατες ριπές του ανέμου, που μας θυμίζουν αρκετά τον (προ του Ζορμπά) ...Φώντα. Σε άλλες περιοχές όμως έβρεξε και βρέχει καλά, στη Λέσβο καταιγίδες, όπως αναφέρει παραπάνω ο Αντώνης. Όσο για τη συνέχεια, δεν νομίζω ότι έχουμε να περιμένουμε κάτι καλό πριν τις 10 - 12 Δεκέμβρη. Για τις ονοματοδοσίες, υπάρχει μιά εμμονή στην αρχαιότητα. Γιατί όχι Γιάννης (Ιωάννης, έστω), Χαράλαμπος, Ελισάβετ, Κατερίνα; Λέω εγώ τώρα...

      Διαγραφή
  8. Πώς να μην έχει δίκιο ο φίλος Σιμουλης που λέει το χωριό μου χιονοχωρι η βροχοχωρι και πως να μην παραπονιεται που δεν βρέχει στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχη.Εχει απόλυτο δίκιο.Δεν πρόλαβα να τελειώσω το χθεσινό μου σχόλιο και ξεκίνησε να βρέχει.Απο τις 10 ως το πρωί,το τι"πεταξε"δεν περιγράφεται.Το νερό ποτάμι.Αερα και κρύο αλλο πράγμα, 6 βαθμούς είχε το πρωί.Στο Σχηματάρι δεν βρήκα τίποτα. Εδώ και 1 ώρα ψιχαλίζει και έβγαλε αέρα και κρύο.Αλανθαστοι οι"μετεωρολογοι"μου,έπεσαν για μια ακόμη φορά διάνα. Ελπίζω να βγουν αληθινοί και στα μακροπρόθεσμα.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους,εχθες το βράδυ ήτανε μία δύσκολη βράδια για το νησί,ευτυχως τα χειρότερα πέρασαν,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θανο καλημέρα,πραγματι,επεσαν μεγάλες ποσότητες βροχής,για αυτό έγιναν δυστηχως κ πολλές καταστροφες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαντάζομαι κ Ζιακοπουλε πόσο χιόνι θα πέφτει στην κονιτσα,απο δω κ πέρα,καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημητρης Κορινθια29 Νοεμβρίου 2018 στις 3:50 μ.μ.

    Αυτές τις ημέρες είδαμε μία καλή κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα που μας θύμισε τον παλιό καλό καιρό.Αν συνεχίσει έτσι ,η σύγκρουση ενός καλού βαρομετρικού από τα δυτικά και ενός ψυχρού μετοπου από ββόρεια, κάποια στιγμή θα γίνει. Και αν συμβεί αυτό τότε καλό ΠΠανελλαδικό Χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή