«Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους»


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια την επικράτηση βόρειου ρεύματος εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα συμπληρώνουν η πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη Β-ΒΑ Ελλάδα, και οι τοπικές βροχές, που θα σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Την Παρασκευή ( 16/11), με εξαίρεση την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, όπου θα υπάρχουν μόνο νεφώσεις, στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Το Σαββατοκύριακο (17-18/11), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στη Χαλκιδική. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές το βράδυ στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές στις ανατολικότερες περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Β. Αιγαίο και πιθανώς στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.


26 σχόλια:

  1. Και σήμερα είχε κρύο στο Θυμάρι (η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την Αθήνα), αφού έχει πάντα πιο δυνατό βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Βέβαια, έκανα και το λάθος να πάω κρύος στη θάλασσα μετά από ώρα στο κομπιούτερ, όπου έπεσα, ωστόσο, πάνω σε αυτό το ενδιαφέρον κείμενο.

    Η κλιματική δράση, λοιπόν, έχει βγει εκτός στόχου σε όλες εκτός από μία από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως επισημαίνει ο Guardian. Συγκεκριμένα σε 15 από τα 20 αυτά κράτη οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν το 2017 και το 82% της ενέργειας σε αυτές τις χώρες προέρχεται από τον άνθρακα, το αέριο και το φυσικό αέριο. Οι G20 αύξησαν επίσης τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα από 75 δισ. δολ. το 2007 σε 147 δισ. δολ. το 2016, παρά τη δέσμευσή τους πριν δέκα χρόνια ότι θα τις μηδένιζαν. Οι κυβερνήσεις λένε ότι θα κάνουν αλλαγές, αλλά αυτή τη στιγμή ο πλανήτης οδεύει ολοταχώς προς μία αύξηση της θερμοκρασίας του κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου (μ.ο.), η οποία είναι διπλάσια από το όριο (1,5 βαθμός), που είχε τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

    Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι μόνο αν τηρηθεί η Συμφωνία για το Κλίμα θα έχουν μία μικρή ελπίδα να σωθούν ο κοραλλιογενής ύφαλος, το αρκτικό οικοσύστημα, αλλά και το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα από τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές που θα αυξηθούν. Μόνο η Ινδία έχει συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού και μπορεί να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς, σε αντίθεση με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, που τείνουν να την αυξήσουν πάνω από τους 4. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου, σταθεροποίησε τις εκπομπές αερίων για δύο χρόνια, μειώνοντας την εξάρτησή της από τον άνθρακα, αλλά διολίσθησε και πάλι το 2017. Η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την αποψίλωση των δασών, όμως η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Η Βρετανία έχει κάνει την ταχύτερη προσαρμογή, με μία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά 7.7% μεταξύ 2012 και 2015, αλλά αυτό μπορεί να μην συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, διότι η κυβέρνηση διέκοψε τη στήριξη προς την ενεργειακή επάρκεια και τις κατοικίες που δεν καίνε διοξείδιο του άνθρακα.

    Εν κατακλείδι, οι πολιτικές πιέσεις στις G20 για περισσότερες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα λειτουργoύν ενάντια στη δράση για το κλίμα. Υπάρχει μία μεγάλη μάχη ανάμεσα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στη φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Η παλιά οικονομία είναι καλά οργανωμένη και έχει ένα λόμπι που πιέζει τις κυβερνήσεις να δαπανούν τα χρήματα των φορολογούμενων για να επιδοτούν το παλιό καθεστώς (τι να μας θυμίζει άραγε αυτό)... Αυτές οι πολιτικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν, καθώς ζητείται από τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές και τη γεωργία. Σε κάθε περίπτωση οι εκπομπές ρύπων των G20 πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται τα επόμενα δύο χρόνια και να είναι 50% λιγότερες μέχρι το 2030, αν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τον 1,5 βαθμό. Καμία χώρα δεν φαίνεται, ωστόσο, ικανή να πετύχει κάτι τέτοιο. Στις συνομιλίες για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας τον Δεκέμβριο του 2018 θα αρχίσει μία διετής διαδικασία προκειμένου οι κυβερνήσεις να συμμορφωθούν, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.

    Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και των ΗΠΑ είναι αντίθετες, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να φανούν τελικά συζητήσιμες και να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Καμία ελπίδα δεν υπάρχει δυστυχώς, όταν μιλάει το χρήμα, δηλαδή, τα κέρδη μερικών πολυεθνικών. Εδώ στα δελτία ειδήσεων, όταν δεν μας λένε πόσο έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, μας λένε για το πετρέλαιο που πρέπει να εξορύξουμε εμείς από τη Μεσόγειο, για να προλάβουμε τους Τούρκους. Και αποκρύβοντας, βέβαια, ότι όπου υπάρχει πετρέλαιο, δεν έχουμε απλά ρύπανση και καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και πόλεμο. Όχι άλλο κάρβουνο...
    https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/14/g20-nations-still-led-by-fossil-fuel-industry-climate-report-finds
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει σωτηρία. Το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε (θα γίνει η γη μη κατοικήσιμη). Ώρες - ώρες ...μακαρίζω τον εαυτό μου για την ηλικία μου. Να μην προλάβω να τα ζήσω αυτά που έρχονται.

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Η ορολογία της πρόγνωσης για το ΠΣΚ, που διαβάζουμε, συνιστά την κλασική ορολογία του κ. Ζιακόπουλου όταν πρόκειται να έχουμε κλασική κακοκαιρία με καλά φαινόμενα (πρόβλεψη Ζιακόπουλου για κακοκαιρία όπως έχει καθιερωθεί να τη λέμε στις συζητήσεις μας όσοι ασχολούμαστε με τον καιρό). Άρα από δω και πέρα μας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες κυρίως ανά περιοχή. Το μόνο που με προβληματίζει για ΒΔ Πίνδο - Δ. Μακεδονία είναι αν θα είναι το επίκεντρο (δεν το πολυβλέπω γιατί αναφέρονται κυρίως δυτικά-κεντρικά και νότια, όχι βέβαια ότι δεν θα δουν φαινόμενα). Νομίζω στο επίκεντρο φαινομένων θα είναι περιοχές της Δ. Θεσσαλίας (και από ορεινά κυρίως περιοχές Αγράφων, ορεινά Στερεάς κλπ. κλπ., λίγο λιγότερος υετός βορειότερα αλλά χαμηλότερες θερμοκρασίες). Πάντως δεν αποκλείεται στο κλείσιμο της κακοκαιρίας (Κυριακή κυρίως προς Δευτέρα και για κανένα 6ωρο-8ωρο) να έχουμε σχηματισμό χαμηλού συστημένο για Ήπειρο - Δ. Μακεδονία (συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις). Στην Αττική θα έχει επίσης καλό υετό, αλλά με τα τζάκια βλέπω να γίνεται χαμός (ευτυχώς θα έχει βοριάδες, γιατί με νοτιάδες και τζάκια άστα να πάνε καλύτερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε από την Πίνδο,ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία κ για την Ήπειρο για κάτι καλό.Αντε αρχίζει να παίρνει μπροστά η μηχανή!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Περίμενε να δούμε πρώτα, φίλος, αν είναι πανελλαδικά.

      Διαγραφή
    2. Βόρεια Ελλάδα δύσκολα για κάτι καλό.

      Διαγραφή
    3. Χρήστο, υπομονή!! Έβρεξε στην έρημο, κάποια στιγμή θα βρέξει και στη Σαλονίκη!

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=pPx4F2ujDxI&fbclid=IwAR2lIzOXEjwOhBzLmKcmrU14nHLf8AM9gVusUsRCCT4n-em2wLhd1eOE84s

      Διαγραφή
  4. Το αστείο της υπόθεσης κατά πως φαίνεται είναι ότι εμείς εδώ στα Δωδεκάνησα δεν θα έχουμε βοριά (με εξαίρεση ίσως αύριο) αλλά νοτια όλο το ΠΣΚ. Με άλλα λόγια θα έχουμε κλασικό φθινοπωρινό καιρό με αρκετες βροχες κατά πως φαίνεται (που τις χρειαζόμαστε), αλλά ήπιες θερμοκρασίες. Προσωπικά δεν με χαλάει. Προτιμότερο από το ξερο κρυο ειδικά αυτή την εποχή
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα. Εγώ πάντως σήμερα φόρεσα το χειμερινό κάλυμμα στο κινητό μου για να ξορκίσω το χειμώνα και τις βροχές να έρθουν και στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Χρήστο και λοιποί φίλοι.
      Εγώ ξέρω κάποιον που είχε αγοράσει καμπριολέ αυτοκίνητο με επένδυση γούνας, για να μην κρυώνει όταν το χειμώνα έκανε τις βόλτες του με κατεβασμένη την οροφή!
      Στα του καιρού: όλοι θα ξεδιψάσουν και αρκετοί ημιορεινοί θα δουν χιόνια στην αυλή τους!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα κ. καθηγητά. Ευχαριστούμε για την μετεωρολογική ενημέρωση και για όλα όσα έτερα μας μαθαίνετε.

      Διαγραφή
  6. Λιγο πριν νυχτωσει και ενω ειχε πυκνη συννεφια,μεσα σε λιγα λεπτα τα συννεφα εξαφανιστηκαν και χαρισαν ενα ωραιο ηλιοβασιλεμα.Τα "βαρια"συννεφα ομως που καλυπταν τον Ελικωνα σιγουρεψαν την αλλαγη του καιρου.Μεσα στην νυχτα συννεφιασε εκ νεου κσι στις 4 το πρωι ξεκινησε ψιχαλα,που την ωρα που εφυγα(5:30)εγινε κανονικη βροχη.Ο αερας δυνατος και κρυος,με την θερμοκρασια στους 8 βαθμους.Παμε για ενα 3-4ημερο"γεματο,με πολυ νερο και με τα χιονια να ειναι αρκετα ειδικα στον Παρνασσο(καλο για εμας)και πιστευω και στον Ελικωνα στην "παλαιοβουνα"και γιατι οχι και στην "μοτσαρα"(παρα πολυ καλο για εμας)που θα παιξει ρολο βεβαια σε αυτο,στους ανεμους που θα εχουμε.Αν το βουνο βαλει χιονι οσο πιο κοντα στην περιοχη μου,τοτε σε ενα επομενο κυμα κακοκαιριας το "κατεβαζει"ανετα και σε μας.Ελπιζω και ευχομαι το κυμα αυτο να επηρεασει ολη την Ελλαδα με καλα νερα που ειναι απαραιτητα.Καλημερα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, Βαγγέλη το ίδιο είναι (μπουρλότ ή μπουρλότο), καθόλου απλό παιχνίδι αφού σε αντίθεση με την πρέφα μετράνε τρίτες , τετάρτες, πέμπτες, καρέ κλπ, που ανεβάζουν τους πόντους και σου βάζουν μέσα την αγορά από το πουθενά. Χριστόδουλε αντίστοιχο παιχνίδι με μπάζες είναι και με διαφορετική σειρά δύναμης τα φύλλα από την κανονική, παραλλαγή του είναι η «βίδα». Δυστυχώς, όπως τα γράφεις είναι, στα χωριά της Κύμης είδαν στο βουνό γκορτσιές ανθισμένες, που οι γηραιότεροι (κοντά στα 80) λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί αντίστοιχο φαινόμενο. Για τους ρύπους από τις καύσεις τι να πρωτοπεί κάποιος, το 1993 με υπουργική απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος απαγορεύτηκε η χρήση των τζακιών στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά τα στερεά καύσιμα, αλλά ρυθμίστηκε, έστω και με κακή αντιγραφή ξένων προτύπων, ο τρόπος συντήρησης και λειτουργιας των κεντρικών θερμάνσεων. Το 2011 ! με νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ-2654/Β/9-11-11) «λόγω κρίσης» επιτρέψανε την καύση των στερεών καυσίμων παντού, με ότι αυτό συνεπάγεται (μεγάλη η κουβέντα για τα πέλετ και τι μπορεί να βρεις στα κατάλοιπα της καύσης τους). Τις προηγούμενες νύχτες δίχως αέρα και ίσως με θερμοκρασιακή ανάστροφη σε περιοχές με μονοκατοικίες που ανάβουν τζάκι ο αέρας μύριζε άσχημα και άφηνε πικρίλα στο λαιμό… θα ήθελα πολύ να μάθω τι καίνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους,χρειαζομαστε φετος στο νησί χαμηλές θερμοκρασίες,ο δακος έχει γίνει πληγή του φαραώ,εχει χαθεί φετος πάνω από το 60 τοις εκατό της παραγωγής,ακομη βλέπουμε τα αυγά του δακου,κ το ίδιο το εντομο,μιλαμε για εκατομμύρια δακου,χωρις υπερβολή,η ζημία έγινε,μακαρι φετος ο χειμώνας,να είναι διαφορετικός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωχ Ωχ πρεπει να αρχισω και εγω τα...γουρια μου...γιατι κινδυνευει η...αυλη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλο και χαλάνε οι θερμοκρασίες για μετά την ψυχρή εισβολή (προκύπτει τώρα καπάκι και ...θερμή), υετό της προκοπής φαίνεται προς το παρόν να σιγουρεύει μόνο η δυτική Ελλάδα. Ας ελπίσουμε οτι δε πάμε για ...ελαφρώς μούφα. Εντάξει, νωρίς είναι ακόμα, αλλά άμα αρχίσουν από τώρα οι κυβιστήσεις των μοντέλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεί να χαιρόμαστε όλοι η καιρόφιλοι (και όχι μόνο, πιστεύω) με τη χειμωνιάτικη τζούρα που θα πάρουμε, όμως το εποχικό CFS, στο τελευταίο του τρέξιμο για τον υετό του Νοεμβρίου, παρουσιάζει μιαν αποκρουστική εικόνα για το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    Μια εικόνα που στο (άμεσο; απώτερο;) μέλλον πιθανότατα θα είναι "ρουτίνα".



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ'όλο πού αλλάζει ο καιρός στην περιοχή μάς δε μπορώ να μη δω τα εμφανή κ παράλογα φαινόμενα που συμβαίνουν ελέω κλιματικής αλλαγής.
      Αν είναι δυνατόν!!Άλλος ένας μήνας που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κ κυρίως της βόρειας πλευράς της που συνεχίζει η ανομβρία ενώ όλη η Βόρεια Αφρική κ πάλι με περισσότερο υετό!

      Διαγραφή
    2. Σκέψου, όμως, ότι η βόρεια Αφρική (η Αφρική γενικότερα) χρειάζεται όσο τίποτα τη βροχή, ενώ στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη θέλουν τον ήλιο και την καλοκαιρία, καθώς βαριούνται και μελαγχολούν με τον μουντό καιρό που έχουν συνήθως (αυτό το γνωρίζω από επαφές με αρκετούς ανθρώπους που ζουν εκεί και μου λένε ότι ζηλεύουν τον ελληνικό καταγάλανο ουρανό).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Σωστό αυτό για την Αφρική. Όσο για τους βορειοευρωπαίους, ισχύει αυτό που λένε, οτι ζηλεύουμε και επιθυμούμε ό,τι δεν έχουμε. Εμείς τα χιόνια τους και τα κρύα τους, αυτοί τις λιακάδες και τις ζέστες μας. Τα "ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα (και τον καιρό) του πλησίον σου" κλπ, ως γνωστόν δεν αποτελούν τον κανόνα στη ζωή.

      Διαγραφή
  12. Επιτέλους, winter is (almost) here! Αν και σήμερα το πρωί πήρα μια... κρυάδα από τα ensembles του τζίρου, που με μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα έδειξαν ότι μετά από το τρέχον τριήμερο η Τ στα 850 hPa θα πάρει την ανιούσα (και μάλιστα πάνω από τους μέσους όρους).

    Για να δούμε τι θα δούμε (το θυμάστε;)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μακαρι να ειναι το τελευταιο ξηρο φθινοπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργο για κοίτα λίγο τους χαρτες του ecmwf για το μήνα Δεκέμβριο; κρύο σε μας κ άνοιξη Σκανδιναβία;;
    Θερμοκρασία κ υετου;
    Ένα σχόλιο κ από το δάσκαλο;
    Κώστας Αθήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα φίλε μου. Μακάρι να βγει. Για πες μου με την ευκαιρία, από ποιό λινκ βλέπεις τα μακροπρόθεσμα του ecmwf; Έδωσε προχτές ένα ο Φώτης με 1ο και 2ο δεκαήμερο. Έχεις κάτι άλλο που να πιάνει και το 3ο;

      Διαγραφή
  15. Απορώ το λόγο που δεν έχει βγει ακόμα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.Πότε περιμένουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή