«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν’ ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...» (Γκαίτε)


«Η δύναμη των βουνών, τα θεϊκά μας ποτάμια και αυτή η στέρφα ηπειρωτική γη ήταν αυτά που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μας…» (Δημήτρης Ζιακόπουλος)
Χαράδρα Αώου, 18-11-2018. Φωτ. Νεκτάριος Γιαννούλης

Στου δρόμου τη σχισμάδα…
Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

«Έπεσε απρόσμενα, τη νύχτα, μ’ όλη τη σοφή σιωπή του…» (Γιάννης Ρίτσος, Το χιόνι)

Ορεινή Κορινθία, 17-11-2018. Φωτ.  Δημήτρης Δαλάκος


Οι βράχοι του Θεού με την ουράνια ομορφιά τους
Μετέωρα, 9-11-2018, Φωτ. Γιάννης Καρμανιόλας 

«Κάποιοι άνθρωποι περπατάνε στη βροχή, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς βρέχονται» ( Roger Miller, Αμερικανός τραγουδιστής)


Υμηττός, 18-11-2018. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας


«Την αρχοντιά του όπου σταθεί ξαπλώνει, περήφανο και πάναγνο το χιόνι…»(Μυρτιώτισσα, Κίτρινες Φλόγες 1924)

Βουτσικάκι, Α. Αργιθέα. Φεβρουάριος 2017.
 Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου 

«Κοίτα που η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς ουρανό και φύκια πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα…» 
(Άρης Αλεξάνδρου, 1922-1978)


Φωτ. Βαγγέλης Σπανός 



27 σχόλια:

  1. Σήμερα εμφανίστηκε μία σαύρα, την οποία γλίτωσα από τα νύχια της γατούλας μας της Ζουζούς. Ευτυχώς δεν είχε προλάβει να την τραυματίσει, απλά η σαύρα ήταν αποσβολωμένη από την επίθεση, αλλά έτσι την έπιασα και πιο εύκολα και την πήγα στους αγρούς. Δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί, εξάλλου, ερπετό τέτοια εποχή, καθώς πριν λίγα χρόνια είχα δει και φίδι 6 Δεκέμβρη. Συμβαίνουν αυτά, όταν ο καιρός ακροβατεί μεταξύ κρύου και ζέστης και τα ερπετά βγαίνουν καμιά φορά όταν έχει ζέστη και ήλιο και δεν έχει εδραιωθεί ακόμα ο χειμώνας. Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στη θάλασσα, με τα νερά να είναι ακόμα σχετικά ζεστά, αλλά την εξωτερική ατμόσφαιρα να κρυώνει σιγά, σιγά.

    Παρεμπιπτόντως, για τα αέρια του θερμοκηπίου και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης και οι συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα κατέγραψαν νέο υψηλό το 2017 γράφει, εξάλλου, η Le Monde. Tην περασμένη χρονιά η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 405,5 ppm (μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο), κάτι που συνιστά αύξηση 0,32% σε σχέση με το 2016 και 5,66% σε σύγκριση με το 2007 (383,79 ppm). Όλα αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια λίγες μέρες πριν την Σύνοδο για το Κλίμα στις 3 Δεκεμβρίου στην Πολωνία, που αναμένεται να ολοκληρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού. Πριν τη βιομηχανική περίοδο τον 19ο αιώνα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν 278 ppm και είχε μείνει σταθερή για χιλιάδες χρόνια, πριν γνωρίσει μία αύξηση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας (χρήση πετρελαίου και τσιμέντου, αποψίλωση δασών).

    Η Le Monde παραθέτει και ένα σχετικό γράφημα και επισημαίνει ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν 0,86 ppm ανά έτος τη δεκαετία του 1960, αυξήθηκε στα 1,90 ppm το 2000 και έφτασε στα 2,39 ppm ανά έτος μεταξύ 2010 και 2017. "Αν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων και ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα, οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν συνέπειες μη αναστρέψιμες και καταστροφικές για τη γη" εκτιμά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. "Την τελευταία φορά που η γη είχε αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ήταν 3 με 5 εκ. χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας 10 με 20 μέτρα πιο πάνω από ό,τι σήμερα" αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Petteri Taalas.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/11/22/stable-pendant-plus-de-mille-ans-la-concentration-de-co2-dans-l-atmosphere-a-explose-au-xxe-siecle_5387107_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή ποίηση είναι και ο (καλός) κινηματογράφος, ένας ποιητικός αλλά και προφητικός "μονόλογος" του Θανάση Βέγγου, από την ταινία "το βλέμμα του Οδυσσέα", του Παντελή Βούλγαρη. Για το χιόνι, που "πρέπει να το σέβεσαι" και για την "Ελλάδα που αργοπεθαίνει".

    https://www.youtube.com/watch?v=5hTAOdNKxds

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. του αδικοχαμένου Θ. Αγγελόπουλου, Γιώργο. καταπληκτική σκηνή, όπως και όλες οι φωτογραφίες των φίλων. καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  3. Φοβερό βίντεο κ φοβερή ερμηνεία Γιώργο!
    Δεν έτυχε να δω αυτή την ταινία με τον Θανάση Βέγγο.
    Πολύ ωραίες κ οι εικόνες όλων των φίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο για την ΑΣΘ Κάτι έγραψε ο πανακογλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πώς την ...ψυχανεμίζεται. Αυτή τη στιγμή, στα διαγράμματα και στις χρονοσειρές που παρακολουθώ δεν εμφανίζονται ενδείξεις για έναρξη ΑΣΘ. Κάτι βλέπει ίσως ο Βασίλης για αργότερα. Κρατάει αυτός πολλά ..."κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα".


      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_TEMP_ANOM_OND_NH_2018.png

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_UGRD_ANOM_OND_NH_2018.png

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_HGT_ANOM_OND_NH_2018.png

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/intraseasonal/temp10anim.shtml

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/intraseasonal/temp50anim.shtml

      Διαγραφή
    2. Το βόρειο ημισφαίριο θα χορεύει τις επόμενες πολλές ημέρες. Ποιος θα είναι ο τυχερός των παγωμένων ψυχό-σφαιρών δεν ξέρω. ΑΣΘ δεν φαίνεται όντως αλλά οι δυτικοί άνεμοι θα είναι για πολύ καιρό κάτω του Μ. Ορου oπότε οι ελπίδες μας θα είναι υπαρκτές. Μην ξεχνάμε ποτέ που βρίσκεται η Ελλαδίτσα και πόσο κοντά είναι ο υποτροπικός ;-)

      Διαγραφή
  5. NW Pindos
    Η κλασσική ομορφιά της ελληνικής φύσης σε πρώτο πλάνο... Μιας και πλησιάζουμε, όμως, στον χειμώνα να πούμε ότι τα χιόνια στην Ελλάδα δεν είναι αμελητέα ποσότης. Η χώρα μας βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που τα χιόνια που πέφτουν είναι αξιοπρεπέστατα και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε παραδοσιακές στο χιόνι περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα, στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη επειδή οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και επικρατούν παγωνιές μπορεί μεν η χιονοκάλυψη να είναι πιο μόνιμη το χειμώνα, μη νομίζετε, όμως, ότι υπάρχουν αξιόλογα ύψη χιονιού. Το πολύ και καλό χιόνι πέφτει με θερμοκρασίες από -4 το κατώτατο μέχρι 0 βαθμούς, ανάλογα, δε, με τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα και μέχρι +2, ακόμη και +4 (το +4 κυρίως στα ορεινά). Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ.-8, -10) πολύ χιόνι δεν πέφτει ούτε και είναι ωραία αίσθηση να είσαι συνεχώς μέσα σε ένα ψιλόχιονο μέσα στην παγωνιά, να έχεις -30 και γύρω 10-15 πόντους χιόνι. Ένα, δύο, τρία ίσως και παραπάνω μέτρα χιόνι φρέσκο τριζάτο στην Ελλάδα το βλέπεις για τα καλά εννοείται στις συνήθεις και ύποπτες στο χιόνι περιοχές της και μάλιστα όταν ξαστερώνει συνοδεία και με ωραία λαμπερή λιακάδα και προπαντός με ωραία φύση (τι το θέλω να είμαι έξω στο χιόνι στη Σιβηρία και να κινδυνεύω να πέσω πάνω σε καμιά τίγρη μέσα στο δάσος;). Αλλά και οι εναλλαγές έχουν την ομορφιά τους στη χώρα μας (βοριάς να παγώνουν τα πάντα, νοτιάς να λιώνει το χιόνι να βλέπεις ποταμάκια στο δάσος, δυτικός, ανατολικός, υγρασίες, βροχές, πάχνες, θάλασσα κλπ.). Σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα απλά δεν παίζεται, κατά τη γνώμη μου βέβαια. Χιόνια π.χ. στην Ιαπωνία (ομολογουμένως πολλά) όμως μέσα στα ρίχτερ και στις καθιζήσεις ή χιονοθύελες σε άχαρα μέρη δεν με συγκινούν προσωπικά καθόλου. Ελληνική φύση και βουνό από το βορρά μέχρι το νότο και ξερό ψωμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι, η Ελλάδα έχει συν τοις άλλοις και τις ιδανικές συνθήκες για να κάνει κάποιος εξορμήσεις στη φύση. Σε αντίθεση ας πούμε με το Κατάρ που εκτός από καιρικές, έχει και πολύ κακές εργασιακές συνθήκες. Έγινε, λοιπόν, μία ακόμα καταγγελία για καταναγκαστική εργασία σε βάρος του γαλλικού Ομίλου Vinci στο Κατάρ, όπως αναφέρει η Liberation. Yπάρχουν τουλάχιστον έξι μαρτυρίες εργαζόμενων που αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, αλλά ο Όμιλος Vinci ανακοίνωσε ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε φυσιολογικά αίτια. Τάδε έφη Marie Laure Guislain στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μετά την καταγγελία που έκανε για καταναγκαστική εργασία, εμπορία ανθρώπων, συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων και απαράδεκτους μισθούς.

      Οι μάρτυρες εργάζονται στον Όμιλο Vinci από τότε που ανατέθηκε στο Κατάρ η διοργάνωση του μουντιάλ 2022. Οι εργάτες από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές δουλεύουν ακόμα και 77 ώρες τη βδομάδα, πάνω από το νόμιμο όριο που ισχύει στο Κατάρ και κάτω από 50 βαθμούς Κελσίου χωρίς καμία προστασία απέναντι στη ζέστη, αποκάλυψε η Marie Laure Guislain στον Europe 1. Aυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε τέτοια οικονομική ανάγκη που αποδέχονται συνθήκες εργασίας, τις οποίες οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος θα αρνιόταν.
      https://www.liberation.fr/direct/element/vinci-vise-par-une-nouvelle-plainte-pour-travail-force-au-qatar_90312/

      Αλλά από το Κατάρ ας περάσουμε στη Νότια Κορέα, όπου η Samsung δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2028 θα πληρώνει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της, οι οποίοι θα υποφέρουν από διάφορες ασθένειες εξαιτίας της δουλειάς, όπως μεταδίδει το Reuters.
      H κίνηση λύνει μία χρόνια διαμάχη ανάμεσα στην εταιρία και έναν δικηγορικό όμιλο που εκπροσωπεί άρρωστους εργαζόμενους από το 2007, όταν ένας υπάλληλος της Samsung πέθανε από λευχαιμία, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας στη νοτιοκορεάτικη πολυεθνική. "Οι προσπάθειές μας να καταλάβουμε τον πόνο των εργατών που επηρεάστηκαν και των οικογενειών τους δεν ήταν αρκετές" δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Samsung Kim Ki-nam. Με βάση την απόφαση η Samsung θα πληρώσει 150 εκ. γουάν (132,64 χιλ. δολ.) για κάθε πρώην ή, νυν εργαζόμενο που αρρώστησε, εξαιτίας της δουλειάς και της έκθεσής του σε επικίνδυνα χημικά.

      Όλοι οι πρώην και νυν υπάλληλοι, αλλά και οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν για τη Samsung από το 1984 και μετά, θα μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις για τις ασθένειές τους. Οι αποζημιώσεις θα συνοδεύονται, μάλιστα, και από μία απολογητική επιστολή, όπως αποκάλυψε ο Kim. H νοτιοκορεάτικη οργάνωση ακτιβιστών Sharps υποστηρίζει ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι αρρώστησαν δουλεύοντας στη Samsung και οι 70 εξ αυτών τελικά πέθαναν. O ιδρυτής των Sharps και πατέρας ενός εργάτη που πέθανε από λευχαιμία, είπε ότι εκτός από αυτούς τους 200, υπάρχουν και άλλοι που έχουν νοσήσει, αλλά χρειάζεται μία μακρόχρονη ιατρική διαδικασία για να ζητήσουν στη συνέχεια αποζημίωση, το συνολικό ύψος της οποίας παραμένει αδιευκρίνιστο.
      https://www.reuters.com/article/us-samsung-workers/samsung-electronics-vows-to-pay-compensation-for-ill-workers-by-2028-idUSKCN1NS09M?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Πριν λίγο σχολασα κ μπήκα στο μπλογκ να δω τι γίνεται,πολυ ωραίες εικόνες,κ αισιόδοξα σχόλια,πρεπει πάντα να δίνουμε χρώματα στην ζωή μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    ...Για να συνεχίσω με τα της ελληνικής φύσης ας πάμε και στη θάλασσα. Αυτό που λέμε θάλασσα με την κυριολεκτική έννοια του όρου υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (Αιγαίο, Ιόνιο). Στα λεξικά δηλαδή, για να είμαστε ακριβείς, δίπλα στη λέξη θάλασσα πρέπει κανονικά να γράφεται ΄΄βλέπε Αιγαίο, Ιόνιο΄΄. Αυτό είναι θάλασσα. Όλα τα υπόλοιπα είναι κάτι μαυρογκριμπλε άγρια νερά δίπλα σε παραλίες που αφρίζουν και που τις βλέπεις και αγριεύει το μάτι σου. Ωκεανοί, τώρα, εξωτικά νησιά και πράσινα άλογα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντού υπάρχουν όμορφα μέρη στον κόσμο και ειδικά παραθαλάσσια. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι μπορείς να κολυμπήσεις σχετικά άνετα, σχεδόν όλο τον χρόνο. Φίλος που είχε βουτήξει Αύγουστο στο Ντουμπρόβνικ, θέρετρο της Κροατίας, μου είχε πει ότι τα νερά ήταν τόσο παγωμένα, που βγήκε... πετώντας. Εντάξει, φαντάζομαι ότι θα ήταν σαν άνοιξη ή, φθινόπωρο εδώ και απλά επειδή είχε 35 βαθμούς έξω, του φάνηκε η διαφορά. Στην Κίνα έχω δει εικόνες με χιλιάδες ανθρώπους να κολυμπούν σε μία παχύρευστη πράσινη μάζα, λόγω της άλγης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό, ενώ είναι και πολύ μικρές οι συγκεντρώσεις πλαγκτόν και για αυτό τα νερά έχουν πολλή διαύγεια. Καπετάνιος ιστιοπλοϊκού μου έχει πει ότι μόνο η Καραϊβική μπορεί να συναγωνιστεί σε διαύγεια τη Μεσόγειο. Και μία κυρία που είχε κολυμπήσει στην Ερυθρά μου έλεγε ότι ένιωθε σαν να την τσιμπούν, λόγω των θρυμματισμένων κοραλλιών. Στους ωκεανούς επίσης είναι σχεδόν αδύνατη η κολύμβηση από τα τεράστια κύματα και τα επικίνδυνα ρεύματα. Ο Βισκαϊκός κόλπος (νότια Γαλλία - βόρεια Ισπανία) είναι από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες στον κόσμο για τα πλοία, όπως και ο νότιος Ατλαντικός, ενώ αυτά τα μαύρα άγρια νερά υπάρχουν και στη θάλασσα της Μάγχης.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Ε...ας μην τα βλέπουμε όλα με τόσο παρωπιδικα εθνοκεντρικο τρόπο. Έχω βρεθεί σε εξωτικό προορισμό (Μπαλι) κ παρά την τουριστική του ανάπτυξη, ειχε κ πραγματικη φυσικη ομορφιά. Ωραία ορεινή φύση έχω δει κ στην Ελβετία κ στην Αυστρία. Δεν λέω προς Θεού ότι η ελληνική φύση δεν είναι υπέροχη; φυσικα κ είναι. Από την άλλη βέβαια δεν γίνεται να μη σχολιάσω το γεγονός ότι αν κ η χώρα μας έχει τόσο όμορφη φύση, τα περισσότερα αστικά της κεντρα κ η πλειονότητά των χωριών της από αρχιτεκτονικής αποψεως δυστυχώς πάσχουν (με κάποιες βέβαια φωτεινές εξαιρέσεις)
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ ζιακοπουλε καλησπέρα,οποτε έχετε χρόνο,θα μπορούσατε να εξηγήσετε τι γίνεται ακριβώς με την ΑΣΘ που αναφέρει ο Λαμερας;ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Η τροπόπαυση δεν αποτελεί αδιαπέραστο σύνορο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Τα ρήγματά της που δημιουργούνται με τις διελεύσεις των ατμοσφαιρικών διαταραχών κυρίως στα μέσα πλάτη, όπως και αυτά που δημιουργούν τα ανοδικά ρεύματα ισχυρών καταιγίδων είναι δύο κλασικές περιπτώσεις που είναι από παλαιά γνωστές και επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Εκτός από αυτά, οι ξαφνικές στρατοσφαιρικές θερμάνσεις που παρατηρούνται συχνά στο βόρειο ημισφαίριο το χειμώνα αποδίδονται στην απορρόφηση των κυμάτων Rossby από την στρατόσφαιρα, ενώ μελέτες έδειξαν ότι τα κύματα βαρύτητας που παράγουν οι διαδικασίες κατακόρυφης μεταφοράς στην τροπόσφαιρα επηρεάζουν και τη στρατόσφαιρα. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι και οι αλλαγές που παρατηρούνται στη στρατόσφαιρα επηρεάζουν την τροπόσφαιρα. Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι η ψύχρανση της στρατόσφαιρας πάνω από το βόρειο πόλο συνδέεται με αλλαγές στην επιφανειακή ατμοσφαιρική πίεση της περιοχής αυτής. Γενικότερα, η στρατοσφαιρική ψύξη φαίνεται να επηρεάζει τη γενική κυκλοφορία της τροπόσφαιρας θερμαίνοντας ή ψυχραίνοντας με πολύπλοκο τρόπο διάφορες περιοχές της Γης» (Από το δεύτερο τόμο της τριλογίας).

      Διαγραφή
    2. Δίνω και εγώ δύο συνδέσμους Αντώνη. Ο πρώτος είναι από παλαιότερη ανάρτηση του κ.Ζιακόπουλου:
      http://ziakopoulos.blogspot.com/2014/04/blog-post_7039.html

      Ο δεύτερος αφορά σε ανάλυση περιστατικού ΑΣΘ με εύληπτο τρόπο, χάρτες και διαγράμματα:
      http://www.meteoclub.gr/prognosi/makroprothesmes-ektimiseis/4786-ssw_2012-2013_update10jan201

      Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι δύσκολα θέματα για την επιστημονική κοινότητα (κρατάω το "με πολύπλοκο τρόπο" από την απάντηση του κ.Ζιακόπουλου), πόσο μάλλον για εμάς τους ερασιτέχνες, και δη όσους δεν έχουμε το αναγκαίο υπόβαθρο (φυσική και μαθηματικά).

      Διαγραφή
    3. Οι συσχετίσεις μεταξύ της Ταλάντωσης του Βόρειου Ατλαντικού, της Αρκτικής Ταλάντωσης, της Ξαφνικής Στρατοσφαιρικής Θέρμανσης και άλλων παρόμοιων δεικτών με τον καιρό στις διάφορες περιοχές του πλανήτη δεν είναι ισχυρές, διότι υπάρχει και η συνέργεια άλλων παραγόντων (πολυπλοκότητα του συστήματος). Επομένως, δεν υπάρχουν ασφαλείς κανόνες πρόγνωσης που να βασίζονται σε αυτές τις συσχετίσεις.
      Είναι ευχάριστο που πολλοί φίλοι της μετεωρολογίας ενδιαφέρονται να μαθαίνουν όλο και περισσότερα για την επιστήμη, αλλά είναι δύσκολο γι αυτούς να αποκτήσουν τη σωστή γενική εικόνα. Κανείς μας στον καιρό και το κλίμα δεν τα ξέρει όλα. Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε για να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας είναι να επιλέγουμε τις πηγές μας. Είναι απίστευτη η ημιμάθεια που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ακόμα και από ορισμένους που κάνουν τους ειδικούς!

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, η ανάλυση στην οποία παρέπεμψα δεν έχει γραφτεί από ερασιτέχνη (http://www.meteo.gr/talos/credits.cfm). Από εκεί και πέρα...

      Διαγραφή
    5. Δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη παραπομπή, Γιώργο.

      Διαγραφή
    6. Πολύ ενημερωτικές κ κατατοπιστικές οι όποιες πληροφορίες σας για το φαινόμενο ΑΣΘ ακόμη κ για εμάς τους καιρόφιλους-ερασιτέχνες!
      Όντως το φαινόμενο είναι πολύπλοκο κ χρήζει περαιτέρω έρευνας.

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια!!!👏👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους,ευχαριστω παρά πολύ,τον κ ζιακοπουλο κ τον Λαμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ γω ευχαριστώ πολύ για την γνώση.
    Κωνσταντίνος.καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα κίτρινα γιλέκα...

    Στη Γαλλία διαδηλώνουν για δεύτερο Σαββατοκύριακο κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα και είχαμε τη σύλληψη ενός άνδρα, επειδή είχε χειροβομβίδα και απαιτούσε να συναντηθεί με τον Emmanuel Macron και τη ρίψη δακρυγόνων και νερού από την αστυνομία σε 5.000 διαδηλωτές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Ηλύσια Πεδία, όπως μεταδίδουν το BBC και το Reuters. Οι κινητοποιήσεις ονομάστηκαν κίτρινα γιλέκα, επειδή τα φορούν οι διαδηλωτές, που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και αποκαλούσαν τον Macron κλέφτη, ζητώντας του να παραιτηθεί. Από την κυβέρνηση κατηγορούν τη Le Pen ότι είναι πίσω από τις διαδηλώσεις, που δεν έχουν, όμως, αφεντικά. Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στους δρόμους 300 χιλιάδες Γάλλοι -ακόμα και στο νησί Reunion στον Ινδικό Ωκεανό - με συνέπεια να υποχωρήσουν κατά 35% τα έσοδα στο λιανεμπόριο.

    Όσο για τις αυξήσεις στα καύσιμα ήταν 23% τους τελευταίους 12 μήνες, ανεβάζοντας την τιμή των καυσίμων σε 1,51 ευρώ το λίτρο, δηλαδή, περίπου όσο και στην Ελλάδα, αλλά εδώ με μείωση. Μόνο στο Παρίσι αναμένονται 30 χιλιάδες διαδηλωτές και έχουν επιστρατευτεί 3.000 αστυνομικοί, ενώ το προηγούμενο ΣΚ είχαν σκοτωθεί δύο άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί 606 και είχαν συλληφθεί 50. Η 63χρονη Chantal Mazet σκοτώθηκε, όταν οδηγός που πήγαινε την κόρη του στο νοσοκομείο, πανικοβλήθηκε, όταν είδε μπροστά του 50 διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ο Macron υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν στόχο να στρέψουν τον κόσμο προς πιο φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-46326905
    https://www.reuters.com/article/us-france-protests/french-police-fire-tear-gas-at-fuel-price-protesters-idUSKCN1NS2EC?il=0

    Αυτό που ισχυρίζεται, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται σε αντίφαση με την πολιτική των γαλλικών τραπεζών, που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη σχετικές εκθέσεις των ΜΚΟ Oxfam και Φίλοι της Γης. Από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 μείωσαν τη χρηματοδότηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και αύξησαν αυτή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα. Οι ΜΚΟ καλούν τις τράπεζες να απεμπλακούν από τη "βρώμικη" ενέργεια και να βοηθήσουν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

    Η χρήση ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνη για το 80% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής. Για να συγκρατηθεί, λοιπόν, η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, θα πρέπει να αυξηθεί στο 49% με 67% η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2050, από 14% που ήταν το 2016.
    https://www.lemonde.fr/economie/article/2018/11/24/les-banques-francaises-financent-toujours-massivement-les-energies-fossiles_5387920_3234.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τέτοια έωλα και υποκριτικά επιχειρήματα του τύπου "ανεβάζω τις τιμές για να στρέψω - δήθεν - την κατανάλωση σε φιλικές μορφές ενέργειας", το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον κόσμο και να προσφέρουν υπηρεσίες στους "σκεπτικιστές" που υποστηρίζουν οτι πίσω από τη θεωρία της (ανθρωπογενούς) κλιματικής αλλαγής βρίσκονται "πράσινα" οικονομικά συμφέροντα.

      Διαγραφή