Από τους βοριάδες στους νοτιάδες και τανάπαλιν


Πολύ ψυχρές αέριες μάζες σιβηρικής προελεύσεως μεταφέρονται προς την κεντρική Ευρώπη και τις ΒΔ περιοχές της ηπείρου μας, με συνέπεια τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά. Στη χώρα μας ο καιρός του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα επηρεαστεί από ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή της Σαρδηνίας και αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό θα στρέψει τους ανέμους σε Ν-ΝΑ, με αποτέλεσμα την άνοδο τα θερμοκρασίας. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Η Τετάρτη (21/11) θα αρχίσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο, αλλά  βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Το τριήμερο Πέμπτη- Σάββατο (22-24/11) θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και θα πέσει η θερμοκρασία. Λίγες βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. 
 
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικές βροχές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Άνεμοι ΝΑ 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Β. Ιόνιο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη Δ. Θεσσαλία. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 και αργότερα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Παίρνοντας λάθος δρόμο στη βόλτα με τα σκυλιά, βρέθηκα στη σωστή παραλία, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά. Κι εκεί Θυμάρι είναι, βέβαια. Το άλλο Θυμάρι. Έχει μία παραλία σχεδόν σαν την αγαπημένη μου ακτή, αλλά χωρίς να υπάρχουν δύο μεγαλύτερες εκατέρωθεν, καθώς είναι αποκομμένη από βράχια. Έχει κι έναν βράχο καμιά 50αριά μέτρα από την ακρογιαλιά και είναι σκέτη ζωγραφιά. Η πολυτέλεια να ζεις στην Ελλάδα και όχι μόνο για αυτό, αλλά και γενικά.

    Σε αντίθεση με την πολύπαθη Υεμένη, όπου κι εκεί τελευταία έχει ανατείλει, ωστόσο, μία αχτίδα ελπίδας και μάλιστα οι αντάρτες Houthis θα σταματήσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου και η τελευταία να μην έχει το άλλοθι για να κάνει επιθέσεις και πολιορκίες, κι έτσι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα για να επιτευχθεί ειρήνη, όπως εξήγησε ο Mohammed Ali al - Houthi στον Guardian. O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Martin Griffiths, που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά την προσεχή εβδομάδα, είπε ότι η Σαουδική Αραβία και οι Houthis έχουν δείξει ότι θέλουν μία πολιτική λύση, ενώ και η Βρετανία καταθέτει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στο λιμάνι της Χοντεϊντά, όπου οι μάχες δεν έχουν την ίδια ένταση τις τρεις τελευταίες μέρες. Δεν έχει οριστεί, πάντως, ακόμα ημερομηνία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Στοκχόλμη, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος της Υεμένης που έχει στοιχίσει 10 χιλιάδες ζωές, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι οι απώλειες είναι πενταπλάσιες.
    https://www.theguardian.com/world/2018/nov/19/yemen-senior-houthi-rebel-calls-for-halt-to-attacks

    Στη Γαλλία, 288 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, όπως μεταδίδει το Reuters. O Εμμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε κι άλλο στο 25%, ενώ σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση υποχώρησε στο 21%, αλλά μία τρίτη δείχνει ότι έμεινε αναλλοίωτη στο 29% του Οκτωβρίου, λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να στρέψει τους οδηγούς στην αγορά λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων. Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκε σε τροχαίο μία γυναίκα, τραυματίστηκαν 400 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 14 σοβαρά και συνελήφθησαν 157. Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 62% των Γάλλων θέλει η κυβέρνηση να κοιτάξει πρώτα το εισόδημα των νοικοκυριών, ακόμα κι αν χρειαστεί να πάνε πίσω τα μέτρα για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο υπουργός Edouard Philippe είπε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική για τα καύσιμα και σαν αντίμετρο θα μειώσει τον φόρο ιδιοκτησίας.
    https://www.reuters.com/article/us-france-politics-fuel-blockades/macrons-popularity-dips-as-french-fuel-tax-revolt-simmers-idUSKCN1NN0E1?il=0

    Διαδήλωση έγινε, όμως, και στα εγκαίνια καταστήματος της Apple στο Παρίσι, επειδή η πολυεθνική εταιρία δεν πληρώνει φόρους, όπως αναφέρει η Le Monde. Η Aurelie Trouve είπε, μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της Apple χτίστηκε στις πλάτες των φορολογούμενων, Ευρωπαίων και Γάλλων, που επωμίστηκαν τα δισ. ευρώ της φοροαποφυγής. Οι διαδηλωτές, που φορούσαν περούκες, μάσκες του Μακρόν και πετούσαν ψεύτικα χαρτονομίσματα, ήταν δίπλα, δίπλα με τους πελάτες που περίμεναν να ανοίξει το μαγαζί, κι ενώ οι υπάλληλοι από μέσα τους καλωσόριζαν και τους χειροκροτούσαν (τους πελάτες, όχι τους διαδηλωτές).

    Η Trouve κατήγγειλε τον Macron ότι κάνει δώρα στους πιο πλούσιους και ότι η φοροαποφυγή στοιχίζει 80 δισ. ευρώ ετησίως στη Γαλλία, ποσό ίσο με το έλλειμμά της. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire επιδιώκει, ωστόσο, μία πανευρωπαϊκή φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων (Facebook, Google, Amazon, Apple), αλλά αντιδρούν κάποιες χώρες όπως η Ιρλανδία. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν επίσης την Apple ότι εκμεταλλεύεται τους Ασιάτες εργαζόμενους και ότι δεν σέβεται την ιδιωτική ζωή των χρηστών της.
    https://www.lemonde.fr/entreprises/article/2018/11/18/apple-paye-tes-impots-attac-manifeste-contre-l-ouverture-d-un-magasin-a-paris_5385211_1656994.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πυκνη ομιχλη που επικρατησε σχεδον ολη μερα,ηταν η αιτια που η θερμοκρασια ισα που εφθασε τους 14 βαθμους.Τελικα εκτος σπο τον Παρνασσο που εβσλε αρκετο χιονι,ασπρισε και ο Ελικωνας στην"παλαιοβουνα"(1748 μετρα).Πιστευω οτι η συνεχεια υα ειναι πολυ ενδιαφερουσα.Ωραθα η αναλυση του Βασιλη Πανακογλου,για την εξελιξη του φετινου χειμωνα.Νομιζω οτι καπως ετσι θα κυλησει.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mακάρι να πάει κάπως έτσι να ζεσταθεί λίγο το κλίμα μετά τον περσυνό ανύπαρκτο χειμώνα.

      Διαγραφή
  3. Πάμε για ζωνικη κυκλοφορία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή