Αντρίεψαν και το κρύο και οι βοριάδες


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με ένα βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με συνέπεια την επικράτηση πολύ ισχυρών ΒΑ ανέμων, οι οποίοι νωρίς το πρωί στο Αιγαίο θα φθάνουν και τα 9 μποφόρ. Με την κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την περιοχή της Κύπρου, η ένταση των βοριάδων θα πέσει και οι βροχές που θα σημειώνονται στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία, πάντως, θα παραμείνει χαμηλή και στη Β-ΒΔ Ελλάδα νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Το Σαββατοκύριακο (1-2/12) θα υπάρχει αρκετή συννεφιά στη χώρα, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες. Μόνο την Κυριακή στην Κρήτη είναι πιθανό να σημειωθούν κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα (3/12) στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις ανατολικές και νότιες Κυκλάδες και τα νοτιότερα από τα νησιά του Α. Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Τρίτη (4/12) λίγες βροχές αναμένονται κυρίως στη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Θρακικό 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στην Α. Στερεά - Εύβοια τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς.


11 σχόλια:

  1. Σήμερα ήταν η πιο παγωμένη (για Νοέμβριο) βουτιά, παρά το γεγονός ότι κατέβηκα ζεστός μετά τη βόλτα με τα σκυλιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ο βοριάς ήταν σαρωτικός, κι έτσι η αίσθηση του κρύου ήταν έντονη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παγώσει ακόμα η ατμόσφαιρα και τα νερά. Κατά διαστήματα πετούσαν 2-3 γλάροι πάνω από μία ανταριασμένη θάλασσα σπάζοντας τη μονοτονία από έναν γκρίζο ουρανό. Αλλά ένα χειμωνιάτικο διάλειμμα είναι. Το καλοκαιράκι θα επανέλθει το ΣΚ, όπως έγραψα - για γούρι κυρίως - στον πίνακα ανακοινώσεων, που μας ενημέρωσε ότι το καλοριφέρ άνοιξε, με την ευχή "καλό χειμώνα".

    Πάντως, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, αφού και στις 30 Νοέμβρη 2016 επικρατούσαν ανάλογες συνθήκες (απλά τότε δεν είχα γράψει στον πίνακα ανακοινώσεων ότι "δεν υπάρχει χειμώνας, μόνο χειμωνιάτικα διαλείμματα σε ένα ατελείωτο καλοκαίρι") και ακολούθησε βαρυχειμωνιά. Με ψυχρή εισβολή και τότε κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (αποκορύφωμα το διήμερο 29-30/12) και η Αριάδνη, βέβαια, τον Γενάρη. Kαι αυτές οι συνθήκες μας δείχνουν πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Like a candle in the wind, που λέει και το τραγούδι.

    Τι να πουν, βέβαια, και στο νησί Ghoramara της Ινδίας, όπου οι κάτοικοι θέλουν να το εγκαταλείψουν, καθώς συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως μεταδίδει το Reuters. Μερικοί δεν έχουν, ωστόσο, την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από το νησί των 4,6 τετρ. χιλιομέτρων, που είναι μέρος του δέλτα Sundarbans στον κόλπο της Βεγγάλης και έχει χάσει το μισό του μέγεθος τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Και οι κάτοικοι έχουν μειωθεί σε 4.800 από 7.000 που ήταν πριν από μία δεκαετία. "Άν ένα τσουνάμι ή, ένας κυκλώνας χτυπήσει το νησί, έχουμε τελειώσει" λέει ο Sanjib Sagar, ηγέτης του χωριού, που βρίσκεται στο νησί 150 χιλιόμετρα νότια της πόλης Καλκούτα.

    Tα Sundarbans, μοιράζονται μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές και έχουν το μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος του κόσμου, αλλά και είδη που απειλούνται, όπως τίγρεις, δελφίνια, πουλιά και ερπετά. To Ghoramara είναι ένα από τα πολλά νησιά του δέλτα, που έχουν επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση του εδάφους, που σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι πλημμύρες γίνονται όλο και χειρότερες απειλώντας τα σπίτια και τα ζώα τους. "Αν η κυβέρνηση δώσει μετεγκατάσταση, θα φύγω" λέει ο Aftab Uddin, που κάθεται με τη γυναίκα του έξω από το νέο σπίτι του, φτιαγμένο από λάσπη, καθώς το παλιό καταστράφηκε.

    Οι μισοί χωρικοί είναι έτοιμοι να φύγουν, αν η κυβέρνηση τους δώσει δωρεάν γη σε πιο ασφαλή περιοχή, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο αίτημά τους για αποζημίωση ή, για να εγκαταλείψουν το νησί. Οι πλημμύρες έχουν μετατρέψει την ακτογραμμή του νησιού σε λάσπη, όπου έχουν πέσει φοίνικες και καρύδες. Οι ψαράδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άνοδο των υδάτων, ρίχνοντας τα δίχτυα τους. Αλλά την ίδια στιγμή, εκτός από σπίτια καταστρέφονται και οι καλλιέργειες, που έχουν άλλοι άνθρωποι για να ζουν. "Κάθε χρόνο η παλίρροια με αλμυρό νερό μπαίνει στο αγρόκτημά μου και καταστρέφει τη σοδειά μου, με συνέπεια να έχω μεγάλες ζημίες" αναφέρει ο Mihir Kumar. Η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει μία μέρα όλους τους κατοίκους να φύγουν από το νησί, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με τον Suruchi Bhadwal από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων στο Νέο Δελχί, να προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, με μέριμνα της κυβέρνησης.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-india-islands/villagers-fear-for-survival-on-indias-disappearing-island-idUSKCN1NY0BQ?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιβαλλοντικοί μετανάστες χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν δυστυχώς

      Διαγραφή
  2. Tο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ υποχώρησε για μία ακόμα φορά το 2017 σε σχέση με το 2014, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από την επιδημία γρίπης του 1918, όπως επισημαίνει η Le Monde. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες ήταν 76,1 έτη και για τις γυναίκες 81,1 χρόνια, δηλαδή, ο μέσος όρος ήταν 78,6 χρόνια, έναντι 78,9 το 2014. Ένας από τους λόγους της πτώσης ήταν τα ναρκωτικά, που παρεμπιπτόντως, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και στον Καναδά, που έχει προσδόκιμο ζωής 3,5 χρόνια μεγαλύτερο, ενώ στις ΗΠΑ 70 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν το 2017 από υπερβολική δόση, 10% περισσότεροι από ό,τι το 2016.

    Οι θάνατοι πλησιάζουν εκείνους της επιδημίας του AIDS, όταν ήταν στο απόγειό της. Η διαφορά είναι ότι οι θάνατοι λόγω AIDS μειώθηκαν γρήγορα, ενώ από τα ναρκωτικά παραμένουν σταθεροί. Από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο στην Ισλανδία μειώθηκε επίσης το προσδόκιμο ζωής, ενώ στις υπόλοιπες αυξήθηκε ή, παρέμεινε σταθερό. Οι αυτοκτονίες παρουσίασαν επίσης αύξηση στις ΗΠΑ το 2017. Όσον αφορά τα ναρκωτικά, υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα μη οπιούχα, όπως η κοκαϊνη, η μεθαμφεταμίνη κ.λ.π., τα οποία ευθύνονται για 27 χιλιάδες θανάτους, αλλά η αύξηση οφείλεται κυρίως στα οπιούχα, την ηρωίνη, τη μορφίνη και τα ημισυνθετικά οπιούχα. Αλλά η πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται σε μία νέα γενιά ναρκωτικών, όπως η φεντανόλη, που είναι δέκα φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη και ένα λάθος στη δοσολογία, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

    Οι θάνατοι από συνθετικά οπιούχα, τα οποία σκότωσαν τον Πρινς και χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση ενός βαρυποινίτη στη Νεμπράσκα, ήταν 45% περισσότεροι το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ είχαν διπλασιαστεί το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Τα πρώτα στοιχεία για το 2018 δείχνουν ότι η κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αλλά επειδή αφορούν μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Οι θάνατοι δεν είναι επίσης κατανεμημένοι ομοιόμορφα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, όπου πλήττονται κυρίως η βορειοανατολική χώρα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια (πρώην βιομηχανικές περιοχές), αλλά και η δυτική Βιρτζίνια με 58 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, έναντι 22 που είναι ο εθνικός μέσος όρος.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2018/11/29/l-esperance-de-vie-a-encore-baisse-en-2017-aux-etats-unis_5390173_3210.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάμαι δεκαετία του 90 που πήγαινα δημοτικό, έβρεχε με βοριάδες και για ημέρες στην αττική και η Βόρεια Ελλάδα αποκλεισμένη από τα χιόνια. Πού πήγαν αυτές οί εποχές? Έκανε με βοριάδες πολλές βροχές αν θυμάμαι καλά. Ελπίζω να ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα καιρικά νοσταλγικά χρόνια και ακόμα καλύτερα να γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους . Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως εγώ αυτό που βλέπω Γιώργο Λ. να μας πεις κ εσυ είναι ότι μετά τις ψευτοβροχούλες κ τις ψύχρες των επομένων ημερών(γενικά ήπιες συνθήκες από το Σάββατο) από του Αγίου Νικολάου κ για κάμποσες μέρες επιστρέφουν οι βροχές κ οι νοτιάδες κυρίως στα δυτικά.Απο τις 12 κ μετά κάτι πιο χειμωνιάτικο φαίνεται αλλά είναι νωρίς ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς έγραψα σε χτεσινό μου σχόλιο. Όχι νωρίτερα από 10 - 12 Δεκέμβρη η επιστροφή του κρύου.

      Διαγραφή
  5. Με κοντά στις 36 ώρες βροχής,που από το απόγευμα έγινε νεροχιονο και τα ξημερώματα ψιλιοχιονο,μας "τίμησε"δεόντως για μια ακόμη φορά. Η θερμοκρασία στους 3 βαθμούς, όταν στα πιο ορεινά αυτή έπεσε κάτω από το μηδέν και φυσικά το "ασπρισε"για τα καλα.Ειναι παράδοξο ότι ο καιρός αυτός είναι μέχρι πριν το ύψος του Υπάτου,από εκεί και μετά μόνο αέρας και ψύχρα.Καλημερα σε ολους-ες.Χρονια πολλά σε όσους γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά ,υγεία ,ευτυχία σε όλους.αιωνια η μνήμη του μακαριστού κ
    Λαζανη Ανδρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες,το ξημέρωμα ο καιρός ήτανε πολύ άγριος,θυελλωδεις βοριάδες κ χιονόνερο,μετα το μεσημέρι,ηρεμησε κάπως ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aν και έκανε κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, τελικά ο ήλιος δεν βγήκε την Παρασκευή, με συνέπεια να υποστώ άλλη μία ψυχρολουσία στη δαντελένια ακρογιαλιά. Με έναν αέρα παγερό και ένα φως θαμπό, καθώς ο ήλιος έπαιζε με τα σύννεφα και τον βοριά κρυφτό. Όπως λέει, βέβαια, και μία διαφήμιση, "αργά ή, γρήγορα ο ήλιος πάντα βγαίνει". Απλά άργησε μια μέρα. Παρά το πρόσκαιρο κρύο, πάντως, το 2018 αναμένεται να είναι το τέταρτο πιο θερμό έτος όλων των εποχών, όπως αναφέρει ο Guardian, με τη μέση θερμοκρασία της γης να είναι κατά 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν όλες τις ηπείρους, με το λιώσιμο των πάγων να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια να είναι τα θερμότερα της ιστορίας και τα 20 τελευταία μεταξύ των 22 πιο ζεστών όλων των εποχών. Η τάση της υπερθέρμανσης είναι αδιαμφισβήτητη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 3 με 5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα. Και όπως επισημαίνουν κάθε κλάσμα από έναν βαθμό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, την τροφή, το πόσιμο νερό, την εξαφάνιση ζώων και φυτών και την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων.

    Ακόμα και αν η αύξηση της θερμοκρασίας συγκρατηθεί κάτω από του 2 ή, και τον 1,5 βαθμό κοραλλιογενείς ύφαλοι θα πεθάνουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν πολλές περιοχές. Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να τριπλασιαστεί η μείωσή τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των 2 και του 1,5 βαθμού. Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε σε 12 χρόνια η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό. Μέχρι το 2070 οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι κατά 5 βαθμούς υψηλότερες, κάνοντας τους καύσωνες κάτι το συνηθισμένο, ενώ οι χειμώνες θα είναι υγρότεροι. Το Λονδίνο θα είναι πολύ ευάλωτο σε θύελλες και πλημμύρες, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 1,15 μ. ως το τέλος του αιώνα.

    Η παγοκάλυψη της Αρκτικής το 2018 ήταν επίσης μικρότερη από το κανονικό, με το ζενίθ της τον Μάρτιο να είναι το τρίτο χαμηλότερο (ζενίθ) όλων των εποχών και το ναδίρ της τον Σεπτέμβριο το έκτο χαμηλότερο (ναδίρ) όλων των εποχών. Οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλες ποσότητες θερμότητας και μία πιθανή εκδήλωση του Ελ Νίνιο - μετά από ένα αδύναμο Λα Νίνια τον Οκτώβριο του 2018 - μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις θερμοκρασίες. Οι τροπικοί κυκλώνες στο βόρειο ημισφαίριο έφτασαν τους 70, έναντι 53 που είναι ο μέσος όρος. Τροπικές καταιγίδες προκάλεσαν καταστροφές στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την κορεάτικη χερσόνησο και τις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, όπως και στην Ελλάδα και τον Καναδά. Στην Κεράλα της Ινδίας 1,4 εκ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες, που έπληξαν επίσης την Ιαπωνία και την ανατολική Αφρική.

    Ο μετεωρολόγος Petteri Taalas προειδοποιεί ότι αν εξαντλήσουμε όλα τα γνωστά ορυκτά καύσιμα, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει πλήρως την κλιματική αλλαγή και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι. Είμαστε στο μέσον μίας κλιματικής κρίσης και όσοι ηγέτες πάνε στη Σύνοδο της Πολωνίας για το Κλίμα (3/12) απροετοίμαστοι για να αναλάβουν δράση, θα πρέπει να διαβάσουν αυτή την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, να αφήσουν τα λόγια και να περάσουν στις πράξεις όσο έχουμε ακόμα την ευκαιρία.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/29/four-years-hottest-record-climate-change
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα Βαγγέλη!
      Να γιατί σε λίγα από τώρα(γι αυτούς που αμφιβάλλουν ακόμα)μόλις χρόνια κ αφού συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο πλανήτης θ' αρχίσει να γίνεται μη βιώσιμος.

      Διαγραφή