Πολύ εύστοχη η τοποθέτησή σας κύριε Ζιακόπουλε. Πιστεύω χθες έγινε η αρχή. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες με περισσότερο χρόνο για εποικοδομητικό διάλογο και προτάσεις.
Καλημέρα σας. Στις μέρες μας παρόμοιου είδους παρουσιάσεις - προσπάθειες εφεξής "επιβάλλεται" να γίνονται συχνότερα από γνώστες του σχετικού αντικείμενου. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και ημερολογιακά στην αγαπημένη μας καιρικά περίοδο οπότε αρχίζει η γνωστή αναμονή....Ευχαριστώ Πέτρος
Υποδειγματική εισήγηση -διδασκαλία του κατ εξοχήν επιχειρησιακού μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου. Ακολουθεί αποτελεσματικά και τη βασική διδακτική επιταγή : " Δίδασκε εποπτικώς". Δάσκαλε ,στην ευδοκίμησή σου στο επιχειρησιακό κομμάτι του αντικειμένου σου, κάτι θα έχεις πάρει και από το πέρασμά σου από τη Σ.Ε. Α. Π. !. Υ.γ. Η διύλιση του τίτλου στην προηγούμενη ανάρτηση ,μου θύμισε την ακραία σχολαστικότητα των αποκληθέντων κάποτε "κειτουκειστών " (" ορθώς κείται " ή " ουκ ορθώς κείται" ). -----======Π.Α.
Φίλε Πέτρο, "κειτουκειστής" δεν υπάρχει ως όρος. Υπήρχε, όμως, ο σκωπτικός χαρακτηρισμός "Κειτούκειτος" για τον Ρωμαίο νομοδιδάσκαλο και εμμονικό με την ετυμολογία Ουλπιανό τον Τύριο (τέλη 2ου αιώνα - αρχές 3ου αιώνα μ.Χ.), ο οποίος έψαχνε διαρκώς με ακραία σχολαστικότητα να βρει αν μια λέξη "κεῖται ἢ ού κεῖται", αν υπάρχει δηλαδή ή αν δεν υπάρχει. Ο Αθήναιος μάλιστα στους "Δειπνοσοφιστές" αναφέρει ότι ο Ουλπιανός δεν έτρωγε οτιδήποτε, αν προηγουμένως δεν έθετε την ερώτηση "κεῖται ἢ ού κεῖται" για μια οποιαδήποτε λέξη. Από αυτή τη φράση και για την ακρίβεια από την συναρπαγή όλων των λέξεών της και την ένωσή τους σε μία λέξη, προέκυψε το σκωπτικό παρατσούκλι "Κειτούκειτος". Ειρήσθω, μάλιστα, εν παρόδω ότι σχεδόν πανομοιότυπο όνομα είχε και ένα ευρετήριο νόμων της βυζαντινής εποχής, πιο συγκεκριμένα ένας κατάλογος της συλλογής νόμων "Βασιλικά" του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού: ήταν ο περίφημος "Τιπούκειτος", που προέκυψε από συναρπαγή των λέξεων της φράσης "τί ποῦ κεῖται". Πράγματι με αυτό το ευρετήριο μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να αναζητήσει και να βρει πού βρίσκεται το καθετί στη νομοθεσία του Λέοντος ΣΤ΄. Η γλώσσα μας και η ιστορία μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες...
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακόπουλε για την κοινοποίηση .Πιστεύω η αναβάθμιση των nowcast ραντάρ είναι επιτακτική δαπάνη καθώς πέρα από το γραφειοκρατικό κομμάτι θα βοηθήσει και την αποκεντρωμένη διοίκηση σε συνεργασία με τους εν Αθήναις επιστήμονες στην έγκαιρη έκδοση των εκτάκτων δελτίων .Επίσης το σύστημα severe weather του METoffice θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολα κατανοητό από τον καθένα.
Στρίβειν δια του αρραβώνος ή φυγή προς τα εμπρός? Έξυπνη κίνηση κ.Ζιακόπουλε αλλά το πρήξιμο δεν θα το γλιτώσετε εύκολα, μου φαίνεται. Με χιουμοριστική διάθεση τα γράφω πάντα... Δημήτρης ρ.
Συνοπτικά α)Συγχαρητήρια κ.Ζιακόπουλε για την δουλειά σας,εγώ μόνο να προσθέσω και δεν ξέρω αν ειπώθηκε εάν είναι εκ καθήκοντος ενέργεια της Ε.Μ.Υ να αναλαμβανει το ρόλο μηνυτή όταν διαπιστώνει παραπλρηφόρηση και προφανής αλλοίωση των προγνωστικών δεδομένων ,προσοχή δεν μιλάω για δικαίωμα αλλά για υποχρέωση της. β)Κύριε Χρήστο το είδα και η πλάκα είναι ότι θυμίζει το 88 (δημιουργία νέου χαμηλού στο ΝΔ Ιόνιο) το αποκλείω όμως για πολλούς λόγους (ο τζίφος είναι θερμότερος κατά 1.5 βαθμό,δεν υπάρχει περίπτωση σήμερα να έχει βρεί την ακριβή θέση του χαμηλού κλπ).Εάν παρόλα αυτά σταθεί το σενάριο ώς αντιπρόεδρος μπορείτε να μου δώσετε τον τίτλο του προδότη του Ανω Βοίου.γιατί δεν θα χάσω τέτοιο πάρτυ στην Θεσσαλονίκη... γ)Σήμερα επιτέλους κλείδωσε το σημείο που θα γίνει η εξοδος του Αυλώνα όλα τα αλλά θα κλειδώσουν το νωρίτερο το Σάββατο,επικύνδηνο σενάριο αλλά πιθανό το χαμηλό να σχηματισθεί πολύ δυτικά μας (Σικελία).Ευλογημένο νερό και κατά περίπτωση επικύνδηνο για την Νότια και Ανατολική Ελλάδα το ΣΚ, χιόνι ίσως στην Φλώρινα."θωμάς"
Για τη συγκεκριμένη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον πιο ιδανικό από τον κ. Ζιακόπουλο, χάρη στην ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό και τη μεταδοτικότητα που τον διακρίνουν. Μιας και ο λόγος, όμως, για τις επιπτώσεις του καιρού, στη Mayotte παρομοίασαν με πυρηνικό πόλεμο το πέρασμα του κυκλώνα Chido, με τους μετεωρολόγους να συμφωνούν ότι στη γαλλική αυτή κτήση στον Ινδικό στάθηκαν διπλά άτυχοι.
Κι αυτό, διότι αν ο κυκλώνας έκανε πρώτα landfall στο βραχώδες και ορεινό ανάγλυφο της Μαγαδασκάρης θα είχε εξασθενήσει σημαντικά. Μάλιστα, η Γαλλίδα μετεωρολόγος του Meteo France, Celine Jauffret, υποστήριξε ότι αρκούσε η τροχιά του να ήταν 50 χιλιόμετρα βορειότερα ή νοτιότερα και η Mayotte θα είχε γλιτώσει τα χειρότερα. Η ίδια πρόσθεσε ότι αν και κάθε χρόνο καταγράφονται τρεις κυκλώνες στον Ινδικό με την ένταση του Chido (ριπές ανέμων 225 και 194 χλμ/ώρα, ύψος βροχόπτωσης 100mm σε έξι ώρες, κύματα 5,30-7,30μ.), η Mayotte είχε να πληγεί από τόσο ισχυρά φαινόμενα από το 1934.
Ενδεικτικό της καταστροφής είναι ότι έσβησε από τον χάρτη μία παραγκούπολη με τις αρχές να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο 5.000 από τις 25 χιλιάδες κατοίκων της. Περίπου 500 βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο κι άλλοι τόσοι σε ένα ξενοδοχείο. Όπου φτωχός κι η μοίρα του, κυριολεκτικά, αφού το 75% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 1 στους 3 είναι άνεργος στη Mayotte.
Βίοι αντίθετοι στα νησιά Παλάου στον Ειρηνικό, όπου επιστήμονες πανηγύρισαν έξαλλα, όταν είδαν μετά από 15 χρόνια και πάνω από 1.000 καταδύσεις τέσσερις ναυτίλους. Πρόκειται για τα πρώτα μαλάκια που έζησαν στον πλανήτη, μαζί με τους δεινόσαυρους και τους θαλάσσιους σκορπιούς, που έμοιαζαν με αστακούς. Οι ναυτίλοι μοιάζουν με ανάποδο σαλιγκάρι και τα πλοκάμια τους βρίσκονται στο εσωτερικό του κεράτινου κοχλία τους. Κινούνται εκτοξεύοντας νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλουν να πάνε, περίπου σαν τις σουπιές, τα καλαμάρια και τα χταπόδια.
Ευχαριστώ παιδιά, αλλά νιώθω ότι είμαι ιδανικός και ανάξιος εραστής της Μετεωρολογίας! Την αγάπησα όπως ο Νίκος Καββαδίας τη θάλασσα (ιδανικός εραστής), αλλά η επιθυμία μου να μάθω τα βαθύτερα μυστικά του καιρού και του κλίματος θα μείνει ανεκπλήρωτη (ανάξιος εραστής), όπως ο σπουδαίος ποιητής είχε προδικάσει ότι θα συμβεί με την επιθυμία του να κάνει μακρινά ταξίδια και να γνωρίσει τις ανοιχτές θάλασσες.
Αν σε εσάς η επιθυμία σας αυτή έμεινε ανεκπλήρωτη, τι να λέμε όλοι εμείς αλλά και οι ενοχλητικοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ... Τελικά ο μόνος που γνωρίζει είναι αυτός που επαναλαμβάνει τη ρήση του Σωκράτη.
Γιώργο και λοποί φίλοι, για να γνωρίσει κάποιος όλα τα μυστικά της μετεωρολογίας, δεν του φτάνει μια ζωή. Από πλευράς γνωστικού αντικειμένου, η επιστήμη του καιρού διαπραγματεύεται στο σύνολό τους τη φυσική και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη μικροφυσική των νεφών ως την κοσμική ακτινοβολία. Για την πεμπτουσία της μετεωρολογίας, δηλαδή την πρόγνωση του καιρού, η πληροφορική, η τεχνολογία και εσχάτως η τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζουν την ύλη και τέλος για την κατανόηση και την πρόβλεψη του κλίματος χρειάζονται γνώσεις από την εποχή των δεινοσαύρων ως και 100 χρόνια μπροστά από την εποχή μας.
Και η μετριοφροσύνη είναι μία ακόμα αρετή σας. Συμπάσχω, πάντως, με τον αείμνηστο Νίκο Καββαδία. Επί τη ευκαιρία, παρασύρθηκα κι εγώ με τα χριστουγεννιάτικα χιόνια και παραλίγο να μην προσέξω τον νοτιά που επανέρχεται δριμύτερος το ΣΚ.
https://youtu.be/N-VcWzeREE4?si=T-9yGDWTqKl50iXl Αφιερωμένο εξαιρετικά για εσάς αγαπητέ δασκαλε,για όλες τις ανεκπληρωτες επιθυμίες σας...καμιά φορά δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον...μπορεί κάποιες από αυτές να γίνουν πραγματικότητα...
Δάσκαλε τι να πούμε και εμείς οι υπόλοιποι που με τις πενιχρές μας γνώσεις το παλεύουμε και νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε... Είστε ένας μετριοπαθής επιστήμονας που έχετε δώσει και συνεχίζετε να δίνετε τα πάντα για τον καιρό, τη φύση, το κλίμα. Χριστόδουλε, φοβερό το "σε ποια θάλασσα αρμενίζεις" από μια φοβερή ερμηνεύτρια. Από Παρασκευή και από τα δυτικά ξεκινά ένα μακρύ διάστημα με μπόλικο καιρικό χειμερινό ενδιαφέρον. Ας πάρουμε θέσεις και ας απολαύσουμε την πιο μαγευτική εποχή του χρόνου, μαζί με όποιες εκπλήξεις η όχι,θα μας συνοδεύει αυτή. Καλό ξημέρωμα.
Πολύ ωραία δάσκαλε .. συγχαρητήρια..! Φαντάζομαι το κοινό μιας τέτοιας διάλεξης με τι ενδιαφέρον θα προσέχει και με τι όρεξη θα ακούει!! Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση τα περί τεχνητής νοημοσύνης και πρόβλεψης!
Συμφωνώ, Τρύφωνα. Η πρώτη επανάσταση στη μετεωρολογία ήταν η αριθμητική π΄ρογνωση του καιρού που ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα. Για πολλούς η τεχνητή νοημοσύνη είναι η δεύτερη επανάσταση που ουσιαστικά ξεκίνησε πριν 3 με 4 χρόνια. Στη χθεσινή ημερίδα διέκρινα μεγάλο δισταγμό για την αποδοχή της ως επανάσταση. Ίσως γιατί για πολλούς από εμάς η πρώτη αγάπη δεν λησμονιέται!
Κύριε Ζιακόπουλε μην παραβλέπετε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει θαύματα στην πρόγνωση του καιρού στο μέλλον.Εχω διαβάσει άρθρα σχετικά με το θέμα.Να μην την υποτιμάτε.Βλέπετε και εσείς την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς η οποία συνεισφέρει σημαντικά ενώ έχει μόλις λίγα χρόνια που εφαρμόζεται.Φανταστείτε μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια τι έχει να γίνει.
Σου έδωσα την εντύπωση ότι παραβλέπω την τεχνητή νοημοσύνη; Οι αναφορές μου στην παρουσίαση δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ήδη λειτουργούν υβριδικά μοντέλα (φυσικά μοντέλα και μοντέλα μηχανικής μάθησης σε αρκετές διαδικασίες της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού) καθώς και αμιγή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με ικανοποιητικά, όπως λένε, αποτελέσματα. Δεν αμφισβητώ ότι έχετε διαβάσει πολλά άρθρα, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε κατανοήσει επαρκώς ότι οι γνωρίζοντες την αριθμητική πρόγνωση έχουν τις επιφυλάξεις τους γιατί τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι "μαύρα κουτιά" για αυτούς και για όλους μας.
Δεν νομίζω ότι ο Δάσκαλος έχει πάρει ποτέ θέση κατά των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες που έχουν κολλήσει στα κλασικά προγνωστικά αριθμητικά μοντέλα πρόβλεψης καιρού. Απλά διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις,καθώς είναι νέα ακόμη στο χώρο και όλα κρίνονται σε βάθος χρόνου. Εκ του αποτελέσματος μέχρι στιγμής,συμφωνώ ότι τα μοντέλα μηχανικής μάθησης αποτελούν επανάσταση στην πρόβλεψη του καιρού εν έτη 2024 και με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και 200 με 210 ώρες μπροστά. Πρέπει όμως ο χρόνος να τα κρίνει.
--καθώς και αμιγή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με ικανοποιητικά, όπως λένε, αποτελέσματα.--
Βασικα με πολυ καλα αποτελεσματα και αυτη τη στιγμη και το AIFS και το Fuxi και το PanguWeather και οπως ακουσα τελευταια(διοτι για τα προηγουμενα 3 υπαρχουν και αξιολογησεις 5+ μηνων πλεον) και το Aurora ειναι οχι απλως αρκετα αλλά πολυ καλυτερα απο το κυριο του Ευρωπαικου και χτυπανε στα ισια(παρομοιες αξιολογησεις) με τον μεσο όρο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου, ενω ο μ.ο των ενσεμπλς του ΑΙΦΣ ειναι λιγο καλυτερος και απο τον μ.ο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου, ενω και το Fuxi ειναι παρομοια καλο με τον μ.ο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου ως και την 9η μερα! Βεβαια για το Fuxi, που ειναι καλυτερο ολων των ΑΙ στις αξιολογησεις, αλλά και για το Aurora σε πολυ λιγοτερο, υπαρχει ενα σημαντικο θεμα που κανει αυτην την υπεροχή στα ACC σκορ πλασματικη, που επειδη ειναι καινουριες ορολογιες δεν ξερω πως να το μεταφρασω στα Ελληνικα επ' ακριβως, αλλά το ονομαζουν activity και δειχνει ουσιαστικα το πόσο "ενεργη" ειναι η προγνωση του μοντελου, γιατι πχ αν ειναι "smooth" οπως πχ ο μεσος όρος των ενσεμπλς, τα λαθη που κανουν σε διαταξεις "μη ευκολες"(πχ ενα τεραστιο ριτζ σε Ευρωπη) ειναι μικροτερα οπως ειναι φυσικο και ανεβαινει το ACC σκορ τους, ομως ουσιαστικα στον χρηστη δεν δινουν την πιο σωστη πληροφορια για την διαταξη αφου ουσιαστικα "λειαινουν" την διαταξη χωρις να δινουν λεπτομερειες.
--Δεν αμφισβητώ ότι έχετε διαβάσει πολλά άρθρα, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε κατανοήσει επαρκώς ότι οι γνωρίζοντες την αριθμητική πρόγνωση έχουν τις επιφυλάξεις τους γιατί τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι "μαύρα κουτιά" για αυτούς και για όλους μας.--
Μαυρα κουτια βεβαια ειναι και στους περισσοτερους τομεις που χρησιμοποιουνται, και αυτο ενοχλει παρα πολλους σε καθε χωρο, αλλά παρολα αυτα ειναι αδιανοητως αποτελεσματικα! Θα μπορουσα να γραψω βιβλια για το ΑΙ στα board games και ειδικοτερα σε Σκακι(που αποτελουσε ηδη απο τα 60ς την "δροσοφιλα" του ΑΙ, την μυγα δηλαδη που ολοι πειραματιζονταν πανω της για να προαγουν τους αλγοριθμους αλλά και το ΑΙ σε ολα τα επιπεδα και τα σκακιστικα προγραμματα προσελκουσαν ολους τους γιγαντες του χωρου των υπολογιστων, της ερευνας αλγοριθμων και τεχνητης νοημοσυνης, κλπ) και το παιχνιδι GO (19x19) και πως τα τεχνητα νευρωνικα δικτυα εφεραν εξωπραγματικη επανασταση ειδικα στο GO απο το 2016, αλλά δεν θελω να ξαναξεφυγω με σεντονια. :) Οπως και να εχει και παροτι ακομα ειμαστε σε εμβρυϊκο επιπεδο και στον καιρο σε σχεση με το ΑΙ, ως τωρα εγιναν τρομερα πραγματα που ουτε μπορουσαμε να πιστεψουμε οτι γινονται πριν 4-5 χρόνια.
Το μεγαλο μυστηριο για εμενα που με αφηνει μια μεγαλη θλιψη, ειναι το πως το εκπληκτικο αυτο χαοτικο δυναμικο συστημα της ατμοσφαιρας-θαλασσας-ηλιου κλπ, που το θεωρουσα(στα 90ς και 2000ς και 2010ς) μη προσβασιμο με αλλες τεχνικες εκτός απο τα παραδοσιακα μοντελα, για αυτο και θαυμαζα(και θαυμαζω βεβαια) απειρως τα παραδοσιακα μοντελα και αυτο που επιτυγχανουν(να προβλεψουν το μελλον κυριολεκτικα!), που το θεωρουσα εντελως μη προβλεψιμο με αλλο τροπο καθως και την ευαισθησια στις αρχικες συνθηκες την εβλεπα με δεος, γιατι πραγματι 2 αρχικες καταστασεις με ελαχιστες διαφορές στις +48 ωρες πχ παιρνουν εντελως αλλους δρομους στις +144 ωρες πχ, πλεον βλεπω οτι πχ με μια απο τις τεχνικες που χρησιμοποιουν, οπου πχ βαζουν ενα ΝΝ δικτυο να βλεπει μια διαταξη και να του δινουν ως στοχο να βρει την επομενη(ολα απο παλια reanalysis), κλπ κλπ δεκαδες εκατομμυρια φορες, να το εκπαιδευουν με αυτον τον τροπο και να καταληγουμε σε ενα προγραμμα(μια συναρτηση βασικα) οπου της δινεις μια διαταξη και σου βγαζει χωρις να ξερει τους κανονες φυσικης που διεπουν την ατμοσφαιρα την συνεχεια για πολλε ςμερες μετα και αυτο να το κάνει με τροπο ακομα πιο επιτυχημενο απο τα παραδοσιακα μοντελα. Ε αυτο με λυπεί. Οτι η ατμοσφαιρα δεν ειναι τοσο χαοτικη και δυσκολη στην προβλεψη οσο πιστευα. Ειχα διαβασει και ενα βιβλιο που αφιερωνε ολο το περιεχομενο του σε αυτο ακριβως οτι η ατμοσφαιρα εχει καποια πατερνς που ειναι ευκολοπροβλεπτα και σε πολλα πραγματα δεν ειναι τοσο χαοτικη και η προβλεψη ειναι απλη. Βεβαια εκεινο δεν ηταν για βραχυπροθεσμο οριζοντα αλλά για μεσομακροπροθεσμο και τα αποτελεσματα του δεν με επεισαν. Αλλά δεν πιστευα οτι μπορει να υπαρξει προβλεψη βασει μόνο με αναγνωσης πατερν.
κ. Ζιακόπουλε Συγχαρητήρια για την πολύ εύστοχη και εξαιρετικά περιεκτική και καλά δομημένη παρουσίαση - τοποθέτησή σας στην χθεσινή εκδήλωση! Ένα μεγάλο μπράβο και στην ΕΜΤΕ για την πρωτοβουλία με την ευχή να είναι απλά η αρχή μίας σειράς, ενωτικών για τον κατακερματισμένο κόσμο της ελληνικής μετεωρολογίας ο οποίος εν τέλει κρύβει πολλά "διαμάντια" στην "ακαδημαϊκή", την "επιχειρησιακή" αλλά και την "ερασιτεχνική" διάστασή του.
Καλές γιορτές!
ΥΓ: Έχω την εντύπωση πως από την στιγμή που ο κ. Πρεζεράκος έκανε μία δυναμική επανεμφάνισή θα πρέπει μαζί με τον καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια τίτλο του "Δασκάλου" , να προστεθεί και ο τίτλος "Δάσκαλος των δασκάλων". Προσωπικά πολύ θα ήθελα, άμεσα, για γινόταν μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης - αφιέρωμα στον δάσκαλό σας και να ακολουθούσαν αντίστοιχα αφιερώματα για εσάς και όσους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελούν πυλώνες της ελληνικής μετεωρολογίας πολλοί εκ των οποίων μπορεί να είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά αφήνουν ένα πολύτιμο αποτύπωμα!
Πολύ εύστοχη η τοποθέτησή σας κύριε Ζιακόπουλε. Πιστεύω χθες έγινε η αρχή. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες με περισσότερο χρόνο για εποικοδομητικό διάλογο και προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια δάσκαλε! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Στις μέρες μας παρόμοιου είδους παρουσιάσεις - προσπάθειες εφεξής "επιβάλλεται" να γίνονται συχνότερα από γνώστες του σχετικού αντικείμενου. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και ημερολογιακά στην αγαπημένη μας καιρικά περίοδο οπότε αρχίζει η γνωστή αναμονή....Ευχαριστώ Πέτρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.Ευχαριστούμε δάσκαλε για την ενημέρωση.Αναμένουμε την εκτίμηση σας για των καιρό των Χριστουγέννων πάντα σοφή και έγκυρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποδειγματική εισήγηση -διδασκαλία του κατ εξοχήν επιχειρησιακού μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθεί αποτελεσματικά και τη βασική διδακτική επιταγή : " Δίδασκε εποπτικώς".
Δάσκαλε ,στην ευδοκίμησή σου στο επιχειρησιακό κομμάτι του αντικειμένου σου, κάτι θα έχεις πάρει και από το πέρασμά σου από τη Σ.Ε. Α. Π. !.
Υ.γ. Η διύλιση του τίτλου στην προηγούμενη ανάρτηση ,μου θύμισε την ακραία σχολαστικότητα των αποκληθέντων κάποτε "κειτουκειστών " (" ορθώς κείται " ή " ουκ ορθώς κείται" ). -----======Π.Α.
Φίλε Πέτρο, "κειτουκειστής" δεν υπάρχει ως όρος. Υπήρχε, όμως, ο σκωπτικός χαρακτηρισμός "Κειτούκειτος" για τον Ρωμαίο νομοδιδάσκαλο και εμμονικό με την ετυμολογία Ουλπιανό τον Τύριο (τέλη 2ου αιώνα - αρχές 3ου αιώνα μ.Χ.), ο οποίος έψαχνε διαρκώς με ακραία σχολαστικότητα να βρει αν μια λέξη "κεῖται ἢ ού κεῖται", αν υπάρχει δηλαδή ή αν δεν υπάρχει. Ο Αθήναιος μάλιστα στους "Δειπνοσοφιστές" αναφέρει ότι ο Ουλπιανός δεν έτρωγε οτιδήποτε, αν προηγουμένως δεν έθετε την ερώτηση "κεῖται ἢ ού κεῖται" για μια οποιαδήποτε λέξη. Από αυτή τη φράση και για την ακρίβεια από την συναρπαγή όλων των λέξεών της και την ένωσή τους σε μία λέξη, προέκυψε το σκωπτικό παρατσούκλι "Κειτούκειτος". Ειρήσθω, μάλιστα, εν παρόδω ότι σχεδόν πανομοιότυπο όνομα είχε και ένα ευρετήριο νόμων της βυζαντινής εποχής, πιο συγκεκριμένα ένας κατάλογος της συλλογής νόμων "Βασιλικά" του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού: ήταν ο περίφημος "Τιπούκειτος", που προέκυψε από συναρπαγή των λέξεων της φράσης "τί ποῦ κεῖται". Πράγματι με αυτό το ευρετήριο μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να αναζητήσει και να βρει πού βρίσκεται το καθετί στη νομοθεσία του Λέοντος ΣΤ΄. Η γλώσσα μας και η ιστορία μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες...
ΔιαγραφήΦιλικά
Παναγιώτης - Φιλόλογος
Εκ Χανίων Κρήτης
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακόπουλε για την κοινοποίηση .Πιστεύω η αναβάθμιση των nowcast ραντάρ είναι επιτακτική δαπάνη καθώς πέρα από το γραφειοκρατικό κομμάτι θα βοηθήσει και την αποκεντρωμένη διοίκηση σε συνεργασία με τους εν Αθήναις επιστήμονες στην έγκαιρη έκδοση των εκτάκτων δελτίων .Επίσης το σύστημα severe weather του METoffice θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολα κατανοητό από τον καθένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτρίβειν δια του αρραβώνος ή φυγή προς τα εμπρός? Έξυπνη κίνηση κ.Ζιακόπουλε αλλά το πρήξιμο δεν θα το γλιτώσετε εύκολα, μου φαίνεται. Με χιουμοριστική διάθεση τα γράφω πάντα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Να κατακάτσει πρώτα ο προγνωστικός κουρνιαχτός, συνονόματε!
ΔιαγραφήΑξιοσημείωτη εμμονή χειμερινών συνθηκών φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός κατά το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Μέχρι και το Φρυ θα χορτάσει νερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Νίκο, τρίτο ψιθύρισμα του τζίφου για την Αριστοτέλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Δάσκαλο. Ευχαριστούμε. Καλημέρα αν και είναι μεσημέρι από την ηλιόλουστη και χωρίς ίχνος νέφους Ξάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνοπτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Συγχαρητήρια κ.Ζιακόπουλε για την δουλειά σας,εγώ μόνο να προσθέσω και δεν ξέρω αν ειπώθηκε εάν είναι εκ καθήκοντος ενέργεια της Ε.Μ.Υ να αναλαμβανει το ρόλο μηνυτή όταν διαπιστώνει παραπλρηφόρηση και προφανής αλλοίωση των προγνωστικών δεδομένων ,προσοχή δεν μιλάω για δικαίωμα αλλά για υποχρέωση της.
β)Κύριε Χρήστο το είδα και η πλάκα είναι ότι θυμίζει το 88 (δημιουργία νέου χαμηλού στο ΝΔ Ιόνιο) το αποκλείω όμως για πολλούς λόγους (ο τζίφος είναι θερμότερος κατά 1.5 βαθμό,δεν υπάρχει περίπτωση σήμερα να έχει βρεί την ακριβή θέση του χαμηλού κλπ).Εάν παρόλα αυτά σταθεί το σενάριο ώς αντιπρόεδρος μπορείτε να μου δώσετε τον τίτλο του προδότη του Ανω Βοίου.γιατί δεν θα χάσω τέτοιο πάρτυ στην Θεσσαλονίκη...
γ)Σήμερα επιτέλους κλείδωσε το σημείο που θα γίνει η εξοδος του Αυλώνα όλα τα αλλά θα κλειδώσουν το νωρίτερο το Σάββατο,επικύνδηνο σενάριο αλλά πιθανό το χαμηλό να σχηματισθεί πολύ δυτικά μας (Σικελία).Ευλογημένο νερό και κατά περίπτωση επικύνδηνο για την Νότια και Ανατολική Ελλάδα το ΣΚ, χιόνι ίσως στην Φλώρινα."θωμάς"
Ο τζιφος ειναι ψυχροτερος ηθελα να γραψω...!"θωμας"
ΔιαγραφήΓια τη συγκεκριμένη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον πιο ιδανικό από τον κ. Ζιακόπουλο, χάρη στην ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό και τη μεταδοτικότητα που τον διακρίνουν. Μιας και ο λόγος, όμως, για τις επιπτώσεις του καιρού, στη Mayotte παρομοίασαν με πυρηνικό πόλεμο το πέρασμα του κυκλώνα Chido, με τους μετεωρολόγους να συμφωνούν ότι στη γαλλική αυτή κτήση στον Ινδικό στάθηκαν διπλά άτυχοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό, διότι αν ο κυκλώνας έκανε πρώτα landfall στο βραχώδες και ορεινό ανάγλυφο της Μαγαδασκάρης θα είχε εξασθενήσει σημαντικά. Μάλιστα, η Γαλλίδα μετεωρολόγος του Meteo France, Celine Jauffret, υποστήριξε ότι αρκούσε η τροχιά του να ήταν 50 χιλιόμετρα βορειότερα ή νοτιότερα και η Mayotte θα είχε γλιτώσει τα χειρότερα. Η ίδια πρόσθεσε ότι αν και κάθε χρόνο καταγράφονται τρεις κυκλώνες στον Ινδικό με την ένταση του Chido (ριπές ανέμων 225 και 194 χλμ/ώρα, ύψος βροχόπτωσης 100mm σε έξι ώρες, κύματα 5,30-7,30μ.), η Mayotte είχε να πληγεί από τόσο ισχυρά φαινόμενα από το 1934.
Ενδεικτικό της καταστροφής είναι ότι έσβησε από τον χάρτη μία παραγκούπολη με τις αρχές να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο 5.000 από τις 25 χιλιάδες κατοίκων της. Περίπου 500 βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο κι άλλοι τόσοι σε ένα ξενοδοχείο. Όπου φτωχός κι η μοίρα του, κυριολεκτικά, αφού το 75% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 1 στους 3 είναι άνεργος στη Mayotte.
Βίοι αντίθετοι στα νησιά Παλάου στον Ειρηνικό, όπου επιστήμονες πανηγύρισαν έξαλλα, όταν είδαν μετά από 15 χρόνια και πάνω από 1.000 καταδύσεις τέσσερις ναυτίλους. Πρόκειται για τα πρώτα μαλάκια που έζησαν στον πλανήτη, μαζί με τους δεινόσαυρους και τους θαλάσσιους σκορπιούς, που έμοιαζαν με αστακούς. Οι ναυτίλοι μοιάζουν με ανάποδο σαλιγκάρι και τα πλοκάμια τους βρίσκονται στο εσωτερικό του κεράτινου κοχλία τους. Κινούνται εκτοξεύοντας νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλουν να πάνε, περίπου σαν τις σουπιές, τα καλαμάρια και τα χταπόδια.
Ωραίος Δάσκαλε, συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε θερμά Δάσκαλε για την σημαντική ενημέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους.
Ευχαριστώ παιδιά, αλλά νιώθω ότι είμαι ιδανικός και ανάξιος εραστής της Μετεωρολογίας! Την αγάπησα όπως ο Νίκος Καββαδίας τη θάλασσα (ιδανικός εραστής), αλλά η επιθυμία μου να μάθω τα βαθύτερα μυστικά του καιρού και του κλίματος θα μείνει ανεκπλήρωτη (ανάξιος εραστής), όπως ο σπουδαίος ποιητής είχε προδικάσει ότι θα συμβεί με την επιθυμία του να κάνει μακρινά ταξίδια και να γνωρίσει τις ανοιχτές θάλασσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σε εσάς η επιθυμία σας αυτή έμεινε ανεκπλήρωτη, τι να λέμε όλοι εμείς αλλά και οι ενοχλητικοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ... Τελικά ο μόνος που γνωρίζει είναι αυτός που επαναλαμβάνει τη ρήση του Σωκράτη.
ΔιαγραφήΓιώργο και λοποί φίλοι, για να γνωρίσει κάποιος όλα τα μυστικά της μετεωρολογίας, δεν του φτάνει μια ζωή. Από πλευράς γνωστικού αντικειμένου, η επιστήμη του καιρού διαπραγματεύεται στο σύνολό τους τη φυσική και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη μικροφυσική των νεφών ως την κοσμική ακτινοβολία. Για την πεμπτουσία της μετεωρολογίας, δηλαδή την πρόγνωση του καιρού, η πληροφορική, η τεχνολογία και εσχάτως η τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζουν την ύλη και τέλος για την κατανόηση και την πρόβλεψη του κλίματος χρειάζονται γνώσεις από την εποχή των δεινοσαύρων ως και 100 χρόνια μπροστά από την εποχή μας.
Διαγραφή"λοιποί φίλοι"
ΔιαγραφήΚαι η μετριοφροσύνη είναι μία ακόμα αρετή σας. Συμπάσχω, πάντως, με τον αείμνηστο Νίκο Καββαδία. Επί τη ευκαιρία, παρασύρθηκα κι εγώ με τα χριστουγεννιάτικα χιόνια και παραλίγο να μην προσέξω τον νοτιά που επανέρχεται δριμύτερος το ΣΚ.
Διαγραφήhttps://youtu.be/N-VcWzeREE4?si=T-9yGDWTqKl50iXl
ΔιαγραφήΑφιερωμένο εξαιρετικά για εσάς αγαπητέ δασκαλε,για όλες τις ανεκπληρωτες επιθυμίες σας...καμιά φορά δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον...μπορεί κάποιες από αυτές να γίνουν πραγματικότητα...
Δάσκαλε τι να πούμε και εμείς οι υπόλοιποι που με τις πενιχρές μας γνώσεις το παλεύουμε και νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε...
ΔιαγραφήΕίστε ένας μετριοπαθής επιστήμονας που έχετε δώσει και συνεχίζετε να δίνετε τα πάντα για τον καιρό, τη φύση, το κλίμα.
Χριστόδουλε, φοβερό το "σε ποια θάλασσα αρμενίζεις" από μια φοβερή ερμηνεύτρια.
Από Παρασκευή και από τα δυτικά ξεκινά ένα μακρύ διάστημα με μπόλικο καιρικό χειμερινό ενδιαφέρον.
Ας πάρουμε θέσεις και ας απολαύσουμε την πιο μαγευτική εποχή του χρόνου, μαζί με όποιες εκπλήξεις η όχι,θα μας συνοδεύει αυτή.
Καλό ξημέρωμα.
Πολύ ωραία δάσκαλε .. συγχαρητήρια..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το κοινό μιας τέτοιας διάλεξης με τι ενδιαφέρον θα προσέχει και με τι όρεξη θα ακούει!! Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση τα περί τεχνητής νοημοσύνης και πρόβλεψης!
Συμφωνώ, Τρύφωνα. Η πρώτη επανάσταση στη μετεωρολογία ήταν η αριθμητική π΄ρογνωση του καιρού που ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα. Για πολλούς η τεχνητή νοημοσύνη είναι η δεύτερη επανάσταση που ουσιαστικά ξεκίνησε πριν 3 με 4 χρόνια. Στη χθεσινή ημερίδα διέκρινα μεγάλο δισταγμό για την αποδοχή της ως επανάσταση. Ίσως γιατί για πολλούς από εμάς η πρώτη αγάπη δεν λησμονιέται!
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε μην παραβλέπετε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει θαύματα στην πρόγνωση του καιρού στο μέλλον.Εχω διαβάσει άρθρα σχετικά με το θέμα.Να μην την υποτιμάτε.Βλέπετε και εσείς την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς η οποία συνεισφέρει σημαντικά ενώ έχει μόλις λίγα χρόνια που εφαρμόζεται.Φανταστείτε μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια τι έχει να γίνει.
ΔιαγραφήΣου έδωσα την εντύπωση ότι παραβλέπω την τεχνητή νοημοσύνη;
ΔιαγραφήΟι αναφορές μου στην παρουσίαση δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ήδη λειτουργούν υβριδικά μοντέλα (φυσικά μοντέλα και μοντέλα μηχανικής μάθησης σε αρκετές διαδικασίες της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού) καθώς και αμιγή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με ικανοποιητικά, όπως λένε, αποτελέσματα. Δεν αμφισβητώ ότι έχετε διαβάσει πολλά άρθρα, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε κατανοήσει επαρκώς ότι οι γνωρίζοντες την αριθμητική πρόγνωση έχουν τις επιφυλάξεις τους γιατί τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι "μαύρα κουτιά" για αυτούς και για όλους μας.
Δεν νομίζω ότι ο Δάσκαλος έχει πάρει ποτέ θέση κατά των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες που έχουν κολλήσει στα κλασικά προγνωστικά αριθμητικά μοντέλα πρόβλεψης καιρού.
ΔιαγραφήΑπλά διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις,καθώς είναι νέα ακόμη στο χώρο και όλα κρίνονται σε βάθος χρόνου.
Εκ του αποτελέσματος μέχρι στιγμής,συμφωνώ ότι τα μοντέλα μηχανικής μάθησης αποτελούν επανάσταση στην πρόβλεψη του καιρού εν έτη 2024 και με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και 200 με 210 ώρες μπροστά.
Πρέπει όμως ο χρόνος να τα κρίνει.
--καθώς και αμιγή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με ικανοποιητικά, όπως λένε, αποτελέσματα.--
ΔιαγραφήΒασικα με πολυ καλα αποτελεσματα και αυτη τη στιγμη και το AIFS και το Fuxi και το PanguWeather και οπως ακουσα τελευταια(διοτι για τα προηγουμενα 3 υπαρχουν και αξιολογησεις 5+ μηνων πλεον) και το Aurora ειναι οχι απλως αρκετα αλλά πολυ καλυτερα απο το κυριο του Ευρωπαικου και χτυπανε στα ισια(παρομοιες αξιολογησεις) με τον μεσο όρο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου, ενω ο μ.ο των ενσεμπλς του ΑΙΦΣ ειναι λιγο καλυτερος και απο τον μ.ο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου, ενω και το Fuxi ειναι παρομοια καλο με τον μ.ο των ενσεμπλς του Ευρωπαικου ως και την 9η μερα!
Βεβαια για το Fuxi, που ειναι καλυτερο ολων των ΑΙ στις αξιολογησεις, αλλά και για το Aurora σε πολυ λιγοτερο, υπαρχει ενα σημαντικο θεμα που κανει αυτην την υπεροχή στα ACC σκορ πλασματικη, που επειδη ειναι καινουριες ορολογιες δεν ξερω πως να το μεταφρασω στα Ελληνικα επ' ακριβως, αλλά το ονομαζουν activity και δειχνει ουσιαστικα το πόσο "ενεργη" ειναι η προγνωση του μοντελου, γιατι πχ αν ειναι "smooth" οπως πχ ο μεσος όρος των ενσεμπλς, τα λαθη που κανουν σε διαταξεις "μη ευκολες"(πχ ενα τεραστιο ριτζ σε Ευρωπη) ειναι μικροτερα οπως ειναι φυσικο και ανεβαινει το ACC σκορ τους, ομως ουσιαστικα στον χρηστη δεν δινουν την πιο σωστη πληροφορια για την διαταξη αφου ουσιαστικα "λειαινουν" την διαταξη χωρις να δινουν λεπτομερειες.
Part 1/2
--Δεν αμφισβητώ ότι έχετε διαβάσει πολλά άρθρα, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε κατανοήσει επαρκώς ότι οι γνωρίζοντες την αριθμητική πρόγνωση έχουν τις επιφυλάξεις τους γιατί τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι "μαύρα κουτιά" για αυτούς και για όλους μας.--
ΔιαγραφήΜαυρα κουτια βεβαια ειναι και στους περισσοτερους τομεις που χρησιμοποιουνται, και αυτο ενοχλει παρα πολλους σε καθε χωρο, αλλά παρολα αυτα ειναι αδιανοητως αποτελεσματικα!
Θα μπορουσα να γραψω βιβλια για το ΑΙ στα board games και ειδικοτερα σε Σκακι(που αποτελουσε ηδη απο τα 60ς την "δροσοφιλα" του ΑΙ, την μυγα δηλαδη που ολοι πειραματιζονταν πανω της για να προαγουν τους αλγοριθμους αλλά και το ΑΙ σε ολα τα επιπεδα και τα σκακιστικα προγραμματα προσελκουσαν ολους τους γιγαντες του χωρου των υπολογιστων, της ερευνας αλγοριθμων και τεχνητης νοημοσυνης, κλπ) και το παιχνιδι GO (19x19) και πως τα τεχνητα νευρωνικα δικτυα εφεραν εξωπραγματικη επανασταση ειδικα στο GO απο το 2016, αλλά δεν θελω να ξαναξεφυγω με σεντονια. :)
Οπως και να εχει και παροτι ακομα ειμαστε σε εμβρυϊκο επιπεδο και στον καιρο σε σχεση με το ΑΙ, ως τωρα εγιναν τρομερα πραγματα που ουτε μπορουσαμε να πιστεψουμε οτι γινονται πριν 4-5 χρόνια.
Το μεγαλο μυστηριο για εμενα που με αφηνει μια μεγαλη θλιψη, ειναι το πως το εκπληκτικο αυτο χαοτικο δυναμικο συστημα της ατμοσφαιρας-θαλασσας-ηλιου κλπ, που το θεωρουσα(στα 90ς και 2000ς και 2010ς) μη προσβασιμο με αλλες τεχνικες εκτός απο τα παραδοσιακα μοντελα, για αυτο και θαυμαζα(και θαυμαζω βεβαια) απειρως τα παραδοσιακα μοντελα και αυτο που επιτυγχανουν(να προβλεψουν το μελλον κυριολεκτικα!), που το θεωρουσα εντελως μη προβλεψιμο με αλλο τροπο καθως και την ευαισθησια στις αρχικες συνθηκες την εβλεπα με δεος, γιατι πραγματι 2 αρχικες καταστασεις με ελαχιστες διαφορές στις +48 ωρες πχ παιρνουν εντελως αλλους δρομους στις +144 ωρες πχ, πλεον βλεπω οτι πχ με μια απο τις τεχνικες που χρησιμοποιουν, οπου πχ βαζουν ενα ΝΝ δικτυο να βλεπει μια διαταξη και να του δινουν ως στοχο να βρει την επομενη(ολα απο παλια reanalysis), κλπ κλπ δεκαδες εκατομμυρια φορες, να το εκπαιδευουν με αυτον τον τροπο και να καταληγουμε σε ενα προγραμμα(μια συναρτηση βασικα) οπου της δινεις μια διαταξη και σου βγαζει χωρις να ξερει τους κανονες φυσικης που διεπουν την ατμοσφαιρα την συνεχεια για πολλε ςμερες μετα και αυτο να το κάνει με τροπο ακομα πιο επιτυχημενο απο τα παραδοσιακα μοντελα.
Ε αυτο με λυπεί. Οτι η ατμοσφαιρα δεν ειναι τοσο χαοτικη και δυσκολη στην προβλεψη οσο πιστευα. Ειχα διαβασει και ενα βιβλιο που αφιερωνε ολο το περιεχομενο του σε αυτο ακριβως οτι η ατμοσφαιρα εχει καποια πατερνς που ειναι ευκολοπροβλεπτα και σε πολλα πραγματα δεν ειναι τοσο χαοτικη και η προβλεψη ειναι απλη. Βεβαια εκεινο δεν ηταν για βραχυπροθεσμο οριζοντα αλλά για μεσομακροπροθεσμο και τα αποτελεσματα του δεν με επεισαν. Αλλά δεν πιστευα οτι μπορει να υπαρξει προβλεψη βασει μόνο με αναγνωσης πατερν.
Part 2/2
Ξέχασα να γράψω πως, στην χθεσινή ημερίδα, την δική του πινελιά έδωσε ο κύριος Πρεζερακος.
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Ζιακόπουλε
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την πολύ εύστοχη και εξαιρετικά περιεκτική και καλά δομημένη παρουσίαση - τοποθέτησή σας στην χθεσινή εκδήλωση! Ένα μεγάλο μπράβο και στην ΕΜΤΕ για την πρωτοβουλία με την ευχή να είναι απλά η αρχή μίας σειράς, ενωτικών για τον κατακερματισμένο κόσμο της ελληνικής μετεωρολογίας ο οποίος εν τέλει κρύβει πολλά "διαμάντια" στην "ακαδημαϊκή", την "επιχειρησιακή" αλλά και την "ερασιτεχνική" διάστασή του.
Καλές γιορτές!
ΥΓ: Έχω την εντύπωση πως από την στιγμή που ο κ. Πρεζεράκος έκανε μία δυναμική επανεμφάνισή θα πρέπει μαζί με τον καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια τίτλο του "Δασκάλου" , να προστεθεί και ο τίτλος "Δάσκαλος των δασκάλων". Προσωπικά πολύ θα ήθελα, άμεσα, για γινόταν μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης - αφιέρωμα στον δάσκαλό σας και να ακολουθούσαν αντίστοιχα αφιερώματα για εσάς και όσους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελούν πυλώνες της ελληνικής μετεωρολογίας πολλοί εκ των οποίων μπορεί να είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά αφήνουν ένα πολύτιμο αποτύπωμα!