Εν αναμονή, του Χρήστου Τσαντήλα |
Η χώρα μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών και τη διατήρηση τόσο των ασθενών ανέμων όσο και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Πέρα από αυτά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για τον σχηματισμό πρωινών ομιχλών κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Την Παρασκευή (20/12), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο, Ν. Αιγαίο) και η εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων τις απογευματινές-βραδινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Το Σάββατο (21/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι, αρχικά ΝΔ και σταδιακά ΒΔ, θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
*Βασίλη Μαλισιόβα, «Κάτσε να σου μολογήσω – Ηπειρώτικες ιστορίες από το παρελθόν που μιλούν στο παρόν».
Τελικά οι ψυχρές αέριες μάζες που θα έρθουν τα Χριστούγεννα δεν θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να χιονίσει στα πεδινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνουμε;Ας όψεται η κλιματική αλλαγή που θερμαίνει τις ψυχρές αέριες μάζες διότι περί αυτού πρόκειται.Παντως έχει αλλάξει το κλίμα προς το θερμότερο τα τελευταία χρόνια.
Συμφωνώ στη δεύτερη παράγραφο.
ΔιαγραφήΣτην πρώτη τι εννοείς "τελικά δεν θα χιονίσει στα πεδινά" ??
Έγραψε κάποιος προγνώστης στο μπλογκ η ο Δάσκαλος ποτέ για κάτι τέτοιο?
Εξαρχής φαίνονταν ότι το ενδιαφέρον του καιρού στο διάστημα 20 με 25(στα ανατολικά και νότια πιθανόν και 26)θα αφορά σε κακοκαιρίες από τα δυτικά που θα επηρεάζουν μεγάλο κομμάτι της χώρας και με πολλά χιόνια κατά βάση στην Πίνδο και τοπικά σε κάποια ΒΔυτικα ημιορεινά.
Διάβασε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις με τα σχόλια και θα καταλάβεις.
Συμπέρασμα:
Να προσέχετε από που ενημερώστε ναι να έχετε υπομονή στον καιρό.
Υ. Γ. Χρήστο τι ωραία φωτογραφία είναι αυτή?
Ειναι κοντά στην περιοχή σου,στο όρος Όθρυς?
Ναι φίλε από το όρος Όθρυς είναι ,ένα μικρό καταφύγιο ,που μπορεί ο καθένας να πάει
ΔιαγραφήΛάθος συντακτικό δάσκαλε ! ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη σε όλες και όλους, και ΠΑΝΤΑ με χιουμοριστική διάθεση.-Υ
Πριν από χρόνια διενεργώντας εποχούμενη περιπολία με την Υπηρεσία μου ένα υγρό κυριακάτικο πρωινό του Οκτώβρη, φθάσαμε στον Αξιό ποταμό. Εκεί κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο στην παλιά γκρεμισμένη γέφυρά του και μας διαπέρασε αμέσως το ψυχρό και υγρό κρύο. Ρωτάω τον τοπικό αγροδασοφύλακα "τι κρύο είναι αυτό εδώ" και μου απαντάει:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Μα, από δω βγαίνει το κρύο κι έρχεται στη Θεσσαλονίκη, κ. δασονόμε!...
Έβαλε κρύο, έπιασε κρύο και το λιγότερο χρησιμοποιούμενο έβγαλε κρύο που παραπέμπει στην παλιά αντίληψη ότι το κρύο, όπως και ο άνεμος, κατάγεται από τη Μητέρα - Γη και ξεχύνεται στον κόσμο από κάποια τρύπα του εδάφους.
ΔιαγραφήΕτοιμαστείτε κυρ Σιμούλη για χιόνια τα Χριστούγεννα στην Θεσσαλονικη και την περιοχή του χωριού σας το Βόιο Κοζάνης.
ΔιαγραφήΑμ' πώς! Μόνο εμένα να λέει κυρ Ζιακόπουλε;
ΔιαγραφήΧάχα χάχα χάχα.
ΔιαγραφήΩραίο!
Πάντως πέρα από την πλάκα,ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα.
Έχουμε μέρες μπροστά μας για την ποσοτική και χωρική κατανομή των φαινομένων στην επικράτεια.
Αφού δεν μας λέει κυρ Μέντιο, πάλι καλά.
Διαγραφήα) Ο κύριος Σιμούλης προφανώς αναφέρεται στην επιφανειακή μεταφορά ψύχους με βαρδάρη από την κοιλάδα των Σκοπίων που κάνει θαύματα έχω δεί να βρέχει στην Βέροια και να χιονίζει στην Μηχανιώνα.Στην μεταβολή της Δευτέρας και μετά...δεν νομίζω να έχει εφαρμογή ...μακάρι..βέβαια .να βγεί...θα είναι έναν νέο ψυχικό τραύμα για μένα από τα πολλά που μου έχει δωσει αυτήν η πόλη καθώς θα λείπω.
Διαγραφήβ)Σημαντικά στοιχεία και των δύο μεταβολών ο αξιόλογος υετός κυρίως στην νότια και αντολική Ελλαδα,για χιόνι η κατάσταση για μένα είναι λίγο κωμική...απ΄πο χθές το βράδυ κιόλας εμφανίζεται και υποτρόπή την Τρίτη αλλά δεν ξέρουμε τι θα δώσει,σε γενικές γραμμές θα έλεγα χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας αλλά χωρίς σημαντικές χιονοστρώσεις(ίσως Φλώρινα για κάτι παραπάνω).Κύριε Ζιακόπουλε..δεν ξέρω πόσο χρηστικός είναι ο όρος για ημιορεινά στην Δυτική Μακεδονία όταν κατά μέσο όρο ολες οι περιοχές είναι πάνω από τα 500 μ.
γ)Συμφωνώ με τον Φώτη και τον ανώνυμο των 01.20 οι θερμοκρασίες αφορούν την κλιματική αλλαγή καθώς με αυτήν την κυκλοφορία και τις διατάξεις θα περίμενα ενα -8 και -10 στα 850 και όχι τα -3 και -2."θωμάς"
Στον Κλιματικό Άτλαντα, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, αναφέρεται ότι οι περιοχές:
Διαγραφή• Από 0 ως 200 μέτρα θεωρούνται χαμηλού υψομέτρου
• Από 201 ως 500 μέτρα θεωρούνται λιγότερο χαμηλού υψομέτρου
• Από 501 ως 1.000 μέτρα θεωρούνται ημιορεινές
• Από 1.001 ως 1.500 μέτρα θεωρούνται ορεινές
• Από 1.501 ως 2.000 μέτρα θεωρούνται υποαλπικές
• Από 2.001 μέτρα και πάνω θεωρούνται αλπικές.
Δεν επανέρχομαι κύριε Ζιακόπουλε...είχατε που είχατε...στο προηγούμενο post το "ηλιοστάσιο" θα έχετε και μένα τώρα με τις ραχούλες...!Για τους παλιότερους θυμάστε στον καιρό των 5 ημερών..που έλεγε ο μετεωρολόγος "χιόνια στα κεντρικά και βόρεια πεδινα" και τελείωνε ούτε υψόμετρα...ούτε "πιθανώς και σε περιοχές χαμηλότερου υψόμετρου" και χιόνιζε πράγματι με ολικό παγετο?"θωμάς"
ΔιαγραφήΤο θυμάμαι αυτο Θωμά όταν το έλεγε(χιόνια στα κεντρικά και βόρεια πεδινά)ήμουν σίγουρος οτι θα χιονίσει και στα Γιάννενα!
Διαγραφή--Στον Κλιματικό Άτλαντα, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, αναφέρεται ότι οι περιοχές:
Διαγραφή• Από 0 ως 200 μέτρα θεωρούνται χαμηλού υψομέτρου
.......................
• Από 2.001 μέτρα και πάνω θεωρούνται αλπικές.--
Για την ακριβεια αυτα που αναφερετε εδω τα εχετε αναφερει μόνο εσεις στο παρελθον(και τα εχουν παρει πολλοι και τα αναπαραγουν) μιας και ο Κλιματικος Ατλαντας της ΕΜΥ αναφερει μόνο:
"Σύμφωνα με τον Φλόκα (1994), οι περιοχές χαμηλού (0 – 200 m) και λιγότερο χαμηλού (201 – 500 m) υψομέτρου, αντιστοιχούν στο 32,8% και 26.0%, ενώ η ημιορεινές και ορεινές περιοχές αντιστοιχούν στο 27,8% και 9,9% της συνολικής επιφάνειας αντιστοίχως. Το εναπομένον 3,5% αντιστοιχεί στις υποαλπικές (1 501 – 2 000 m) και αλπικές (άνω των 2 000 m) περιοχές."
Πιθανοτατα εχετε εσωτερικος πληροφοριες αλλά ο κλιματικος ατλαντας που εδωσαν στην δημοσιοτητα αναφερει αυτα που εβαλα και υπαρχει μπερδεμα. :)
Και το μπερδεμα μεγαλωνει μιας και η επισημη Πολιτικη Προστασια αναφερει καθε ετος στις διάφορες εκδοσεις "Σχεδιων αντιμετωπισης εκτακτων αναγκων και διαχειρισης συνεπειων απο την εκδηλωση χιονοπτωσεων και παγετου", πχ του 2023:
"Συγκεκριμένα, οι υψομετρικές κλάσεις που χρησιμοποιούνται στην ανωτέρω χαρτογραφική απεικόνιση είναι, πεδινή (0-300 μέτρα), λοφώδης (301-600 μέτρα), ημιορεινή (601-900 μέτρα), ορεινή ( άνω των 900 μέτρων).
Οι ανωτέρω υψομετρικές κλάσεις καθορίστηκαν σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (υπ’ αριθμ’ Φ.970/ΑΔ:7753/Σ1863/22-11-2012 έγγραφο της ΕΜΥ), ώστε να είναι κοινές με τις υψομετρικές κλάσεις που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ στα καθημερινά δελτία πρόγνωσης καιρού καθώς και τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) και Έκτακτα Δελτία Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΠΕΚΦ), τα οποία προσδιορίζουν χωρικά και χρονικά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.".
Και με "μπερδεμα" δεν εννοω οτι τα ειπατε λαθος, αυτα αναφερει ο Φλοκας πραγματι, αλλά 1ον δεν τα αναφερει ο Κλιματικος Ατλαντας της ΕΜΥ και 2ον εδωσα τι λεει η ΓΓΠΠ για το τι ισχυει στην ΕΜΥ περι των υψομετρικων κλασεων που διαφερουν απο τον Κλιματικο Ατλαντα της.
ΔιαγραφήΗ διάκριση των τοπίων σε πεδινά, ημιορεινά και ορεινά γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία καθορίζονται κυρίως από το υψόμετρο και την κλίση του εδάφους.
ΔιαγραφήΓεγονός είναι ότι τα όρια (κατώφλια) διάκρισης των περιοχών που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες Υπηρεσίες δεν είναι τα ίδια. Για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ ορίζει ως πεδινές τις κοινότητες εκείνες που η εδαφική περιοχή τους βρίσκεται στο σύνολό της ή κατά το μεγαλύτερο μέρος σε οριζόντιο ή ελαφρώς κεκλιμένο έδαφος και σε υψόμετρο μικρότερο των 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Από καθαρά μετεωρολογικής πλευράς, το υψόμετρο από μόνο του δεν επαρκεί για την πρόγνωση των χιονοπτώσεων. Το ανάγλυφο του εδάφους, η απόσταση από τη θάλασσα, ο προσανατολισμός της περιοχής κ.ά. είναι σημαντικοί παράγοντες, γιατί καθορίζουν τα προφίλ της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και τους μηχανισμούς ανύψωσης της αέριας μάζας.
κ. Νίκο, δεν φυσούσε βαρδάρης. Ήταν ένα βόρειο ρεύμα ενός μποφόρ. Εκείνο το καμπίσιο ψιλό και υγρό κρύο που σε περονιάζει. Όντως, το ποτάμι από μόνο του έδινε την εντύπωση ότι ήταν η πηγή του κρύου.
ΔιαγραφήΓια πέμπτη φορά εμφανίζεται η Αριστοτέλους.
Αυτό με τα συγκεκριμένα υψόμετρα ας το αφήσουμε καθώς οι απόψεις διίστανται στον ακριβή υψομετρικό αριθμό από πεδινά σε ημιπεδινά χαμηλού υψομέτρου και ημιορεινά ορεινά.
ΔιαγραφήΠροσωπικά μια περιοχή άνω των 800 μέτρων την θεωρώ ορεινή.
Δεν θα αναλύσω τους λόγους γιατί στο κάτω κάτω δεν αφορά τους περισσότερους που μας διαβάζουν.
Το θέμα είναι ότι το υψόμετρο από μόνο του δεν λέει κάτι.
Άλλο για παράδειγμα μια περιοχή του Τυμφρηστού στη βόρεια Στερεά στα 1000μ μέσα στην καρδιά της Πίνδου και άλλο τα βουνά της Ναυπακτίας στο ίδιο υψόμετρο που απέχουν μια ανάσα από τη θάλασσα.
Ειναι εύκολο να καταλάβουμε που θα χιονίσει χαμηλότερα.
Όσο για τα χιόνια θα το ξανά πω και θα συμφωνήσω με τον "Θωμά".
Η νέα κανονικότητα μας έχει κάνει να νομίζουμε ότι με ένα -2 και -3 το πολύ,θα χιονίσει έως τις βάρκες και είναι κάτι σημαντικό.
Έχουμε να δούμε -12 και -14 στα 850 από την Αριάδνη.
Αυτές ήταν καταβάσεις ψύχους σοβαρές.
Τι να κάτσω τώρα να μοιρολογώ και να περιμένω χιόνια με αυτές τις αστείες αποθήκες ψύχους?
Ας λέμε και ευχαριστώ που έρχονται αυτές οι βροχές και τα χιόνια στα πιο ορεινά και πιθανόν ημιορεινά της βόρειας ΒΔυτικης χώρας και θα μπορέσει ο κόσμος να δουλέψει στα χιονοδρομικά και θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως αρμόζει και μην ζητάμε πολλά.
Το έχουμε πει επανειλημμένα.
Τα παλιά να τα ξεχάσουμε.
Ακόμη και πεδινά χιόνια να έρθουν, αυτά θα είναι σε τρεις τέσσερεις νομούς και σε περιοχές ασυνήθιστες όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια και ως απόρροια της κλιματικής ανωμαλίας.
Γνώμη μου η οποία δεν αλλάζει και δεν δέχομαι να ακούσω κάτι διαφορετικό(εννοώ ως απάντηση σε αυτά που γράφω, σε ξεχωριστά ποστ γράψτε ότι θέλετε).
"Ο κύριος Σιμούλης προφανώς αναφέρεται στην επιφανειακή μεταφορά ψύχους με βαρδάρη από την κοιλάδα των Σκοπίων που κάνει θαύματα έχω δεί να βρέχει στην Βέροια και να χιονίζει στην Μηχανιώνα." Αυτό μάλλον έχει να κάνει με τη σχετική υγρασία, η ίδια μάζα αν είναι πολύ πιο υγρή στη Βέροια (λόγω βλάστησης, ποταμών, λιγότερου ανέμου ίσως) θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία αέρα για καθαρό χιόνι ενώ στη Μηχανιώνα ίσως ο άνεμος περνώντας από τα υψίπεδα Χορτιάτη - καταβάτης κάνει ξηρότερο τον αέρα οπότε χιονίζει με υψηλότερες θερμοκρασίες, αρκεί να έχουν μείνει σύννεφα... Μιχάλης Δρετάκης
ΔιαγραφήΑπό ότι φαίνεται εν'οψει του γεγονότος πως θα πέσουν χιόνια σε όλα τα ορεινά θα χιονίσει επίσης και στην πατρίδα του κύριου Ζιακόπουλου τα τιμημένα μαστοροχώρια η γραμμοχώρια,συλλογική ονομασία για τα χωριά τα οποία απλώνονται κατα μήκος του αυχένα του Γράμμου ακριβώς βόρεια της Κόνιτσας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα. Βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Φυσιολογικά πράματα. Τις παλιές καλές εποχές αυτά έπρεπε να τα έχουμε ήδη από τον Νοέμβρη. Όλα τα βουνά της Θεσπρωτίας πάνω από τα 1600μετρα είναι τελείως αχιονα,οπως και το Μιτσικελι στα Γιαννενα, φαινόμενο που έχει παγιωθεί στα χρόνια που ζούμε. Παλιά τα χιόνια σε αυτά τα υψομετρα άρχιζαν από τέλη Οκτώβρη. Περασμένα μεγαλεία! Όσο για τα Χριστούγεννα, δεν είμαι αισιοδοξος, προσινεμιλα μου μυρίζει με τα περισσότερα φαινόμενα από Βόλο και κάτω. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσηνεμα ειναι και τα βουνα της Θεσπρωτιας στον νοτιοδυτικο ανεμο :)
ΔιαγραφήΟσο για τα άλλα που ειπες, πλεον εχουν καταντησει αυτονοητα, συνηθισμενα, το νεο μας κλιμα βασικα.
Τα πρωτα χιόνια πολυ παλιοτερα αρχιζαν στα ψηλα βουνα της βορειας Ελλαδας και βορειας Πινδου τελη Σεπτεμβρη, μεγαλωσανε οι 50ρηδες και ανω με αυτο να γινεται μεσα Οκτωβρη και ξαφνικα τα τελευταια 15 χρόνια η ραγδαια αλλαγη τα εφερε ετσι ωστε πολλες φορες ακομα και Γεναρη να γινεται αυτο.
Kι, όμως, ο τίτλος του κ. Ζιακόπουλου ίσως να υπονοεί ότι μετά τα βουνά, θα έρθουν - όταν ο χειμώνας θα είναι πια στην ακμή του και όχι άγουρος, όπως τώρα - και τα χιόνια στα πεδινά. Από τέλη Οκτώβρη με τις ψύχρες το έχω ξαναδεί το έργο και η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, μου θυμίζει τον χειμώνα 2018-19 με την τριπλέτα Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος. Σαν τα τρία κύματα του Αιγαίου, ένα πράγμα. Τρικυμία. Χιόνιζε κατά διαστήματα από τα Χριστούγεννα (Ραφαήλ στα ορεινά), μέχρι και τις 8 Γενάρη (Τηλέμαχος - Αττική), ενώ ενδιάμεσα (3/1/19) η Σοφία είχε ασπρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη ως το Αγρίνιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 15/1/19 χιόνισε ξανά στα βόρεια προάστια της Αττικής. Εκείνα τα χρόνια χιόνιζε συνέχεια νύχτα, οπότε δικαίως ο Μητσοτάκης έβγαλε παράπονο που επί θητείας του μας επισκέφτηκαν μέρα Μήδεια και Ελπίδα και δεν γλιτώσαμε το θάψιμο, σε αντίθεση με την πιο ευγενική, τον Φλεβάρη του 2019, Ωκεανίδα.
Λίγο ακόμα και η Πάρνηθα και η Πεντέλη (Αττικές Άλπεις τις είχαν βαφτίσει χιονόφιλοι τον χειμώνα του 2020) θα ξεπερνούσαν και τις original Άλπεις, όπου οι παγετώνες, άλλωστε, συρρικνώνονται, λόγω της υπερθέρμανσης και αλλάζουν κάθε λίγο τα σύνορα Ιταλίας - Αυστρίας, όπως μεταδίδει το BBC. Οι δύο χώρες υπέγραψαν, μάλιστα, και συμφωνία το 2006, έτσι ώστε τα σύνορα τους να προσαρμόζονται ανάλογα με τις φυσικές μεταβολές. Ανάλογη συνθήκη θα υπογράψει η Ιταλία με την Ελβετία.
Το πραγματικό πρόβλημα από την εξαφάνιση των παγετώνων είναι, βέβαια, η λειψυδρία που έχει αρχίσει να βιώνει η Ολλανδία, ειδικά τα καλοκαίρια, λόγω πτώσης της στάθμης των υδάτων του Ρήνου. Αλλά ακόμα και χειμερινά καταφύγια στις Άλπεις έχουν καταργήσει τα ντους, έχουν αντικαταστήσει τα καζανάκια με ξηρές τουαλέτες και ζητούν από τους επισκέπτες να φέρνουν εμφιαλωμένο νερό μαζί τους για να πλένουν τα δόντια τους.
Ακόμα και σε περιοχές της Ασίας, εξάλλου, που οι παγετώνες δεν εξαφανίζονται, η συρρίκνωση τους μπορεί να προκαλέσει φυσικές καταστροφές. Αυτό συνέβη το 2016, όταν υπερχείλισε μια λίμνη σε παγετώνα στην Κίνα, πλημμυρίζοντας περιοχές στο Νεπάλ. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι πλημμυροπαθείς μπορεί να μην ήξεραν καν πού βρίσκεται η λίμνη.
Αυτές οι εξάρσεις που γράφεις ήταν ωραία διαλείμματα χειμώνα το 2019 αλλά δεν μου λένε τίποτα για το που βαδίζουμε.
ΔιαγραφήΈχει χαθεί η διάρκεια και η κανονικότητα του χειμώνα.
Αυτό το λένε τα επιστημονικά στοιχεία!
Πάντως όσον αφορά τα χιόνια μένω στην Ξάνθη στους πρόποδες ενός βουνού με 1000 μέτρα υψόμετρο όπου την δεκαετία του 70 στα τέλη και 80 που θυμάμαι είχαμε αρκετά χιόνια από Νοέμβριο έως και Μάρτη πάνω από τα 600 700 μέτρα. Από την δεκαετία όμως του 90 και μετά τα χιόνια αρχικά περιοριστηκαν αρχικά στην κορυφή και τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν εντελώς. Πολλές μάλιστα χρονιές τελευταία δεν χιονίζει καθόλου ούτε στην κορυφή του βουνού. Γιατί θα μου πείτε. Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι βασική αιτία είναι η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και χαμηλά αλλά φυσικά και ψηλά στο βουνό αλλά και η μεγάλη μείωση του υετου και χαμηλά πάλι αλλά και ψηλά στο βουνό. Με λίγα λόγια και συγγνώμη αν σας κούρασα χιονίζει πολύ πιο συχνά και περισσότερο στην Αττική και ακόμη μέσα στην Αθήνα πάρα εδώ. Τελευταία χιονόπτωση με χιονοστρωση που είχαμε εδώ στα 100 μέτρα υψόμετρο που μένω ήταν μέσα Γενάρη του 2017 που την επόμενη μέρα έλιωσε όλο το χιόνι στα πεδινά. Οπότε δεν αναμένω χιόνια εδώ εφόσον δεν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 0 με 2 το ανωτέρω και βροχή. Άλλος περιοριστικος παράγοντας για χιόνια εδώ είναι οι πολλοί ισχυροί βορειοανατολικοι άνεμοι που πνέουν εδώ. Αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/share/DB6gmwcMYg2WYcKZ/
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους! Έχει κατακλυστεί το ίντερνετ από «προγνώσεις» εντυπώσεων με χιόνια στο …Σύνταγμα! Γενικώς «ο,τι να ναι». Ας χαρούν το χιόνι τα βουνά και εμείς οι «πεδινοί» ας πάρουμε τα νερά που τα έχουμε ανάγκη. Ας μάθει ο κόσμος ποιοι κάνουν προγνώσεις ευθύνης και ποιοι παραπληροφορούν σκόπιμα «τζογαροντας» για τα κλικ. Η φύση άλλωστε έχει πάντα τον τελευταίο λόγο! Αχιλλέας.
ΑπάντησηΔιαγραφή------Μετέβημεν στο ημιορεινό μας κατάλυμα ,όπου και ρύθμισα επιμελώς τα νερά, τη εποπτεία της εμής ξυνοίκου και ξυνεύνου . Άντε να σπάσουν τα νερά.........1.-
ΑπάντησηΔιαγραφή--------Αγαπητέ κυρ ανώνυμε να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς απτόητος το θαυμάσιο λεξικό πρόθημα "κυρ" , το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του αρχαιου Ελληνικού "κύριος" . Κύριος > κύρις > κυρ .
---------Αγαπητέ Χρήστο των Βορείων δασών , υπάρχει αγροδασοφύλακας ;
-------Ελπίζω να είναι καθ οδόν καλές βροχές στα πεδινά και αξιόλογα χιόνια στα ορεινά .Γένοιτο !. -----=====Π.Α.
κ. καθηγητά, επίσημα (σε ΦΕΚ) δεν υπάρχει. Ωστόσο και επειδή, οι τέως αγροφύλακες ενοποιήθηκαν και συγχωνεύτηκαν με τη δασική Υπηρεσία ως δασοφύλακες το 2011, εκτελώντας όμως και τα δύο καθήκοντα, θεωρώ ευδόκιμη τη χρήση του όρου, για να μη γίνεται σύγχυση κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Κι εγώ, που είμαι δασονόμος, θα έπρεπε κανονικά να αποκαλούμαι αγροδασονόμος, διότι εκτελώ και τα δύο καθήκοντα.
ΔιαγραφήΛογικό μου φαινεται. Ευχαριστώ. -----====Π.Α.
ΔιαγραφήΗ παρατυπία οφείλεται κλασικά σε συνδικαλιστικά και συντεχνιακά ατοπήματα, όλη η Ελλάδα πάσχει από αυτά, να μην επεκταθώ.
ΔιαγραφήΟ κακος χαμος γινεται με τον καιρο των χριστουγεννων εδω και ενα μηνα. Ναι ενα μηνα. Πουλαει πολυ!! Καθε μερα τιτλοι με χιονια παντου! Καθε μερα! Αηδια καταντησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος ασχολείται βρε Αλέξανδρε; Μπορεί να ασχολούνται σε κάποιες εκπομπές ή site που πρέπει να γεμίζουν τον χρόνο οπότε γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων κι όλη μέρα τα ίδια και τα ίδια και καφενειακές συζητήσεις.
ΔιαγραφήΠροσωπικά πάντως και γενικά τα τελευταία χρόνια έχω βαρεθεί την τρομοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο έρχονται και δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ. Πάντως ο τελευταίος μήνας επειδή όντως είχε ενδιαφέρον κι όχι βαρετοκαιρια όπως τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε και με την ουσία.
Διαβάζω ότι οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ είχαν μελετήσει προσεκτικά τον Πολικό Αεροχείμαρρο . Έτσι έφτιαχναν ειδικά αερόστατα , τα γέμιζαν με βόμβες και τα οδηγούσαν ψηλά μέχρι τον Αεροχείμαρρο . Μετά αυτός ανελάμβανε να τα "πηδαλιουχήσει" πάνω από τις ΗΠΑ ,όπου και γινόταν η ρίψη. Αρκετά από αυτά είχαν επιτυχία .Τό όνομα του αερόστατου Φου Γκου.
ΑπάντησηΔιαγραφή------======Π.Α.
Καλησπέρα. Στην ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα Άγιος Πέτρος Κυνουρίας στα 965υψμ, θα δούμε πιστεύεται χιόνι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανόν, από της Αγ. Ευγενίας και μετά.
ΔιαγραφήΚαι εγώ από δίπλα στο Καστρί Κυνουρίας- Αρκαδίας την ίδια απορία έχω!
ΔιαγραφήΕπειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ειναι αμέτρητοι αυτοι που θέλουν χιόνι στην αυλή τους σε πόσους μπορεί να απαντήσει ο κ. Ζιακόπουλος; Και μάλιστα τέσσερις ημέρες νωρίτερα.
ΔιαγραφήΧρήστο ευχαριστώ για την απάντηση.
ΔιαγραφήΤα ίδια και για το Καστρί.
ΔιαγραφήJim και λοιποί φίλοι, βοηθάτε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο τέτοιες μέρες, όπως λένε και στα ΚΤΕΛ.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εκτίμηση μου από Παρασκευή και μετά είναι η εξής: Υετός έρχεται αρχικώς από τα ΒΔ (θα έλεγα περισσότερο από Αδριατική) και εν συνεχεία από βόρειο και κεντρικό Ιόνιο (σε δεύτερη φάση). Οι βροχές θα είναι καλές έως, ενδεχομένως, πολύ καλές (επιλεκτικά) αλλά όχι στην ποσότητα της προηγούμενης κακοκαιρίας (λιγότερα χιλιοστά υετού δηλαδή). Νομίζω κάποια στιγμή το επίκεντρο θα είναι ο κεντρικός ηπειρωτικός κορμός (περιοχή Αγράφων). Ο καιρός, αν επιχειρήσουμε να δώσουμε μία γενική εικόνα, δεν θα έχει χαρακτηριστικά συμπαγούς γενικευμένης κακοκαιρίας αλλά θα έχει περισσότερο άστατη μορφή, ωστόσο εκτιμώ ότι για ένα 24ωρο σε γενικές γραμμές θα είναι κλειστός με φαινόμενα σε διάφορες περιοχές (σε διαφορετικούς χρόνους ανά περιοχή). Σε ότι αφορά τώρα τα χιόνια: Για τα πεδινά το αποκλείω. Στα ορεινά κομβικό υψόμετρο χιονοπτώσεων θα είναι τα 1000μ. (ίσως πρόσκαιρα και χαμηλότερα) υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (από Δευτέρα κυρίως) θα συμπέσει και καλός υετός. Στα χιονοδρομικά της Β και κυρίως της ΒΔ χώρας και της Ηπείρου θα έχουμε μεν λιγότερα χιλιοστά υετού σε σχέση με την προηγούμενη κακοκαιρία, πλην, όμως, επειδή θα έχουμε χιονόπτωση με πιο χαμηλές θερμοκρασίες (στη δεύτερη κυρίως φάση διότι αυτή τη στιγμή τα υψόμετρα παγοποίησης είναι μεγάλα και δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν με χιονόνερο) εκτιμώ ότι κάθε χιλιοστό υετού θα δίνει μεγαλύτερη χιονόστρωση από ότι στην προηγούμενη κακοκαιρία και θέλω να πιστεύω ότι θα βάλουν καλό χιόνι. Επειδή μετέπειτα διαφαίνεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας νομίζω ότι θα υπάρξει εξαιρετική ποιότητα χιονιού στα χιονοδρομικά για τη συνέχεια. Όλα αυτά υπό την επιφύλαξη της νέας εκτίμησης των πραγμάτων. Γενικά βλέπω φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες. Θα επανέλθουμε μόλις ανανεωθεί η πρόγνωση. ΥΓ. Αν παρατηρήσετε την πρόγνωση του Δασκάλου αναφέρει χιόνια σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας, ενώ τα υψόμετρα των πόλεων της Δ.Μακεδονίας (μέσο υψόμετρο 600-650 μ.) είθισται να θεωρείται ότι ανήκουν στα «πεδινά» τμήματα της Δ. Μακεδονίας παρά το ως άνω υψόμετρο τους. Ως ημιορεινά τμήματα θα έλεγα περιοχές με υψόμετρο 750-800-900μ. Από 1000μ. έως 1350μ αναφερόμαστε σε ορεινά και από 1400μ. κυρίως και πάνω σε υπερορεινά.
Mετά την εύστοχη παρατήρηση του NW Pindos με τα επίπεδα παγοποίησης κάθομαι στα αυγά μου...και δεν πάω πουθενά πιθανώς η Θεσσαλονίκη από υετό θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον,σε κάθε περίπτωση για να μην ζαλίζουμε τους υπόλοιπους με τα χιόνια των βουνών...κρίσιμο στοιχείο είναι ο άφθονος υετός για τα νότια κ ανατολικά Κρήτη ,Δωδ/σα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου θα πάρουν πολύτιμο και αφθονο νερό...αν εστιάσουμε κάπου ίσως είναι τα Δωσ/σα καθώς υπάρχει περίπτωση ανατροφοδότητσης καταιγίδων με σημαντικά ύψη υετού(αντιμάμαλο γι αυτούς που ξέρουν).Αν αλλάξουν τα τρεξίματα και το χαμηλό σταθεί λίγο ΝΔ της Θεσσαλονίκης το ξανασυζητάμε..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.γ. Για τα δυτικά επειδή δεν έχω ιδέα ας μας πεί ο Φώτης...για τις αντοχές εκεί μετά τις τελευταίες βροχές.
"Θωμά", αντιμάμαλο λένε και οι χειμερινοί κολυμβητές το κύμα που σε τραβάει προς τα μέσα, επιστρέφοντας προς τη θάλασσα, αφού πρώτα έχει σκάσει στην ακτή. Πρέπει να είναι μεγάλα, βέβαια, τα κύματα για να συμβεί αυτό, σαν τα 2,5 μέτρα που δίνει για το Σάββατο 21/12 το meteo. Οι στάσεις Παλμύρα και Φλοίσβος του Φαλήρου έχουν πάρει αυτά τα ονόματα από την κίνηση και τον ήχο των κυμάτων.
ΔιαγραφήΤουλάχιστον, σήμερα Πέμπτη 19/12 είχε μπονάτσα και πεντακάθαρα νερά, για να μην γκρινιάζουμε κι εμείς με τα κύματα τα ψηλά. Τι να πουν, άλλωστε, και οι Άγγλοι, όταν από το 1960, μόνο τέσσερις φορές υπήρξε εκτεταμένη χιονοκάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο τα Χριστούγεννα (1981, 1995, 2009 και 2010), όπως επισημαίνει το Skynews. Kαι φέτος θα απογοητευτούν όσοι περιμένουν λευκά Χριστούγεννα, σύμφωνα με το MetOffice, καθώς ο καιρός θα είναι ξηρός, οι θερμοκρασίες ήπιες και ο ουρανός απλά συννεφιασμένος στη Βρετανία, με σχετικά ισχυρούς ανέμους στη Σκωτία.
Το 2023 είχε καταγραφεί, εξάλλου, χιονόπτωση στο 11% των μετεωρολογικών σταθμών της Βρετανίας ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το Metoffice κάνει λόγο για λευκά Χριστούγεννα ακόμα κι αν πέσει έστω και μία νιφάδα, κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως γίνεται αντιληπτό φέτος δεν θα συμβεί ούτε αυτό.
Πάμε να θυμηθούμε λίγο παλιότερα που είχαμε αναφέρει(είχε βοηθήσει και ο Δάσκαλος με ανάρτησή του,για όσους θυμούνται) για τις ακριβείς συνθήκες που πρέπει να έχουμε για να χιονίσει στα βόρεια πεδινά και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνω στην άκρη τον εγκλωβισμό ψύχους μετά από δυνατή ψυχρή εισβολή πάνω από την ηπειρωτική χώρα και την έλευση χαμηλού από το Ιόνιο,όπου έχει δώσει στο παρελθόν σοβαρούς χιονιάδες,όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε πολλά πεδινά της κεντρικής και βόρειας ΒΔυτικης χώρας.
Αυτό ως σενάριο,δεν παίζει το επόμενο διάστημα.
1ον Σύγκλιση θερμών(νότια Ελλάδα) και ψυχρών(βόρεια Ελλάδα) αερίων μαζών πάνω από την χώρα, με χαμηλό βαρομετρικό στη ΒΔυτικη χώρα και κίνηση ανατολική προς το Αιγαίο όπου λόγω του στροβιλισμού του χαμηλού(πάντα αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού) θα στέλνει μεγάλες ποσότητες υγρασίας κ θερμότητας από το βόρειο Αιγαίο και τον Θερμαϊκό προς την Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια του ΝΑνατολικού στριμ που θα κυριαρχεί στα ψηλότερα στρώματα.
Στα χαμηλά ένα ασθενές ΒΒΔυτικό ρεύμα από την περιοχή των Σκοπίων είναι ικανό να χιονίσει την περιοχή ακόμη και με -2 στα 850hPa.
2ον Για να έχουμε πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού θα πρέπει η νότια χώρα να έχει επιφανειακό νότιο ρεύμα και βροχές όπως για παράδειγμα στην Αθήνα.
Δεν γίνεται η Αθήνα να έχει βοριάδες, κρύο και φαινόμενα και να περιμένουμε να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη.
3ον Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να χιονίσει επίσης με τις παραπάνω συνθήκες και χωρίς σύγκλιση θερμών μαζών στη νότια χώρα αλλά συνήθως οι χιονοπτώσεις δεν έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.
4ον Τα χιόνια που μπορεί να πέσουν στη Θεσσαλονίκη με ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια και επαρκές ψύχος για κάτι τέτοιο, είναι συνήθως εξασθενημένα και μικρής διάρκειας(της πλάκας που λένε και στο χωριό μου).
Ο λόγος νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί.
Σας δίνω από κάτω στοιχεία από την κλιματική και θερμοδυναμική ανάλυση του φαινομένου της χιονόπτωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
"Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ιωάννινα, 25-28 Σεπτεμβρίου 2002."
Πάχος στρώματος στα 500-1000hPa 5223 έως 5383 γεωδυναμικά μέτρα.
Μέση Τ στα 500hPa -27,2β
Πάχος στρώματος 850-1000hPa 1217-1401 γεωδυναμικά μέτρα.
Τ850 -2,3β και κάτω.
Κοιτάζοντας τους χάρτες αναλυτικά από το 6αρι του GFS, παρατηρούμε ότι εκεί γύρω στα Χριστούγεννα και με το δυτίκισμα του αυλώνα,υπάρχει η υποστήριξη για να φτάσει χιόνι έως την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αυτό όμως είναι ένα σενάριο από τα πολλά(δύσκολο να συμβεί) απέχοντας έξι ολόκληρες μέρες έως τότε.
Για να μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν θα χιονίσει σε μια πεδινή περιοχή θα πρέπει να περιμένουμε 24 με 48 ώρες πριν, αναλύοντας όλα τα παραπάνω.
Φώτη επειδή βλέπω ότι ασχολείσαι πολύ και έχεις γνώσεις μπορείς να μου πεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις κατά την γνώμη σου για καλή χιονόπτωση και χιονοστρωση στην Θράκη και ειδικά στα πεδινά Ξάνθης και Κομοτηνής γιατί στον βόρειο Έβρο είναι πιο εύκολο λόγω που δεν έχει βουνά στα βόρεια του και έχει περισσότερο ψύχος.
ΔιαγραφήΤο τραγούδι μας (εμένα και του "θωμά") για την Αριστοτέλους:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=HmhIBrdIlb4
Περιμένατε της Χαρούλας Αλεξίου, έτσι;
Εκείνο αναφέρεται στην οδό Αριστοτέλους των Αθηνών.
Δεν τον βλέπω τον τζίφο να την ξαναψιθυρίζει, κ. Νίκο.