Τότε και τώρα...


 

57 σχόλια:

  1. Που μάλλον δείχνει ,αν ερμήνευσα σωστά,τη διαφορά των επιπτώσεων της ίδιας διάταξης σε διαφορετικές δεκαετίες και πόσο χαμηλά είναι πλέον ο πήχυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα σε όλους,

    Εχω να γράψω καιρό αλλά δεν χάνω μέρα να σας διαβάζω και να σας απολαμβάνω παράλληλα.

    Κάπως καλύτερα φαίνονται φέτος τα πράγματα από τον Οκτώβριο και μετά σε σχέση με πέρυσι στην Αθήνα.

    Περιμένοντας τον χειμώνα.


    Γιάννης Ν.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἐπάνω εἰς τὰ βουνὰ χιόνες, κάτω εἰς τὸν κάμπον χιονόνερον έτσι φαίνεται να εξελίσσεται ο καιρός από την νέα εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν παρουμε την μεση θερμοκρασια Δεκεμβρη στα 850 hPa για τον Ελλαδικο χωρο(μαζι με την θαλασσα) απο το 1950 ως και το 2023 τοτε εχουμε το διαγραμμα:
    https://live.staticflickr.com/65535/54217579489_a12fe5a483_o.png

    Οι δε 2 πιο θερμοι Δεκεμβριοι(παντα για τον Ελλαδικο χωρο οπως τoν ορισαμε και για τα 850 hPa) απο το 1950 ως και το 2023 ηταν ο περσινος και ο προπερσινος.
    Ενω απο τους 12 πιο θερμους Δεκεμβριους απο το 1950 ως το 2023 ηταν μεσα σε αυτους, ο Δεκεμβριος του 2023, 2022, 2020, 2019, 2015, 2014, 2010, 2009.
    Σε συνολο 74 Δεκεμβριων δηλαδη οι 8 απο τους 12 πιο θερμους ηταν τα τελευταια 16 χρόνια!!

    Αν παρουμε τωρα την εκτιμηση Theil-Sen πχ τοτε εχουμε:
    +0.21 °C αυξηση ανα 10ετια, με στατιστικως σημαντικη (α=0.05) ανοδο μαλιστα (δ.ε(+0.02 , +0.35), ε.ε 95%).
    Αντιο Δεκεμβρη λοιπον, αγαπημενε μου χειμερινε μηνα.

    Εδω στα προαστια της πολης της Θεσσαλονικης στα 340 μέτρα που μενω και καταγραφω, ειχα τους ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΣ:

    1986-2009 (24 Δεκεμβριοι):
    79 ημερες χιονοπτωσης ητοι 3.3 ημερες χιονοπτωσης ανα Δεκεμβρη και απο χιονιαδες ανω των 10 ποντων:
    1 με 1.5 μέτρο
    1 με 1.2 μέτρο
    3 με 60+ποντο
    3 με 40-59ποντο
    6 με 20-39ποντο
    8 με 10-19ποντο
    (Στο 60+ποντο μετρανε και οι χιονιαδες με 1.5 και 1.2 μέτρα)

    2010-2024 (15 Δεκεμβριοι):
    26 ημερες χιονοπτωσης ητοι 1.7 ημερες χιονοπτωσης ανα Δεκεμβρη και απο χιονιαδες ανω των 10 ποντων:
    2 με 10-19ποντο

    Θλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιβεβαίωση λοιπόν της έλλειψης δυναμικής ψύχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν κατάλαβα το νόημα της εικόνας.
    Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει παρακαλώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν ρωτάς τον άλλον?"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Καλημέρα σε όλους, κατά τη γνώμη μου (με κάθε επιφύλαξη βέβαια) η εικόνα σημαίνει το εξής: Αριστερά στην εικόνα με Υ είναι ο λεγόμενος αζορικός αντικυκλώνας (ή αντικυκλώνας των Αζορών). Αυτός ο αντικυκλώνας όταν επεκτείνεται οριζοντίως προς τα δεξιά στην Ευρώπη δημιουργεί εμποδισμό κατάβασης ψυχρών αέριων μαζών από Β και φέρνει καλοκαιρία. Όταν όμως ο αντικυκλώνας αυτός (Υ) ανυψώνεται κάθετα και φτάνει στη Μ.Βρετανία και πιο πάνω βέβαια (όπως δηλαδή στην εικόνα) δημιουργεί στα δεξιά του όπως βλέπετε στην εικόνα ένα κανάλι διόδου ψυχρών αέριων μαζών που κατεβαίνουν χαμηλά στη ΝΑ Ευρώπη και ενεργοποιούν Ιόνιο και Αδριατική με αποτέλεσμα πολλά χιόνια στην Ελλάδα. Νομίζω με αυτή περίπου τη διάταξη είχαμε το 1987 έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες στη χώρα. Ο τίτλος «τότε και τώρα» ίσως θέλει να αποτυπώσει και αυτή τη διαφορά ότι δηλαδή το 1987 με την ίδια σχεδόν διάταξη κατέβηκαν πολύ πιο ψυχρές αέριες μάζες και είχαμε μεγάλο χιονιά. Άμα δείτε ωστόσο προσεκτικά στη φωτό ο αζορικός Υ έχει ανυψωθεί μεν προς Μ.Βρετανία αλλά τραβάει και λίγο προς τα δεξιά (λοξώς δεξιά) πιάνοντας ένα μέρος της Ιταλίας (δεν είναι δηλαδή εντελώς κατακόρυφος προς Μ.Βρετανία) με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες να δημιουργούν το Χ στο σημείο που φαίνεται στην εικόνα και μάλλον θα θέλαμε για πιο ιδανικά το Χ να ήταν λίγο πιο αριστερά προς την μπότα δηλαδή της Ιταλίας. Ο αζορικός Υ δηλαδή θέλουμε να είναι έτσι ανυψωμένος μέχρι τουλάχιστον την Μ.Βρετανία αλλά (σε μοίρες μετριέται αυτό δεν ξέρω) λίγο πιο προς αριστερά. Να σημειωθεί εδώ, με την ευκαιρία, ότι όπως υπάρχει ο αντικυκλώνας των αζορών (το Υ που βλέπετε και φέρνει τη ζέστη και το καλοκαίρι) έτσι υπάρχει και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας που φέρνει το γνήσιο κρύο το χειμώνα (δεν εννοώ ψυχρή εισβολή). Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας (το αντίπαλο δέος δηλαδή του Αζορικού και αντιστρόφως, που αποτελούν του δύο μεγάλους αντικυκλώνες στα καιρικά) το καλοκαίρι μετατοπίζεται μόνο στη Σιβηρία, ωστόσο το χειμώνα επεκτείνεται σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Και ενώ πριν κάποια χρόνια το χειμώνα τα νότια κράσπεδα του Σιβηρικού αντικυκλώνα έφταναν στα Βαλκάνια, που επηρέαζε σαφώς και τη χώρα μας θερμοκρασιακά, πλέον τα νότια κράσπεδα του Σιβηρικού αντικυκλώνα τον χειμώνα έχουν μετατοπιστεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής) και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, κατά τη γνώμη μου, βάσει όσων έχω διαβάσει, που οι θερμοκρασίες έχουν τσιμπήσει και λίγο προς τα πάνω. Επαναλαμβάνω, όμως, άλλο Σιβηρικός αντικυκλώνας, άλλο ψυχρή εισβολή (είναι δύο διαφορετικά πράγματα).

      Διαγραφή
    3. Σύγκριση του κλίματος του τότε και του σήμερα τι πιο κατανοητό;

      Διαγραφή
  8. NW Pindos
    Στα του καιρού: Όπως λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες (για όσους ενδιαφέρονται για τα ΒΔ - Δ τμήματα σε ότι αφορά τα χιόνια) από Δευτέρα το χιόνι στα ορεινά των περιοχών αυτών. Ό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θερμοκρασιες σε Ελλαδα τωρα(21-12-2024, 10:00 τοπικη ωρα Ελλαδας).
    https://live.staticflickr.com/65535/54217942986_9c578f201b_o.png

    Τρομερη η δυναμη του Βαρδαρη για ακομα μια φορα.
    Μαλιστα χιονιζει και εχει ηδη χιονοστρωσει αυτη τη στιγμη στα 550 μέτρα υψομετρο τη βορειας Θεσσαλονικης(Λευκοχωρι και Καρτερε Θεσσαλονικης) και αυτο με μολις -0.5 °C περιπου στα 850 hPa, λογω του Βαρδαρη φυσικα.
    Εγω εδω στα προαστια της πολης της Θεσσαλονικης στα 340 μέτρα υψομετρο εχω +2.3 °C και ριχνει μια ψεκαδα βροχης.
    10.4 χιλιοστα για σημερα.
    185.8 χιλιοστα ο Δεκεμβρης και 698.4 χιλιοστα ετησιο.
    200 σχεδον χιλιοστα Δεκεμβρη μηνα και ουτε μια νιφαδα χιονιου ως τωρα(ισως πεσουν μερικες μετα) στα προαστια Θεσσαλονικης! Απιστευτο! Αλλαξαν οι εποχες.


    Δεδομενα θερμοκρασιων απο μετεωρολογικους σταθμους κυριως του Εθνικου Αστεροσκοπειου Αθηνων(meteo.gr), καθως και meteology.gr, ionianweather.gr, καθως και αλλους αξιοπιστους ιδιωτικους σταθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από την χθεσινή σου ανάρτηση: "...Με GFS να επιμενει και στο 6z σε χιονοθυελλες αυριο μετα τις 9 το πρωι ως τις 13:00 στα 500-600 μέτρα, ευτυχως που εχουμε πλεον ολα τα υπολοιπα μοντελα και δεν βλεπουμε ονειρα. :)"
      Eπειδη φαίνεται ότι έχεις γνώσεις,αλλά το κυριότερο αξιολογείς σωστά τις πληροφορίες από τα αρχεία σου, σου προτείνω τις επόμενες φορές για καιρό περίχωρα Θεσσαλονίκης ...να πιστεψεις και στο όνειρο...είδες ότι τελικά βγήκε αληθινό!
      Αναμένω επομένως με ενδιαφερον, το "όνειρο σου" για το επόμενο εφταήμερο!
      φιλικά Χρήστος Θεσσαλονίκη 250μ

      Διαγραφή
    2. Καταγραφηκε και εδω σε εμενα μερα χιονοπτωσης, στα ανατολικα προαστια της πολης της Θεσσαλονικης(6 χιλιομετρα απο τον Λευκο Πυργο) στα 340 μέτρα υψομετρο, με εξαιρετικα οριακη κατασταση.
      Οταν εγω ειχα εως και πριν λιγη ωρα παλη αναμεσα σε βροχη, χιονονερο και λιγοστες εξαρσεις σκετου χιονιου, στα μολις 700 μέτρα οριζοντιας αποστασης μακρια μου στα ανατολικα του χωριου σε υψομετρο 368 μέτρων(μολις 28 μέτρα υψομετρου παραπανω απο εμενα δηλαδη) χιονιζε για 15 λεπτα κανονικα χωρις χιονονερα κλπ, ενω στα 450 μέτρα υψομετρο 3 χιλιομετρα μακρια μου, ειχε και χιονοστρωση κιολας!
      Πλεον το γυρισε και εδω σε χιονι το οποιο ομως δεν αντεχει τις επιθεσεις των θερμων στρωματων πανω και ξαναγυρναει σε χιονονερα και βροχη καποιες φορες. Θα σταθεροποιηθει συντομα οταν ερθουν οι αεριες μαζες αρνητικης θερμοκρασιες σταθερα απο πανω μου και θα κρατησει για λιγο εως νωρις το απογευμα εως οτου εξαφανιστει ο υετος.

      Λογικα ολα αυτα τα οριακα βεβαια, αφου οι θερμοκρασιες των αεριων μαζων ψηλα, πχ στα 850 hPa παλευουν να ειναι στο αρνητικο προσημο της κλιμακας Κελσιου, καπου -0.5 °C με -1 °C εχουμε τωρα, οπότε και το οτι χιονιζει τοσο χαμηλα "θαυμα" ειναι και οφειλεται φυσικα οπως παντα στον εκπληκτικο ανεμο Βαρδαρη!

      Θερμοκρασια εδω τωρα +1.7 °C με +1.1 °C σημειο δροσου. Σαπιες καταστασεις για Δεκεμβρη.

      Διαγραφή
    3. Α)Επειδή τον καλό λόγο ωφείλουμε να τον λέμε....η klimatiki akrida είχε τονίσει έγκαιρα τον πρωταγωνιστή της σημερινής ημέρας που ήταν το συνεσφογμένο μέτωπο στον αξονα Κιλκίς-Θεσσαλονίκης ,ο όρος δε "συνεσφιγμένο" είναι ένας όρος εξαιρετικά χρηστικός που δεν ακούγεται πιά.
      Β)Περιμένω εδώ πάνω πολλά την Δευτέρα καθώς ενεργοποιείτε ένας μηχανισμός με καλό υετό και ίσως με εκπλήξεις...τα μοντέλα δίνουν χιόνια και στην Καστοριά...αλλά δεν νομίζω...γενικά αν βοηθηήσουν οι Τ περιμένω εντονη χιονόπτωση και χιονόστρωση ανάλογα με τις διαθέσεις της Πίνδου(π.χ. μία χιονοκαταιγίδα με τοπικό ΒΔ που δημιουργείται από την ίδια την καταιγίδα)
      Γ)Οποιος μπορεί ας σχολιάσει τις υποτροπές μετά τα Χριστούγεννα ...εγώ πάντως κρατώ μικρό καλάθι."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Το μόνο που δεν ειπώθηκε είναι αν η σύσφιξη ήταν ψυχρή ή θερμή!

      Διαγραφή
    5. --από την χθεσινή σου ανάρτηση: "...Με GFS να επιμενει και στο 6z σε χιονοθυελλες αυριο μετα τις 9 το πρωι ως τις 13:00 στα 500-600 μέτρα, ευτυχως που εχουμε πλεον ολα τα υπολοιπα μοντελα και δεν βλεπουμε ονειρα. :)"
      Eπειδη φαίνεται ότι έχεις γνώσεις,αλλά το κυριότερο αξιολογείς σωστά τις πληροφορίες από τα αρχεία σου, σου προτείνω τις επόμενες φορές για καιρό περίχωρα Θεσσαλονίκης ...να πιστεψεις και στο όνειρο...είδες ότι τελικά βγήκε αληθινό!--

      Η αληθεια ειναι οτι αυτα που γινονται τωρα τα αναμεναμε σε μικροτερο βαθμο(πιο ασθενη φαινομενα, αρκετα ασθενεις χιονοπτωσεις δηλαδη ενω εχουμε ασθενεις-μετριες) και 3-4 ωρες πιο αργα(αφου τοτε υποτιθεται θα ερχονταν οι ψυχρες αεριες μαζες ψηλοτερα) και παντως να μην κατεβαινουν τα υψομετρα ως και τα 300 μέτρα οπως κατεβηκαν. Εδωσα χθες(μετα και την στροφη του Ευρωπαικου στο 12ζ* προς αρκετα πιο ψυχρες αεριες μαζες να ερχονται) πιθανα 400 μέτρα αλλά για ασθενεις χιονοπτωσεις ανευ ουσιας. Και φτασανε στα 300 μέτρα και ειναι μετριας εντασεως.

      Αλλά δεν βγηκε το GFS. Εννοω στην θεση του συνεσφιγμενου μετωπου.
      Το GFS εδινε χαμους για Θεσσαλονικη(15-20 χιλιοστα πχ) ως και για τερμα νότια του νομού απο 8:00 ως τις 13:00 το μεσημερι. Η ουσια δηλαδη ειναι οτι εδινε το συνεσφιγμενο δηλαδη πολυ πιο νότια απο οσο ειναι!
      Μιλαω για τα χθεσινα ραν τα πρωινα.
      ΓΦΣ πολυ εξω δηλαδη σε αυτο. Ειχε το συνεσφιγμενο τερμα νότια.
      Ευρωπαικο ομως ΤΕΛΕΙΩΣ εξω! Ειχε το συνεσφιγμενο τερμα βορειοτερα στην Βουλγαρια, με ροη ψηλοτερα δυτικη και ΔΒΔ και ξηροτητα παντου και εδω ηλιο και σπασμενες συννεφιες τετοια ωρα και καθολου φαινομενα σε Κιλκις Θεσσαλονικη!
      ΑΙΦΣ οπως φαινεται σχεδον μεσα. Οπως και ICON λιγοτερο.
      Στα μεσημεριανα και απογευματινα ραν χθες το γφσ εκανε 3 βηματα προς ΑΙΦΣ και το Ευρωπαικο επισης 4-5.

      Στις δε θερμοκρασιες το Ευρωπαικο χθες 0ζ αποδεικνυεται τελειως εξω οτι επεσε! GFS πολυ πιο μεσα απο Ευρωπαικο σε αυτο το θεμα.

      *Εδω ημασταν αναγκασμενοι να το παμε προγνωστικα ραν-ραν(κατι που μισω και δεν το κανω γενικα) γιατι μιλουσαμε για ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΡΙΑΚΕΣ καταστασεις οπως και αποδειχτηκε, ωστε και ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις αεριες μαζες ψηλοτερα, την βροχη την κανουν χιονι και αντιστροφα. Το Ευρωπαικο για εδω Θεσσαλονικη για θερμοκρασιες στα 850 hPa, για τωρα μεσημερι 14:00, χθες στο 0z εδινε 0 °C και σημερα δινει -1.8 °C περιπου, ενω για 11:00 η ωρα το πρωι σημερα, χθες στο 0ζ εδινε +1 °C και σημερα στο 0ζ εδινε -1.2 °C. Μερα με την νυχτα! Ειναι απο τις περιπτωσεις που ο προγνωστης ειναι πραγματικα σε δυσκολη κατασταση. Γιατι το να εμπιστευτεις το GFS, που τελικα οπως φαινεται επεσε μεσα στις θερμοκρασιες, εναντι του Ευρωπαικου, ειναι μια κουβεντα. :)
      Ομως στην εποχη των ΑΙ, θα επρεπε να εμπιστευτουμε πχ το ΑΙΦΣ που βλεπω οτι εδινε απο χθες στο 0ζ τις θερμοκρασιες στα 850 hPa που δινει το Ευρωπαικο σημερα για τωρα. Αλλά επειδη η κατασταση ηταν αδιαφορη για εδω(το να χιονισει απλως στα 300 και 400 μέτρα δεν μου λεει τιποτα τον Δεκεμβρη) δεν επικεντρωθηκα σε λεπτομερειες να τα δω ολα τα μοντελα(ειδικα τα ΑΙ) αναλυτικα.

      Οπως και να εχει καταγραφηκε ημερα χιονοπτωσης παρολο που εδω χιονισε κανα 15λεπτο συνολικα και 700 μέτρα μακρια μου και μολις 28 μέτρα υψομετρου παραπανω, μαθαινω οτι χιονιζει εδω και 1μιση ωρα, καθως και οτι πρεπει να κρατησουμε οτι ο Βαρδαρης εδειξε ακομα μια φορα την δυναμη του.

      Διαγραφή
  10. NW Pindos
    Συνεχίζω: Όσοι προτίθενται να ανέβουν στα ορεινά και κυρίως στα χιονοδρομικά της ΒΔ χώρας θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι διότι το χιόνι τη Δευτέρα σε υψόμετρα άνω των 1300 μ. θα πέφτει με αρνητικές θερμοκρασίες (-3,-4) κυρίως από το απόγευμα και μετά που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί στρώμα πάγου στο οδόστρωμα.
    ΥΓ. Μία ερώτηση - επισήμανση: Το snowreport δίνει απίστευτα χιλιοστά χιονουετού (260+!!) για Χελμό, Βασιλίτσα, Ανήλιο την ερχόμενη εβδομάδα γύρω στις 28 του μήνα (πατήστε στο snowreport τα αντίστοιχα χκ και δείτε την πρόγνωση ανά ημέρα). Δείτε το λίγο. Νομίζω πρόκειται περί λάθους εκτός αν κάτι μας διαφεύγει. Δεν υπάρχει νομίζω τέτοια περίπτωση χιονουετού (αργότερα μάλλον θα αλλάξει). Ας το δει λίγο και ο Φώτης, που ξέρει από δυτικό καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν νομίζω πως πρόκειται για σύγκριση κάποιου τότε με το τώρα. Απλώς ότι η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπεται για τη μέρα των Χριστουγέννων, δεν επιτρέπει χιόνια και εικόνες ανάλογες με αυτές που περιγράφονται στα δύο έργα, του Παπαδιαμάντη και του Ντίκενς. Καλά Χριστούγεννα κ. Ζιακόπουλε και σε όλες και όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επεξήγηση.
    Προφανώς, ο χάρτης αναφέρεται στον καιρό της ημέρας των Χριστουγέννων.
    Αναφορικά με τους καιρούς της Μ. Βρετανίας και της χώρας μας, λειτουργεί η ατμοσφαιρική τραμπάλα, που, όπως έγραψα παλαιότερα, «ακουμπά» στις Άλπεις και προκαλεί διαφορετικό καιρό μεταξύ των δύο χωρών.
    Ο Ντίκενς και ο Παπαδιαμάντης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναφέρθηκαν στους μεγάλους χιονιάδες του παρελθόντος.
    Πίσω από το χαμηλό της περιοχής μας κρύβεται ο Έλληνας χιονόφιλος που περιπαίζει τον Βρετανό συνάδελφό του, που λόγω του «καμηλιέρη» θα κάνει Πασχούγεννα. Όμως, ούτε αυτός θα πρέπει να ονειρεύεται Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη γιατί οι θερμοκρασίες δεν θα είναι αρκούντως χαμηλές και σε πολλές περιοχές της χώρας θα απουσιάζει ο υετός.
    Συμπέρασμα, η κλιματική αλλαγή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλες τις γωνιές του κόσμου!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα.Φίλε NW pindos δε δίνει μόνο σε αυτά τόσο υετό αλλά και σε Τυμφρηστό, Παρνασσό, Πήλιο και άλλα, το έχει ξανακάνει και το παίρνει πίσω. Βέβαια τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 28/12 σε ορισμένα βουνά θα δούμε μεγάλα ύψη χιονιού όπως στην Δίρφη για παράδειγμα. Παναγιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 περίπου βαθμό μετά την δεκαετία του 1980 δεν μπορεί από μόνη της να δικαιολογήσει τα καιρικά δρώμενα της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας. Έχει παίξει ρόλο και ο κύκλος που κάνει ο καιρός. Έχω δει στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου αρχές δεκαετίας 2000 δύο μέτρα χιόνι και πέρσι δεν λειτούργησε καθόλου λόγω έλλειψηςχιονιού. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κλιματική κρίση.
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. --Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 περίπου βαθμό μετά την δεκαετία του 1980 δεν μπορεί από μόνη της να δικαιολογήσει τα καιρικά δρώμενα της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας. --
      Η ανοδος της ΜΕΣΗΣ θερμοκρασιας της γης κατα εστω και 0.6 °C πχ, ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ υποθεση και δεν ειναι αδιαφορη οπως φαινομενικα μοιαζει.
      "Επηρεαζει" τα κλιματικα συστηματα ολο αυτο(αλληλενδετα ειναι βασικα, δεν αποτελει συνεπαγωγη ετσι οπως μπορει να θεωρηθει οπως το εθεσα) κατα τεραστιο βαθμο!
      Επισης η ανοδος της μεσης παγκοσμιας θερμοκρασιας μπορει να ειναι πχ 1.5 °C πανω απο την στερια πχ απο τα τελη του 19ου αιωνα, αλλά για την Μεσογειο πχ ειναι πολυ μεγαλυτερη.

      --Έχει παίξει ρόλο και ο κύκλος που κάνει ο καιρός.--
      Κανενας επιστημονας σε καμια μελετη δεν εχει βρει ως τωρα καποιον συγκεκριμενο φυσικο κυκλο.
      Ή να το πω σωστοτερα:
      Κανενας απο τους χιλιαδες επιστημονες που ασχολουνται εδω και δεκαδες χρόνια, δεν εχει βρει σε καποιον φυσικο κυκλο την εξηγηση ειτε της τεραστιας αυξησης της θερμοκρασιας ειτε της τεραστιας αυξησης της συχνοτητας των διάφορων καιρικων εμμονων(ξηρασια, πλημμυρικα επεισοδια, καυσωνες, κλπ).
      Καλο θα ειναι λοιπον προτου πουμε κατι αοριστο, να το δικαιολογησουμε. Διοτι αλλιως δεν εχει κανενα νοημα.


      --χω δει στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου αρχές δεκαετίας 2000 δύο μέτρα χιόνι και πέρσι δεν λειτούργησε καθόλου λόγω έλλειψηςχιονιού. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κλιματική κρίση.--
      Την ελλειψη χιονιου στα ορεινα της Ελλαδας και οχι μόνο την βλεπουμε με πολυ μεγαλη συχνοτητα τα τελευταια πολλα χρόνια.
      Και ειναι αποτελεσμα της κλιματικης αλλαγης και ειχε προβλεφθει οτι θα γινει ετσι(οπως και θα συνεχιστει) απο τα κλιματικα μοντελα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Νώντα, στο ζήτημα της επίδρασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του πλανήτη υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν γνωρίζουμε.
      Φίλε Ακρίδα, στην εξέλιξη μιας ή περισσότερων από τις συνιστώσες του κλιματικού συστήματος της Γης μπορούν να προκύψουν χάσματα (κενά) 10 με 15 ετών ως εκδήλωση της εσωτερικής κλιματικής μεταβλητότητας του συστήματος. Τα χάσματα αυτά ορισμένες φορές ενισχύουν και ορισμένες φορές εξασθενούν ή και εξουδετερώνουν πλήρως τη μακράς κλίμακας εξωτερική εξαναγκαστική τάση. Μελέτες έδειξαν ότι ένα μέρος της ελάττωσης του ρυθμού θέρμανσης του πλανήτη στο διάστημα 1998-2012 μπορεί να οφείλεται στην εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος.
      Και μια συμβουλή ως πρεσβύτερος: οι κατέχοντες γνώση οφείλουν να είναι σεμνοί. Αυτό ισχύει και για ορισμένους άλλους φίλους του μπλογκ που ενίοτε ακροβατούν επ’ αυτού.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    3. Τζάμπα γράφεις κλιματική ακρίδα. Δεν θέλουν και κυρίως δεν μπορούν να καταλάβουν.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. --Φίλε Ακρίδα, στην εξέλιξη μιας ή περισσότερων από τις συνιστώσες του κλιματικού συστήματος της Γης μπορούν να προκύψουν χάσματα (κενά) 10 με 15 ετών ως εκδήλωση της εσωτερικής κλιματικής μεταβλητότητας του συστήματος.
      Σαφως αλλά εδω δεν προκειται για κατι τετοιο. :) Μιλαω σε γενικα πλαισια, γενικης αυξησης θερμοκρασιας και σε παγκοσμιο επιπεδο και σε επιπεδο χωρων, αυξησης συχνοτητας ξηρασιων, πλημμυρικων επεισοδιων, καυσωνων, μειωσης συχνοτητας χιονοπτωσεων.
      Δεν εχουμε βρει καμια εσωτερικη μεταβλητοτητα για αυτο και ΚΥΡΙΩΣ ολα αυτα εξηγουνται θεωρητικα σε τεραστιο βαθμο απο την "ανθρωπογενη κλιματικη αλλαγη", την αυξηση δηλαδη των θερμοκρασιων λογω CO2 και των αποτελεσματων που φερνει αυτο, και τα κλιματικα μοντελα ειναι συμφωνα και τα εχουν προβλεψει ολα αυτα. Δεν ειναι συμπτωση δηλαδη.

      Οταν εχουμε δηλαδη μια αλλαγη και την εξηγησουμε θεωρητικα, και μαλιστα φτιαξουμε και ενα μοντελο που και αυτο συμφωνει και προβλεπει την αλλαγη βασει της θεωρησης μας(CO2 λογω ανθρωπου), τοτε επιστημονικα εχουμε μια θεωρια που ειναι αξια λογου και ο,τι καλυτερο εχουμε.
      Αυτη τη στιγμη αυτο γινεται.
      Οι διάφορες εσωτερικες μεταβλητοτητες του κλιματος υπαρχουν και μεταβαλουν για λιγο τα πραγματα αλλά οχι την γενικη ταση, και η ολη ουσια ειναι οτι δεν μπορουν να εξηγησουν αυτα που παρατηρουμε, το συνολο της κλιματικης αλλαγης και της αυξησης της θερμοκρασιας δηλαδη, πχ το PDO(Δεκαετης Ταλαντωση του Ειρηνικου) ή ακομα περισσοτερο το IPO(interdecadal Pacific oscillation) ή και ακομα πιο εσωτερικες διεργασιες του συστηματος που δεν εχουμε καταγραψει ακομα(κυριως δεν κατανοουμε σε μεγαλο βαθμο τα μεγαλα ωκεανια ρευματα) μπορουν και εξηγουν αποσπασματικα καποιες αλλαγες σε μικρα χρονικα διαστηματα 10ετιων, αλλά οχι την γενικη μακροπροθεσμη εικονα.

      Πχ για το τεραστιο αλμα της θερμοκρασιας το 2023 και το 2024 εχουν ειπωθει αρκετες θεωριες, οι πιο βασιμες ειναι ειτε ο κανονισμος ΙΜΟ 2020 με τον περιορισμο των ενωσεων οξειδιων του θειου στην ατμοσφαιρα οπότε και το διοξειδιο του θειου που απελευθερωνονταν τοσες δεκαετιες σε τρομερες ποσοτητες ειδικα στον βορειο Ατλαντικο και βορειο Ειρηνικο εμποδιζε μερος της ηλιακης ακτινοβολιας να φτασει στην επιφανεια(πλεον η συμβολη που βρισκουν οι τελευταιες ερευνες ειναι σημαντικη αλλά οχι τοσο οσο βρισκανε περυσι), το ισχυρο Ελ Νινιο που ειχαμε ως και αρχες 2024, ενω Δεκεμβρη νεο paper ανεφερε και μεσω παρατηρησεων απο δορυφορους οτι οι χαμηλες νεφωσεις(λογω αυξησης θερμοκρασιων) μειωθηκαν πολυ τα τελευταια χρόνια και αυτο αποτελει και ταση των τελευταιων χρόνων, με αποτελεσμα μειωση της λευκαυγειας και αμεση συνεπεια την αυξηση της ηλιακης ακτινοβολιας που φτανει στο εδαφος.
      Σε αυτα επικεντρωνομαστε δηλαδη ως θεωριες για το "αλμα θερμοκρασιων του 2023-24", και δεν αναζηταμε εσωτερικες διεργασιες μιας και ως τωρα δεν εχουμε βρει καποια για τωρα.


      --Μελέτες έδειξαν ότι ένα μέρος της ελάττωσης του ρυθμού θέρμανσης του πλανήτη στο διάστημα 1998-2012 μπορεί να οφείλεται στην εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος.--
      Ναι αλλά ηταν γνωστές εσωτερικες μεταβλητοτητες για την περιοδο εκεινημ που ηταν και η χαρα του "αρνητη". :)
      Τελικως αμετρητες ερευνες κυριως μετεπειτα, εδειξαν οτι η "παυση" του ρυθμου ανοδου ηταν πολυ μικρη και υπηρχε σχετικα παρομοιος ρυθμος αυξησης θερμοκρασιων και μετριαστηκε απο την αυξημενη ηφαιστειακη δραστηριοτητα, την σχετικα μειωμενη ηλιακη δραστηριοτητα και την "ψυχρη" φαση του PDO που επιρκατησε, ομως βρηκαν επισης και οτι κατα την περιοδο αυτη η θερμικη ενεργεια που αποθηκευοταν στους ωκεανους μεγαλωνε σε τρομερο βαθμο οπως και το οτι το θετικο forcing(εισερχομενη μειον εξερχομενη) ακτινοβολιας μεγαλωνε επισης, αποθηκευοταν ενεργεια δηλαδη στην γη(στους ωκεανους βασικα) και καποια στιγμη αυτο θα ειχε αποτυπωμα και στην ατμοσφαιρα.

      Διαγραφή
  15. Την εξήγηση την έδωσε ο δάσκαλος η κλιματική αλλαγή είναι εδω,πάμε λέω εγω από τον καινούργιο χρόνο πλέον για τον αν θα έχουμε χιόνια στα χαμηλά,πάντως σήμερα για πρώτη φορά φέτος η κορυφή της Όθρυς,το Γερακοβουνί υψόμετρο 1726
    μ ,δέχτηκε το πρώτο χιόνι ,Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρήστο, δεν είναι το πρώτο χιόνι στην Όθρυ, η κορυφή της είναι το Γκιούζι 1726 μ. και μετά το Γερακοβούνι 1673 μ., με εκτίμηση
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έρχεται κύριοι, τα χιόνια μας πολιορκούν και σύντομα θα κατέβουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ισχυρή χιονόπτωση στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης..
    Χορτιάτης όλα λευκά από τις προ μεσημεριανές ώρες με την αλλαγή τών ανέμων σε ΒΔ.
    Το πρώτο φετινό χιόνι και αναμένουμε ξανά για τις 26-27!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε,Τρύφωνα. Πριν από τα Χριστούγεννα είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο.
      Όσο για τα χιονο-υψόμετρα, τωρινά και μελλούμενα, είπαμε πρόσφατα ότι από μόνα τους δεν επαρκούν για την πρόογνωση των χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα σε μια χώρα με τη γεωγραφία της δικής μας χώρας. Γι αυτό, σε κάθε χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία υπάρχουν εκπλήξεις.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα δάσκαλε!
      Οι εκπλήξεις είναι ότι καλύτερο!
      Όταν βλέπεις σε χάρτες+2 στα 850 η οποία κάνει χιονόστρωση και μετράς cm αυτό και αν δεν είναι έκπληξη!
      Σίγουρα η κάθε περιοχή έχει και τις ιδιαιτερότητές της..
      Προσήνεμα, γεωγραφική κατανομή, πεδιάδες, κορυφές και άλλα πολλά!

      Διαγραφή
    3. 8 μποφόρ ΒΔ στο Καραμπουρνάκι και 7 στο υπόλοιπο της πόλης. Αξιοσημείωτο και το κρύο.

      Διαγραφή
  19. Δάσκαλε η άποψη μου για την κλιματική κρίση είναι γνωστή στο μπλογκ αυτό και ενίοτε ενόχλησε. Η μέση ετήσια τιμή θερμοκρασίας στην Αθήνα από το 1919 έως το 1980 κυμάνθηκε από 16,5 (1921) έως 19,0 (1928). Από το 1981 έως το 1999 κυμάνθηκε από 16,8 έως 19,0. Για κάποιον λοιπόν που δεν γνωρίζει υπάρχει εντύπωση ότι δεν άλλαξε τίποτα σε αυτές τις περιόδους. Ο κινητός μέσος όρος όμως λέει αλλά ειδικά μετά το 2000. Πάντως αναφορικά με το πρώτο μου σχόλιο έχω να καταθέσω ότι ο κινητός μέσος όρος για το διάστημα 1925-1965 ήταν πολύ πάνω από αυτόν του διαστήματος 1965-2000, και το αναφέρω για να αποδείξω ότι υπάρχουν περίοδοι στον καιρό στα πλαίσια της φυσικής μεταβλητότητας που αναφέρεις κθ εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα και υπαρχει φυσικη μεταβλητοτητα με αμετρητες φυσικες διεργασιες που διαφοροποιουν τα πραγματα προσκαιρα κυριως, αλλά η γενικη ταση των τελευταιων 30 τουλαχιστον ετων ειναι ταση θερμανσης, σημαντικης κιολας.
      Και ξερουμε και την εξηγηση για την ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ταση θερμανσης.

      Για το Θησειο της Αθήνας για τις μεσες ετησιες θερμοκρασιες εχουμε το διαγραμμα:
      (Η πρασινη γραμμη ειναι ο μεσος όρος 1961-1990 και η διακεκομμενη ο κυλομενος μεσος όρος 30ετιας)
      https://live.staticflickr.com/65535/54218559781_68980c84f2_o.png

      Οπως βλεπουμε οι διακυμανσεις ψυχροτερου-θερμοτερου ηταν συνεχεις και υπηρχαν και βραχυπροθεσμες μικρες τασεις θερμανσης και ψυχρανσης. Ολα αυτα ως το 2000οπου μετα υπαρχει σαφης μεγαλη ταση θερμανσης και οι διακυμανσεις μαλιστα δεν πεφτουν καν κατω απο τον μεσό ορο οπως γινοταν συνεχως πιο πριν.

      Οι μεσες θερμοκρασιες των 30ετιων ηταν:
      1901-1930 17.5 °C
      1911-1940 17.7 °C
      1921-1950 17.8 °C
      1931-1960 17.8 °C
      1941-1970 17.8 °C
      1951-1980 17.7 °C
      1961-1990 17.6 °C
      1971-2000 17.7 °C
      1981-2010 18.1 °C
      1991-2020 18.5 °C

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς το ίδιο πράγμα λέμε και οι δύο!

      Διαγραφή
    3. Δεν λέτε ακριβώς το ίδιο πράγμα διότι αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 15 χρόνια έχουν να κάνουν μόνο με την θέρμανση της ατμόσφαιρας.Αυτο λέει η ακρίδα.
      Ζητώ συγνώμη για το προηγούμενο σχόλιο,ήταν απότομο αλλά εδώ ο κόσμος καίγεται και ψάχνουμε ακόμη να βρούμε τι φταίει...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  20. Πράγματι η γεωγραφία της χώρας μας καθιστά την πρόγνωση δύσκολη. Τα προγνωστικά μοντέλα μπερδεύονται και αυτά, από το πλήθος των βουνών και των θαλασσών μας!! Κάθε περιοχή παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες.
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ πάντως εξακολουθώ κ ελπίζω από κάθε ανάρτηση του κ Ζιακοπουλου!!!στενοχωριεμαι με την κλιματική αλλαγή όμως στην πόλη μου τον Βόλο πέραν του ιστορικού χιονια του Μάρτη 1987 με επίκεντρο την πόλη μου υπήρξαν χιονιαδες καλοί κ αρκετοί το 2000,2002, 2004, 2007,2010 2012, 2015, 2017 2019 2020 2021!!!!!ακόμα κ στον προπέρσινο ανύπαρκτο χειμώνα καλούτσικο χιόνι για 4 μέρες!!!κάτι είναι κ αυτό!!!όπως κ τώρα να λέμε δόξα τω θεώ με τα νερά που προηγήθηκαν σε όλη την χώρα μετά από ανομβρία κ ξηρασία κ για τα χειμωνιάτικα Χριστούγεννα φέτος την στιγμή που σωστά αναφέρθηκε για πασχουγεννα στη υπόλοιπη Ευρώπη!!!!π.χ Στοκχόλμη 6κ 8 βαθμοί Βιέννη ,Βουδαπέστη αχιονες για πολλοστή χρονια κ.λ.π!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ισως και κάποιοι άλλοι θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποια άποψη -εκτίμηση επί των ζεόντων καιρικών και κλιματικών θεμάτων -προβλημάτων ,με κάθε επιφύλαξη, αλλά πλέον φοβούμαστε ......μη μας φάει η Ακρίδα !
    Y.γ . Οι ομιλούντες ex cathedra.........!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σχετικό με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο blog είναι και αυτό το θέμα, καθώς από το 2005 διπλασιάστηκε ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, ειδικά στα 3/4 αυτών στο βόρειο ημισφαίριο, όπως μεταδίδει το BBC. Το καλοκαίρι του 2022 καταγράφηκαν θερμοκρασίες 29,2 βαθμών στις Βαλεαρίδες και 32 βαθμών στη Μάλαγα, ενώ τα νερά μεταξύ Βισκαϊκού Κόλπου και Ιρλανδίας ήταν 6 βαθμούς θερμότερα από τον μέσο όρο.

    Μοιραία, εκεί που οι θαλάσσιοι καύσωνες επηρέαζαν το 1982 το 50% των ωκεανών και κρατούσαν κατά μέσο όρο 20 μέρες, τα αντίστοιχα νούμερα το 2023 ήταν 80% και 40 μέρες αντίστοιχα. Έχουν καταγραφεί και θαλάσσιοι καύσωνες 140 ημερών, ενώ από το 1979 λιώνει το 4% των πάγων της Αρκτικής κάθε δεκαετία. Αν ήταν χώρα, θα επρόκειτο για την 11η μεγαλύτερη σε έκταση. Επίσης η Ανταρκτική έχει χάσει θαλάσσιο πάγο ίσο με τρεις φορές την έκταση της Γαλλίας.

    Η απώλεια πάγου σημαίνει ότι λιγότερη ηλιακή ενέργεια αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Μία ακόμα επίπτωση της υπερθέρμανσης είναι ότι γίνονται όλο και πιο μεγάλα τα κύματα. Μάλιστα, πρόσφατα καταγράφηκαν και κύματα 1,5 μέτρου μέσα στο λιμάνι της Μελίγια που ανήκει στην Ισπανία, αλλά πρόκειται για θύλακα μέσα στο Μαρόκο.

    Ένα μέτρο κύμα είχε και το Σάββατο 21/12 στον Σαρωνικό και θα ήταν πολύ ψηλότερο αν δεν είχε γυρίσει από νοτιά σε δυτικό. Μέσα στη θολούρα φωτογράφισα κι έναν σαργό. Και δύο χελιδόνια της θάλασσας την ώρα που χάνονταν ψηλά στον ουρανό, σαν δυο κουκίδες στα σύννεφα. Βγαίνοντας στην ακτή, έπιασε για λίγο σιγανή βροχή. Ο ήλιος άργησε μια ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 34mm υετου από το βράδυ χθες μέχρι τώρα στις 19:00 λίγο έξω από την πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με το βροχομετρο που έχω στην αυλή. Βροχή που ήρθε από θάλασσα μεριά, από τον Νότο. Τώρα πρέπει και να χιονίζει και στην κορυφή του βουνού δίπλα στα 1000 μέτρα υψόμετρο γιατί εκεί μάλλον έχει 1 με 2 βαθμούς υπολογίζω. Μάλλον ψιλά ψιλά χιονίζει και θα φανεί αύριο το πρωί αν το έστρωσε. Από τα ολότελα καλή και η Παναγιωταινα που λένε. Ίσως τον Γενάρη να δούμε πραγματικό χειμώνα μετά από χρόνια. Το εύχομαι δηλαδή. Καλό βράδυ από Ξάνθη σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα προτείνω σε όσους φίλους αμφισβητούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί σοβαρά το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας, ας διαβάσει το βιβλίο του David Wallace-Wells "Ακατοίκητη Γή", αναφορά στο οποίο έχω κάνει και άλλη φορά. Επισημαίνει ότι η αύξηση της παγκόμιας θερμοκρασίας των τελευταίων δεκαετιών είναι δέκα φορές πιο γρήγορη από την μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας που σημειώθηκε ποτέ στη Γη επί εκατομμύρια χρόνια. Επίσης τονίζει ότι από τότε που η υπερθέρμανση του πλανήτη αναγνωρίστηκε σαν πρόβλημα, έχουν περάσει περίπου εβδομήντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έχει γίνει καμμία ουσιαστική προσαρμογή στον τρόπο ζωής μας ώστε να σταματήσει αυτή η τάση αλλά και για να προστατευθούμε από αυτό που αναπόφευκτα φαίνεται να έρχεται (σελ. 61). Ακόμη και να σταματούσαν τελείως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η παγκόσμια θερμοκρασία πάλι θα αυξάνονταν κατά μισό βαθμό. Μέχρι το 2080 αν δεν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων, η νότια Ευρώπη θα βρίσκεται σε συνθήκες μόνιμης ξηρασίας, πολύ χειρότερης από το Dust Bowl (σελ. 75). Tην τελευταία φορά που η γη ήταν θερμότερη κατά 4 βαθμούς δεν υπήρχε πουθενά πάγος και η θάλασσα ήταν 80 μ. πιο ψηλά (σελ. 87). Κλπ. κλπ., που δείχνουν, με εμπεριστατωμένες αναφορές και παραπομπές, ένα καιρικό μέλλον τόσο δύσκολο που όταν έρθει οι σημερινές καιρικές συνθήκες θα μας φαίνονται ιδανικές. Θεωρώ πάντως ότι οι απόψεις που εκφράζονται (και) εδώ, δεν προέρχονται από διάθεση αμφισβήτησης αλλά μάλλον προσπαθούν να αρνηθούν την πραγματικότητα με την ελπίδα ότι δεν θα έρθει. Δεν θα έρθει ίσως όσο ζουν, αλλά θα την αντιμετωπίσουν τα παιδιά ή τα εγγόνια μας. Απλά εμείς, όσο μπορούσαμε να κάνομε κάτι έγκαιρα, δεν το κάναμε ούτε τώρα το κάνομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και καιρό, Γιώργο, έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε τις κινδύνους της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θα θέλαμε. Οι λόγοι είναι πολλοί και θέλουν ανάλυση. Κάποια στιγμή θα την κάνουμε.

      Διαγραφή
    2. ελάχιστοι αμφισβητούν την απειλή της υπερθέρμανσης. στην Ελλάδα μάλιστα είναι συντριπτικό το ποσοστό της αποδοχής. στο Ισραήλ που έχουν πιο άμεσα θέματα, πολύ μικρότερο. αρκετοί περισσότεροι, πάλι όμως μειοψηφία, αμφισβητούν το ανθρωπογενές αίτιο. αυτοί δεν πρόκειται να πειστούν ποτέ, είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό. τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρέθεσες δεν αναγιγνώσκονται καν. εκτός αυτού, το σημαντικό πρόβλημα είναι οι λήπτες των αποφάσεων των μεγάλων ρυπαντών κρατών. υπάρχει σημαντική ποσοστιαία διαφορά μεταξύ αυτού που πιστεύουν οι επιστήμονες (π.χ. 99% πιστεύουν στο ανθρωπογενές της κλιματικής αλλαγής) και σε αυτό που πιστεύουν οι πολίτες ότι πιστεύουν οι επιστήμονες (π.χ. 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι οι επιστήμονες αποδίδουν την υπερθέρμανση σε ανθρωπογενή αίτια).
      παρ' όλα αυτά, η προσωπικός και συλλογικός αγώνας είναι η μόνη επιλογή.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα σας.
    Πραγματικά μη αναμενόμενα τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην κεντρική Μακεδονία. Το πρωί φοβερή χιονόπτωση κατά την διάρκεια της διαδρομής από Θεσσαλονίκη για Σέρρες. Πολύ ωραίο πράγμα όταν ο καιρός κάνει τα δικά του και δεν υπακούει σε προβλέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν προβλέψει κάποιος ότι θα χιονίσει σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο π.χ. πάνω από 600 μέτρα και κάπου το χιόνι κατεβεί στα 400 μέτρα, έχει αποτύχει. Αν την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια Περιφέρεια σε περιοχές με υψόμετρο 800 μέτρων αντί για χιόνι πέσει βροχή, τι έχει κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. --Αν προβλέψει κάποιος ότι θα χιονίσει σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο π.χ. πάνω από 600 μέτρα και κάπου το χιόνι κατεβεί στα 400 μέτρα, έχει αποτύχει.--
      Θα συμφωνουσα αν μιλαμε γενικα. Στο συνολο των περιπτωσεων.

      Σε τελειως οριακες καταστασεις οπως σημερα, με τις ψυχρες αεριες μαζες να ακροβατουν στα 850 hPa πχ, μεταξυ θερμοκρασιων λιγο πανω και λιγο κατω των 0 βαθμων Κελσιου και το πικ της ψυχρης εισβολης εκει την ωρα του υετου να ειναι -1 °C με -1.5, και στα 925 hPa να ειναι απο 0 °C ως +1.5 °C περιπου την ιδια χρονικη στιγμη, και να υπαρχουν τρομερες διαφορές εναλλαγης χιονιου στην ιδια περιοχη καθε 2λεπτο και περιοχες τοσο κοντα και υψομετρικα και σε οριζοντια αποσταση να εχουν μεγαλη διαφορά, δεν ειναι προβλεψιμο ολο αυτο απο τα παροντα καιρικα μοντελα.

      Να ξανααναφερω χαρακτηριστικα καποια γεγονοτα απο εδω απο τα προαστια της πολης της Θεσσαλονικης:
      Σε εμενα(6 χιλιομετρα ανατολικα του Λευκου Πυργου) στα 340 μέτρα υψομετρου, για κανενα 4ωρο πρεπει να υπηρξε εναλλαγη χιονονερου, βροχης και καθαρου χιονιου καποιες εκατονταδες φορες χωρις υπερβολη.
      Υπηρξε χρονικη περιοδος 1μισης περιπου ωρας οπου εδω ειχε βροχη ή χιονονερο και 700 μέτρα μακρια μου και σε υψομετρο μολις 28 μέτρων παραπανω(368 μέτρα) χιονιζε συνεχως. Στα δε 420 μέτρα υψομετρου γυρω στο 1.5 χιλιομετρο οριζοντια αποσταση μακρια μου, ειχε και χιονοστρωση και χιονιζε συνεχως. Τελικα καταφερε ολικη χιονοστρωση στα 450 μέτρα και πανω.
      Αυτα δεν προβλεπονται.

      Η χιονοπτωση στα 500 μέτρα στην βορεια Θεσσαλονικη(οχι στα προαστια της πολης) αρχισε γυρω στις 9:15 το πρωι οταν η θερμοκρασια στα 850 hPa ηταν στους 0 °C αν εμπιστευτουμε το GFS(μιας και τα υπολοιπα δινουν θετικο στρωμα θερμοκρασιας +1 °C εκει περα) και στα 925 hPa ηταν στους +3.5 °C αν εμπιστευτουμε την συμφωνια επ' αυτου GFS και ICON. Μοιαζει αθλος η χιονοπτωση στα 500 μέτρα υψομετρου, αλλά εχει ξαναγινει απειρες κυριολεκτικα φορες λογω Βαρδαρη αφου ξηραινει και ψυχραινει την κατω τροποσφαιρα(κατω των 800-1000 μέτρων) δημιουργωντας ικανες συνθηκες επιβιωσης της νιφαδας.
      Η χιονοπτωση κατεβηκε ως υψομετρο 300 μέτρων επιβεβαιωμενα απο εμενα, και βασει αναφορων αξιοπιστων ατομων εθεαθησαν και νιφαδες ως τα 220 περιπου μέτρα υψομετρου. Για προαστια πολης Θεσσαλονικης αυτα.

      --Αν την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια Περιφέρεια σε περιοχές με υψόμετρο 800 μέτρων αντί για χιόνι πέσει βροχή, τι έχει κάνει;--

      Συνεβη και αυτο σημερα σε Θεσσαλονικη. Και καταλαβαινω το ποιντ. :)
      Για αυτο εξαλλου πρεπει να ειμαστε σχετικα λεπτομερεις στις προγνωσεις και οχι ΥΠΕΡ-γενικολογοι οπως η ΕΜΥ πχ.
      Απο την αλλη η λεπτομερεια συνεπαγεται μεγαλυτερη πιθανοτητα αποτυχιας αλλά τι να κανουμε. :)
      Δεν μιλαω για λεπτομερεια του τυπου θα χιονισει στα 80 μέτρα της πολης της Θεσσαλονικης ή οχι, και αν ναι πόσα εκατοστα θα βαλει περιπου?
      Αυτα παροτι ειναι προγνωστικη προκληση, πλεον δεν μου αρεσουν.

      Η δικη σας απαντηση στην ερωτηση σας ποια ειναι? :) Παροτι καταλαβαινω οτι ειναι διδακτικο-ρητορικη η ερωτηση και δεν χρηζει απαντησης.

      Διαγραφή
    2. Eχει επιτύχει γιατί η πρόβλεψη αφορά κάποιες περιοχές και όχι όλη την περιφέρεια..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Στην πρώτη περίπτωση, δεν το λες και αποτυχία.
      Στη δεύτερη περίπτωση, αν είναι γενικό στο σύνολο της Περιφέρειας, έχει αποτύχει. Αν όμως όχι στο σύνολό της, ε τι να κάνουμε; Να τα βάλουμε με το ανάγλυφο;

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα από τη χιονισμένη σήμερα Στοκχόλμη όπου αναμένεται θερμή εισβολή από τετάρτη ως και και σαββατο με θερμοκρασίες στους 6-7c να θυμίζουν τέλη Οκτωβρίου αρχή Νοεμβρίου .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν γνωρίζω τα μετεοχούγια της κεντρικής Μακεδονίας ,αλλά εάν αναφερόμουν στην περιοχή μου, και 'εχοντας κάποια ιδέα τι σημαίνει τοπική πρόγνωση καιρού στην Ελλάδα , και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μιλούσα για πλήρη αποτυχία ,αλλά για μία κατανοητή και συγγνωστή απόκλιση. ------=====Π.Α.
    Υ.γ. Δεν δίνεται βέβαια η χρονική απόσταση πρόβλεψης και εκδήλωσης των φαινομένων .

    "Κάπου το χιόνι ....." :περίπτωση ιδιαιτερότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τελικά είδαν και το 9άρι στιγμιαία Καραμπουρνάκι και Κορδελιό, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στο 7άρι. 8άρι Καρατζοβίτη είδε η πεδιάδα Γιαννιτσών-Ημαθίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στην Ήπειρο λέμε μια παροιμία...Ο παπάς από την πόλη η παπαδιά μολογαει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή