α) Με τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής διημέρου και τριημέρου χάνονται τα αίτια
των αιφνίδιων πλημμυρών. Οι εντάσεις δεκαλέπτου, εικοσαλέπτου και οι ωριαίες
εντάσεις είναι τα βασικά «κλειδιά».
β) Οι συγκρίσεις κακοκαιριών εντυπωσιάζουν, αλλά δεν προάγουν τη
μετεωρολογική γνώση. Το κοινό που εγώ βλέπω στις περιπτώσεις του Ντάνιελ, της
Βαλένθια, της Ρόδου, της Λήμνου κ.λπ. είναι μια γειτονική τεράστια δεξαμενή θερμότητας
και υγρασίας.
γ) Οι ανακοινώσεις περί νέας κακοκαιρίας εντός της εβδομάδας, συγκρίσιμης με τον Bora, γίνονται από μετεωρολόγους -εντός ή εκτός εισαγωγικών- που είτε θέλουν να εντυπωσιάσουν είτε δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τον πιο βασικό χάρτη της μετεωρολογίας, τον χάρτη των 500 hPa!
Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ για τις προγνώσεις σας (και του Φώτη βεβαίως) καθώς στον ορυμαγδό "μετεωρολογικών"προγνώσεων ακόμα και μείς οι αρχάριοι αναρωτιώμαστε μήπως όλοι αυτοί βλέπουν κάτι που εμείς δεν βλέπουμε πόσο μάλλον οι απλοί πολίτες.
Η κακοκαιρία που απομακρύνεται άφησε πολλά και ευεργετικά νερά σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τις περιοχές που ο ρυθμός βροχόπτωσης ηταν πολύ μεγάλος.
Ερώτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Turis και την Chiva (σταθμοί κοντά στη Βαλένθια) έπεσαν σε μία ώρα 184,6 και 160,0 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα. Γνωρίζει κάποιος αν ποτέ στην Ελλάδα σημειώθηκαν ωριαίες εντάσεις σε αυτά τα επίπεδα;
Με πάσα επιφύλάξη νομίζω πως κάποιος σταθμός στο Πήλιο (Μακρυνίτσα ή Ζαγορά, δεν είμαι σίγουρος) είχε καταγράψει στον Ντάνιελ κάπου τόσα χιλιοστά σε μια ώρα!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κε. Ζιακόπουλε και συγχαρητήρια για το υψηλό επίπεδο του blog σας. Ίσως μόνο η φίλη μας η "κλιμ--- ακρ--" θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα σας, καθώς φαίνεται να έχει άριστες σχέσεις με την τεχνική νοημοσύνη ! (και κακές σχέσεις με τις ανθρώπινες αξίες, δυστυχώς).
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας!
ΔιαγραφήΘα έλεγα ότι στη μεγάλη πλημμύρα στην πόλη της Σητείας τον Οκτώβρη του 2022 είχαμε παρόμοιες ραγδαιότητες,δυστυχώς ο σταθμός του αστεροσκοπείου στο νοσοκομείο βγήκε εκτός λόγω της έντασης των φαινομένων μάλλον,ο σταθμός στο αεροδρόμιο λέγεται ότι σταμάτησε να λειτουργεί στα 300mm,λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της πόλης στο χωριό Πισκοκέφαλο διάβασα ότι μέτρησαν σε αναλογικά 285 και 315mm μέσα σε λίγες ώρες,οι περισσότεροι με αναλογικά δεν κατάφεραν να μετρήσουν λόγω της υπερχείλισης των βροχόμετρων.
Η χειρότερη πλημμύρα απ'τη δεκαετία του 50,ενώ τα μοντέλα προέβλεπαν 20-40mm!! Πολύ τοπικό φαινόμενο σε ακτίνα 5-10χλμ περιμετρικά της πόλης,εμείς στος χωριό Μόχλος 30χλμ. δυτικότερα είχαμε 65-70mm μόνο.
Είχε πει ο δήμαρχος τότε ότι έπεσαν 1500mm(διαβάζοντας την λανθασμένη ένδειξη του σταθμού) και όλη η περιοχή το αναπαρήγαγε. Όσοι ασχολούνται πάντως συμφωνούν ότι έπεσαν 300-350 αυτές τις ώρες.
Θα αναφερω τα 3 ανωτερα καταγεγραμμενα ρεκορ (συνεχομενου φυσικα) 30λεπτου και 60λεπτου για Ελλαδα:
Διαγραφή30 λεπτα: 88.8 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 05-09-2023)
30 λεπτα: 79.4 mm (Σεττα Ευβοιας 09-08-2020)
30 λεπτα: 58.0 mm (Σαμοθρακη 25-09-2017)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ: 30 λεπτα: 280.0 mm (Σικεσου Κινα 03-07-1974)
60 λεπτα: 161.8 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 05-09-2023)
60 λεπτα: 134.0 mm (Σεττα Ευβοιας 09-08-2020)
60 λεπτα: 103.0 mm (Σαμοθρακη 25-09-2017)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ: 60 λεπτα: 401 mm (Σανγκτι Κινα 03-07-1975)
(Ασχετο αλλά ενδιαφερον παντα εχει και το εξωπραγματικο ρεκορ 42 λεπτων των 305.0 χιλιοστων στο Χολτ του Μισουρι των ΗΠΑ το 1947 σε μια αδιανοητη θερινη καταιγιδα.)
Το ενδιαφερον με το Τuris σε Βαλενθια ειναι οτι επιασε τοτε(29-10-2024) οπως ειπατε σε 60 (συνεχομενα) λεπτα 184.6 χιλιοστα υετου αλλά και λιγο μετα ξαναειχε ενα αλλο διάστημα 60 (συνεχομενων) λεπτων με 179.4 χιλιοστα υετου!!
ΔιαγραφήΑυτα γινονται οταν τα νερα φλεγονται. :)
Μελετη πχ του 2023(ακομα δεν εχει δημοσιευθει αλλά ετυχε να μου την δωσουν) δειχνει οτι οι κυκλωνες(γενικα, οχι απαραιτητα αυτοι με τροπικα χαρακτηριστικα) σε δυτικοκεντρικη Μεσογειο, φερνουν 20 % με 30 % παραπανω υετο απο καταιγιδες(convective υετο δηλαδη) λογω κλιματικης αλλαγης.
Φυσικα δεν υπαρχει κανενας λογος να μην ισχυει αυτο και για εμας στην Ελλαδα που ειμαστε ολο θαλασσα επισης.
Αν υπάρχει κάποιος σταθμός που θα μπορούσε να έχει πιάσει παραπλήσια νούμερα μάλλον θα είναι στα Θεοδώριανα Άρτας το 2021.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρις να ειμαι σιγουρος κυριε Ζιακοπουλε, η Σεττα στην Ευβοια εχει το ρεκορ στην Ελλαδα, αν θυμαμαι καλα περιπου 135 χιλιοστα.Το ειχα διαβασει σε αρθρο πριν 2-3 χρονια οποτε δεν ξερω αν επειδη μεσολαβησε ο Ντανιελ ξεπεραστηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνοπτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Οι θεσσαλονικείς το ΣΚ είχαν δύο πρωτόγνωρα φαινόμενα...ανατολικό 10 BF 90 mm και το μετρό.
β)Υετικά η θεσσαλονικη είναι στα 300 mm (μέσο ετήσιο 450mm) ,το Ανω Βόιο στα 456 mm (μέσο ετήσιο 650 mm) εμπομένως η λέξη ανόβρία έχει μόνο εργαλειακή χρήση στα Μ.Μ.Ε. για να ασκήσουν πληρθωριστικές πιέσεις όπου γουστάρουν (πρόσοχή άλλο το υετικό έλειμα που υπάρχει αλλά με ποσοστά πλέον 25 με 30 τοις εκατό)
γ)Μαζί με την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ βάζω και θέμα των radar εγκαιρης προειδοποίησης ,δεν γίνεται να παρουσιάζεσαι ο ο σταυροφόρος της πολιτικής προστασίας και να τα αφήνεις αυτά,όσο για την κίτρινη κάρτα του κυρίου Ζιακόπουλου...ε άμα μιλάνε οι γεωλόγοι σεισμολόγοι...για τον καιρό αυτά γίνονται.Με το συμπάθιο κιόλας."θωμάς"
Η προμήθεια των ραντάρ και του άλλου εξοπλισμού "Θωμά" έχει δρομολογηθεί. Προφανώς, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν. Πέρα από αυτό, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα nowcasting και αναπροσαρμογή του ισχύοντος συστήματος έκδοσης και διασποράς των προειδοποιήσεων για ακραία φαινόμενα. Θα χρειαστούν ακόμα: νέες θεσμοθετημένες διαδικασίες και συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ενημέρωση του κοινού και συνέπεια από τους ανθρώπους που το ενημερώνουν. Δεν μπορείς να λες σημαντικά πράγματα για τη ζωή των πολιτών, αποποιούμενος την ευθύνη των λεγομένων σου.
ΔιαγραφήΜε όλο τον σεβασμό αλλά σοβαρή ανομβρία αντιμετωπίζουν πολλά μέρη της Ελλάδας με μεγάλο πληθυσμό.
ΔιαγραφήΑφήνω εκτός την Αττική που οι περισσότεροι της σταθμοί δεν έχουν ΚΑΝ ξεπεράσει τα 200mm και ειδικά το κεντρο είναι με το ζόρι στα 150 και κάτι. Η Ξανθη και ο Εβρος Επίσης. Και βεβαιως η Κρήτη όπου το ανατολικό της κομμάτι μετά βίας ξεπέρασε μόλις τώρα τα 100mm (ιεραπετρα, Σητεια). Ακόμα και εμείς οδεύουμε στο πιο ξηρό ετος όλων των εποχών στα Χανιά με μέσο όρο 640mm και συνολικό υετο μέχρι στιγμης από 280 μέχρι 350 τοπικά.
Όποτε μάλλον για πρώτη φορά ναι δεν πρόκειται για τρομολαγνία αλλά για απόλυτη αλήθεια!!
Γιάννης-Χανιά
Έτσι είναι Γιάννη όπως τα λες τουλάχιστον εδώ στην Θράκη και σίγουρα στην Κρήτη που εσύ πολύ καλά γνωρίζεις. Ήδη δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας καθώς εδώ μετά την βροχή εδώ και δυο ημέρες ο ισχυρός ξηρός βορειοανατολικος άνεμος αέρας ξέρανε το έδαφος.
ΔιαγραφήΔεν αμφισβητώ ότι σημειακά...έχουμε υετικό έλειμα...όπως άλλωστε..και πλεόνασμα σε κάποιες περιοχές...αλλά ό όρος ανοβρία η ξηρασία δεν έχει εφαρμογή στην χώρα μας.(μπορεί να πάτε στις αρχές της δεκαετίας του 90 εκεί να δείτε τι έγινε).Από την άλλη σκεφτείτε γιατί οι κάμερες δεν πάνε να μας δείξουν τώρα την πρόοδο της στάθμης των φραγμάτων...που μας είχαν ζαλίσει τον Οκτώμβρη.Συγνώμη αν είμαι σκληρός και σας σέβομαι απόλύτα γιατί κάποιοι εχουν και τον πόνο του γεωργού...που δεν τον έχω εγώ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να με πείσετε ότι η κλιματική κρίση δεν εχει εργαλοποιθεί από όλους για να κερδοσκοπήσουν.'θωμάς"
ΔιαγραφήΘεωρώ δεδομένο δε ότι ο καιρός δεν εχει καμμία υποχρέωση να μας δίνει κάθε χρόνο τον ίδιο υετό το αντίθετο,για όλα τα υπόλοιπα θα συμφωνήσω...(ελειψη χιονιού στα ορεινά μας όπως παλιά κλπ)"θωμάς"
«Θωμά», «πριν αλέκτωρ φωνήσαι» επιβεβαίωσες τον νουνό σου. Όταν θα φθάσει η στιγμή να βάλεις το δάκτυλό σου «εις τον τύπον των ήλων», η Γη θα έχει γίνει «κρανίου τόπος».
Διαγραφήχιχιχιχ Κύριε Ζιακόπουλε έναν τίτλο...έχω και δίνω αγώνα να τον κρατήσω.."θωμάς"
ΔιαγραφήΠεριττό να πώ ότι ο Γιάννης από τα Χανιά αλλά και ο κ Στυλιανάκης μου είναι από τους πιο συμπαθείς εδώ μέσα...!!Η Θράκη έχει θέμα...καθώς με καμμία διάταξη δεν τα καταφέρνει όπως παλια...ίδωμεν.
--Δεν αμφισβητώ ότι σημειακά...έχουμε υετικό έλειμα...όπως άλλωστε..και πλεόνασμα σε κάποιες περιοχές...αλλά ό όρος ανοβρία η ξηρασία δεν έχει εφαρμογή στην χώρα μας.--
ΔιαγραφήΓιατι τι ειμαστε εμεις? Εξαιρεση και δεν μας ακουμπαει η ανομβρια? :)
Μεγαλη ανομβρια ειχαμε πριν τον Νοεμβριο σε ολη την Ελλαδα με μια κακιστη για τις περισσοτερες περιοχες(Ηπειρος και Ιονιο διασωθηκαν καπως Σεπτεμβρη και Οκτωβρη) υετικα χρόνια. Το δειχνουν ολες οι μετρησεις υετου και συγκριση με κλιματικα και ολοι οι δεικτες ξηρασιας(πχ SPI).
--Από την άλλη σκεφτείτε γιατί οι κάμερες δεν πάνε να μας δείξουν τώρα την πρόοδο της στάθμης των φραγμάτων--
Χρειαζονται αραγε καμερες το 2024?
Μπορεις να δεις και μόνος σου την κατασταση απο τις δορυφορικες εικονες και να κάνεις συγκριση με το παρελθον. Δωρεαν κιολας. Η κατασταση ηταν και ειναι ακομα δραματικη στα φραγματα και στις αποθηκες νερου(πχ λιμνες). Καλυτερευσε πολυ σε καποιες(οχι ολες) περιοχες με την Μπόρα αλλά μην αρνουμαστε το τι ισχυε λιγες μερες πιο πριν.
--που δεν τον έχω εγώ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να με πείσετε ότι η κλιματική κρίση δεν εχει εργαλοποιθεί από όλους για να κερδοσκοπήσουν.'θωμάς"--
Το μετεωρολογικο/κλιματικο κομματι και τι ισχυει εκει(οτι εχουμε ανομβρια), δεν εχει καμια σχεση με το τι κανουν οι πολιτικοι κλπ.
Το οτι προσπαθουν να κερδοσκοπησουν δεν αναιρει το γεγονος οτι ειχαμε τεραστια ανομβρια σε μεγαλο μερος της Ελλαδας φετος.
Ενδιαφερον εχει φετος σε αυτο το θεμα και η Κασος, οπου ο μετεωρολογικος σταθμος(απο το meteo.gr) στην Κασο και συγκεκριμενα στο Φρυ, την πρωτευουσα του νησιου, και πριν ερθει η κακοκαιρια Μπόρα ειχε γραψει ως τωρα για το 2024, ετησιο υετο 53.8 χιλιοστα μόνο!!
Τωρα με την Μπόρα εγραψε 10.0 χιλιοστα ως τωρα και πηγε στα 63.8 χιλιοστα ετησιο.
Κοντεψε να σπασει το πανελλαδικο μικροτερο συνολικο ετησιο ποσό υετου που εχει η Αιγινα με μολις 76.8 χιλιοστα υετου το 1914, αλλά τωρα με αυτα τα 10 χιλιοστα πιστευω θα παει πανω απο τα 90 χιλιοστα ετησιο μιας και το επομενο διαστημα αναμενεται καπως βροχερο.
Το πανευρωπαικο ρεκορ χαμηλοτερου ετησιου υετου το εχει μια περιοχη στην οροσειρα Sierra de Los Filabres στην Αλμερια της Ισπανιας, που ειναι και απο τις ξηροτερες περιοχες της Ευρωπης, μιας και τρωει ομροσκια απο παντου απο βορεια απο την οροσειρα Sierra de Los Filabres και απο νότια απο την Σιερρα Νεβαδα της Ισπανιας, οπου το υδρολογικο ετος Οκτωβριος 2004 - Σεπτεμβριος 2005 ειχε 52.3 χιλιοστα υετου μόνο!
(Υπαρχει και η καταγραφη απο εκει παλι για την υδρολογικη περιοδο 1998-1999 με 40.9 χιλιοστα υετου σε 12 μηνες, αλλά εκει τα δεδομενα για εναν μηνα(νομιζω Γεναρη 1999) τα θεωρω αναξιοπιστα και ετσι προσωπικα δεν το δεχομαι)
Αγαπητέ "Θωμά " της αμφιβολίας και της δυσπιστίας ,και καλά κάνεις, μου επιτρέπεις μια επισήμανση . Λες επί λέξει : " Η κρίση έχει εργαλειοποιηθεί από όλους για να κερδοσκοπήσουν ".
ΔιαγραφήΝα με συγχωρείς ,αλλά αυτό συνιστά γενίκευση , και οι γενικεύσεις σε παρόμοια θέματα .....δεν κάνουν καλό ! . -------====== Π.Α.
Κατ αρχήν εκτίμησα αρκετά...την προσπάθεια σου στην συνέχεια με τις καταγραφές μπράβο και φυσικά τα στατιστικά.Η παράθεση στα γραφόμενα μου ενδιαφέρουσα και θυμίζει διαδικασία ανταπόδειξης σε δίκη .Οσον αφορά τα διαλαμβανόμενα σου.
Διαγραφήα)Ξηρασία η ανομβρία δεν υπάρχει γιατί απλά ο υετός είναι αριθμός και αποτελεί αντικειμενική απόδειξη δλδ δεν επιδέχεται ανταπόδειξης,εάν τώρα ορίζεις ως ξηρασία τα 300 mm της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα 450 mm του μεσου ετήσιου υετού και χωρίς να κλείσει ο Δεκέμβης σεβαστό...απλά για μένα τπτ αλλο.
β)Οι κάμερες σπεύδουν να καταγράψουν κάθε καιρική ανωμαλία και μετά να την πλειστηριάζουν.Παραδείγματα εχω αφθονα όπως ότι η ανοβρία επηρέασε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί στέγνωσαν τα υδροηλεκτρικά ,τώρα γιατί δεν μας λένε τι κανουν τα υδροεηλεκτρικά?Και για να έχουμε και καλό ερώτημα...το τι θα κάνω εγώ και τι στοιχεία θα συλλέξω είναι δικιά μου δουλειά...προστακτική δεν γουστάρω.
γ)Η διάκριση της επιστημονικής κοινότητας με το τι κάνει η πολιτική ελίτ...δεν είναι δεδομένη ..για παράδειγμα ...σου λέω ότι η λέξη κλιματική κρίσ η αλλαγή είναι κάτι σαν το κλειδί για να εγκριθεί μία μελέτη /διατριβή...σε ένα Πανεπιστήμιο.
Ξέρω ξέφυγα αλλά προστακτική δεν δέχομαι από κανέναν "...."θωμάς"
Άνοιξε για λίγο ο καιρός στη Θεσ/νίκη, αλλά μέχρι το βράδυ θα ξανακλείσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την εμπειρία χρόνων πάνω στις εντάσεις των καταιγίδων(μέγας καταιγιδόφιλος γαρ) μπορώ να πω ότι ένας από τους τρεις σταθμούς στα τελευταία τρία χρόνια πιθανόν να έχει πλησιάσει αυτή την σπάνια ραγδαιότητα που είχαμε στη Βαλένθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεοδώριανα, Πήλιο και Εύβοια.
Αποδείξεις δεν μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή.
Φίλε Θάνο από Ρόδο,με κάλυψες απόλυτα.
Ειμαι και εγώ άνθρωπος που τα "χώνει" όταν χρειάζεται αλλά δεν μπορώ να μην βλέπω τα πράγματα αντικειμενικά και δίκαια.
Τα πράγματα στη Ρόδο θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα.
Η νέα σταδιακή επιδείνωση του καιρού από αύριο,εννοείται πως δεν θα έχει καμία σχέση με τον "Bora", αφού πρώτον δεν θα επηρεαστεί σημαντικά όλη η χώρα, και δεύτερον τα χιλιοστά που θα πέσουν θα είναι αρκετά συνηθισμένα και μόνο στα Επτάνησα και σε κάποια ανατολικά και νότια παράκτια τμήματα θα έχουμε πιο αξιόλογα η έντονα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.
Μην τρομοκρατούν πάλι χωρίς λόγο στα κανάλια και τα sosial.
Παρόλα αυτά από την ερχόμενη Κυριακή ίσως πάμε σε διάστημα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα, κατάσταση που θα επαναξιολογείται μέρα με την ημέρα.
Τέλος να σας πω ότι ο Νοέμβρης βγήκε κοντά στους μέσους όρους της εποχής θερμοκρασιακά πανελλαδικά και έτσι επιτέλους μετά από πολλούς πολλούς μήνες σπάει το θερμό σερί(το τονίζω πανελλαδικά και όχι τμηματικά).
Υετικά σε πολλές περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και των ανατολικών νησιωτικών τμημάτων πιάστηκε η και ξεπεράστηκε ο μέσος όρος ενώ άλλες περιοχές(ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο Κυκλάδες ανατολική Κρήτη) δεν τα κατάφεραν.
Ελαφρώς ψυχρότερος βγήκε ο Νοέμβριος του 2024 σε σύγκριση με τη δεκαετία 2010-19, αυτό γράφουν και οι συντάκτες του σχετικού άρθρου στο meteo.gr. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις (-0,9 βαθμοί) καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και οι μικρότερες στην Πελοπόννησο και την Κρήτη (-0,1), όπου σταμάτησε, πάντως, το σερί των 16 μηνών οι οποίοι ήταν θερμότεροι από τα κανονικά τους επίπεδα.
ΔιαγραφήΨυχρότερες κατά -0,6 και -0,7 βαθμούς αντίστοιχα ήταν και η Στερεά και η Θεσσαλία τον φετινό Νοέμβριο και οριακά (-0,2β.) και η Ήπειρος. Σύμφωνα, τώρα με το effis πλεόνασμα βροχών αναμένεται μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.
Σχετικά με τις πλημμυρισμένες περιοχές, τώρα, αύξηση της θνησιμότητας παρατηρείται ακόμα και μήνες μετά και ειδικά τις πρώτες 3-6 βδομάδες από το πέρας των φαινομένων, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε 34 χώρες από το 2000 και μετά. Οι βασικοί λόγοι είναι οι μολύνσεις από μαύρη μούχλα και άλλα παθογόνα, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης σε δομές και υπηρεσίες υγείας. Για αυτό είναι αξιέπαινοι οι διασώστες που παραμένουν στη Ρόδο και πλέον μεταφέρουν και νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση.
https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/meleti-oi-plimmyres-einai-epikindynes-gia-tin-ygeia-akoma-kai-mines-meta-tin-ypoxorisi-ton-ydaton/
Σταμάτα να με αμφισβητείς εφόσον δεν με έχεις ρωτήσει πρώτα από που έχω αντλήσει στοιχεία.
ΔιαγραφήΔεν αναφερόμαστε στο διάστημα 2010 με 2019 καθώς δεν είναι σωστό για συγκρίσεις.
Αναφέρομαι σε εύρος πεντηκονταετίας όπως είναι και το ορθό.
Υετικό έλλειμμα είχε και η Θράκη αλλά και η ανατολική Κρήτη που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω, εδώ βάση επίσημων σταθμών.
Καλησπέρα από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής, ήλιος από τις προσημβρινες ώρες μετά από αρκετές ημέρες στην περιοχή μας. Για εμάς τι σύστημα που πέρασε όπως και ο Αλέξανδρος έδωσαν ευεργετικά ποσά υετού, 298 χλστ μέτρησε ο σταθμός σε τέσσερα εικοσιτετράωρα συνεχούς βροχόπτωσης. Ειδικά τα 228 χλστ ημερήσιου υετού την Κυριακή πρέπει να αποτελούν ρεκόρ ημερήσιου υετού του σταθμού. Γενικά ο συνολικός υετός μας έχει ξεπεράσει τα 800 χλστ κατι που έχει αρκετά χρόνια να συμβεί..Σε σχέση με το πόσο υετού και τους ισχυρούς ανέμους που το συνόδευσαν τα προβλήματα ήταν σε λογικά πλαίσια, ευτυχώς μόνο διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κάποιοι δρόμοι κλειστοί για λίγο λόγω πτώσης δέντρων και φυσικά αρκετά υπόγεια όπως και τ δικο μου Ευτυχώς δεν κινδύνευσαν άνθρωποι., δυστυχώς υπήρξε θάνατος ανθρώπου στη Ένα σύστημα που από ότι φαίνεται έδωσε υετό σε όλη τη χώρα και αρκετά χιόνια στα βουνά. Μακάρι να συνεχίσει ο Δεκέμβρης να έχει συνεχείς διαταραχές όπως και φαίνεται ώστε να βράζουν ικανοποιητικά όλες οι περιοχές που είναι αδικημένες υετικα μέχρι τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα από τη λευκή σήμερα Στοκχόλμη όπου τα ξημερώματα η χιονόπτωση άφησε 3-4 εκατοστά χιονοστρωση σαν ντεκόρ .Ο βοριάς φέρνει ολικό παγετό για λίγες μέρες αλλά ακόμη ο χειμώνας δεν έχει έρθει ολοκληρωτικά.Μακης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λέει ο αγαπητός συνάδελφος Γιάννης, είναι υπερβολικό και πάντως πρόωρο, αφού ο Δεκέμβρης μόλις μπήκε και η ετήσια βροχή που αναφέρει σε απόλυτες τιμές αναφέρεται σε 11μηνη περίοδο. Ηδη το σύνολο του υετού στα Χανιά για την περίοδο αυτή είναι 303 χιλιοστά (σταθμός ΜΕΤΕΟ κέντρου Χανίων), ενώ τα έτη 1990 και 1995 (βροχή 12μηνης περιόδου) είχε ανέλθει σε αρκετά λιγότερα, με τη διαφορά όμως ότι τότε τα αμέσως προηγούμενα έτη δεν χαρακτηρίζονταν από βροχοπενία, όπως τώρα. Και οπωσδήποτε δεν πρόκειται για την ξηρότερη περίοδο "όλων των εποχών", ας μην αναφερθούμε στις ιστορικές καταγραφές, που και χωρίς τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής αποδίδουν γλαφυρά την απόγνωση λόγω ξηρασίας. Η οποία σχεδόν πάντα πρέπει να ήταν τοπική για την Κρήτη (και το Αιγαίο), αφού συνοδεύονταν από συνεχείς νότιους ανέμους που για την Κρήτη είναι γενικά ξηροί αλλά για την ηπειρωτική Ελλάδα βροχοφόροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα δίκιο το έχετε φίλτατε πάντως.
ΔιαγραφήΓια το αεροδρόμιο των Χανίων η ξηροτερη χρόνια με διαφορά( όπως και σχεδόν για ΟΛΗ την Ελλάδα τότε) ήταν το 1990 με 259(!!!)mm βροχης,το 1995 με 280mm και βεβαια το 1992 με 333mm.
Σίγουρα η δεκαετία του 90 ήταν όντως η ξηροτερη για το μεγαλυτερο κομμάτι της Ελλάδας αν και αν συγκρίνουμε τις τωρινές με τις τότε θερμοκρασίες θα κλάψουμε αφού η μεση θερμοκρασία εκείνη την εποχή ήταν στους 18 βαθμούς και φέτος έχει ξεπεράσει τους 20.
Σίγουρα διανύουμε έναν ακόμη κύκλο ξηρασίας μετά το peak του 2019 όπου καταγράψαμε 1.100mm.
Θα έχει ενδιαφερον η κατάσταση από εδω και πέρα.
Όπως επίσης ενδιαφερον έχει το γεγονός ότι το κεντρο της Αθήνας όπως δείχνουν όλα θα κλείσει για 5η συνεχόμενη χρόνια με ετήσιο υετο κάτω των 300mm!!!!
Μιλάμε για κανονική στέπα όχι αστεια!
Γιάννης- Χανιά
Για την Ανατολική Κρήτη τα πράγματα είναι όντως δραματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Πολύ καλά και χρήσιμα όλα τα μέσα εξοπλισμού και αναγκαία η αναβάθμιση τους για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών. Γνώμη μου όμως είναι πως από μόνα τους δεν αρκούν, εάν δεν συνδυαστούν και από μια σειρά άλλον ενεργειών όπως, επισήμανση και χαρτογράφηση των επικίνδυνων κατά τόπους περιοχών όπως αυτές οριστούν από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι χείμαρροι, περιοχές που λιμνάζουν νερά καθώς και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Έτσι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για τους παράγοντες κινδύνου κάθε περιοχής που επισκέπτονται ή ανήκουν. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ιστοσελίδες των περιφερειών και των Δήμων. Επίσης διά μέσο της εκπαίδευσης(σχολείο, οικογένεια και άλλους θεσμούς) αλλά και επαφής με την φύση οι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο έτοιμοι, να αξιολογήσουν τις πληροφορίες που θα τους δοθούν και να αποφύγουν τους κινδύνους. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν χρόνο, πιστεύω όμως πως αξίζει τον κόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτης
Συμφωνώ απολύτως, Παναγιώτη.
ΔιαγραφήΗ κατάσταση στην ανατολική Κρήτη δεν είναι τόσο καλη. Θα το περιγράψω με δύο τρεις προτάσεις και θα κάνω ένα μεγάλο διαλλειμα...μέσος ετήσιος υετός 150-200μμ. Από την τελευταία κακοκαιρία έβρεξε μόνο το Σάββατο για 30 λεπτά. 8-10 μμ κατά μέσο όρο. Καλύτερα τα πήγε η Ιεράπετρα με την σαββατιατικη καταιγίδα πήρε σχεδόν 30μμ. Δεν φαίνεται να λαμβάνει η ανατολική Κρήτη σχεδόν τίποτα από το χαμηλό που θα περάσει νότια της τις επόμενες μέρες. Η άνοδος του υποτροπικου από την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να έχει πρωτόγνωρη διάρκεια και ένταση και ίσως "κλέψει"για την Κρήτη το πρώτο 15ημερο (τουλάχιστον) του Δεκέμβρη. Θερμοκρασιακά η Κρήτη και ειδικά η βόρεια ίσως έχει συνεχείς νοτιαδες για ένα δεκαήμερο και μέγιστες 23αρια+. Καλή συνέχεια σε όλους με καλές και ποτιστικες βροχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατάσταση με τους διάφορους "προγνώστες" έχει καταντήσει μάστιγα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεχιζόμενες αναρτήσεις για ψυχρούς Αρμαγεδώνες που από όσα ισχυρίζονται βασίζονται σε προγνωστικά μοντέλα και δημιουργούν εντυπώσεις!
Ο περισσότερος κόσμος δε μπορεί να εξηγήσει τα διάφορα καιρικά μοντέλα και είναι λογικό να επηρεάζεται!
Πιστεύω η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και ίσως πρέπει να εξεταστεί το θέμα αρμοδίως!
Ευτυχώς υπάρχει και η διέξοδος του μπλογκ σας και να είστε καλά για τη προσπάθεια όλοι σας !
Μακάρι να μπαίνει όλο και περισσότερος κόσμος εδώ μέσα για να ενημερώνεται σωστά το κατά δύναμιν βέβαια!
Γιώργος Ζωγράφου!
Αν μου επιτρεπετε κυριε Ζιακοπουλε να κανω μια υετικη, και οχι μόνο, συνοψη της κακοκαιριας Μπόρα καθως και των αλλων 2 πολυ μεγαλων περυσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην κακοκαιρια Μπόρα που μας περασε ειχαμε προχθες Κυριακη 24ωρο ημερησιο υετο, 434.8 mm σε Σιμωνοπετρα σε Χαλκιδικη, 1ο ποδι κοντα σε Φουρκα Χαλκιδικης 397.3 mm και πιο ανατολικα σε Κασσανδρεια Χαλκιδικης 222 mm, σε Νεοχωρι Χαλκιδικης 202.2 mm και δίπλα του 203.5 mm στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης και 194.8 mm σε Ορμυλια Χαλκιδικης και 177.6 mm σε Μεταμορφωση Χαλκιδικης, 169.4 mm στο Μοδι Θεσσαλονικης, 120-177 mm σε Κατερινη Πιερίας, 252.0 μμ σε Λιτοχωρο Πιερίας, επισης Λιτοχωρο Πιερίας αλλος σταθμος 238.0 mm, σε Κισσαβο και 241.4 mm, 140-170 μμ σε Ναουσα και 236.0 μμ Ριζωματα Ημαθιας, σε Ροδο 160.0 χιλιοστα, ενω προχθες Σαββατο ειχαμε σε Ροδο(ΕΜΥ) 236.8 mm, επισης σε Ροδο απο το meteo.gr 177.4 μμ, σε Νεοχωρι Χαλκιδικης 207.6 mm, δίπλα σε Παλαιοχωρι Χαλκιδικης 152.7 mm, σε Λημνο 175.0 mm και σε Θασο 159.2 mm.
Μεγαλυτερο συνολο υετου κακοκαιριας ειχαμε σε Χαλκιδικη και Πιερία με περιοχες να καταγραφουν λιγο πανω απο τα 400 χιλιοστα.
Συνολο 4ημερου σε Σιμωνοπετρα Χαλκιδικης 561.8 mm, σε Νεοχωρι Χαλκιδικης 455.8 mm, δίπλα σε Παλαιοχωρι Χαλκιδικης 391.0 mm, σε Σκαλα Φουρκας σε 1ο ποδι Χαλκιδικης 495.6 mm, σε Λιτοχωρο Πιερίας 411.5 και Λιτοχωρο Πιερίας αλλος σταθμος 366.1 mm και στην Ροδο(meteo.gr) 342.8 mm.
Σε εμένα προαστια της πολης της Θεσσαλονικης επεσαν(DAVIS σταθμος καλιμπραρισμενος φυσικα) 7.6 mm την Παρασκευη, 76.4 mm το Σαββατο, 107.8 mm την Κυριακη και 17.8 μμ Δευτερα για ενα συνολο 209.6 χιλιοστων.
Εξοχως σπανιο τα 200 χιλιοστα συνολο κακοκαιριας για εδω περα το Φθινοπωρο. Και ολα αυτα χωρις καταιγιδες με 7-35 mm/h ραγδαιοτητες, απλως εβρεχε ΣΥΝΕΧΩΣ χωρις σταματημο. Το ιδιο περιπου συνεβη και σε Χαλκιδικη και αλλες περιοχες, δεν ειχαμε μεγαλες ραγδαιοτητες σχεδον καθολου. Ενταξει εξαιρεσεις χρονικες υπηρχαν εκει στα πόδια Χαλκιδικης αλλά πολυ μικρο μερος ηταν με μεγαλες ραγδαιοτητες πανω απο 100 mm/h πχ.
Σε εμενα εριξε τοσο υετο διοτι το θερμο και το συνεσφιγμενο αργοτερα εφτασε πολυ βορεια και υπηρχε το πληρως υετοφορο ΝΑ στριμ για εδω περα, ενω την Δευτερα κατι τσιμπησαμε και απο την γενικευμενη συγκλιση σε Θερμαϊκο.
Βεβαια για εμενα ηταν καλη κακοκαιρια γιατι ολα αυτα(κυριως Παρασκευη-Κυριακη) ηταν με συνοδεια ασταματητου ανατολικου 6-8 μποφορ με ως και 10ρες ριπες.
Στο δε Μοδι Θεσσαλονικης εριξε 288.2 mm συνολο, πραγματα πολυ σπανια(πανω απο 150 χιλιοστα συνολο κακοκαιριας για Φθινοπωρο) για Θεσσαλονικη.
Part 1
Η Μπόρα ηταν μια δικαιη κακοκαιρια για την Ελλαδα με τον υετο να πεφτει αρκετος σχεδον παντου, σε πληρη αντιθεση με τον Ελίας αλλά και σε καποιο βαθμο και με τον Ντανιελ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ντανιελ βεβαια ηταν ανυπερβλητος στο θεμα ποσοτητων υετου αλλά και ραγδαιοτητων υετου αφου εσπασε σχεδον ολα τα ρεκορ. Λογικο ομως αφου ηταν αρχες Σεπτεμβρη, οι θαλασσες εβραζαν κυριολεκτικα σε σχεση με τωρα(τελη Νοεμβρη εξαλλου) αλλά και ειχαν και υψηλοτερες τιμες απο τα κλιματικα ετσι και αλλιως, οπότε και υπηρξαν πολυ πολυ ισχυροτερες καταιγιδες σε σχεση με τωρα οπου τα νερα σε Χαλκιδικη πχ επεσαν με σχετικα μικρες ραγδαιοτητες και απλως εβρεχε συνεχως για παρα πολλες ωρες(ενα 2ημερο περιπου).
Πιθανολογω, και ειναι πολυ βασιμη υποθεση, οτι εαν ερχοταν φετος Σεπτεμβρη αυτο το συστημα ακριβως οπως ηρθε τωρα, και οπου δεν ηταν τα νερα στο κεντρικο και βορειο Αιγαιο οπως περυσι στον Ντανιελ καπου 1 °C με 1.5 °C πιο θερμα, αλλά φετος αρχες Σεπτεμβρη ηταν 2.5 °C με 3.5 πιο θερμα απο τα κανονικα, τοτε τα πραγματα σε Χαλκιδικη καθως και σε πολλα άλλα μερη θα ηταν πολυ δραματικοτερα, με εξωφρενικες καταιγιδες και τα 500 χιλιοστα σε Χαλκιδικη θα πλησιαζαν τιμες Ντανιελ με 1000ρια κλπ.
Η τυχη φυλαξε την Ελλαδα σε αυτο το θεμα Σεπτεμβρη και Οκτωβρη και δεν εφερε κανενα δυνατο καιρικο συστημα τοτε που εβραζαν τα νερα και τα πηγε σε Ισπανια, Γαλλια και Ιταλια.
Η Μπόρα επισης συνοδευτηκε και με ψυχρη μεταφορα αρχικα σε βορεια Ελλαδα που εδωσε πυκνες και μεγαλες σε υψη χιονοπτωσεις στα βορεια και βορειοδυτικα ορεινα της οπως και της Πινδου, οπως και στην πολη της Φλωρινας.
Ειχε δηλαδη και την πινελια του χειμωνα ως κακοκαιρια.
Part 2
Για τον Ντανιελ ενταξει τι να πουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕριξε σε 24 ωρες(σε διαφορετικες μερες, Τριτη σε ανατολικη και Τεταρτη δυτικοκεντρικη Θεσσαλια) γενικευμενα 400-700ρια σε Θεσσαλια σε αμετρητους σταθμους(τα παραθετω κατω).
Και ειχε και αδιανοητες ραγδαιοτητες οπου εσπασε ολα σχεδον τα πανελλαδικα ρεκορ ραγδαιοτητων βροχης για διάφορα χρονικα διαστηματα.
Οσον αφορα στην υπολοιπη Ελλαδα πλην Θεσσαλιας που εγινε ο θρυλικος χαμος, εβρεξε και σε αρκετες αλλες περιοχες παρα πολυ καλα αν και αφησε και ενα μερος της ηπειρωτικης Ελλαδας και σχεδον ολη την νησιωτικη Ελλαδα πλην Ιονιου, παραπονεμεμη υετικα.
Μεγαλυτερο συνολο υετου κακοκαιριας ειχαμε σε παρα πολλες περιοχες της Θεσσαλιας απο 500 εως και 1200 περιπου χιλιοστα.
Πχ ειχαμε συνολο 4ημερου σε Μακρινιτσα Μαγνησιας 1235.4 χιλιοστα, σε Ζαγορα Μαγνησιας 1095.6 χιλιοστα, σε Καρδιτσομαγουλα Καρδιτσας 969.7 mm, σε Πορταρια Μαγνησιας 958.5 mm, σε Φυλλο Καρδιτσας 962.1 mm, κλπ.
--------------------------
Ο δε Ελίας ηταν κυριως Θεσσαλιας, Φθιωτιδας, Ευρυτανιας, Φωκιδας και Ευβοιας πολυ μεγαλη κακοκαιρια. Στις υπολοιπες περιοχες ηταν ειτε μια τυπικη κακοκαιρια ειτε δεν εβρεξε καθολου.
Στον Βολο Μαγνησιας εριξε 300 χιλιοστα βροχης σε περιπου 14 ωρες και 356.9 mm σε 24 ωρες, ενω στην βορεια Ευβοια εριξε επισης σε Ιστιαια 258.1 mm σε 1 μερα και πανω απο 400 χιλιοστα στο 4ημερο της κακοκαιριας Ελίας.
Μεγαλυτερο συνολο υετου κακοκαιριας ειχαμε σε βορεια Ευβοια με μια περιοχες να καταγραφουν λιγο πανω απο τα 400 χιλιοστα.
Συνολο 4ημερου σε Ιστιαια Ευβοιας 494.4 mm και Γαλατσαδες Ευβοιας 347.0 mm.
Part 3
Μετεωρολογικα ο Ντανιελ ηταν πολυ σπανιος και ξεκινησε με την ανοδο ενος πολυ ασυνηθιστου ως προς την μεγαλη δυναμικη του για την εποχη(αρχες Σεπτεμβρη) ισχυροτατου ριτζ στην κεντρικη Ευρωπη(που εδωσε χιλιαδες θερμα ρεκορ στις χωρις της κεντρικης Ευρωπης) και καθοδο ταυτοχρονα ενος αυλωνα στα Βαλκανια απο οπου εκει βορειως της Ελλαδας αποκοπηκε ενα ανωτερο χαμηλο μεσης τροποσφαιρας(ψυχρη λιμνη).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο οποιο κατηφορισε προς τα νότια-νοτιοδυτικα στο Ιονιο την Τριτη 5 του μηνος, εχοντας φτιαξει και ενα βαρομετρικο χαμηλο στην επιφανεια το οποιο απο την Τεταρτη (6 του μηνος) το πρωι και μετα προσπαθουσε να παρει εβρισκομενο και στις ζεστές θαλασσες νοτιοδυτικως του Ιονιου και τροπικα χαρακτηριστικα(θερμο πυρηνα) και τα καταφερε απο απογευμα της Τεταρτης και μετα, κατι που εφερε(μαζι με το πανισχυρο ριτζ και τον συνοδευομενο πολυ ισχυρο αντικυκλωνα του βορειως της Ελλαδας) ενισχυση της βαροβαθμιδας και συντηρηση της ισχυρης συγκλισης στην Θεσσαλια με αποτελεσμα τις συνεχιζομενες επιμονες ισχυρες βροχες στην Ελλαδα δινοντας τρομερες πλημμυρες, οπου μετα κατηφοριζοντας ακομα πιο νότια και οντας πλεον κυκλωνας με τροπικα χαρακτηριστικα, εδωσε τρομερες πλημμυρες και στην βορεια Λιβυη(mε τα 398.0 χιλιοστα σε 6 ωρες απο το πανεπιστημιο Omar Al-Mukhtar, και συνολικα 414.1 mm για 24 ωρες - env ενας ιδιωτικος σταθμος δυτικοτερα κατεγραψε 540 χιλιοστα σε 24 ωρες!).
Η δε ψυχρη λιμνη που ηταν πολυ δυνατη για την εποχη, δεν επηρεαζοταν απο την κυκλοφορια και εμενε αταραχη εκει νοτιως της Ιταλιας και Ελλαδας σε εναν πολυ ισχυρο σχηματισμο rex blocking αφου ειχε ανεβει απο πανω της το ριτζ και οι υψηλες πιεσεις αφηνοντας την εκει "ησυχη", οπότε και διατηρουνταν και ο επιφανειακος κυκλωνας στην ιδια περιοχη για αυτο και επηρεασε την Ελλαδα τοσες μερες.
Ο Ελιας επισης σχετικα καπως σπανιος μετεωρολογικα λογω των πολυ υψηλων γεωδυναμικων υψων για τελη Σεπτεμβρη. Η Μπόρα δεν ειχε κατι τοσο σπανιο μετεωρολογικα.
Δινω στις εικονες και τον 4ημερο υετο: του Ελίας, της Μπόρα και του Ντανιελ σε ιδια κλιμακα, ενω επισης το ιδιο για τον Ντανιελ αλλά με αλλη κλιμακα για να ξεχωριζουν τα πραγματα καλυτερα αοφυ ο Ντανιελ ηταν εξωπραγματικος.
Μπόρα:
https://live.staticflickr.com/65535/54181781483_46d69994bf_o.png
Ελίας:
https://live.staticflickr.com/65535/54180623247_4631eca355_o.jpg
Ντανιελ:
https://live.staticflickr.com/65535/54181797954_862b14e8f2_o.png
Ντανιελ με αλλη κλιμακα:
https://live.staticflickr.com/65535/54181945445_742d061e1d_o.jpg
Part 4
Δινω εδω και τα ρεκορ ολων των εποχων Ελλαδας για μεγαλυτερες ποσοτητες 24ωρου υετου(αν καποιος ξερει καποιος αλλο αξιοπιστο ας μου το πει):
ΑπάντησηΔιαγραφή24 ωρες: 781.8 mm (Αργαλαστη Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 761.9 mm (Πορταρια Μαγνησιας 05-09-2023) (μπορει και 50 mm παραπανω αφου χαθηκε καποιες φορες η επικοινωνια σταθμου-κονσολας)
24 ωρες: 759.6 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 757.4 mm (Μακρινιτσα Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 732.6 mm (Κεφαλονια 18-09-2020)
24 ωρες: 619.8 mm (Καρδιτσομαγουλα Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 593 mm (Αγια Τριαδα Κισσαβου Λαρισας 28-10-1978)
24 ωρες: 590.3 mm (Φυλλο Καρδιτσας 06-09-2023)
24 ωρες: 555.0 mm (Μακρυχωρι Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 546.6 mm (Μυρινα Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 532.9 mm (Καρδιτσα νότια(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 514.4 mm (Σταυρός Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 503.2 mm (Μητροπολη Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 477.0 mm (Θεολογος Φθιωτιδας 29/30-09-2018(24 ωρες))
24 ωρες: 473.2 mm (Συκιες Λαρισας 06-09-2023)
24 ωρες: 471.2 mm (Παραγωγικο Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 06-09-2023)
24 ωρες: 469.1 mm (Βολος Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 465.6 mm (Καρδιτσα Μαγνησιας 06-09-2023)
24 ωρες: 462.3 mm (Πλατανιδια Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 450.8 mm (Βολος Μαγνησιας(ΕΑΑ) 05-09-2023)
24 ωρες: 450.6 mm (Σκιαθος 05-09-2023)
24 ωρες: 434.8 mm (Σιμωνοπετρα Χαλκιδικης 01-12-2024)
24 ωρες: 417.2 mm (Μακρινιτσα Μαγνησιας 10-12-2009)
24 ωρες: 416.3 mm (Περτουλι Τρικαλων 06-09-2023)
24 ωρες: 415.2 mm (Περτουλι Τρικαλων(ΕΑΑ) 06-09-2023)
Part 5
24 ωρες: 450.6 mm (Σκιαθος 05-09-2023)
ΑπάντησηΔιαγραφή24 ωρες: 434.8 mm (Σιμωνοπετρα Χαλκιδικης 01-12-2024)
24 ωρες: 417.2 mm (Μακρινιτσα Μαγνησιας 10-12-2009)
24 ωρες: 416.3 mm (Περτουλι Τρικαλων 06-09-2023)
24 ωρες: 415.2 mm (Περτουλι Τρικαλων(ΕΑΑ) 06-09-2023)
24 ωρες: 412.2 mm (Καστανια Τρικαλων 06-09-2023)
24 ωρες: 404.4 mm (Καρδιτσα Μαγνησιας(ΕΑΑ) 06-09-2023)
24 ωρες: 398.0 mm (Φαρσαλα Λαρισας 06-09-2023)
24 ωρες: 397.3 mm (Σκαλα Φουρκας Χαλκιδικης 01-12-2024)
24 ωρες: 392.8 mm (Γαρδικι Τρικαλων 28-10-2012)
24 ωρες: 384.3 mm (Ιτεα Λαρισας 06-09-2023)
24 ωρες: 380 mm (Αγια Τριαδα Κισσαβου Λαρισας 22-10-1994)
24 ωρες: 380 mm (Μεγαλη Παναγια Χαλκιδικης 7/8-10-2000(24 ωρες))
24 ωρες: 378.4 mm (Πεζουλα Καρδιτσας 06-09-2023)
24 ωρες: 374.6 mm (Ανηλιο Ιωαννινων 2023)
24 ωρες: 373.2 mm (Ασκυφου Χανιων 25-02-2019)
24 ωρες: 365.6 mm (Καρδιτσα Μαγνησιας 06-09-2023)
24 ωρες: 356.9 mm (Βολος Μαγνησιας 27-09-2023)
24 ωρες: 350.5 mm (Νεα Μηχανιωνα Θεσσαλονικης 6/7-09-2016)
24 ωρες: 342.2 mm (Κωφοι Μαγνησιας 05-09-2023)
24 ωρες: 327.9 mm (Βαρναβας Αττικης 14-12-2020) (Τοτε ο σταθμος εδινε τοσο, τωρα ομως δινει 308.9 mm)
24 ωρες: 327.4 mm (Ξυλοπαροικο Τρικαλων 06-09-2023)
24 ωρες: 320 mm με 350 mm (Σεττα Ευβοιας 09-08-2020) (121.0 mm καταγραφηκαν με εκτιμηση τουλαχιστον 200 χιλιοστων οτι χαθηκαν)
24 ωρες: 324.2 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 01-11-2019)
24 ωρες: 317.6 mm (Θεοδωριανα Αρτας 11-12-2021)
24 ωρες: 306.6 mm (Βολος Μαγνησιας(ΕΑΑ) 27-09-2023)
24 ωρες: 299.6 mm (Στενη Ευβοιας 09-08-2020)
Part 6/6
Μιας και έγινε αναφορά στην Κρήτη, να προσθέσω ότι τα μεγέθη μπορούμε να τα βλέπουμε και απόλυτα, αλλά και τηρουμένων κάποιων αναλογιών. Ναι, η Δυτική Κρήτη έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο ετήσιο υετό από την Ανατολική σε απόλυτες τιμές. Αν όμως η μείωση σε σχέση με τις κλιματικές τιμές υετού αγγίζει στην Ανατολική το 45% -50%, στη Δυτική κατά τόπους ξεπερνάει το 50% και φτάνει το 60%, ίσως και περισσότερο. Στα δυτικά της πόλης των Χανίων π.χ. ο ετήσιος υετός κλιματικά κινείται περίπου στα 700 χιλιοστά, αλλά αυτή τη στιγμή έχει μετά βίας πιάσει τα 300, ύστερα μάλιστα από δύο συνεχόμενες κακές χρονιές. Δεν είναι λοιπόν μικρή η ζημιά που έχει συμβεί στη Δυτική Κρήτη. Ίσως τελικά να είναι και χειρότερη, διότι η χλωρίδα του Νομού Χανίων είχε συνηθίσει σε άλλες, πιο υγρές και βροχερές συνθήκες τις προηγούμενες δεκαετίες. Τυπική περίπτωση οι καστανιές στα ορεινά των Χανίων, που κυριολεκτικά υποφέρουν τις τελευταίες χρονιές, καθώς είχαν μάθει στα πρωτοβρόχια και στην υγρασία από νωρίς-νωρίς, ακόμη και από Σεπτέμβριο. Στην Ανατολική αντιθέτως η χλωρίδα είναι σαφέστατα πιο ανθεκτική σε ξηρότερες συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν χρειάζονται και εκεί βροχές. Έτερον εκάτερον.
ΑπάντησηΔιαγραφή