Όλες του κόσμου οι Κυριακές λάμπουν στο χαμόγελο της Φύσης!

Με φόντο τον Ερύμανθο, του Ντίνου Παρασκευόπουλου. 
Οι χιονοκουρτίνες του Παγγαίου, του Κωστή Θεοδοσίου.

Λιβάδι Ελασσόνας, του Θοδωρή.

Στο Παναιτωλικό, του Φώτη Ματραλή.

Τοπίο με τον Πάρνωνα στο βάθος, του Λευτέρη Σταθόπουλου (23/12).

Στην Όθρυ, του Χρήστου Τσαντήλα.

Στον Θερμαϊκό, του Τρύφωνα.


 Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

54 σχόλια:

  1. Καλημέρα, Δάσκαλε κ καλή εβδομάδα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα από τη μουντή Στοκχόλμη που αναμένεται σήμερα τελευταία μέρα ζεστής μιας και από αύριο επιστρέφει ο χειμώνας που φέτος δεν είναι ορεξάτος ως τώρα .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες όλες οι φωτο σας. Ξεχωρίζω λίγο παραπάνω το Παγγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανάμεσα από τις υπέροχες φωτογραφίες, θα ξεχωρίσω τις χιονοκουρτίνες, που όταν παρατηρούνται στην αρχή των χιονοκακοκαιριών, μας δίνουν την χαρά της προσμονής και την ελπίδα, πως τα χιόνια μπορεί να κατέβουν και χαμηλότερα.
    Καλημέρα σας!
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ------Κρίμα για τον άχιονο Πάρνωνα ,παρ όλο που είναι ιδιαίτερα ευεπίφορος στον καιρό του βορείου ρεύματος΄.

    ------ Όταν η "διακονία " (προσφορά) μεταπίπτει σε "διακονιά" (ζητιανιά ).
    Διακονώ - διακονία - διάκονος .
    Διακονεύω - διακονιά - διακονιάρης.
    -----------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχες φωτογραφίες με εποχιακή εναρμόνιση επιτέλους!
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο29 Δεκεμβρίου 2024 στις 3:53 μ.μ.

    Καλησπέρα.Χρονια πολλά.Χριστός Ετέχθη.Καλή κι ευλογημένη χρονιά.Ο τίτλος πολύ αληθινός δάσκαλε.Πάντα οι Κυριακές είναι διαφορετικές γιατί έχουν κάτι από την Ανάσταση του Κυρίου.Εμεις εδώ είχαμε επιτέλους αρκετό νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όσους αγωνιούν για τα μελλούμενα...μπορώ να σας βεβαιώσω από τώρα..ότι στα κεντρικά του αμερικάνικου μοντέλου οι χειριστές κάνουν ένα ατελείωτο χριστουγενο/πρωτοχρονιάτικο πάρτυ και σίγουρα δεν πίνουν μόνο κ'οκα-κόλα η λεμονάδα.
    Δεν ξεχωρίζω φώτο...όλες είναι απόλαυση."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Θωμά κάντο μας πενηνταράκια αυτό που είπες για κάπου σε έχασα. Ξεχωρίζω το λιβάδι ελλασόνας!

      Διαγραφή
    2. Πάει το κρύο, κ. Νίκο. Έγινε εμιγκρές για Αμερική.

      Διαγραφή
    3. Aφήστε τα κύριε Χρήστο αρχίζουμε και ψάχνουμε τον ορισμό των Αλκυωνιδών...."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Γιατί δεν ρωτάς το άλλον? Για τους υπόλοιπους...οι οβιδιακές μεταβολές του Αμερικάνικου μοντέλου...με έχουν ήδη εκνευρίσει από τον Αυλώνα του ΣΚ καθώς μεχρι την Τετάρτη το έδειχνε να περνάει από πάνω μου και σε ένα τρέξιμο τον έστειλε στο Αιγαίο....όσον αφορά τα μελλούμενα και εδώ κάθε τρέξιμο είναι τόσο διαφορετικό που στο τέλος τα παρατάς,σε κάθε περίπτωση σε λίγες μέρες θα ξέρουμε ,.πάντως .για .να είμαστε δίκαιοι...το τελευταίο σενάριο του όπου θα βρισκομαστε στο θερμό τομέα της κυκλοφορίας....δεν είναι απίθανο.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραια η Χαρουλα Αλεξιου που παραμπεπει καπως ο τιτλος του μπλογκ, αλλά ενα ειναι το αθανατο τραγουδι για την Κυριακη, "συννεφιασμενη Κυριακη, μοιαζεις με την καρδια μου, που εχει παντα συννεφια" γραμμενο απο τον θρυλο Τσιτσανη και τραγουδισμενο απο τον αξεπεραστο θρυλο Καζαντζιδη.

    Βεβαια σημερα στην Θεσσαλονικη ηλιο ειχαμε τυπικα, γιατι ουσιαστικα στις καρδιες των καιροφιλων(που ζουνε εξαλλου κυριως στα πεδινα, ημιπεδινα και χαμηλα ημιορεινα) ζουν τα φωνηεντα του Καζαντζιδη στο εν λογω τραγουδι, και συνεχιζεται η βαθια συννεφια και καταθλιψη για την ελλειψη χιονιων.
    Γιατι ναι μεν ο Δεκεμβρης απο βροχες ηταν σουπερ, σε ολη την Ελλαδα κιολας, απο θερμοκρασιες οχι θερμος αλλά κανονικος, ειχε και τα κρυα του κλπ, απο χιόνια στα ψηλα βουνα στην Ελλαδα γενικα ηταν(επιτελους) πολυ καλος, αλλά για τα χιόνια σε πεδινα και ημιπεδινα και ημιορεινα ηταν οικτρος! Για ακομα μια φορα! Και εκει εγκειται και το ολο θεμα. Οτι οι Δεκεμβριοι διαλυθηκαν ως προς τα χιόνια. Μην ξαναεπαναλαβω τα στατιστικα χιονιου των πεδινων/ημιπεδινων περιοχων. Εχουν πολλες περιοχες, 1, 1.5, 2.0, 0.5, 0.8, 2.5, κλπ κλπ μερες χιονοπτωσης τον Δεκεμβρη και πολλες σε βορεια Ελλαδα κυριως εχουν και μεγαλα χιόνια. Ομως και τον φετινο Δεκεμβρη το κοντερ εγραψε ενα ολοστρογγυλο μηδενικο παντου σχεδον!

    Μιας που ειπα για Καζαντζιδη και φωνηεντα, σε ενα παλιο ντοκιμαντερ της ΕΡΤ, μεταξυ αλλων μιλησαν και 3 ατομα, 2 μεταναστες απο Γερμανια και ενας Ελληνας τενορος. Μπαινει ο δημοσιογραφος στο σπιτι του ενος μεταναστη και τον ρωταει και πως επιβιωνετε εδω περα δυσκολα, ευκολα? Και απανταει αυτος, με νερο, ψωμι και τα φωνηεντα του Καζαντζιδη. Τον δε αλλον μεταναστη που τον ειχαν μεταφραστη στους ελεγχους στα τρενα για τις αποσκευες, ελεγε οτι ο προϊσταμενος του Γερμανος ελεγκτης απορουσε γιατι σε καθε βαλιτσα Ελληνα που ερχοταν εκει εβρισκε ενα δισκακι με το ιδιο ονομα. Καζαντζιδης. :) Ο δε Ελληνας τενορος εξεπληξε τον δημοσιογραφο οταν τον ρωτησε αυτος την γνωμη του για τον Καζαντζιδη ποια ειναι μιας και ανηκει σε αλλο ειδος μουσικης. Ο τενορος αποκριθηκε, "Τον τοποθετω πανω απο ολους μας, μιας και εκανε τον πατερα μου να τρεχει καθε βραδυ εκει που τραγουδαει ο Καζαντζιδης να ακουσει εστω για 5 λεπτα ενα αααα του, να αγαλλιασει η ψυχη του και αυτο ηταν. Περασε η μερα ομορφα.".

    Για τα μελλουμενα η κατασταση παραμενει τρομερα πολυπλοκη στην κυκλοφορια της ατμοσφαιρας και παιδευει τα καιρικα μοντελα. Ακομα τιποτα δεν ειναι σαφες, παροτι φυσικα οι τιτλοι στα ΜΜΕ αλλαξαν απο το ερχεται ψυχρος ορυμαγδος σε αλλαγη δεδομενων και μεγαλες ζέστες ερχονται. Ολα παιζονται εκει στον Ατλαντικο και κυριως το πόσο ισχυρο και πόσο ψηλο θα ειναι το ριτζ που θα σχηματιστει, το οποιο με την σειρα του εξαρταται απο τον υποτροπικο αεροχειμαρρο και αν θα στριψει προς τα βορεια συντομα(κατι που θα ευνοησει την ισχυροποιηση του ριτζ κατι που θα προκαλεσει καταντη αναπτυξη μετεπειτα ενος νεου κυματος που θα δωσει εναν αυλωνα σε κεντρικη Ευρωπη κλπ) ή προς τα νότια(κατι που θα προκαλεσει αποκομμενο ανωτερο υψηλο σε Γροιλανδια και μια ανατολικη εντονη ροη στα μεσα γεωγραφικα πλατη με δυτικη πιο κατω σε Μεσογειο και ανοιξη και ζέστη σε Ελλαδα). 100002 ακομα λεπτομερειες υπαρχουν που αλλαζουν τα παντα σε μια πολυ δυσκολη κυκλοφορια οπότε μην ζητατε απο τα καημενα τα μοντελα να ειναι σταθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ο Δεκέμβριος τα είχε σχεδόν όλα εκτός από χιόνια στα πεδινά και ημιορεινα.

      Διαγραφή
    2. Δεδομένης της κλιματικής κρίσης και μετά δεκαπέντε εφιαλτικούς μήνες, ο Δεκέμβριος όπως και ο Νοέμβριος, ήρθαν από τα καλύτερα όνειρα μας. Βροχές και χιόνια χωρίς ακρότητες. Τα υπόλοιπα που υποδηλώνουν δογματισμό, το μόνο που κάνουν είναι να ωθούν τους δύσπιστους να γυρίζουν την πλάτη σε αυτό που είναι πλέον η πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    3. Υπέροχο και απίστευτα αισθαντικό το "Όλου του κόσμου οι Κυριακές" των Νικολόπουλου/Παπαδοπουλου, στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος του κύριου Ζιακόπουλου (και με απίστευτους στίχους του Παπαδόπουλου btw). 'Οσο για τον Καζαντζίδη, αδυναμία ιδιαίτερη δεν του είχα ποτέ, αν και η φωνή του είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη και καλύτερη που πέρασε από το ελληνικό λαικό τραγούδι. Η ταινία για τη ζωή του που παίζεται αυτή την περίοδο στις αίθουσες μαθαίνω ότι "σπάει ταμεία"- αν και δεν την έχω δει ακόμα προσωπικά.
      Και μια που μίλησα για προσωπικές αδυναμίες ή μη αδυναμίες, μια ιδιαίτερη αδυναμία έχω στα χιονισμένα έλατα από παιδάκι (κομμάτι του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού μου) και πολύ χαίρομαι για τη φωτο του Φώτη από το Παναιτωλικό με τα χιονισμένα έλατα.
      Ενας χρόνος κλείνει σε λίγο άκρως αντινομιακός. Πολύ ζεστός όσον αφορά τις μέσες τιμές, υετικά ελλειματικός αλλά και με έναν Δεκέμβρη απίστευτο να σώζει στο παραπέντε κάπως την παρτίδα- αν και η γενική εικόνα δε νομίζω ότι αλλάζει συνολικά για το 2024! Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σε πολλές περιοχές το 1/3 (σε κάποιες και το 1/2) του ετήσιου υετού τους έπεσε το Δεκέμβριο!
      Μακάρι η νέα χρονιά που μπαίνει σε λίγο να είναι καλύτερη για όλους μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και καλύτερη/πιο ωφέλιμη όσον αφορά καιρικά/κλιματικά

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα και χρόνια πολλά μετά από καιρό. Αξιόλογα νερά ο Δεκέμβρης στην Κρήτη και χιόνια στα ορεινά άνω των 1000 μέτρων. Το Σάββατο κατέβηκαν και οριακά στα 800 μέτρα. Ο Ψηλορείτης αλλά και τα δίκτυ και τα λευκά Όρη πάνω από τα 1300μ είναι καταχιονα. Όσον αφορά τα μελλούμενα είναι συνήθης μετά από μια ψυχρή εισβολή η καιρική απραξία γιατί μας καλύπτει ο αντικυκλωνας που στα ανατολικά κράσπεδα του κατέβασε τον ψυχρό αυλώνα. Ο Χώνος του οροπεδίου Λασιθίου το Σάββατο το βράδυ ξεκίνησε να δίνει πλημμυρικά νερά προς το φράγμα Αποσελέμη αλλά δύσκολο πλέον να καλυφτεί η διαφορά και παρά τα 260mm που έχουν πέσει το Δεκέμβρη στο οροπεδιο...αν αναλογιστούμε ότι και το επόμενο δεκαήμερο καιρικά είναι "αμφιβόλου" απόδοσης...να είστε καλά και καλή Πρωτοχρονιά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως ο βασικός μου προβληματισμός είναι να μην εξαφανισθεί η ευεργετική κυκλοφορία...των τελευταίων δύο μηνών...που έδωσε πολύτιμο υετό σε όλους...,θεωρώ πάντως ...ότι απλά θα έχουμε ένα ζεστό διάλειμμα...και μετά πάλι χαμηλά.-6 ,2 στο Ανω Βόιο...με την θερμοκρασία να είναι στους -3,5 από τις 2100...Για την ιστορία..θετικές θερμοκρασίες έχουμε από τις 11.00 έως τις 1900....σε απόσταση 200 μέτρων από μένα χιονόστρωση ..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. " Καζαντζίδης : Μια μεγάλη φωνή ,ένας μέγιστος τραγουδιστής.
    Μπιθικώτσης : Μια ¨κατώτερη¨ φωνή, ένας μέγιστος ερμηνευτής .
    Εγώ θα ήθελα να ήμουν ο δεύτερος ".
    Τάδε έφη Δημήτρης Μητροπάνος. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καζαντζίδης, Μπιθικωτσης,Μητροπανος τρεις από τις κορυφαίες φωνές της Ελλάδας, είχα την τύχη και την χαρά να τους συναντήσω από κοντά και να τους σφάξω το χέρι.
      Εντύπωση μου έκανε η ταπεινοτητα τους, η οποία φυσικά υποδηλώνει και το μεγαλείο του ανθρώπου, η απλότητά τους και η αυυεντικοτητα που είχε ο καθένας τους ξεχωριστά.
      Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμ,για εμένα, όταν συνάντησα τον Καζαντζίδη στον Αγ Κωνσταντίνο(μέσω πολύ καλού φίλου)και με πήρε μαζί του για ψάρεμα...στιγμή που θα κρατήσω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου...
      Είδα την ταινία και ομολογώ πως με συγκίνησε Ιδιαίτερα αφού προβάλει όλες σχεδόν τις αλήθειες της ζωής του.
      Θα την συνιστούσα στον καθένα σας.
      Πολύ ωραίο σενάριο και εξίσου ωραίες οι ερμηνείες όλων,με προεξεχοντα τον Μαστορα.
      Τελικά είχε απόλυτο δίκιο ο ποιητή μας που είπε ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα αμπέλι, μία ελιά και ένα βαρκάκι.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Χριστοδουλε καποια στιγμη νσ βρεθουμε να μου δειξεις τα "σφαγμενα" χερια αυτων των θρυλων αν θελεις. :)
      (δεν μπορεσα να αντισταθω στο τυπογραφικο)

      Διαγραφή
    3. Ευχαρίστως φίλε μου, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία.

      Διαγραφή
  14. Οι θερμοκρασίες στα 850 hPa είναι και προσεχώς θα παραμείνουν πρώτου δεκαημέρου Απριλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλα στον αέρα για το πρώτο μισό του Γενάρη.
    Δυστυχώς η νέα φρικτή κανονικότητα,το αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα,πάει να ξανά εμφανιστεί για άλλη μια χρονιά.
    Ας ελπίσουμε τα (κακά) σενάρια στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων να ξανά αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. NW Pindos
    Ωραίες φωτό ειδικά από Λιβάδι! Τελικά για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του Δασκάλου για το Σάββατο. Δείτε, όμως, τι γίνεται και ορισμένες φορές κάποιες εκτιμήσεις (ενθουσιώδεις θα τις έλεγα) δεν πέφτουν απόλυτα μέσα. Εμείς εδώ, οι συμμετέχοντες στο blog, ούτε μετεωρολόγοι είμαστε (ορισμένοι φίλοι μπορεί να είναι αν κρίνω από τις γνώσεις τους), ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ αυτό φυσικά, ούτε και ευελπιστούμε, βέβαια, σε κάτι τέτοιο. ΟΜΩΣ: Επειδή ο καιρός και η φύση είναι το δεύτερο σπίτι μας (μέσα από ατέλειωτες πεζοπορίες, ορεινούς ημιμαραθώνιους και με βροχές, χιόνια και καύσωνες επιδιώκοντας συνεχή ενημέρωση για τον καιρό εδώ και πολλά χρόνια) αφενός μεν έχουμε μάθει να διαβάζουμε σωστά τις προβλέψεις και να φιλτράρουμε τα δεδομένα αυτών και πλέον και στατιστικά (πολύς κόσμος, χωρίς αυτό βέβαια να είναι κάτι μεμπτό, δεν ξέρει να διαβάζει σωστά μία πρόγνωση) και αφετέρου να αξιολογούμε, για να δανειστώ έναν άλλον όρο, την «κλινική εικόνα» του καιρού (που έχει και αυτή τη σημασία της πέρα από τις προγνώσεις). Ξέρετε, όταν κάποιος ασχολείται με κάτι συστηματικά και με πάθος, ακόμη και να μη διαθέτει τις αναγκαίες επιστημονικές γνώσεις, εντάσσεται στην κατηγορία του λεγόμενου δυνατού παίκτη. Ρωτώ λοιπόν: Υπάρχει πιθανότητα με βάση την «καιρική κλινική εικόνα» της Πέμπτης ή και της Παρασκευής πχ στην Αττική από άποψη θερμοκρασιών, που επικρατούσαν, να εμφανιστεί ξαφνικά το Σάββατο έντονη χιονοκακοκαιρία ; Για να συμβεί αυτό χρειάζεται νομίζω μία υπάρχουσα συνθήκη π.χ. 7 βαθμών μέγιστης θερμοκρασίας και ένα δυναμικό αίτιο από ΒΑ που θα δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες με έτι περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (βλ. Ελπίδα 2022 κ.α.). Μιλάω καθαρά και μόνο εμπειρικά επαναλαμβάνω. Γι αυτό αν δείτε όσοι ασχολούμαστε εμπειρικά με τον καιρό και τη φύση και βαδίζουμε με τις προγνώσεις αξιολογούμε, κατά βάση σωστά, τις περαιτέρω καιρικές λεπτομέρειες. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές πέσαμε μέσα πχ για τα ύψη χιονόστρωσης που θα είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, επειδή διάβασα και κάποια σχόλια ενός φίλου για τα καιρικά της Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο απάντησης σε σχόλιο μου), τη Θεσσαλονίκη προσωπικά εγώ με χιόνια το Νοέμβριο ή ακόμη και το Δεκέμβριο δεν τη θυμάμαι εκτός αν κάτι μου διαφεύγει και δεν αναφέρομαι στο 1987 ή στο 2001 που νομίζω δεν ήταν και Δεκέμβριο τότε τα χιόνια (ίσως ορισμένες φορές το Δεκέμβριο στα γύρω ημιορεινά. Δεν ζήσαμε σε άλλη Θεσσαλονίκη εμείς, μία είναι η Θεσσαλονίκη). Τέλος, επειδή την παρούσα ιστοσελίδα από ότι έχω διαπιστώσει την παρακολουθεί πολύς κόσμος για την έγκυρη ενημέρωση του είναι λίγο επισφαλείς οι εκτιμήσεις εκτός πρωτοκόλλου (όχι βέβαια ότι το αντίθετο είναι λάθος αλλά σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζεται αρκετή προσοχή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. --κάποια σχόλια ενός φίλου για τα καιρικά της Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο απάντησης σε σχόλιο μου), τη Θεσσαλονίκη προσωπικά εγώ με χιόνια το Νοέμβριο ή ακόμη και το Δεκέμβριο δεν τη θυμάμαι εκτός αν κάτι μου διαφεύγει και δεν αναφέρομαι στο 1987 ή στο 2001 που νομίζω δεν ήταν και Δεκέμβριο τότε τα χιόνια (ίσως ορισμένες φορές το Δεκέμβριο στα γύρω ημιορεινά. Δεν ζήσαμε σε άλλη Θεσσαλονίκη εμείς, μία είναι η Θεσσαλονίκη).--

      Κεντρο Θεσσαλονικης Δεκεμβρη ειχε απο 1980 και μετα πχ:
      Χριστουγεννα 1986 ειχε 25-30 ποντους (εδω ειχα 60 ποντους σε ενα ονειρικο σκηνικο)
      16-17 Δεκεμβρη 1988 ειχε 50-70 ποντους (εδω ειχα 1.5 μέτρο)
      6-8 Δεκεμβρη 1991 ειχε 5 ποντους
      26-27 Δεκεμβρη 1996 ειχε 20 ποντους
      8-9 Δεκεμβρη 1998 ειχε 10 ποντους
      22-23 Δεκεμβρη 1998 ειχε 15-20 ποντους
      22-23 Δεκεμβρη 1999 ειχε 15-20 ποντους
      16-18 Δεκεμβρη 2001 ειχε 30-40 ποντους
      21 Δεκεμβρη 2001 ειχε 4-5 ποντους
      14 Δεκεμβρη 2007 ειχε 3-4 ποντους
      Με 1.5 μερα χιονοπτωσης ανα Δεκεμβρη.

      Για εμενα απο Δεκεμβρη 1986 ως και Δεκεμβρη 2009:
      Απο χιονιαδες ανω των 10 ποντων:
      1 με 1.5 μέτρο
      1 με 1.2 μέτρο
      3 με 60+ποντο
      3 με 40-59ποντο
      6 με 20-39ποντο
      8 με 10-19ποντο
      Με 3.3 ημερες χιονοπτωσης ανα Δεκεμβρη

      Ενω για εμενα απο Δεκεμβρη 2010 ως και 2024:
      Απο χιονιαδες ανω των 10 ποντων:
      2 με 10-19ποντο
      Με 1.9 ημερες χιονοπτωσης ανα Δεκεμβρη

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Συμφωνούμε αγαπητέ φίλε, από 1980 και μετά που αναφέρεις (το 1986 δεν το θυμάμαι και τα 1987 - τελικά 1988 - και 2001 τα έχω ήδη αναφέρει, 1996-1998 ήμουν εκτός Θεσσαλονίκης) είχαμε τελικά 1991, 1996, 1998, 1999 και 2007 (4-5 φορές δηλαδή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γι αυτό ανάφερα ίσως κάτι να μου διαφεύγει, για Δεκέμβρη πάντα). Στα γύρω ορεινά (Ασβεστοχώρι, Ρετζίκι, Φίλυρο, Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο, Πανόραμα κλπ.) θυμάμαι χιονοπτώσεις αλλά, πάλι, έχω πολλές επιφυλάξεις για το ενάμισι μέτρο τώρα που λες και μάλιστα στα ψηλά της πόλης και κάτω από τον περιφερειακό (ενάμισι μέτρο είναι πολύ χιόνι). Είδα αρχείο φωτογραφιών στο διαδίκτυο εκείνης της εποχής στη Θεσσαλονίκη. Ερώτηση: Για το 1988 υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ύψος του χιονιού στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, που επλήγη τότε από τον δυτικό χιονιά, που έμεινε στην ιστορία; Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Έζησα στην Θεσσαλονίκη από το 1996 έως το 2001 σε αυτό το διάστημα τα εκατοστά χιονιού που γράφεις για το κέντρο είναι λίγο τραβηγμένα. Επειδή έζησα στην Πυλαία και το Πανόραμα είναι κοντά ( βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρα )τις περισσότερες φορές που χιονιζε ανεβαιναμε εκεί για καφέ.Τόσο χιόνι είχε στο Πανόραμα.Η δική σου περιοχή που βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με το Πανόραμα πώς έριχνε τόσο πολύ χιόνι ειναι άξιο απορίας.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ φίλε nakiosjim και με τις παρατηρήσεις σου γενικότερα στο blog. Τα ύψη χιονόστρωσης δεν είναι απλό πράγμα και ενίοτε παρατηρούνται υπερβολές (και εμείς μπορεί να γινόμαστε υπερβολικοί σε αρκετές περιπτώσεις πάνω στον ενθουσιασμό της στιγμής). Για να αναφερθούμε λίγο στις χιονοστρώσεις με την ευκαιρία, 20 εκατοστά χιονόστρωσης (για να μην πω και 10) υπόψη ότι δημιουργούν ένα πλήρως χιονισμένο τοπίο δημιουργώντας έντονη αίσθηση «πολιορκίας» χιονιού (δεν θεωρείται αμελητέα ποσότητα και ξεκινάμε από εδώ). Από 20-40 εκατοστά χιονόστρωση τα πράγματα δυσκολεύουν, τα 40-80 εκατοστά είναι κομβικό ύψος χιονιού (εννοείται με τις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται) για το χειμερινό σκι και από κει και πάνω τα πράγματα ξεφεύγουν και μιλάμε για συνθήκες, που παρατηρούνται σε πολύ ορεινές περιοχές. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε εδώ ότι ο προσήνεμος ανατολικός χιονιάς είναι άλλη ιστορία και καταγράφει μεγάλες χιονοστρώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Δεν ξέρω, τέλος, στη χώρα μας το μέγιστο καθαρό ύψος χιονιού (χωρίς ανεμοσούρια) που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (μη κατοικήσιμα υπερορεινά). Εκτιμώ πάντως ότι οι περιοχές στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί το μέγιστο αυτό ύψος επειδή λόγω θερμοκρασιών η επόμενη χιονόστρωση προστίθεται στην προηγούμενη (δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένο ύψος) είναι κατά σειρά: το οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο, οι υετοφόρες οροσειρές της Πίνδου και της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, θα έλεγα επίσης και τα Λευκά Όρη. Υπάρχουν πάντως πολλές φωτό σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των χιονοδρομικών όπου το ύψος του χιονιού σε σχέση με τον εικονιζόμενο στη φωτογραφία που έχει ένα μέσο ύψος 1,80μ. είναι τουλάχιστον διπλάσιο.

      Διαγραφή
    5. --Έζησα στην Θεσσαλονίκη από το 1996 έως το 2001 σε αυτό το διάστημα τα εκατοστά χιονιού που γράφεις για το κέντρο είναι λίγο τραβηγμένα. Επειδή έζησα στην Πυλαία και το Πανόραμα είναι κοντά ( βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρα )τις περισσότερες φορές που χιονιζε ανεβαιναμε εκεί για καφέ.Τόσο χιόνι είχε στο Πανόραμα.Η δική σου περιοχή που βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με το Πανόραμα πώς έριχνε τόσο πολύ χιόνι ειναι άξιο απορίας. --

      Το Ασβεστοχωρι, η Εξοχη, το Φιλυρο δεν εχουν καμια σχεση στα χιόνια και στο κρυο με το Πανοραμα. Γνωστα πραγματα αυτα.
      Και αυτο διοτι εσας δεν σας πιανει ο Βαρδαρης οπως εμας.
      Το Πανοραμα δυστυχως ειναι η "αχιονοπεριοχη" της Θεσσαλονικης για το υψομετρο του. :) Λογω ακριβως αυτου του γεγονοτος: Του μεγιστου ανεμου Βαρδαρη! :)

      Οταν(σε χιονοκακοκαιρια με Βαρδαρη-οπως τις περισσοτερες φορες) Φιλυρο και Ασβεστοχωρι στα ιδια υψομετρα εχει 15 ποντους, Πανοραμα εχει 7-8 με χειροτερης ποιοτητας χιονι κιολας.
      Μαλιστα δεν ειναι λιγες οι φορες που ακομα και το κεντρο εχει περισσοτερο ή ιδιο χιονι αρχικα απο το Πανοραμα στα 300+ μέτρα.

      Οσο για τα εκατοστα στο κεντρο δεν ειναι τραβηγμενα, εχω κυριολεκτικη μανια με τους αριθμους και την ακριβεια και την τηρηση της λογικης οπότε οσα λεω ειναι ελεγμενα απο πολλες πλευρες.

      Διαγραφή
    6. --Συμφωνούμε αγαπητέ φίλε, από 1980 και μετά που αναφέρεις (το 1986 δεν το θυμάμαι και τα 1987 - τελικά 1988 - και 2001 τα έχω ήδη αναφέρει, 1996-1998 ήμουν εκτός Θεσσαλονίκης) είχαμε τελικά 1991, 1996, 1998, 1999 και 2007 (4-5 φορές δηλαδή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γι αυτό ανάφερα ίσως κάτι να μου διαφεύγει, για Δεκέμβρη πάντα). Στα γύρω ορεινά (Ασβεστοχώρι, Ρετζίκι, Φίλυρο, Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο, Πανόραμα κλπ.) θυμάμαι χιονοπτώσεις αλλά, πάλι, έχω πολλές επιφυλάξεις για το ενάμισι μέτρο τώρα που λες και μάλιστα στα ψηλά της πόλης και κάτω από τον περιφερειακό (ενάμισι μέτρο είναι πολύ χιόνι).--

      Οχι οχι, το 1.5 μέτρο που ειπα δεν ηταν για κεντρο της πολης. Για εδω σε εμενα ηταν στα 340 μέτρα των προαστιων. :)
      Στο κεντρο της πολης της Θεσσαλονικης επεσαν 52 χιλιοστα αν δεν με απατα η μνημη μου(δεν ειμαι στον υπολογιστη τωρα να εχω προσβαση στο αρχειο μου) χιονο-υετου.

      --Είδα αρχείο φωτογραφιών στο διαδίκτυο εκείνης της εποχής στη Θεσσαλονίκη. Ερώτηση: Για το 1988 υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ύψος του χιονιού στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, που επλήγη τότε από τον δυτικό χιονιά, που έμεινε στην ιστορία;--
      Αναφορες ναι, επισημα στοιχεια οχι.

      Διαγραφή
    7. --Βέβαια, θα πρέπει να πούμε εδώ ότι ο προσήνεμος ανατολικός χιονιάς είναι άλλη ιστορία και καταγράφει μεγάλες χιονοστρώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.--
      Μα και ο βορειος πεδινος χιονιας(Κεντρικης Μακεδονιας και Θεσσαλιας κυριως - ο Εβρος εχει πεσει παρα πολυ τα τελευταια 15 χρόνια) με θερμα μετωπα και συγκλισεις ή και συνεσφιγμενα μετωπα ενιοτε(σε μεγαλους χιονιαδες) βαζει παρα πολυ χιονι και βασικα σε συχνοτητες μεγαλυτερες, παλιοτερα βεβαια, γιατι τα τελευταια 15 χρόνια αλλαξαν αυτα. :)

      Οσο για το 1.5 μέτρο σε εμενα τον Δεκεμβρη του 1988, το 2001 στον 16-18 Δεκεμβρη χιονιά ειχα μετρησει σε ελευθερη επιφανεια(σχεδον - οχι τελειως ανευ συσσωρευσεων) 1.20 μέτρα μεσο όρο οπότε για το 1988 ειναι εκτιμηση βασει εικονων μου(σε συγκεκριμενα σημεια οπως συγκεκριμενα δεντρα, πορτα, εξωτερικες σκαλες κλπ) απο τοτε και οχι μετρηση. Ουσιαστικα ειχε καλυφθει ενα εξωτερικο τραπεζι 2 φορες το υψος του και το οποιο υψος του ηταν 90 ποντοι οπότε δεν νομιζω να ειμαι υπερβολικος στην εκτιμηση μου. Με 52 χιλιοστα χιονουετου στο κεντρο της πολης, εδω θα ειχα 80-90 χιλιοστα χιονο-υετου (οπως συνηθως ειναι η διαφορά) οπότε δεν το βρισκω και παραλογο. Τελος παντων δεν εχει και νοημα ολο αυτο αφου δεν υπαρχει επισημη μετρηση.

      --Δεν ξέρω, τέλος, στη χώρα μας το μέγιστο καθαρό ύψος χιονιού (χωρίς ανεμοσούρια) που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (μη κατοικήσιμα υπερορεινά). Εκτιμώ πάντως ότι οι περιοχές στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί το μέγιστο αυτό ύψος επειδή λόγω θερμοκρασιών η επόμενη χιονόστρωση προστίθεται στην προηγούμενη (δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένο ύψος) είναι κατά σειρά: το οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο, οι υετοφόρες οροσειρές της Πίνδου και της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, θα έλεγα επίσης και τα Λευκά Όρη.--

      Σωστα τα λες, Γραμμος, Σμολικας, Λευκα Ορη, Διρφυς, Τζουμερκα, αλλά και ο τιτανας Ολυμπος, αυτοι ειναι οι κυριοι υποψηφιοι για τα περισσοτερα χιονια σε Ελλαδα που μπορουν να βαλουν.
      Σε βιβλια, μελετες αλλά και αναφορες απο απλους ανθρωπους που ανεβαινουν στα βουνα, υπηρχαν κατα καιρους αναφορες για 16 μέτρα σε Ολυμπο, 12 μέτρα σε Σμολικα και Γραμμο, βουνα απο χιονι σε Πινδο τον μαγικο χειμωνα 1941-1942, βουνα απο 10 μέτρα χιονι σε Ταϋγετο και Ζηρεια τελη Μαρτη του 1998, για 10 μέτρα χιονι Δεκεμβρη 1983 σε Βερνο και Λυγκο-Βασιλιτσα, αναφορες για 10μετρα σε Λευκα Ορη και άλλα.
      Ολα δυστυχως ανεπισημες αναφορες που καποιες φορες συνοδευονταν και απο φωτογραφιες, δυστυχως ομως συνηθως απο διαφορετικη μετεπειτα ημερομηνια.

      Μιας που το θιξαμε το θεμα των τεραστιων ποσοτητων χιονιου ας αναφερω παγκοσμιως τι ισχυει μιας και εδω και 25 περιπου χρόνια συλλεγω δεδομενα, papers, μελετες, αρθρα, αναφορες σε βιβλια, καταγραφες σταθμων αλλά και απο reanalysis και δορυφορικες πλεον μετρησεις που ειναι πολυτιμες για το θεμα των χιονοπτωσεων παγκοσμιως:

      Θα δωσω σε εναν χαρτη την κλιματολογια χιονιου για καθε χωρα του κοσμου ως προς το αν χιονιζει συχνα, σπανια ή ποτέ καθως και μερικες διαβαθμισεις για το πόσο πολυ χιονιζει.
      Ο χαρτης βασιζεται σε περιπου 1900 papers αισιως πλεον, σε διάφορα reanalysis κλιματικων μοντελων, σε στατιστικα μετεωρολογικων υπηρεσιων, καθως και σε προσωπικη εμπειρια.

      Part 1

      Διαγραφή
    8. ►Ας απαντησουμε πρωτα το σε ποιες περιοχες χιονιζει περισσοτερο και συγκεκριμενα να δουμε αρχικα τους μεγαλυτερους παγκοσμιως ετησιους ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ χιονοπτωσης.

      1) Καταρχην στην νότια Παταγονια σε Χιλη και Αργεντινη, στο επιβλητικο πεδιο παγου εχουν μετρηθει(στην τοποθεσια Rio XI) για πολλες σεζον στα 2620 μέτρα με συχνες διατρησεις παγου βασει πυκνοτητας του, μεσος όρος 69.5 μέτρα υψος χιονιου για το ετος! Αν και πιο μεσα στα ενδοτερα(και δυτικοτερα) του μεγαλου πεδιου παγου εκει και ψηλοτερα σε υψομετρο, ολα τα στοιχεια μιλανε για αρκετα παραπανω χιονοπτωσεις μαλιστα, αλλά δυστυχως δεν εχουμε καποια μελετη ή μετρηση για αλλου, οι συνθηκες εξαλλου ειναι εξαιρετικα ασχημες με συνεχεις χιονοθυελλες. Υπολογιζεται οτι ενα μεγαλο μερός των ψηλων βουνβν στα πολυ νότια της Παταγονιας δεχονται μεσο όρο χιονιου περιπου 50 μέτρα ετησιως, καθιστωντας τα τις περιοχες με το πιο πολυ χιονι που πεφτει ετησιως παγκοσμιως.
      2) Επειτα στην Αλασκα στα ορη Chugach εχει εκτιμηθει με υπολογιστικες μεθοδους reanalysis, μετρησεων υετου χαμηλοτερων σταθμων αλλά και καποιες μελετες, μεσός όρος χιονιου ανα ετος 40 με 50 μέτρα.
      3) Παρομοια και λιγο πιο κατω στην Βρετανικη Κολομβια του Καναδα και στα Παράλια Όρη που δεχονται γενικα τρομαχτικες ποσοτητες χιονιου καθε χρόνο και συγκεκριμενα η οροσειρα Waddington δεχεται επισης ετησιο μεσο όρο χιονοπτωσης 40 με 50 μέτρα, με αναφορες ακομα και για 60 μέτρα μεσο όρο αλλά μόνο απο 1 πηγη.
      4) Μετα παμε στην Ινδια και στα δυτικα Ιμαλάια που δεχονται γυρω στα 40 με 42 μέτρα χιονιου ανα ετος.
      5) Και τελος στο όρος Μπέικερ στις ΗΠΑ εκει κοντα στα συνορα με τον Καναδα οπου στην τοποθεσια Easton Glacier ο μεσός ετησιου υψους χιονιου που μετρηθηκε παλι με διατρησεις παγου, ηταν 38 μέτρα.

      Ολα αυτα βεβαια με μετρησεις ειτε βασει διατρησεων παγου(που ειναι βεβαια αρκετα αξιοπιστες και με σχετικα μικρο σφαλμα), ειτε εκτιμησεων βασει υετου κοντινων σταθμων μικροτερου υψομετρου, ειτε δορυφορικων εκτιμησεων υετου και θερμοκρασιας, κλπ. Διοτι ολα τα προαναφερθεντα μερη εχουν αδιανοητα αντιξοες καιρικες συνθηκες και δεν ειναι καθολου ευκολη η συστηματικη παρατηρηση τους, ενω οι σταθμοι φυσικα θαβονται αμεσα κατω απο το χιονι.


      ►Ενω περι των ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ετησιων υψων χιονιου που εχουν καταγραφει:

      Στην νότια Παταγονια στην τοποθεσια Rio XI και παλι, για το 2002 μετρηθηκαν με διατρηση παγου και βασει της πυκνοτητας του ανα στρωμα και διαφοράς απο περυσι κλπ, 85.2 μέτρα χιονιου περιπου για το ετος 2002!

      Επισημα βασει καθημερινων μετρησεων με χαρακα:
      Το επισημο απο WMO ρεκορ μεγαλυτερου υψους χιονιου που επεσε σε μια σεζον(Ιουλιο-Ιουνιο) συνολικα, το εχει το όρος Μπέικερ στην οροσειρα Κασκέιντ στις βορειοδυτικες ΗΠΑ στα 1280 μέτρα υψομετρο, με ακριβως 29.0 μέτρα χιονιου την σεζον 1998-1999, με επισημη μετρηση 1 καθε ημερα και προσθεση των ημερησιων μετρησεων. Αν και με μετρησεις απο διατρηση των παγων για εκεινη τη σεζον υπολογιζεται βασει πυκνοτητας παγου, οτι το συνολικο ποσό χιονιου που επεσε στα 2450 μέτρα υψομετρο στο όρος Μπέικερ στην περιοχη Easton Glacier, ηταν 57 ως 59 μέτρα.

      Το δε μεγιστο υψος χιονιου συνολικα σε ενα ετος(365 μερες) ειναι στο όρος Ραινιέρ(Ρεϊνίερ για τους αμερικανους) παλι στην οροσειρα Κασκέιντ με 31.5 μέτρα συνολικο υψος.

      Ενω η Ιαπωνικη JMA(χωρις να το εχει δεχτει ο WMO γιατι ε κλασικα ειναι τραγικοι) εχει ως επισημο ρεκορ αυτο των 35.6 μετρων χιονοπτωσης σε 1 σεζον στην πολη Uonuma στην Νιγκατα της Ιαπωνιας αλλά δεν υπηρξαν 365 μετρησεις αλλά λιγοτερες κατι που κανει το 35.6 μέτρα κατωτερο οριο, μιας και το χιονι παντα καθεται αφου χανει "τον αερα του" και εξαχνωνεται και ετσι οσο πιο αραια το μετρας τοσο πιο πολυ χανεις υψος μετρησης.

      Part 2

      Διαγραφή
    9. ►Να αναφερω οτι για ΕΥΡΩΠΗ τα μερη που χιονιζει πιο πολυ ειναι:

      Καταρχην βεβαια η νοτιοανατολικη Γροιλανδια(αν την θεωρησουμε Ευρωπη), τα βουνα σε δυτικη Νορβηγια και τα βουνα σε νότια Ισλανδια ειναι εκτός συναγωνισμου, αφου δεχονται μακραν τις μεγαλυτερες ποσοτητες χιονιου απο καθε αλλη περιοχη της Ευρωπης.

      Μετα εχουμε τις ΓαλλοΙταλοΕλβετικοΑυστριακες Αλπεις και τον Μεγαλο Καυκασο, επειτα τα βουνα σε τερμα βορειοδυτικη Σουηδια και αρκετα βουνα της Ανατολικης Ανατολιας στην Τουρκια να ακολουθουν απο καποια οχι μεγαλη αποσταση, επισης καποια ανατολικα τμηματων των Ποντιακων Αλπεων σε Τουρκια και καποια νότια τμηματα των Δειναρικων Αλπεων ακολουθουν απο καποια αποσταση.

      Πισω απο τα προηγουμενα αλλά με επισης τεραστιες ποσοτητες χιονιου γενικα, ακολουθουν ο Μικρος Καυκασος, τα Πυρηναια και οι δειναρικες Αλπεις, ενω λιγο πιο πισω ακολουθουν τα δικα μας Λευκα Ορη στην Κρητη της Ελλαδας, πολλα βουνα στην Πινδο της Ελλαδας, τα βορεια Καρπαθια και τα βουνα σε βορεια και δυτικη Σκωτια, ακολουθει μετα η δικια μας Διρφη της Ελλαδας και τα βορειοανατολικα ημιορεινα παράλια στην Μαυρη Θαλασσα της Τουρκιας και μετα ερχονται τα Απεννινα σε Ιταλια.


      ►Οσον αφορα στους παγκοσμιους τιτανες χιονιου ΠΕΔΙΝΩΝ περιοχων:
      Οι εκτός συναγωνισμου περιοχες σε Ιαπωνια σε Χονσου και Χοκκάιντο και στην Σαχαλινη της Ρωσιας, αλλά και στην χερσονησο Καμτσατκα της Ρωσιας, οπως και σε καποια βορεια πεδινα της Σιβηριας ανατολικα και κοντα στον ποταμο Γενισέι, καθως και καποιες πεδινες περιοχες σε νότια Αλασκα και στα πεδινα του Κεμπεκ του Καναδα, ειναι ολοι αυτοι οι θεοι του χιονιου παγκοσμιως για πεδινα και χαμηλα ημιορεινα κυριολεκτικα.
      Βεβαια μαζι με αυτα, θεοι στο πεδινο χιονι ειναι και η βορεια και ανατολικη πλευρα της επαρχιας Νεας Γης και Λαμπραντορ του Καναδα και η βορεια πλευρα του Κεμπεκ του Καναδα, οπως και η νοτιοανατολικη Γροιλανδια, αλλά εκει ειναι σχεδον ακατοικητα και τελειως ακατοικητα αντιστοιχα.


      ►Ενω για 24ωρο υψος χιονιου, η μεγαλυτερη ποσοτητα χιονιου που επεσε μεσα σε 24 ωρες ηταν στις 14 Φεβρουαριου 1927 στο όρος Ibuki στην Ιαπωνια στα 1300 περιπου μέτρα υψομετρο, οπου και μετρηθηκαν 230 εκατοστα χιονιου μεσα σε 24 ωρες! Αυτο βεβαια ειναι ανεπισημη μετρηση εκτός JMA αλλά πολλοι κλιματολογοι και ερευνητες σε Ιαπωνια την δεχονται ως αξιοπιστη, οπως αξιοπιστη ειναι και η καταγραφη των 210 εκατοστων σε 24 ωρες στην Νιγκατα της Ιαπωνιας στις 17 Γεναρη 1946 οπου και παλι δεν την εχει η JMA στις καταγραφες της, ενω η JMA εχει ως επισημο ρεκορ μεγαλυτερου υψους χιονοπτωσης για Ιαπωνια σε 24 ωρες, τους 173 ποντους στην Νιγκατα σε ενα 24ωρο στις 30-31 Δεκεμβρη 1960.
      Για ΗΠΑ το ρεκορ μεγαλυτερης 24ωρης χιονοπτωσης ειναι στο Κολοραντο οπου σε 24 ωρες στις 14-15 Απριλη 1921 καταγραφηκαν 192.5 εκατοστα υψος χιονιου.

      Part 3

      Διαγραφή
    10. Και εδω ο χαρτης:
      Παγκοσμιος:
      https://live.staticflickr.com/65535/54235754632_7595140121_o.png

      Παγκοσμιος με τις περιοχες που δεχονται το πιο πολυ χιονι:
      https://live.staticflickr.com/65535/54236890548_6f03581260_o.png

      Ευρωπης:
      https://live.staticflickr.com/65535/54236892089_11c018070c_o.png

      Ασιας:
      https://live.staticflickr.com/65535/54236892099_8e52d9de90_o.png

      Β.Αμερικης:
      https://live.staticflickr.com/65535/54236890408_90b24fef33_o.png

      Ν.Αμερικης:
      https://live.staticflickr.com/65535/54236655191_5a36ef3921_o.png

      Αφρικης:
      https://live.staticflickr.com/65535/54237065370_a9f376afd4_o.png

      Ωκεανιας:
      https://live.staticflickr.com/65535/54237065360_eb674fabcf_o.png

      Ελλαδας:
      https://live.staticflickr.com/65535/54235754402_a2b06e16b3_o.png

      Τα δε χρωματα του χαρτη σημαινουν:
      •Ροζ χρωμα: Τεραστιες ποσοτητες χιονιου πεφτουν ετησιως σε αυτες τις περιοχες.
      •Κοκκινο χρωμα: Πολυ μεγαλες ποσοτητες χιονιου πεφτουν ετησιως σε αυτες τις περιοχες.
      •Πορτοκαλί χρωμα: Σχετικα μεγαλες ποσοτητες χιονιου πεφτουν ετησιως σε αυτες τις περιοχες.
      •Μπλε χρωμα: Η χιονοπτωση εχει ετησια συχνοτητα, συμβαινει δηλαδη σε καθε σχεδον χειμωνα πολλες ή λιγες φορες. Περιοχες με μπλε χρωμα δηλαδη, μπορουν να εχουν 1 ημερα χιονοπτωσης ανα ετος μπορει να εχουν και 30, μπορει να βλεπουν απο σκετες χιονοπτωσεις χωρις χιονοστρωση, μπορει να βλεπουν και 30 ημερες χιονοπτωση καθε ετος, μπορει να εχουν και περιστατικα με 1 μέτρο χιονιου για καποια ετη, αλλά τα ποσά χιονιου που πεφτουν δεν ειναι σταθερα μεγαλα ωστε να μπουνε στο πορτοκαλί χρωμα.
      •Γκρι χρωμα: Το χιονι ειναι σπανιο εως πολυ σπανιο σε αυτες τις περιοχες, αλλά χιονιζει ορισμενες φορες ή εχει χιονισει στα τελευταια 400 χρονια της συγχρονης κλιματολογικης περιοδου που ζουμε(αναφερομαστε δηλαδη απο την αρχη του Maunder Minimum εως και τωρα). Περιοχες με γκρι χρωμα μπορει να εχουν χιονοπτωσεις 1 καθε 3-4 ετη, μπορει να εχουν 1 καθε 20 ετη, μπορει να χιονιστηκαν τελευταια φορα βασει αναφορων στην κρυα περιοδο του Maunder Minimum πριν πχ 350 χρονια.
      •Μαυρο χρωμα: Περιοχες που δεν χιονισε ποτέ ουτε στην περιοδο του little ice age, που δεν χιονισε τα τελευταια 400 χρονια δηλαδη.

      Part 4

      Διαγραφή
    11. Επισης μην επικεντρωθειτε στον χαρτη της Ελλαδας. Θα μπορουσα να τον κανω πολυ καλυτερο αν ηθελα αλλά ο σκοπος μου ηταν η παγκοσμια κλιματολογια χιονιου και ετσι ουσιαστικα τον ζωγραφιζω σε πολυ μικρη παγκοσμια κλιμακα και τον εκανα "χοντροκομμενο" και αυτο εδω ειναι απλως το ζουμ σε Ελλαδα απο τον παγκοσμιο χαρτη.
      Αν ηθελα να επικεντρωθω στην Ελλαδα θα διαλεγα μεγαλυτερη κλιμακα χαρτη και θα τον σχεδιαζα πιο λεπτομερως.

      Part 5

      Διαγραφή
    12. *Το δε τυπογραφικο λαθος για δυτικα Ιμαλάια ακομα δεν το διορθωσα, ανατολικα Ιμαλάια επρεπε να λεει και ο χαρτης και το κειμενο.

      Διαγραφή
  17. Η πρόβλεψη για τον καιρό μετά τα Θεοφάνια,είναι καθαρά στο πού θα κάτσει η "μπίλια" στην ατμοσφαιρική τραμπάλα της κυκλοφορίας από τον ατλαντικό έως και τα ανατολικά κράσπεδα της Ευρώπης.
    Τα προγνωστικά μοντέλα αυτή τη στιγμή είναι εντελώς μπερδεμένα και δεν μπορούν να αποτυπώσουν σε βάθος ημερών χωρικά,τις θέσεις και τα ridge των αντικυκλώνων.
    Πάντως για αρχή φαίνονται κάποιες βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και χιόνια στα ψηλά της Πίνδου μόνο, ενώ για το μετέπειτα όποιος επιχειρεί προβλέψεις αυτή τη στιγμή, μάλλον έχει μαντικές ικανότητες η είναι άσχετος με το αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επειδή βλέπω μια απαισιοδοξία, θα σας επαναφέρω στην τάξη. Δεν υπάρχει λόγος να προβληματιζόμαστε. Είναι σοβαρές οι ενδείξεις να κατηφορίσει κρύο σε λίγες μέρες. Είναι πολύ πιθανό εν πάσει περιπτώσει. Καλή Πρωτοχρονιά, παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι είναι το amoc collapse; Να μαζεύω κονσέρβες, μακαρόνια κτλ; Γιατί δεν μας έχετε ενημερώσει κ.Ζιακοπουλε;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με γέλασαν μια χαραυγή του καιρού τα μοντέλα
    και μου `πανε, υποτροπικέ, πως δεν θ' ανηφορίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους υπόλοιπους
      α)Όταν ο κύριος Ζιακόπουλος ξεκινά με παραλλαγές δημοτικών τραγουδιών έρχεται θερμή εισβολή...κατά την διάρκεια της πηγαίνουμε σε κλασσικούς ποιητές και λουλούδια η ανθισμένα δέντρα...και οταν επιτέλους έρχεται χιόνι..έχουμε κινούμενα σχέδια η κόμικ.
      β)Σύντροφοι μην το βάζετε κάτω και η "Μηδεία" με χιόνι στην Μαδρίτη ξεκίνησε και τον υποτροπικό να μας καίει.
      γ)Τώρα θυμήθηκα τι λέγανε κιόλας ότι έρχεται ο χιονιάς της Μαδρίτης..!!!Τί έχουμε ακούσει...τόσα χρόνια!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Δεν το βάζουμε κάτω "Θωμά ". Εξάλλου απ ότι φαίνεται, μάλλον δε θα βιώσουμε τα αποκρουστικά 20αρια +. Απλώς θα μαλακώσει ο καιρός για καμιά 10αρια μέρες, σίγουρα. Μετά, ένας καιρός ξέρει

      Διαγραφή
    3. Κύριε Αποστόλη ας κάνει ότι θέλει....άλλο Λυών και Μαδρίτη και άλλο beograd και Σαράγεβο...αντε μην βάλω και την Σαλόνικα μέσα...ας τους ρίξει και καμμία πασπάλα και σε αυτούς..."θωμάς"

      Διαγραφή
  21. Χρόνια Πολλά σε όλη την ομάδα! Εξαιρετικός ο σχολιασμός του κου Ζιακόπουλου (για άλλη μια φορά)!! Θα έλεγα να έχουμε υπομονή και αισιοδοξία. Δυστυχώς το μακρινό "μπανιστίρη" θέλει γερά νεύρα και στομάχι! Γιώργος Πατρίκης (γράφω από άλλο pc).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πραγματικά χαίρομαι τον φετινό χειμώνα (και βάζω μέσα και το φθινόπωρο )στη Θεσσαλονίκη. Οι θερμοκρασίες κυλούν φυσιολογικά χωρίς αχρείαστα κρύα στα πεδινά , με αρκετές βροχές τον Δεκέμβριο και χιόνια στα βουνά. Μακάρι να συνεχίσει έτσι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους,

    Μετά από μία χθεσινή βόλτα στον Παρνασσό και τα Κελάρια επιστροφή στην ηλιόλουστη Αθήνα σήμερα.

    Ολα στην κόψη του ξυραφιού για την συνέχεια. Τα έβλεπα τα χάλια βέβαια αλλά δεν ήθελα να είμαι αρνητικός.

    Βέβαια από τέλη Νοεμβρίου και μετά μας πήγε πολύ καλά. Αν και πάλι θερμότερος θα βγει ο Δεκέμβριος στην Αθήνα.

    Θεωρώ πάντως ότι θα πάει καλύτερα από τα προηγούμενα 2 χρόνια αυτός ο χειμώνας.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ σωστά το υπουργείο παιδείας ασχολείται έστω και κάπως αργά με τον εθισμό των νέων με το διαδίκτυο. Με τις τηλεμετεοπερσονες και τον δικό τους εθισμό με τα ΜΜΕ ποιος θα ασχοληθεί; Δεν θα υπάρξει πλατφόρμα στο gov που να προστατέψει το κοινό; Ευχές σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας για ένα καλύτερο 2025 από το φετινό και αν γίνεται χωρίς πολέμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλή χρονιά! με ένα …απλό ποίημα του Οδ. Ελύτη


    Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά..
    Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
    Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
    Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
    Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
    Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
    Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ…
    Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
    Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
    Που μπορώ και κλαίω ακόμα. Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
    Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
    Και ευωδιές που με γοητεύουν…
    Οδυσσέας Ελύτης
    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες Νίκο είναι μια τεράστια αλήθεια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα καιρικά. Οπως έχει γράψει και ο κ. Ζιακόπουλος παλιότερα, όλες οι εκφάνσεις του καιρού, ακόμα και οι ήρεμες ή αδιάφορες καιρικά μέρες, έχουν την ομορφιά τους και πρέπει να ξέρομε να τις απολαμβάνομε. Πάντως είναι αλήθεια ότι αυτό το "πρέπει" είναι το δύσκολο.

      Διαγραφή