Στη ΒΑ Ελλάδα η τελευταία μεγάλη μάχη του χειμώνα

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Παράλληλα, ένα αποκομμένο χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία χειμωνιάτικου τύπου στη ΒΑ Ελλάδα με κρύο και χιόνια που θα κατεβούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Το Σάββατο (21/3) ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Οι άνεμοι στα δυτικά θα αρχίσουν να στρέφονται σε Ν-ΝΑ. Την Κυριακή (22/3) αναμένεται μεταβολή του καιρού σε όλη τη χώρα με νοτιάδες που θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Η Δευτέρα (23/3) θα αρχίσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια και ως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Την Τρίτη (24/3) δεν προβλέπονται σημαντικές βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Από την Τετάρτη ως την Παρασκευή (25-27/3) ο καιρός θα είναι ήπιος με νοτιάδες, αρκετή σκόνη από τη Β. Αφρική και κατά περιόδους βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

 

            Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015    




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-3-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόβροχο (παραθαλάσσια) σε Α. Μακεδονία, Θράκη και πιθανώς Χαλκιδική. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχής στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές κυρίως στο Β-ΒΑ Αιγαίο, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Λίγες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Θα τολμήσω να ισχυριστώ (με κάθε σεβασμό, έως και δέος, προς το μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ζιακόπουλο) οτι ο φετινός χειμώνας δεν έφαγε ακόμα τα ψωμιά του. Το πρώτο μισό του Απρίλη βλέπω να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Γιώργο.
    Θεωρώ τις ψυχρές εισβολές του Μαρτίου χειμωνιάτικες κι εκείνες του Απριλίου ανοιξιάτικες. Σε ότι αφορά το "δέος", αισθάνομαι: ως προς μεν την επιστήμη της μετεωρολογίας μονόφθαλμος ως προς δε την πρόγνωση του καιρού σχολιαστής των αποτελεσμάτων των μοντέλων με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.
    Πάντως, σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή