Συμφωνία για το κλίμα, Παρίσι 2015

Φιλόδοξη και ελπιδοφόρα η συμφωνία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος των Μαλδίβων: «Η ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι στη βάση της σημερινής συμφωνίας, αλλά απ’ αυτά που θα κάνουμε από δω και πέρα». Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Καθημερινή  (http://www.kathimerini.gr). Με την ευκαιρία αυτή θέλω να διατυπώσω και μια δική μου σκέψη για το θέμα. 


Προσωπικά, λοιπόν, έχω επιφυλάξεις (βλέπε δύο απορίες μου παρακάτω) για την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως, δεν έχουμε άλλο δρόμο από τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες. Γιατί, όπως λέει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κέρι Εμάνιουελ: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, μας έχουν δοθεί τα ηνία του Φαέθοντα κι αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μοίρα του, θα πρέπει να μάθουμε πως να ελέγχουμε το κλίμα» (Kerry EmanuelMITWhat we know about climate change).




















Υπάρχει πάντως και μια λύση που την πρότεινε ο 96χρονος σήμερα συγγραφέας, ερευνητής, φυσικός φιλόσοφος και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου Τζέιμς Λάβλοκ. Την ονόμασε συντεταγμένη υποχώρηση και είναι ασφαλώς επώδυνη.   



2 σχόλια:

  1. Μέχρι να πέσει το πρώτο χιόνι ή τουλάχιστον η πρώτη χειμωνιάτικη βροχή θα φτάσουν οι αλκυονίδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δούμε τώρα κύριε Ζιακόπουλε, πόσοι θα βρεθούν πάλι να σχολιάσουν (και) εδώ μέσα περί της ...κομμουνιστικής συνωμοσίας της υπερθέρμανσης, εγκαθέτων και διαβρωμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, πουλημένων και αντιδραστικών διεθνών οργανισμών και συμπαιγνίας σκοτεινών "αντιαναπτυξιακών" κέντρων. Τελικά, πολλοί από εμάς φοβάμαι πως σπεύδουμε να ενστερνιστούμε ανάλογες απόψεις επειδή κατά βάθος μας ενοχλεί οποιοδήποτε "ξεβόλεμα", στη νοοτροπία, στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Αλλιώς, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να εξηγήσω την εμμονή τόσων ανθρώπων με την κλιματολογική συνωμοσιολογία των "σκεπτικιστών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή