Θα θυμώσει ο Φλεβάρης, αλλά στο χιόνι δεν θα μας χώσει

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Α-ΒΑ ρεύματος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα κάνει αρκετή ψύχρα και στην ανατολική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά. Την Παρασκευή (10/2) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι οι βροχές στη Ν. Ελλάδα και η μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (11/2) βροχές αναμένονται στην κεντρική και κυρίως στη Ν. Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά (κεντρικά). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Από την Κυριακή (12/2) ως την Τετάρτη (15/2) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι ισχυροί βοριάδες και το τσουχτερό κρύο. 

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Κρήτη. Άνεμοι Α-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά). Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς.



15 σχόλια:

  1. Αμείλικτος ο δάσκαλος έβαλε ταφόπλακα στα όποια χιονοόνειρα. Ο γδούπος μας τράνταξε συθέμελα. Κι αν βάλει κανείς και τον ωραιότατο αντικυκλώνα που ακολουθεί καλές 25 Φεβρουαρίου. Τώρα θα περιμένουμε το Μάρτιο μήπως και βάλει 2 ποντάκια χιόνι για να το λιώσει σε dt, εκτός κι αν μας κάτσει κάποια ονειρική διάταξη. Επειδή όμως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο δε διαφέρουν και πολύ (που λέει ο λόγος) από το να μου κάτσει το τζόκερ, προτιμώ το τζόκερ τώρα που έχει και 15 τζακ ποτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ξεχνάτε όλοι σας ότι υπάρχει και ο Απρίλιος και, γιατί όχι, και το πρώτο δεκαήμερα του Μάη,(για πεδινά μιλάω πάντα). Nakiosjim, εγώ φέτος θα πέσω από το Λευκό Πύργο και θα σταθώ όρθιος. Βλ. σχόλια της 3ης Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δάσκαλος σπάνια κανει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις.Τα στοιχεία που εχει ειναι μάλλον συντριπτικά υπερ του ερχομού της Άνοιξης έστω και με λιγο ξεροβορι ακόμη.Bye bye winter...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη και λοιποί φίλοι, το "δεν θα χωθούμε στα χιόνια" ισχύει ως τα μέσα ή, αν θέλετε, ως τα τέλη της νέας εβδομάδας και το έγραψα για να δείξω ότι οι επικείμενες ψυχρές εισβολές δεν θα φέρουν άξιες λόγου χιονοπτώσεις. Για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο καιρός δεν γνωρίζω. Ούτε μπορώ να εμπιστευθώ τα μοντέλα, των οποίων τα περαν της εβδομάδας αποτελέσματα δεν είναι ούτε για κοίταγμα. Ακόμα κι αν έλθουν αντικυκλώνες, όλα μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα. Η εκπληκτική παροιμία "Άστρα το χειμώνα, σύννεφα το καλοκαίρι" δείχει ακριβώς το εφήμερο και απατηλό της χειμωνιάτικης ξαστεριάς, όπως ακριβώς συμβαίνει με την καλοκαιρινή συννεφιά.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε με τη φράση σας ''δεν είναι ούτε για κοίταγμα΄΄ αναφέρεστε γενικά στις ικανότητες των μοντέλων ή για την ικανότητα πρόγνωσής τους συγκεκριμένα για τον ελληνικό χώρο; Και το λέω αυτό γιατι παρατηρώ ότι οι προγνώσεις των μοντέλων για τη βόρεια Ευρώπη επαληθεύονται συχνά,ακόμα και αν πρόκειται για πρόγνωση 7-10 ημερων, ένω αντίθετα οι προγνώσεις τους για τον Ελλαδικό χώρο πέρα από τις 5-6 ημέρες ειναι τελείως αναξιόπιστες...

      Διαγραφή
    3. Οι προγνώσεις των μοντέλων πέραν της 7ης ημέρας "φαίνονται" περισσότερο αναξιόπιστες όταν "ψάχνουμε" για χιόνια στην Ελλάδα και για καύσωνες στη Σουηδία.

      Διαγραφή
  4. Re magkes min ksegrafete ton fetinotromero xeimona.episis den fente anoiksi apo pouthena.den nomizo na milaei gia olo ton flevari o kirios ziakopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για Φλεβαρη τελος !!!!!
    Ο Μαρτης όμως θα ειναι "ακραίος" είτε προς το θερμο είτε προς το ψυχρο είτε εναλλαξ ...
    Οποιος παρατηρει τί συμβαινει στον αρκτικό κύκλο εκεί καταλήγει ...
    Αλλα κι αυτή η "πρόβλεψη" ειναι επισφαλής !
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα προς το παρόν μου αρκεί που ξαναχειμώνιασε και ξαναβρήκα τον ύπνο μου. Για την "υπέρβαση" κρυφογλυκοκοιτάζω τον Μάρτη. Πιο ρεαλιστικό από τον Απρίλη του Χρήστου και σίγουρα πιό πιθανο από το τζόκερ, αν και θα παίξω κι εγώ αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν χιονίσει τον Μάρτη και Απρίλη στην Αθήνα η τον Μάιο με αρχές Ιουνίου,κάντε υπομονή για μια μικρή πιθανότητα τέλος Οκτώβρη με νοεμβρο-Δεκέμβρη.παντως τα νοίκια στην Λαπωνία έχουν πέσει τελευταία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ήσουν χιονοφιλος θα μας καταλάβαινες...τωρα μας ειρωνεύεσαι δεν πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι εξέλαβαν την στατιστική ως πρόγνωση, γι' αυτό μετά φωνάζουν που είναι το κράτος με τις παγωμένες αλατιέρες να τους απεγκλωβίσει, επειδή βέβαια δεν έχουν αλυσίδες μαζί τους ή δεν ξέρουν να τις τοποθετήσουν.

      Διαγραφή
  9. Δεν είναι προσωπικό ούτε γνωρίζω κάποιον.ειμαι χιονοφιλος.ψυχραιμος χιονοφιλος με χιούμορ.σπανιο είδος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ας χιονισει στα βουνα αλλα μεσα σε πολεις μην χιονισει.. ολο λασπες και κακο ειναι το χιονι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηρθε παλι το ΒΑ ρευμα δυστηχως ανουσιο ξενεροτος καιρος,τζαμπα κρυο και τζαμπα το χερι στη τσεπη.Ελπιζω να τελειωσει γρηγορα αυτο το πραμα και να εχουμε μπολικο υετο με χιονι φυσικα!Αν οχι καλυτερα να ερθει γρηγορα η Ανοιξη φορτομενη με καταιγιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή