Η «Ευρυδίκη» φεύγει γρήγορα, αλλά το «χαμηλό του Αγίου Φιλίππου» έρχεται για να μείνει

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και σταδιακά θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Το χαμηλό αυτό συνδέεται με μια μεγαλύτερης κλίμακας ατμοσφαιρική διαταραχή που δημιουργείται στην κεντρική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή αυτή. Με βάση όλες τις ενδείξεις, η συγκεκριμένη διαταραχή θα μας απασχολήσει ολόκληρη της εβδομάδα, καθώς, κινούμενη αργά ανατολικά, θα προκαλεί κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πάντως, στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα αξιόλογες βροχές αναμένονται προς τα τέλη της εβδομάδας (Παρασκευή και Σάββατο). Κατά τα άλλα, επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα και προσοχή στους δρόμους, φίλοι μου


Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και το βράδυ στη Μακεδονία καταιγίδες . Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Πιθανές καταιγιδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κυρίως τη νύχτα. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.

30 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι σόι χαμηλό ήταν αυτή η Ευρυδίκη, αλλά εδώ στην Αττική ένα τόσο δα τραφάκι φαίνεται να έκανε όλη τη δουλειά. Και έκανε καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω μαζι σ φιλε μ.επισησ κατι π παφρατηρηρσα ειναι κ οι αρκετα χαμηλεσ τ σε σχεση με αυτεσ π λεγανε.18-19 λεγανε για σημερα κ με το ζορι φτασαμε τυσ 13.απ αυριο θα ειναι αρκετα τα νερα ξανα

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρώτο χαμηλό στις περισσότερες περιοχές της χώρας πέρασε και δεν άγγιξε!
      Η Αττική όπως προβλέπονταν άλλωστε είναι απο τις λίγες περιοχές που ευννοήθηκε απο την πορεία του συστήματος.
      Πάμε για τα καλά τώρα απο αύριο κυρίως δυτικά κεντρικά και βόρεια... (πιστεύω)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Κ.Σουζη με χαρα βλεπω οτι μπηκατε στην παρεα μας εδω με το Δασκαλο, θα εχει ενδιαφερον να γραφετε και εσεις εδω την γνωμη σας στα αρθρα του Κ.Ζιακοπουλου, πολλα φιλια απο Τριπολη!

      Διαγραφή
  3. έχω την εντύπωση ότι η πρόθεση είναι να ονομαστεί "Ευριδίκη" το σύνολο των διαδοχικών διαταραχών, που θα μας απασχολήσει όλη τη βδομάδα. την ίδια απορία είχα και με την Αριάδνη, όπου (πάλι νομίζω) το όνομα είχε αποδοθεί περισσότερο σε μια αρκετά εκτεταμένη περίοδο "κακοκαιρίας", με διαφορετικά χιονοεπεισόδια σε διαφορετικές περιοχές και πολλές ήμερες παγωνιάς, παρά σε ένα χαμηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μούφας συνέχεια προς το παρόν στα Βόρεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παντως σημερα κατα τοπους επεσαν σημαντικα νερα!αλλου παλι ψιχουλα!το σιγουρο ειναι οτι αυτην την εβδομαδα θα φανε πολλα νερα στο μεγαλυτερο μερος της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και στο βάθος η πρώτη ψυχρή εισβολή (20-22 του μήνα);;; Λέω εγώ τώρα... Και τώρα θα μου πείτε τόσα νερά έχεις μπροστά σου και κοιτάς τις ψυχρές εισβολές.. Αυτός είναι ο ρημαδοκαημός μου!!! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την πρώτη εισβολή είχα δει και εγώ προ ημερών στα μοντέλα και είχα γράψει για τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα, αλλά μετά τη μάζεψαν τα μοντέλα. Τώρα πάλι κάτι δείχνουν. Τα γνωστά σκαμπανεβάσματα.

      Διαγραφή
    2. αν και βασικα θεωρειται οτι ειναι νωρις για να βγαλουμε ασφαλη συμπερασματα τωρα που σε καποια ραν δειχνει ψυχρη εισβολη μετα τις 20 του μηνος,καλλιστα στο αμεσως επομενο ραν ενδεχεται να την εξαφανισει.Αλλα επειδη πολλοι λιγο-πολυ βιαζονται να πειστουν οτι κατι τετοιο θα γινει,σε περιπτωση που γινουν μαζεματα θα πεσει η μαυρη απογοητευση.

      Διαγραφή
    3. Κατά την γνώμη μου όλα εξαρτώνται από τον αζορικό και από ένα χαμηλό που θα επισκεφθεί την Σκωτία 18-19 του μήνα. Στα σημερινά τρεξίματα των μοντέλων βλέπω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές όσον αφορά την διάταξη των συστημάτων αν και μιλάμε για 150 ώρες μετά. Αν το χαμηλό του ατλαντικού (δεν φαίνεται να είναι κάτω απο 990 mb) κινηθεί πιο βόρεια και δεν καταρρεύσει ο αζορικός στην περιοχή της Βρετανίας, τότε μπορεί να σκάψει πιο δυτικά ο αυλώνας και να δημιουργηθεί χαμηλό πάνω από την χώρα. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα ΑΝ κάτσει κάτι έστω και πρόσκαιρα θα είναι βδκης-βόρειας Ελλάδας. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    4. Αλέξανδρε και λοιποί φίλοι, αυτού του είδους οι αναλύσεις-υποθέσεις έχουν κάποια βάση, αλλά δεν οδηγούν σε κάποιο χρήσιμο (ρεαλιστικό) συμπέρασμα. Η ταλάντωση-κύμανση του σχοινιού στα 5 ή 6 μέτρα μακριά από το χέρι σου δεν προσεγγίζεται εύκολα λαμβάνοντας υπόψη την ταλάντωση-κύμανση του σχοινιού στα 3 ή 4 μέτρα. Απαιτούνται νέα τινάγματα του σχοινιού που θα γίνονται πιο αξιόπιστα όσο μικραίνει η απόσταση. αυτή είναι η φιλοσοφία της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού και για αυτόν ακριβώς το λόγο οι προγνώσεις πέραν των 5 ή 6 ημερών σε ποσοστό 60 με 70% παρουσιάζουν διαφορές στα καθημερινά τρεξίματα των μοντέλων.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα δάσκαλε. Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι 5-6 μέρες δεν ενδείκνυται για προγνώσεις. Απλά μπαίνω στον πειρασμό κάθε φορά να δω ποια είναι η παράμετρος που μπορεί να βοηθήσει ώστε να βγει μια κακοκαιρία στην χώρα. Πάντως κύριε Δημήτρη μου κάνει εντύπωση πως αν και βρισκόμαστε 6 μέρες πριν από μια ΑΚΟΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ψυχρή εισβολή, οι διαφορές ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα είναι θα έλεγα μικρές. Να έχετε μια καλή μέρα! Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
  7. To GFS έβγαλε χιόνια για τη Κυριακή στα ΒΔ ημιορεινά ίσως και πεδινά!Λέτε να μας τη κάνει;Πάντως και πέρυσι έτσι είχαμε αρχίσει από τις 29 του μηνός πέσαν τα πρώτα χιόνια στα Βόρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα δειξει!αμα ο αυλωνας κατεβει λιγο πιο δυτικα θα εχουμε φαινομενα.εαν κατεβει πιο ανατολικα θα εχουμε απλα ξεροβορι.

      Διαγραφή
    2. Σαν άσχετος που είμαι μπορείς να μου το εξηγήσεις αυτό λίγο;Δηλαδή τι διαφορά έχει αν ο αυλώνας κατέβει ανατολικά δυτικά ή πάνω από τη περιοχή μας;

      Διαγραφή
    3. Ισχυρές ανοδικές κινήσεις, κυκλογένεση (δημιουργία η ενίσχυση προυπάρχοντος χαμηλού) και φαινόμενα παρατηρούνται στα δεξιά του άξονα του αυλώνα, όπου λαμβάνει χώρα θετική μεταφορά στροβιλισμού. Αντίθετα, αριστερά του άξονα (αρνητική μεταφορά στροβιλισμού) σημειώνονται καθοδικές κινήσεις και επακόλουθη δημιουργία αντικυκλωνικών συνθηκών, με ξηρή και ψυχρή ατμόσφαιρα.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!Δηλαδή για να έχουμε μια χειμωνιάτικη επέλαση απο Κυριακή πρέπει να σκάσει κάπου στην Ιταλία η Δυτικότερα;

      Διαγραφή
  8. Κύριε Ζιακόπουλος μήπως έχει αλλάξει κάτι στην αυριανή πρόγνωση της Ηπείρου? Βλέπω τα μοντέλα να πετσοκόβουν τον υετό και να δίνουν λίγο πιο αξιόλογες βροχές στα παράλια και ψιλόβροχα στα ενδότερα. Μήπως πάλι λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο Ανατολικό-Νοτιοανατολικό άνεμοι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η επισήμανση για το ρεύμα. Πιστεύω όμως ότι η ανατολική συνιστώσα θα είναι ρηχή και ασθενής. Προφανώς ο σημαντικότερος υετός αναμένεται στο δεύτρο δωδεκάωρο, οπότε ίσως βρέξει καλά και στο εσωτερικό της Ηπείρου.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα κύριε ζιακοπουλε. Ποια Είναι η γνώμη σας για τα χιόνια που πρόκειται να πέσουν στην ήπειρο αν και σε κάθε ραν ανεβάζουν τις θερμοκρασίες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα μοντέλα διχογνωμουν και αυτό ειναι λογικό γιατί ριχνουν μαθηματικά ζάρια για το που θα εκτοξευσει ο θηριωδης εμποδιστης με μια απλή του ανάσα, το χαμηλό, το ερχομενο ΠΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προτινω ψυχραιμία στους φίλους χιονο-ψυχαναγκαστικούς !
    Ο Νοέμβρης εχει πάψει προ πολλου ν'αποτελει μήνα χιονο-αναζητήσεων ... ☺
    Απολαυστε τις καταιγίδες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψυχραιμία και November Rain στα ηχεία..

      Διαγραφή
    2. Σωστοοος!! Και λιγα ειπες φιλε Σταυρο αν δεν κανω λαθος,ΤΩΡΑ εχουμε καιρο και κοιταμε τον καιρο δε κοιταμεεε...καπιοι παρακαλανε να γυρισουν τα "μελτεμια"οπως βλεπεις...

      Διαγραφή
  12. Δύο φορές θυμάμαι χιονόπτωση(ελαφρά)
    στα Γιάννενα τον Νοέμβριο το 1995 και το 2006 και στις δύο περιπτώσεις ο χειμώνας που ακολούθησε ηταν μούφα γι' αυτό τον λόγο απεύχομαι χιόνι τον Νοέμβριο στην περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή