Αντιφάσεις, εικασίες και το κομμάτι του παζλ που μας λείπει!

Το λοφίο της ηφαιστειακής στάχτης του Τόνγκα στις 16-1-2022. Credit: NASA Earth Observatory 

Πρόσφατα, με αφορμή τον άστατο καιρό και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στις μεσογειακές περιοχές, ειπώθηκε ότι το 2023 μπορεί να είναι έτος χωρίς καλοκαίρι λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Τόνγκα, η οποία συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι μπορεί να έχουμε κάτι ανάλογο με το έτος 1816 που δεν είχε καλοκαίρι λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα που συνέβη στις 11 Απριλίου 1815 και τότε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το θέμα άφησε ανοιχτό και ο Ιταλός μετεωρολόγος Guido Guidi σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu.


Πριν από λίγες ημέρες σε σχόλιό μου ανέφερα ότι αναγκαία προϋπόθεση για τα ψυχρανθεί το κλίμα του πλανήτη μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι τα αέρια της έκρηξης να είναι πλούσια σε θείο, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Ταμπόρα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 55 με 60 μεγάτονοι θειούχων αερίων. Στην υποβρύχια έκρηξή του το ηφαίστειο Τόγκα απελευθέρωσε στη στρατόσφαιρα αέρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (μόλις 0,42 μεγατόνους διοξειδίου του θείου), αλλά σε αντίθεση με όλα τα άλλα ηφαίστεια απελευθέρωσε τεράστια ποσότητα θαλασσινού νερού (146 μεγάτονοι), μέρος του οποίου, ατμοποιημένο, εγχύθηκε στη στρατόσφαιρα.

Επειδή οι υδρατμοί είναι το αποτελεσματικότερο αέριο του θερμοκηπίου, είναι λογικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία τους δυνητικά συμβάλλει στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (Jenkins, S., et al., 2023 “Tonga Eruption Increases Chance of Temporary Surface Temperature Anomaly above 1.5 °C.” Nature Climate Change, vol. 13), η επίδραση αυτή θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία οι πιθανότητες η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να φθάσει ή και προσωρινά να υπερβεί τους 1,5 °C (στόχος - όριο της Συμφωνίας του Παρισιού) να είναι αυξημένες.

Φέτος, μετά από την τριετή παρουσία της Λα Νίνια, εμφανίζεται το Ελ Νίνιο, το οποίο σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες συμβάλλει στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σε παγκόσμια κλίμακα το 2023 μπορεί να είναι θερμότερο ακόμα και από το έτος 2016, το θερμότερο ως τώρα έτος του πλανήτη. Πέρα από το Ελ Νίνιο, και άλλα φαινόμενα μπορούν να ανεβάσουν τη μέση θερμοκρασία της Γης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλης έκτασης και διάρκειας πυρκαγιές στον Καναδά, τη Σιβηρία ή αλλού.

Όσα προαναφέρθηκαν δείχνουν τη γενική εικόνα του παρόντος κλίματος καθώς και την τάση του τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Το κλίμα όμως έχει και τη φυσική μεταβλητότητά του που συχνά υπερκεράζει τη βασική του τάση και δημιουργεί την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς. Σε λανθασμένα συμπεράσματα οδηγούμαστε επίσης όταν βλέπουμε μόνο τα συμβαίνοντα στην αυλή μας, ξεχνώντας ότι αύριο όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας μπορεί να έρθουν και στην αυλή μας. Σε ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, όπως σχεδόν βέβαιες είναι και οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας περιμένουν.

Στα της χώρας μας, τώρα, μετά από έναν ήπιο χειμώνα ήρθε μια κρύα άνοιξη και ακολούθησε ένας Ιούνιος με άστατο καιρό, τουλάχιστον τα δύο πρώτα δεκαήμερά του. Η άποψη ότι η άνοιξη θερμοκρασιακά και υετικά εξισορρόπησε τον αναιμικό ως προς τα θέματα αυτά χειμώνα θέλει τεκμηρίωση και, το κυριότερο, το υετικό έλλειμμα του χειμώνα δεν καλύπτεται από τους όμβρους και τις καταιγίδες της άνοιξης ή του Ιουνίου. Αρκεί μια περίοδος κάποιων ημερών ανομβρίας και ζέστης για να καταδείξει το πρόβλημα που τώρα «κουκουλώνεται» από τις καταιγίδες.

Διαβάζω και ακούω διάφορες εξηγήσεις για την ως τώρα πορεία του καιρού της φετινής χρονιάς. Προφανώς, με όρους ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε χρονικό ορίζοντα μίας ή δύο εβδομάδων δεν μπορεί να δοθεί απάντηση. Ούτε μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες μηνιαίες ή εποχικές προβλέψεις, αγνοώντας τον τρόπο με τον οποίο το συνεχώς θερμαινόμενο κλίμα μας επηρεάζει την πλανητική κυκλοφορία και κατ’ επέκταση τον καιρό (το  κομμάτι του παζλ που μας λείπει).

Φέτος το Ελ Νίνιο - Νότια Ταλάντωση θα επιφέρει μεγάλες ανακατατάξεις στην κυκλοφορία του Νοτίου Ημισφαιρίου, των τροπικών και κατ’ επέκταση πολλών περιοχών του Β. Ημισφαιρίου. Για την επίδραση του συγκεκριμένου φαινομένου στον καιρό της Ευρώπης, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Πέρα από αυτό, η εντυπωσιακή άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα στην Αρκτική και η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών νερών των ωκεανών είναι οι νέοι «παίχτες» που σε συνδυασμό με τους παλιούς θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα.

Καθημερινά σε όλες τις χώρες του κόσμου μετεωρολόγοι και κλιματολόγοι δέχονται ερωτήσεις για το αν και το κατά πόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον πλανήτη οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Γενικά θα έλεγα ότι τα καιρικά φαινόμενα γεννιούνται πλέον και αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον που είναι πιο θερμό από όσο ήταν πριν από εκατό χρόνια και επομένως επίδραση υπάρχει. Αν όμως θέλουμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συμβολής της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε βοήθεια από την επιστήμη της απόδοσης των αιτίων των ακραίων καιρικών συμβάντων (extreme-event attribution science). Ο νέος αυτός κλάδος χρησιμοποιεί:

(α) Στατιστικές μεθόδους, για τις οποίες απαιτείται αρχείο μετεωρολογικών παρατηρήσεων μεγάλης χρονικής περιόδου.

(β)  Μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία  γίνεται σύγκριση του κόσμου όπως είναι με τον κόσμο όπως θα ήταν χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου. 

39 σχόλια:

  1. Το Ελ Νίνιο θεωρούν υπεύθυνο οι Σουηδοί μετεωρολόγοι για τη ζέστη που έχουμε εδώ στο βορρά και για το θερμο καλοκαίρι που αναμενουμε .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,
    Έχω καιρό να γράψω λόγω φόρτου εργασίας (λήξη της σχολικής χρονιάς) αλλά συνεχίζω να διαβάζω και αναρτήσεις όπως αυτή ξεκουράζουν πραγματικά...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θεωρώ προσωπικά ότι έχει μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη από την έκρηξη. Δεν ξέρω πόσο χρόνο θέλει ο πλανήτης για να ψυχθεί μετά από μια τέτοια έκρηξη, αλλά στην Ευρώπη είχαμε γενικά έναν πολύ θερμό και κατά περιόδους ξηρότατο χειμώνα. Μετά την εμφάνιση της ΑΣΘ τον Φεβρουάριο άρχισε να αλλάζει η συμπεριφορά του καιρού. Πάντως, η θεωρία του Arctic Amplification που μιλάει για την επικράτηση συνεχώς εμμονικών καιρικών μοτίβων στα μέσα πλάτη φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας δείχνει πλήρη αποσάρθρωση εξού και οι ψυχρές μάζες και η αστάθεια στη Μεσόγειο. Πάντως και τα έτη 2002,2018 είχαμε πολύ υετό ακόμη και το καλοκαίρι στην περιοχή μας. Πώς θα συνεχίσει αυτό; Κύριε Ζιακόπουλε θα ήθελα να μας κάνετε μια κριτική της θεωρίας του ΑΑ, όποτε μπορείτε. Πιστεύω θα είναι πολύ επιμορφωτικό, καθώς εσείς πάντα ξέρετε κάτι παραπάνω από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και γνωστούς, Δάσκαλε, όταν γράφεις όμως....ζωγραφίζεις !
    Συγγνώμη για την αυθαιρεσία (Πέτρο γείτονα) στην γραφή μου αλλά έτσι το αισθάνθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Λέσβο! Ωραία δροσερά βράδια και πρωινά έχουμε προς το παρόν στο νησί.. Για να δούμε.. Τι κλίμα θα καταλήξουμε να έχουμε μετά από τις εκρήξεις ηφαιστείων και τόσων άλλων που γίνονται... Ευχαριστούμε για το άρθρο δάσκαλε.. Αναμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε......."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα άρθρα πραγματικά,θες να μην τελειώσουν ενώ τα διαβάζεις προσεκτικά λέξη λέξη...
    Απομυθοποίηση λοιπόν βάση επιστημονικών ερευνών η διαφαινόμενη ψύξη τού πλανήτη.
    Μάλλον η συνεχής υπερθέρμανση καλά θα κρατεί.
    Η αποδιοργάνωση τού κλίματος και οι εμμονικές κυκλοφορίες(blocking) θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες και στο μέλλον.
    Είμαστε στη φάση πού η Μεσόγειος και ειδικά η κεντροανατολική, βιώνει τα καλούδια της εμμονής με τις υψηλές πιέσεις "καρφωμένες" επί 4 μήνες κατά κύριο λόγο στη βόρεια ΒΔυτική Ευρώπη.
    Κάποια στιγμή όλα τα ωραία όμως τελειώνουν.

    Η παγκόσμια θερμοκρασία να ξανά θυμίσω δεν προδιαγράφεται από τις θερμοκρασίες της περιοχής μας που είναι μία σταλιά στον ωκεανό στον παγκόσμιο χάρτη.
    Κάπου ο πλανήτης θα ψύχεται και κάπου θα συνεχίζει να θερμαίνεται αλλά στο τέλος αυτό πού μένει είναι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πού δείχνει την αλήθεια.
    Η θέρμανση των νερών των ωκεανών πού σίγουρα θα επιφέρει ακόμη πιό ακραίες αλλαγές ως προς τις εντάσεις των καιρικών φαινομένων είναι ο νέος παίκτης όπως έγραψε και ο δάσκαλος.
    Την τελική λύση τού καιρικού παζλ όμως,πάντα θα την έχει το ίδιο το κλίμα βγάζοντας κρυφούς νέους παίκτες από το μανίκι τού.
    Η επιστήμη της μετεωρολογίας αλλά και της στατιστικής μετεωρολογικής προϊστορίας θα προσπαθεί πάντα μας βάζει σε σωστές ράγες με σύνεση και υπομονή.
    Ας μην πιστεύουμε λοιπόν, την κάθε ανοησία πού γράφετε εδώ και εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε ωραίο άρθρο.Ομως πως μπορεί ο μέσος άνθρωπος να μην είναι καχύποπτος όταν βλέπει ότι γίνεται εργαλειοποιηση της κλιματικής αλλαγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. -----Διαφωτιστικό ,γι αυτό και ενδιαφέρον.
    -----Πολύ δύσκολο το έργο του νέου αυτού επιστημονικού κλάδου. Άντε τώρα να
    "σάξεις " αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα ,ευρύτερα αποδεκτά !.
    ------Συμφωνώ με την αναφερόμενη έννοια "κουκούλωμα ".Δεν υφίστανται αυτού του τύπου οι εξισορροπήσεις ή οι διορθώσεις ,όπως τις αποκαλούν κάποιοι. "Διορθώσεις" κάνει το Χρηματιστήριο ,καθόσον τα νομίσματα έχουν την ίδια ονομαστική αξία χειμώνα-καλοκαίρι !.---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλημέρα σε όλους! 2 δροσεροί μήνες δεν αλλάζουν κάτι σε αυτό που βιώσαμε τον χειμώνα. Σίγουρα δεν αναπληρώνει η βροχή της άνοιξης τον χειμωνιάτικο υετό αλλά το μη χείρον βέλτιστον στην κατάσταση που είμαστε. Βόρεια Αθήνα (Πατήσια λχ) κοντεύουν τα 200μμ, καθόλου άσχημα. Αμα περάσουμε τα 400μμ θα είναι θαύμα μετά από 3 χρόνια.

    Τελευταίες μέρες δροσιάς! Φαίνεται το καλοκαίρι έρχεται φουριόζικο ημερολογιακά.

    υγ. Ας κοιτάξει το κράτος την θερμονησίδα.


    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε καλέ μου Άνθρωπε.. πού είδες εσύ ενδείξεις ότι έρχεται φουριόζικο το καλοκαίρι?
      Σε ποιον χάρτη που δεν βλέπουμε εμείς? Έχουμε τους τρομολάγνους του χιονιά , έχουμε και του θέρους..

      Διαγραφή
    2. https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=168&mode=1
      https://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=216&mode=0&map=0&type=0&archive=0
      https://www.meteociel.fr/modeles/geme_cartes.php?&ech=204&mode=1

      Ελπίζω να σε έπεισαν οι χάρτες Αγγελε που θα με πεις και τρομολάγνο επειδή Ιούνιο μήνα είπα έρχεται το καλοκαίρι. Μου αρέσουν οι ψύχραιμες και καθόλου παθιασμένες αντιδράσεις.

      Διαγραφή
    3. Συννέφιασε Φιλαδέλφεια και ελαφριά βροχή πριν λίγο. Δρόσισε αρκετά σε σχέση με πριν.

      Διαγραφή
    4. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν βλέπω φούρια στον ερχομό του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    5. Μην έχουμε αστάθεια από βδομάδα πάλι αντί για καλοκαίρι

      Διαγραφή
  11. Συγχαρητήρια Δάσκαλε! Όλα ακόμη θυμίζουν άνοιξη Μυτιλήνη κ όχι αρχές καλοκαιριού. Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει στους 18 με 19 βαθμούς κελσίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λυπούμαστε όλοι πάρα πολύ για την ανθρώπινη τραγωδία, αλλά το θέμα δεν αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης του μπλογκ.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ είμαι από τους πολλούς, που ακολουθώντας τις απόψεις της τεράστιας πλειοψηφίας των επιστημόνων, έχει πειστεί για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν όμως εξαιρετικά χρήσιμο να είχαμε γνώση του τρόπου που προκύπτει η παγκόσμια ετήσια θερμοκρασία και πως η μέθοδος αυτή είναι αναλογική με μεθόδους προηγούμενων δεκαετιών, άρα και τα αποτελέσματα τους συγκρίσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί στην Ελλάδα ο Ιούνιος του 2023 να είναι μέχρι στιγμής δροσερός, αλλά παγκοσμίως οι πρώτες 11 μέρες του ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί τον συγκεκριμένο μήνα, όπως επισημαίνει το Skynews. Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,5 βαθμούς υψηλότερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος της ΕΕ. Το ότι έσπασε πρόσκαιρα αυτό το ορόσημο, καθώς στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα ήταν να μην υπερβεί η παγκόσμια θερμοκρασία το φράγμα των +1,5 βαθμών, δεν σημαίνει, πάντως, ότι ο πλανήτης θα είναι πάντα τόσο πιο ζεστός από την προβιομηχανική εποχή.

    Ωστόσο, όσο περισσότερες φορές υπερβαίνει η θερμοκρασία αυτό το όριο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εδραιωθεί μία τέτοια κατάσταση. Κι όλα αυτά ενώ βρύσες στέρεψαν στη νοτιοανατολική Αγγλία, με τις εταιρίες ύδρευσης να ζητούν από τους πελάτες τους να αρχίζουν να αποθηκεύουν νερό. Το MetOffice προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών σε Αγγλία και Ουαλία, με το Ντέβον και την Κορνουάλη να πλήττονται από ξηρασία, όπως και το 28% των εδαφών της ΕΕ. Η δυτική Μεσόγειος δίνει μάχη για τα αποθέματα νερού, εξαιτίας της επίμονης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

    Ο πιο ζεστός Ιούνιος στην ιστορία του πλανήτη ακολούθησε, άλλωστε, έναν Μάιο μόλις 0,1 βαθμό ψυχρότερο από τον θερμότερο Μάιο όλων των εποχών. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,5 βαθμούς υψηλότερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Είχε συμβεί ξανά τον Δεκέμβριο του 2015 και τον χειμώνα και την άνοιξη του 2016 και του 2020. Και για εκατομμύρια ανθρώπους θα είναι σημαντικό να συγκρατηθεί αυτή η απόκλιση στους +1,6 βαθμούς από το να φτάσει στους +1,7 β.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτές οι θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις δεν σημαίνουν ζεστό καιρό χωρίς βροχές, αλλά περισσότερες πλημμύρες, περισσότερες ξηρασίες, περισσότερες πυρκαγιές. Ο καιρός πάει από το κακό στο χειρότερο από ανθρώπινες επιλογές. Όπως και ο άδικος και ψεύτικος κόσμος μας γενικότερα.
    https://news.sky.com/story/hottest-ever-start-to-june-as-global-temperatures-spike-12902981
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαζή ερώτηση όμως.Εφόσον αποδεδειγμένα ο άνθρωπος έχει ζήσει σε θερμότερο πλανήτη πριν απο αιώνες,χωρίς καθόλου πάγους στους πόλους γιατί δεν μπορεί και τώρα;

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και ότι καταναλώνουμε αφειδώς τους πόρους του πλανήτη που δεν είναι ανεξάντλητοι. Και παρόλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικά αγαθά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
    π' άναψες τον καημό μου
    είσαι μικρός και δεν χωράς
    τον αναστεναγμό μου. ----====== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πλήρης διάλυση των πάντων για τη διαφαινόμενη κακοκαιρία πού θα έρχονταν στη χώρα μας.
    Δυναμική μηδέν, δείκτες αστάθειας μηδέν, χαμηλό πού αγνοείτε μάλλον στα Βαλκάνια και τις βροχές να σημειώνονται αυστηρά στα ορεινά ηπειρωτικά και σε περιοχές της βόρειας ΒΔυτικης χώρας με τοπικό και πάλι χαρακτήρα.
    Οι θερμοκρασίες επίσης θα έλεγα από Θεσσαλία κυρίως και κάτω άκρως καλοκαιρινές εάν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη υγρασία.
    Μέχρι στιγμής πολύς ντόρος γιά το τίποτα.
    Φίλοι, πού βρισκόνται σεζόν στα νησιά μού λένε ότι το καλοκαίρι κυλά μέχρι στιγμής όπως κάθε χρόνο.
    Ότι και να λέμε το καλοκαίρι έχει φτάσει.
    Ο δάσκαλος ήταν ο μοναδικός πού από την αρχή μιλούσε γιά μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και μέχρι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως Φώτη για την περιοχή μου την Ξάνθη το meteo, η εμυ και άλλα σαιτ δείχνουν αρχομένης από σήμερα το βράδυ βροχές, καταιγίδες κλπ μέχρι και την Δευτέρα. Βελτίωση χωρίς πλέον φαινόμενα φαίνεται από την Τρίτη.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα,
    Τι να σου πω Φώτη, δεν ξέρω. Έχει χαθεί λίγο η μπάλα με τις προγνώσεις γενικά. Ας πούμε για χθες βράδυ ΚΑΙ για σήμερα έλεγε η πρόβλεψη του ΕΑΑ ότι θα βρέξει αρκετά στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο που είμαι εγώ μόνο σταγόνες έπεσαν και είχαμε πολλή συννεφιά και λίγο ήλιο. Σε άλλους νομούς/περιοχές έβρεξε. Φαίνεται ότι είναι τελικά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι περιοχές έστω και λίγες ώρες πριν.
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στον φίλο από την Ξάνθη και σε σένα Κωνσταντίνε.
      Όντως μέχρι στιγμής τα όποια φαινόμενα έχουν σημειωθεί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αξιολογηθούν ως αντάξια των προβλέψεων.
      Με τα τελευταία στοιχεία πού έκατσα και κοίταξα τώρα,αλλά και βάση δορυφορικής μάλλον ο καιρός από το βράδυ και έπειτα πάει να αποκτήσει αρκετό ενδιαφέρον.
      Εάν όλα πάνε λοιπόν όπως φαίνονται, πρώτα το Ιόνιο και δυτική και βόρεια χώρα μέσα στη νύχτα και αύριο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας(πλην της νότιας Πελοποννήσου) και μέχρι το ΑΒΑνατολικό Αιγαίο θα δεχτούν περάσματα από μπόρες και καταιγίδες πού σε τοπικό πάντα επίπεδο λόγω εποχής ίσως είναι και έντονες.
      Ίσως λοιπόν να καθυστέρησε να έρθει η κύρια διαταραχή, όπως και θα καθυστερήσει να φύγει καθώς και την Κυριακή δείχνει αρκετά φαινόμενα στα ηπειρωτικά και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.
      Παίζουμε το τελευταίο χαρτί γιά να δούμε εάν η εν λόγω πολυσυζητημένη διαταραχή θα αποδειχθεί φιάσκο η όχι.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα πριν λίγο διάβασα την τελευταία σου ανάρτηση καλέ μου φίλε Δημήτρη. Με έκανε να σκεφτώ γιατί τόσοι συνάδελφοι σου και μη δεν μπαίνουν στον κόπο να πούνε το 1/3 από αυτά που έγραψες αλλά προτιμάνε τις υπερβολές ή τις κλασικές δημοσιογραφικές ατάκες. Ίσως είναι επιλογή για τα νούμερα τηλεθέασης. Τελικά ο συνδυασμός να γράφεις αναλυτικά ουσιαστικά αλλά και κατανοητά είναι χάρισμα οπότε η λέξη δάσκαλος είναι η καταλληλότερη. Καλό σου βράδυ να είσαι πάντα καλά και να μας ενημερώνεις με τον δικό σου τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι υδρατμοι που θ αυξησουν τις νεφωσεις θ αυξησουν τη θερμοκρασια με λιγοτερες ωρες ηλιου;; Απορω. Μαλλον κ Ζιακοπουλε δεν βγαινει πλεον το σφηγημα και το ζοριζεται το δεον!
    Νικ Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, μιλάμε για αύξηση της συγκέντρωσης των υδρατμών στη στρατόσφαιρα και όχι στην τροπόσφαιρα. Στη στρατόσφαιρα δεν σχηματίζονται νέφη όπως αυτά της τροπόσφαιρας.
      Οι υδρατμοί, όπου και να βρίσκονται, εμποδίζουν την απαγωγή θερμότητας από τη Γη προς το διάστημα.
      Επιπλέον η παρουσία περισσότερων υδρατμών στη στρατόσφαιρα αλλάζει με πολύπλοκο τρόπο τη χημεία των αερίων που βρίσκονται στην περιοχή και αυτό έχει επιπτώσεις ακόμα και στις συγκεντρώσεις του όζοντος. Πάντως, για τις συγκεκριμένες αλλαγές οι γνώσεις μας είναι ακόμα περιορισμένες.
      Καλημέρα σε όλους, βρεγμένους και άβρεχτους!

      Διαγραφή
    2. Συγχαίρω τον διαχειριστή για τη σοβαρότητα και νηφαλιότητα της απαντήσεώς σε ένα σχόλιο καταφανούς ακυρότητας ,για να μην πω ότι εμπεριείχε και στοιχεία κακεντρέχειας.......! ---======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Πέραν των 25 λαθών εντός 2 γραμμών και τριών λέξεων.

      Διαγραφή
  20. Εμένα πάντως Φώτη με έβαλε σε υποψίες η απουσία νέας αναρτήσεως από τον οικείο ημίν.......φούρναρη !----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Aνω Βόιο.....45 mm σήμερα από συνεχή ποτιστική βροχή χωρίς καθόλου ηλεκτρικά και θα συνεχίσει όλο το βράδυ....σύνολο εβδομάδας....101 mm ...και μέση μέγιστη 18 βαθμούς.......σόμπα..το βράδυ αλλά για την υγρασία..καθώς η τ δεν πέφτει κάτω από τους 13 βαθμούς.Το τοπίο παραμπέμπει σε Σκωτία...παρτυ με τα άγρια μανιτάρια."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τελικά στη Θεσσαλονίκη έγινε ο αναμενόμενος «κατακλυσμός» συνοδεία απίστευτων κεραυνών. Πλημμύρισαν οι δρόμοι λόγω της ραγδαιότητας.
    Ώρα 4 ξημερώματα
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ νερό στη Θεσσαλονίκη
    meteothes.gr: 53mm και συνεχίζει. Ανατροφοδοτείται συνεχώς η καταιγίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αλλεπάλληλες καταιγίδες με πλημμυρικά επεισόδια πλήττουν τούτη τη στιγμή τη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξεπερνά κάθε πρόβλεψη αυτό που ζούμε στη Θεσσαλονίκη αυτή τη νύχτα. Οι καταιγίδες συνεχώς ανατροφοδοτούνται. Έχω χάσει το μέτρημα εδώ και δυο ώρες. Σταματα ξεκινά και πάλι από την αρχή. Απίστευτες ποσότητες νερού
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα σας. Στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Θεσσαλονίκης είναι το επίκεντρο της κακοκαιρίας σήμερα το πρωί. Βουίζουν ρέματα που είχαν να τρέξουν δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πρωινός απολογισμός Θεσσαλονίκη
    Σταθμός metro.gr: 85mm (Επταπύργιο)
    Σταθμός meteothes.gr : 85mm (κέντρο πόλης, οδός ΠπΓερμανού)
    Αφού σταμάτησαν το ξημέρωμα οι καταιγίδες, έχουμε κανονική βροχή και θερμοκρασία 18 ψύχρα.
    Τι μας επιφυλάσσει άραγε ο καιρός για το υπόλοιπο ΣΚ; Θα τη βγάλουμε μέσα και αν βγούμε θα φορέσουμε μπουφάν; Ρητορικό μάλλον το ερώτημα
    Καλημέρα σε όλους και όλες
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή