Καταιγίδες αέριας μάζας που συνοδεύονται από συνοπτικής ή/και μέσης κλίμακας εξαναγκαστικούς μηχανισμούς

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ (17-18/6)

ΣΑΒΒΑΤΟ

Τοπικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Αυξημένη επαγρύπνηση στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Β. Αιγαίου την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη ΒΑ Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Τοπικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Αυξημένη επαγρύπνηση στη Θεσσαλία - Β. Σποράδες, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Α. Αιγαίου (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

 

Καλημέρα σε όλους και προσοχή στους δρόμους!

14 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε. Στην Αττική φαίνεται ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα. Η ατμόσφαιρα πολλά υποσχόμενη. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα δασκαλε. Ηδη ο νομος θεσσαλονικης εχει προβληματα. Τρομερα πραγματα για μεσα ιουνιου. Συνδυασμος θερμικης ασταθειας και δυναμικου αιτιου φερνουν πυρηνες καταιγιδων που δεν περιοριζονται στις θερμες ωρες της μερας. Νοεμβριο θυμιζει ο καιρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κορύφωση της θερμής εισβολής σήμερα με μέγιστη κοντά στους 30c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάκη.
      Αν είναι δυνατόν Ιούνη μήνα η Ελλάδα να έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες ακόμη και στα νότια της, σε σχέση με τη Στοκχόλμη.
      Η εμμονή συνεχίζετε.
      Βέβαια εκεί σιγά σιγά από αύριο αλλάζει η κυκλοφορία αλλά και πάλι δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη δροσιά γιά τα δεδομένα της χώρας.

      Διαγραφή
  4. Κατά διαστήματα χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί βροχή , τίποτα το ιδιαίτερο στην Όθρυ και την πεδιάδα του Αλμυρού, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Δάσκαλε. Από τις 4 το ξημέρωμα ξεκίνησαν οι καταιγίδες Μυτιλήνη.Αμέτρητοι κεραυνοί κ μεγάλες ποσότητες νερού. Μέχρι στιγμής πλημμύρισαν κάποιες εξοχικές κατοικίες Πλωμάρι κ ευρύτερη περιοχή κόλπου Γέρας. Προσωπικά τέτοια φαινόμενα, έχω να ζήσω Ιούνιο στο νησί, πάνω από 20 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xιόνια έπεσαν ακόμα και σε τροπικές περιοχές της Βολιβίας, π.χ. στην αγροτική περιφέρεια Σάντα Κρουζ, που βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, καταστρέφοντας καλλιέργειες σόγιας και σιταριού, που καλύφθηκαν από ένα λευκό πέπλο, όπως μεταδίδει το Reuters. Καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν επίσης τις κοιλάδες της Σάντα Κρουζ, προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο.

    Στη γειτονική τροπική επαρχία Beni πέθαναν, επίσης, από το ψύχος τουλάχιστον 50 βοοειδή και οικογένειες έχουν ανάψει φωτιές δίπλα στα ζώα τους για να τα προστατέψουν από την υποθερμία. Βορειότερα στη Βολιβία, η ψυχρή εισβολή έσπασε ιστορικά ρεκόρ, καθώς καταγράφηκε θερμοκρασία -9 βαθμών, ενώ παγετός σημειώθηκε και νοτιότερα στο διαμέρισμα Tarija, γνωστό για το κρασί που παράγει.

    Κρύο, σε βαθμό που να επιστρατεύσουν ζακέτες και πουλοβεράκια έκανε το Σάββατο 17/6 στα βόρεια προάστια της Αττικής (π.χ. Διόνυσος), υπό τη συνοδεία μίας αδιάκοπης βροχής. Μόνο στο Θυμάρι δεν έχει βρέξει μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η συννεφιά που πλέον έχει πυκνώσει και χαμηλώσει, κράτησε τον περισσότερο κόσμο εκτός ακτής.

    Στη Ραφήνα, έχουν πέσει 37 χιλιοστά μέχρι στιγμής. Και 22 χιλιοστά καταγράφηκαν στο Παλαιό Ψυχικό και 18,5 στον Ασπρόπυργο το απόγευμα της Παρασκευής.
    https://www.xm.com/research/markets/allNews/reuters/bolivia-cold-snap-brings-rare-snow-to-tropical-farm-region-53566366
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά όπως το αναμέναμε η κακοκαιρία άργησε να περάσει το κατώφλι της χώρας μας.
    Από χθες τη νύχτα ξεκίνησε ο χορός των καταιγίδων στο Ιόνιο την κεντροδυτική χώρα αλλά κυρίως την Μακεδονία όπου ειδικά στην κεντρική οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη ένταση λόγω ανατροφοδότησης.
    Σήμερα σειρά έχει πάρει όλη η ηπειρωτική χώρα ενώ όπως όλα δείχνουν τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο στο πρώτο μισό της ημέρας πλην της ΒΔυτικης χώρας όπου εκεί ο καιρός από τη νύχτα θα ηρεμήσει.
    Ανατολική Θεσσαλία,Χαλκιδική, Σποράδες Εύβοια, ανατολικη Στερεά έως πιθανόν και την ανατολική Πελοπόννησο δείξτε μία προσοχή κυρίως τις πρωινές έως μεσημβρινές ώρες αύριο.
    Καλό νερό έχει πέσει και στην Αιτωλοακαρνία μέχρι στιγμής με τούς σταθμούς να καταγράφουν 10 με 30mm(στα ορεινά σίγουρα πολύ παραπάνω) και το σκηνικό να παραπέμπει σε τέλη Οκτώβρη καθώς και η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε το μεσημέρι τούς 22 με 24β και αυτό μεταξύ των βελτιώσεων τού καιρού.
    Τεράστια και η ποσότητα της υγρασίας καθώς είχαμε και ομίχλες σήμερα στα ορεινά ημιορεινά αλλά και τον κάμπο, πράγμα πολύ σπάνιο γιά τα δεδομένα της περιοχής τούτη την εποχή.
    Από Δευτέρα το καλοκαίρι επιτέλους έρχεται να δηλώσει βροντερό παρών γιά όλη τη χώρα και μάλιστα φαίνεται να κρατά και αρκετές ημέρες η ζέστη χωρίς ευτυχώς κάτι πολύ θερμό.
    Τώρα,αν βγάζει κάποιες καταιγίδες μεσημέρι απόγευμα που και που, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα ορεινά κυρίως,είναι κάτι το οποίο συμβαίνει άπειρες φορές σε αυτές τις περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "θωμά", και στο Κ. Βόιο (675 μ.) ανάβουμε σόμπα.

    Ο Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2023 στις 2:45 μ.μ. πού είναι κρυμμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπήτέ και πατριώτη Χρήστο....η συννεφιά και η αντάρα αλλά και η αφθονη βροχή δεν είναι κατι ξένο για εμάς...αλλά νομίζω οτι το ενδιαφέρον σιγά σιγά επικεντρώνεται στα πεδινά...όπου πραγματικά...μπορεί να έχουμε...σημαντικά θέματα καθώς τα τελευταία τρεξίματα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει μπέσα...,κατά τα λοιπά ακουσα ότι ζητήθηκε από την Καστοριά να κυρηχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωρηδόν οι Σωρείτες γύρωθεν της Δυτικής Κορινθίας σήμερα ,αλλά,μέχρι τώρα ,από βροχή τίποτα.Μάλιστα το κοντόβραδο "μαύρη μαυρίλα πλάκωσε ,μαύρη σαν καλιακούδα",αλλά και πάλι τηγανίτα γιόκ. ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ομίχλη το πρωί στον κάμπο,αυξημένη υγρασία και πολλά σύννεφα σε όλους τους ορεινούς όγκους που μετά τις 11-12 σκέπασαν ολη την περιοχή.
    13,15-14,15 ξέσπασε καταιγιδα που άφησε 18 χιλιοστά, ενώ συνέχισε να βρέχει έως λίγο πριν νυχτώσει και το σύνολο των χιλιοστών έφθασε στο 28,3.
    Πολύ νερό και πάλι, με οτι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες.
    Δυστυχώς επαληθευτηκαν οι φόβοι μου για εκ νέου ζημιές, όχι μόνο στην περιοχή μου φυσικά.
    Αγαπητέ κ. Πέτρο, ευχαρίστως να σας δώσω όσο νερό θέλετε...
    Σε μας ακόμη και οι περιοχές που "βλέπουν" Κορινθιακο, πήραν πολύ καλό νερό, ενώ εσάς απέναντι δεν σας τίμησε.
    Να προσέχετε και να προστατευεται όλους όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είπαμε ότι τα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο πιθανόν να παρουσιάσουν ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές πού αναφέραμε.
    Όμως κατά την ασήμαντη και ταπεινή μού άποψή θα έλεγα ότι τα νέα έκτακτα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και τα μηνύματα σε πολλούς νομούς της ανατολικής χώρας γιά σήμερα Κυριακή είναι υπερβολές.
    Δεν βλέπω κάτι το τόσο ακραίο πουθενά.
    Άντε να εξαιρέσω την Εύβοια.
    Δεν είμαι της άποψης επειδή έριξε τόσο νερό στη Θεσσαλονίκη, βγάζουμε έκτακτα του στυλ, "φύλαγε τα ρούχα σού να έχεις τα μισά".
    Καλημέρα σε όλους από την υγρή ψυχρή και με εκ νέου βροχούλα αυτή τη στιγμή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύβοια φθινοπωρινού τύπου βροχές και όχι επικίνδυνα φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή