Επίκληση στο Άγιο Πνεύμα

Του Λευτέρη Ελευθεριάδη


Του Αγίου Πνεύματος σήμερα και με αφορμή σχόλιο καλού φίλου που έφθασε μετά την απαγόρευση της ανάρτησης σχολίων στο μπλογκ θεωρώ αναγκαία την επίκληση του Αγίου Πνεύματος για να φωτίσει τα μυαλά όλων μας επί των παρακάτω θεμάτων:



1) Στο μπλογκ αυτό δεν χωρούν ούτε κομματισμοί ούτε εγωισμοί. Οι αναφορές που κάνω σε θέματα επικαιρότητας και μείζονος ενδιαφέροντος γίνονται γιατί θεωρώ ότι «ουκ επ' άρτω (γνώση καιρού) μόνω ζήσεται άνθρωπος». Καλό είναι, λοιπόν, να αλλάξουν στέκι όσοι δεν ασπάζονται:

(α) τη δημοκρατία, το ατελέστατο αλλά καλύτερο από όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα πολίτευμα,

(β) το σεβασμό της θρησκευτικής πίστης του άλλου, αλλά και τις αρχές του αναγεννησιακού ανθρωπισμού και

(γ) την παράδοση του λαού μας και τη σοφία του που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

2) Ευλογία Θεού θεωρείται ο υετός να έρχεται στην ώρα του για να δίνει η γη τα γεννήματά της και τα δένδρα τον καρπό τους (Λευτικόν 26, 3-4). Διαβάζω και ακούω ότι πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται ως καιρόφιλοι χαίρονται για την παρατεταμένη αστάθεια, παρόλο που αυτή μόνο ζημιά προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Κάποιος θα έλεγε ουδέν κακόν αμιγές καλού και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε, ακόμα και να θέλουμε, να αλλάξουμε τον καιρό. Όμως, δεν μπορώ να αποδεχθώ την κοινωνική αναλγησία, την χαιρεκακία και τον κακό εγωισμό που μεταξύ άλλων υποδηλώνει έλλειψη ενσυναίσθησης και επιθετικότητα.

3) Ο Χριστιανισμός δεν περιφρονεί την πολιτική, αλλά και δεν μπορεί να συσχηματίζεται με αυτήν. Η τοποθέτησή του απέναντι στην πολιτική ορίστηκε από τον ίδιο τον Χριστό: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Ματθκβ':21). Η μη τήρηση των παραπάνω ορίων: (α) παραβιάζει την αρχή της Εκκλησίας να μην καθίσταται πολιτική εξουσία και (β) μακροπρόθεσμα ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια την Εκκλησία όταν εκ των πραγμάτων τεθεί θέμα εκκοσμίκευσης του κράτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου