Η εξέλιξη του καιρού ως το Σάββατο (20/4)

Η πλατεία της Καστάνιανης Πωγωνίου, του Παναγιώτη Καλαμπόκα. Ερημιά και ομορφιά!

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές Τυνησίας - Λιβύης κινείται Α-ΒΑ, ενώ  υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι νότιοι άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ανατολικά πελάγη), οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πέρα από αυτά, τοπικές λασπο-βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ-ΝΔ Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (17/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη Μακεδονία. Τοπικές λασπο-βροχές μικρής διάρκειας είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά Ν 6 με 7 μποφόρ και πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη (18/4), Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με ριπές κατά τόπους ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (19/4), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. 

Το Σάββατο (20/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμως, δεν μπορούμε από τώρα να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για την ένταση και την κατανομή τους. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  

44 σχόλια:

  1. Αντε να δροσίσει λίγο. Καήκαμε εδώ στην Ξάνθη. Ξεραθηκαν τα πάντα μιλάμε. Και είναι νωρίς ακόμα για τέτοια ζέστη και ανομβρία. Χωρίς να μου αρέσει καθόλου η βροχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πλέον απαραίτητη αυτήν την εποχή. Χωρίς καλές βροχές το επόμενο δίμηνο δύσκολα τα πράγματα μετά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωτήριες θα είναι οι βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου.
    Το χρειαζόμαστε επειγόντως το νερό της βροχής.
    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eνδιαφέρον και περίεργο τρέξιμο από το Αμερικάνικο(06Ζ)....σήμερα το πρωί..καθώς μετά από τις αξιόλογες βροχές που υπόσχεται για 19 με 20...."στηνει" αντικυκλώνα στην Ουκρανία...με βροχές βορείου ρεύματος για την συνέχεια.Θα έλεγα πολύ αισιόδοξο για να είναι αληθινό.'Ισως το ιδανικότερο σενάριο για τα ΝΑ...που έχουν μπροστά τους το ξηρό ελληνικό καλοκαίρι.
    Ιστορικά χαμηλά....για την τιμή φυσικού αερίου στην Αμερική και χαμηλά 5τίας...στην Ευρώπη. ακόμα ..και μετά την κορύφωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή...,αλλά δεν το λέει κανείς....,όσο ανέβαινε στον πόλεμο μας το λέγαν κάθε μέρα και ώρα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ λίγες πιθανότητες επαλήθευσης όπως πάντα από τα συνεχή ραν του τζίφου.
      Κύριο σενάριο επιτέλους οι αξιόλογες βροχές κατά τόπους στα δυτικά τα βόρεια και τα ηπειρωτικά και η αισθητή πτώση της Τ κυρίως στα κέντρο βόρεια και ΒΔυτικα.
      Κλειδώνει η αλλαγή του καιρού αλλά πρέπει να περιμένουμε για λεπτομέρειες.
      Κατά τα αλλά άλλη μια καλοκαιρινή μέρα σήμερα με άφθονα 30αρια...

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας από τη Στοκχόλμη που μετά από μια πρωινή χιονόπτωση πήρε τη σειρά του ο ήλιος .Αλλη μια κρύα εβδομάδα ξεκιναει που θα έχουμε πάλι κάποιες νιφαδοπτωσεις ειδικά πρωινές ώρες .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σήμερα με 32,7 σπάσαμε το ρεκόρ των 32 στις 19/4/2016. Ελπίζω να είναι το τελευταίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρίκαλα Φθιώτιδα Λιβαδειά σήμερα μετάλλια ζέστης με 32 και 33 βαθμούς.
    Έλεος κάπου!
    Ευτυχώς έρχεται διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από κάτι θα καούμε πάντως.Απο τους καύσωνες θα είναι,την ξηρασία,τον φυρερισκο που για να σώσει το τομάρι του,θα πυρπολήσει τον πλανήτη?Κατά διαόλου...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οριακά προλαβαίνει τον τόπο η βροχή αν έρθει.
    Πάντως για πέμπτη συνεχή χρονιά,η άνοιξη για την ελεύθερη βοσκή στην κτηνοτροφία, δυστυχώς πάει χαμένη.Το χέρι μπαίνει βαθειά στην τσέπη, για την κάλυψη της ζωοτροφής, και όποιος αντέξει.
    Σήμερα από το μεσημέρι και μετά, νιώσαμε εδώ για καλά τον Λίβα.Αντε τουλάχιστον να δροσίσει λίγο.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλές καστανιές έχει εκεί πάνω . Εκτός από την Καστάνιανη Πωγωνίου υπάρχει και η ομώνυμη της Κονίτσης.
    Διερευνώντας τα εκεί τοπικά ,ανακάλυψα έκπληκτος ότι υπάρχει και Ιερά Μονή της Παναγίας των ξενιτεμένων !.
    Υποθέτω ,δάσκαλε, ότι είναι προστάτις και των ξενιτεμένων στην ημεδαπή......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, έχουμε κι εμείς την Καστάνιανή μας.
      Η Παναγιά των Ξενιτεμένων βρισκεται στην Πυρσόγιαννη.
      - «Τον πήραν τον Κολιό,/ τον πήραν οι μαστόροι, παιδί απ’ το σκολειό/ να μάθει πηλοφόρι./ Καρδιά πονετική/ τον ξέβγαλε με κλάμα:/ “Τετράδη, Κυριακή/ θα καρτερώ για γράμμα”./ Δε σώνει άλλο να ιδεί,/ παιδεύεται το μάτι•/ κρατούσε ένα ραβδί,/ το στρώμα του στην πλάτη./ Μας έφυγε ο Κολιός/ κι είχε μια τέτοια λύπη•/ θα ‘ναι όλοι δω τ’ Άι-Λιος/ και μόνο αυτός θα λείπει». (Το Μαστορόπουλο, του Γιώργου Κοτζιούλα).
      - «Την ξενιτειά, την αρφανιά, την πίκρα, την αγάπη, / τα τέσσαρα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα».

      Διαγραφή
    2. Αυτό με τον Κολιό πολύ με άγγιξε.
      Κρύβει μέσα του αβάσταχτο πόνο.
      Όταν ακούμε για μαστόρους και μαστοροχώρια , ας έχουμε υπόψιν μας και αυτή την πλευρά .
      Ευχαριστώ δάσκαλε.Να είσαι καλά . -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ξεχειμώνιαζαν στα ορεινά χωριά τους. Έφευγαν για δουλειά προς πεδινότερα χωριά και πόλεις του Αγίου Γεωργίου και επέστρεφαν του Αγίου Δημητρίου. Έτσι έλειπαν απ' το μεγάλο πανηγύρι τ’ Άι-Λιος (20 Ιουλίου). Η μετακίνηση γινόταν ακριβώς αντίθετα με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Ο Κολιός (το μαστορόπουλο), πολύ συχνό επίθετο στην περιοχή και στο Βόιο, αργότερα γινόταν Κούδας (μάστορας). Έτσι ζούσε κι ο παππούς μου, (1909 - 1974). Τελικά έγινε εμπειροτέχνης εργολάβος. Γλύτωσε την Αμερική, την Αυστραλία ή τη Ν. Ζηλανδία! Ο πρωτότοκος γιος του όμως δεν ακολούθησε την τέχνη, πήγε Αμερική. Τον παππού μου τον έφαγε η στενοχώρια...

      Διαγραφή
  10. άντε λίγο να "φθινοπωριάσει"γιατί σαν πολύ φόρα πήρε ο υδράργυρος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, δίνει και την πρώτη εκτίμησή του για τον καιρό που θα έχουμε το Πάσχα, τονίζοντας ότι πάμε σε άστατο καιρό με βροχές και πτώση θερμοκρασίας, λόγω αλλαγής στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πουν η Μαρίνα κι ο Κοντός και μετά θα σχολιάσουμε.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Να σαι καλά δάσκαλε γέλασα πρωί πρωί με την ατάκα σου!!! Μου φτιαξες τη μέρα😂😂😂
      ΥΓ: παιδιά εδώ δεν ξέρουμε πόσο κι αν θα βρέξει αύριο ή μεθαύριο, το επόμενο ΣΚ και κάποιοι μιλούν για Πάσχα , αθεράπευτες ανοησίες.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. 11:42
      Ακριβώς,εδώ δεν ξέρουμε αν θα βρέξει καλά-καλά και που,3-4 μέρες νωρίτερα κάποιοι αμέσως έβγαλαν πρόγνωση για το πάσχα 20 μέρες πριν όπως συνέβη ακριβώς και για τα χριστούγεννα όπου έλεγαν για βροχές,χιόνια κλπ.

      Διαγραφή
  12. Παίζει με τη φωτιά η Κρήτη θερμοκρασιακα μόνο ελπίζω την άλλη εβδομάδα με ένα πρωτόγνωρο +23 έως + 25 να την απειλεί στα 850. Θερμοκρασίες καυσωνα Ιουλίου. Που με νότιο ρευμα ο κύριος ζιακόπουλος θα μας πει ίσως, τι μπορεί να δώσει βόρεια Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όσοι έχουν την ατυχία να ζούνε στη Κρήτη θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα πάντως, παρά την αίσθηση μεγάλης ζέστης και τη νοτιά, η θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη δεν ήταν υψηλή, γύρω στους 27 βαθμούς, πολύ μακρυά από το ρεκόρ του Απριλίου 1993 και 2008 (36 και 37 °C). Είναι αλήθεια ότι όποτε έχομε νότιους ανέμους άνοιξη ή, σπάνια, καλοκαίρι, τα 30άρια ή και 40άρια πάνε σύνεφο. Ευτυχώς όμως τα καλοκαίρια οι νοτιάδες δεν μας καταδέχονται, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που τον Ιούλιο και Αύγουστο μετριούνται στα δάκτυλα. Στη νότια Κρήτη βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά επειδή οι ετησίες πνέουν σαν καταβάτες, οπότε οι καύσωνες της υπόλοιπης χώρας είναι συνεχείς. Οπως όμως είπε ο κ. Ζιακόπουλος, οι θερμοκρασιακές τιμές που επηρεάζονται από την αδιαβατική θέρμανση του ανέμου δεν "μετράνε".

      Διαγραφή
  13. Η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα μοντέλα πρωταγωνήστρια του υετού....τις επόμενες μέρες...(!)...κωμικό μου φαίνεται,περί μακροπρόθεσμης πρόγνωσης αστάθειας Πάσχα κλπ. το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ζεστή Μεσόγειος και ο Αντλαντικός...αυτά τα δύο μας βασανίζουν νομίζω από τον Σεπτέμβριο του 2022(μην με ρωτάτε γιατί θα πρέπει να γράψω ενα σεντόνι)....με αποτέλεσμα και με λα νίνα και ελ νίνιο να μην υπάρχει ουσιαστικά καμμία διαφορά......η τυχόν αλλαγή της κυκλοφορίας...όποιος την λέει πρέπει να την περιγράψει και να την εξηγήσει...για να δώσει ύλη σε αυτά που λέει...ο Κ.Μαρουσάκης τα Χριστούγεννα το έκανε..αν και ως επιστήμονας ξέρει ότι παίζει με την φωτιά...για τέτοιο μεγάλο χρονικό διάστημα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δώρο Θεού ή της φύσης ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας οι επερχόμενες βροχές. Ευλογία πως αλλιώς να το πω. Με την κατάσταση που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα μόνο τοτέμ δε φτάσαμε να προσκυνήσουμε. Πνιγήκαμε στη σκόνη, τη ζέστη και τη γύρη. Ανάσα δε μπορείς να πάρεις και ειδικά στα αστικά κέντρα με τα καυσαέρια η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Ας ευχαριστηθούμε λοιπόν τις επόμενες μέρες και ας ελπίσουμε να μην έχουμε ξανά μεταφορά θερμών αερίων μαζών αν είναι δυνατόν και όλο το καλοκαίρι-ποτέ δε ξέρεις ας κάνουμε μια ευχή και ίσως βγει και αληθινή-. Επιπρόσθετα οι βροχές θα κάνουν πολύ καλό στα δάση μας και αν τυχόν χιονίσει για μια τελευταία φορά και στα βουνά μας θα υπάρξει μια ανακούφιση των φυσικών μας ταμιευτήρων. Πιστεύω ότι τουλάχιστον εδώ στη περιοχή μου το Καϊμακτσαλάν θα ντυθεί για μια τελευταία φορά στα λευκά. Μακάρι και σε χαμηλότερα βουνά και νοτιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έχει, πάντως, σκόνη, οι βροχές κατεβάζουν ό,τι ρύπο υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Το ιδανικό θα ήταν να φυσήξει πρώτα ένας βοριάς, να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να μετά να βρέξει για να μην καταλήξουν όλα τα βλαβερά μικροσωματίδια στο έδαφος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα, βέβαια...

      Διαγραφή
    2. Ναι μπορεί να είναι έτσι αλλά και πάλι οι βροχές έρχονται σαν βοήθεια απ'αέρος σε εμπόλεμη ζώνη.
      Θυμίζω τη πρόσφατη πυρκαγιά στα Πιέρια όρη

      Διαγραφή
    3. Αν περιμένουμε να σβήσουν οι πυρκαγιές από τις βροχές, ζήτω που καήκαμε...

      Διαγραφή
    4. Ποιος είπε κάτι τέτοιο; απλά πράγματα λέμε ότι όσο περισσότερο βρέχει τόσο λιγότερες φωτιές θα έχουμε

      Διαγραφή
  15. Σε αλλά νέα, πλημμύρισε σήμερα το Ντουμπάϊ αφού 66(!!!) χιλιοστά βροχής έπεσαν σε λίγες ώρες μετά από μια εντυπωσιακή καταιγιδα. Βεβαιως και σημειώθηκαν καταστροφές. Πολλές βροχές επίσης και στην πλευρά του Ομαν που κοιτάζει τον Ινδικό. Θα αφήσω το τραγικό του πράγματος- ότι δηλαδή εκεί βρέχει ενώ εμείς έχουμε να δούμε 2 μήνες βροχής και ούτε προβλέπεται στο άμεσο μέλλον-.
    Είναι αυτές οι βροχές αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής η όντως δημιουργούν στα εμιράτα τεχνητές βροχές; Διοτι πως γίνεται σε ένα μέρος που έχει μετά βίας 50-70mm μέσο όρο υετου ετησιως, σε τρεις μήνες να πέφτουν 180;;;
    Για να μην πω για τις εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν εκεί, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει τα 40αρια.
    Τι γίνεται Τελοσπαντων φέτος και γιατί ενώ βρέχει παντου, στην Κρήτη απλά αρνείται πεισματικά να βρέξει λες και έχει πεσει κατάρα;
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε. Φίλε ανώνυμε μην βιάζεσαι έχουμε δει τόσες ανατροπές ως τώρα συνήθως προς το χειρότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω οτί ό,τι πέσει θα είναι την παρασκευή.Εκεί ποντάρεται η ιστορία.Για τις υπόλοιπες μέρες δεν φαίνεται κάτι ιδαίτερο να κάνει από πλευράς βροχών με εξαίρεση την βορειοδυτική ελλάδα.Ουτε θα υπάρξει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας,απλά μόνο θα πέσει και μόνο αυτό.Για χιόνια στα ορεινά εννοείται ούτε λόγος παρά μόνο σε κάποιες περιοχές ανώ των 2000 μέτρων και αν.

      Διαγραφή
  17. Πλημμύρες στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και στην Σαουδική Αραβία! Κατακλυσμός και χαλάζι! Ήμαρτον που έλεγε και μια ψυχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού για χρονιάρες μέρες , και με τις ευλογίες της .......Μαρίνας !.
    Σε μια κοινωνία της ελεύθερης αγοράς, όταν υπάρχει έντονη ζήτηση για κάτι, είναι αναμενόμενο αυτή να καλυφθεί γρήγορα με αντίστοιχη προσφορά, ακόμα και με προιόντα αμφιβόλου ποιότητος !,
    Υ.γ. : " Λάκι φωνάζανε .Λάκι δώσαμε ". -------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) https://www.youtube.com/watch?v=_9Q_XyD-aDk
      2) Άρχισαν οι βροχές με επίκεντρο τα Ζαγοροχώρια και δευτερευόντως τη Φλώρινα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Π.Α. η πρόγνωση του καιρού σαν θέμα ..το οποίο γίνεται με ιδιαίτερη τεχνική ως θέμα διένεξης...όπως και τα εγκλήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας...και μία σειρά αλλα θέματα τα οποία αποκτούν χαρακτήρα μονομαχίας...είναι απλά...τα πιο ακίνδυνα συστημικά θέματα...δεν προσβάλουν δομές εξουσίας...έτσι όταν βλέπετε ψηλά...στην ειδησιογραφία...μία "διαφωνία" π΄.χ. του κ.Κολυδά..με τον κ. Μαρουσάκη...έστω και αν και οι δύο κατ ουσίαν λένε το ίδιο πράγμα..απλά..η δημοσιογραφική έρευνα πετάει...καπνογόνα για να μην ασχοληθεί με κάτι άλλο....(εδώ δεν λέω παράδειγμα..για να μην ξεφύγω απο τα καιρικά..)"θωμάς"

      Διαγραφή
  19. Ξεκινάμε σιγά σιγά.
    Μπόρες βροχές και τοπικές καταιγίδες σήμερα Τετάρτη αρχικά στη ΒΔυτικη χώρα και βαθμιαία έως το βράδυ στις περισσότερες δυτικές κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας.
    Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση ιδιαίτερα στα δυτικά ΒΔυτικά της τάξεως των 8 με 9 βαθμών.
    Έως και την Κυριακή έχουμε συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι κάτι το ιδιαίτερο σήμερα στα βδυτικα Φώτη. Λίγες βροχές το πρωί και μετά συννεφιά με ανοίγματα. Περίμενα καλύτερα πράγματα.

      Διαγραφή