Τράβα αγέρα μ’ τράβα!

Πότε θα 'ρθει η ανοιξη; Θα 'ρθει το καλοκαίρι τράβα αγέρα μ΄ τράβα!
Ύψωμα Σκούρτζα (κάτω από τον Σμόλικα), όπως φαίνεται από το Άνω Βόιο. Φωτ. Νίκος Κλιάκας.  


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Δ-ΒΔ άνεμοι με ένταση το πολύ 5 μποφόρ (νότια πελάγη). Αναφορικά με το ενδεχόμενο βροχών, οι πιθανότητες είναι λίγες και περιορίζονται στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 23 και στα νότια τους 25 βαθμούς. Οι προαναφερθείσες τιμές είναι κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες του τρίτου δεκαημέρου του Απριλίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις Β-ΒΔ περιοχές της η ψύχρα θα είναι αισθητή. 


Το Σάββατο (27/4), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και τις απογευματινές ώρες είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Α. Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (28/4), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με μικρή ενίσχυση από τις βραδινές ώρες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς. 

Στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα μας και ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός (αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα 26 με 28 βαθμοί). Κατά τα άλλα, οι ενισχυμένοι βοριάδες στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα διατηρηθούν ως τη Μ. Τετάρτη. 

58 σχόλια:

  1. Θα βρέξει το πάσχα?
    Ο Καλλιάνος κάνει την έκπληξη:https://eleftherostypos.gr/ellada/kairos-to-pascha-o-kallianos-kanei-tin-ekplixi-deite-ti-egrapse

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία έκπληξη εννοείται.
      ΔΕΝ ΞΈΡΩ είπε και αυτό είναι το σωστό.
      Συλλυπητήρια στον άνθρωπο κιόλας που έχασε και τον πατέρα του.

      Διαγραφή
  2. Eυχαριστούμε κ πάλι για την φιλοξενία κύριε Ζιακόπουλε....όσο για το τραγούδι...ανήκει σε ανώνυμο βλάχο...που περίμενε την άνοιξη να ανέβει σε αυτές τις πλαγιές...μεταφορικά...κάτι σαν το πότε θα "κάνει ξαστεριά" για όλη την ξενιτιά.Η απότομη πτώση δε του αναγλύφου του υψώματος μας δίνει...και τις εντυπωσιακές αναστροφές μία ..που είμαστε η πρώτη λεκάνη που δέχεται το κρύο του βουνού.Κατά τα λοιπά ευτυχώς τα τρεξίματα ξαναγίνται δροασερά με υετικές υποσχέσεις.Η φώτο είναι την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις χιονοπτώσεις..υψ. 1750 μ"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας από τη Στοκχόλμη με τον καιρό να συνεχίζει μα θυμίζει τέλη Νοεμβρίου παρά τέλη Απριλίου .Τη νύχτα αναμένεται μια νέα χιονόπτωση σύμφωνα με τους Σουηδούς μετεωρολόγους .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην σουηδία στην στοκχόλμη μέχρι ποιο μήνα πέφτει χιόνι;

      Διαγραφή
  4. Ωχ, και που είναι η κακοκαιρία που έταζαν οι μετεομαϊντανοί τη Μ. Εβδομάδα πριν μέρες?
    Σήμερα πάντως η μέρα εδώ στα δυτικά ΒΔυτικα,ήταν αρκετά ψυχρή με μπόρες έως το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά το μεσημέρι τους 17 με 18 βαθμούς.
    Να συμπληρώσω στην πρόβλεψη του Δασκάλου ότι λόγω του ψυχρού ακόμη δυτικού ΒΔυτικού ρεύματος η σχετική ψυχρούλα θα διατηρηθεί και αύριο στα δυτικά ΒΔυτικα με τη θερμοκρασία στα παραθαλάσσια και τα πεδινά να μην ξεπερνά το μεσημέρι τους 19 με 21 βαθμούς αντίστοιχα(άντε το πολύ 22αρια σε κάποια κλειστά ηπειρωτικά) ενώ στην ημιορεινή Ηπειρο(βλέπε Γιάννενα) τους 17 μόλις βαθμούς.
    Από το Σάββατο και μετά όμως η δυτική και βόρεια χώρα θα αρχίσει να παίρνει τα Θερμοκρασιακά ηνία.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Φώτη...προωρο μελτεμακι την επόμενη εβδομάδα στα ανατολικά και νότια. Θερμή μεταφορά στα Δυτικόβορεια!

      Διαγραφή
    2. Το τωρινό τρέξιμο στο meteociel δίνει καθαρό καιρό για ανήμερα του πάσχα αλλά βροχές την μεγάλη παρασκευή.
      Ολα αλλάζουν εντελώς από το ένα τρέξιμο στο άλλο.Τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

      Διαγραφή
    3. Για να τελειώνουμε,πρόγνωση για το Πάσχα ακόμη ΔΕΝ υπάρχει και δεν με ενδιαφέρει τι διαλαλεί ο καθένας.
      Για την Μ. Εβδομάδα επίσης, καμία κακοκαιρία ΔΕΝ υπάρχει αλλά μόνο άνοιξη.
      Το αν θα βγάλει καμιά μπόρα στα ορεινά ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης και γενικά στα ΒΑνατολικά τμήματα μέσα στη βδομάδα το θεωρώ άνευ σημασίας καθώς το κάνει και τον Ιούλιο.
      Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σταθερά πάνω από τους μέσους όρους την Μ. Εβδομάδα αρχικά στα δυτικά και από Μ. Τετάρτη Μ. Πέμπτη και μετά στα ανατολικά και βόρεια.
      Τέλος, καλό θα είναι να μην μας βομβαρδίζεται με προβλέψεις από διάφορα σάιτ με το τι γράφουν.
      Το συγκεκριμένο μπλογκ έχει τη δική του πρόγνωση από τον διαχειριστή Δημήτρη Ζιακόπουλο που θα βγει όταν τα στοιχεία συγκλίνουν προς μία κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  5. Ανομβρία και ξηρασία συνεχίζει λοιπόν για κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Μέσα φυσικά και εδώ η ανατολική Πελοπόννησος.Μαυρο χάλι τα σκονισμένα και μισοξερα σπαρτά, και τα διψασμένα δέντρα.
    Άντε να δούμε που θα βγει όλο αυτό.
    Καλό βράδυ παιδιά. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διχογνωμία μεγάλων διαστάσεων καιρικών μοντέλων σχετικά με τον καιρό του πάσχα 9 μέρες πριν.
    Αλλές προβλέψεις τάζουν καλό καιρό,αλλές πάλι τάζουν οργανωμένη κακοκαιρία με δυνατές καταιγίδες
    εδω,ιδού το καταιγιδάτο πάσχα:https://www.meteociel.fr/modeles/geme_cartes.php?ech=6&mode=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Χριστουγεννιάτικο"πάσχα εν όψει:
    Νέες φρέσκιες εκτιμήσεις των μετεορολόγων:https://www.enikos.gr/society/o-kairos-to-pascha-diataraches-tha-prosengisoun-ti-chora-pote-kai-pou-tha-vrexei/2148006/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά εσύ παρακολουθείς το πιο έγκυρο σάιτ πρόγνωσης αλλά αναδημοσιεύεις την κάθε ασυναρτησία του enikos;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρίς να εστιάζω στο Πάσχα ,ψάχνω να βρώ από που θα προκύψουν τα "μπαλώματα" του κυρίου Ζιακόπουλου,αυτό που βλέπω είναι ότι οι πολύ θερμές μάζες...της Μεσογείου να καταφέρνουν με την μορφή εμποδισμού να ανέρχονται σε μεγαλύτερα πλάτη...και να δίνουν χώρο σε ασταθείς μάζες από τα ΒΑ να εισέρχονται πρώτα στα Βαλκάνια και μετά στην ΝΑ Μεσόγειο.Αυτό βέβαια που λέω είναι ευκολάκι γιατί απλά ταιριάζει στο σημερινό τρέξιμο του Αμερικάνικου.Το συγκεκριμένο όμως μοτίβο καιρού υπάρχει τα 3 τελευταία χρόνια οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον.Λήγει αμέσως μετά το ηλιακό μέγιστο του Ιουνίου οπότε ανασυγκροτείται ο Γροιλάνδικός και μετά ζωνική και καύσωνες.Πάντως η αστάθεια του Μαίου ίσως δώσει μία τελευταία ευκαιρία για τα ΝΑ που έχουν πράγματι υετικό έλειμα...(δεν χρησιμοποιώ την λέξη ανομβρία ξηρασία)."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ "Θωμά" ,και στην Κορινθία υπάρχει πραγματικό "υετικό έλειμα" ,και μάλιστα με δύο "λου" και με δύο "μου".Το δείχνουν οι αριθμοί ,αλλά και η απλή παρατήρηση .
      Σχετικά με το οιονεί "καρφί " σου ( ανομβρία ,ξηρασία) προς τον φίλο Δημήτρη του νομού μου , νομίζω ότι είναι .......unfair !.
      Y.γ. Έτσι χαρακτήρισε κάποτε το δημοψήφισμα για το πολιτειακό ο πατήρ Μητσοτάκης . -------======Π.Α.
      Πολύ μου αρέσει το τοπίο στη φωτογραφία σου .Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε Π.Α. τις σκέψεις του Δημήτρη..αλλά και των φίλων Κρητικών τις παρακολουθώ και τις διαβάζω με σεβασμό....σκέψου όμως τι δυναμική αποκτά η λέξη ξηρασία. η και ανομβρία....από έναν ...έμπειρο κερδοσκόπο....χονδρέμπορο......,εδώ βάζουν τους Ρωμαίους να μας έχουν φάει όλα τα κατσίκια...και να ψήνουν στην πλατεία του Βατικανού...!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  10. Όποιος βρει τι καιρό θα κάνει το Πάσχα, θα του ευχηθώ "συγχαρητήρια και εις ανώτερα". Προθεσμία πρόγνωσης μέχρι την Μ. Πέμπτη, ώρα 12:00.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο όρος "χριστουγεννιάτικο πάσχα"είναι δανεισμένο από τον Γιάννη τον θεσπρωτό που το πρωτοανέφερε στο blog πριν μερικές μέρες.
      Οσο για τον καιρό του πάσχα φαίνεται σύμφωνα πάντα με τις τωρινές προγνώσεις που δεν έχουν ιδιαίτερη εγκυρότητα και επαλήθευση,να γινόμαστε "λούτσα"ενώ μάλιστα κάποια σενάρια δείχνουν σοβαρά οργανωμένη κακοκαιρία με ισχυρότατες καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.

      Διαγραφή
    2. Καλά τα κουίζ αλλά εγώ θα περιμένω το μεγάλο Σάββατο να μάθω τι καιρό θα κάνει το Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Απλά και ταπεινά=πρακτικά. Πέρσι το Πάσχα ήταν άστατος κι ακούγαμε κι ακούγαμε τα μυρια όσα. Σε αρκετές περιοχές ήταν άστατος, κυρίως τη Δευτέρα του Πάσχα. Αν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο ας το μάθουμε την προηγούμενη μέρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαγκωνίζονται οι μετεωρολόγοι κλπ όταν δεν υπάρχει σαφήνεια.

      Διαγραφή
  11. Κ. Κλιάκα, ποιο είναι το χωριό της ανωτέρω φωτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τρίκορφο Γρεβενών...κύριε Χρήστο.1000 μ...ηρωικό....όταν οι Τούρκοι θέλαν να το κανουν ορμητήριο τους...γιατί είχε μία μεγαλη πηγη και στρατηγική θέση μέσα σε ενα βράδυ οι Τρικορφιώτες εκτρέψαν την πηγή σε 5 μικρότερες..από αυτό το χωριό κατάγεται και ο πίλότος Δινόπουλος..που σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο κατέριψε τουρκικο .F 104..τον Ιούλιο του 74.....λίγοι αλλά καλοί....το μονο πρόβλημα ότι θεωρούν τα μανιτάρια γύρω από το χωριό δικά τους."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λέγοντας τον όρο τούρκοι στην τουρκοκρατία δεν εννοούνταν μόνο αυτούς που αναφέρουμε σήμερα,αλλά περιέγραφε και τους εξισλαμισμένους ελληνες.
    Μιας και έγινε αναφορά για την δυτική μακεδονία δεν θα ξεχάσω σύμφωνα με αυτά που διάβασα πως στην περιοχή οι μισοί ελληνες ειχαν εξισλαμιστει πράγμα που μαρτυράει πως οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους για να κρατήσουν το ποίμνιο πιστό στον χριστιανισμό.
    Το πως εξισλαμίστηκαν οι μισοί έλληνες της περιοχής και όχι αλλού παραμένει ένα άλυτο ιστορικό μυστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητοί ανώνυμοι των 05.15 και 05.16 ισχύει ότι τότε "Τούρκος" ήταν όποιος είχε ασπαστεί το Ισλάμ,το ίδιο ισχύει ότι υπήρχαν αρκετά "Τουρκοχώρια" στα χαμηλά ..(μέσο ύψος 500 εως 650 μ) τα οποία εκκενώθηκαν όλα με την ανταλλαγή πληθυσμών,εμείς είμασταν όμως τελείως αδιάφοροι για τους Τούρκους ...καθώς βάζεις ντομάτα και βγαίνει αγγούρι από το κρύο...όσον αφορά τον πόλεμο και την αντίσταση...μας.,,.θα γραφα σεντόνια...ΑΛΛΑ κατά τύχη εδώ και δύο μερες έπεσα σε βιβλίο...του κ Σταθακόπουλου για το τί έγινε στον Μοριά και στην Ρούμελη τα πρώτα χρόνια της επανάστασης...το τί διακρίνω για αυτους τους ανθρώπους...(Πλαπούτα, Νικηταρά κλπ) είναι επιχειρησιακά απίστευτο...έτσι σταματώ με τον τοπικισμό μου...και ελπίζω η γραφή του κ. Ζιακόπουλου να μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε γι αυτούς τους ήρωες."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ "Θωμά" ,νομίζω ότι δεν επρόκειτο για F 104 ,αλλά γιά F 102 ,αυτό με τις Δέλτα πτέρυγες .Ενεπλάκησαν σε αερομαχία δύο ζεύγη .Ένα δικό μας με δύο F 5 από την 111 Π.Μ. (Αγχίαλος) και ένα Τουρκικό με δύο F 102. Τελικά κατερρίφθη το ένα Τουρκικό .
      Εμείς είχαμε F 104 ,με έδρα την 116 Π.Μ. στον Άραξο ,στην οποία και υπηρέτησα ως έφεδρος Ανθσγός . Ήσαν ταχύτατα , 2,4 mach νομίζω,αλλά ,κατά τα άλλα, περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων και αρκετά "ζημιάρικα ". Αφού ,να σκεφθείς, είχαν αποκληθεί "ιπτάμενα φέρετρα " !. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή "θωμά"στο χωριό σου στο βόιο δεν εξισλαμίστηκαν οι μισοί κάτοικοι του;
      Εγώ διάβασα οτί στην περιοχή είτε υπήρχαν χωριά που ήταν καθαρά μουσουλμανικά είτε αναμικτα αλλα με τον μουσουλμανικό πληθυσμό σε αυτά να υπερτερεί τις περισσότερες φορές.
      Απορίας άξιο και να μας το λύσει κάποιος ιστορικός γιατί σε αυτή την περιοχή έγιναν τόσοι εξισλαμισμοί,δηλαδή τι συνέβη και αποφάσισαν οι ντόπιοι να αλλάξουν θρησκεία,και για ποιο λόγο οι άλλοι μισοί παρέμειναν χριστιανοί;
      Κάτι έφταιξε σίγουρα σε εκείνα τα μέρη.

      Διαγραφή
    4. Πάνω από τα 800 μέτρα....εβρισκες το μπαιράκι..στους γάμους....(ελληνική σημαία).......και τον πολεμικό... τσάμικο....για να τρομάζει..τον τουρκαλβανό μισθοφόρο...που ηθελε να διανυκτερεύσει σε εμάς.,..τόπος φυγάδων είμασταν με μισούς σουλιώτες..και όποτε με το καλό την βρώ έχω φώτο με γιαγιάδες..από το κυπαρίσσι Γρεβενών..με τατουάζ...στο μέτωπο σταυρό..΄."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Οσον αφορά τον εξισλαμισμό χαμηλότερα..δεν γνωρίζω πολλά...πιθανόν...να αφορά μία πιο βίαιη συμπεριφορά...των τοπικών διοικητών...που έδρα είχαν το μοναστήρι(Μπιτόλα)...πάντως....στα βουνά υπήρχαν αμιγώς χριστιανικοί πληθυσμοί...,και αυξησεις σε πληθυσμούς είχαμε όταν υπήρχαν πογκρόμ σε άλλα μέρη (Σούλι,Β.Ηπειρος ) και οι φυγάδες χριστιανοί...κατέφευγαν σε εμάς...και στα ημιορεινά των Γρεβενών..."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Για να συμπληρώσω το άνω βόιο είναι οι βορειότερη περιοχή που μιλούν την ελληνική γλώσσα.
      Γιατί άμεσως βορειότερα από αυτό,ξεκινούσαν τα βουλγαρόφωνα χωριά που σήμερα ανήκουν στον νομό καστοριάς.Δηλαδή εντελώς ξαφνικά κόβεται η ελληνική γλώσσα και ξεκινά η βουλγάρικη χωρίς να υπάρχει μια ενδιάμεση μεταβατική ανάμικτη ζώνη.
      Δηλαδή σαν υπάρχει μια γραμμή που να χωρίζει τους μεν από τους δε....

      Διαγραφή
    7. *η βορειότερη περιοχή
      (αυτά τα τεράστια ορθογραφικά λάθη γίνονται όταν υπάρχει η βιασύνη στο γράψιμο και την υποβολή του σχόλιου)

      Διαγραφή
    8. Μέσα στα ορθογραφικά λάθη γίνονται και ιστορικά λάθη και ανακρίβειες όμως, τα οποία δύνανται να δημιουργήσουν μεγάλες παρεξηγήσεις, διχόνοιες και μίση. Αφήστε, λοιπόν παρακαλώ κατά μέρος, τις ημιμαθείς και επισφαλείς ιστορικές αναφορές για να είμαστε καλά όλοι μας και να αποφύγουμε τα μπλεξίματα.
      Είπαμε, όλοι άνθρωποι είμαστε, ίσοι μεταξύ μας. Εδώ δεν χωρούν ούτε οι κομματικοί, ούτε οι θρησκευτικοί φανατισμοί.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    9. Οι απόψεις μου ταυτίζονται απολύτως με εκείνες του Χρήστου.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    10. Καλά κάνατε και το επισημάνατε Χρήστο και δάσκαλε ,καθ όσον υπάρχει και το του Ρωμαικού Δικαίου,το οποίο στα Ελληνικά έχει ούτως : "Ο σιωπών δοκεί συναινείν " !.
      Κατά τα άλλα : " Οπότε πάω στην εκκλησιά , βάια μοιράζουνε " !. ---====Π.Α.

      Διαγραφή
    11. Οι εξισλαμισθεντες της Δυτικής Μακεδονίας ονομάζονταν Βαλαχαδες η Φουτσηδες. Στην πλειοψηφία τους δεν μιλούσαν τουρκικά και τα χωριά τους βρίσκονταν στην περιοχή του Αλιάκμονα κατά κύριο λόγο. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν φυσικά και οι λεγόμενοι Τουρκοκρητικοι στη μεγαλονησο. Όλοι αυτοί οι εξισλαμισθεντες είχαν κατά κύριο λόγο και ελληνική εθνική συνείδηση (στην Κρήτη υπηρξαν παντως και εχθροπραξιες με χριστιανούς). Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί ανταλλαχθηκαν το 1923, αφού η ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε με κριτήριο το θρήσκευμα.

      Διαγραφή
    12. ΧΑΧΑ! Πολύ γελοίο, κ. Κοτταρά, δεν μας παρακολουθείτε καθόλου.

      Διαγραφή
    13. Δεν καταλαβαίνω προς τι τα χαχανητα, οι γελωτες, και οι ειρωνείες κύριε Σιμουλη! Το ότι συμπλήρωσα στην κουβέντα που ανοίξαμε κάποια γνωστα σε γενικες γραμμές ιστορικά στοιχεία για τους Βαλαχαδες και τους Τουρκοκρητικους δε νομίζω ότι είναι κακό. Τώρα αν σας αρέσει να το παίζεται hater των άλλων, δικο σας πρόβλημα.

      Διαγραφή
    14. Είστε πολύ πρόχειρος, ρηχός, ανιστόρητος και επικίνδυνος.

      Διαγραφή
    15. Και κάτι ακόμα: Όταν μάθετε καλά ελληνικά, τότε να επιχειρήσετε να γράψετε για την Ιστορία της χώρας. Ειδάλλως, τουμπεκί.

      Διαγραφή
    16. Επειδή σέβομαι το χώρο που μας φιλοξενεί δεν θα το συνεχίσω και ούτε θα πέσω στο αγοραιο επίπεδο των υβρεων σου. Για την ιστορία πάντως καθηγητής φιλόλογος είμαι (και με μεταπτυχιακες σπουδές) και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί ούτε τα ελληνικά μου, ούτε το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο

      Διαγραφή
    17. Η κουβέντα αφορούσε τους εξισλαμισμένους έλληνες της δυτικής μακεδονίας και ας μην ξεφεύγουμε από αυτό.Θα ήθελα κάποιος ιστορικός να μου απαντούσε γιατί στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρξαν εξισλαμισμοί και γιατί δεν εξισλαμίστηκαν όλοι οι κάτοικοι παρά μόνο κάποια σκόρπια χωριά.Ενώ δηλαδή έβλεπες ολόκληρο χωριό με μουσουλμάνους τα διπλανά ήταν χριστιανικά.

      Διαγραφή
  14. 198η επέτειο σήμερα από την έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων!
    Κυριακή των Βαΐων 10 του Απρίλη του 1826.
    Δεν ξεχνάμε ποτέ την ανατριχιαστική θυσία των προγόνων μας.
    Χρόνια πολλά στο Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία καθώς και σε όλους τους Έλληνες που πατάνε πάνω σε τούτη τη Γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι ".
      Χρόνια πολλά Φώτη ,χρόνια πολλά Έλληνες. Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ο Σπυρίδων Τρικούπης λέει ότι αν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις δύο αποτυχημένες επιχειρήσεις εφοδιασμού του Μεσολογγίου που έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είχαν βρεθεί νωρίτερα και τον Ιανουάριο του 1826 ο Μιαούλης εφοδίαζε την ηρωική πόλη με περισσότερα τρόφιμα, το Μεσολόγγι δεν θα έπεφτε. Προς ενίσχυση του συλλογισμού του, ο Μεσολογγίτης ιστορικός επικαλείται τα λόγια του ίδιου του Ιμπραήμ προς το ναύαρχο Δεριγνί στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες λίγες μέρες μετά την πτώση του Μεσολογγίου στο Νεόκαστρο. Όταν ο Γάλλος ρώτησε τον Αιγύπτιο για την εκστρατεία του, εκείνος δείχνοντας με το δάκτυλό του το χιόνι μιας βουνοκορφής που είχε αρχίσει να λιώνει, του είπε: «Βλέπεις πώς λιώνει εκείνο το χιόνι; Με τον ίδιο τρόπο θα λιώναμε και εμείς όλοι, αν η φρουρά του Μεσολογγίου είχε τροφή για τρεις ακόμα εβδομάδες». Όμως, η ιστορία δεν ξαναγράφεται με τα «εάν».
      Χρόνια πολλά, φίλοι μου!

      Διαγραφή
    3. Να σαι καλά κ. Καθηγητά.
      Καλή Μ. Εβδομάδα να έχουμε.

      Διαγραφή
  15. Αρχίζουν να φαίνονται ακτίδες αισιοδοξίας για καλό καιρό την ημέρα της ανάστασης,ωστόσο κάποια σενάρια εξακολουθούν να επιμένουν σε μουντό και φθινοπωρινό καιρό:https://eleftherostypos.gr/ellada/o-kairos-ti-megali-evdomada-kai-to-pascha-gia-banio-i-gia-obrela

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεος, προσβάλεις το μπλογκ ανώνυμε συνέχεια.
      Μας κούρασες...

      Διαγραφή
    2. Παράκληση, μην μεταφέρετε εδώ προγνώσεις που δεν ταιριάζουν στο μπλογκ. Εδώ κρεμούσαν και εξακολουθούν να κρεμούν οι καπεταναίοι τα άρματα και όχι οι «τέτοιοι» τα νταούλια!

      Διαγραφή
    3. Τις άγιες μέρες που έρχονται,ας είναι οι σκέψεις και οι προσευχές μας με τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Γάζα και όχι μόνο.Στην Γάζα,που συντελείται αυτή η φοβερή σφαγή - γενοκτονία,μπροστά στα μάτια ολοκλήρου του πλανήτη αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.
      Καμία περηφάνια δεν νιώθω για τίποτα.
      "Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί.Καληνυχτα Κεμάλ,αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ."
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  16. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση για τον καιρό κ. Ζιακοπουλε, καλή Ανάσταση να έχουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν μη τι άλλο ένας σωστός επιστήμονας γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει και ότι κάθε προσπάθεια να ερμηνεύσει θα είναι απλά εμπειρική και όχι βασισμένη σε στοιχεία και μαθηματικά. Ο καιρός του Πάσχα σήμερα Κυριακή των Βαϊων παραμένει απόλυτα απρόβλεπτος. Όση πιθανότητα έχει να βρέχει άλλη τόση πιθανότητα έχει ανεβάσει μια γλώσσα ο υποτροπικος που πλέον παίζει...μόνος του όπως ο Ολυμπιακός σήμερα τη Λαμία. καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως για την ώρα στα βόρεια ανατολικά του Αξιού....φαίνεται από την Μεγάλη Πέμπτη... συμπαγής καιρός με βροχές....,πιο νότια..και τα πρσήνεμα όπως και τα νησιά...μαζί με την Κρήτη βάζουν υποψηφιότητα για βροχές..., δεδομένη η πτώση της θερμοκρασίας...μετά την Πέμπτη η οποία ίσως να περιόρίσει την όποια αστάθεια...,πάντως μεγάλη αβεβαιόητα γιατί τα ΒΔ από πρωταγωνιστές χθές και σήμερα το πρωί..με τα απογευματινά τρεξίματα ..έχουν ένα απλό πέρασμα.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε καν τα κοιτάζω ακόμη αυτά "Θωμά", αύριο θα ξανά αλλάξουν...
      Για τα ΒΑνατολικά μόνο τμήματα της χώρας αν και πάλι νωρίς θα συμφωνήσω.
      Φαίνεται ότι θα πάρουν τα φαινόμενά τους μετά την Μ. Πέμπτη.
      Ακόμη ΔΕΝ υπάρχει καμία ασφαλής έστω και εκτίμηση για τον καιρό του Πάσχα.

      Διαγραφή
    2. Φώτη από την παρατήρηση και με το δεδομένο...ότι δεν το χω με αυτές τις προγνώσεις..νομίζω το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα δεν μπορούν να διαβάσουν τους "οδηγούς" που θα φέρουν την αστάθεια σε εμάς...πιο συγκριμένα...δεν μπορούν να μορφοποιήσουν τους εμποδισμούς στο ύψος τηης Γερμανίας ,Βαλτικής....πάντως...νομίζω ότι η ΝΑ Βουλγαρία...θα φιλοξενήσει τον πυρήνα των ψυχρών /ασταθών μαζών μετά το πέρασμα από τα ΒΔ ,με αυτό το κέντρο έκανα αυτήν την εκτίμιση.Απολαυστική η κ Σούζη το πρωί στο Σκάι που περιέγραφε τις διχογνωμίες των μοντέλων.."θωμάς"
      υ.γ. όταν τα πράγματα δυσκολεύουν οι κλικολάγνοι...σιωπούν.

      Διαγραφή