Όλα στο βωμό της προβολής και της δημοσιότητας…

Η επιστημοσύνη των παρουσιαστών καιρού δεν μετριέται ούτε με τη χρήση βαρύγδουπων όρων που και οι ίδιοι δεν έχουν πλήρως κατανοήσει ούτε με κραυγαλέες «προειδοποιήσεις» που σπέρνουν τον πανικό. Την προσωπική ανάγκη για δημοσιότητα εξυπηρετούν τόσο των ίδιων όσο και των ιστοσελίδων που ασμένως φιλοξενούν τις πιασάρικες ανοησίες τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια σε αυτό το κυνήγι των εντυπώσεων επιδίδονται και κάποιοι, σοβαροί κατά τα άλλα, μετεωρολόγοι.

18 σχόλια:

  1. Τα χρήματα πολλοί αρνήθηκαν ,την δόξα ουδείς.. αν και για το χρήμα τα κάνουν μάλλον!
    Τα εντυπωσιακά 2mm άφησε το γρήγορο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααα ξέχασα!! Είχαμε και χιόνια στην κορυφή του Παγγαίου! Πασπάλισμα πάνω από τα 1.500μέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό νερό έπεσε στην Όθρυ ,όλα τα ποτάμια και ρυάκια κατεβάσαμε νερό χωρίς ακρότητες όμως, βέβαια η Όθρυς από 1400 Μ και πάνω είναι κατάλευκη με αρκετό χιόνι για την εποχή, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήταν επικίνδυνη, αλλά δεν ήταν και ευκαταφρόνητη η συγκεκριμένη κακοκαιρία. Στη Θεσσαλία ο υετός άγγιξε τα 120 χιλιοστά, στη Φθιώτιδα ξεπέρασε τα 80mm, στη βόρεια Εύβοια τα 60mm και σε Άρτα και Αιτωλοακαρνανία τα 50mm. Σε ρεπορτάζ της ΕΤ3 ένας κύριος από το Περτούλι είπε ότι θυμάται μόνο άλλη μία φορά να έχει χιονίσει και να το έχει στρώσει τέλη Απρίλη, στις 30/4, μάλιστα, τότε ήταν και Πάσχα.

    Αλλά καταλαβαίνεις ότι έκανε κρύο και από τη συμπεριφορά των ζώων, για παράδειγμα ένα σπουργιτάκι ήρθε δίπλα μου στην παραλία, επειδή λόγω του ψυχρού βορειοδυτικού ανέμου δεν είχαν κατέβει οι λουόμενοι που συνήθως ταϊζουν τα πουλάκια και περίμενε μάλλον από μένα να του δώσω κάτι. Για να σε πλησιάζει άγριο - μη εξημερωμένο καλύτερα - ζώο σημαίνει ότι πεινάει και κρυώνει και το έχω παρατηρήσει και τον χειμώνα, όταν ακόμα και καρακάξες έρχονται στο περβάζι.

    Τελικά, ένας κύριος που έφερε ένα μουχλιασμένο πρόσφορο, το μοίρασε στα σπουργίτια και τα περιστέρια, αλλά και στα ψάρια, αφού ο παπάς του είπε ότι ήταν διαβασμένο και έπρεπε να το ρίξει στη θάλασσα. Σταδιακά, η θερμοκρασία ανέβηκε και πάλι στους 20 βαθμούς από τους 11β. που ήταν το πρωί του Σαββάτου 20/4, επαναφέροντας την άνοιξη μετά από ένα σύντομο χειμωνιάτικο διάλειμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψευδαγγελία»: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τον ιστορικό Ξενοφώντα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ως στρατηγική πολέμου. Όταν γνωρίζεις ότι αυτό που μεταδίδεις δεν είναι αληθές τότε είναι ψευδαγγελια στον μιντιακό πόλεμο που διεξάγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να μιλήσω και εγώ σήμερα για την τρομερή διαύγεια στον ορίζοντα της Θεσσαλονίκης με μία καταπληκτική λιακάδα(κάποιες βροχές μας δίνουν τα μοντέλα το βραδυ),νομίζω οτι η μεταβολή περισσότερο ανακουφιστική ήταν (θυμίζω το post του κυρίου Ζιακόπουλου με το σαλιγκάρι).Ομοίως επειδή ο κ. Ζιακόπουλος κάνει εμβληματικές προβλέψεις σε ανύπτοπτους χρόνους.κ..σε "γωνίες" των post,μίλησε για τα αναγκαία "μπαλώματα" του Μαίου...όπερ σημαίνει δροσερός Μάιος και ελπίζω και βροχερός....
    Κατά τα λοιπά χιόνια στα ΒΔ υπερορεινά και μαλλον παγετός...οπου κάνει ξαστεριά στα ορεινά εως και ημιορεινά,πάντως τώρα και το Βόιο απολαμβάνει 15 βαθμούς ενω χθες ειχε 5 με 6,να δώ κύριε Ζιακόπυλε τις εκλογές τον Ιούνιο..με τα "τσίγγια" να κελαηδούν και να διαλάζει...και δεν θέλω..τπτ αλλο."θωμάς"
    ΓΙα την ιστορία για τέτοιες προβλέψεις ο κύριος Ζιακόπουλος ειναι άχαστος θυμίζω πέρσι με τον κούκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχω μια απορία:το έδαφος αποροφοάει καλύτερα το έντονο ψιλόβροχο ή την έντονη βροχή με χοντρές σταγόνες με δεδομένο οτί υποθετικά η ένταση της βροχής είναι ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για άλλη μια φορά και τι δεν ακούσαμε.
    Ακραία κακοκαιρία στη Θεσσαλία, πάρτε μέτρα, κρυφτείτε και ότι θα πέσει σε λίγες ώρες το νερό τριών μηνών.
    Στην ουσία ήταν μια αξιόλογη κακοκαιρία με κάποιες περιοχές που ήθελαν λίγο προσοχή και τις αναφέραμε εννοείτε, ενώ σε άλλες περιοχές της νοτιάς κυρίως χώρας αλλά και των βορείων τμημάτων της Μακεδονίας, τα φαινόμενα ήταν λίγα και τοπικά.
    Καμία συσχέτιση με Ντάνιελ και Ηλία, όπως επίσης και τα αντικειμενικά μέσα ύψη βροχής κυμάνθηκαν μεταξύ 50 έως 100 χιλιοστών στις πορτοκαλί περιοχές.
    Για μένα αυτή η μεταβολή του καιρού ήταν βάλσαμο για τον τόπο μας καθώς μετά την καλοκαιρινή και αφύσικη για την εποχή ζέστη και ανομβρία, η φύση ανέπνευσε, δροσίστηκε, ανακουφίστηκε, καθάρισε και τα βουνά άσπρισαν μετά την ατελείωτη πρασινάδα πού είχαν μέχρι προχτές.
    Ευλογία Θεού λοιπόν και ας αφήσουμε τις υπερβολές.
    Επίσης,δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο άσκοπο μήνυμα του 112 στους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης.
    Όλοι τα ίδια μοντέλα κοιτάμε, είτε μεγάλης κλίμακας,είτε περιοχικά,είτε ακόμη και συνδρομητικά.
    Πείτε μου έναν λόγο που αναστάτωσαν τον κόσμο,από τη στιγμή που δεν αναμένονταν σε καμία περίπτωση κάτι έντονο η επικίνδυνο.
    Συμφωνώ με το μέτρο,αλλά όπως έχω ξανά πει θέλει προσοχή και φειδώ στην χρησιμοποίησή του.

    Στην εξέλιξη του καιρού του επόμενου 24ώρου ήδη από τις βραδινές νυχτερινές ώρες περιμένουμε νέο γύρο τοπικά αξιόλογων βροχών στη Μακεδονία και αργότερα τη Θράκη με έμφαση την κεντρική Μακεδονία ενώ παράλληλα μέσα στη νύχτα μπόρες θα ξεκινήσουν και στο βόρειο Ιόνιο.
    Αύριο Κυριακή πρόσκαιρη μεταβολή εκ νέου στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την κεντροδυτική Στερεά και πιο τοπικά στο Ιόνιο τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία όπου θα σημειωθούν μπόρες βροχές και τοπικές καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.
    Ανάλογα αλλά πιο τοπικά φαινόμενα από το βράδυ και στο ΒΑνατολικό Αιγαίο.
    Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά(κάτω από τους 20β μέγιστη ακόμη και στα πεδινά) ενώ οι όποιες χιονοπτώσεις θα αφορούν μόνο τα πιο βόρεια ΒΔυτικα πολύ ορεινά τμήματα.
    Καλό σαββατόβραδο και καλή Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Φώτη που έγραψες εσύ για νέο γύρο φαινομένων στην κεντρική Μακεδονία. Εγώ το διάβασα βεβαια κατόπιν εορτής τώρα στις 2 τα ξημερώματα. Από τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και μέχρι τα πόδια της Χαλκιδικής μετά τις 9 το βράδυ έχουμε ισχυρότατες καταιγίδες, αστραπόβροντα και χαλάζι. Ποιος επίσημος φορεας μας ενημέρωσε για απόψε; Ουδεισ…Οποτε το 112 δυο φορές αναξιόπιστο ήταν διότι αν έπρεπε να σταλεί ήταν σήμερα κι όχι χθες…
      ΥΓ: ελπίζω να μην έγιναν καταστροφές σε καλλιέργειες
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  9. Όταν η ιατρική γίνεται μάρκετινγκ, τότε πουλάνε πακέτα εξετάσεων, οι γιατροί υποκύπτουν και αντί να διαγνώσουν σε στέλνουν για πολλές αχρείαστες εξετάσεις... Όταν ο καιρός γίνεται μάρκετινγκ, τότε όλοι πουλάνε χάρτες με χρώματα, οι μετεορολόγοι μιλούν με βαρυγδουπους τίτλους περί ακραίων φαινομένων, χιλιοστών βροχής, χαλαζιού, τρόμου, πολικού αεροχείμαρρου κτλ. Φτάσαμε λοιπόν στην εποχή που όλα είναι μάρκετινγκ και που ο κόσμος πρέπει να φοβάται τις βροχές. Υγεία και κανονικότητα είναι μόνο ο ήλιος, η νηνεμία και οι αστραπές τιμωρίες του Δία. Κρυφτειτε! Θυμάμαι περίπου το 1988-90 να σας βλέπω στα δελτία, από τότε η λατρεία μου για τα φαινόμενα και τον καιρό ξεκίνησε, και να ζούμε πραγματικά πολύ έντονες κακοκαιρίες, 3ήμερες, 2ήμερες, και όλο αυτό να είναι φυσιολογικό, αποδεκτό ως ευλογία Θεού, ως κανονικότητα τροφής. Από τότε που η τηλεόραση εκφοβίζει και το μάρκετινγκ και η προβολή έγιναν συνήθεια, από τότε σταμάτησα να ακούω οποιαδήποτε υπερβολή. Χθες λοιπόν έβρεξε έντονα, κάπου παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε μακάρι να έγραφες και το όνομά σου αλλά το σχόλιό σου πραγματικά είναι παραπάνω από εύστοχο.
      Τα είπες-έγραψες όλα!
      Τίποτα λιγότερο, τίποτα παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Τρομολαγνεία είναι, πάντως, και όταν "προειδοποιούν" από τώρα για καυτό καλοκαίρι. Τρομολαγνεία είναι, επίσης, και οι αναφορές σε εγκληματικές ενέργειες για μέρες, βδομάδες, ακόμα και μήνες, κάνοντας τον κόσμο να πιστεύει ότι αν βγει από το σπίτι του κινδυνεύει, ενώ στην πραγματικότητα η εγκληματικότητα έχει μειωθεί δραστικά από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.

      Διαγραφή
    3. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε. Αν ρωτήσουμε, όμως, κάποιον που καταστράφηκε από τον Daniel ή τον Ιανό, θα έχει διαφορετική άποψη για το τι είναι τελικά ευλογία Θεού.

      Διαγραφή
    4. Εκτός τόπου και χρόνου ο τελευταίος ανώνυμος.

      Διαγραφή
  10. Φίλε ανώνυμε των. 12:22 συμφωνώ απολύτως μαζί σου περί μάρκετινγκ σε όλα τα επίπεδα Έλεος πλέον με τις αγριοφωναρες και την τρομολαγνειαΑγαπητε δάσκαλε σε χαιρετώ από το Ριον και με. σεβασμό τονίζω οτι αποτελεις όαση σωστής πληροφόρησης και μόρφωσης σε πάρα πολλά επίπεδα και εισται η κορωνιδα της καιρικης και κλιματικής επιστημης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακούω ραδιόφωνο το πρωί της περασμένης Πέμπτης και οι δημοσιογράφοι έχουν σχεδόν πανικοβληθεί με τον «πολικό αεροχείμαρρο». Ακούω μάλιστα έναν από αυτούς να μονολογεί : «πραγματικά τι ακριβώς θα συμβεί; Ακούς πολικός αεροχείμαρρος και τρομάζεις!» Δεν περνάνε λίγα λεπτά και συνδέονται με τον κο Γιαννοπουλο από την ΕΜΥ και τον ρωτούν ακριβώς αυτό. Χάρηκα την απάντησή του. Νηφάλιος και ήρεμος τους είπε ότι πάντα αυτό το αίτιο δημιουργεί κακοκαιρίες , δεν τον μάθαμε τώρα και συνέχισε με την πρόγνωση χωρίς άλλα σχόλια. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι» που κατατρώει το «είναι». Ζούμε στην εποχή που προτάσσεται το θορυβώδες και εντυπωσιακό έναντι του νηφάλιου και σεμνού. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα επιστήμονες που τιμούν το ρόλο τους. Δυστυχώς όμως η νέα γενιά επιστημόνων γαλουχείται αλλιώς. Η επιστήμη θέλει κόπο, χρόνο , ηρεμία και κυρίως να μιλάς όταν έχεις κάτι να πεις και όχι γιατί πρέπει να μιλήσεις. Κάπου εκεί έχει χαθεί η μπάλα. Αχιλλέας ΥΓ Τι να σχολιάσεις γι’αυτους που ήδη έσπευσαν να προβλέψουν τον καιρό του Πάσχα; Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο Fotis Matralis έγραψα ανώνυμα. Σταμάτης Περδικούρης ονομάζομαι και σ ευχαριστώ. Νιώθω πως έγραψα σε έναν τόπο που ο κ. Ζιακόπουλος είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης, ελεύθερα αυτό που παρατηρώ και δε μου αρέσει. Μου άρεσε και μου αρέσει ακόμη να διαβάζω μετεορολογια. Σπούδασα άλλη επιστήμη. Είναι χόμπι μου ο καιρός και αγάπη.Όμως έχω άποψη. Σημασία έχει αυτό που ζούμε τα τελευταία 3-4 χρόνια από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Και ξεκίνησε δειλά δειλά από την ονοματοδοσία κάθε μας κάθε κακοκαιρίας λες και είμαστε σε ζώνη τυφώνων ή κυκλώνων. Δηλαδη κάπου πρέπει κάθε νοήμων άνθρωπος να αισθάνεται ότι τον εμπαίζουν επειδή θα βρέξει έντονα στη Δυτική Ελλάδα κτλ. Πάντα τα καιρικά μοτίβα έχουν και κάποια χαρακτηριστικά. Τώρα όμως έγιναν όλα ακραία και έντονα.... Δηλαδή ας μπει ένα στοπ πλεον.Και επειδή ένας φίλος σχολίασε για τον Ιανό και το Daniel, εγώ δεν είναι κατά της πληροφόρησης και της πληροφορίας. Το αντίθετο συμβαίνει. Ειδικά για τον Daniel δεν μπορεί μια εξαιρετικά σπάνια και ακραία κατάσταση να υπερκαλύψει όσα γίνονται συστηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πάλι ασθενής παγετός σε κατοικημένες και καλλιεργούμενες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή