Κλιματική αλλαγή είναι στο κάθε τόσο που έρχονται βροχές να ακούγονται όλο και πιο συχνά το «Δόξα τω Θεώ» και το «Βοήθα Παναγιά»!

Στα Λουτρά Πόζαρ 14/4/2024, του Τρύφωνα.


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα Β. Βαλκάνια ως την κεντρική Μεσόγειο, αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Με αυτήν την εξέλιξη, οι βροχές στη χώρα μας θα περιοριστούν σημαντικά και θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων - Κρητικό Πέλαγος). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και η αφρικανική σκόνη θα απομακρυνθεί από όλες τις περιοχές της χώρας. 


Αναφορικά με τον καιρό του διημέρου Παρασκευής και Σαββάτου (19 & 20/4), περίπου από το απόγευμα της Παρασκευής στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ως το μεσημέρι του Σαββάτου στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες, εκτός από τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, θα επηρεάσουν σταδιακά τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά. Οι άνεμοι θα πνέουν με βασική ένταση 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

32 σχόλια:

  1. Να βγει εκτακτό από εσάς κύριε Ζιακόπουλε για την παρασκευή-σάββατο σε αυριανή σας ανάρτηση,περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το χιόνια στα βουνά ...πολύ "γαργαλιστικό" ακούστηκε κύριε Ζιακόπουλε....να δώ την Βασιλίτσα κουραμπιέ το Πάσχα και δεν θέλω τπτ αλλο....κατά τα λοιπά είχα την εμπνευση και είδα πρωινάδικο...όπου ελληνίδα celebrity του Ντουμπάι...με περιεκτικότητα σε σιλικόνη....15%...περιέγραφε την μικρή της περιπέτεια...πώς δεν μπορούσε να πάρει το αυτοκίνητο της από την καταιγίδα....(!) και έτσι εμεινε σπίτι...(!)...ενα ρεπορτάζ πώς η Κρήτη φέτος θα ποτίσει ...τις καλλιέργειες και θα ξεδιψάσει...τους τουρίστες δεν θα δούμε...!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι μόνο δεν έβρεξε στη Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον ως τώρα 9 το βράδυ) όχι μόνο δεν δρόσισε, αλλά απλώς όταν φυσούσε ή κρυβόταν ο ήλιος στα σύννεφα έπεφτε λίγο η θερμοκρασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω κάτι δεν πήγε καλά σήμερα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλα και στα Γιάννενα όπου είχαμε μόνο 2,6 χιλιοστά.

      Διαγραφή
    2. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα μοντέλα δεν έδιναν βροχές για σήμερα.

      Διαγραφή
    3. Έδιναν και παραέδιναν… τα
      μοντέλα, πολλές οι προγνώσεις (ΕΜΥ, μετεο,….) και μειωμένες θερμοκρασίες έδιναν και άλλα πολλά. Τελικά το έκανε το μπουρίνι τώρα στις δέκα το βράδυ, έστω κι έτσι ποτίστηκε λίγο η γη

      Διαγραφή
    4. Στην Ηπειρο έπεσαν πολλά χιλιοστά σε πολλές περιοχές ορεινές ημιορεινές του νομού Ιωαννίνων κυρίως.
      Επίσης στη Θεσσαλονίκη έβγαλε τις βραδινές ώρες μπόρα και καταιγίδα με πολλά αστραπόβροντα έστω και για μικρό σχετικά διάστημα.
      Ελάτε παιδιά, αστάθεια με κάποιο δυναμικό αίτιο ήταν αυτή σήμερα και επίσης άνοιξη έχουμε.
      Μην γινόμαστε σαν μερικούς που αν δε βρέξει πολύ έξω από την πόρτα τους φωνάζουν.
      Αφού ο καιρός έτσι λειτουργεί.
      Δεν υπάρχει αναλυτική πρόγνωση για το κάθε χωριό και την κάθε πόλη από δω και πέρα.
      Κάποιοι θα παίρνουν υπέρ του δέοντος και άλλοι από λίγα έως καθόλου, τι να κάνουμε τώρα.
      Πάμε για τα πιο γενικευμένα τα επόμενα..

      Διαγραφή
    5. ΝΑ του κέντρου σημειώθηκε μόνο μία ψιχάλα, ούτε για τα βροχόμετρα.

      Διαγραφή
    6. Το βραδινό μπουρινάκι χθες, που άφησε 5-6mm βροχής στο κέντρο της πόλης, καθάρισε την ατμόσφαιρα και έφερε τις κανονικές θερμοκρασίες σήμερα μετά από πολυήμερο πρόωρο καλοκαίρι
      Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

      Διαγραφή
  4. Iσχυρή καταιγίδα με πολλά ηλεκτρικά τώρα στο Επταπύργιο.....ανοιχτά παράθυρα για πραγματική δροσιά...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε στην Έδεσσα μας έπιασε σταγόνα. Πάντως με το που μπήκε ο Βοριάς μετά το μεσημέρι και καθάρισε την ατμόσφαιρα ένιωσα ένα γαργάλεμα στα πνευμόνια μου όπως όταν περνάνε 5-6 μέρες χωρίς τσιγάρο και ανοίγει η αναπνοή. Όσοι έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό καταλαβαίνουν πόσο βλαβερός είναι αυτός ο καιρός τη περίοδο της άνοιξης με τη γύρη τη σκόνη και τη ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους που δεν βρέχει στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας ενώ κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έριχνε βροχή,και μάλιστα έχει αναφερθεί σε αυτή την σελίδα.

      Διαγραφή
  6. Εύστοχος ο δάσκαλος,,φαίνεται επιτέλους μετα από πολύ καιρό έρχεται καλή βροχή,ότι απέμεινε από την παρατεταμένη ανομβρία στη γεωργία , δυστυχώς αυτή είναι η νέα πραγματικότητα , προχθές τελέστηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας της Παναγίας κάτω Ξένιας είχε να γίνει κάτι ανάλογο πριν σαράντα χρόνια, Χρήστος Όθρυς περιμένοντας την πολυπόθητη βροχή είδη, εδώ στην περιοχή στα σιτηρά στον κάμπο και τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται στην περιοχή της Όθρυς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μηδέν εις το πηλίκο από βροχή στην Ξάνθη. Από αέρα έχουμε μπόλικο όμως. Οι προβλέψεις έπεσαν έξω για πολλοστή φορά. Τώρα πάμε δυνατά για το Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα υπάρχει κίνδυνος για πλυμμηρικα φαινόμενα στην Μαγνησία? καταλαβαίνετε την αγωνία μας εδώ στην περιοχή του Βόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Βόλο και το νομό Μαγνησίας επικρατεί πολύμηνη ανομβρία και ξηρασία.
      Οι βροχές και οι καταιγίδες που έρχονται μαζί με κάποιες άλλες κεντροδυτικές και ανατολικές νησιωτικές περιοχές δείχνουν ότι θα έχουν επίκεντρο και το νομό Μαγνησίας.
      Ελπίζουμε να μην έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και να βοηθήσουν στον αγροτικό τομέα όπου έχουν ξεραθεί τα πάντα.
      Πάντως για να μην συγχέουμε τα πράγματα ούτε Ντάνιελ θα είναι ούτε Ηλίας.
      Απλά κάποια προσοχή θα χρειαστεί στην εκεί περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ φίλε Φώτη!

      Διαγραφή
  9. Ότι είναι ευχή και κατάρα οι βροχές (όπως και σχεδόν τα πάντα στη ζωή), αυτό καταλαβαίνω από τον όντως εύστοχο τίτλο του κ. Ζιακόπουλου. Ανεπαίσθητη είναι, εξάλλου, μέχρι στιγμής η πτώση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον στην Αττική με ήλιο και ασθενείς ανέμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 40mm ευεργετικής βροχής στην διψασμένη Κόνιτσα.
    Τα ξημερώματα η θεραπεία στους 5.4 βαθμούς.
    Αυτή την στιγμή 13.5 με αεράκι και πεντακάθαρη ατμόσφαιρα.
    Φοβερή ατμόσφαιρα και διαύγεια!
    Την καλημέρα μου σε όλους.
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα! Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Γνωστά τα πράγματα...προβλέψεις για 50mm και 80mm σε πολλές περιοχές για τις επόμενες μέρες και αν ρίξει 10mm θα είμαστε ικανοποιημένοι! Εεε σε κάποιο σημείο της Ελλάδας θα πέσουν και τα 50mm..Πως γίνεται πάντα οι προβλέψεις για καλοκαιρία να πέφτουν μέσα 99% και για βροχές 10%??Το χάος ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού (και του καιρόφιλου) το πιάτο εφτά φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο....

      Διαγραφή
  12. Άντε παίδες,ξεκινούν οι ανοιξιάτικοι ελληνικοί μουσώνες...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χιόνισε στο καικματσαλαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σήμερα πιάσαμε την μέση μέγιστη του μήνα Απριλίου...η προηγούμενη φορά που πιάσαμε τη μέση μέγιστη ήταν στις 19 Μαρτίου...με λίγα λόγια ένα μήνα ήμασταν πάνω και πολύ πάνω από τον μέσο όρο! Κατά τα άλλα όλα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για πρώτη φορά σήμερα μέσα στον μήνα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία πέσαμε ελαφρώς κάτω από τις κλιματικές τιμές με 21β μέγιστη το μεσημέρι και 16β αυτή τη στιγμή.
    Κάποιες μπόρες τοπικές με απότομη έναρξη και λήξη δεν έλειψαν.
    Πτώση σε σχέση με προχτές ούτε λίγο ούτε πολύ 10 ολόκληρων βαθμών!

    Στα αυριανά τώρα, ένα πέρασμα από βροχές και καταιγίδες θα υπάρξει σε όλη τη χώρα με τα λιγότερα φαινόμενα να σημειώνονται στη νότια νησιωτική χώρα και κυρίως την Κρήτη όπως και στα ανατολικά της Πελοποννήσου.
    Εφιστάται λίγο προσοχή σε όλη τη δυτική ΒΔυτικη χώρα ήδη από τις μεσημεριανές ώρες και μετέπειτα και έως το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, των νοτιότερων τμημάτων της Μακεδονίας, καθώς και σε όλη την ανατολική νησιωτική χώρα.
    Αν θέλουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε πλημμυρικά φαινόμενα ή και θυελλώδεις ανέμους ικανούς να προκαλέσουν ζημιές θα εστιάσω στα ανατολικά κυρίως παράλια τμήματα της Θεσσαλίας-Σποράδες, πιθανόν στην Πιερία,την βόρεια Εύβοια, τη Χαλκιδική και γενικότερα το βορειοανατολικό Αιγαίο.
    Για καλό και για κακό σε όλες τις παραπάνω περιοχές που αναφέραμε θέλει μια προσοχή γιατί αυτή την εποχή και σε τοπικό επίπεδο όλα μπορούν να συμβούν.
    Μέσα στο Σάββατο βελτίωση ενώ την Κυριακή περιμένουμε νέα πρόσκαιρη επιδείνωση από τα ΒΔυτικα και έχουμε και συνέχεια..
    Καλό υπόλοιπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρέλειψα να αναφερθώ στα υψόμετρα χιονόπτωσης στα ορεινά μας.
    Συγκεκριμένα λοιπόν και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής έως και αργά τη νύχτα προς το Σάββατο, πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε όλη την κεντροδυτική Πίνδο και τα ορεινά της Μακεδονίας πάνω από τα 1500 με 1700 μέτρα.
    Στην ΒΔυτική ορεινή ηπειρωτική χώρα οι χιονοπτώσεις θα προσέγγισουν πρόσκαιρα ακόμη και τα 1200 με 1300 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάλι δε θα μας πιάσουν οι βροχές στην Θράκη. Μεχρι Ανατολική Μακεδονία δίνουν για το Σάββατο. Της ξηρασίας το ανάγνωσμα. Απλώς χθες και σήμερα δροσισε κάπως και καθάρισε η ατμόσφαιρα με τους αέρηδες που φυσάνε. Εδώ οι αγρότες ποτίζουν από το δίκτυο με νερά του ποταμού Νέστου. Οι υπόλοιποι με νερό από γεωτρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείχνει πάντως βάση του μέσου όρου των μοντέλων κάποια αξιόλογα φαινόμενα και στην Θράκη και κυρίως στο ανατολικό της κομμάτι το Σάββατο έως και το μεσημέρι.

      Διαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε εμείς οι αναγνώστες περιμέναμε σήμερα να βγάζατε έκτακτη πρόγνωση για την αυριανή μέρα αναφέροντας με κάθε λεπτομέρια για το που θα χτυπήσει η κακοκαιριά.
    Ιδαίτερα νερά αναμένονται να πέσουν αύριο και το σάββατο στην θεσσαλία.
    Δεν μπορεί όλοι οι υπόλοιποι μετεορολόγοι να εφιστούν ιδαίτερη προσοχή και εσείς ο βασιλιάς της μετεορολογίας να λέτε απλώς για μια μεταβολή του καιρού.Εχετε ευθύνες και θα παρακαλούσα σε ανάλογες περιπτώσεις να πράττετε αυτό που σας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε η Θεσσαλία έτσι κι'αλλιως μετά απο τον Ντάνιελ είναι στο βοηθα παναγιά οτι και να κάνει.Ειδες το Χειμώνα τι έγινε με μια απλή ποτιστική βροχή και στα βουνά και στον κάμπο..ζημιές στα βουνά πλημμύρες στον κάμπο κλπ.Και το σημαντικό..χωρίς να υπάρχει χιόνι στα βουνά να λιώσει.Πιστεύω πως ο Ντάνιελ άφησε σφραγίδα σε συνδυασμό αν θέλετε με άλλες κακοκαιριες όπως ο Ιανος,δηλ.δεν χρειάζονται ιδιαίτερα φαινόμενα για να γίνουν ζημιές,μακάρι να κανω λάθος αλλά η περίοδος απο τον Ντάνιελ μέχρι τώρα,και κάποια σημάδια που είδα τώρα τελευταία στα χωράφια και κανάλια αυτό δείχνουν!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σας. Η συννεφιά που αναπτύχθηκε το πρωί σε ηπειρωτικές περιοχές απέτρεψε τη θ. να πέσει σε επίπεδα παγετού και να κάνει ζημίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή