Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα ενταθεί η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά και ως τους 39 βαθμούς στα νησιά. Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία είναι πιθανό να φθάσει και τους 43 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας την ώρα των υψηλών θερμοκρασιών η σχετική υγρασία θα είναι χαμηλή.
Την Τετάρτη (23/7), αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά ΒΔ 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά μεταβλητοί 2 με 3 και τοπικά στα πελάγη Δ-ΒΔ 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Πέμπτη (24/7), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Με αυτή την προοπτική, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η παρουσία βόρειων ανέμων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο).
Καλημέρα και καλή εβδομάδα στους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας. Η σημερινή ανακοίνωση από τους μετεοταλιμπαν για παράταση ως και την Κυριακή δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο από το να τρομοκρατήσει και να αυξήσει την επισκεψιμότητα αφού είναι αβάσιμη και πρόωρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε καλησπέρα και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν επαληθευτούν τα νέα στοιχεία,την Παρασκευή και το Σάββατο δυτικά της Πίνδου θα δούμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καύσωνα που μέχρι χτες προχτές δεν φαίνονταν.
Επίσης,το θερμό κύμα παίρνει παράταση έως και την Κυριακή.
Ανυπόφορες καταστάσεις και για εμάς εδώ,έστω και αν σήμερα δεν ξεπεράσουμε τους τους 37 38 βαθμούς μέγιστες.
Γι αυτό δεν πρέπει κανείς να βιάζεται για λεπτομέρειες, τόσες μέρες πριν....
Δόξα τω Θεώ, Κώστας Αθήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί φίλε λές Δόξα το Θεό???????
ΔιαγραφήΣτη δοτική έγραψε, μην αλλάζεις τα γράμματα.
ΔιαγραφήΌχι ονόματα, Αποστόλη. Την επιστημονική ανεπάρκειά τους τη γνωρίζουν και οι ίδιοι και την έχει καταλάβει ο κόσμος. Λυπάμαι που δεν μπορώ να αναρτήσω το σχόλιό σου, με το οποίο επί της ουσίας συμφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορουμε να μαθουμε και εμεις εμμεσα σε ποιον πηγαινε;
ΔιαγραφήΈγραφα ότι δεν είναι μόνο ο πόλεμος για τα κλικς αλλά και η επιστημονική τους ανεπάρκεια και εκεί ανέφερα κάποια ονόματα λέγοντας ότι τα παιδιά δεν τα παίρνουν τα γράμματα
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι Δάσκαλε, καταρχήν προς το παρόν (14.00 ΜΜ )στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών η θερμοκρασία στους 37, ίδωμεν με ενδιαφέρον την συνέχεια, εάν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Σχετικά με την χρήση των κλιματιστικών στην οποία αναφερθήκατε θα μου επιτραπεί να προσθέσω ότι λόγο της "στοχαστικότητας" που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ ειναι κοινωνική ευθύνη ιδίως για τις μικρότερες ηλικίες τα κλιματιστικά να χρησιμοποιούνται με μέτρο ή τουλάχιστον όχι χαμηλότερα απο τους 27 βαθμούς , μετά την δύση του Ηλίου (20.00). Ευχαριστώ και την καλημέρα μου !
ΔιαγραφήΗ Θεσσαλική πεδιάδα όπως πάντα είναι μέσα σε όλα δυστυχώς ή ευτυχώς,αλλά διαβάζοντας αυτές τις προβλέψεις και τις επισημάνσεις του δασκάλου,η άποψη μου είναι πως τα δυσκολότερα για τον Θεσσαλικό κάμπο είναι απο Πέμπτη και μετά..και δεν αναφέρομαι στην θερμοκρασία,ενα βαθμό κατω ένα πάνω σιγά μην νοιάζεται γι'αυτό ο Θεσσαλικός κάμπος.Μ'αυτο το "μελτεμακι"που προβλέπεται την ήμερα τα πράγματα θα είναι χειρότερα,ενω την νύχτα και κυρίως νωρίς το πρωί μπορεί να ρίχνει δροσιά(όπως λέμε εδώ)κυρίως στις ανοιχτές περιοχές και φυσικά έξω στα χωράφια,αλλά με τα κουνούπια κλπ.που θα έχουμε απο Πέμπτη και μετα πάει χάνεται κι'αυτο..το καλο του μελτεμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος πεδινά Τρικάλων
Κοιτάξτε τι μεγάλο ρόλο παίζει η σχετική υγρασία στην ανθρώπινη αισθητή θερμοκρασία.
ΑπάντησηΔιαγραφή34,3β αυτή τη στιγμή στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης με την υγρασία στο 61% και τον δείκτη δυσφορίας στους 43,5 βαθμούς!
Κανονική σάουνα.
Να σημειωθει οτι οι σελιδες των σταθμων αυτων του meteo, χρησιμοποιουν ως Heat Index τον Heat Index του ΝΟΑΑ, που βασιζεται μόνο στην θερμοκρασια και στην σχετικη υγρασια. Ειναι ενας πολυ κακος δεικτης δηλαδη.
ΔιαγραφήΚριμα που δεν υιοθετουν ολοι τον UTCI ή τον PET, εστω και αν ειναι λιγο(πολυ!) ακριβοι υπολογιστικα. :)
Δεν έχει εννοείς και άλλους παράμετρους που θα βοηθούσαν σε πιο ρεαλιστική θερμοκρασία.
ΔιαγραφήΔεν το γνωρίζω αυτό αλλά για να το λες εσύ το έχεις ψάξει.
Υ. Γ. Σήμερα έχω την πεποίθηση ότι κάπου ίσως χτυπήσει και 44άρι* προς τη μεριά της Θεσσαλίας και της ΒΑνατολικής Στερεάς(μιλάω για επίσημο σταθμό και όχι τα θερμόμετρα του καθενός που δείχνουν πάντα παραπάνω).
*Η ενίσχυση του καταβάτη δυτικού ανέμου από το μεσημέρι και μετά στην Πίνδο θα κρίνει πολλά.
Δυτική Κορινθία .Πρωί 24 c , απομεσήμερο 32 c . Mα'ι'στρέλι της αγάπης μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα ....ανθηρά !. Πάμε γι άλλα. ----===== Π.Α.
Δάσκαλε συγνώμη αλλά διαφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν έχεις θεσμική θέση, βήμα για να ακούγεται η άποψη σου και αυτά που λες επηρεάζουν ζωές και περιουσίες, τότε πρέπει να ξέρουμε και το όνομα σου.Για να ξέρουμε αν πρέπει να ασχοληθούμε στα σοβαρά μαζί σου.
Κωνσταντίνος
Εγώ δάσκαλε από μετεωρολογία δεν γνωρίζω τίποτα. Γι'αυτό για να ενημερωθώ για το καιρό περιμένω στην ιστοσελίδα τί θα γράψεις. Όι πιο πολλοί στην τηλεόραση τρομοκρατούν τον κόσμο. Εκτός από τη φίλη σου τη Χριστίνα και τον κύριο Κολυδά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως εντοπίζουμε στον χάρτη αυτή τη μικροδιαταραχή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε εναν χαρτη με τις ισοϋψεις πχ της ισοβαρικης επιφανειας των 500 hPa, τις βλεπεις ως τοπικα μεγιστα ή ελαχιστα(τοπικα κοιλες ή κυρτες συναρτησεις). Οι κυρτες γινονται αυλωνες ή στην περιπτωση μας μεγεθυνονται σε πλατος(εκει σε Τουρκια οταν φτασει), "χαλανε" το ριτζ που ειχε φτασει στα βαθη της Τουρκιας, το περιοριζουν ως την Ελλαδα και ετσι φτιαχνεται ενα κυκλωνικο πεδιο και παλι, αφηνουν δηλαδη το Μελτεμι να ξανα-αναπτυχθει στα μερη μας.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με αφορμή τις καιρικές εξελίξεις των ημερών (αντικειμενικές πιστεύω): 1) Οι λόγοι που οι καύσωνες βιώνονται με υψηλότερη, πλέον, δυσφορία είναι οι εξής: α) λόγοι που έχουν να κάνουν με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, η πλήρης εξήγηση των οποίων ανήκει στους ειδικούς (σε ποιο βαθμό και ποιο μέτρο ισχύει αυτό, παράγοντες αύξησης θερμοκρασίας, ξηρασία, υγρασία κλπ.) και β) λόγοι που έχουν να κάνουν με τις «θερμοκρασιακές συνήθειες» που έχουμε αποκτήσει τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια (δεν αναφέρομαι σε περισσότερα χρόνια για να πιάσουμε ένα μέσο όρο αντικειμενικότητας) εξαιτίας της παγιωμένης χρήσης συστημάτων κλιματισμού ως τρόπου ζωής (θετική σαφώς εξέλιξη δεν αμφισβητείται αυτό). Όπως έχουμε τη θέρμανση το χειμώνα, έτσι, πλέον, έχουμε και την ψύξη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που αρχίζει, μάλιστα (η λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού ψύξης) ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 30-33 βαθμούς. Όταν κάποιος, λοιπόν, λ.χ. εργάζεται σε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον σε ΔΙΑΡΚΕΙΣ συνθήκες κλιματισμού της τάξης των 23-24-25 βαθμών, ή αντίστοιχες θερμοκρασίες εξασφαλίζει και εντός της οικίας του, είναι προφανές ότι μόλις εκτεθεί στους 33 και 35 θα βιώσει την αλλαγή ως «καύσωνα» και βέβαια τις πραγματικές θερμοκρασίες καύσωνα (άνω πχ των 38-39) ως μία αφόρητη θερμική πίεση. Πάγιος, επίσης, είναι ο κλιματισμός και στα αυτοκίνητα. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο κλιματισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις, ίσα ίσα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη (οχύρωση απέναντι στη ζέστη), ούτε ότι αυτή είναι η μόνη παράμετρος του άνω προβλήματος δεδομένου ότι η κύρια αιτία είναι κλιματικής φύσης. Τέλος, να σημειωθεί ότι η προσαρμογή του ανθρώπινου σώματος στις εξωτερικές ή εσωτερικές συνθήκες, ως μέρος της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού είναι κάτι που αναγνωρίζεται παγίως.
ΥΓ. Θέλω να πιστεύω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο - χειμώνα θα επανέλθει μία κανονικότητα όπως από παλιά γνωρίζαμε (τον προηγούμενο είχαμε χιόνια πολύ νωρίς και μετά παρατεταμένη περίοδο αχιονιάς).
Κακή είναι η κατάχρηση air condition, που στα μεγάλα αστικά κέντρα κέντρα ανεβάζει 1-2 βαθμούς τη θερμοκρασία, ειδικά τις νύχτες. Αυτό που έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος, δηλαδή,.η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 27-29 βαθμούς είναι ο πιο σωστός τρόπος χρήσης του κλιματιστικού στο σπίτι και την τσέπη και για την υγεία μας.
ΔιαγραφήΑντιστρόφως ανάλογα.αν ανάβεις το καλοριφέρ τον χειμώνα στους 16 βαθμούς κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν το σπίτι πιάσει τη συγκεκριμένη θερμοκρασία, το καλοριφέρ σβήνει μόνο του και θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι μόνο του αν αυτή ξαναπέσει. Ένα tip για τον χειμώνα που είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά ...
Πότε ήταν Φεβρουάριος με την 12ημερη ψυχρή εισβολή στο ξεκίνημα του και την πενθήμερη στο φινάλε του. Το κρύο και τη ζέστη της Ελλάδας μπορεί, πάντως, να τα αντέξει ο μέσος άνθρωπος σχετικά εύκολα. Με την κλιματική αλλαγή έχουμε φτάσει στο σημείο η Αγγλία να έχει πιο επώδυνους καύσωνες από την Ελλάδα λόγω υγρασίας. Και στη Γαλλία να λένε ότι τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με πέρσι οι πνιγμοί λόγω καύσωνα. Αυθαίρετο να αποδοθεί όλη η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στον καύσωνα, αλλά
Συνεχίζω το σχόλιο.... Αυθαίρετο να αποδοθεί όλη η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στον καύσωνα, αλλά μπορεί να πάθεις θερμικό σοκ στη θάλασσα αν βουτήξεις απότομα, ενώ είσαι πολλή ώρα εκτεθειμένος στον ήλιο και τη ζέστη.
ΔιαγραφήΠαρεμπιπτόντως, η Ελλάδα έχει την πιο διαυγή θάλασσα, την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και το καλοκαίρι της έχει ακόμα τη χάρη του, ακόμα και στις πιο καυτές στιγμές του.
Χειμερινός κολυμβητής
Εγώ με την σειρά μου να προσθέσω προσοχή και στα ηπειρωτικά κλίματα με το μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος...έχω δεί η θερμοκρασία να ανεβαίνει και 12 βαθμούς μέσα σε μία ώρα....οι αρτηρίες σε αυτές τις συνθήκες κάνουν πάρτυ "θωμάς"
ΔιαγραφήΣυντροφοι ας αφησουμε τις γκρινιες και ας σταθουμε στις επισημανσεις του οικοδεσποτη....ενω απο πανω μας..θα ενονωνονταν δυο θερμικα χαμηλα καθως παιζει και αυτο του Ιρακ...τελικα ο πρωταγωνιστης ειναι αυτο της Λιβυης και ετσι ..ποιος θα καει...ειναι ζητουμενο ,ετσι τα Δβδεκανησα και η Ανατολικη Κρητη γλυτωσαν τα χειροτερα δωστε χωρο στον κ Ζιακοπουλο λοιπον "θωμας"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα από τη Στοκχόλμη που και σήμερα πιάσαμε 27-28c με υγρασία .Η ζέστη είναι χειρότερη στη βόρεια Σουηδία που και στον αρκτικό κύκλο αγγίζουν θερμοκρασίες 30c με ότι αυτό συνεπάγεται..Μακης Στοκχόλμη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ήμουνα μικρός σε καλοκαιρινές διακοπές στην Χαλκιδική και άκουγα ότι θα ξεκινήσουν μελτέμια ήξερα ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει η θερμοκρασία λόγω ανέμων που θα έρθουν από βορειότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό πια δεν ισχύει..
Φτάσαμε να λέμε σήμερα Τρύφωνα,ότι θα φυσήξουν μελτέμια και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει από τους 43 στους 39 με 40 βαθμούς!
ΔιαγραφήΑν είναι δυνατόν...
Άσε φίλε μου... όλα θα τα ζήσουμε!
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφή2-3 παρατηρήσεις αναφορικά με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή (επειδή έγινε λόγος στην προηγούμενη ενότητα): Η κλιματική αλλαγή συνιστά επίσημο επιστημονικό πόρισμα. Το να την αμφισβητεί κανείς (αναφέρομαι κυρίως στους μη ειδικούς επί του αντικειμένου) είναι αντιδεοντολογικό απέναντι στην οικεία επιστημονική κοινότητα αλλά και ισοπεδωτικό. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν την επέμβαση Bypass για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι γιατροί χειρούργοι. Φανταστείτε σε ένα επιστημονικό συνέδριο λ.χ. πολιτικών μηχανικών να εμφανισθεί κάποιος εκτός του αντικειμένου και να διεκδικεί άποψη για το πως πρέπει να εκτελείται ένα οικοδομικό έργο. Κάποιος που έχει φάει όλη του τη ζωή μέσα στη μελέτη και την έρευνα και αισθάνεται μάλιστα ότι ακόμη οφείλει να μελετά δεν γίνεται να ακυρώνεται απλά και ισοπεδωτικά. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες σήμερα στο άκουσμα «κλιματική αλλαγή» δυσφορούν κυρίως διότι συνδυάζουν αυτή με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους (αναμένοντας, το ταχύτερο δυνατόν, την επάνοδο σε μία κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε προηγούμενες δεκαετίες), αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο (όπου εδώ πλέον εκφεύγουμε του πεδίου της μετεωρολογίας): Υψηλό κόστος πράσινης ανάπτυξης, μέσα παραγωγής αυτής (που εξακολουθεί ωστόσο να είναι το πετρέλαιο. Το drill για πετρέλαιο εξακολουθεί και παραμένει το κεντρικό σύνθημα), απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (και καθορισμός τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, βάσει της ΟΤΣ κλπ.), μείωση της χρήσης του λιγνίτη ως πρώτης ύλης κλπ. Παράλληλα, ενώ η Ε.Ε. (και η χώρα μας στην οποία ανήκει) είναι συνεπής στις δεσμεύσεις και διεθνείς συμβάσεις ως προς το κλίμα είναι αμφίβολο αν συμβαίνει το ίδιο με κατεξοχήν ρυπογόνες χώρες με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό (κυρίως ως προς τις τιμές), αλλά και στις εξαγωγές. Δεν επεκτείνομαι σε λεπτομέρειες, θέλω, συμπερασματικά να καταλήξω ότι οι ανησυχίες των πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται με προβληματισμό και σκεπτικισμό. Έτσι νομίζω.
Μπορούμε να απολαύσουμε για και την τρέχουσα εβδομάδα,αλλά και άπαξ,την εικονική πραγματικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν η κυρία δημοσιογράφος λέει ότι έξω έχει 45C,δείχνοντας ένα αξιόπιστο θερμόμετρο φαρμακείου,έτσι θα 'ναι.
Αν μας πει ότι μετα την πύρινη κόλαση επίκειται δριμύ ψύχος στις αρχές Αυγούστου, δίχως να βγούμε από τα κλουβιά μας,θα βάλουμε μπουφάν και φλοκατες.
Το κοινό είναι η αγοραστική δύναμη και στο τέλος παίρνει αυτό που του αξίζει.
Το πρόβλημα είναι με το μικρό ποσοστό που δεν ψωνίζει..
"Που να βρω την ψυχή μου"..
Μόνο στο 36% των μετεωρολογικών σταθμών καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών, άρα δεν είχαμε καύσωνα σήμερα Δευτέρα 21/7, με βάση τον επιστημονικό ορισμό του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
Δεν ισχυει αυτο.
Διαγραφή1) Καταρχας δεν υπαρχει κοινως αποδεκτος επιστημονικος ορισμος του καυσωνα.
2) Κατα 2ον και σημαντικοτερον, ΔΕΝ πρεπει να ενδιαφερει ΚΑΝΕΝΑΝ ο ορισμος του καυσωνα!
3) Αυτο που πρεπει να ενδιαφερει ΟΛΟΥΣ, και απο εκει να αρχιζουμε και να τελειωνουμε μια συζητηση για ενα θερμο κυμα, ειναι εαν ο ανθρωπος υποκειται σε υψηλη ή πολυ υψηλη θερμικη καταπονηση. Και αυτο γινεται και με 35 °C εαν οι σχετικες υγρασιες πχ ειναι 60 %.
4) Η θερμικη καταπονηση σημερα στην Ελλαδα ηταν πολυ μεγαλη εως εξαιρετικα μεγαλη για το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου.
5) Ακομα και αν αρχισουμε για καποιον λογο να ενδιαφερομαστε για τον ορισμο του καυσωνα, καλο ειναι να το κανουμε και να αναφερομαστε για ΚΑΘΕ περιοχη. Ετσι, αν ορισουμε καυσωνα τους +37 °C θερμοκρασιας ή και παραπανω, τοτε οι περιοχες που ειχαν αυτες τις θερμοκρασιες ειχαν καυσωνα και οι περιοχες που δεν τις ειχαν δεν ειχαν καυσωνα. Το να γενικευσουμε για μια χωρα και να το ισοπεδωσουμε αντιστοιχωντας ενα νουμερο 0 ή 1 για ΝΑΙ ή ΟΧΙ(ειχε ή οχι καυσωνα) δεν εχει καμια χρησιμοτητα και ειναι και ισοπεδωση. Διοτι αυτος στην Καρδιτσα που ειχε 41.9 °C σημερα, θα ακουσει οτι η Ελλαδα δεν ειχε καυσωνα και θα λεει, "χμμμμμ κακως εσκασα στην ζέστη σημερα τοτε".
Οπότε και όσοι είχαν 30-32 χάρη στη θαλάσσια αύρα και ήταν σαφώς περισσότεροι από όσους βίωσαν 40αρια, θα λένε "για ποιον καύσωνα μας λένε, εδώ έχουμε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα". Δεν πάει έτσι, φίλε μου. Αυτοί που έβγαλαν τον επιστημονικό ορισμό για τον καύσωνα κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Άλλωστε, οι θερμοκρασίες πάνω από τις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει καύσωνας ποικίλουν από τη μια περιοχή στην άλλη.
ΔιαγραφήΠερισσότερο αυθαίρετοι είναι οι χάρτες με τη θερμική καταπόνηση που δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο. Από ένα καύσωνα δεν κινδυνεύουν όλοι το ίδιο. Αντίθετα, σε μια πλημμύρα μπορεί να πνιγεί και παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης.
Για αυτό και οι σύγχρονες μελέτες μετρούν χαμένα ανθρωποέτη. Διότι για παράδειγμα με τα 27 κορίτσια που χάθηκαν στην πλημμύρα του Τέξας, χάθηκαν οι δικές τους ζωές, τα χρόνια που θα ζούσαν τα παιδιά τους κ.λ.π. Είναι σαφώς.μεγαλυτερη απώλεια από το να πεθάνουν κάποιοι. υπερήλικες από τον καύσωνα.
Χειμερινός κολυμβητής
\\Οπότε και όσοι είχαν 30-32 χάρη στη θαλάσσια αύρα και ήταν σαφώς περισσότεροι από όσους βίωσαν 40αρια,//
ΔιαγραφήΩπ. Κατσε. Πριν μιλαγες για 37ρια, και τωρα το πηγες στα 40αρια? Τι αλμα ηταν αυτο?
\\θα λένε "για ποιον καύσωνα μας λένε, εδώ έχουμε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα". Δεν πάει έτσι, φίλε μου. //
Ετσι παει. Οσοι βιωσαν 32ρια δεν ειχαν καυσωνα και οσοι βιωσαν 39ρια(και 37.5ρια, και 40ρια κλπ) ειχαν καυσωνα.
Τι πιο απλο απο αυτο?
Δεν χρειαζεται να ισοπεδωσουμε τα παντα και να πουμε δεν ειχαμε καυσωνα, ενω σε παρα πολλες περιοχες ειχαμε.
\\Αυτοί που έβγαλαν τον επιστημονικό ορισμό για τον καύσωνα κάτι παραπάνω θα ξέρουν.//
Σε ποιους αναφερεσαι ακριβως? Σε ποιον ορισμο καυσωνα ΧΩΡΑΣ αναφερεσαι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ?
Παρακαλω να απαντησεις επ' ακριβως στην ερωτηση και οχι με αοριστολογια.
\\Περισσότερο αυθαίρετοι είναι οι χάρτες με τη θερμική καταπόνηση που δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο.//
Οχι.
Οι πολυπλοκοι δεικτες για την θερμικη καταπονηση λαμβανουν υποψη τις ΟΛΕΣ τις καιρικες μεταβλητες που επιδρουν στον ανθρωπο. Θερμοκρασια, υγρασια, ανεμο, ηλιακη ακτινοβολια.
Οι χαρτες ή τιμες σκετης θερμοκρασιας ως κριτηριο για την θερμικη καταπονηση(στις οποιες στηριζεται απο πολλους(κακως) η λεξη καυσωνας), λαμβανουν υποψη μόνο την θερμοκρασια. Κατι εμφανως πολλες φορες κατωτερο ως πρακτικη.
Και στις 2 περιτπωσεις ισχυει το οτι η θερμικη καταπονηση δεν ειναι ιδια για τον καθε ανθρωπο.
Οπότε οπως καταλαβαινει κανείς ειναι πολυ ανωτερο ως πρακτικη να λαμβανουμε υποψη τους πολυπλοκους δεικτες θερμικης ανεσης για να περιγραψουμε το πότε εχουμε καυσωνα(με την εννοια του πόσο θα παιδεψει τον κοσμο) απο οτι αν μιλαμε για θερμοκρασιες μόνο.
Οπως ειπα το μόνο που μας νοιαζει ειναι το πόσο θα υποβληθει σε θερμικη καταπονηση ο οργανισμος των ανθρωπων.
Από 20 ως 35 βαθμούς είχαν χθες Δευτέρα 342 σταθμοί. Και από 37 ως 41,8 βαθμούς 217 σταθμοί. Δεκτό ότι οι τελευταίοι βίωσαν καύσωνα, αν και ο σταθμός του Παπάγου για παράδειγμα κατέγραψε 38 βαθμούς νωρίς το απόγευμα και 27β. λίγες ώρες αργότερα, οπότε τη νύχτα θα έπεσε κάτω από τους 26β., δηλαδή, το όριο του καύσωνα. Ο ίδιος σταθμός είχε δώσει τις προάλλες 10 χιλιοστά βροχής, χωρίς να έχει βρέξει, οπότε μπορεί να υπάρχει και κάποιο πρόβλημα.
ΔιαγραφήAnyway. Καλώς ή κακώς υπάρχουν επίσημοι ορισμοί για τον καύσωνα, προφανώς από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της κάθε χώρας - το ότι δεν γνωρίζω εγώ τους φορείς δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επιστημονική αξία. Προσωπικά, οι 37 βαθμοί για όριο καύσωνα στη. Ελλάδα μου φαίνονται πολύ λίγοι, αλλά δεν μετράει η δική μου γνώμη.
Μου φαίνεται, πάντως, περίεργο να μην αποδέχεσαι τον ορισμό του καύσωνα, αλλά να έχεις περίπου σαν ευαγγέλιο τη μέτρηση της θερμικής καταπόνησης, η οποία δεν μπορεί να μετρήσει την πιο βασική παράμετρο, δηλαδή, τη φυσική κατάσταση και την υγεία κάθε ανθρώπου. Και βγάζει π.χ. κόκκινη μια περιοχή, δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι από αθλητές ως ετοιμοθάνατους που ζουν εκεί.
Τέλος, με το να βαράμε καμπανάκια κάθε λίγο και λιγάκι για καύσωνα , στο τέλος ο κόσμος θα υποτιμήσει το φαινόμενο. Στο μήνες ακούμε και διαβάζουμε για καύσωνες και η Αθήνα (κέντρο) έπιασε μόνο μια φορά τους 38,4 βαθμούς. Χθες Δευτέρα 22/7 είχε 36,3 β. και έβγαινε ερασιτέχνης μετεωρολόγος και έλεγε ότι έπιασε τους 39β...
Χειμερινός κολυμβητής
\\Μου φαίνεται, πάντως, περίεργο να μην αποδέχεσαι τον ορισμό του καύσωνα, αλλά να έχεις περίπου σαν ευαγγέλιο τη μέτρηση της θερμικής καταπόνησης, η οποία δεν μπορεί να μετρήσει την πιο βασική παράμετρο, δηλαδή, τη φυσική κατάσταση και την υγεία κάθε ανθρώπου.//
ΔιαγραφήΜα ο ορισμος του καυσωνα ειναι ξεπερασμενος. Ο WMO προτεινει και λεει βασικα οτι για τον σχεδιασμο της αντιμετωπισης(απο τα επισημα οργανα) θερμων κυματων και των διαφόρων επιπεδων συναγερμων πρεπει να λαμβανουμε υποψη την μεση θερμικη καταπονηση που θα υπαρξει, λαμβανοντας υποψη την θερμοκρασια, τον ανεμο, τις υγρασιες και την ηλιακη ακτινοβολια, χρησιμοποιωντας διάφορους εμπειρικους βιοκλιματικους δεικτες, οπου και αναλυει πολλους οπως UTCI, PET, NET, κλπ. Ο ιδιος ο WMO αναφερει επισης οτι η θερμοκρασια απο μόνη της ειναι κακος προγνωστης της ανθρωπινης θερμικης καταπονησης.
Επισης δεν ενδιαφερομαστε για καθε ανθρωπο. Διοτι ειναι ουτοπικο να προσπαθουσαμε να βγαλουμε προειδοποιησεις για καθε ανθρωπο. Για τον γενικο πληθυσμο ενδιαφερομαστε και οπως λεει ο WMO οι προειδοποιησεις γινονται με τους βιοκλιματικους δεικτες εχοντας αυτοι βγει με γνωμονα το γενικο επιπεδο υγειας, και εαν δεν υπαρχουν δεδομενα για αυτο, τοτε παιρνουμε γενικα στοιχεια ανθρωπινης καταπονησης απο θερμικο στρες και τα κατωφλια μπαινουν στο 95 % της ακροτητας που μπορουμε να εχουμε.
Επισης με τον ορισμο του WMO για ενα θερμο κυμα(καυσωνα), αλλά και της ΕΜΥ πλεον**, οριζουμε ως καυσωνα οταν ειμαστε στο ανω οριο του 95 % των θερμοκρασιων βασει της κλιματικης περιοδου αναφορας(πχ 1961-1990 βασει WMO για κλιματικες συγκρισεις), ενω η ΕΜΥ χρησιμοποιει το 98 %.
Βασει του WMO ορισμου η Αθήνα πχ στο κεντρο, ειχε αυτο το καλοκαιρι το 59 % των ημερων ως τωρα καυσωνα. 30 ημερες(απο τις 51) καυσωνα δηλαδη.
ΕΜΥ 2024:
**Παρότι, δεν υπάρχει κοινός διεθνής ορισμός για τους καύσωνες, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του WMO, ως κύμα καύσωνα ορίζεται μια περίοδος έντονης και ασυνήθιστης ζέστης που επιμένει για τουλάχιστον δύο ή τρεις διαδοχικές ημέρες. Βέβαια, οι χώρες μέλη του WMO, μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά όρια και κριτήρια ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, για την έκδοση προειδοποιήσεων για καύσωνες. Υπάρχει σύσταση όμως, ο προσδιορισμός των επεισοδίων καύσωνα να γίνεται χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια και κλιματικούς δείκτες.
Προκειμένου να αποτυπωθούν όλα τα σημαντικά επεισόδια καύσωνα σε ένα ενιαίο γράφημα όπου συνυπάρχουν η ένταση, η έκταση και η διάρκεια του καύσωνα και για να γίνει σύγκριση με τους καύσωνες του παρελθόντος, χρησιμοποιήθηκε σε κάθε σταθμό ως κρίσιμη τιμή το 98ο εκατοστημόριο των ημερήσιων μέγιστων θερμοκρασιών του, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την περίοδο 1971-2000. Δηλαδή, σε κάθε σταθμό ως επεισόδιο καύσωνα χαρακτηρίστηκε η περίοδος κατά την οποία, για 3 ή περισσότερες διαδοχικές ημέρες, η μέγιστη θερμοκρασία υπερέβη την τιμή που είναι μεγαλύτερη του 98% του συνόλου των μέγιστων θερμοκρασιών τους καλοκαιρινούς μήνες της περιόδου αναφοράς.
\\Τέλος, με το να βαράμε καμπανάκια κάθε λίγο και λιγάκι για καύσωνα , στο τέλος ο κόσμος θα υποτιμήσει το φαινόμενο. Στο μήνες ακούμε και διαβάζουμε για καύσωνες και η Αθήνα (κέντρο) έπιασε μόνο μια φορά τους 38,4 βαθμούς. Χθες Δευτέρα 22/7 είχε 36,3 β. και έβγαινε ερασιτέχνης μετεωρολόγος και έλεγε ότι έπιασε τους 39β...//
Χθες Δευτερα το Θησειο στο κεντρο της Αθήνας κατεγραψε +38.0 °C, εχει καταγραψει και 38.5 °C και 39.0 °C, 2 μερες τον Ιουνιο, +39.3 °C και +38.6 °C αλλες 2 μερες τον Ιουλιο στις αρχες, ενω και αλλοι φυσικα σταθμοι ειχανε παρομοιο.
Πχ χθες οπως ειπα Θησειο ειχε +38.0 °C, Νεα Φιλαδελφεια(ΕΜΥ) +39.4 °C, Ολυμπιακο Κολυμβητηριο(ΕΜΥ) +38.7 °C, Φιλοθεη(DAVIS σταθμος) +38.6 °C, Μενιδι +38.4 °C και +38.8 °C(οχι μεγαλης αξιοπιστιας σταθμος αυτος).
Ενω οπως ειπα βασει ορισμου του WMO, μιας και σου αρεσει ο,τι πιο επισημο, ειχαμε 30 ακριβως ημερες καυσωνα σε Αθήνα ως τωρα το καλοκαιρι αυτο απο 1 Ιουνιου. 30 ημερες οπου η μεση θερμοκρασια ηταν στο 95 % ή και πανω δηλαδη των θερμοκρασιων για την αντιστοιχη μερα του 1961-1990.
Και όλα τα παράλια της Αττικής στον Σαρωνικό δεν έχουν ξεπεράσει τους 33-34 βαθμούς, δηλαδή, περίπου 1 εκ. κόσμος που ζει εκεί, βιώνει μία τυπική καλοκαιρινή ζέστη με θερμοκρασίες στα κανονικά επίπεδα. Μάλιστα, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή και η υγρασία, που έπεσε τη νύχτα στο 36-41%, ενώ έχει ταβάνι το 50-55% αυτό το διήμερο. Ίσως στα νότια προάστια να βιώσουμε καύσωνα από την Πέμπτη 24/7 που θα γυρίσει σε βοριά και θα μας έρθει σαν λίβας, περνώντας από τη ζεστή στεριά.
ΔιαγραφήΑκόμα και στο meteo, που έβγαλαν τον χάρτη με τη θερμική καταπόνηση, έχουν υποσημείωση ότι αυτή είναι πολύ μικρότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, τον Πειραιά, την Πάτρα κ.λ.π. λόγω της θαλάσσιας αύρας. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν... Προσωπικά, περπάτησα Δευτέρα και Τρίτη 21-22/7 από Φάληρο - Καλλιθέα μεταξύ 2-3μ.μ. και δεν αισθάνθηκα την παραμικρή εξάντληση.
Υ.Γ: Για την οικονομία της συζήτησης να δεχτώ ότι η Αθήνα έχει 30 στις 59, δηλαδή, 1 στις 2 μέρες καύσωνα. Κάνα 40άρι πότε θα κάνει, όμως. Το 2024 και το 2025 έχει φτάσει μία φορά (πέρσι) τους 40,7 βαθμούς.
Υ.Γ2: Επειδή η ιδανική θερμοκρασία για το ανθρώπινο σώμα είναι οι 22,5 βαθμοί, όσο αυτή ανεβαίνει, τόσο ζοριζόμαστε. Ακόμα και οι 32-33 βαθμοί είναι πολλή ζέστη για τον μέσο άνθρωπο. Δεν είναι, όμως, επικίνδυνη, ενώ χωρίς υγρασία ούτε οι 40 βαθμοί είναι επικίνδυνοι. Άλλο ενοχλητική ζέστη και άλλο επικίνδυνος καύσωνας.
Υ.Γ3: Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με το ότι δίνεις τροφή (άθελα σου) στους τρομολάγνους που λένε συνεχώς στον κόσμο ουσιαστικά ότι θα πεθάνει. Πότε με την πανδημία, πότε με τον καιρό, εδώ βγάζουν και χάρτες με τσούχτρες!
Χειμερινός κολυμβητής
Το κοριτσάκι που εμφανώς "σπουδασε" σε "σχολή" "δημοσιογραφιας", μας είπε νωρίτερα ότι η Περαία καίγεται στους 41C,πρωτοτυπωντας ,δείχνοντας πλάνα απο λουομενους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και μία απλή παρατήρηση του ουρανού τη στιγμή της εκπομπής, έδινε πληροφορίες για το τι συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Για την ιστορία, η οροφή στην Περαία σήμερα, ήταν 37C.
Αυτές οι περίφημες δημοσιογραφικες σχολές και τονίζω, κυρίως οι ιδιωτικές,
να απονεμουν τίτλους δημοσιογραφικης δραματουργειας και δραματικής δημοσιογραφιας,
στους αγουρους, ατεχνους "σπουδαστές"-διασκεδάστες.
Δεν θα αναφερθώ στους εκπαιδευτες τους,γιατί το μπλοκ θα γεμίσει δυσωδία.
Τι διαβάζουμε, ρε παιδιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό 23/6 ως 2/7/2025 πέθαναν στην Αθήνα από υψηλές θερμοκρασίες 175 άτομα.
Λογικό είναι να υποθέσει κάποιος ότι με βάση την ένταση και τη διάρκεια του τρέχοντος καύσωνα οι νεκροί θα είναι χιλιάδες!
Κι εδώ ρε γμτ η δημοσιότητα;
https://www.preventionweb.net/publication/documents-and-publications/climate-change-tripled-heat-related-deaths-early-summer
Επιτέλους ένας σοβαρός άνθρωπος και μετερεωλόγος γιατί με αυτά που λένε έχουν σπείρει τον πανικό ντροπή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα γελοία υποκείμενα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, μετρησαν 178C σε σημείο της Αθήνας, με θερμικη καμερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως κάποιος ομονοουντας εισαγγελέας να βοηθήσει;
Αν όχι,ένα ενσυνείδητο συνεργείο να μαζέψει τα σκουπίδια και να σώσει την αντίληψη μας;
41.4 στην Λάρισα από αξιόπιστους σταθμούς. Επίσης μας διαβάζουν από την ΕΜΥ αυτόν τον έρμο σταθμό των Σερρών ποτέ τα τον αλλάξετε να μην γινόμαστε κι ντροπή της Ευρώπης. Αυτός θα δώσει και 50 βκ και θα υπάρχουν γελοιοι να το πιστεύουν. Βάλτε έναν microstep να τσιμπάει λίγα δέκατα μόνο και όχι ολόκληρους βαθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν δω δημοσιογράφο, να ψήνει αυγά μάτια σε καπώ αυτοκινήτου,δεν υπάρχει καύσωνας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω και οι μεγιστες θερμοκρασιες για χθες Δευτερα 21 Ιουλιου 2025, απο αξιοπιστους μετεωρολογικους σταθμους(κυριως απο meteo, αλλά και απο ΕΜΥ, temperature.gr, DAVIS δικτυο κλπ), φυσικα της ΕΜΥ των Σερρων δεν τον βαζω(οπως και πολλους αλλους απο τα δικτυα αυτα που ξερω οτι "ψηνονται") γιατι ψηνεται οχι λιγο αλλά πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://i.ibb.co/MDfSm7JV/Untitled-1044560465456.png
Και εδω το ιδιο αλλά με χρωματισμο μόνο οι περιοχες που ειχαν τουλαχιστον +37 °C.
https://i.ibb.co/QFvyMqvB/Untitled-104654650408089.png
Αν αυτή η θερμή εισβολή συνέβαινε 1 μήνα πριν στο θερινό ηλιοστάσιο η θερμοκρασία θα έφτανε κατά 2 βαθμούς περισσότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ.Α
Κ.Ζιακοπουλε καλημέρα σας.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω τώρα στο ΜΕΤΕΟ ότι και Κυριακή δίνει 40 βαθμούς, ισχύει?????
Πηρε παράταση ο καυσωνας?????
Συγνώμη αλλά μας έχουν τρελάνει, και όλο παράταση παίρνει.....!!!!!!!
Μήπως τελικά και δεν τελειώσουμε εύκολα με αυτό το πράγμα?????
Για να χαλαρώσουμε λίγο, επ' ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://kithara.to/stixoi/MTAwODc2NDM3/allos-gia-xio-trabikse-mitropanos-dimitris-lyrics
Συντροφοι....απολαύστε πως ο κ.Ζιακόπουλος...(αλλά και ο κ.Κολυδάς..και η κ Σούζη..) υπωτυπώνουν την συμπεριφορά του καιρού.....η πρόγνωση είναι δύσκολη καθώς εχεις το χαμηλό που θα σκάψει τελικά και στην Δυτική Μεσόγειο και ένα θερμικό χαμηλό στο Ιράκ...που βγαίνει τζούφιο ..Πιστέψε..με όταν διακρίνετε το ΑΞΙΟ...και το παρακολουθείτε...αξίζει πραγματικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Χρήστο 13-39 η Νεάπολη χθές..τα κεράσια μας μάραναν...ακόμα και οι αρκούδες θα μας εγκαταλείψουν με αυτό το εύρος...φάγαμε δια περιπάτου Νευροκόπι και...Βατερό..."θωμάς"
Ναι, κ. Νίκο, δεν είναι αντιπροσωπευτική η θέση του σταθμού για την κωμόπολη. Είναι τοποθετημένος κάτω στην κοιλάδα, κοντά στο χωριό Αλιάκμονας και στον ομώνυμο ποταμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ακραίες ενδείξεις. Η Νεάπολη έχει πολύ μαλακότερο κλίμα.
ΔιαγραφήΌσον αφορά τις αρκούδες, δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω λόγω θέσεως.
Κρατάει γερά η παραθαλάσσια Ηπειρος, με το ζόρι 33,34 βαθμοί.. Από Πέμπτη με τη στροφή των ανέμων αρχίζουν τα δύσκολα για εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, όπως τα λες είναι, κοντοχωριανέ.
ΔιαγραφήΚάνε καμιά βουτιά και για μένα στο Δρέπανο ή στον Μούρτο!
Αξέχαστα παιδικά καλοκαίρια με αγαπημένα πρόσωπα που δυστυχώς κάποια από αυτά δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Δυτική Κορινθία. Και σήμερα τα ίδια . 24 c με 32 c . Mα'ι'στρέλι με καθαρή θάλασσα .Μπάνιο μέχρις εσχάτων .Όλα ανθηρά !. Πάμε γιάλα . -----==== Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφή