Ο θερμότερος Σεπτέμβριος του πλανήτη από το 1880

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη 
(ωκεανοί και ξηρά) τον Σεπτέμβριο του 2014 σε σχέση 
με την αντίστοιχη θερμοκρασία του 20ού αιώνα
releases-september-2014-global-climate-report 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ,  η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας (ξηρά και ωκεανοί) τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η υψηλότερη από τότε που φυλάσσονται αρχεία (1880). Ο Σεπτέμβριος του 2014 ήταν ακόμα ο 38ος συνεχόμενος Σεπτέμβριος με μέση θερμοκρασία πάνω από τη μέση τιμή του συγκεκριμένου μήνα τον 20ό αιώνα. Ο τελευταίος Σεπτέμβριος με μέση θερμοκρασία κάτω από την  αντίστοιχη τιμή του 20ού αιώνα ήταν ο Σεπτέμβριος του 1976.

2 σχόλια:

  1. Επειδή τα δύο τελευταία καλοκαίρια ήταν ήπια στη χώρα μας και ο Σεπτέμβριος που μας πέρασε θύμισε και λίγο χειμώνα, πολλοί είναι αυτοί που θα έσπευδαν να μας "καθησυχάσουν". Όμως η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε πλανητική κλίμακα, και δυστυχώς είναι αυτή που επισημαίνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έχουν τα πράγματα, Γιώργο. Ένα ερώτημα που εγείρεται βλέποντας τα ρεκόρ συνεχώς να καταρρίπτονται είναι γιατί δεν γίνονται πιο εμφανή τα αποτελέσματα της συνεχούς ανόδου της θερμοκρασίας. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της θερμότητας που συσσωρεύεται απορροφάται από τους ωκεανούς και το έδαφος του πλανήτη. Ακόμα όμως και με αυτές τις συνθήκες υπάρχουν επιπτώσεις στον καιρό και το κλίμα. Απλά δεν μας αφήνει να τις δούμε εύκολα η φυσική μεταβλητότητά τους. Πέρα από αυτό, δεν γνωρίζουμε ακόμα όσο πρέπει καλά το κλιματικό σύστημα του πλανήτη. Για παράδειγμα, η αυξητική τάση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής στο τέλος του χειμώνα παραμένει ένα αίνιγμα, αν και οι έρευνες έχουν δώσει κάποιες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την κλιματική αλλαγή. Αυτή καταδεικνύεται από τις παρατηρήσεις που δυστυχώς δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
      Δ. Ζιακόπουλος

      Διαγραφή