Ορογραφικά cirrus

                                                  Πηγή: http://en.sat24.com/en/gr/infraPolair
Ορογραφικά cirrus βόρεια της Κρήτης στις 16-1-2016/18:30. Ομορφιές υπάρχουν παντού, αρκεί να μπορείς να τις διακρίνεις. 

6 σχόλια:

  1. Λόγος ...παρηγορητικός. Το πιάσαμε το υπονοούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την προσοχή θέλησα να αποσπάσω, αλλά ματαιοπονώ. Πώς να ανταγωνιστούν τα έστω και με εντυπωσιακό τρόπο δημιουργούμενα ορογραφικά cirrus την προοπτική θέασης κάποιων νιφάδων; Το χιόνι μου αρέσει και μένα, αλλά βρίσκω ομορφιά σε όλους τους καιρούς. Το να "μετράς" ένα χειμώνα μόνο με τις ψυχρές εισβολές, είναι σαν να του κόβεις μέρες. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ορισμένοι που εξοργίζονται όταν οι μετεωρολόγοι λένε, ο καθένας με τον τρόπο του, ότι "ξέρετε η ατμόσφαιρα εν έχει μεγάλη προγνωσιμότητα και δεν μπορούμε να σας πούμε αν π.χ.πέσουν κάποιες νιφάδες στην Αθήνα 2 ή 3 μέρες πριν". Νομίζουν ότι οι επαγγελματίες είναι δειλοί, φοβούμενοι μην εκτεθούν. Όποιοι σκέπτονται με αυτό τον τρόπο απλά δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη της μετεωρολογίας και της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Δεν θα αναφερόμουν στο θέμα αυτό, αν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν ζημιά στη μετεωρολογία που αγκαλιάζει επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Σ'ευχαριστώ για την ασίστ, Γιώργο.

      Διαγραφή
    2. Στα περί προγνωσιμότητας και επιστημονικής δεοντολογίας συμφωνώ απολύτως. Και βέβαια "το να "μετράς" ένα χειμώνα μόνο με τις ψυχρές εισβολές, είναι σαν να του κόβεις μέρες", όμως, κύριε Δημήτρη, όταν έχεις ζήσει έναν μέχρι τώρα πλήρως ανύπαρκτο χειμώνα, λογικό δεν είναι να αποζητάς κάτι έντονο και εκτονωτικό; Φέτος άκουσα για πρώτη φορά απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, που ούτε ιδιαίτερη οικονομική άνεση διαθέτουν για να πληρώνουν για θέρμανση, ούτε στην κατηγορία των καιρόφιλων και χιονοτρελαμένων ανήκουν, να λένε "επιτέλους, να έρθουν βροχές και χιόνια, να καταλάβουμε λίγο χειμώνα!.."

      Διαγραφή
  2. Γεια σας! Απλά να σας πω ότι αυτός ο εντυπωσιακός σχηματισμός κατά μήκος στην Βόρεια Κρήτη υπάρχει σχεδόν πάντα με τους νοτιάδες, προφανώς για ορογραφικούς λόγους, όμως συνίσταται κυρίως από νέφη Alto που τελικά δίνουν τις απολήξεις σε θυσάνους στο Κρητικό Πέλαγος. Εμείς το λέμε σχηματικά "το Φρύδι του Νότου" (Νότος = Νοτιάς, νότιος άνεμος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν πνέει άνεμος κάθετα προς μια οροσειρά, συνήθως παρατηρούνται δύο κατηγορίες νεφών. Τα ορογραφικά νέφη και τα νέφη κυμάτων όρους. Στα ορογραφικά νέφη περιλαμβάνονται το νέφος κορυφής (σκούφος, καπάκι, λοφίο) και το λεγόμενο νέφος-τοίχος Foehn (Foehn wall cloud). Στα νέφη κυμάτων όρους, που εκτείνονται προς την υπήνεμη πλευρά της οροσειράς, ανήκουν βασικά τα φακοειδή νέφη (φακοειδείς στάσιμοι υψισωρείτες), οι νεφικές ζώνες και τα νέφη στροφείς (rotors). Οι ορογραφικοί θύσανοι σχηματίζονται με το σπάσιμο της ροής του αέρα σε ύψος που μπορεί να φθάσει τα 3 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή της οροσειράς και εκτείνονται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων προς την υπήνεμη πλευρά της, προφανώς αρκετά πιο ψηλά από τους υψισωρείτες. Τα νέφη αυτά παρατηρούνται συνήθως τη χειμερινή περίοδο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα χαρακτήριζα ως Φρύδι του Νότου τους θύσανους της συγκεκριμένης εικόνας, οι οποίοι στο υπέρυθρο φάσμα φαίνονται έντονα λευκοί λόγω του μεγάλου ύψους και των εκεί πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
      Καλή Κυριακή

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τις σημαντικές επισημάνσεις αλλά ίσως δεν έγινα σαφής. Φρύδι του Νότου λέμε όλο το σχηματισμό, ως ενιαίο νεφικό σύστημα που εκτείνεται συνήθως από τη βορειοανατολική πλευρά των Λευκών Ορεών ως και ανατολικότερα της Σητείας. Αναφερόμαστε κυρίως τους υψισωρείτες και τα υψιστρώματα που φαίνονται στη φωτογραφία περισσότερο "παχειά" από τους θυσσάνους που εκτείνονται βορειότερα αν και δείχνουν να είναι στην ίδια νεφική μάζα. Αυτό που έχουμε στην Κρήτη είναι μια μίξη νεφών. Αρχικά σχηματίζονται ορισμένα φακοειδή σε λίγες θέσεις που γρήγορα ενώνονται σαν νεφικές ζώνες. Ορογραφικοί θύσσανοι δεν σχηματίζονται πάντα, αντίθετα συχνά σχηματίζονται νέφη που μοιάζουν με mammatus αλλά βέβαια σε μεγάλα ύψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή