Χειμώνας «παλαιάς κοπής» εν όψει

Βαρομετρικό χαμηλό στην Πολωνία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Ισπανία, κινείται ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επικρατήσουν ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7  μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Ομίχλες αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (13-14/1) οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή. Πρόσκαιρες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν αύριο στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Την Παρασκευή (15/1) οι άνεμοι θα γίνουν και πάλι ΝΔ και θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο (16-17/1) ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση σε όλη τη χώρα και δεν αποκλείεται τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας να δούμε χειμώνα «παλαιάς κοπής».

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

  
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Πιθανότητα καταιγίδων. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Πιθανότητα καταιγίδων. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως σε Θεσσαλία και κεντρική Στερεά. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών βροχών το απόγευμα-βράδυ. Το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Ν 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.


8 σχόλια:

  1. Για να είναι πράγματι παλαιάς κοπής θα πρέπει να έχει και διάρκεια. Γιατί αν πρόκειται, μετά από έναν χιονιά τριών η τεσσάρων ημερών, να ξαναγυρίσουμε στην ίδια κατάσταση, αυτήν που ζούμε από το Νοέμβριο ως σήμερα, τότε η μνήμη μας θα έχει καταγράψει ίσως μιάν ισχυρή καιρική συγκίνηση, όμως η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών και των μέσων τιμών είναι αυτό που τελικά θα μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλαιάς κοπής; Σημαίνει βαρύς χειμώνας; Έντονος χιονιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα σημαίνει κανονικός χειμώνας διαρκείας. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που βιώνουμε ως τώρα.

      Διαγραφή
  3. Aς κανει ιστορικο χιονια και βλεπουμε τι θα γινει στην συνεχεια που φαινεται καλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πλάτανος της Κόνιτσας θα δεί χιόνι Δάσκαλε? και πότε? Να ξέρω αν αξίζει τον κόπο να επισκεφθώ κάτι δικά μου πλατάνια στη Δυτική Ευρυτανία που περιμένω να τα φωτογραφίσω με χιόνια κάτι χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιθανον ο επικειμενος χιονιας να ειναι κατι αναλογο σαν το 2004 η 2008!!Νομιζω ηρθε η ωρα του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα μέχρι τώρα τρεξίματα των μοντέλων (είναι βέβαια πολύ νωρίς), δε φαίνεται προς το παρόν κάτι τέτοιο, αν συγκρίνει κανείς τους προγνωστικούς χάρτες και τα μετεωγράμματα με τους χάρτες του 2004 και του 2008. Κυρίως αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η υποστήριξη στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Προσωπικά, για την Αττική τουλάχιστον, περιμένω στην καλύτερη περίπτωση κάτι σαν το 2006, και δε θα είναι καθόλου άσχημα αν μας βγει.

      Διαγραφή
  6. κατά τα ειωθότα. Μακεδονία-Θεσσαλία-Ήπειρος μόνο σε δεύτερο χρόνο και αν επιμείνει το κρύο (ή και σε 3 τέρμινα). σιγουράκι η Νάξος, αποφύγετε την εθνική οδό μεταξύ Θήβας-Σχηματαρίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή