Σοβαρή η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου

Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου, επεκτεινόμενες ανατολικά, θα καλύψουν το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όλη τη χώρα με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων και την ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Με αυτά τα δεδομένα, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας νωρίς το πρωί θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Η εικόνα αυτή του καιρού δε θα κρατήσει πολύ. Ένα χαμηλό που θα μας έλθει από τα δυτικά θα αρχίσει από την Παρασκευή (15/1) να στρέφει τους ανέμους σε Ν-ΝΔ και θα φέρει βροχές, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (16-17/1) προβλέπεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και την Κυριακή και στα ημιορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.       

Υ.Γ. Ως τώρα δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε οι κίνδυνοι από την επικείμενη κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου, η οποία από πλευράς έντασης των βροχών και των ανέμων δεν θα είναι και τόσο συνηθισμένη. Κατά τα άλλα, θα χιονίσει πολύ στα ορεινά και τις ημιορεινές περιοχές που προαναφέρθηκαν. Αξιόπιστες προγνώσεις για το πόσο χαμηλά θα φθάσουν τα χιόνια δεν μπορούν ακόμα να γίνουν. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη Β-ΒΔ Ελλάδα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χιονίσει αρκετά στα Γιάννενα, την Κόνιτσα και τις πόλεις της Δ. Μακεδονίας.


Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών νωρίς το πρωί στα ΒΑ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Λίγες βροχές νωρίς το πρωί στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

1 σχόλιο:

  1. Εύγε Δάσκαλε! Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί! Ετοιμάζομαι για ταξίδι να δω τα χιόνια. Ελπίζω μέχρι την Παρασκευή το πρωί να υπάρχει και εικόνα των υψομέτρων που θα χιονίσει στη Δυτική Ελλάδα. Καλό θα ήταν να μας λύσεις και μια απορία σχετικά με τις έννοιες "ορεινά" "ημιορεινά" τι υψόμετρο θεωρείται το ένα και τι το άλλο.

    Αν καταφέρω να δω χιόνι θα έχετε φωτογραφίες!
    https://www.google.gr/maps/@39.1805936,21.411993,9603m/data=!3m1!1e3

    ΑπάντησηΔιαγραφή