Βορειοδυτικοί άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως την περιοχή μας κινείται ανατολικά. Με το πέρασμα του μετώπου σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) οι βροχές που θα σημειωθούν στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο θα είναι τοπικές και μικρής διάρκειας. Η Πέμπτη (14/1) θα περάσει με ψύχρα, αρκετό ήλιο και ΒΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ, αλλά την Παρασκευή (15/1) η εικόνα του καιρού θα αλλάξει. Συγκεκριμένα, αναμένονται ΝΔ άνεμοι, άνοδος της θερμοκρασίας και βροχές αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και αργότερα στα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο (16-17/1) προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, τους πολύ ισχυρούς ανέμους και τα χιόνια που την Κυριακή θα κατέβουν στα πεδινά αρχικά της βόρειας χώρας και αργότερα της κεντρικής.
      
Υ.Γ. Για το τι σημαίνει χειμώνας «παλαιάς κοπής», έχω γράψει και παλαιότερα (βλέπε άρθρο με τον τίτλο Καιρικοί προβληματισμοί Νο 2, ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ της 20ής Νοεμβρίου 2015). Με λίγα λόγια: τους παλαιούς χειμώνες, που χιόνιζε περισσότερο στη χώρα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της, παρουσίαζε μεγάλη συχνότητα η εμφάνιση συνδυασμού αντικυκλωνικού σφήνα στα Βαλκάνια και χαμηλού στο Ιόνιο ή τη νότια Ελλάδα. Αυτό συνήθως παρατηρείται όταν η εισβολή των πολικής προελεύσεως ψυχρών αερίων μαζών γίνεται στην περιοχή Ιταλίας-κεντρικής Μεσογείου. Κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί το Σαββατοκύριακο που έρχεται, αλλά οι χρονικοί προσδιορισμοί, τα υψόμετρα και οι ποσότητες του χιονιού που θα πέσουν δεν μπορούν από τώρα να καθοριστούν με λεπτομέρειες. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας τη νέα εβδομάδα, μόνο οι θεοί του καιρού και κάποιοι εκπρόσωποί τους επί της Γης γνωρίζουν. Εγώ, δεν ανήκω σε αυτούς.


Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές κυρίως στη Θράκη και τη Δ. Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες βροχές στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Πάντως Κύριε Δημήτρη, σε γενικές γραμμές και ειδικά εμείς εδω στην κρήτη , δεν έχουμε δει φέτος Χειμώνα... μακάρι απο δω και πέρα να δουμε λίγο... ας το ελπίσουμε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξεκαθάρισαν τα πράγματα ούτε νιφάδα στη βόρεια Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την επόμενη φορά που θα βλέπουμε χρώματα στο χάρτη ας κρατάμε μικρό καλάθι!
    το πάθημα να γίνει μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικά εύστοχη η ανάλυση σας ειδικά το Υ.Γ.
    Χ. Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς, κ. Ζιακόπουλε, τώρα τελευταία έχουμε πολλούς "μετεωρολόγους νέας κοπής"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή