Υποφερτή ζέστη και μέτριας έντασης μελτέμια

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη ΝΑ Ευρώπη αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η γνωστή εικόνα του καλοκαιριού με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων προκαλεί στη χώρα το Β-ΒΑ ρεύμα (μελτέμι), το οποίο αποτελεί βασική συνιστώσα του κλίματος μας τη θερινή περίοδο. Σε ότι αφορά τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία προς το παρόν δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς και κάποιοι απογευματινοί όμβροι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (28-29/7) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα, αλλά το Σαββατοκύριακο (30-31/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Οι βροχές θα σταματήσουν παντού. Τέλος, με ζέστη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και μελτέμια στο Αιγαίο έρχεται ο Αύγουστος.      


Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-7-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας το απόγευμα Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 31 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, ετοιμάζετε ένα νέο βιβλιο, με ιστορικο-μετεωρολογικό περιεχόμενο, αν δεν απατώμαι; Πότε με το καλό θα το έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Καλημέρα, Γιώργο και λοιποί φίλοι. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το 2017 και θα έχει τίτλο:"Ο καιρός στην ιστορία των Ελλήνων από τον Τρωικό Πόλεμο ως το τέλος της ταραγμένης δεκαετίας του 1940"

      Διαγραφή
    2. Καλημερα

      Κ. Ζιακόπουλε μπορείτε να μας εξηγήσετε τις τεράστιες αποκλίσεις στις προγνώσεις αυτή την περίοδο.
      Ακόμη και προβλέψεις μερικών ωρών πέφτουν δραματικά έξω.
      Παρακολουθώ στο διαδίκτυο παρα πολλα σαιτ για αγροτικού ενδοιαφέροντος προβλέψεις όπως άνεμοι ( πρωινές ώρες για ψεκασμούς) , πρόβλεψη βροχής κ.α. και μας έχουν μπερδέψει οι προβλέψεις αντί να μας βοηθήσουν.
      ( Πεδιάδα Κεντρικής Μακεδονίας)

      Ευχαριστώ Γιάννης Παπαδόπουλος

      Διαγραφή
    3. α. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην πρόγνωση του υετού από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και των ανέμων σε τοπικό επίπεδο, όπου "παλεύουν" οι συνοπτικής τάξεως άνεμοι, συμπεριλαμβανομένων των μελτεμιών, με τις αύρες.
      β. Τα πυκνού πλέγματος μοντέλα δεν επαληθεύονται στο βαθμό που πολλοί ισχυρίζονται για διάφορους λόγους.
      γ. Όποιος θέλει κάνει προγνώσεις τις οποίες ανεβάζει στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το βαθμό επαλήθευσής τους.
      δ. Τα τελευταία χρόνια, στο θέμα της πρόγνωσης του καιρού σε τοπικό επίπεδο, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες που ξεπερνούν τις δυνατότητες της μετεωρολογίας. Όλα στο βωμό των πωλήσεων και των πολλών κλικ.

      Διαγραφή