Όλη η αλήθεια για τα μερομήνια

Πηγή: typesofclouds.net
Αν ανατρέξει κάποιος στην αφετηρία της ιστορίας των μεγάλης διάρκειας προγνώσεων καιρού με βάση σημάδια στον ουρανό ή τη γη, θα οδηγηθεί στην Ανατολή και συγκεκριμένα στους Βαβυλώνιους (Χαλδαίους), τους Κινέζους και τους Ινδούς. Στην αρχαία Βαβυλωνία εκδίδονταν με τη μορφή ημερολογίων αστρομετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ τον 3ο π.Χ. αιώνα Κινέζοι αστρονόμοι έφτιαξαν ένα ημερολόγιο το οποίο χώριζε το έτος σε 24 χρονικά διαστήματα (δεκαπενθήμερα), καθένα από τα οποία συνοδευόταν από καιρικές προβλέψεις. Τα ημερολόγια αυτά ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι  καζαμίες.  


Στην Ευρώπη οι πρώτοι καζαμίες κυκλοφόρησαν ως Ημερολόγια Βοσκών στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αναφορικά με την αξιοπιστία των καιρικών προβλέψεων, είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η απομυθοποίησή τους στην κωμωδία ο Κομήτης του Φοντενέλ που έζησε τον 17ο αιώνα. Ο Ματυρέν, υπηρέτης του αστρολόγου - πρωταγωνιστή του έργου, δοκιμάζει να συντάξει τον ετήσιο καζαμία και στην κυριολεξία παίζει στα ζάρια τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Για το κατόρθωμά του λέει με αναίδεια και κυνισμό: «Ζήτησα τη βοήθεια τριών ζαριών. Όταν πετύχαινα καλές ζαριές έβαζα κρύο, σε άλλες παγωνιά, σε άλλες ανέμους υγρούς με βροντές και ούτω καθεξής. Γελάς; Θα δεις πως τα τρία ζάρια μου θα έχουν μαντέψει σωστά» (Grenet Micheline, Το Πάθος για τα Άστρα το 17ο Αιώνα. Μετάφραση Σταύρος Βλοντάκης, Εκδόσεις Παπαδήμας 2001).

Για τα μερομήνια με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, πληροφορίες βρίσκουμε στις Ινδικές Βέδες, όπου αναφέρεται ότι γίνονταν προγνώσεις με βάσει τα σημάδια δώδεκα νυχτών αντί δώδεκα ημερών. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα «νυχτομήνια» των Ινδών βασίζονταν περισσότερο στις παρατηρήσεις του ουρανού. Στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας μας η παράδοση θεωρεί τις πρώτες έξι ή δώδεκα ημέρες του Αυγούστου σημαντικές, καθώς με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες γίνεται πρόγνωση του καιρού για τους μήνες του επόμενου χρόνου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές ως μερομήνια λαμβάνονται οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ή το δωδεκαήμερο από τη 13η ως την 24η Αυγούστου. Παλαιότερα, σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου ως μερομήνια θεωρούνταν οι τρεις πρώτες και οι τρεις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και στην Κάρπαθο οι έξι πρώτες μέρες του Αυγούστου καθώς και η 15η, η 23η και η 29η του ίδιου μήνα.

Παλαιότερα σε ορισμένα μέρη της πατρίδας μας χρησιμοποιούνταν ως μερομήνια και οι δρίμες του Μαρτίου με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι πρώτες έξι ή δώδεκα μέρες του Αυγούστου. Σε άλλες περιοχές ως μερομήνια χρησιμοποιούσαν κάποιες μέρες της περιόδου από την 20η Φεβρουαρίου έως την 4η Απριλίου ως εξής: στην Αρκαδία το διάστημα από την 30η Μαρτίου έως την 4η Απριλίου ή τα Σάββατα του Μαρτίου και τις Δευτέρες του Αυγούστου, στον Πόντο εννιά μέρες πριν και εννιά μέρες μετά την 1η Μαρτίου, στην Αδριανούπολη τις δεκαπέντε πρώτες μέρες του Μαρτίου, στην Αιτωλία τις δώδεκα πρώτες μέρες του Μαρτίου κ.λπ. (Φαίδωνος Κουκουλέ, Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός, τόμος Ι σελ. 154).

Στα Γεωπονικά του Κασσιανού Βάσσου περιλαμβάνονται τα προγνωστικά του καιρού του Διδύμου στα οποία γίνεται αναφορά ότι τη βυζαντινή περίοδο η 24η, 25η και 26η Νοεμβρίου χρησιμοποιούνταν ως μερομήνια για την πρόβλεψη του καιρού που θα επικρατούσε τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα. Σχετικά με την επαλήθευση των  προγνώσεων που γίνονταν με τα παραπάνω μερομήνια, αναφέρεται ότι «Τούτο δε πράγματι συμβαίνει καμιά φορά. Άλλοτε όμως καθόλου δεν επαληθεύει» (Γεωπονικά, Κεφ Α, παρ. 5). 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι παλιότερα οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μάθουν τον καιρό σε επίπεδο εποχών ή έτους εφεύραν τα  μερομήνια, επιλέγοντας μέρες κυρίως στην αρχή και στο τέλος των εποχών (Μάρτης-Αύγουστος). Παρατηρώντας την πορεία των μερομηνίων από την αυγή της ιστορίας ως σήμερα, βλέπουμε ότι τα σημάδια-εργαλεία των μερομηνάδων ή μηνολογάδων έχουν αλλάξει. Από τον ουρανό αναζητούνται πλέον στη γη και αυτό αποτελεί κάποια πρόοδο. Αν δούμε τα μερομήνια με το σύγχρονο μάτι της επιστήμης, μπορούμε να πούμε ότι ο μερομηνάς, παρατηρώντας προσεκτικά μια χρονική στιγμή το περιβάλλον που υποπίπτει στις αισθήσεις του, καταγράφει λεπτομερώς τον παρόντα καιρό (αρχικές συνθήκες), τον οποίο στη συνέχεια εισάγει ως ανάλυση στον υπέρ-υπολογιστή του μυαλού του. Ακολούθως κάνει δισεκατομμύρια υπολογισμούς, επιλύοντας τις εξισώσεις ενός τέλειου και συνάμα εκπληκτικού τοπικού μοντέλου, το οποίο βρίσκει πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες μετά από εκατοντάδες μέρες στην περιοχή της παρατήρησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αρχικές συνθήκες σε περιοχική ή πλανητική κλίμακα. Για το τρέξιμο αυτού του «μαγικού» μοντέλου δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος τις δρίμες του Μαρτίου ή του Αυγούστου. Το μοντέλο μπορεί να τρέχει συνεχώς, όπως τα μοντέλα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού που χρησιμοποιούνται σήμερα στις δεκαπενθήμερες προγνώσεις. Εκτός αν οι αποφράδες για τα ξύλα ή τα ρούχα μέρες είναι καλές για την πρόβλεψη του καιρού!

Η απομυθοποίηση των μερομηνίων στεναχωρεί κάποιους φίλους που  προσπαθούν να βρουν σ’ αυτά αλήθειες, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Βέβαια, ο καθένας μας έχει δικαίωμα να ζει το μύθο του, αλλά ως εκεί. Προσωπικά, όπως έχω δηλώσει και γράψει αρκετές φορές, λατρεύω την παράδοση, τη λαογραφία και τη μυθολογία και μου αρέσει να ανακαλύπτω τα ψήγματα αλήθειας που κρύβουν κάποιοι μετεωρολογικοί μύθοι. Για παράδειγμα, χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Σκίρων, που σύμφωνα με το μύθο ζούσε στην Κακιά Σκάλα κι έριχνε τους ταξιδιώτες στο γκρεμό, δεν ήταν ληστής, αλλά ο ισχυρός ΒΔ άνεμος που στη συγκεκριμένη περιοχή ενισχύεται πάρα πολύ. Γοητευτική είναι επίσης και η ιστορία της Ωρείθυιας, της όμορφης κόρης του Ερεχθέα, που έκλεψε ο Βορέας και έκλεισε στα παλάτια του στη Θράκη. Πίσω από την  Ωρείθυια είναι πιθανό να κρύβεται η θαλάσσια αύρα, η οποία απουσιάζει όταν ο γαμπρός των Αθηναίων (Ηρόδοτου, Ιστορίες 7.189.1) επισκέπτεται το κλεινόν άστυ.

Καλό Αύγουστο, φίλοι μου 

24 σχόλια:

  1. Ομως κ.Ζιακόπουλε πρέπει με την ίδια λογική των λόγων σας, να αποδομήσετε και τον Θεόφραστο, που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ετήσιες προγνώσεις και με παραδοσιακές μεθόδους...κάτι σαν μερομήνια της εποχής.
    Και γνωρίζουμε το πόσο Θεοφραστικός (ιδιαίτερα) και Αριστοτελικός είστε!
    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, αν τα "Μετεωρολογικά" του Αριστοτέλη θεωρηθούν βιβλίο θεωρητικής μετεωρολογίας το "Περί Σημείων, Υδάτων και Πνευμάτων και Χειμώνων και Ευδιών" του Θεόφραστου είναι βιβλίο πρακτικής μετεωρολογίας που εστιάζει στην πρόγνωση του καιρού. Η πρακτική πρόγνωση του καιρού του Θεόφραστου είναι μίγμα κανόνων που βασίζονται τόσο στην παρατήρηση και την εμπειρία όσο και σε πανάρχαιες προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τα "μερομήνια" του Θεόφραστου προφανώς ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση, αλλά "εξ όνυχος τον λέοντα". Τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Θεόφραστος ήταν "λιοντάρια" γιατί με το συνολικό τους έργο άνοιξαν δρόμους στην επιστήμη.

      Διαγραφή
  2. Προτιμώ το "μύθο" από το ψέμα και την κεκαλυμένη αλήθεια των όσων μας σερβίρονται για τον καιρό και το κλίμα κύριε Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα να βρούμε διαύλους επικοινωνίας, φίλε μου. Διακρίνω δογματικές απόψεις. Κατά τη γνώμη μου, το όπλο αντιμετώπισης τόσο των μύθων όσο και των ψεμάτων είναι η γνώση. Στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι εύκολο να κατακτηθεί, το μόνο που μας μένει είναι να βρίσκουμε και να εμπιστευόμαστε ανιδιοτελείς ειδικούς.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω μόνο αυτοί οι ειδικοί στους οποίους αναφέρεστε κύριε Ζιακόπουλε να μην είναι σαν τους ειδικούς ανά τον πλανήτη που κυβερνάνε τους λαούς ! Επίσης Το κλίμα αλλάζει κάνει-έκανε και θα κάνει κύκλους μια ζωή ακόμη και όταν οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές,κλιματική αλλαγή?ΝΑΙ ,θήτες οι άνθρωποι?ΌΧΙ

      Διαγραφή
  3. Χωρις να διεκδικώ τον τίτλο του ειδικού, θα πω μια προσωπική μου άποψη και μόνο, ναι το κλίμα πάντα είχε μεταβολές και στο παρελθόν, απο παγετωνικες σε ποιο θερμές περιόδους και τούμπαλιν, αυτο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η ταχύτητα με την οποία λαμβάνει χώρα η άνοδος της θερμοκρασίας δηλαδή μέσα σε δύο δεκαετίες έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας που στο παρελθόν για να συμβεί κάτι τέτοιο ίσως θα ήθελε εκατοντάδες χρόνια, σε αυτό αν μπορεί να μας διαφωτίσει ο κύριος Ζιακόπουλος, ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε.

    Με εκτίμηση
    τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, φίλε μου. Καλημέρα σε όλους.
      Οι αδιαμφισβητούμενες επιστημονικές αλήθειες είναι: (α) η ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας, (β) η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα και (γ) η αδυναμία εξήγησης του φαινομένου της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης με αύξηση της εντάσεως της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη. Επιστημονική βάση έχει και η θεωρία του Σουηδού Svante August Arrhenius, ο οποίος το 1896 ανακάλυψε την ικανότητα του CO2 να απορροφά τη θερμότητα που εκπέμπεται από τη Γη. Από εκεί και πέρα, αυτός που απορρίπτει την ενοχή του συγκεκριμένου αερίου στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη οφείλει να καταθέσει τη δική του επιστημονική εξήγηση.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε, όσο φιλοτιμα, σοβαρά και υπομονετικά κι αν προσπαθείτε να (μετα)πείσετε κάποιους "σκεπτικιστές", η κοινή γνώμη είναι πλέον τόσο ευάλωτη σε θεωρίες συνωμοσίας, ώστε πολύ φοβάμαι οτι δεν θα έχετε αποτέλεσμα. Μακάρι να κάνω λάθος!

      Διαγραφή
    3. Εμενα με αρεσει η κουβεντα και οχι να προκαλω,αυτος ειναι και ο σκοπος μου .
      Μπορει να ειμαι σε εισαγωγικα "σκεπτικιστης" αλλα κανω την μελετη στα ισα και στα δυο στρατοπεδα και ομολογω πως προηλθα απο αυτο το στρατοπαιδο που μιλαει για κλιματικη αλλαγη και την σχεση ανθρωπου-κλιματος-CO2 αλλα καπου με μπερδεψε ολο αυτο και ψαχνοντας ανακαλυψα πολλα δεδομενα κλειδια γιατο τι μπορει να συμβαινει και οχι σιγουρα οτι συμβαινει μιας και σε ολα αυτα αποδειξεις οσο και να ζηταμε δυσκολα να παρουμε.
      εγω θα αντιπαρατεθω με 2 διαφορετικες εκδοχες α) στο ποσο καλα γνωριζουμε και εχουμε ψαξει τις πηγες που χρησημοποιει η ΝΟΑΑ και η ΝΑΣΑ και βγαζει το αποτελεσμα της ταχειας αυξησης της Τ παγκοσμιως? με αληθινες μετρησεις σταθμνων ή με μετρησεις βαση συντεταγμενων απο καποιους μονο σταθμους ανα τον κοσμο που ειναι σαν σταθμοι κλειδια και αναλογα μετα με τις συντεταγμνενες προκυπτει μια αποκλιση? εγω ξερω την απαντηση ελπιζω να την εχετε ψαξει και εσεις ολοι που μας θεωρειτε απλα σκεπτικιστες και οχι ισους απεναντι σατ δικα σας επιχειρηματα. β) θα ηθελα πολυ να μου απαντησει οποις γνωριζει τι ακολουθει τι, η ανοδος της παγκοσμιας θερμοκρασιας ακολουθει μια αυξηση της παγκοσμιας τιμης στο CO2 ή μια αυξηση στο CO2 ακολουθει μια αυξηση της παγκοσμιας θερμοκρασιας?
      Υ.Γ: σαφως και δεν εχω σκοπο να μεταπεισω καποιον ως προς τι να πιστεψει απλα καλο ειναι οταν καποιος πιστεψει περαν απο τις αποδειξεις που μπορει να εχει ως προς αυτην την επιλογη να δει και τις εξω επιστημικες επιπτωσεις ,και μπορει να μην θελουμε να το δουμε αλλα καποιοι πλουτιζουν συστηματικα απο την κλιματικη αλλαγη με την ρετσινια φταιει ο ανθρωπος βαζοντας φορους και προστιμα και δημηουργοντας μια αντιληψη δεδομενη πια πως φταιμε με αποτελεσμα να μαςυποχρεωνουν σε παραλογα μετρα οπως ποσα να κανουμε ,ποσο νερο να πινουμε,ποσο ρευμα να καταναλονουμε και σε θελουν να μας ελενξουν. καλη λοιπον η κουβεντα αλλα δεν ειναι τοσο συντομη με 5 γραμμες να πιστευω πως καποιον θα τον κανω να πιστεψει πως αυτος ειναι ο σκεπτικιστης,διοιτι ποιος ειναι πραγματικα ισως αργησει η ωρα να το μαθουμε.

      Διαγραφή
    4. Στο προηγούμενο σχόλιό σου γράφεις: "Κλιματική αλλαγή - ΝΑΙ, θύτες οι άνθρωποι - ΟΧΙ". Άρα αποδέχεσαι τις μετρήσεις που δείχνουν συνεχόμενη άνοδο της Τ. Τώρα, στο τελευταίο σχόλιό σου, αμφισβητείς την επιστημονική εγκυρότητα των μετρήσεων! Τελικά, τι από τα δύο ισχύει για σένα;

      Και βέβαια, σύμφωνα με την σκεπτικιστική σου προσέγγιση, φαντάζομαι οτι η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων, μετεωρολόγων και κλιματολόγων, και ερευνητικών κέντρων και όλες οι μετεωρολογικές υπηρεσίες στην υφήλιο είναι είτε στο κόλπο (συνεργοί στην ...παγκόσμια παραπλάνηση) είτε άσχετοι, είτε αφελείς ακούσιοι υπηρέτες της ...νέας τάξης πραγμάτων. Και μετά προσπαθείς να πείσεις οτι δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας όλο αυτό!

      Διαγραφή
    5. Φίλε Μπάμπη οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσες:
      (α) Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο οι χάρτες που μας δείχνουν τις μήνα με το μήνα κλιματικές αποκλίσεις βασίζονται στα δεδομένα της ERA-Interim που είναι μια επανα-νάλυση (re-analysis) της ατμόσφαιρας του πλανήτη και της επιφάνειάς του από το 1979 ως τις μέρες μας. Για τη δημιουργία αυτής της ανάλυσης χρησιμοποιήθηκαν παρατηρήσεις από όλες τις διαθέσιμες πηγές (Μετ. Σταθμοί, ραδιοβολήσεις, μπούις, δορυφόροι κ.λπ.) και πληροφορίες υποβάθρου από προγνωστικό μοντέλο. Τα παραπάνω στοιχεία «έτρεξαν» σε ένα υπολογιστικό μοντέλο με ανάλυση περίπου 80 χιλιομέτρων. Από όσα ξέρω, κάτι ανάλογο χρησιμοποιείται και από τη ΝΟΑΑ των ΗΠΑ. Με την παραπάνω διαδικασία μειώνεται σημαντικά η επίδραση των ακραίων τιμών στην ανάλυση και εξηγείται γιατί αυτά που κατά καιρούς ακούγονται για την επίδραση της αστικοποίησης στη μέτρηση των θερμοκρασιών έχουν μικρή σημασία.
      (β) Στο παρελθόν οι μεγάλες αυξήσεις της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα έπονταν της θέρμανσης του πλανήτη κατά 1 με 2 αι¬ώνες. Όπως είναι γνωστό, το έναυσμα για τις τεράστιες κλιματικές ταλαντώσεις του παρελθόντος αποτελούσαν οι αλλαγές στα ποσά της ηλιακής ενέργειας που έφθαναν στη Γη και οφείλονταν σε αλλαγές στα λεγόμενα «τροχι¬ακά» του πλανήτη μας. Όταν ο πλανήτης θερμαινόταν, απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα μεγα¬λύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που ήταν παγιδευμέ¬νες στα μονίμως παγωμένα εδάφη και στα βάθη των ωκεανών. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν, το έναυσμα για την παρούσα κλι¬ματική αλλαγή δεν είναι η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της έντασης του φαι¬νομένου του θερμοκηπίου που προκαλείται από την ανθρωπογενή αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όποιο, όμως, και να είναι το αρχικό αίτιο της ανόδου της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και οι επακόλουθες συνέπειες θα είναι οι ίδιες, διότι δεν αλλάζουν οι νόμοι της Φυσικής. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Γη (ωκεανοί και ξηρά) δέχεται μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από αυτά που αποβάλλει προς το διάστημα και η επιπλέον θερμότητα αποθηκεύεται στο ανώτερο στρώμα των ωκεανών και στην ξηρά, η οποία θερμαίνεται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Το επόμενο βήμα θα είναι η απε¬λευθέρωση στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τα μονίμως παγωμένα εδάφη και τα βάθη των ωκεανών, με αποτέλεσμα την έναρξη του φαύλου κύκλου των θετικών αναδράσεων, οι οποί¬ες δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.

      Διαγραφή
    6. (β) Για το Β ανοίγεται ένα τεράστιο κεφάλαιο.

      Πράγματι στις παλιότερες θερμές περιόδους πρώτα αυξανόταν η θερμοκρασία και στην συνέχεια είχαμε σταδιακή άνοδος της σύγκεντρωσης CO2. Παράλληλα όμως υπάρχουν και αρκετοί μηχανισμοί (χημικοί) οι όποιοι την αύξηση του CO2, την αντιμετώπιζαν με μετατόπιση της ισορροπίας προς την κατεύθυνσης που αναιρεί την μεταβολή (αρκετές από την αντιδράσεις που συμβαίνουν στην ατμοσφαιρα, στο νερό ακόμη και στο έδαφος απομάκρυναν με γρηγορότερο ρυθμό το CO2 , με αποτέλεσμα τελικά όταν είχαμε την μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας , να έχουμε βαρβάτη ψύξη) Έαν δεν υπάρχαν μηχανισμοί ανάδρασης θα είχαμε αυτοτροφοδοτούμηνη θέρμανση και θα γινόμασταν Αφροδίτη.

      Στις σημερινές ημέρες η γνώση μας μας επιτρέπει να πούμε οτι η θερμοκρασία (τ) είναι συνάρτησει α)της συγκέντρωσης των αεριών του θερμοκηπιού (το CH4, CO2 κα) b) συγκέντρωση των αερολυμμάτων γ) ένταση Ηλιακής ακτινοβολίας.

      Το όλο κρίσιμο σημείο είναι σε ΠΟΙΟ σημείο θα λειτουργήσουν οι μηχανισμοί της αρντηικής ανάδρασης σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή. (Έαν η αρχή του Le ChateLier ισχύσει με την εξαφάνιση της ανθρώπινης δραστηριότητας (εξαφάνιση του αιτίου που δημιουργεί), τότε η δικαιώση όσων πιστεύουν τους αρνητικούς μηχανισμούς ανάδρασης θα είναι μόνο θεωρητική ( καθώς δεν θα υπάρχουν πόλλοι διαθέσιμοι να το επαληθεύσουν).

      Διαγραφή
    7. Πραγματικά, ο κύκλος του άνθρακα και οι αναδράσεις είναι οι μεγάλοι άγνωστοι στην εξελιξη της κλιματικής αλλαγής. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι στα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα υπάρξουν "σώνει και καλά" εξισορροπιστικές τάσεις, δηλαδή μια μορφή αυτορρύθμισης του κλιματικού συστήματος που υποστήριξε τη δεκαετία του 1970 ο Τζέιμς Λάβλοκ. Όσο για τα αερολύματα, είναι γεγονός ότι με την εκπομπή τόσων ρύπων στην ατμόσφαιρα αλλάζουμε συνεχώς το κλίμα. Η μεγάλη μάχη γίνεται βέβαια μεταξύ του CO2 και των θειικών αερολυμάτων που δρουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

      Διαγραφή
    8. Οτι θα γίνει επαναρρύθμιση του κλιματικού συστήματος είναι για μένα βεβαιότητα. Το κρίσιμο σημείο είναι ποια είναι η θέση του ανθρώπινου γένους όταν οι μηχανισμοί ανάδρασης πάρουν το πάνω χέρι.

      Η γη λόγω απόστασης από τον ήλιο έχει την πολυτέλεια να έχει αρκετά μεγάλο εύρος ωφέλιμης λειτουργίας και να κρατάει στην σωστή μορφή τα κρίσιμα στοιχεία. Η ωφέλιμη περιοχή του ανθρώπινου γένους είναι σαφώς μικρότερη. Έαν αποτύχουν όλοι οι υπόλοιποι μηχανισμοι ανάδρασης τότε ένας πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός ανάδρασης είναι η μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω εξαφάνισης.

      Μπορεί να έχει ήδη συμβεί και στο παρελθόν!!

      Διαγραφή
    9. Πολύ καλή απάντηση και προς όσους διατείνονται οτι "η φύση προνοεί και αποκαθιστά τις ισορροπίες" και επομένως με κάποιο φυσικό (η μήπως μεταφυσικό;) τρόπο όλα θα ρυθμιστούν και τίποτα δε θα γίναι. Οτι θα ρυθμιστούν - θα ρυθμιστούν, αλλά ...πόσους θα πάρει η μπάλλα δε μας λένε.

      Διαγραφή
  4. Ίσως το πιο εμπεριστατωμένο άρθρο σχετικά με τα μερομήνια που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει υπάρξει.
    Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα με τον κ. Ζιακόπουλο, που έτσι κι αλλιώς μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης μου με το αντικείμενο θεωρώ ότι είναι ίσως ο μοναδικός με τίτλο μετεωρολόγος στην Ελλάδα που μ'έχει πείσει ότι αγαπάει και κυρίως ξέρει από πρόγνωση καιρού και είναι μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα κι από κοντά! Γενικότερα για προγνώσεις όπως τα μερομήνια, πιστεύω ότι όπως είπε και ο Νίτσε "οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα το κλίμα του πλανήτη είχε μεταβολές. Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά αυτή την φορά.. Ο ανθρώπινος παράγοντας. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει το κλίμα δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και μόνο αυτό το στοιχείο τα λέει όλα. Τώρα όποιος αμφισβητεί στοιχεία, π.χ ότι η μέση θερμοκρασία έχει πάρει τον ανήφορο ας κοιτάξει το βιντεάκι της NASA που δείχνει την μεταβολή της τεμπ στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Η ταχύτητα της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και η όλο αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και συμβαίνει τώρα. Με εκτίμηση:Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι φίλε μου οτι οι "σκεπτικιστές" δεν έχουν εναλλακτική επιστημονική εξήγηση για την αιτία της υπερθέρμανσης και φτάνουν συχνά ως το σημείο να θεωρούν "στημένες" ακόμα και τις μετρήσεις της θερμοκρασίας! Μην πάμε μακριά, εδώ σ εμάς, σε γνωστό καιρικό φόρουμ, διαβάζω κάτι σχόλια του τύπου "πειραγμένες οι θερμοκρασίες", "υπάρχει παγκόσμιος έλεγχος της πληροφόρησης" και άλλα ...συνωμοσιολογικά. Κάποιος έφτασε να αφήσει υπονοούμενα ακόμα και για το δίκτυο σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, όχι για το αν είναι εντάξει οι σταθμοί, αλλά οτι μπορεί να δίνουν επί τούτου πειραγμένες τιμές θερμοκρασίας! Έλεος πια με την ...πρακτορολογία!

      Διαγραφή
    2. εναλλακτικη επιστημονικη εξηγηση υπαρχει φιλε μου απο αυτους που πραγματικα την ψαχνουν και οχι απλα κοντραρουν τα παντα και την αναφερω σε απαντηση προς τον κυριο Ζιακοπουλο ,απλα μην περιμενεις και fantasy show με μελετες που να αποδυκνειουν το αντιθετο απο αυτο που πιστευεις γιατι πολυ απλα κανεις δεν της χρηματοδοτει και αυτο απο μονο του γεννα σεναρια συνομωσιολογιας αλλα οχι απο την πλευρα των σκεπτικιστων ! αντιθετως καποιοι αλλοι βαλθηκαν να σωπασουν τους σκεπτικιστες και δεν μου μοιαζει και τοσο αθωο αν ηξεραν πως απλα ειναι σκεπτικιστες

      Διαγραφή
  6. Τελικά το "Όλη η αλήθεια για τα μερομήνια" έγινε, εκ του αποτελέσματος, "Όλη η αλήθεια για την κλιματική αλλαγή". Πάντως, έχω παρατηρήσει οτι οι περισσότεροι "οπαδοί" των μερομηνίων είνα για κάποιο λόγο και "σκεπτικιστές". Τυχαίο; Ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζούμε στην χώρα των ψεκασμών φίλε... Δυστυχώς.. Αλέξανδρος Μητσης

      Διαγραφή
  7. "Εργολαβία" βλέπω κ.Λαμέρα έχετε πάρει το θέμα των μερομηνίων και της κλιματικής αλλαγής.
    1. Είστε σίγουρος βλέπω ότι όλα βαίνουν καλώς στον σημερινό μας κόσμο. Δηλαδή στον κόσμο της ηθικής, της οικονομίας, των επιστημών. Ολα βαίνουν καλώς. Τίποτα μεμπτό δεν βλέπετε. Σ ένα κόσμο που πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην βλέπει το αυτονόητο, ότι είναι χτισμένος πάνω στη συνωμοσία και τη βρωμιά!
    2. Μήπως γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο εύρος σταθμών και της ΕΜΥ παλιότερα και σήμερα επίσης και του ΕΑΑ,
    είναι σε λάθος θέσεις, με φθαρτά υλικά και με κακοσυντηρημένο δίκτυο;
    3. Κύριε Ζιακόπουλε πραγματικά είστε μια όαση γενική μέσα στην φτώχεια τη μετεωρολογική που διανύουμε στην Ελλάδα. Το άρθρο σας και οι απαντήσεις σας σοβαρές και ευγενικές. Μακάρι να απαντούσαν έτσι όλοι σε οποιαδήποτε θέματα.

    Με τιμή,
    Νικόλαος Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ κ.Νικόλαε

    1. Σχεδόν τίποτε δεν βαίνει καλώς στο σημερινό μας κόσμο. Αλλά, αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην έρευνα και την επιστήμη - ιδίως όταν αυτές μας παρέχουν ικανές και τεκμηριωμένες αποδείξεις για τα πορίσματά τους - τότε βαδίζουμε ...πίσω ολοταχώς προς τον κόσμο των προλήψεων, της άγνοιας και της δεισιδαιμονίας.

    2. Το πρόβλημα του βαθμού αξιοπιστίας των μετρήσεων των μετεωρολογικών σταθμών το έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη και ο κ.Ζιακόπουλος. Αυτό που εγώ δεν μπορώ να δεχτώ είναι να διατυπώνονται υπόνοιες για εκ προθέσεως αλλοίωση των τιμών προς υποστήριξη δήθεν της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής!

    3. Χαίρομαι που εκτιμάτε και υπολήπτεσθαι τον κ. Ζιακόπουλο και εύχομαι ΕΚΕΙΝΟΣ (που κατέχει και τη γνώση και τον τρόπο να την μεταδίδει) να μπορέσει τλικά να σας πείσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Γιώργο,
      Μην παίρνεται όρκο για τις θερμοκρασίες. Το πως και τι του καθενός δεν μπορώ να το γνωρίζω. Θυμάμαι αρκετές φορές έχουν αλλοιωθεί θερμοκρασίες.
      Ο κ.Ζιακόπουλος είναι κορυφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα έχει δίκιο και σε ορισμένα από το άρθρο του δεν συνάδουν με τον τίτλο του θέματος.
      Νικ.Δημ.

      Διαγραφή