Οι Δεκέμβριοι με τη μεγαλύτερη καιρο-ιστορία


Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο Δεκέμβριος μαζί με τον Νοέμβριο είναι οι δύο πιο βροχεροί μήνες του χρόνου. Τα μεγάλα ποσά υετού οφείλονται στις συχνές διελεύσεις μετωπικών υφέσεων από την περιοχή μας. Προφανώς, ο Δεκέμβριος είναι ψυχρότερος από τον Νοέμβριο, αλλά κατά κανόνα ο πρώτος μήνας του χειμώνα είναι λιγότερο ψυχρός από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Δεν λείπουν βέβαια και κάποιες χρονιές που ο Δεκέμβριος είναι πιο ψυχρός από τους άλλους δύο χειμωνιάτικους μήνες. Ένας τέτοιος Δεκέμβριος ήταν ο Δεκέμβριος του 1940, ο οποίος προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στους στρατιώτες μας που πολεμούσαν στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.


Τα τελευταία σαράντα χρόνια τρεις ήταν οι Δεκέμβριοι που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μετεωρολογική ιστορία του τόπου μας:

Α) Δεκέμβριος 1988 
Από 9 ως 11 Δεκεμβρίου 1988 μετεωρολογική βόμβα έπληξε πολλές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα το θάνατο 5 ή 6 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών ήταν και αστυνομικοί οι οποίοι επέβαιναν σε περιπολικό που έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή της Καλαμάτας. Βυθίστηκαν πολλά μικρά σκάφη, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και στη Σίδρα βούλιαξε φορτηγό πλοίο.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 και 17 του μήνα, μεγάλη κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις έπληξε την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη το ύψος του χιονιού έφθασε τους 60 με 70 πόντους, αν και κάποιοι μίλησαν ακόμα και για ένα (1) μέτρο! Το αεροδρόμιο έμεινε κλειστό  για 5 μέρες, όπως και το προς το νότο οδικό δίκτυο. Τα μόνα που λειτουργούσαν στο διάστημα αυτό ήταν τα τρένα. Στις 19 και 20 του ίδιου μήνα σημειώθηκαν ρεκόρ ελάχιστων θερμοκρασιών Δεκεμβρίου: Καστοριά -18,6, Τρίκαλα -18,4, Λάρισα -17,5,  Μίκρα -9,2  και  Κόνιτσα -9,0 βαθμοί.

Β) Δεκέμβριος 1991 
Από την 6η ως τη 12η  Δεκεμβρίου 1991 κακοκαιρία έπληξε τη χώρα και κυρίως την Αττική. Στην πόλη της Αθήνας χιόνιζε καθημερινά από την 8η ως τη 12η του μήνα. Νέα κακοκαιρία έπληξε τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις τελευταίες ημέρες του ίδιου μήνα. Στην Αθήνα χιονίζει και πάλι στις 26, 30 και 31 Δεκεμβρίου. Απίστευτο ρεκόρ! Οκτώ (8) ημέρες χιονιού στην πρωτεύουσα Δεκέμβριο μήνα!

Γ) Δεκέμβριος 2001 
Πολλοί ήταν εκείνοι που νόμιζαν ότι τα ρεκόρ των ελάχιστων θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου του 1988, που προαναφέρθηκαν, θα άντεχαν επί πολλά χρόνια. Όμως ο καιρός είχε τα δικά του σχέδια.  

Ο Δεκέμβριος του 2001 ήταν πολύ κρύος και υετοφόρος μήνας. Στις 16 του μήνα ένα τραγικό γεγονός μας συντάραξε όλους: πατέρας και γιος πνίγονται στον Διακονιάρη της Πάτρας. Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου σφοδρή κακοκαιρία με πολλά χιόνια έπληξε κυρίως την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα (στις 18 του μήνα χιόνισε χωρίς να το στρώσει και στην Αθήνα). Το διήμερο που ακολουθεί (19-20/12) ο ουρανός αιθριάζει και σημειώνονται μεγάλα ρεκόρ ελάχιστων θερμοκρασιών Δεκεμβρίου: Καστοριά -22,8, Φλώρινα -21,0, Τρίκαλα -20,4, Λάρισα -20,2, Ιωάννινα -11,0,  Μίκρα -9,8,  Ελληνικό -1,8 βαθμοί!

Για την Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) οι Δεκέμβριοι του 1991 και του 2001 ήταν οι ψυχρότεροι Δεκέμβριοι των τελευταίων 60 ετών. Οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες ήταν 9,3 και 9,5 βαθμοί αντίστοιχα, όταν η κανονική τιμή είναι 14,4 βαθμοί Κελσίου.

Εύχομαι ο φετινός Δεκέμβριος να μας φέρει όλα τα καλά του καιρού, αλλά χωρίς ακρότητες!

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα, φίλοι μου




39 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι εύχομαι να έχει η Αθήνα χαμηλές θερμοκρασίες όπως η θεσσαλια, ηπειρος, μακεδονια, θρακη και να ξυλιάσουν οι πρωτευουσιάνοι για να πάψουν να εύχονται Αριάδνες και λοιπά ακραία φαινόμενα. Εμεις στα βορεια( πάνω από το αυλάκι) ξερουμε να χαιρόμαστε την καιρικη πραγματικοτητα είτε ειναι καυσωνας ειτε χιονιας. Φαινόμενα.τυπου αριαδνη μη σωσει και ξαναερθουν ποτε.. Προκαλούν μονο κακό και οχι μονο.σε χρημα. Χιονάδες και παγετοί θα ερθουν όπως πάντα ερχονται αλλοτε αρκετοί αλλοτε λιγότεροι. Για όσους θελουν ακραια, κυριολεκτικά ας πάρουν τα βουνά κι ας ξεχειμωνιάσουν π.χ. στον Όλυμπο αν τολμούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μασάμε οι χιονόφιλοι "πρωτευουσιάνοι"!! Επειδή λατρεύουμε το κρύο και τα χιόνια, επειδή λαχταράμε πάντα την καιρική υπέρβαση, ξέρουμε τους τρόπους να τα βγάλουμε πέρα και θα υποστούμε τις συνέπειες. Να στρωθεί το τιμημένο, όσο πιο παχύ, όσο πιο πολύ σε ένταση και διάρκεια, τόσο το καλύτερο! Έχει κλείσει δεκαετία από το 2008 και το στερητικό σύνδρομο δεν αντέχεται. Θέλουμε χιόνι και το θέλουμε στην πόρτα μας!

      Διαγραφή
    2. Eντάξει Γιώργο και η Αριάδνη το 2017 ήταν ένας πολύ μεγάλος και σχεδόν πανελλαδικός χιονιάς, οπότε δεν έχουν περάσει και 10 χρόνια. Μπορεί ο όγκος του χιονιού στην Αθήνα να ήταν σαφώς λιγότερος από το 2008, που είχα κάνει 20 λεπτά με το αμάξι να πάω από ΣΕΦ - Π. Φάληρο, αλλά ο ήλιος που έβγαλε την επομένη έκανε αμέτρητα παιδιά να βγουν στους δρόμους για χιονοπόλεμο και για να φτιάξουν χιονάνθρωπο. Άλλωστε, και στα χιονοδρομικά ήλιος θέλουν να βγει μετά τις χιονοπτώσεις για να ανέβει πολύς κόσμος, που δεν θα το τολμήσει εν μέσω κακοκαιρίας.

      Καταλαβαίνω επίσης απόλυτα τι λέει ο φίλος ανώνυμος από πάνω για την Αριάδνη, καθώς πήγαινα πολύ συχνά εκείνο τον Γενάρη Θυμάρι για να ταϊσω τα αδέσποτα σκυλιά επειδή οι άνθρωποι που το έκαναν είχαν αρρωστήσει ή, χειρουργηθεί. Μιλάμε για απίστευτο κρύο, για τέτοια σκοτεινιά που άναβαν τα φώτα στους δρόμους στη 1 μετά το μεσημέρι, ενώ δεν θα ξεχάσω μία φορά που είχα βουτήξει και το μεγαλύτερο σκυλί περίμενε στο ύψωμα πάνω από την αγαπημένη μου ακτή μέχρι να βγω σε ένα έρημο και παγωμένο Θυμάρι. Και το Θυμάρι δεν βίωσε και τις συνθήκες, όπως κάποια χωριά στην Εύβοια και σε άλλα ορεινά της Ελλάδας που ήταν θαμμένα στα χιόνια και τις πολικές θερμοκρασίες για βδομάδες. Αυτό μάλλον εννοεί ο φίλος, που λέει να μην ξανάρθει Αριάδνη.

      Στην Αθήνα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις παγωμένες συνθήκες που επικρατούν σε άλλες περιοχές, ευάλωτες στα χιόνια και το κρύο. Μία γεύση παίρνω πάντα από τον βοριά, που μέχρι τη Βάρκιζα είναι υποφερτός, αλλά από εκεί και πέρα σε όλες τις μεγάλες ευθείες σου κουνάει το αμάξι πέρα - δώθε. Σε δυνατούς βοριάδες στο Θυμάρι, δυσκολεύεσαι ακόμα και να περπατήσεις κόντρα, ενώ η αίσθηση του κρύου είναι αυτό που λέμε σε "περονιάζει". Στη θάλασσα δε, ο βοριάς σου κόβει την ανάσα, αλλά και ο νοτιάς σου κόβει τα πόδια (ψυχολογικά και πνευματικά αυτός)...

      Πάντως, ακόμα μεγαλύτερο όγκο χιονιού και από το 2008, είχε το 2002, τότε που η ΕΟΚ δεν ανέβαλε εξαρχής την αγωνιστική, όπως ζητούσαν σχεδόν όλες οι ομάδες της Α2. "Να προσπαθήσουν να πάνε" έλεγαν οι παράγοντες της ομοσπονδίας, με συνέπεια πολλές αποστολές να αποκλειστούν στην εθνική οδό και αρκετά παιχνίδια να αναβληθούν τελικά. Ακόμα και το τοπικό ντέρμπι Άλιμος - Π. Φάληρο 90-91 στη δεύτερη παράταση έγινε με τα πάντα να είναι χιονισμένα απ' έξω. Ήρωες οι πέντε παίκτες και ο προπονητής του Μίλωνα, που έφυγαν με ταξί από το πούλμαν της ομάδας, το οποίο είχε καθηλωθεί από τα χιόνια, γύρισαν στην Αθήνα και πέταξαν για Θεσσαλονίκη. Παρά την ταλαιπωρία τους και την κούραση αφού δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μία αλλαγή, πάλεψαν το παιχνίδι ως το φινάλε, με τη ΜΕΝΤ να παίρνει τελικά τη νίκη με 84-79.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Καμία σχέση το 2016 με το 2008, για την Αττική πάντα μιλώντας. Δεν έδωσε σχεδόν τίποτα η Αριάδνη στην Αθήνα, εκτός από ψωφόκρυο και ένα σύντομο χιονοξέσπασμα που αφορούσε όμως αποκλειστικά τα νότια και δυτικά του νομού. Πανελλαδικά βέβαια αλλάζει το πράγμα. Για πολλές περιοχές ήταν ένας σφοδρός έως ακραίος χιονιάς. Η ...πέτρινη δεκαετία στην οποία αναφέρομαι ισχύει για την Αθήνα, όπως πέτρινα χρόνια ήταν το διάστημα ανάμεσα στους αλλεπάλληλους χιονιάδες του 1992 (Πινατούμπο) και στην "λύτρωση" των αρχών Γενάρη του 2002.

      Διαγραφή
    4. Φυσικά εννοούσα το 2017 στο σχόλιό μου, όχι το 2016. Στα επερχόμενα τώρα, κάτι αχνοφαίνεται σαν τάση για το διάστημα 10 με 15 Δεκεμβρίου. Ο Βασίλης Πανάκογλου, που τελευταία πειραματίζεται και στα μακροπρόθεσμα, ίσως έχει κάτι να μας πει.

      Διαγραφή
    5. Μια χαρά ήταν και το χιόνι του 2017, απλά η διαφορά με το 2008 ήταν ότι έβγαλε πολύ ήλιο την επομένη και σε συνδυασμό και με τον νοτιά έλιωσε σχετικά γρήγορα. Χιόνιζε, όμως, συνεχώς από το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου στις 6μ.μ. που πήγα βόλτα τα σκυλιά, μέχρι τις 9-10 π.μ. την Τρίτη 10/1 όταν και εδραιώθηκε ο ήλιος. Δεν το λες και λίγο, όταν στην Αττική συνήθως ρίχνει μερικές νιφάδες για 1-2 ώρες το πολύ (π.χ. 7 Ιανουαρίου 2013, 10-11 και 18 Φεβρουαρίου 2015). Τα τελευταία χρόνια θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες χάρη στα χειμερινά μπάνια. Κι εκείνη την Τρίτη 10 Γενάρη του 2017 αρχικά έφτιαχνα χιονάνθρωπο με κάτι παιδάκια, γεμίζοντας τρεις κουβάδες χιόνι από το αμάξι, αλλά μόλις συνειδητοποίησα ότι ο ήλιος ήρθε για να μείνει, έφυγα σφαίρα για την παραλία. Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Καλό μήνα και καλό ΣΚ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Έλα τώρα με την Αριάδνη. Καταρχήν δεν αφορά Δεκέμβριο. Αλλά ούτως ή άλλως, για την Αττική δεν ήταν κάτι σημαντικό εκτός των πραγματικά πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Ένα ολιγοωρο ψευτοχιονο ήταν που για τα νότια προάστια ποτέ δεν είναι αμελητέο, υποθέτω. Το έστρωσε πανεύκολα λόγω του - 5, αλλά συμφωνώ με Λαμερα, τα πέτρινα χρόνια συνεχίζονται και ήδη περάσαμε το 1992-2002 και φυσικά και τα πέτρινα χρόνια του θρύλου. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσει και ο καιρός ανάλογη πορεία με το θρύλο μετέπειτα και νομίζω οι της Αττικής θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε περίπτωση σκανδαλωδους ευνοιας των καιρικών συστημάτων στην περιοχή μας κι ας διαμαρτυρονται οι αλλοι.

      Διαγραφή
    7. Γιώργο απλά οι δείκτες ΝΑΟ ,ΑΟ KAI MJO δείχνουν ότι κάτι θα κάνει στην ανατολική Ευρώπη ή ότι υπάρχουν πιθανότητες να κάνει έως τις 14-15/12. Τώρα θα δούμε αν αρχίσουν τα μοντέλα τα το δείχνουν ή πάλι θα μείνουμε έτσι. Η μακροπροθεσμη για Δεκέμβρη δεν είναι τόσο ΄΄δυνατη΄΄ οπως του Νοεμβρίου που πήγε πολύ καλά. Οπότε αναμένω μερικά ακόμα νούμερα ώστε κατα τις 5 του μήνα να βγάλω την τελευταία εκτίμηση χειμώνα και ο Θεός βοηθός.

      Διαγραφή
    8. E, όχι και ασήμαντη η Αριάδνη για την Αττική. Δηλαδή, πόσα ψευτόχιονα όπως λέτε ότι ήταν αυτά της Αριάδνης, έχετε δει μέσα στην Αθήνα; Άντε 4-5 σε 20-25 χρόνια. Για την Αττική μιλάμε όχι για την Αλάσκα. Πιο πολλές φορές κάνει 20άρια τον χειμώνα στην Αττική, παρά να χιονίζει. Και στατιστικά έχουμε ηλιοφάνεια 300 μέρες τον χρόνο. Αν υπολογίσουμε άλλες 30 μέρες με ανέμους και συννεφιές, μένει κάνας μήνας (και πολύ λέω) για χιόνια και βροχές. Ας μην είμαστε και εκτός πραγματικότητας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    9. Άπειρα τέτοια ψευτόχιονα φίλε Βαγγέλη. Οι 2 πέτρινες περίοδοι βρίθουν από τέτοια χιόνια και αρκετά ήταν και σαφώς καλύτερα. Βεβαίως, μιλάω για τη δική μου περιοχή αποκλειστικά,γι αυτό και είπα ότι για τη νότια Αττική ουδέποτε μια χιονόστρωση είναι αμελητέρα.

      Φιλικά, Βαγγέλης

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι και ο Δεκέμβριος του 2016 ήταν αρκετά ψυχρός. Είχε τουλάχιστον 1-2 πολύ κρύες μέρες κάθε βδομάδα, με αποκορύφωμα το διήμερο 29-30/12 με σφοδρούς βοριάδες, όπως τώρα καλή ώρα. Κι εκείνη τη σεζόν επίσης η 30η Νοεμβρίου ήταν μία παγερή μέρα, όπως και συνέβη και σήμερα. Τότε ακολούθησε η παγωμένη Αριάδνη 7-10 Γενάρη για την Αττική, καθώς στις 6/1 και στις 11/1 στον Σαρωνικό είχαμε νοτιά με πολύ μεγάλα κύματα. Όταν πέρασε η Αριάδνη, έμειναν τα παγωμένα νερά για το υπόλοιπο Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου περίπου (10-11/2 ήταν το τελευταίο μεγάλο κρύο), σχετική ψύχρα έκανε και του Αγίου Βαλεντίνου, την τελευταία ουσιαστικά μέρα εκείνου του χειμώνα.

    Ας περάσουμε, όμως, στο νότιο ημισφαίριο που τώρα αρχίζει το καλοκαίρι, καθώς στην Αυστραλία χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή 30/11 για να ζητήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δράση για την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει ο Guardian. H πρωτοβουλία που εμπνεύστηκε η 15χρονη Σουηδή μαθήτρια Greta Thunberg έβγαλε στους δρόμους παιδιά σε 20 μεγάλες πόλεις, ενώ διαδήλωση έγινε και στην πρωτεύουσα Χόμπαρτ του νησιού της Τασμανίας. Πάνω από 1.000 μαθητές βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σίδνεϊ, ενώ στη Μελβούρνη προκάλεσαν και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison είχε ζητήσει μέσα στη βδομάδα από τους μαθητές να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις και να είναι λιγότερο "ακτιβιστές". Ο υπουργός Πόρων Matt Canavan είπε από την πλευρά του ότι θα προτιμούσε τα παιδιά να μάθαιναν περισσότερα για τις εξορύξεις και την επιστήμη.

    Οι μαθητές, όμως, σε ομιλίες που έκαναν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο Σίδνεϊ είπαν μεταξύ άλλων ότι "αυτή ήταν μόνο η αρχή και θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνει κάτι", "μακάρι να μην χρειαζόταν να είμαστε εδώ σήμερα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους" και ότι "και οι ηγέτες όταν τα κάνουν θάλασσα πρέπει μετά να διορθώνουν την κατάσταση και όχι να το ζητούν μόνο από τα παιδιά". Κάθε αναφορά στο όνομα του πρωθυπουργού, την ακολουθούσαν αποδοκιμασίες, με έναν μαθητή να λέει "αν ο Scott Morrison θέλει τα παιδιά να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν βουλευτές, πρέπει πρώτα οι βουλευτές να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά". Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός από τα συνθήματα και τα τραγούδια από τα παιδιά, που θεωρούν ότι "οι φωνές μας ακούστηκαν".

    Πρόσθεσαν ότι οι μεγάλοι τους είχαν υποτιμήσει, αλλά ούτε κι εκείνα περίμεναν ότι θα είχε υπήρχε τέτοια προσέλευση στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα Καμπέρα με εκατοντάδες μαθητές να συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο και να μιλούν με βουλευτές των Πρασίνων, των Εργατικών και ανεξάρτητους. Η Γερουσία ενέκρινε τη στήριξη των μαθητών, ενώ μαθητές από άλλες χώρες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους μέσω των social media.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/30/climate-change-strike-thousands-of-students-to-join-national-protest
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά,ετσι είναι,να θυμούνται οι παλιότεροι,κ να μαθαίνουν οι νεότεροι,τον Δεκεμβριο του 2001,ειμουνα Θεσσαλονικη,φοιτητης κ έζησα από κοντά και τις σφοδρές χιονοπτώσεις,αλλα κ τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,συνθηκες που ήτανε πολύ πρωτόγνωρες για μένα,χωρις υπερβολή μέσα στην πόλη,το χιόνι έφθανε μέχρι το γόνατο,καλο μήνα σε όλους κ καλή ξεκούραση για αυτούς που εργάζονταν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε λιγότερο από 1 ώρα κλείνουμε 48ωρο συνεχόμενης βροχής, αν και λίγο πιο σιγανή από το μεσημέρι και μετά.Το βουνό έβαλε αρκετό χιόνι μέχρι χαμηλά(600 μετρα).Στο επόμενο ψυχρό κύμα θα το απολαύσουμε το"τιμημενο"(Λίγες μέρες μείνανε).Η δεύτερη ημέρα που είχαμε μειοψηφίες θερμοκρασίες.6 εχθές το πρωί,5 το μεσημέρι και 4 το βράδυ.Σημερα είχε 3 το πρωί.,κοντά στους 5 το μεσημέρι και 3 τώρα με ψιλοχιονο.Τα χιλιοστά σίγουρα πάνω από 100,αύριο θα μου πει ο γιος του φίλου μου τι έγραψε ο σταθμός.Καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Το Δεκέμβριο του 1988 είχαμε κλασσικό δυτικό σύστημα διάρκειας, που έπληξε και τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα τις πολύ καλές χιονοπτώσεις στην πόλη (με τέτοιο σύστημα χιονίζεται καλά η συμπρωτεύουσα). Εκείνη την κακοκαιρία θυμάμαι ότι στο επίκεντρο ήταν τα δυτικότερα τμήματα της Δ. Μακεδονίας (το μέτωπο ερχόταν από Αυγό, Βασιλίτσα, Σμόλικα). Να θυμήσω ότι στα κλασσικά κατοικήσιμα ορεινά το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τότε το ενάμισι μέτρο, ενώ πάνω από τα 1200-1300 μ. είχαν αποκλεισθεί τα πάντα (ύψος χιονιού πάνω από 4 μέτρα στα 1500μ.). Θυμάμαι εκείνη τη χρονιά το χιόνι είχε κρατήσει και όλο το καλοκαίρι πάνω από τα 2000 ενώ στα 1500μ. άρχισε να φεύγει το Μάιο. Φοβερά πράγματα. Μάλιστα επειδή μετά τις χιονοπτώσεις είχαμε πολύ δυνατές παγωνιές είχαν παρατηρηθεί σημεία υπό μορφή παγετώνων πάνω από τα 1500 μ. την άνοιξη.
    Γενικώς το χιόνι του Δεκεμβρίου που νυχτώνει και νωρίς και προπαντός όταν ακολουθεί παγωνιά οδηγεί σε χιονοκάλυψη όλο το χειμώνα ειδικά στα ορεινά. Ειδικά στη Φλώρινα μετά από χιόνι Δεκεμβρίου και παγωνιά ακολουθεί σινιάκι και η χιονκάλυψη μπορεί να διαρκέσει και όλο το χειμώνα κι εκεί (είχε συμβεί τότε αλλά και άλλες χρονιές).
    Τέλος, στα του καιρού: Με τη μέχρι στιγμής πορεία αυτού και την περιοδικότητα σε φαινόμενα εδώ και 20 ημέρες περίπου, κατά την εκτίμηση μου, μέχρι τις 15 του μήνα θα υπάρχουν γενικώς φαινόμενα κλασικά για την εποχή και με κανονικές θερμοκρασίες, διαφαίνεται, όμως, επιδείνωση κυρίως από 15 -17 Δεκεμβρίου και μετά (σε κάτι μοντέλα που πιάνουν την τάση τα μισά να βγουν από αυτά που δίνουν πάμε για καλό χειμώνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμάμαι καλά το Δεκέμβριο 1992. Νομίζω δεν έβρεξε ποτέ, μόνο χιονιζε. Ως μαθητής είχα ψυχολογικά τραύματα αφού η αδερφή μου που πήγαινε στο δημόσιο της περιοχής μας έχανε συνεχώς μέρες λόγω χιονιού ενώ εγώ πήγαινα στα Πατήσια κανονικότατα... Το αποκορύφωμα ήταν η παραμονή Πρωτοχρονιάς με ένα 40ποντο σε 10 ώρες. Η απόλυτη πορωση κ η εκπλήρωση των παραμυθιών με τις Χριστουγεννιατικες ιστορίες σε χιονισμένο φόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκέμβρης 91 ήταν Βαγγέλη. Και ακολούθησαν Ιανουάριος και Φεβρουάριος 92 στο ίδιο χιονο-μοτίβο. Ήταν η πιο γεμάτη χρονιά για την Αθήνα.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα στην παρέα. Όλα παιδιά στην ζωή είναι σχετικά. Για άλλους το χιόνι τώρα που είναι στην επικαιρότητα, είναι μία απόλαυση.Είναι μία διασκέδαση έξω στη φύση.Όποιος το καταφέρνει αυτό μμπράβο του.Για τους κτηνοτρόφους όμως το χιόνι είναι εφιάλτης. Με μία χιονοθύελλα κινδυνεύει η ζωή του κτηνοτρόφου αλλά και το ζωικό κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 1991 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου. Εκείνο το απόγευμα, 2ετής φοιτητής στο ΕΜΠ, είχα βγει για ποτάκι με μία φίλη στο παλιό καλό καφέ-μπαρ Άμστερνταμ στο Κολωνάκι. Πολύ κρύο έξω, και κατά τις 21:30 ξεκινάει να ρίχνει ένα ψιλόχιονο, το οποίο σε μισή ώρα αυξήθηκε πολύ και έγινε πυκνό και είχε αρχίσει να το στρώνει στα αμάξια και να καλύπτει και τα δέντρα, ενώ όσοι έρχονταν μέσα στο μαγαζί έλεγαν ότι αρχίζει και το στρώνει στους γύρω δρόμους. Φύγαμε λοιπόν γρήγορα και πήραμε ταξί, με σκοπό να περάσουμε πρώτα από Άνω Κυψέλη για να αφήσω τη φίλη μου και μετά να συνεχίσω για Ζωγράφου όπου έμενα. Φτάσαμε με τα χίλια ζόρια στην Κυψέλη γιατί ο οδηγός ζορίστηκε απίστευτα στις ανηφοριές (πάνω από τα δικαστήρια), καθώς πλέον ο δρόμος είχε χιόνι και γλυστρούσε πάρα πολύ, όταν δε του είπα να συνεχίσουμε για Ζωγράφου αρνήθηκε, γιατί χιόνιζε πλέον πολύ και τα πράγματα στου Ζωγράφου θα ήταν πιο δύσκολα. Έφυγα με τα πόδια μέσα στην πυκνή χιονόπτωση και έφτασα τελικά στην ΓΑΔΑ, όπου ένας άλλος ταξιτζής έβαζε αλυσίδες στο αμάξι. Τον ρώτησα αν θα με πήγαινε Ζωγράφου και μου είπε ναι, εφόσον τον βοηθούσα με τις αλυσίδες, όπως κι έγινε.

    Όταν με τα πολλά (δύο και πλέον ώρες από τη στιγμή που αφήσαμε το μπαράκι) φτάσαμε στο σπίτι μου απέναντι απο την Πολυτεχνειούπολη, είχε παντού σχεδόν 20 πόντους χιόνι, ενώ το επόμενο πρωί (8/12) έξω από το σπίτι μου είχε 75 πόντους (έχω φωτό με εμένα χωμένο μέσα στο χιόνι και με ένα κίτρινο ξύλινο σπαστό μέτρο για να φαίνεται το ύψος του χιονιού). Την άλλη μέρα όλη η φοιτητοπαρέα είχαμε φτάσει με τα πόδια (!!!!) σχεδόν μέχρι την Καλοπούλα στον Υμηττό, με 1 και πλέον μέτρο χιόνι παντού.

    Ωραίες αναμνήσεις...

    Καλό μήνα σε όλες/όλους, με (ελπίζω όχι φρούδες) ελπίδες για έναν όσο το δυνατόν καλύτερο καιρικά και με ενδιαφέροντα φαινόμενα (=χιόνι) χειμώνα.

    Χρήστος ΚΟμπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρεμπιπτόντως, εκεί ψηλά στα 10-hPa η... άνω βόλτα ακόμα συνεχίζεται, αν και στην κορυφή της κάτι αχνοφαίνεται ως καμπή. Γιώργο Λαμέρα, τα φώτα σου παρακαλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε με πείθουν αυτά που βλέπω φίλε μου. Όμως, όπως λέει και ο Δάσκαλος, η στρατοσφαιρική συμπεριφορά είναι απλά μία παράμετρος. Τη γενική εικόνα θέλουμε, αλλά αυτή προϋποθέτει γνώσεις, εμπειρία και θεωρητικές βάσεις που εμείς οι ερασιτέχνες δεν διαθέτουμε, όσα διαβάσματα και να ρίξουμε. Γι αυτό και κάποια στιγμή μοιραία πέφτουμε στην παγίδα του hope casting ή το ρίχνουμε στα ...ξόρκια και στις μαγγανείες για να δείξουν τα μοντέλα την εικόνα που ποθούμε.

      Διαγραφή
  10. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS είναι σήμερα 1 Δεκεμβρίου και η Le Monde αναφέρει 37 εκ. άνθρωποι, όσο ο πληθυσμός του Καναδά, είναι φορείς του ιού που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμετώπιση του ιού με θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και η επιτάχυνσή της από τη δεκαετία του 2000 έχει μειώσει τη θνησιμότητα, που στο αποκορύφωμα της επιδημίας του AIDS έφτανε και τα 2 εκ. θανάτους τον χρόνο. Αντίθετα, το 2017 οι θάνατοι ήταν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο και συγκεκριμένα 940 χιλιάδες.

    Η μέρα που το AIDS θα εξαλειφθεί είναι, ωστόσο, ακόμα μακριά και παρά τις προσπάθειες πρόληψης και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης θεραπείας 1,8 εκ. άνθρωποι μολύνονται ετησίως και έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια που φέρουν τον ιό. Το AIDS πλήττει κατά κύριο λόγο την αφρικανική ήπειρο, όπου βρίσκονται τα 2/3 των φορέων του AIDS. Αλλά κι εκεί υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις χώρες της ανατολικής Αφρικής από αυτές της νότιας, που είναι οι περισσότερο επηρεασμένες με τα 2/3 των ασθενών να παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.

    Στη δυτική και κεντρική Αφρική μόνο το 40% των ασθενών ακολουθούν θεραπεία.
    Το αντίστοιχο ποσοστό στον δυτικό κόσμο είναι 77% έναντι 37% στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και 28% στη Μέση Ανατολή. Το χειρότερο είναι ότι το 1/4 όσων έχουν AIDS δεν το γνωρίζουν. Και αυτός ο αριθμός είναι σε μείωση από το 1/3 που ήταν το 2015. Επίσης ένα 16% δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Ένας στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι το 90% των ασθενών να λαμβάνει θεραπεία, η οποία να είναι και κατά 90% αποτελεσματική.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/12/01/sida-le-nombre-de-morts-regresse-mais-le-depistage-et-les-soins-restent-insuffisants_5391217_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θερμοκρασιακές αποκλίσεις Νοεμβρίου, αν και αυτός ο χάρτης δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος είναι:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

    "Ψήσιμο" για τη βόρεια Σκανδιναβία αλλά και για τον ...Θερμαϊκό, Χρήστο Σιμούλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο ετσι είναι τα πράγματα, αποτυπώνει πολύ καλά την κατάσταση. Μια ερώτηση αν και την έχετε απαντήσει πολλάκις. Τα λινκ πως μπορούμε να τα ανοίγουμε γιατι κάθομαι και τα γράφω με το χερι.

      Διαγραφή
    2. Η ανομβρία μας φέρνει τις θετικές αποκλίσεις ή οι θετικές αποκλίσεις την ανομβρία, Γιώργο;

      Διαγραφή
    3. Βασίλη, πάμε κάτω κάτω, εκεί που λέει "Σχόλια ανάρτησης" και πατάμε enter. Μας εμφανίζει όλα τα σχόλια αλλά εκεί μπορούμε να κάνουμε με δεξί κλικ αντιγραφή ή αναζήτηση του συνδέσμου. Δεν ξέρω για το Chrome, με Mozilla δουλεύει πάντως.

      Διαγραφή
    4. Χρήστο, θα μπορούσες να έχεις πολύ υετό με ανεβασμένες T όπως και καθόλου υετό με κρύο, οπότε...

      Διαγραφή
  12. NW Pindos
    Ισχύει αυτό που λες Γιώργο παραπάνω ότι ευχόμαστε να βγουν οι καιρικές εξελίξεις όπως τις θέλουμε, όμως αυτή τη στιγμή κάνουμε εκτιμήσεις και με βάση μια πραγματική κατάσταση: ότι υπάρχει σωστή περιοδικότητα στα φαινόμενα. Και έχει παρατηρηθεί σε βάθος χρόνου (δεν ξέρω πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό επιστημονικά) ότι όταν βγάζει καλό χαμηλό από δυτικά, όπως πριν από καμιά 20αριά μέρες, μετά ο καιρός πάει στο μοτίβο αυτό για πολύ καιρό, από Δευτέρα θα έχει πάλι φαινόμενα (κυρίως με νοτιάδες), την άλλη Κυριακή κάποιες προγνώσεις δείχνουν ότι ξαναχαλάει κ.ο.κ.
    Μακάρι ο φετινός Δεκέμβριος να προστεθεί στην παραπάνω λίστα. Το χιόνι είναι ωραίο δεν το συζητάμε. Περισσότερο όμως εγώ το βλέπω σαν μια αναγκαιότητα για υδροφόρο ορίζοντα, νερά, ισορροπία κλίματος, σωστές θερμοκρασίες κλπ. προπαντός νερά (το χιόνι είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας όλων των υπόγειων πηγών, που υπάρχουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να πρωτοθυμηθώ από χιόνια του Δεκεμβρίου,είναι τόσα πολλά που θα ήθελα να γράψω βιβλίο.Θα σταθώ όμως στον Δεκέμβρη του '91,φαντάρος στην Σχολή πεζικού Χαλκίδας και έπρεπε να πάω στο χωριό μου, καθώς έπαιζα ποδόσφαιρο.Πρωι Σάββατο ξεκίνησα από Χαλκίδα και πριν το Σχηματάρι βρήκα χιόνι.Στα παλιά διόδια Σχηματάρι δεν κυκλοφορούσε τίποτα,ο υπάλληλος εκεί με εμπασε μέσα στον θάλαμο και(είμασταν από γειτονικά χωριά) με ρωτησε που πάω. Του είπα ότι πήγαινα για ποδόσφαιρο και μου λέει είσαι τρελός, πέρα έχει μισό μέτρο χιόνι,γυρνά πίσω στην Χαλκίδα.Καθως περίμενα μήπως περάσει κανένα λεωφορεία,περνάνε δύο τύποι που πήγαιναν προς τα χωριά μας για κυνήγι.Τους λέω με πέρνεται και μένα,έλα μέσα μου λένε.Ο υπάλληλος φώναζε που πάω και εγώ ούτε που άκουγα.Αυτο που τράβηξα μέχρι να φτάσω 10 χιλιόμετρα πριν το χωριό μου, δεν ήταν τίποτα μπροστά στα επομενα.Καποια στιγμή το αυτοκίνητο παρότι είχε και αλυσίδες, δεν πήγαινε.Φιλαρακο μου λενε,δεν πάει άλλο,έχει πολύ χιόνι, εμείς γυρίζουμε πίσω,τι θα κάνεις;Θα πάω με τα πόδια τους λέω και κατεβαίνω.Στον δρόμο που περπατούσε,άκου θόρυβο από ένα φορτηγό του κάνω νόημα,με παίρνει εν κινήσει γιατί αν σταματούσε,δεν ξεκίναγε μετά.Με αφήνει στην διασταύρωση για το χωριό μου,ενώ με παρότρυνε να πάω μαζι του στην Αλίαρτο.Σιγα μην πήγαινα. Ήμουν φουλ εξοπλισμένος με όλα τα κομφορ. Αρβύλες,διπλό παντελόνι,στρατιωτικό τζάκετ,γάντια σκούφο και φυσικά σταφίδες και κονιάκ.Σταματαω παίρνω ανάσες, τρώω σταφίδες, πίνω λίγο κονιάκ και ξεκινώ.Ειμαι 5 χιλιόμετρα, θα τα καταφέρω,σκέφτομαι.Η ευθεία 1 χιλιόμετρα,πρέπει να την έκανα,με την βοήθεια και του ανέμου,20 λεπτά.Στο τελος αυτός,υπήρχαν 2 δρόμοι.Ο καινούργιος που τότε ανοιγόταν και ο παλιός φιδωτος δρόμος που όμως έβαζε απίστευτο χιόνι,καθώς περνούσε μέσα από ρεματιές.Διαλεξα τον παλιό,γιατί ο καινούργιος,ήταν κόντρα στον βοριά και φοβήθηκα.Στον παλιό δρόμο όμως τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα και αποφάσισα να πηγαίνω όπως πάει ο δρόμος, γιατί αν έκοβα μέσα από τους ελαιώνες μήπως χαθώ.Σε πολλά σημεία βυθιζομουν στην κυριολεξία στο χιόνι, έβγαινα με χερια και με πόδια που λέμε και άντε παλι.Πολλες φορές ένιωθα εξουθενομενος,έτρωγα λίγες σταφίδες, έπινα λίγο κονιάκ και συνέχιζα.Καποια στιγμή νόμιζα πως δεν θα τα κατάφερνα.Καθησα πάνω στο χιόνι με πλάτη στο βοριά περίπου μισή ώρα.Κοιραζω το ρολόι Καινή ώρα ήταν 4 το απόγευμα.Πρεπει να φύγω λέω στον εαυτό μου, εάν με πάρει η νύχτα θα εχω πρόβλημα.Με όσες δυνάμεις μου απόμειναν, συνέχιζα την πορεία, ωστόσο κάποιες στιγμές δεν ήξερα που ήμουν.Σε κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι άκουσα φωνές,αλλά το μόνο που έβλεπα μπροστά μου ήταν τεράστια κύματα από χιόνι.Οι φωνές που δεν ψέματα ακούγονταν όλο και πιο κοντά.Καταλαβα ότι πλησίαζαν κοντά μου και πράγματι σε λίγο συναντηθήκαμε.Ηταν καμία δεκαρια ατομα απο το χωριό μου, που πήγαιναν στο πτηνοτροφειο του ξαδέρφου μου για να μαζεψουν τα αβγά καθώς δεν υπήρχε ρεύμα.Όταν με είδαν τρελάθηκαν.Που πας μου λένε.Στο χωριό τους λέω. Με πήραν μαζί τους,και με ρωτούσαν επίμονα εάν είναι μόνος και αν είχα άλλους μαζί μου.Φοβηθηκαν μήπως κάποιος χάθηκε,γιατί πολλοί τσοπαναραιοι είχαν χαθεί αλλες φορες.Οταν διαπίστωσαν ότι τελικά ήμουν μόνος,μου είπαν ότι αυτό που έκανε ήταν τρελό και χαζό.Τι να πω ,είχαν δίκιο.Φυγαμε όλοι μαζί και φτάσαμε στο καφενείο μου,κατά τις 8 το βράδυ,όταν από Χαλκίδα είχα φύγει στις 6 το πρωί.12 ώρες για μια απόσταση 60 χιλιομέτρων!!Μόλις μπήκα στο καφενείο, μου λέει ο αδερφός μου,άργησες ήμουν σίγουρος ότι θα ερχόσουν και κουνούσε το κεφάλι του από την τρέλα μου.Γυρισα Χαλκίδα μετά από 12 ημέρες.Τρομαξα για να μπορέσω να ειδοποιήσω έστω το φρουραρχειο στην Θήβα,με την βοήθεια του μαστρο-Πλατων μέσω ασύρματου.Ο οποίος μαστρο-Πλατων,είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απίστευτη ιστορία στον βαρυ χειμωνα '80-'81,όπου γεννήθηκε η "χιονατη"του χωριού μου,όπως χαριτολογώντας την ονομάσαμε,την μικρή Κατερίνα. Στο πρώτο χιόνι που έρχεται,θα σας γράψω γι'αυτό.Καλο μήνα σε ολους-ες και με πολλά νερά σωστά κατανεμημένα σε όλη την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aντιπρόσωποι από 200 χώρες θα συγκεντρωθούν στην Πολωνία, όπου αύριο Δευτέρα 3/12 αρχίζει η Σύνοδος για το Κλίμα στο Κατοβίτσε, με το BBC να επισημαίνει ότι ο στόχος της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς είναι ήδη παρωχημένος, καθώς οι επιστήμονες μιλούν τώρα για 1,5 βαθμό. Ο κόσμος είναι ήδη θερμότερος κατά 1 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή και οι δέκα πρώτοι μήνες του 2018 ήταν κατά 0,98 βαθμούς πιο ζεστοί από την περίοδο 1850-1900. Τα 20 θερμότερα έτη ήταν μεταξύ των τελευταίων 22, με την τετραετία 2015-2018 να είναι στην κορυφή και αν αυτή η τάση συνεχιστεί η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3-5 βαθμούς ως το 2100.

    Ακόμα και μία αύξηση 1 βαθμού, όμως, είναι ικανή να προκαλέσει καταστροφικές αλλαγές. Ειδικότερα, το 2018 σημειώθηκαν διαδοχικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη βόρεια Αφρική, εξαιτίας συστημάτων υψηλών πιέσεων.Ακόμα και αν τα κράτη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους επιστήμονες να έχουν θέσει πλέον ως στόχο τον 1,5 βαθμό, αναθεωρώντας τον προηγούμενο για 2 βαθμούς.

    Οι χώρες που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην κορυφή μίας λίστας 10 χωρών στις οποίες αναλογεί το 60% των παγκόσμιων ρύπων. Το 95% των πόλεων που αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαιτίας του κλίματος είναι στην Αφρική και την Ασία και αυτό αφορά κυρίως τις μεγαλουπόλεις που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, όπως το Λάγος στη Νιγηρία και η Κινσάσα στο Κονγκό.

    Συνολικά 84 από 100 τέτοιες μεγαλουπόλεις απειλούνται από την κλιματική αλλαγή με ακραία καιρικά φαινόμενα. Από την άλλη η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της το 2012 και ως το 2050 τα καλοκαίρια μπορεί να μην έχει καθόλου πάγο, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Πέρα από τις κυβερνήσεις μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με την κλιματική αλλαγή και ο καθένας από εμάς, αλλάζοντας lifestyle.

    Συγκεκριμένα αγοράζοντας λιγότερο κρέας, γάλα, τυρί, βούτυρο, τρώγοντας περισσότερο τοπικό και εποχικό φαγητό και πετώντας λιγότερο στα σκουπίδια, οδηγώντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και περπατώντας ή, κάνοντας ποδήλατο, παίρνοντας τρένα και λεωφορεία αντί για αεροπλάνα, κάνοντας τηλεδιασκέψεις αντί για επαγγελματικά ταξίδια, μονώνοντας τα σπίτια και ζητώντας λιγότερο άνθρακα σε κάθε καταναλωτικό προϊόν. Γενικά το να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατέψουμε το περιβάλλον, διότι οι βιομηχανίες κρέατος εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα.

    Επίσης τα βοοειδή που ανατρέφονται σε αποψιλωμένες από δάση περιοχές παράγουν 12 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από άλλα που βόσκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά ακόμα και είδη κρέατος με τη λιγότερη περιβαλλοντική επίδραση παράγουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι τα λαχανικά ή, τα δημητριακά.
    Θα πρέπει, βέβαια, να ακολουθούνται και πρακτικές καλλιέργειας πιο φιλικές για το περιβάλλον.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-46384067

    Αλλά σιγά μην ενδιαφερθεί ο άνθρωπος για το περιβάλλον. Το βλέπω, άλλωστε, κάθε μέρα στη θάλασσα, με τους ψαράδες και τους ψαροτουφεκάδες να αποδεκατίζουν τα αθώα πλάσματα της θάλασσας και τόσους άλλους να πετούν τα σκουπίδια τους στα κρυστάλλινα νερά της. Και την Κυριακή ήταν 7-8 ψαράδες στην παραλία με τις ομπρέλες, τη μεγάλη αμμουδιά και την αγαπημένη μου ακτή. Έχοντας στήσει συνολικά καμιά 25αριά καλάμια στη δαντελένια ακρογιαλιά. Έπιασα κι εγώ έναν κάβουρα βασιλικό. Φυσικά τον άφησα ελεύθερο (αν και με δάγκωσε) μετά τις φωτό. Και έδιωξα κι ένα κοπάδι μουρμούρες μακριά από τις πετονιές και τα αγκίστρια, στα βαθιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά όντως είχαμε πάνω από 100mm νερόυ(107,4).Εχθές είχε ένα πολύ ωραίο τοπίο,με τα βουνά όλα χιονισμένα τριγύρω και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ήλιου να μας ζεστάνει λίγο,η αραιή συννεφιά στην αρχή και πιο πυκνή μετά δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 8 βαθμούς και έτσι είχαμε τρίτη ημέρα μονοψηφιες θερμοκρασίες.Το βράδυ αυτη έπεσε στους -1,αλλα το πρωί ξυπνήσαμε με 3 βαθμούς και νεροχιονο ως τις 10!! Τώρα έχει 8,2 συννεφιά και κρύο Δ ανεμο απο το βουνό.Μια καθαρά χειμωνιάτικη μέρα. Αργά,αλλά σταθερά βαδίζουμε προς "ομορφες"λευκές ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απολογισμός της κακοκαιρίας «Πηνελόπη»

    http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=835

    Αυξάνονται διαχρονικά τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα

    http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1298187/i-nefokalypsi-stin-athina-synehizetai-me-ayxitikes-taseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το 2001 όντως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχε 35 με 40 πόντους χιόνι στο κέντρο της πόλης. Ξεκίνησε να χιονιζει από τις 16 Δεκεμβριου το πρωί ως τις 18 Δεκεμβρίου το πρωί ακατάπαυστα (2 συνεχόμενες μέρες σφοδρής ΧΙΟΝΌΠΤΩΣΗΣ). Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι καθάριζαν με γκρειντερ τα χιόνια από τη Βασιλίσσης Όλγας, την Τσιμισκή, την Εγνατία και την Παραλιακή (λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Επίσης θυμάμαι 2 αυτοκίνητα από το ελάχιστα που κυκλοφορούσαν στην πόλη, είχαν κολλήσει στη Βασιλίσσης Ολγας όπου το χιόνι μέσα στη λεωφορο είχε φτάσει τους 20 με 25 πόντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κυριε ζιακοπουλε φαινονται θετικες προοπτικες για τον λευκο επισκεπτη;

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβάζοντας όλες αυτές τις ιστορίες για τα χιόνια, μου κάνουν λίγο σαν το Euro. "Θυμάσαι το 2004 που το πήραμε; λέμε τώρα, 14 χρόνια μετά. Άντε, σαν το ευρωμπάσκετ είναι που το πήραμε δύο φορές (1987, 2005), κι έχουμε κι ένα αργυρό (1989) και δύο χάλκινα (1949, 2009). Αν προσθέσουμε και το αργυρό στο μουντομπάσκετ του 2006 τις πιάσαμε τις χιονοπτώσεις της 25ετίας.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Βαγγέλη. Οι ιστορικοί χιονιάδες είναι τα "τρόπαια" του καιρόφιλου. Ας ελπίσουμε οτι ο καιρός δεν θα ακολουθήσει την κατρακύλα της εθνικής του ποδοσφαίρου, αν και, με δεδομένη την παγκόσμια θέρμανση, στο μέλλον πιο πιθανό είναι να μιλάμε για ιστορικούς καύσωνες και ιστορικές πλημμύρες παρά για χιονιάδες. Τέλος πάντων, ό,τι προλάβουμε. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον σε μια αξιοπρεπή σταθερότητα τύπου ...εθνικής μπάσκετ.

      Διαγραφή
    2. Πολύ πιο πιθανός είναι ένας πανελλαδικός χιονιάς, παρά κάποιο διεθνές τρόπαιο σε ποδόσφαιρο ή, μπάσκετ, εκτός κι αν έρθει και κάνει παπάδες ο Αντετοκούνμπο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  20. Απο το 1996 που πηγα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές περίμενα ενα καλο χιόνι το οποίο ηρθε στο πέμπτο έτος στις 16 Δεκεμβρίου 2001 για κακή μου τύχη όμως λίγες μερες πριν ειχα φύγει για διακοπές Χριστουγέννων στα Γιάννενα οχι ότι δεν χιόνισε στα Γιάννενα αλλα ήθελα να δω την Θεσσαλονίκη στα λευκά.Η σύζυγος μου τότε ηταν πρωτοετής φοιτήτρια και έμεινε έντονα στην μνήμη της το χιόνι αλλα απ ότι θυμάται δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά στο κέντρο της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή