Προσεχές τριήμερο: κάτι φαίνεται να κινείται στο θέμα των βροχών


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Πέμπτη (8/11), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παροδικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στο ΒΔ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (9/11), παροδικές βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (10-11/11), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 και στο Θρακικό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες κυρίως στο Ιόνιο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών σε Α. Θεσσαλία και Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στις δυτικότερες περιοχές και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. 6 Νοεμβρίου και από πριν λίγο στο συρμό του μετρό, στη διαδρομή από Μοναστηράκι σε Ευαγγελισμό, λειτουργούσε ο κλιματισμός... και ήταν όλοι ανακουφισμένοι με αυτό, καθώς ο συρμός ήταν γεμάτος κόσμο. Κατά τα άλλα, πλησιάζουμε (λέμε τώρα) στον χειμώνα!

    Όπως τα λέμε λοιπόν συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι εποχές πλέον είναι:
    κάτι-λίγο-από-χειμώνα,
    ίσως-άνοιξη / πρώιμο καλοκαίρι,
    καλοκαίρι,
    όψιμο καλοκαίρι / κάτι-λίγο-από-φθινόπωρο.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήτησα ήδη συγγνώμη από τον κ. Ζιακόπουλο για την πληθώρα σχολίων, αλλά και φωτογραφιών, με τις οποίες γεμίζω το e-mail του. Ζητάω συγγνώμη και από τους υπόλοιπους για τον καταιγισμό κειμένων, που ίσως να εκνεύρισαν κάποιους. Και ειδικά ζητάω συγγνώμη και από τον Γιώργο από τα Τρίκαλα, αν ήμουν υπερβολικός στην απάντησή μου. Απλά διέκρινα κάποια εμπάθεια στο σχόλιό του και αυτό με πείραξε. Ίσως και επειδή παλιότερα που είχαν απαντήσει ο Νίκος Παππάς και ο Βαγγέλης Κ. σε ένα σχόλιό μου, ο Γιώργος είχε γράψει "αφού είναι φανερό ότι του αρέσει μόνο ο ήλιος, τι ασχολείστε μαζί του, χάνετε τον καιρό σας". Και τότε είχα αισθανθεί έναν επιθετικό τόνο απέναντί μου, που δεν τον έχω νιώσει για παράδειγμα από τον Γιώργο Λαμέρα, κι ας με έχει επικρίνει και επιπλήξει πάρα πολλές φορές.

    Αλλά δεν τρέχει και τίποτα. Αν και αδυνατώ να καταλάβω γιατί να θίγεται κάποιος αν εγώ χαρακτηρίσω τον χειμώνα βαρετό ή, τις καταιγίδες καταστροφικές (λες και αν κάποιος άλλος πει ότι η θάλασσα είναι χάλια, θα πρέπει να παρεξηγηθώ), πάω πάσο. Αφού η συντριπτική πλειοψηφία του blog ενοχλείται, ΟΚ. Δεν σας προβληματίζει, όμως, ότι δεν επισκέπτεται ή, τουλάχιστον δεν σχολιάζει σε αυτό το εξαιρετικό blog, που εκτός από την πρόγνωση του καιρού έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα με τις ιστορικές αναδρομές που κάνει ο κ. Ζιακόπουλος, κανένας που να μην είναι φανατικός του χειμώνα;

    Μήπως η ανεξικαιρία είναι τελικά στα χαρτιά; Και με τον τρόπο σας όλοι "διώχνετε" όσους έχουν αντίθετη άποψη; Και καλοπροαίρετες και τεκμηριωμένες να είναι οι απαντήσεις σε ένα σχόλιο, όπως οι δικές σου Νίκο Παππά, όταν δέκα άτομα βάζουν στη μέση έναν και ουσιαστικά του λένε συνέχεια ότι "έχεις λάθος", επόμενο είναι αυτός να αντιδράσει. Είναι θέμα άμυνας.

    Αλλά όπως ανέφερα και παραπάνω δεν έγινε και κάτι. Δεν θα τα χαλάσουμε και για τον καιρό. Ούτε θα κάνουμε φιλίες και ασφαλώς ούτε θα δημιουργήσουμε και αντιπάθειες μέσω διαδικτύου, το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς ένας ψεύτικος κόσμος. Η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω. Εκεί που θέλω πραγματικά να βρίσκομαι. Κάπου ξεχασμένος στο απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, γράφεις: "Δεν σας προβληματίζει, όμως, ότι δεν επισκέπτεται ή, τουλάχιστον δεν σχολιάζει σε αυτό το εξαιρετικό blog, που εκτός από την πρόγνωση του καιρού έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα με τις ιστορικές αναδρομές που κάνει ο κ. Ζιακόπουλος, κανένας που να μην είναι φανατικός του χειμώνα;"

      Αν κάνεις μια γύρα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις οτι ΟΛΑ τα ανάλογα καιρικά μπλογκς και φόρα κυριαρχούνται καθολικά από φανατικούς φίλους του χειμώνα και των έντονων φαινομένων. Όχι μόνο εδώ αλλά και παντού στον κόσμο! Απ΄οτι συμπεραίνω από τις ειδήσεις και τα άρθρα που μας μεταφέρεις από τον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο, πρέπει να είσαι δυνατός στις ξένες γλώσσες. Μπες λοιπόν στα φόρα και στις καιρικές σελίδες και θα το δεις. Όλοι χιονάκιδες και καταιγιδάκιδες είναι. Δεν είναι λοιπόν κάτι το ιδιαίτερο αυτό που συμβαίνει στο μπλογκ του κ.Ζιακόπουλου. Αν το συνειδητοποιήσεις αυτό, πιστεύω οτι θα κατανοήσεις καλύτερα τις ειδικές ευαισθησίες των καιρόφιλων και θα βρεις τρόπους να λες αυτό που θέλεις χωρίς να προκαλείς. Άλλωστε, και καλλιέργεια διαθέτεις, και λόγο συγκροτημένο. Μην ξεχνάς οτι, πολλές φορές, δεν είναι αυτό που λέμε που ενοχλεί αλλά ο τρόπος που το λέμε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Βαγγέλη φαίνεται ξεκάθαρα ότι είσαι ευαίσθητος άνθρωπος. Στην ιστοσελίδα του κ.ζιακοπουλου είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι και όσο υπάρχει και μας επιτρέπει θα σχολιάζουμε. Εσυ καλά κανεις και γράφεις όλα αυτά τα ωραια πράγματα και αν σε ευχαριστεί να συνεχίσεις. Τώρα σχόλια θετικά η αρνητικά είναι δύσκολο να τα αποφύγεις. Μπορείς όμως να μην τα λαμβάνεις τόσο προσωπικά.
      Φέτος το καλοκαίρι παραπονέθηκα σε ένα σχόλιο μου για τις βροχές που κατέστρεψαν την καλλιέργεια μου και κάποιος μου απάντησε πως δεν φταίει η βροχή αλλά μάλλον εγώ που ήμουν τεμπέλης. Άντε τώρα πες μου, πως να το επερνα εγώ αυτό;
      Όλοι πάντως είναι απογοητευμένοι και ανησυχούν για την έκβαση του καιρού και αυτό ίσως προκαλεί εντάσεις,τίποτα άλλο.
      Κανεις δεν διώχνει κανέναν, είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι του κ.ζιακοπουλου και τον ευχαριστούμε που συνεχίζει και μας προσφέρει τις γνώσεις του. Καλο βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Και κάτι ακόμη..το χιούμορ αφοπλίζει. Μην το ξεχνάτε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Γενικά σε όλα τα μπλογκ καιρού και εδώ υπάρχουν άνθρωποι πολλοί ισχυρογνώμονες που επιτίθενται σε όποιον έχει διαφορετική άποψη και την τεκμηριώνει...απλά μου φαίνεται τελείως γελοίο να υπάρχουν άνθρωποι που ονειροπολούν ενώ είναι ώριμοι ενήλικες για χιόνια και καταιγίδες ...οκ ίσως έρθουν και αυτά αλλά ο ρεαλισμός είναι σημαντικό πραγμα...και επομένως ας σεβαστούμε ο καθένας τη διαφορετική άποψη του άλλου...
      Γιάννης Χανιά

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι ζήτημα ηλικίας, ωριμότητας, ρεαλισμού, τίποτα απ΄όλα αυτά Γιάννη. Είναι θέμα τρέλας! Σε απάντησή μου στον φίλο Βασίλη Πανάκογλου έγραψα:

      "Καλό χειμώνα Βασίλη (προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος) και καλές προγνώσεις και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Εύχομαι να πέφτεις μέσα στις ψυχρές και να την πατάς στις θερμές! Κακή ευχή από επιστημονικής απόψεως, αλλά, είπαμε, είναι αρρώστια η καιροφιλία και γιατρειά δεν έχει. Όπως λέει και ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Προποντίδα:

      "Άιντε γιατρέ φύγε από δω και σύρε στη δουλειά σου,
      και τη δική μ΄την αρρωστιά δε γράφουν τα χαρτιά σου"

      Και το μόνο που ζητάμε είναι να γίνεται σεβαστή η τρέλα μας, που στο κάτω-κάτω δεν βλάπτει κανέναν. Κατά τα άλλα, δε μας ενοχλούν οι διαφορετικές απόψεις αλλά οι άκομψα και απαξιωτικά διατυπωμένες απόψεις.

      Διαγραφή
  3. Κατέβηκα σήμερα το πρωί για μια βουτιά στην παραλία του Μπάτη. Επειδή δεν είμαι χειμερινός αλλά ...φθινοπωρινός κολυμβητής, συνήθως τέτοια εποχή αρχίζω και ζορίζομαι να μπω στο νερό, ξεκινάω με τα γνωστά πιτσιλίσματα για να πάρω την κρυάδα και να μπω και τα τοιαύτα. Ε λοιπόν, τίποτα από ...προκαταρκτικά σήμερα. Κατευθείαν μέσα! Και άνετα. Και καθόλου σκούπισμα όταν βγήκα. Λες και ήταν Ιούνιος. Τα γράφω αυτά όχι για τίποτε άλλο παρά για να τονίσω (με αφετηρία τις προσωπικές μου συγκρίσεις) πόσο αφύσικο και σπάνιο είναι αυτό που ζούμε φέτος το φθινόπωρο. Και να είχαμε τουλάχιστον υετό, να πούμε χαλάλι για τη ζέστη. Εν τω μεταξύ, κάμποσοι στο δρόμο κυκλοφορούσαν με χοντρά ενισχυμένα χειμωνιάτικα μπουφάν!! Οι περισσότεροι βέβαια με κοντομάνικα και φούτερ. Βλέπω τώρα και την μεσοπρόθεσμη του Δάσκαλου, 21, 22, 21, 21, 22 .... που πάει αυτή η βαλίτσα βρε παιδιά; Ως που θα φτάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην ενημέρωση του snowreport αναφέρεται ότι στις νότιες Ελβετικές - βόρειες Ιταλικές Άλπεις έχει ρίξει πάνω από 3 μέτρα χιόνι (!!!), φοβερό πράγμα για τέτοια εποχή, ενώ σε σχετικά ορεινά υψόμετρα της περιοχής (700-800 μ.ο.) τα χιόνι ξεπερνάει τους 60-70 πόντους. Αυτό πάντως που είναι παρατηρημένο εδώ και χρόνια και δεν ξέρω που οφείλεται είναι ότι όταν έχει φαινόμενα στην Ιταλία στην Ελλάδα έχουμε ξεραήλα. Και όταν κοπάζει κάπως η κατάσταση εκεί αρχίζουν τα όργανα εδώ. Υπάρχει μάλιστα χ.κ. στις νότιες Άλπεις (Ελβετοιταλικές), που έχει φορτώσει πολύ αυτές τις μέρες, που προμηνύει τι καιρό θα έχουμε προς τα εδώ, κατά κάποιο τρόπο σαν να είναι στο ίδιο καιρικό μήκος κυρίως με ΒΔ Πίνδο. Τα νερά πάντως του Ιονίου και της Αδριατικής είναι γενικώς κρύα και χρειάζεται μία καλή κατάβαση ψύχους από πάνω τους έτσι ώστε να υπάρχει καλή θερμοκρασιακή διαφορά νερού και αέρα για να βγουν καλά χαμηλά (το Αιγαίο είναι πιο ζεστή θάλασσα). Κάποια στιγμή θα σπάσει πιστεύω η μονοτονία, θεωρώ είναι θέμα ημερών.

      Διαγραφή
  4. Αναπολώ το καλοκαίρι που μας πέρασε με τις βροχές τού, όπου δυστυχώς οι καταιγίδες προξένησαν και ζημιές. Τουλάχιστον να δούμε ο χειμώνας τι επιφυλάσσει από βροχές και χιόνια. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το «καλοκαίρι» που πέρασε και έκανε αποστευτα ασυνήθιστες βροχές μας στερεί τώρα τις βροχές που έπρεπε να κάνει τώρα...

      Διαγραφή
  5. Όσο κρύα ήταν η χθεσινή νύχτα,άλλο τόσο πολύ κρύο ήταν και το πρωί σήμερα με 9 βαθμούς και τον δυνατό βοριά πραγματικά να "ξυριζει".Ισως φαίνεται παράξενο αυτό που σας γράφω,αλλα από το χωριό μου(που έφερνε και κάτι διάσπαρτες σταγόνες)έως και το ύψος της Ριτσωνας καθώς και όλη Κ-Β Εύβοια ήταν μέσα στην μαύρη συννεφιά σχεδόν όλη την μέρα και με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 16 βαθμούς αργά το μεσημέρι,θα έλεγα ότι δεν ζεσταθηκαμε καθόλου.Απεναντίας με αυτά που είπε ο Γιώργος(Λαμερας)και το πιστεύω,αφου από το Σχηματάρι όπου δουλεύω "φαίνεται"ο καιρός της Αθήνας,εμεις είχαμε έναν τελείως διαφορετικό καιρό.Και τα μπουφάν αλλα και η θέρμανση είναι απαραίτητα.Εγω είμαι κολυμβητής γενικώς(χειμωνα-καλοκαίρι),σημερα πραγματικά, την"άκουσα",που λέμε,ήταν μια πολύ φθινοπωρινή ημέρα.Αυτη την στιγμή έχει 12 βαθμούς και συννεφιά με αρκετό κρύο αέρα.Οπως πολύ σωστά έγραψε και ο φίλος Δημήτρης.ρ.η καιρικη φτώχεια,φέρνει γκρίνια.Λιγη ηρεμία δεν βλάπτει.Όλοι είμαστε φίλοι του καιρού και σίγουρα θα υπάρχουν και οι διαφορετικές προτιμήσεις.Οπως έχει πει και ο κ.Ζιακοπουλος,όλες οι εποχές είναι η κάθε μία με την χάρη της και φυσικά ο καθένας μας έχει την προτιπροτίμηση του,αυτος όμως δεν είναι λόγος για αντιπαραθέσεις.Ας αποφύγουμε λοιπόν να οξύνουμε τα πνεύματα,δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.Πιστευω ότι σύντομα θα αλλάξει η καιρικη"απραξία"Και θα έχουμε αρκετά ενδιαφέροντα να συζητάμε.Εύχομαι καλό βράδυ σε όλους σας και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, Βαγγέλη «μην μασάς», συνέχισε να τα χώνεις όσο κι αν μας «πονάς».
    Άλλωστε η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται «κρύο» και θα σε περιμένουμε στην γωνία, σε αυτήν που αν δεήσει φέτος να στρίψει ο καιρός και φέρει το πραγματικό κρύο.
    Προς το παρόν υπομονή, γιατί όπως θα έλεγε, αν ζούσε, ο πατέρας μου «με το παλιό, αύριο είναι του αγίου Δημητρίου, μικρό καλοκαιράκι!!!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοντεύει να γίνει καλοκαίρι του Αγίου Φιλίππου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή