Φθινοπωρινές εικόνες από τον Υμηττό






Η ανομβρία δεν δείχνει να επηρεάζει την ανθοφορία εποχικών φυτών και άλλων ειδών. Το σχόλιο και οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Μπαλαδήμα
Καλή Κυριακή σε όλους

15 σχόλια:

  1. Μάλλον η ανομβρία δεν επηρεάζει την ανθοφορία, επειδή η φθινοπωρινή υγρασία δίνει στα φυτά τις ποσότητες νερού που χρειάζονται. Αντίθετα, η έλλειψη ήλιου επηρεάζει την ψυχική διάθεση των ανθρώπων, όπως αναφέρει το iatropedia.gr στο παρακάτω πολύ ενδιαφέρον κείμενο "Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας".

    Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να αστοχεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματά της, όταν αυτά εκδηλώνονται.

    Ο λόγος γίνεται για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ). Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που “έρχεται και φεύγει” σε ένα εποχιακό “μοτίβο”. Η ΕΣΔ είναι επίσης γνωστή και ως “εποχική κατάθλιψη”, επειδή τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή και τείνουν να είναι πιο σοβαρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν το φθινόπωρο, όταν οι ημέρες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και μικρότερες. Ξεκινάει περίπου το Νοέμβριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συχνά μειώνεται ή και απαλείφεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να επιστρέψει πάλι το φθινόπωρο και το χειμώνα σε ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό μοτίβο.

    Συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής
    Μια επίμονη χαμηλή διάθεση
    Μια απώλεια ευχαρίστησης, ή ενδιαφέροντος για τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες
    Ευερεθιστότητα
    Αίσθημα απελπισίας, ενοχής και αναξιότητας
    Λήθαργος (έλλειψη ενέργειας) και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
    Ύπνος για μεγαλύτερο διάστημα από το κανονικό και δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί
    Έντονη επιθυμία για τροφές με υδατάνθρακες
    Αύξηση σωματικού βάρους
    Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ημερήσιες δραστηριότητές τους.

    Αίτια της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής
    Η ακριβής αιτία της ΕΣΔ δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά συχνά συνδέεται με την μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των μικρότερων σε διάρκεια ημερών του φθινοπώρου και του χειμώνα.

    Η βασική θεωρία είναι ότι η έλλειψη του ηλιακού φωτός μπορεί να σταματήσει ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος, να λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει:

    Την παραγωγή μελατονίνης: Είναι μια ορμόνη που σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία. Σε άτομα με Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, το σώμα μπορεί να παράγει αυτή την ορμόνη σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
    Την παραγωγή σεροτονίνης: Είναι μια ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση σας, την όρεξη και τον ύπνο. Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, κάτι που συνδέεται με αισθήματα κατάθλιψης
    Το εσωτερικό “ρολόι” του σώματος (κιρκαδικός ρυθμός): Το σώμα σας χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για να προγραμματίσει διάφορες σημαντικές λειτουργίες, όπως το να ξυπνάτε και να κοιμάστε, οπότε τα χαμηλότερα επίπεδα φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διαταράξουν αυτές τις λειτουργίες.
    Είναι επίσης πιθανό μερικοί άνθρωποι να είναι πιο ευάλωτοι στην Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, ως αποτέλεσμα των γονιδίων τους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκεκριμένη διαταραχή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.
    https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/ti-sas-simveni-epidi-mikreni-i-diarkia-tis-imeras/43078/

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ Χρήσιμα αυτά που λες Βαγγέλη κ όντως ισχύουν κ έχουν αποδειχθεί κ επιστημονικά κ καλά κάνεις κ ενημερώνεις το κοινό αυτού του μπλογκ.Εγώ επειδή ασχολούμαι φανατικά με την άθληση πολλά χρόνια τώρα(έντονη προπόνηση με βάρη,ποδήλατο,βάδην στη φύση κ.α.)τα έχω δει αυτά που λες στον ίδιο μου τον εαυτό κ ως προς την ψυχολογία μού κ ως προς την σωματική μου όρεξη κ ευεξία η τον ύπνο μεταξύ των δύο εποχών κ πόσο με επηρεάζει,όμως ο "κάλος" του καιρόφιλου με κάνει να τα ξεχνάω όλα με την αγαπημένη μου εποχή να είναι ο χειμώνας!

      Διαγραφή
    2. Έλεος Βαγγέλη! Φτάνει πια! Σου έχει γίνει έμμονη ιδέα. Λες και το κάνεις (το κάνεις;) επίτηδες για να μας ερεθίσεις. Να μας μαυρίσεις την ψυχή τώρα που ξεκινάει η αγαπημένη μας εποχή. Εγώ βλέπω από τον περίγυρό μου οτι το χειμώνα όλοι είναι μιά χαρά, εκτός από κάτι χαζογκόμενους και χαζογκόμενες της φραπεδιάς και της παραλιακής. Σε παρακαλώ πολύ να σταματήσει η τρομολαγνεία! Έχει καταντήσει προβοκατόρικη και εμπαθής η επιμονή σου στα ίδια και στα ίδια.

      Διαγραφή
    3. Περισσότερο στην ΕΣΣΔ τη βλέπω να ενδημεί την ΕΣΔ, Βαγγέλη. Εδώ έχει πάντα ήλιο, που λένε και τα Σπαθιά. Για το φως τα έχει πει ο Ελύτης και πολλοί άλλοι. Από 9 έως 15 ώρες, 300 μέρες το χρόνο. Πόσες είναι οι απόλυτα νεφοσκεπείς ημέρες? Ο κάμπος της Θεσσαλίας είναι αρκετές μέρες συννεφιασμένος, η γνωστή «μούχλα». Στα Τρίκαλα, με στατιστικά του προηγούμενου αιώνα, οι ετήσιες μέρες βροχής είναι 100. Ο αριθμός έχει πέσει. Και πόσες από αυτές είναι εντελώς νεφοσκεπείς? Δε συζητάμε για νοτιότερα. Βγαίνοντας από το σπίτι χρειάζεσαι σίγουρα γυαλιά ηλίου και κλειδιά. Τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά.

      Η ευεξία και η καλή ψυχολογία είναι άμεση συνάρτηση της σωματικής άσκησης. Το επιβεβαιώνω ως δρομέας, το ξέρουν οι πάντες αυτό και επί τη ευκαιρία αναφορών δικών σου και του Φώτη, να την ξαναπροτείνουμε σε όλους τους φίλους. Η σωματική άσκηση όμως συναρτάται (μεταξύ άλλων) από τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια. Έτρεξα 24.09, απόγευμα με 33 βαθμούς και ήμουν κινούμενο πτώμα, μετά τα πέντε χιλιόμετρα. Δυο μέρες μετά, ίδια ώρα με συννεφιά και 17 βαθμούς, ο οργανισμός είχε αναγεννηθεί και έβγαλα άνετα πολλά παραπάνω. Η πλειοψηφία των αποτρεπτικών για την άσκηση ημερών συγκεντρώνεται στο καλοκαίρι.

      Μετά την καλοκαιρινή ταλαιπωρία, τώρα ανανεώνεται η φύση, με τη συνδρομή των βροχών. Του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου. Θα έχετε παρατηρήσει πως με τις πρώτες δροσούλες δυσκολευόμαστε να αφήσουμε το κρεβάτι τα πρωινά. Είναι η εποχή που ο οργανισμός αναπληρώνει ύπνο, με τη συνδρομή της μικρότερης μέρας. Αναγκαία αυτή η εσωτερίκευση και θαλπωρή μετά την αδιακρισία του φωνακλάδικου ελληνικού καλοκαιριού.

      Καλημέρα σε Όλους.

      Διαγραφή
    4. Πάντοτε ποιοτικός (και ...ποιητικός) στα σχόλιά σου Νίκο. Θα προσέθετα οτι οι χειμωνολάτρες, που είναι κατ΄ουσίαν γοτθικοί τύποι, απολαμβάνουν στο έπακρο την αγαπημένη τους εποχή και καταθλίβονται μονάχα όταν ο καιρός δεν τους κάνει τα χειμωνιάτικα χατίρια τους.

      Διαγραφή
  2. Δεν λέει να κοπάσει η κακοκαιρία στην Ιταλία και σύμφωνα με νέα, σημερινή (4/11) ανακοίνωση των αρχών που δημοσιεύει η Le Monde δέκα άνθρωποι - οι εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας - έχασαν τη ζωή τους στο Παλέρμο της Σικελίας από τις πλημμύρες. Ανάμεσα στα θύματα είναι και τρία παιδιά ηλικίας 1, 3 και 15 ετών, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας κατάφεραν να σωθούν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ένας 44χρονος βενζινοπώλης έχασε επίσης τη ζωή του προσπαθώντας να φτάσει στο χώρο εργασίας του, όπου είχε αποκλειστεί ένα άτομο. Αγνοούνται επίσης ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, που είχε ανέβει στην οροφή του όταν αυτό παρασύρθηκε από τα νερά, αλλά κι ένας γιατρός που εθεάθη για τελευταία φορά στις περιοχές που πλημμύρισαν στο Παλέρμο από τα ποτάμια που υπερχείλισαν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όχημά του.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/11/04/inondations-en-sicile-dix-morts-dont-une-famille-de-neuf-personnes_5378621_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας δεν είχε υπολογίσει αρχικά τα 12 θύματα από την κακοκαιρία της Σικελίας, που ανέβασαν τον τραγικό απολογισμό σε 29 νεκρούς, όπως μεταδίδει το Reuters. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 10 ανθρώπων στην περιοχή γύρω από το Παλέρμο και ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι.
      Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν στην πόλη της Σικελίας Agrigento, όταν καταπλακώθηκε το αυτοκίνητό τους από βράχια και χώμα μετά από κατολίσθηση.

      Tη Σικελία επρόκειτο να επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με αξιωματούχους για τη διαχείριση της κατάστασης στη βόρεια Ιταλία. Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν εδώ και αρκετές μέρες την Ιταλία, ξεριζώνοντας εκατομμύρια δέντρα και αποκόβοντας χωριά και δρόμους. Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στις επαρχίες Τρεντίνο και Βένετο, με τον κυβερνήτη της δεύτερης να εκτιμά το κόστος τους στο 1 δισ. ευρώ.
      https://www.reuters.com/article/us-italy-weather-sicily/italian-storms-claim-more-victims-as-death-toll-rises-to-at-least-29-idUSKCN1N90CE?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Πανέμορφες φωτογραφίες. Ευχαριστούμε! Καλημέρα και όμορφη Κυριακή. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κρυφό σχολειό της Υεμένης

    Ένας δάσκαλος στην Υεμένη,ο Adel al-Shorbagy έχει μετατρέψει την οικία του σε σχολείο και 700 παιδιά συνωστίζονται εκεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του, όπως μεταδίδει το Reuters. Όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη Taiz, που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά ο πόλεμος εδώ και 3,5 χρόνια ανάμεσα στους αντάρτες Houthis και τον σαουδαραβικό συνασπισμό έχει φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού. Ο δάσκαλος άνοιξε το σχολείο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πού να στείλει τα δικά του παιδιά και 500 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 ως 15 ετών πήγαν εκεί από την πρώτη χρονιά. "Όλα τα σχολεία έκλεισαν και δεν είχαμε πού να στείλουμε τα παιδιά μας, οπότε ανοίξαμε αυτό το κτίριο με πρωτοβουλία της κοινότητας, είναι το εθνικό και ανθρωπιστικό μου καθήκον για τη γειτονιά μου" λέει ο ίδιος.

    Μέσα στο σπίτι, οι προδιαγραφές είναι απλά οι στοιχειώδεις, με τούβλα να φαίνονται και κενά ανάμεσα στα παράθυρα, ενώ σκισμένες κουρτίνες χωρίζουν τις τάξεις. Τα παιδιά μετά βίας βρίσκουν κάποιο χώρο να καθίσουν στο πάτωμα και δεν μπορούν να κινηθούν καλά, καλά, ούτε να γράψει το καθένα μόνο του. Μοιράζονται τα βιβλία, που είναι προϊόν δωρεάς και μαθαίνουν ότι τους διδάσκουν 16 δάσκαλοι, οι οποίο γράφουν σε έναν σπασμένο πίνακα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν, πάντως μαθηματικά, φυσική και αγγλικά, με τον Al Shobargy να λέει ότι ακολουθεί το προπολεμικό σχολικό πρόγραμμα της Υεμένης.

    Παρά τις μεγάλες ελλείψεις, στο σχολείο γίνεται ρεκόρ εγγραφών, καθώς τα παιδιά δεν έχουν άλλες επιλογές. Περίπου 2.500 σχολεία στην Υεμένη έχουν καταστραφεί ή, υποστεί σοβαρές ζημιές από την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης το 2015. Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου στην Υεμένη και η μητέρα ενός εξ αυτών πήγε να το γράψει στο σχολείο του Al Shporbagy, αλλά δεν υπήρχαν πια κενές θέσεις. H εναλλακτική είναι τα ιδιωτικά σχολεία αλλά τα ετήσια δίδακτρα είναι 100 χιλ. ριάλ Υεμένης (400 δολάρια), ποσό που δεν μπορούν να αντέξουν οι φτωχοί κάτοικοι της πολύπαθης χώρας.

    Της Υεμένης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, πεθαίνουν, αρρωσταίνουν και λιμοκτονούν, αλλά παρόλα αυτά δεν σταματούν να προσπαθούν. Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι οι μοναδικές στον πλανήτη με τόσο χαοτικές ανισότητες. Με κάποιους να έχουν δισεκατομμύρια και με δισεκατομμύρια να πεινούν. Κάτι που δεν παρατηρείται σε τέτοιο βαθμό σε κανένα άλλο είδος ζώου. Παρεμπιπτόντως, τα χταπόδια συνηθίζουν να τρώνε πλοκάμια τους, όταν λιμοκτονούν. Όπως αυτό που απαθανάτισα σήμερα, αν και δεν φαίνονται τα κομμένα πλοκάμια του στη φωτό.
    Μέχρι να μεγαλώσει, όμως, θα έχουν ξαναβγεί.
    https://www.reuters.com/article/us-yemen-security-education/yemeni-teacher-turns-his-home-into-school-for-700-students-idUSKCN1N41JH?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Εχουμε ελ νινιο φετος? Βλεπουν καλα τα ματια μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου φίλε.
    2) Χριστόδουλε, πού είναι αυτό το κεφαλάρι, πάει άσφαλτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 'Οχι στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία ψήφισε το 59,5% των κατοίκων της Νέας Καληδονίας σε δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 4/11, όπως μεταδίδει το Reuters. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί τα 2/3 των ψήφων, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 80,7%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες. Το δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα μίας 30ετούς διαδικασίας αποαποικιοποίησης και ήταν το πρώτο που έγινε σε γαλλική κτήση από το 1977, όταν το Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής του.
    https://www.reuters.com/article/us-france-newcaledonia-referendum-partia/no-vote-well-ahead-in-new-caledonia-independence-referendum-idUSKCN1N90C2?il=0

    Y.Γ: Κύριε Ζιακόπουλε βάλτε και τις φωτογραφίες με τη θαλάσσια χελώνα. Δεν τη βλέπουμε και κάθε μέρα. Μπορείτε να τις συνδυάσετε και με αυτές με τα χταπόδια και τα μελανούρια για να έχουμε κανονικό ντοκιμαντέρ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες φιλε μου,μονο που θυμιζουν ανοιξη και μας πιανει μελαγχολια.Ειναι ομως μαγευτικες.Συγχαρητηρια.Βαγγελη,κανω αυτο που νιωθω και αυτο ειναι να χαιρομαι την φυση και να ζω μαζι της και με ολα τα πλασματα της, αρμονικα.Χρηστο,υπαρχει ασφαλτος μεχρι τους Ταξιαρχες,απο εκει 300 μετρα χωματοδρομο και η αναβαση στο ποταμι με τα ποδια,για οσο αντεχεις.Ελα εσυ και εγω γινομαι οδηγος σου.Οταν χιονιζει,να δεις τι ωραια ειναι η διαδρομη,γι'αυτο αν θες περιμενε τον Δεκεμβρη που θα ριξει το πρωτο χιονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή