Διήμερος βοριάς ακολουθούμενος από τετραήμερο νοτιά

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν οι ασθενείς τοπικές βροχές στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές και οι χαμηλές τιμές της αισθητής θερμοκρασίας στις ίδιες περιοχές. Το Σάββατο (24/11) οι πιθανότητες βροχών στη χώρα είναι πολύ περιορισμένες. Οι Β-ΒΑ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (25/11) η εικόνα του καιρού στην περιοχή μας θα αλλάξει, καθώς θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες, αρχής γενομένης από τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Ως αργά τη νύχτα τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές πλην της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ αρχικά ασθενείς έως μέτριοι, αλλά ως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα (26/11) προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Δ. Ελλάδα και ίσως στη Β. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Την Τρίτη (27/11) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην Α. Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. O καπνός από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έφτασε ως τις ανατολικές ακτές, στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, αφού πέρασε από όλη τη ενδοχώρα των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Guardian. Θολούρα στον ουρανό αναφέρθηκε σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ακτής, 3.000 μίλια μακριά από την Καλιφόρνια, όπου οι πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους και κατέστρεψαν 15 χιλιάδες σπίτια και κτίρια. Μία ασυνήθιστη για τη Νέα Υόρκη ομίχλη κάλυψε τους ουρανοξύστες και επηρέασε και το ηλιοβασίλεμα, κάτι που επισήμανε και η μετεωρολόγος Kathryn Prociv, λέγοντας ότι "ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι στην ατμόσφαιρα.

    Ο Donald Trump επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και προκάλεσε πάλι αμφιλεγόμενα σχόλια, αρνούμενος να δεχτεί την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και επειδή είπε λάθος το όνομα της κοινότητας Paradise, ενώ απέδωσε τις πυρκαγιές στην κακοδιαχείριση των δασών. Τους πυροσβέστες επισκέφτηκε την Τετάρτη και ο Άρνολντ Σβαρτσενέιγκερ και τους σέρβιρε πρωινό, ενώ είπε ότι βρισκόταν στην Ουγγαρία, όταν ξέσπασε η φωτιά στην κοινότητα Paradise. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν την κίνηση του καπνού από την Καλιφόρνια στη Μασαχουσέτη και μπορεί να είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσει κανείς από τη συνηθισμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά φαίνεται καθαρά κατά το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή.

    Ο καπνός κινείται ψηλά στην ατμόσφαιρα αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και ήδη η ατμόσφαιρα της Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται "μέτρια". Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με τη δυτική όχθη, όπου σε μερικά μέρη παρατηρείται έλλειψη προστατευτικών μασκών. Σχολεία και αθλοπαιδιές έχουν κλείσει, εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα, αν και άνοιξε ξανά το φημισμένο τραμ του Σαν Φραντσίσκο. Η ατμόσφαιρα θεωρείται ακόμα ανθυγιεινή, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί με τις βροχές. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προκάλεσαν την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας με 83 επιβεβαιωμένους θανάτους και 700 αγνοούμενους. Η κοινότητα Paradise σχεδόν εξαφανίστηκε από τις φλόγες, που ανάγκασαν 50 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία μικρότερη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες, που σε μεγάλο βαθμό έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.
    https://www.theguardian.com/world/2018/nov/21/california-fires-smoke-new-york-east-coast-arrival

    Αλλά μιας και έγινε αναφορά για τον καπνό των πυρκαγιών που έφτασε από την Καλιφόρνια στη Νέα Υόρκη, στη νοτιοανατολική Αυστραλία μία τεράστια αμμοθύελλα έδωσε πορτοκαλί χρώμα στον ουρανό και αύξησε τις ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα, όπως μεταδίδει το BBC. Oι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία στο Σίδνεϊ και σε μία ευρύτερη περιοχή 500 χλμ. γύρω από την πόλη, ενώ η σκόνη προκάλεσε και καθυστερήσεις στις πτήσεις. Περιορισμένη είναι η ορατότητα και σε άλλες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι η σκόνη προήλθε από τους δυνατούς ανέμους στο ξηρό έδαφος. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από την ξηρασία που πλήττει τη Νέα Νότια Ουαλία από τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Αυστραλίας.

    Δεκάδες άνθρωποι παραπονέθηκαν για προβλήματα στην αναπνοή τους, ενώ μεγαλύτερες δυσκολίες είχαν όσοι πάσχουν από άσθμα. Στο Σίδνεϊ η σκόνη σκοτείνιασε τον ουρανό και πολλές περιοχές η ποιότητα του αέρα υποβαθμίστηκε σε επικίνδυνα επίπεδα. Αξιωματούχοι της υγείας συστήνουν στον κόσμο να μείνει σπίτι, ειδικά στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Αναφορά για τη σκόνη έγινε από κάτοικο 1.100 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, ο ερεθισμός στα μάτια ήταν έντονος και ο αέρας τόσο δυνατός που όταν άνοιγε κάποιος την πόρτα του αυτοκινήτου έπρεπε να την κρατάει γερά για να μην χτυπήσει πάνω του. Ακόμα πιο έντονο επεισόδιο σκόνης είχε σημειωθεί στο Σίδνεϊ και το 2009, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε εκατοντάδες ανθρώπους και καθηλώνοντας πολλές πτήσεις τότε.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-46298309
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη σοβαρή κατάβαση πολικών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη είναι προ των πυλών. Χιονοκάλυψη και υψόμετρα χιονόπτωσης στην Ευρώπη σε μια εβδομάδα, κατά GFS:

    http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/192_35.gif

    Πηγή: http://www2.wetter3.de/animation.html .Είναι η σελίδα που προτιμώ, γιατί παρέχει χάρτες με πληθώρα καιρικών παραμέτρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλη την (καιρο)παρέα.

    Κάτι αχνοφαίνεται στην στρατόσφαιρα ή είναι η ιδέα μου; Δείτε εδώ http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, θα πάω να παίξω κανένα τζόκερ!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την παρακολουθώ και εγώ αυτή τη χρονοσειρά. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση). Μόνο μικρές φυσιολογικές αυξομειώσεις, κάτω από την κίτρινη καμπύλη που δίνει τις μέσες τιμές.

      Διαγραφή
  4. H Δανία αποφάσισε να αναστείλει τις εγκρίσεις για εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η Γερμανία έχει ήδη αναστείλει τις άδειες για μελλοντικές εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και μπορεί να σταματήσει όλες τις πωλήσεις όπλων, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σύντομα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, λόγω της δολοφονίας Khashoggi. H Σαουδική Αραβία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο και ηγείται του πολέμου της Υεμένης, όπου έχουν σκοτωθεί 10 χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Anders Samuelsen δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Υεμένη, σε συνδυασμό και τη δολοφονία Khashoggi. H Δανία είχε εκδώσει δέκα εγκρίσεις για πωλήσεις όπλων το 2017, ενώ αυτές που εκδόθηκαν πριν την απόφαση το 2018, δεν θα ανασταλούν. Στο μεταξύ, ο Trump ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία γιατί βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά την ίδια στιγμή οι πιέσεις εντείνονται για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της δολοφονίας Khashoggi.
    https://www.reuters.com/article/us-saudi-khashoggi-denmark/denmark-suspends-weapon-export-approvals-to-saudi-over-khashoggi-yemen-idUSKCN1NR0G6?il=0

    Το συμπέρασμα είναι ότι γίνεται ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Και η μοναδική ελπίδα είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Στοκχόλμη, που μπορεί να βάλουν τέλος στον πόλεμο της Υεμένης. Η ελπίδα είναι βάσιμη, διότι ο πόλεμος κοστίζει ακριβά σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι γιατί ξαφνικά έγιναν όλοι αυτοί υπέρμαχοι της ειρήνης. Αν ήταν έτσι, θα είχαν κάνει κάτι νωρίτερα και δεν θα άφηναν 85 χιλιάδες παιδιά κάτω των 5 ετών να πεθάνουν από την πείνα και αρρώστιες μέσα σε τρία χρόνια πολέμου, όπως μεταδίδει τo Skynews. Συν τοις άλλοις, 14 εκ. άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό στην περιοχή, εξαιτίας του αποκλεισμού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με συνέπεια να μην μπορεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός ενταφιάστηκαν, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στο λιμάνι της Χοντεϊντά ανάμεσα στον σαουδαραβικό συνασπισμό και τους αντάρτες Houthis. Οι Σαουδάραβες έκαναν, μάλιστα, πάνω από δέκα αεροπορικές επιδρομές, παρά την πρότερη απόφασή τους για αναστολή των επιχειρήσεων, μετά από πιέσεις της Δύσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία τόσο του ΟΗΕ, όσο και της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά, περίπου 84.700 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό, πέθαναν μεταξύ Απριλίου 2015 και Οκτωβρίου 2018. Η οργάνωση χαρακτήρισε τρομακτικό το γεγονός ότι σχεδόν 85 χιλιάδες παιδιά μπορεί να πέθαναν από την πείνα, αναφέροντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι τόσο αδύναμο, που δεν μπορεί να τα προστατέψει, ενώ μερικά δεν έχουν τη δύναμη ούτε να κλάψουν. Η οργάνωση έχει προμηθεύσει με τρόφιμα 140 χιλιάδες παιδιά, ενώ έχει περιθάλψει 78 χιλιάδες για υποσιτισμό.
    Η Βρετανία κατέθεσε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Χοντεϊντά, αλλά και οι επιθέσεις σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές της Υεμένης, προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Η Σαουδική Αραβία έκανε επέμβαση στον πόλεμο της Υεμένης το 2015, ενώ τώρα θέλει σύμφωνα με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο να προσφέρει 500 εκ. δολ. για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Υεμένη.
    https://news.sky.com/story/save-the-children-85000-young-children-have-starved-to-death-in-yemen-civil-war-11559193
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή