Κακοκαιρία χειμωνιάτικου τύπου εν όψει


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των ενισχυμένων ΒΑ ανέμων στη χώρα μας και κυρίως στο Αιγαίο. Αναφορικά με τα άλλα βασικά στοιχεία του καιρού, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη (15/11) στη ΒΑ Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τοπικές βροχές αναμένονται ακόμα στο Β. Αιγαίο, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές. Την Παρασκευή (16/11) προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, τους πολύ ισχυρούς ΒΑ ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Σαββατοκύριακο (17-18/11) θα επικρατήσει κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι B-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι A-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Καλό Χειμώνα, λοιπόν!!!
    Τώρα είναι η ώρα του, αγαπητοί χιονόφιλοι ετοιμαστείτε, winter is coming!
    Απολαύστε υπεύθυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλά και ...παίξτε υπεύθυνα! Για το λόγο οτι είναι και πολύ τζόγος να ποντάρεις όλο το χειμώνα στα τρεξίματα των μοντέλων.

      Διαγραφή
    2. Έχουμε να δούμε κάτι κωλοτούμπες πάλι, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της!

      Διαγραφή
  2. Χειμωνιάτικου τύπου ήταν σήμερα και ο βοριάς, με συνέπεια να κατεβούν μόνο δύο ακόμα άτομα, που δεν πρέπει να βούτηξαν κιόλας, στην άκρη της δαντελένιας ακρογιαλιάς. Αφού δεν ήρθε, λοιπόν, κανείς, ανέλαβα να ποτίσω και τα δεντράκια στο ύψωμα της αγαπημένης μου ακτής. Το νερό, πάντως, διατηρεί ακόμα μία ικανοποιητική θερμοκρασία, απόρροια της καλοκαιρίας στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, χάρη στην οποία δεν άναψαν ακόμα και τα καλοριφέρ στην πολυκατοικία (συνήθως τα ανάβουν 31 Οκτώβρη). Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και τις πρώτες 10-15 μέρες του Νοέμβρη το 2015 και ακολούθησε ένας σχετικά ήπιος χειμώνας το 2015-2016 (ενδεικτικά θυμάμαι ένα χιονόνερο 30-31 Δεκέμβρη - έχω και φωτό με τις νιφάδες να πέφτουν στην ανταριασμένη θάλασσα), μία ψυχρή εισβολή 18-20 Γενάρη και μία ακόμα 5-7 Φλεβάρη, ενώ παγωμένη και ανεμοδαρμένη ήταν και η Καθαρά Δευτέρα στις 14 Μάρτη, όταν ανυποψίαστος έπαθα ψυχρολουσία στα Βασιλικά της Σαλαμίνας.

    Το 2015 επίσης είχαν σημειωθεί οι περισσότερες δολοφονίες (122) στο Λονδίνο, αν και το 2018 έχει ακόμα 1,5 μήνα να τελειώσει και ήδη έφτασε τις 118 ανθρωποκτονίες, όσες ολόκληρο το 2017, όπως αναφέρει το Skynews. Ο παραπάνω αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τα 13 θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Το τελευταίο θύμα ήταν μία 35χρονη και για τον φόνο της συνελήφθη ένας 50χρονος. Η μητροπολιτική αστυνομία κάνει λόγο για 120 φόνους μέσα στο 2018, αλλά σε αυτούς συμπεριλαμβάνει και δύο περιστατικά αυτοάμυνας. Μεταξύ άλλων σημειώθηκαν 68 μαχαιρώματα, 12 πυροβολισμοί και δύο περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκε και μαχαίρι και πυροβόλο όπλο.

    Το 1/3 των θυμάτων (42) ήταν νέοι 16 ως 24 ετών, εκ των οποίων τα 20 ήταν έφηβοι. Μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας (16-24 ετών), οι 30 μαχαιρώθηκαν, οι εννέα πυροβολήθηκαν, δύο δέχτηκαν επίθεση και με μαχαίρι και με πιστόλι και ένας σκοτώθηκε λόγω πτώσης. Όσον αφορά τους εφήβους 15 ως 19 ετών, οι έξι πυροβολήθηκαν και οι 14 μαχαιρώθηκαν. Τα επίπεδα εγκληματικότητας στην αγγλική πρωτεύουσα παραμένουν ανησυχητικά, ενώ τα πρωτεία κατέχουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος του 2018 με 18 δολοφονίες έκαστος. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες που είχαν σημειωθεί σε έναν μήνα στο Λονδίνο ήταν οι 16 τον Απρίλιο του 2010.

    Τον Ιούνιο του 2017 είχαν διαπραχθεί 20 ανθρωποκτονίες, αλλά σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι οκτώ θάνατοι από την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου. Επίσης το 2016 είχαν καταγραφεί 111 ανθρωποκτονίες στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, ενώ το 2015 ήταν 122. Νωρίτερα είχαν μειωθεί από τις 164 του 2007 σε 91 το 2014. Όσον αφορά τις σεζόν, από 212 την περίοδο 2003-04 έχουν μειωθεί κατά 36% σε 146 το 2017-18, με εξαίρεση το 2010-11 που παρουσίασαν αύξηση.
    https://news.sky.com/story/homicides-in-london-so-far-match-all-of-2017-11552924
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μας χειμώνα λοιπόν......έτσι απλά και χωρίς πολλά λόγια,αναλύσεις,προσδοκίες κλπ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας ...μίνι-Ζορμπάς (ίσως όχι ως Medicane αλλά ως προς την ένταση των φαινομένων) θα χαλάσει αυτό το Σ/Κ (και μάλλον θα τερματίσει για φέτος) τα μπάνια των φθινοπωρινών κολυμβητών και θα ανεβάσει κατακόρυφα την αδρεναλίνη των καιρόφιλων. Τι γίνεται αν κάποιος είναι και από τα δύο; Κατά τη γνώμη μου, σημειώσατε 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται το δεύτερο Γιώργο,άντε ν'ανάψουν τα αίματα από Παρασκευή κ μετά καθώς από Θεσσαλία κ κάτω θα έχει κ πολύ υετό,ενώ κ από βδομάδα φαίνονται καλά πράγματα υετικά σε πολλές περιοχές.Ενθαρρυντικά κ τα στοιχεία από το μακροπρόθεσμο κέντρο προγνώσεων ECMWF που κυρίως μετα τις 3 Δεκεμβρίου δίνει πολυ ψύχος κ κάποια φαινόμενα σε ολη την ανατολική Μεσόγειο την ίδια ώρα που η Σκανδιναβία θα συνεχίζει να βιώνει ασυνήθιστα ήπιο καιρό.

      Διαγραφή
    2. Δώσε και κανένα λινκ ρε Φώτη, για μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό!

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν μετά τον την εκτίμηση των Αμερικανών του GFS για το φετινό χειμώνα σας στέλνω κ το λινκ με τους χάρτες του πολύ αξιόπιστου κ επιτυχημένου κέντρου μεσοπρόθεσμων προβλέψεων του ECMWF έως κ τις 9 Δεκεμβρίου.Νομίζω ότι έχει βγει έως κ τις 15 Δεκεμβρίου εκτίμηση αλλά τώρα κάπου το έχασα το λινκ κ δε το βρίσκω.Τζογάρουμε λοιπόν στα ωραία που μας δίνει ο ευρωπαίος θερμοκρασιακά κ όχι μόνο.
      Για τους απλούς φίλους που δεν ασχολούνται με χάρτες,επειδή η σελίδα είναι στ'αγγλικά να πω ότι τα λευκά χρώματα υποδηλώνουν τον μέσο όρο της εποχής,όσο πιο γαλάζια,μπλε κ μωβ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή αυξημένος υετός αντίστοιχα ενώ όσο πιο κόκκινα χρώματα τόσο πιο ήπιος κ πιο άνομβρος καιρός για την εποχή.
      Αριστερή στήλη απόκλιση θερμοκρασιών,δεξιά στήλη απόκλιση υετού.

      http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      Διαγραφή
  5. Ο τζιφος πάντως όλο β.πολο πάνω στη Γαλλία και σε μας τις υποτροπικές πυραμίδες.δεν πειράζει όμως 13-11 έχουμε αλλωστε.εχομε μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την Αττικη πιστευετε εν τελει οτι θα δουμε αξιολογα νερα??Τα περισσοτερα μοντελα αυτο υποδηλωνουν..Ευχαριστω εκ των προτερων...Σακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι δείχνει. Βέβαια είναι ακόμα νωρίς για να "δέσουμε" τον υετό της Αττικής.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Είχα γράψει πριν καμιά βδομάδα αν θυμάσαι ότι το χιόνι που έπεσε στα βορειοδυτικά μας είναι καλός οιωνός για τη χώρα μας (όσοι είναι από τα δυτικά γνωρίζουν). Πάντως φαίνεται ότι στα ορεινά υψόμετρα για Νοέμβριο μήνα, μέχρι στιγμής, θα έχει καλό χιονουετό με ένα πρώτο καλό υπόστρωμα χιονιού από Παρασκευή μέχρι Κυριακή (μέχρι και 60 χιλιοστά) και μάλλον έπεται και καλή συνέχεια. Αν πάντως ρίξει καλό χιόνι και βροχές καλές το τριήμερο που έρχεται ο καιρός μπαίνει σε σειρά όπως λέμε μετά.
      ΥΓ. Αν βγουν κάποιες μακροπρόθεσμες τάσεις που βλέπω (σχετικά αξιόπιστες) για μέσα κυρίως Δεκεμβρίου και μετά βλέπω δυνατό χειμώνα αλλά ίδωμεν... πολύ μακριά ακόμη

      Διαγραφή
  7. Ο πολυ δυνατος και κρυος αερας απο εχθες το μεσημερι,συνεχισε ολο το βραδυ και το πρωι μαζι με την χαμηλη θερμοκρασια(9 βαθμους)εφερε και ενα ψιλοβροχο σαν"πουσι"που λεμε.Η πυκνη συννεφια δεν αφησε την θερμοκρασια να φθασει ουτε τους 13 βαθμους.Τις προσεχεις ημερες παμε για μονοψηφιες τιμες ολο το 24ωρο.Φυσικα θα υπαρξουν και καλα νερα που ευχομαι να φθασουν στις περισσοτερες περιοχες της χωρας και γιατι οχι σε ολες,κατι που πιστευω οτι θα συμβει συντομα.Καιρος ειναι να γεμιζουν με χιονι τα βουνα μας,ωστε να"παρουμε"σιγα-σιγα σειρα και τα πιο ημιορεινα.Να προσεχουν οι"τζογαδοροι" που πονταρουν και προπαντος να θυμουνται οτι ποτε δεν εμφανιζουμε ολα τα χαρτια μας και δεν παιζουμε ολα τα λεφτα μας.Το παιχνιδι θελει ρεγουλο.Καλο βραδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό χειμώνα να χουμε,κ καλή δύναμη σε όλους μας,η αλήθεια είναι ότι από τα 20αρια ,θα βρεθούμε με 10 μέγιστη,θελει το σώμα μας το χρόνο του,για να συνέλθει,καιρος ήτανε πάντως.....καλό βράδυ σε όλη την παρέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή