Δεν θέλουμε ούτε λιακάδες ούτε πρώιμο χειμώνα. Κανονικό φθινόπωρο θέλουμε, αλλά οι θεοί του καιρού κωφεύουν!


Το βαρομετρικό χαμηλό, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο προκάλεσε βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, κινείται προς την ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει κυρίως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αυτού του είδους τα φαινόμενα. Όμως, με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού προς την Α. Μεσόγειο, οι βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν σχεδόν παντού και θα επικρατήσουν ΒΑ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (10/11), μόνο τις πρωινές ώρες στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Σε ό,τι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Την Κυριακή (11/11), θα υπάρχει αρκετή συννεφιά στην περιοχή μας και δεν αποκλείεται να βρέξει στη Δ. Κρήτη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, μόνο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα φθάσουν οπωσδήποτε τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 και στο Θρακικό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες σε Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές βροχές το πρωί στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.


33 σχόλια:

  1. Ναι δάσκαλε γιατί κάποιοι χιονολάγνοι ήθελαν χιόνια από τον Οκτώβριο ει δυνατόν! Ούτε στο Τορόντο του Καναδά δεν έχει χιονίσει ακόμη, από δω και κάτω είναι ο καιρός του..
    Επίισης, ως προς τις βροχές και την αξία τους τούτη την περίοδο για τη γη είναι αναμφισβήτητη. Αλλά θέλω να θυμίσω σε όλη την καιροπαρέα ότι η περίοδος Μάη-Ιουλίου ήταν υπερβολικά βροχερή -και λίγα λέω- για την χώρα μας οπότε ας μην παραπονιόμαστε. Συμπέρασμα. Δεν πάει να λέει ο καθένας τι θέλει και τι δεν θέλει, ο καιρός θα κάνει το δικό του. Προσωπική άποψη: Όλα βαίνουν καλώς. Και κρυα θα ερθουν όπου να ναι και χιονια.στα βουνά σε κανα μήνα και βροχές όποτε θέλει ο καιρός. Αλλά χιόνια δίπλα στον Θερμαικό ή στην Γλυφάδα ή στο Κλέφτικο της Μήλου(!) δεν νομίζω να έρθουν. Κι αν έρθουν καλώς να ορίσουν..
    ΥΓ: Μακάρι να ήταν πάντα καλοκαίρι και να ήμουνα στο Κλέφτικο της Μήλου!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο σωστή απάντηση και τοποθέτηση δεν έχω ξαναδεί εδώ...μπράβο φίλτατε Κωνσταντίνε από θεσσαλονικη...έτσι να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους...όχι όμως ότι και η ξηρασία που βιώνουμε είναι κάτι το φυσιολογικό αλλά αν μη τι άλλο οι θερμοκρασίες είναι όχι μόνο φυσιολογικές αλλά οι ελάχιστες είναι και λόγο κάτω απ τον μο...καλησπερα!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  2. Αν επιτρέπετε, το δημοσιεύω και σ'αυτήν την τελευταία ανάρτηση.

    Χωρίς αποκλίσεις και κλιματικές τιμές, ο συνολικός καταγεγραμμένος υετός (> 0,0 mm) ανά σταθμό, στο διάστημα 01-09-2018 έως 07-11-2018 (συνολικά 68 ημέρες από τις 91 του φθινοπώρου). Τα ημερήσια δεδομένα προέρχονται από τον ιστότοπο της Ε.Μ.Υ. και μάλλον δεν έχουν υποστεί ποιοτικό έλεγχο.

    373,0 .... Ωρεοί
    215,6 .... Σκιάθος
    187,7 .... Τανάγρα
    168,3 .... Ζάκυνθος
    138,7 .... Τατόι
    147,4 .... Αργοστόλι
    134,3 .... Χανιά
    133,6 .... Κοτρώνι
    133,6 .... Σκύρος
    121,6 .... Ελευσίνα
    121,5 .... Κέρκυρα
    120,7 .... Πυργέλα Άργους
    105,4 .... Γαύδος
    101,0 .... Λαμία
    97,0 ...... Σχινιάς
    96,4 ...... Εθνικό Κολυμβητήριο
    94,5 ...... Λεωνίδιο
    85,3 ...... Κάτω Τιθορέα
    84,8 ...... Λήμνος
    84,5 ...... Αθήνα (Ελληνικό)
    81,3 ...... Καλαμάτα
    77,9 ...... Παλαιόχωρα
    73,6 ...... Μυτιλήνη
    70,9 ...... Ελ. Βενιζέλος
    69,0 ...... Χρυσούπολη
    67,2 ...... Λαύριο
    66,9 ...... Κύμη
    66,2 ...... Βόλος
    64,6 ...... Άγιος Ευστράτιος
    61,7 ...... Ιωάννινα
    61,7 ...... Ορμένιο
    55,1 ...... Κως
    55,0 ...... Αντικύθηρα
    52,6 ...... Ανδραβίδα
    47,7 ...... Αλεξανδρούπολη
    47,4 ...... Οθωνοί
    45,1 ...... Μήλος
    42,2 ...... Τρίπολη
    40,3 ...... Αραξος
    39,0 ...... Θήρα
    39,0 ...... Μύκονος
    36,2 ...... Σουφλί
    36,1 ...... Τήνος
    35,4 ...... Καστέλλι Κρήτης
    33,2 ...... Ρόδος
    29,8 ...... Αντίρριο
    27,0 ...... Φλώρινα
    25,1 ...... Καστοριά
    22,6 ...... Κυλλήνη
    21,9 ...... Δράμα
    21,8 ...... Λάρισα
    21,5 ...... Κάρυστος
    20,8 ...... Άκτιο
    20,7 ...... Σύρος
    20,3 ...... Ηράκλειο Κρήτης
    18,1 ...... Έδεσσα
    17,2 ...... Χίος
    14,0 ...... Σάμος
    13,0 ...... Κοζάνη
    11,4 ...... Φιλαδέλφεια
    10,4 ...... Κάρπαθος
    8,1 ........ Θεσσαλονίκη (Μίκρα)
    8,1 ........ Λέρος
    6,3 ........ Σητεία
    4,9 ........ Πάρος
    4,1 ........ Αστυπάλαια
    4,0 ........ Σέρρες
    3,2 ........ Κύθνος
    3,1 ........ Στροφάδες
    2,8 ........ Κόνιτσα
    2,0 ........ Δεσφίνα
    1,3 ........ Μεθώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεθώνη 1.3...να η περιοχή εκεί δεν είχε βρεθεί πολύ κοντά στο μάτι του Ζορμπά? Κάτι δεν μου πάει καλά...
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    2. Ο σταθμός της Μεθώνης είτε έχει πρόβλημα με τις μετρήσεις είτε με το βροχόμετρο... Πάντως, κάποιοι σταθμοί (όχι πολλοί) είναι "προβληματικοί" όπως στους Σοφάδες που συχνά γράφει ελάχιστες -60. Από κάποιους λείπουν αρκετές μετρήσεις όπως της Κοζάνης. Είναι δύσκολο να εντοπισθούν αυτοί οι σταθμοί από κάποιον έξω από την ΕΜΥ. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι της ΕΜΥ γνωρίζουν.

      Υ.Γ. Η Μίκρα έφθασε τα 8,8 mm στις 70 ημέρες φθινοπώρου!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Το Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης και είναι η ενδιάμεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα (Βικιπαίδεια).
      Το φθινόπωρο εξαφανίζεται όταν από το γαϊδουροκαλόκαιρο πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στα κρύα του χειμώνα (Ζιακόπουλος).

      Διαγραφή
    2. Φθινόπωρο λέγαμε κάποτε κάτι πρωτοβρόχια κατά τα μέσα Σεπτέμβρη που μύριζαν βρεγμένο χώμα , κιμωλία μαυροπίνακα , γαλότσες και τη μαμά μας να μας φωνάζει που δεν πήραμε το μπουφανάκι μας γιατί ξεκινούσαν οι ψύχρες...Πάλι με χρόνια με καιρούς ....Αχιλλέας

      Διαγραφή
    3. Επομένως, έτσι έχουμε και την απάντηση στο "τι δεν είναι φθινόπωρο", δηλ. βλ. τι συμβαίνει φέτος.
      Δήμητρα

      Διαγραφή
    4. Αυτό που εννοώ είναι οτι πανευρωπαϊκά (αν εξαιρέσουμε την πρώιμη ψυχρή εισβολή που έφερε χιόνια στην δυτική Ευρώπη και πλημμύρες στην Ιταλία), φθινόπωρο δεν υπάρχει φέτος. Οι αέριες μάζες και τα συστήματα που κυριαρχούν στη γηραιά ήπειρο είναι περισσότερο ανοιξιάτικου παρά φθινοπωρινού τύπου.

      Διαγραφή
  4. Με πήραν τηλέφωνο από Αθήνα, κι έτσι έμαθα για τη μεσημεριανή καταιγίδα. Στο Θυμάρι δεν έπεσε σταγόνα, ούτε τώρα το βραδάκι, που στα νότια προάστια (Φάληρο, Καλλιθέα κ.λ.π.) έβρεξε ξανά λιγάκι. Κρίμα, γιατί όπως είχαν πυκνώσει τα σύννεφα μετά το μεσημέρι, θα μπορούσε και στο Θυμάρι και την υπόλοιπη νότια Αττική να βρέξει. Η πυκνή συννεφιά, εξάλλου, ίσως να ήταν η αιτία για ένα σπάνιο περιστατικό στον ποταμό που χωρίζει τη Ναμίμπια από την Μποτσουάνα, καθώς στα νερά του έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες βουβάλια, πιθανότατα προσπαθώντας να ξεφύγουν από λιοντάρια, όπως μεταδίδει το BBC. Εικάζεται ότι τα βουβάλια δεν μπόρεσαν να βγουν στην άλλη όχθη του ποταμού, που ήταν πιο ψηλή, με συνέπεια να πανικοβληθούν και να ποδοπατηθούν. Εκτιμάται ότι πέθαναν 400 βουβάλια, από τα 1.000 που είχε το τεράστιο αυτό κοπάδι, με τους κατοίκους της Μποτσουάνα να τα μαζεύουν για να τα φάνε. Οι αρχές τους έδωσαν την άδεια να το κάνουν.

    Μία άλλη εκδοχή είναι ότι η πυκνή συννεφιά έκρυψε το φως του φεγγαριού, εκείνη τη νύχτα που ακούγονταν πολλά ουρλιαχτά λιονταριών, με συνέπεια τα βουβάλια να μην μπορούν να δουν και να αποδεκατιστεί έτσι το κοπάδι. Οι θάνατοι στο συγκεκριμένο ποτάμι, που περνάει από καταφύγιο άγριων ζώων με ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και βουβάλια να ζουν εκεί, δεν είναι σπάνιοι, αλλά ποτέ δεν είχαν καταγραφεί πάνω από 50 σε ένα περιστατικό. Kαι μπορεί να ξενίζει που οι Αφρικανοί (η Μποτσουάνα δεν είναι φτωχή χώρα) μάζεψαν τα νεκρά βουβάλια για να τα φάνε, αλλά κάποτε στο Ναύπλιο μάζευαν τις σαρδέλες που πηδούσαν από τη θάλασσα στο λιμάνι, κυνηγημένες από τις ζαργάνες. Τουλάχιστον μερικοί τις έριχναν ξανά στο νερό.
    https://www.bbc.com/news/world-africa-46136338
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεσσαλονικη υετοσ 0. ο πιο βροχεροσ μηνασ για βορειο ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι ότι τις βροχές εδώ στη θεσσαλονικη θα τις δούμε με έντονες καταιγίδες την περίοδο Απρίλιος-Αύγουστος για άλλη μια φορά...απ την άλλη έχω μια αίσθηση ότι θα βιώσουμε βροχερή άνοιξη σε αντίθεση με τα 4 τελευταία χρόνια...

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει ή παροιμία που λέει,ητανε στραβό το κλίμα,το έφαγε κ ο γάιδαρος,αυτο αναφορικά με την μεσημβρινή κυκλοφορία που λέει ο δάσκαλος μας,απο τεταρη θα πέσει ή θερμοκρασία,το θέμα είναι θα μας έρθει κάποια στιγμή,καποιο οργανωμένο βαρομετρικό;θα την περάσουμε με ξεροβορι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τι να πούμε για βροχές στη Θεσσαλονίκη• τα βλέπετε και από τον πατριώτη μου, τον Μιχάλη Σ. Είπαμε Χριστόδουλε και λοιποί φίλες και φίλοι, στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, δεν πρόκειται να ξαναβρέξει τουλάχιστον όσο ζούμε, ποτέ πια όπως ξέραμε παλιά. Θα έχει δυο τρεις καταιγίδες κάθε Μάιο - Ιούνιο, όλο το νερό, αφού κάνει ζημιές, θα διαρρέει στη θάλασσα και τίποτε άλλο. Απελπισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο το πρωι της Τεταρτης,φανηκε οτι κατι αλλαζε στον καιρο.Ολη μερα ειχε πυκνη συννεφια και δυνατο αερα.Λιγο πριν νυχτωσει και ενω λειτουργουσαμε στο ομορφο εξωκλησι των Ταξιαρχων,με θεα τον Ελικωνα,φανηκε προς στιγμη να παει να ανοιξει,αλλα γρηγορα "κατεβασε"χαμηλη νεγωση;ομιχλη;κατι τετοιο και μεσα στην νυχτα εβγαλε βροχη, που συνεχιστηκε ως το μεσημερι ,σιγανη,ποτιστικη με ορισμενα διαστηματα(10λεπτα-15λεπτα)δυνατης η και πολυ δυνατης βροχης,(οχι καιγιδα).Απο τις 15 και μετα"εκλεισε"πιο πολυ ο καιρος,κατεβασε ομιχλη και η βροχη,δυνατη πλεον,συνεχισε ως αργα την νυχτα.Ο αερας δυνατος και κρυος,με την θερμοκρασια,να μην ξεπερνα τους 14,5 το μεσημερι και τους 10 το βραδυ.Σημερα το πρωι,ιδια εικονα,που με συνοδεψε ως στο Σχηματαρι.Για αλλη μια φορα(σε αντιθεση με πολλες περιοχες της χωρας οπου δεν εριξε ουτε σταγονα)μας τιμησε δεοντος,σβηνοντας τις οποιες ελπιδες υπηρχαν,μηπως και μπορεσουν να μαζευτουν τα βαμβακια,οχι μονο στον καμπο μας,αλλα και στην Κωπαιδα,που ανερχονται,σε χιλιαδες στρεμματα(ουτε το πρωτο"χερι").Ο καμπος μας,οπως φαινεται απο ψηλα,μοιαζει σαν να ειναι χιονισμενος!!Ομορφος σαν εικονα,αλλα λυπηρο για τους παραγωγους,καθως οπως λεμε στην πρεφα,μπηκαν σολο κασα,σολο καπικια.Καλημερα σε ολους-ες και σε οσους-ες,γιορταζαν,εχθες και σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα φυσιολογικά κρύα σίγουρα θα έρθουν σε λίγες μέρες,όσο για τις οργανωμένες βροχές.....όλα δυστυχώς τα στοιχεία ακόμη ευμετάβλητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαρωτική πυρκαγιά στη βόρεια Καλιφόρνια-Φόβοι για νεκρούς

    ..."Η Καλιφόρνια έχει ήδη βιώσει μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Οι φλόγες ήδη απανθράκωσαν 2.516.100 στρέμματα το 2018, έκταση διπλάσια από ό,τι το 2017 και σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της πενταετίας..."

    https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/153979/sarotiki-pyrkagia-sti-voreia-kalifornia-fovoi-gia-nekroys

    Αν η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται με ορατό και αναμφισβήτητο τρόπο στην Αρκτική με την συρρίκνωση των θαλασσίων πάγων, άλλο τόσο πιστεύω οτι φανερώνεται με εμφατικό τρόπο στην ολοένα εντεινόμενη και όλο και πιο τρομακτική σε έκταση και ένταση καταστροφή των δασών της Καλιφόρνιας. Ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και προβληματίζουν, ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να τα αποδίδουμε κάθε φορά με βεβαιότητα στην κλιματική αλλαγή ή στην φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Η περίπτωση όμως της Καλιφόρνιας, η συνεχής κλιμάκωση του φαινομένου στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, νομίζω οτι είναι μια μάλλον ξεκάθαρη περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέο update για Καλιφόρνια, που θύμιζε Ιράκ σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής...

      Η επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς που οδήγησε στην εκκένωση ολόκληρης της κοινότητας Paradise στην Καλιφόρνια αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής, με έναν κάτοικο της περιοχής να δηλώνει στον Guardian ότι "ήταν σαν το Ιράκ, ένας εφιάλτης". Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τρεις βρέθηκαν έξω από σπίτια, ένας μέσα σε σπίτι και οι άλλοι σε αυτοκίνητα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
      Επίσης κάηκαν συνολικά 6.500 κτίρια, ανάμεσά τους σχολεία, μανάβικα και εστιατόρια, ωστόσο, τέτοιες φωτιές δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή, όπου και το 2008 είχε εκκενωθεί από 10 χιλιάδες ανθρώπους.

      Οι άνεμοι κατέβασαν την πυρκαγιά από τους λόφους και σε μία μέρα αποτεφρώθηκαν 70 χιλιάδες εκτάρια. Με την εξασθένηση των ανέμων οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ από τις 30 χιλιάδες που απομακρύνθηκαν από την περιοχή, αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στα καταλύματα του Ερυθρού Σταυρού. Κάποιοι πήραν μόνο τα χριστουγεννιάτικα δώρα και παιχνίδια των παιδιών τους φεύγοντας και με λύπη λένε ότι θα πρέπει να βρουν πλέον πού θα μετακομίσουν. Άγνωστο είναι αν και πότε θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στο Paradise, αφού με καμένα μαγαζιά, εστιατόρια, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια, δεν θα έχουν και τι δουλειά να κάνουν, όπως επισήμανε μία γυναίκα, η Carol Nixon.
      https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/09/california-wildfire-paradise-chico-camp-fire
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε στην κακοδιαχείριση των δασών τις μεγάλες πυρκαγιές της Καλιφόρνιας, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους, καθώς εντοπίστηκαν οι σοροί άλλων 14 μέσα και γύρω από την κοινότητα Paradise, όπως μεταδίδει το Reuters. Eκεί έχουν καεί και πάνω από 6.700 κτίρια από τη φωτιά, που είναι η πιο φονική μετά από εκείνες του 1933 και του 1991. Οι προηγούμενοι νεκροί στις αρχές της εβδομάδας είχαν εντοπιστεί στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι φλόγες κατέβηκαν τόσο γρήγορα στο Paradise, που δεν πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. Αγνοούνται επίσης και 35 άνθρωποι, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι εξ αυτών είναι μεταξύ των νεκρών.

      Η πυρκαγιά αποτέφρωσε 100 χιλιάδες εκτάρια, ενώ οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να την περιορίσουν κατά 20%. Δύο νεκροί εντοπίστηκαν, εξάλλου, και στο Μαλιμπού που εκκενώθηκε από 13 χιλιάδες κόσμο, ενώ κι εκεί οι πυροσβέστες εκμεταλλεύτηκαν μία εξασθένηση των ανέμων για θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που δεν είναι σίγουρο ότι ήταν ο λόγος που έχασαν τη ζωή τους οι δύο άνθρωποι. Οι φλόγες απείλησαν και το πανεπιστήμιο του Μαλιμπού, που έχει 7.700 φοιτητές, ενώ εκκενώθηκε και η πόλη Thousand Oaks, που πρόσφατα ένοπλος σκότωσε 12 ανθρώπους μέσα σε μπαρ. Κρατικοί αξιωματούχοι απάντησαν στον Trump, που απέδωσε την καταστροφή σε κακοδιαχείριση των δασών, ότι είναι η κλιματική αλλαγή, που ευθύνεται και ότι πολλές από τις καμένες περιοχές ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.
      https://www.reuters.com/article/us-california-wildfires/death-toll-rises-to-23-in-california-wildfire-after-14-bodies-found-idUSKCN1NE0WQ
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Η εταιρία πετρελαίου του Κουβέιτ προχώρησε σε άρση του συναγερμού, μετά τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή ενός ανθρώπου, ανακοινώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της λειτουργούν και πάλι κανονικά, όπως μεταδίδει το Reuters. Eκπρόσωπος της εταιρίας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν αίθουσες άμεσης ανάγκης, κάτι σαν καταφύγια για τον κόσμο, σε περίπτωση νέας επιδείνωσης του καιρού. Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε, εξάλλου, φήμες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν πολλοί νεκροί από τις πλημμύρες, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο ένας θάνατος αναφέρθηκε.

      Ο στρατός και η εθνοφρουρά κινητοποιήθηκαν για να απομακρύνουν το νερό από εγκαταστάσεις και δρόμους. Την παραίτησή του υπέβαλε, εξάλλου, ο υπουργός Δημόσιων Έργων Hussam al - Roumi, εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε από τις πλημμύρες. Για σήμερα Κυριακή 11/11 έχει προγραμματιστεί και υπουργικό συμβούλιο για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες. Στην Ιορδανία 12 ήταν τελικά οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, που οδήγησαν στην εκκένωση της αρχαίας πόλης Petra από τους τουρίστες.
      https://www.reuters.com/article/us-kuwait-floods/floods-kill-one-in-kuwait-a-day-after-minister-resigned-idUSKCN1NF0S4?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. H βροχή σταμάτησε τον Τραμπ...

      Ο Donald Trump δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε μία τελετή μνήμης στη Γαλλία για Αμερικάνους πεσόντες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαιτίας της βροχής, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και τον Λευκό Οίκο. Το γεγονός ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος ακύρωσε την παρουσία του την τελευταία στιγμή προκάλεσε μεγάλες επικρίσεις στα social media, με αξιωματούχους από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να τον κατηγορούν για έλλειψη σεβασμού. Ο Trump είχε προγραμματίσει να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα νεκροταφείο Αμερικάνων στρατιωτών 85 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, μαζί με τη γυναίκα του Melania. Aλλά η επίμονη βροχή και η χαμηλή συννεφιά, δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερό του να τον μεταφέρει εκεί.

      Ο εγγονός του πρωθυπουργού της Βρετανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Winston Churchill, ο νυν Βρετανός βουλευτής Nicholas Soames είπε ότι ο Trump δεν σεβάστηκε τη μνήμη των Αμερικάνων πεσόντων. "Πέθαναν μπροστά στον εχθρό και αυτός ο παθητικός και ακατάλληλος Donald Trump δεν μπόρεσε ούτε να αψηφήσει τον καιρό για να τιμήσει τους πεσόντες" έγραψε σχετικά στο Twitter. Aξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επικαλέστηκαν την κακοκαιρία και λόγους ασφαλείας για τη μη παρουσία του Trump, που για παρόμοιο λόγο δεν είχε επισκεφτεί την αποστρατικοποιημένη ζώνη Βόρειας και Νότιας Κορέας πριν από έναν χρόνο, τότε λόγω της ομίχλης.

      Ένας από τους επικριτές του ανέφερε ότι κατά την οκταετή θητεία του Obama, πολλές φορές προγραμματίστηκαν ταξίδια, ενώ υπήρχε πρόγνωση για βροχή. Υπό ασθενή βροχή ο Macron και η Merkel τίμησαν από την πλευρά τους τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στο βαγόνι που υπογράφηκε πριν από έναν αιώνα η ανακωχή. Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau τίμησε από την πλευρά του τους Καναδούς πεσόντες σε άλλη εκδήλωση, ενώ συνολικά 70 ηγέτες θα παραστούν σήμερα Κυριακή 11/11 στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.

      Δεν είναι ξεκάθαρο τι έκανε ο Trump μετά την ακύρωση της επίσκεψής του στο αμερικάνικο νεκροταφείο. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ήταν στην οικία του Αμερικάνου πρέσβη στο Παρίσι, από όπου έστειλε ευχές για τα 243α γενέθλια των αμερικάνικων δυνάμεων. Το απόγευμα ο Trump αναμένεται να μιλήσει σε ένα άλλο αμερικάνικο νεκροταφείο, όπου έχει προγραμματιστεί επίσης τελετή.
      https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-france-memorial/trump-cancels-ww1-memorial-at-u-s-cemetery-in-france-due-to-rain-idUSKCN1NF0NU
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  11. Δυστυχώς οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς από τη μεγάλη πυρκαγιά, που μετέτρεψε σε κόλαση την κοινότητα Paradise (τραγική ειρωνεία το όνομά της). Σύμφωνα με το Skynews Περίπου 27 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κοινότητα, όπου 2.000 κτίρια έγιναν στάχτη από μεγάλη πυρκαγιά.
    Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους αγκαλιά και να φύγουν με αυτοκίνητα ή, και με τα πόδια μακριά από την κοινότητα, που βρίσκεται 180 μίλια βορειοανατολικά του Σαν Φραντσίσκο, ενώ άγνωστο είναι πόσοι τραυματίστηκαν. Οι αρχές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην περιοχή, όπου μία έκταση 26 μιλίων έχει αποτεφρωθεί, καθώς οι άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία, λόγω της απουσίας βροχών και της χαμηλής υγρασίας, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της φωτιάς, ενώ είναι έτσι κι αλλιώς το αποκορύφωμα της περιόδου των πυρκαγιών στη βόρεια Καλιφόρνια.

    Οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή, στα social media έχουν αναρτηθεί εικόνες αυτοκινήτων να περνούν μέσα από τις φλόγες και αρκετοί ζητούν πληροφορίες για ηλικιωμένους συγγενείς τους, που αγνοούνται. Όπως μία 70χρονη που έφυγε με τη γάτα της, αλλά έκτοτε αγνοείται και την ψάχνει η εγγονή της, την ίδια στιγμή που ένας άλλος κύριος χτυπούσε τις πόρτες των γειτόνων του για να τους ειδοποιήσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    https://news.sky.com/story/the-community-of-paradise-is-destroyed-thousands-displaced-in-california-wildfire-11548787

    Απίστευτο είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι η Ιορδανία επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες από τις πλημμύρες με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να απομακρυνθούν 3.700 τουρίστες από την αρχαία πόλη Petra, όπως μεταδίδει το Reuters. Μεταφέρθηκαν, μάλιστα, σε πιο ασφαλείς περιοχές, πριν τις πλημμύρες στην ορεινή πόλη που είναι φημισμένη για τα μνημεία της. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Aqaba πολύ πιο νότια, καθώς άρχισε να βρέχει πολύ. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναζητά και πέντε άτομα, το αμάξι των οποίων παρασύρθηκε από τα νερά, ενώ έκλεισε και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα Αμμάν με τη νότια Ιορδανία. Κλειστά θα μείνουν επίσης σήμερα Σάββατο 10/11 σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ τα τζαμιά άνοιξαν για να βρει καταφύγιο ο κόσμος στις πληγείσες περιοχές.

    Πριν δύο εβδομάδες 21 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πάλι από πλημμύρες, κυρίως μαθητές που το σχολικό τους ανατράπηκε, ενώ εκείνη η κακοκαιρία στη Νεκρά Θάλασσα είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις χειρότερες στην ιστορία της Ιορδανίας. Πολιτικοί και πολίτες επέκριναν τα συνεργεία διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι τα πληρώματα ήταν απροετοίμαστα, ενώ δύο υπουργοί παραιτήθηκαν, όταν συνεδρίασε μία κοινοβουλευτική επιτροπή και αποφάνθηκε ότι υπήρξε αμέλεια.
    https://www.reuters.com/article/us-jordan-floods-weather/rains-and-floods-kill-eight-in-jordan-force-tourists-to-flee-petra-idUSKCN1NE2BY?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διασώστες ψάχνουν για επιζώντες μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη Βραζιλία και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, όπως μεταδίδει το BBC. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα παιδί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου δύο μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων έκαναν το έδαφος να υποχωρήσει από μία πλαγιά και να θάψει κυριολεκτικά αρκετά σπίτια στο χωριό Niteroi. Eθελοντές μαζί με πυροσβέστες και αστυνομικούς έκαναν μία ανθρώπινη αλυσίδα για να καθαρίσουν τις λάσπες και τα συντρίμμια.

      Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκτυο Globo οι διασώστες ζητούν απόλυτη ησυχία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ακούσουν ανθρώπους που ίσως να βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Επιστρατεύτηκαν και μεγάλοι προβολείς, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες όλο το βράδυ του Σαββάτου 10/11, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 11/11. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έχουν διασωθεί 11 άνθρωποι μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, που εντοπίστηκαν από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Πολλά σπίτια και μία πιτσαρία θάφτηκαν από τις κατολισθήσεις, που δεν είναι σπάνιες στη Βραζιλία, με τη χειρότερη όλων το 2011 να στοιχίζει τότε τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους, καθώς υποχώρησε ένας ολόκληρος λόφος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, μετά από καταρρακτώδεις βροχές.
      https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46168545
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  12. Αν μη τι άλλο αυτές τις δυο μέρες μια ανέλπιστη κακοκαιρία έδωσε πολύτιμες βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη...60.8 χιλιοστά στα Χανιά και μια εντυπωσιακότατη σειρά από ισχυρές καταιγίδες και ηλεκτρικά φαινόμενα χτες το πρωί και σήμερα τα ξημερώματα...για αλλή μια φορά έπεσαν ασφάλειες και κάηκε ξανά το ρουτερ...χαλάλι όμως...ως φαίνεται θα δούμε αρκετές βροχές αυτές τις μέρες που τόσο μας στερήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες
    Καλησπερα
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχθες το μεσημερι,λιγο πριν φυγω για Λαμια,ξεσπασε μια 15λεπτη καταιγιδα,ενω το ιδιο σκηνικο,συναντησα και απο το Μαρτινο εως την Τραγανα.Στην επιστροφη μου,γυρω στις 20:30,στα ιδια σημεια,ξαναβρηκα παλι βροχη,αν και οχι δυνατη.Το πρωι του Σαββατου,η θερμοκρασια,επεσε στους 5,5 βαθμους(οταν στα πιο ορεινα κατεβηκε στους 1,8)και ενω κατα τις 11 αρχισε να"γλυκαινει",αυτο κρατησε λιγο,καθως μετα τις 12 αρχισε να συννεφιαζει και με τον αερα δυνατο,η θερρμοκρασια δεν ξεπερασε τους 15 βαθμους(αυτη την στιγμη ειναι ηδη στους 10).Το τελευταιο 20ημερο,οι μερες που ειχε ολικη ηλιοφανεια,ηταν 2-3.Στην περιοχη μου,δεν μπορω να πω οτι δεν υπαρχει φθινοπωρο,απεναντιας,δηλωσε δυνατα παρον.Ενα φθινοπωρο απο τα παλια.Με τα "σημαδια"να εντεινονται,καθημερινα,θα ειναι για μενα,μεγαλη εκπληξη,να μην υπαρξει,ενας χειμωνας πολυ ενδιαφερον.Μετεωρολογικα,δηλωνω,ασχετος,αλλα,σαν παρατηρητης του καιρου,της περιοχης μου,οπως και απο αυτα που μου"δειχνουν"φυτα και ζωα,πιστευω οτι θα εχουμε εναν χειμωνα(τουλαχιστον στα ανατολικα)ανταξιο των προσδοκιων μας(καλα νερα χωρις ζημιες).Ευχομαι να"πεσω"μεσα,σε οσα"βλεπω"και το ιδιο ευχομαι να συμβει σε ολη την Ελλαδα.Καλο ξημερωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειμωνιάζει απότομα φίλε Χριστόδουλε, μάλλον έχουν δίκιο οι "μετεωρολόγοι της αυλής σου".
      http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

      Τώρα, για το αν είχαμε φέτος φθινόπωρο ή όχι, παίζει ρόλο βεβαίως και πού κατοικούμε και πού παρατηρούμε τον καιρό. Πάντως, αν ένα βασικό γνώρισμα του φθινοπώρου είναι οι νοτιάδες και οι βροχές, ως γνωστόν αυτά δεν τα είχαμε.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χριστόδουλε κ καλή Κυριακή,εντάξει για την συγκεκριμένη περιοχή που είσαι πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει κ χαμηλότερες θερμοκρασίες για σχεδόν μέσα Νοεμβρίου αλλά σίγουρα κάτι είναι κ αυτό.
      Να τονίσω επίσης ότι τις τελευταίες μέρες έχει φθινοπωριάσει αρκετά θα έλεγα θερμοκρασιακά όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας κ στα δυτικά καθώς ο υδράργυρος κατρακυλά τα πρωινά(λόγω κ της ξαστεριάς)στους 7 βαθμούς στα πεδινά κ στους 0 με 1 στα πιο ημιορεινά,ορεινά.Πάντως σιγά σιγά όπως δείχνουν κ τα τελευταία στοιχεία τα σημάδια που βλέπεις τόσο καιρό φαίνονται να παίρνουν σάρκα κ οστά!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα, απορώ για το πως κάποιοι εκλαμβάνουν την κλιματική ανωμαλία με δήθεν χιονοπόθους τον Οκτώβριο. Εποχική κανονικότητα θέλουμε, κανείς χιονόφιλος εδώ δεν ζήτησε από τώρα χιόνια στα πεδινά. Θα επαναλάβω, ότι, όχι στα πολύ παλιά χρονιά, τέτοια εποχή η κορυφογραμμή της οροσειράς με εξέχουσα την κορυφή της Δίρφυς ήταν, τουλάχιστον, χιονοπασπαλισμένη από τα 1000 μέτρα και πάνω. Τώρα το ότι ανθίζουν τα οπωροφόρα του καλοκαιριού Νοέμβριο, θα πρέπει εγώ ψύχραιμα να αλληθωρίσω και να θεωρήσω ότι όλα βαίνουν φυσιολογικά,…..ήμαρτον! Άντε να εμφανιστούν και οι καυσωνόφιλοι να κλείσει το καρέ για την πρέφα που ανέφερε ο Χριστόδουλος. Στην πρέφα θυμάμαι να λεμέ δυο ρητά που ίσως «κουμπώνουν» και με τον καιρό : «πάσο -πάσο φέρνει άσσο» αλλά και «άσσος κρατημένος είναι γα…νος». Στο καρέ της πρέφας παίζουν τρεις και ο ένας κάνει τον τεμπέλη, με την «κανονική σειρά» για παίζουν όλοι…. και όχι «ανώμαλα». Καλή Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα είναι αρκετά έως και πολύ ψυχρό.οψομεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mε αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ένα μακροσκελές άρθρο το Reuters για το ότι 100 χρόνια μετά οι συρράξεις είναι πάρα πολλές σε όλο τον κόσμο. Δεν το διάβασμα, αλλά αρκούσε ένα ξεφύλλισμα σε άλλες ιστοσελίδες για του λόγου το αληθές.

    Στη Σομαλία 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, όπως γράφει ο Guardian. Μετά τις τρεις πρώτες βόμβες εξερράγη και τέταρτη τη στιγμή που συνεργεία πρώτων βοηθειών είχαν σπεύσει για να περιθάλψουν τους τραυματίες.
    Δράστες ήταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας της al - Shabaab, μίας οργάνωσης φίλα προσκείμενης στην al - Qaeda, που προσπαθεί να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση και θύματα κυρίως περαστικοί. Αν και τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης έχουν διώξει την al - Shabaab από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, η οργάνωση έχει θύλακες στην επαρχία της Σομαλίας και εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις ενάντια στην κυβέρνηση, στρατιωτικούς στόχους και πολίτες.
    https://www.theguardian.com/world/2018/nov/11/death-toll-from-somali-bomb-blasts-rises-above-50

    O Guardian γράφει και για μία άλλη αφρικανική χώρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχουν πεθάνει 200 άνθρωποι από το νέο ξέσπασμα του Έμπολα και έχουν καταγραφεί 291 κρούσματα από τον Αύγουστο του 2018. Κι εκεί παίζουν ρόλο οι συγκρούσεις και για αυτό, άλλωστε, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις να μην παρεμποδίζουν το έργο των γιατρών, καθώς τους απειλούν, τους κλέβουν τον εξοπλισμό και έχουν σκοτώσει και δύο εξ αυτών. Είναι η δέκατη επιδημία Έμπολα από το 1976, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ενώ από τις 8 Αυγούστου πάνω από 25 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
    https://www.theguardian.com/world/2018/nov/11/ebola-outbreak-death-toll-tops-200-in-democratic-republic-of-the-congo

    Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Υεμένη, όπου μόνο η μάχη στη Χοντεϊντά έχει στοιχίσει τη ζωή σε 400 ανθρώπους, όπως γράφει η Le Monde. Οι αντάρτες Houthis από τη μία και ο στρατός της Υεμένης με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας από αέρος και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από ξηράς, μάχονται για το νευραλγικής σημασίας αυτό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 43 αντάρτες Houthis και 18 στρατιώτες του ευρύτερου σαουδαραβικού συνασπισμού. Δεκάδες τραυματίες αντάρτες μεταφέρθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Σαναά, που είναι και υπό τον έλεγχό τους.

    Και καθώς οι μάχες συνεχίζονται, η Υεμένη βυθίζεται όλο και πιο πολύ στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφού 14 εκ. άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
    https://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2018/11/11/yemen-l-offensive-sur-hodeida-se-poursuit_5381999_3218.html

    Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είχαμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο. Με μαραθώνιο - τον αυθεντικό - και με Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό. Επιστρέφοντας, μάλιστα, με το ΚΤΕΛ από το Θυμάρι, όπου σήμερα είχε πάνω από 50 λουόμενους, έπεσα πάνω σε μία πορεία από καμιά εκατοστή μηχανάκια. Αλλά ενώ εκείνοι πήγαιναν να δουν μπάλα, εγώ κοίταζα το ηλιοβασίλεμα από το παράθυρο του ΚΤΕΛ. Έναν κατακόκκινο ήλιο να χάνεται πίσω από τη θάλασσα, αφήνοντας το θαμπό πια, αλλά πορφυρό πάντα, φως του στα κρυστάλλινα νερά της.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητοι φιλοι,Γιωργο και Φωτη,δεν κανω κατι παραπανω απο το να αφουγκραζομαι την φυση και ολα τα πλασματα της και να ερμηνευω, συμφωνα με αυτα που μου εχει μαθει ο πατερας μου,τι ακριβως ερχεται.Πολλες φορες βεβαια υπαρχουν και οι ασταθμητοι παραγοντες(ανθρωπινοι η μη)που παιζουν ρολο,αλλα σχεδον ποτε δεν δεν εχουν "γελασει"τα οσα"βλεπω".Ημουν πιτσιρικας καπου στα 8 μου,οταν ενα πρωινο με τον πατερα μου πηγαιναμε με το γαιδουρακι στα κτηματα,βρισκομασταν επανω στην κορυφη ενος λοφου με την"θεα"να φθανει ως περα στην Διρφη.Να μαζευτουμε γρηγορα,μου ειπε γιατι πριν το μεσημερι θσ βρεχει,μα δεν εχει ουτε συννεφακι του ειπα εγω πως θα βρεξει;Βλεπεις εκεινο το μικρο συννεφο πανω απο την Διρφη;μου ειπε,αυτο σε λιγο θα φερει βροχη.Πραγματι κατα τις 11 και κατι ξεκινησε να βρεχει.Απο τοτε αρχισα να μαθαινω τα "σημαδια"και να τα "ερμηνευω".Σιγα-σιγα εμαθα να"ακουω" ολα τα πλασματα της μανας φυσης και συνηθως πεφτω μεσα.Προχθες το Σαββατο μαζευα ελιες,δυο κοπαδια απο κορακια"χαλασαν"τον κοσμο ολη μερα απο τα κραξιματα,"σημαδι"οτι"ερχεται"καιρος.Το πρωι που ειδα τα σχολια σας και ακουσα λιγο τηλεοραση,ειδα ποσο δικιο ειχαν.Το "ασχημο"που ειδα την ιδια ημερα,μου επιβεβαιωσε αυτο που εχω πολλακις διαπιστωσει εως τωρα και εννοω τις ζημιες.Και μιλαω για ολο τον χειμωνα και οχι μονο για τωρα.Τα παραξενα και"ανωμαλα"της φυσης λιγο πολυ τα βλεπουν πολλοι φιλοι απο ολη την Ελλαδα και τα μεταφερουμε ολοι μας εδω για να παρετε μια ιδεα οσοι ζειτε μακρια απο την φυση.Παρολο που στην περιοχη μου εχει ψυχρανει αρκετα(σωστα λεει ο Φωτης οτι εχει κανει τετοια εποχη και χαμηλοτερες θεμοκρασιες στα μερη μου,ειχαμε της Αγ.Αικατερινης ακομη κσι 10cm χιονι)εχω βρει τις τελευταιες ημερες πικραμυγδαλιες ανθισμενες,πολλα σπαραγγια!!και διαφορα αλλα,οπως και μανιταρια,αλλα δεν πιστευα με τιποτα οτι θα εβρισκα και πουρναρι ανθισμενο,εστω και σε χαμηλο υψομετρο και σε απανεμο και προσηλιο μερος.Αυτο ειναι πολυ ασχημο,καθως οσες φορες το εχω δει εχουν γινει μεγαλες ζημιες απο παγωνιες.Ελπιζω και ευχομαι να μην συμβει κατι τετοιο.Αυτο που χρειαζεται καθε περιοχη ειναι πολλα νερα και ομορφα ριγμενα χωρις ακροτητες,αλλα δεν αποφασιζουμε εμεις αλλα η ιδια η φυση.Οσο για την"απελπισια"του Σιμουλη,εχει δικιο σε οσα λεει,αλλα κατι θα γινει και την αγαπητη μας Θεσσαλονικη,δεν θα την αφησουμε στο παραπονο και θα της "στειλουμε"οση θετικη ενεργεια χρειαζεται(ετσι φιλε Αχιλλεα;)για να παρει και η περιοχη του τα νερα που πρεπει.Ευχομαι σε ολους-ες,μια ομορφη εβδομαδα.Υ.Γ:Φιλε Λευτερη διαπιστωνω με χαρα οτι εισαι"γνωστης"του υπεροχου αυτου παχνιδιου που λεγεται ΠΡΕΦΑ.Αντε λοιπον να δουμε ποιος αλλος απο την παρεα την γνωριζει,για να"στησουμε"μια παρτιδα(παντα με 3 ατομα και οχι καρε γιατι εμεις το θεωρουμε λιγο"που...κο"!!πλακα κανω,μακαρι να ειναι πολλοι)συνοδεια μεζε και κρασι η τσιπουρο.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή εβδομάδα σε όλους,κ ζιακοπουλε μας ξεχασατε,δεν έχει πρόγνωση για σήμερα;καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή