Κάτι ήξεραν οι Ορφικοί που αποκαλούσαν το νοτιά γενάρχη όμβρου


Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού από την περιοχή μας, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Παράλληλα, οι νοτιάδες θα αντικατασταθούν από Δ-ΒΔ ανέμους εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Την Πέμπτη (22/11) πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη, το Α. Αιγαίο και ίσως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία και την Α. Στερεά- Εύβοια. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή και το Σάββατο (23-24/11) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 7 και στο Ιόνιο τα 5 μποφόρ. Λίγες βροχές θα σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία στα ανατολικά θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.    

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ.  Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι σε Δ-ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το πρωί. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές βροχές νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες το πρωί. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε ΒΔ. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Οι 10 πληγές του Φαραώ και τα 467 χτυπήματα της κλιματικής αλλαγής...

    Κάνοντας παραλληλισμό με την αρχαία Αίγυπτο και τις 10 πληγές του Φαραώ, η Le Monde δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την ανθρωπότητα με 467 διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με μία ανέκδοτη έρευνα, μέχρι το 2100 ο μισός πληθυσμός της γης θα κινδυνεύσει από κύματα ζέστης, πλημμύρες και ξηρασίες, αν οι εκπομπές αερίων δεν μειωθούν δραστικά. Για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για τον πληθυσμό, οι 20 συντάκτες της έρευνας μελέτησαν περίπου 3.300 επιστημονικές εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή από το 1980, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε με τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος και αποφάνθηκαν ότι οι εκπομπές αερίων ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά έναν σχεδόν βαθμό.

    Εστιάζοντας κυρίως στην υπερθέρμανση, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες, τα κύματα ζέστης, τις πυρκαγιές και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που έχουν επιπτώσεις στην υγεία, τη διατροφή, το νερό, την οικονομία, τις υποδομές και την ασφάλεια, χώρισαν αυτές τις έξι κατηγορίες σε 89 υποκατηγορίες. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα έχει επηρεαστεί από το κλίμα με 467 τρόπους. Πέρα από τους θανάτους και τις ασθένειες που οφείλονται στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τα κύματα ζέστης, καταγράφονται ζημιές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και την αλιεία, από τις βροχές και την ξηρασία, αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του νερού. Υπάρχουν επίσης καταστροφές στις υποδομές από τις θύελλες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/11/19/malnutrition-maladies-guerres-les-467-facons-dont-l-humanite-est-deja-affectee-par-le-changement-climatique_5385653_1652612.html
    (Το σύνολο του άρθρου είναι προστατευμένο. Δηλαδή, πρέπει να είσαι συνδρομητής της Le Monde για να έχεις πλήρη πρόσβαση σε αυτό).

    Λίγο κράτησε, εξάλλου, η χαρά για την εκεχειρία στην Υεμένη, παρά το γεγονός ότι κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες Ηouthis και τον σαουδαραβικό συνασπισμό άρχισαν ξανά, όπως μας πληροφορεί σε άλλο άρθρο της η Le Monde. Tέσσερις μέρες μετά την αναστολή των επιχειρήσεών της, η Σαουδική Αραβία άρχισε πάλι τις αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των ανταρτών Houthis, ενώ βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χοντεϊντά, που είναι η κύρια πηγή εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Υεμένη.

    Όσον αφορά το βρετανικό σχέδιο για την εκεχειρία, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Στοκχόλμη, δεν ορίστηκε πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η σύγκρουση της Υεμένης έχει προκαλέσει 10 χιλιάδες θανάτους και τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ο αραβικός συνασπισμός που έχει κάνει επέμβαση από το 2015, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα αναστολή των επιχειρήσεών του στο λιμάνι, υπό την πίεση της Δύσης, που ψάχνει για μία εκεχειρία, προκειμένου να αρχίσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
    https://www.lemonde.fr/yemen/article/2018/11/19/reprise-des-combats-a-hodeida-malgre-l-appel-a-la-treve-au-yemen_5385736_1667193.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουφόβραση, δυσφορία απόψε στην Αθήνα. Ένα διάλειμμα με ξεροβόρι το χρειαζόμαστε. Να στεγνώσει ο τόπος, να ξελαμπικάρει το μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνοδεια ομιχλης περασε ολη η νυχτα, αλλα και το πρωινο ηταν το ιδιο ομιχλωδες και πολυ-πολυ υγρο.Μετα τις 12 επικρατησε πυκνη συννεφια και δυνατος ΝΔ ανεμος.Η θερμοκρασια στους 9 το πρωι,ανεβηκε στους 16 τι μεσημερι και τωρα ειναι στους 14 με αερα και καποιες ψιχαλες να κανουν την εμφανιση τους.Πιστευω οτι θα εχουμε εναν πολυ ενδιαφεροντα χειμωνα και με πολλες ευχαριστες εκπληξεις.Ευχομαι να βγουν αληθινα τα οποια σημαδια "βλεπω"καθημερινα,αλλα και να επαληθευτουν οι προβλεψεις του φιλου Βασιλη Πανακογλου που εκανε μια "ομορφη"προβλεψη.Καλο βραδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον φίλο Βασίλη Πανάκογλου, που παρακολουθεί συστηματικά την στρατοσφαιρική κυκλοφορία, ένα animation που δείχνει τον πολικό στρόβιλο στη στάθμη των 10 hPa:

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-26.07,89.60,365

    Για να πω την αλήθεια, όσο και αν "μελέτησα", δεν έχω καταλάβει ακόμα τη διασύνδεση στρατοσφαιρικής και τροποσφαιρικής κυκλοφορίας και πώς ακριβώς μια διαταραχή συχνά "κατεβαίνει" από τη στρατόσφαιρα και επηρεάζει τον καιρό (πέραν των περιπτώσεων στρατοσφαιρικών εισβολών - dry intrusions). Όποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει (του δασκάλου μας - πρωτίστως - συμπεριλαμβανομένου), θα του ήμουν υπόχρεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να στεγνώσει ρε Γιώργο, εδώ πάνω ακόμη δεν μούσκεψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλα Χρήστο, ψυχραιμία, βρέχει τώρα στο Παλέ (η αλήθεια, όταν είδα τον τίτλο του κ. Ζιακόπουλου, εσένα σκέφτηκα).

      (το blog δεν είναι πολιτικό, αλλά καλά κάνει και ακούγεται και καμιά εκτός θέματος αλήθεια, έτσι γι' αλλαγή, στη χώρα του "δεν είδα", "δε με αφορά", που το αυτονόητο θεωρείται εξτρεμιστικό./προσωπική άποψη/)

      Γιώργο, συμφωνώ με Χρήστο (για το νερό) - Βαγγέλη (για τη θερμοκρασία), ούτε κατά διάνοια μουσκέψαμε ακόμα. 75 mm στα Τρίκαλα, το ποτάμι δεν άλλαξε χρώμα, ενδεικτικό της ανάγκης της γης για νερό..

      Διαγραφή
  6. Εντάξει, ήταν λίγο βαριά η ατμόσφαιρα με τον νοτιά, αλλά απλά δεν κάνει κρύο. Όχι, ότι έχει και ζέστη, κουφόβραση, συννεφόκαμα κ.λ.π. Άλλωστε, πάλι άδεια ήταν η δαντελένια ακρογιαλιά, εκτός από έναν ψαροτουφεκά. Ο τύπος γύριζε σε 1,5 μέτρο βάθος στα 10 μέτρα από την ακτή με χειμερινή στολή. Τον παρακολουθούσα από 20-25 μέτρα πιο μέσα να χτυπάει ένα μικρό χταπόδι και ένα ακόμα πιο μικροσκοπικό ψάρι, ακούγοντας αρχικά τον απαίσιο ήχο της τρίαινας στον βυθό. Δεν του είπα τίποτα, γιατί ήταν και η κοπέλα του έξω στην οποία έδινε με καμάρι τα "τρόπαιά" του, αλλά και γιατί όπως έχω διαπιστώσει στο παρελθόν, δεν έχει νόημα να κάνεις παρατήρηση σε τέτοιους ανθρώπους γιατί δεν θα καταλάβουν. Δυστυχώς βγάζουν το άχτι τους σε ανυπεράσπιστα και αθώα πλάσματα, που τόσο μικρά δεν είναι καν για φάγωμα.

    Το λιμενικό δεν ασχολείται για να βάλει κάποιο πρόστιμο, όπως ορίζει ο νόμος, ανάλογα με το μέγεθος του αλιεύματος και τελικά τα αδύναμα πλάσματα την πληρώνουν πάντα. Το είδαμε και με τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, που 2,5 μήνες μετά μάθαμε την αλήθεια, δηλαδή, ότι πέθανε από ανακοπή εξαιτίας πολλαπλών χτυπημάτων, ενώ τα ΜΜΕ μας έλεγαν ψευδώς περί ληστείας, τζαμαρίας (όπως με τη ζαρντινιέρα παλιά) και επήρειας ναρκωτικών. Anyway, υπάρχει κι ένα καλό νέο για τους χιονόφιλους, καθώς για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο νωρίς ο αστερίας του χειμώνα, το πιο μεγαλόσωμο είδος στην Ελλάδα. Συνήθως οι πρώτες θεάσεις του είναι από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά και τον έχω δει μόνο χειμώνα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Κατά μία έννοια ο συγκεκριμένος αστερίας είναι ο προάγγελος του χειμώνα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το νέο που μας φέρνεις από τη θάλασσα Βαγγέλη καθώς μας δείχνουν πια κ τα δικά σου σημάδια της θαλάσσιας φύσης αλλά κ τα νέα προγνωστικά ότι πάμε για κάτι καλό.
      Όσο για το θέμα που επανέφερες με λίγες όντως λέξεις δε θέλω ούτε εγώ να έρθω σε τούτο εδώ το σάιτ σε αντιδικία παρά μόνο θα πω ότι καμία αλήθεια ακόμη δεν έλαμψε κ τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από αυτή την πολύ δύσκολη υπόθεση κ στο κάτω κάτω υπάρχουν πολλοί άλλοι θάνατοι συμπατριωτών μας που τίμησαν τη χώρα κ έδωσαν το αίμα τους για αυτήν τα τελευταία χρόνια κ ξεχάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες κ αυτοί κ οι οικογένειες τούς,λοιπόν δε μπορούμε να βγάζουμε "λάδι" τον κάθε επίδοξο ληστή ή ψυχοπαθή που όποτε του "σκάει" μπαίνει να καταχραστεί τη περιουσία του καθενός από εμάς.Σεβαστή λοιπόν η κάθε άποψη αλλά πρέπει να ακούγετε κ η άλλη πλευρά.
      Ζητώ κ πάλι συγνώμη για αυτή την παρένθεση.

      Διαγραφή
  7. Αυτή για μένα ήταν και η ευχάριστη είδηση της ημέρας χθες: έλαμψε η αλήθεια για τον Ζακ; και επιτέλους κάποιοι "μαύροι παπαγάλοι" της ενημέρωσης σώπασαν έστω και προσωρινά
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό θα ήταν φίλε Βαγγέλη να μην σχολιάζεις τα πολιτικά δρώμενα σε ένα καιρικο site ειδικά όταν υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία σε αυτό που αναφέρεις . Φιλικά Κωνσταντινιδης Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινός και ύποπτος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υπερχρεωμένα και επιδίδονται καθημερινά σε μία ακατάσχετη τρομολαγνεία. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ουσιαστικά είναι άτυπα γραφεία τύπου του αφεντικού τους, ελάχιστη σχέση έχουν με πραγματική ενημέρωση, ουδεμία σχέση με ερευνητική δημοσιογραφία και το μόνο που κάνουν είναι να σερβίρουν τηλεσκουπίδια. Το δε ρεπορτάζ συνήθως γίνεται μεταφέροντας τη "θέση" των κομμάτων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ομάδων, η οποία δίνεται δήθεν ανεπίσημα στους δημοσιογράφους. Δηλαδή, δεν λέει απευθείας κάτι ο πολιτικός, ο επιχειρηματίας, ο πρόεδρος της ομάδας, αλλά βάζει το δημοσιογράφο να το κάνει.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Σωστοτατος για μια ακόμα φορά Βαγγέλη. Και εν τέλει το θέμα του Ζακ Κωστόπουλου είναι ευρύτερα κοινωνικό κ όχι μόνο πολιτικό. Γιατί ενοχλείστε κάποιοι? Πολλά κοινωνικά ζητήματα έχουμε σε αυτό το χώρο θίξει κατά καιρούς. Γιατί απαγορεύεται αυτό?
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους,πολυ βροχή κ σήμερα Μυτιληνη,ευτυχως που 3 ημέρες θα έχει βοριάδες κ θα στεγνώνουμε λίγο,απο δευτέρα πάλι βροχές,ολα καλά επομένως,το ένα βαρομετρικό μετά το άλλο,σαν τον παλιό,καλο καιρό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τις 3 την νύχτα ξεκίνησε η βροχή,αλλά αυτό που έκανε από τις 3:50-4:30,ηταν αλλο πράγμα.Αστραπες,κεραυνοί,να σείεται το έδαφος και ο θυελλώδης άνεμος να στριφογυριζει την βροχή σε όλες τις κατευθύνσεις. Πολύ νερό σε λίγη ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση περί δικαιωμάτων, φασισμού και εκφασισμού της κοινωνίας, μια συζήτηση πολύ σοβαρή, αλλά είναι αυτός ο κατάλληλος χώρος για να την ανοίξουμε; Διότι, με αφορμή ένα σχόλιο (με το οποίο προσωπικά συμφωνώ, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα), με μια απάντηση, μια ανταπάντηση κοκ ανοίγει ο "ασκός του Αιόλου" και η κατάσταση δε θέλει και πολύ να ξεφύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από πότε η άνανδρη δολοφονία με τον νόμο της άγριας δύσης είναι πολιτικό δρώμενο;
    Φιλικά, Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Ζιακόπουλε, θερμή παράκληση ας μη δημοσιεύονται σχόλια με πολιτική χροιά.Ένα τσακ θέλει να πλακωθούν οι μισοί με τους άλλους μισούς και να χάσουμε αυτή την ωραία παρέα. Έχουμε κάποια πράγματα που μας ενώνουν, ας μη συζητάμε γι αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό ισχύει και για τους συμμετέχοντες και κυρίως στο φίλο συνονόματο Βαγγέλη Σπανό που παρότι μου αρέσειν η γραφή του με χωρίζει ...καιρική άβυσσος, Φίλε Βαγγέλη, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να μοιραστούμε πολιτικές απόψεις εδώ. Που αποσκοπεί αυτό; Έχεις τόση ανάγκη να βρεις κάποιον υπέρμαχο των απόψεών σου ή κάποιον εχθρό; Γιατί; Έχεις εξαιρετική ποιότητα, παρότι διαφωνώ μαζί σου στα καιρικά, (στα υπόλοιπα δε νοιάζει κανέναν φαντάζομαι) οφείλω να παραδεχθώ ότι έχει δομημένη σκέψη κλπ. Δε γίνεται να μην αντιλαμβάνεσαι ότι γράφοντας για πολιτικά θέματα κάνεις κακό σε αυτό το μπλογκ. Κύριε Ζιακόπουλε, οφείλετε να προστατέψετε το δημιούργημά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η παραβατικότητα, που ξεκίνησε από τον καιρό του Κάιν, θα συνεχίζεται ώσπου να εκλείψει το ανθρώπινο είδος. Η μόνη άμυνά μας αρχίζει και τελειώνει με τη δικαιοσύνη. Αυτή πρέπει όλοι να στηρίζουμε συνεχώς. Όμως, φίλοι κου, ας μην επιμείνουμε επ' αυτού του θέματος. Αλλοιώνει τη φύση του μπλογκ και το κυριότερο μάς χωρίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο δάσκαλε.
      Απλά για να μη ξανασυμβεί αυτό που συνέβη νομίζω δε πρέπει να γίνετε η αρχή.
      Λίγο πολύ όλοι είμαστε λάτρεις της φύσης εδώ μέσα,έχουμε λοιπόν τόσα κοινά να πούμε.

      Διαγραφή
  15. Όντως να μην ανοιξει η κουβεντα, δεν ειναι απαραιτητο. Απλά σημειώνω ότι ο Βαγγέλης Σπανός αποτελεί εξτρα αφορμή για να επισκεφτουμε το σαιτ.

    Με εκτιμηση,
    Νικος Μ.
    Φυσικος,PhD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτη τη στιγμη τα βουνα της σητειας ειναι καλυμενα με ενα χλωμο πεπλο σκονης υγρασιας μετα τους θυελλωδεις νυχτερινους και πρωινους νοτιαδες. Εκπληξη η πρωινη βροχουλα στον αγιο νικολαο οπως και εκπληξη η κουφοβραση που ακολουθησε μετα με 26 βαθμους 26αρι που αναμεναμε χθες το μεσημερι αλλα τελικα δεν το γλιτωσαμε. Καλο υπολοιπο μηνα σε ολους και ελπιζω τα 15 στα 850 να μην μας επισκεφτουν ξανα πριν την ανοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή