Το πρωιμότερο χιόνι της Πάρνηθας και όχι μόνο!

Ο βρετανικής καταγωγής ιστορικός και δημοσιογράφος Ουίλιαμ Μίλερ στο βιβλίο του «Τα πρώτα έτη των νεωτέρων Αθηνών», που εκδόθηκε το 1926, γράφει: «Ουδεμία θερμάστρα υπήρχεν εν Αθήναις, μολονότι κατά το φθινόπωρον εκείνο (1832) η Πάρνης είχε καλυφθεί υπό χιόνος τον Σεπτέμβριον και ο χειμών ήτο βαρύτερος πάντων των από του 1813. 0 Λύδερς όμως ηυτοσχεδίασε μίαν σιδηράν θερμάστραν, θεωρηθείσαν ως θαύμα και προκαλέσασαν την επίσκεψιν του επισκόπου και την συρροήν των προεξεχόντων Τούρκων, εις εκ των οποίων ανεφώνησεν: “Ο Θεός είναι μεγάλος, αλλ’ η επίνοια των Φράγκων δεν έχει όρια”». 
Ψάχνοντας στο αρχείο μου, βρήκα τις παρακάτω τέσσερις ημερομηνίες πρωιμότερου χιονιού στην Πάρνηθα: (α) 16-10-2011, (β) 17-10-2006,  (γ) 19-10-1997 και (δ) 9-10-1859. Οι πρώτες τρεις ημερομηνίες ανήκουν στο 2ο  δεκαήμερο Οκτωβρίου και η 4η ημερομηνία ανήκει στο 1ο δεκαήμερο του συγκεκριμένου μήνα, μόνο που στην τελευταία περίπτωση δεν θυμάμαι την πηγή και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζω αν η ημερομηνία είναι με το παλιό ή με το νέο ημερολόγιο. 


Για την περίπτωση του Σεπτεμβρίου που αναφέρει ο Μίλερ, γνωρίζω ότι αναφέρεται στο νέο ημερολόγιο, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Σε κάθε περίπτωση, το χιόνι του Σεπτεμβρίου του 1832 δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν αναλογιστούμε ότι η Μικρή Παγετώδης Εποχή στην Ευρώπη έληξε στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Αναφορικά με τους χειμώνες που επικράτησαν στην Αθήνα το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1830 υπάρχει και η μαρτυρία του Γάλλου λοχαγού Ευγένιου Πεϊτιέ, ο οποίος στάλθηκε από την κυβέρνηση της Γαλλίας να βοηθήσει στην οργάνωση του νεοσύστατου κράτους μας. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ο Πεϊτιέ δεν ασχολήθηκε μόνο με την τοπογραφία, αλλά και με τη μετεωρολογία. Αυτός ήταν που έκανε τις πρώτες συστηματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις στην Αθήνα την περίοδο 1833-1835. Τα αποτελέσματα των ερευνών του αποτέλεσαν ειδική διατριβή με τον τίτλο Επί του κλίματος της Ελλάδος, η οποία  ανακοινώθηκε στην Ακαδημία των Επιστημών των Παρισίων. Στη διατριβή αυτή ο Γάλλος λοχαγός αναφέρει ότι ο χειμώνας 1828-29 στην Κόρινθο και οι χειμώνες 1829-30 και 1830-31 στο Ναύπλιο ήταν σχετικά γλυκείς. Αντίθετα οι χειμώνες 1833-34, 1834-35 και 1835-36 στην Αθήνα ήταν δριμείς. Το θερμόμετρο κατέβηκε στους 3 ή 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν και τον τελευταίο από τους τρεις αυτούς χειμώνες το χιόνι έμεινε για μέρες στρωμένο στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Πεϊτιέ: «Οι κάτοικοι των Αθηνών εθεώρουν τους τρεις αυτούς χειμώνας ως εκτάκτους, και έλεγον, ότι οι Βαυαροί είχον φέρει το ψύχος εκ του τόπου των» (Δημητρίου Αιγινήτη, Το Κλίμα της Ελλάδος, Μέρος Α΄ Το Κλίμα των Αθηνών,1907). 

Σε ό,τι αφορά το κοσμοϊστορικό γεγονός της κατασκευής της σιδερένιας θερμάστρας του 1832, εύχομαι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε σε ευρεία κλίματα τις απογόνους της, αν και καλού - κακού τη μασίνα (ξυλόσομπα) της μάνας μου την έχω κρατήσει. Τέλος, η έκπληξη του Τούρκου αξιωματούχου μπροστά στα «θαύματα» των Φράγκων, μού θύμισε την εποχή που έφερε κάποιος στην Κόνιτσα το πρώτο σιδερένιο υνί, το οποίο, σε αντίθεση με τα μέχρι τότε ξύλινα, δεν έσπαγε ποτέ. Στη θέα του κάποιος γεωργός αναφώνησε: «Α, ρε πτάνα Ευρώπη τι φτιανς!».

Υ.Γ.

1) Ευχαριστώ πολύ τον Μιχάλη Στούκα για την αποστολή του αποσπάσματος από το βιβλίο του Ουίλιαμ Μίλερ.

2) Για τις όποιες βροχές της νέας εβδομάδας, θα μιλήσουμε αύριο. Αυτό που λέμε από σήμερα είναι: κρατείστε μικρό καλάθι!

 

30 σχόλια:

  1. Το κρύο διήμερο 15-16 Οκτωβρίου 2011 το θυμάμαι, διότι είχα κόψει το τσιγάρο εκείνο το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο είχαμε πάει για μπάνιο με 15 βαθμούς και τον βοριά να ξυρίζει, καθώς ήταν πιο κρύος και πιο δυνατός από αυτόν των προηγούμενων ημερών. Την Κυριακή έβρεχε όλη μέρα, κάτι που με βοήθησε να υλοποιήσω την απόφαση διακοπής του καπνίσματος, αφού δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι, κι έτσι δεν αγόρασα πακέτο. Δεν το ήξερα, πάντως, ότι είχε χιονίσει στην Πάρνηθα εκείνη τη μέρα. Χιόνια στα ψηλά, βροχή στα χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε μου κάνει εντύπωση το ότι έχουμε τρεις χρονιές από το 1997 και μετά με τόσο πρώιμο χιόνι στη Πάρνηθα. Με διαβάζουν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και παίρνουν θάρρος...αλλά για να το λες, έτσι θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρνητες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής εννοείς.Υπάρχει ακραίο και προς το ψυχρό

      Διαγραφή
    2. Κατά τη γνώμη μου, Νώντα, η εξήγηση βρίσκεται στο παρακάτω σκεπτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες το φθινόπωρο οι ψυχρές εισβολές παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα στη χώρα μας, γεγονός που βέβαια συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα των βοριάδων. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την παλιά κλιματική κανονικότητα, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι νοτιάδες με τους βοριάδες να επικρατούν στα διαστήματα που μεσολαβούν από την απομάκρυνση μιας ύφεσης ως την προσέγγιση της επόμενης ύφεσης. Φοβάμαι ότι στο απορρυθμισμένο πλέον κλίμα μας οι ρόλοι αντιστράφηκαν και αυτό βέβαια συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των οργανωμένων υφέσεων που το συγκεκριμένο δίμηνο προσεγγίζουν την περιοχή μας από ΒΔ, τα Δ ή τα ΝΔ.

      Διαγραφή
    3. Με βρίσκεις σύμφωνο δάσκαλε με την εξήγηση που δίνεις. Θυμάμαι παλιότερα τους χάρτες που έδειχνες στα δελτία καιρού, γινόταν "παρέλαση" από χαμηλά που διέσχιζαν την Μεσόγειο και έφταναν από δυτικά στη χώρα. Αυτό έχουμε πολλά χρόνια να το δουμε!

      Διαγραφή
    4. και εγώ θα συμφωνήσω αν και άπιστος με τον κύριο Ζιακόπουλο,εξάλου είναι μόνος αντε και κανένας άλλος που προσπαθεί να υπωτυπώσει την κλιματική μεταβολή σε κυκλοφορία...ατμόσφαιρας(θυμίζω τον όρο "μεσογειακή κυκλοφορία"...),εδώ όμως κυριε Ζιακόπουλε αν θέλετε κοιτάξτε και την εξέλιξη του Αζορικού σε όλη την ήπειρο που απο ενας απλος ρυθμιστής του κλίματος της, εχει πια γίνει κυρίαρχος και νομίζω και υπερτροφικός,αντίστοιχα οπως βλέπω εμποδισμοί στην Κεντρική Ευρωπη,Σκανδιναβία,Δυτική Ρωσσία γινονται ολο και σπανιότεροι "θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε, όταν διαβάζω ότι έχουν μειωθεί οι οργανωμένες υφέσεις εκ δυσμάς μου γίνεται η καρδιά περιβόλι. Σινικό τείχος θα υψώσω με πολλά χιλιόμετρα ύψος να διακόψω την κυκλοφορία του βοριά. Βέβαια, θα το αποσύρω στα μέσα Δεκεμβρίου το τείχος:) Πέρα από την πλάκα, όλα Τούμπα έχουν έρθει με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες. Υπομονή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι με τους μουσώνες της θερμικής αστάθειας. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας! Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ μου "Θωμά", ένας Μετεωρολόγος που ασχολείται με τη Συνοπτική κα τη Δυναμική Μετεωρολογία βλέπει την Κλιματολογία απλά ως συνδυασμό της Μετεωρολογίας και της Γεωγραφίας και θεωρεί τις διαφορές μεταξύ του καιρού και του κλίματος μάλλον τεχνητές. Ο καιρός είναι η πραγματικότητα που βλέπουμε καθημερινά έξω από το παράθυρο του σπιτιού μας και κλίμα είναι ο μέσος καιρός, δηλαδή ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, αν θέλετε μια στατιστική παράμετρος που ωστόσο είναι χρήσιμη σε πολλά θέματα. Με αυτό το δεδομένο, οι διαφορές στις καθημερινές καιρικές συνθήκες, που εξαρτώνται από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι αυτές που τελικά αλλάζουν το κλίμα.
      Ας ακολουθήσουμε τώρα την αντίθετη πορεία. Όταν γνωρίζουμε ότι η μέση τιμή μιας βασικής κλιματικής παραμέτρου, όπως είναι η μέση θερμοκρασία της Γης, έχει αλλάξει, πιστεύει κάποιος ότι οι ημερήσιες τιμές της θερμοκρασίας από τις οποίες προκύπτει η παγκόσμια μέση θερμοκρασία παραμένουν οι ίδιες; Προφανώς, όχι. Και για να πάμε τη σκέψη μας πιο πέρα, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ημερήσια θερμοκρασία; Προφανώς, ο άνεμος ο υετός, η νέφωση κ.λπ. Και η τελευταία ερώτηση που είναι η ευκολότερη: ποιος καθορίζει τον άνεμο, τον υετό, τη νέφωση κ.λπ. μιας ημέρας; Προφανώς τα βαρομετρικά συστήματα, δηλαδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
      Συμπερασματικά, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που τις τελευταίες δεκαετίες επηρεάζεται συνεχώς από την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι αυτή που καθορίζει τον καθημερινό καιρό και κατ’ επέκταση το κλίμα.

      Διαγραφή
    7. να είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε....εγώ δεν θέλω να προσθέσω κάτι ειδικά στην θέση σας περί κλιματολογίας,νομίζω πάντως οτι από όποια θέση και να το βλέπει κανείς...μόνο ο επιστημονικός κάματος από εσάς η το μεράκι από εμάς...θα μας οδηγήσει...σε κάποια συμπεράσματα...εγώ πάντως την εμμονή του καλοκαιριού στην δυτική Ευρώπη....η την περσινή εμμονή σε εμάς...στον υπερτροφικό Αζορικό τον χρεώνω.
      Νομίζω πάντως οτι η κλιματολογία...οφείλει και πρέπει να βοηθήσει στην περιγραφή του τι συμβαίνει..και πολλύ περισσότερο τι πρόκειται να συμβεί."θωμάς"

      Διαγραφή
  3. Το χιόνι στην Ελλάδα Σεπτέμβριο μήνα φαίνεται ότι ήταν ανέκαθεν σπανιότατο φαινόμενο (δεν μιλάμε για τις κορυφές των ψηλών βουνών στη Βόρεια Ελλάδα, που όπως είδαμε εφέτος μπορεί να ασπρίσουν ακόμη και νωρίτερα). Ψάχνοντας τους δύο τόμους του Ι. Τελελή ("Μετεωρολογικά φαινόμενα και κλίμα στο Βυζάντιο"), που εσείς μου υποδείξατε παλαιότερα, βρήκα δύο μόνο αναφορές για χιόνια Σεπτέμβριο μήνα στην ευρύτερη περιοχή, μία το έτος 1059 (αλλά για Βουλγαρία) και μία το έτος 1172 (σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή), Τόμος ΙΙ, σελίδες 538 και 609, αντίστοιχα. Για την Κρήτη δεν έχω βρει κάποια σχετική αναφορά, ακόμη και για τα βουνά. Γιώργος Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω αυτο που παρατηρω ειναι πως χιονιζει πιο συχνα σε ορεινες περιοχες σε περιοδους μεσα στον απριλιο ακομα και αρχες μαιου παρα μεσα στον οκτωβριο παρα το γεγονος οτι η διαρκεια της μερας ειναι πιο μικρη.αυτο πιστευω εχει να κανει με την ατμοσφαιρα καθως τωρα ειναι πιο ζεστη λογω του καλοκαιριου που προηγηθηκε.

      Διαγραφή
  4. Αρκετές φορές έχω δει χιόνια στα Βαρδούσια και την Γκιώνα γύρω στις 15 με 20 Σεπτέμβρη.Ρεκορ στο Παναχαϊκό όπου έχω παρατηρήσει χιόνι μια φορά τον Σεπτέμβρη στις.27 του μήνα Αυτό βέβαια πριν τουλάχιστον από 30 χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχουν μειωθεί οι βροχοπτώσεις / χιονοπτώσεις με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατανομή τους στον χώρο και τον χρόνο. Έτσι, βλέπουμε περισσότερες βροχές πλέον το καλοκαίρι από εκεί που στο παρελθόν ήταν σπάνιες, ενώ έχουν μειωθεί το φθινόπωρο. Αντίστοιχα, οι ψυχρές εισβολές (με χιόνια) τείνουν να γίνουν περισσότερες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο απ' ό,τι τον Δεκέμβριο, ακόμα και στα πεδινά.

    Το υπ' αριθμόν ένα κρατούμενο που θα πρέπει να λαμβάνουμε, ωστόσο, όλοι υπ' όψιν μας είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μία χώρα με βροχερό κλίμα. Οι βροχές αποτελούσαν συνήθως μία ευχάριστη παρένθεση και αν περιμένει κάποιος να βρέχει κάθε βδομάδα σε όλη τη χώρα, μάλλον θα απογοητευτεί. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο για παρελθοντολαγνεία, έχει να κάνει ότι συνήθως κρατάμε στη μνήμη μας τα γεγονότα που μας εντυπωσίασαν στο παρελθόν, ξεχνώντας τις αμέτρητες μέρες ρουτίνας, που ζήσαμε και τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μη λέμε και γράφουμε ό,τι νάναι:
      Τι κλιματικούς κινδύνους θα φέρει το μέλλον στη Νότια Ευρώπη;
      (6η Έκθεση της IPCC - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος)
      A. Πλημμυρικά φαινόμενα - Ανομβρία.
      - Μείωση ολικού υετού (ετήσιου και θερινού).
      - Αύξηση ημερών ανομβρίας και ξηρασίας.
      - Μείωση της συχνότητας εμφάνισης θυελλών (μετωπικών υφέσεων), αλλά αύξηση της έντασης των παρατηρούμενων θυελλών.
      - Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης Μεσογειακών Κυκλώνων (Medicanes).
      - Αύξηση ημερών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.
      B. Χιονοπτώσεις- Ακτές
      - Ελάττωση της ολικής χιονόπτωσης.
      - Αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρικών φαινομένων στις ακτές.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Οι βροχές ευχάριστη παρένθεση !!!!!!.Αγαπητέ ανωνυμοεπώνυμε ,έλεος!. ======Πέτρος Αλιφέρης,από την κατάξερη Δυτική Κορινθία.

      Υ.γ. Την απάντηση την έλαβες,αλλά μάλλον πρόκειται περί ματαίας αναλώσεως σάπωνος ......-

      Διαγραφή
    3. Λέγε – λέγε, στο τέλος θα μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι αυτά που ζήσαμε κλιματικά στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, ήταν εικονική πραγματικότητα.
      Φίλε ανώνυμε, πρόσεχε γιατί της άνοιας προηγείται η παράνοια.

      Διαγραφή
    4. Έλα μωρέ, αμέσως πέσατε να τον φάτε τον άνθρωπο, λες και έκανε κάνα έγκλημα. Αφού του απάντησε ο κ. Ζιακόπουλος, δεν χρειάζεται να γίνεστε βασιλικότεροι του βασιλέως.

      Διαγραφή
    5. Ενίοτε και το καλοπροαίρετο χιούμορ δημιουργεί εντάσεις.
      Σφύριξα κι έληξε!

      Διαγραφή
    6. Δεν ισχύει αυτό που λέτε για τις χιονοπτώσεις αυτό που λέτε τουλάχιστον για την περιοχή μου Ξάνθη. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες τα χιόνια και στα πεδινά και στα ορεινά του Νομού Ξάνθης. Ρ

      Διαγραφή
    7. Ζω δίπλα σε βουνό με υψόμετρο περί τα 1000 μέτρα στο νομό Ξάνθης. Όταν ήμουν παιδί έως 10 ετών χιόνιζε πολύ συχνά το χειμώνα και μεγάλες ποσότητες χιονιού. Κατά συνέπεια για πάρα πολλές ημέρες του χειμώνα υπήρχε πλήρης χιονοκαλυψη. Ενώ τα τελευταία χρόνια το χιόνι έχει γίνει πολύ σπάνιο σε μικρή ποσότητα και λειώνει πολύ γρήγορα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας.Νομιζω πως υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα της περιοχής μου τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  6. Οι αναμνήσεις αδιάσειστος μάρτυρας : Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι εδώ στην Κέρκυρα οι βροχές ξεκινούσαν τέλος Σεπτέμβρη και κρατούσαν αδιάκοπα ως το τέλος Νοέμβρη με μικρά διαλείμματα. Μάλιστα η βροχή πολλές φορές δε σταματούσε για 40 ημέρες (τα 40μερα όπως τα έλεγαν οι παλαιότεροι). Ο μέσος υετός στο νησί έχει πέσει πολύ τα τελευταία χρόνια , ακριβώς λόγω της έλλειψης των διαδοχικών υφέσεων που έδιναν τα καλά νερά τέτοια εποχή και τα πρώτα χιόνια στις κορυφές της Πίνδου κι εμείς ως οι "πάνω αριστερά" του χάρτη είχαμε τη χαρά να τις "υποδεχόμαστε" πρώτοι! Το κλίμα έχει αλλάξει και κάποιοι δε θέλουν -δυστυχώς- να το δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι πάει να πει κ. Ζιακόπουλε "Χιονοπτώσεις - Ακτές"; Στο τέλος θα βάλουμε και "χιονοπτώσεις ανοιχτής θάλασσας" για να πείσουμε ότι χιονίζει λιγότερο από παλιά. Αφού δεν σας έπεισαν η Μήδεια, η Ελπίδα, ο Φίλιππος, ο Διομήδης, η Κάρμελ, η Αριάδνη, η Ωκεανίδα, ο Ραφαήλ, η Σοφία, ο Τηλέμαχος, η Ζηνοβία, ο Ηφαιστίωνας, ο Λέανδρος και έβαλα πρόχειρα όσες χιονοκακοκαιρίες θυμόμουν από τα τελευταία 4-5 χρόνια, τι άλλο να πω.

    Μπορεί να έχω και άνοια, όπως αναφέρει ο ευγενέστατος φίλος από πάνω και να μην θυμάμαι εγώ καλά. Ξέρω ότι δεν θα βάλετε το σχόλιο, αφού πας μη φανατικός με τις κακοκαιρίες, βάρβαρος, αλλά μου αρκεί ότι θα το διαβάσετε. Πάντα μιλάω με στοιχεία και επιχειρήματα και όχι γενικόλογα. Το χιονοπτώσεις - ακτές, που παρεμπιπτόντως, άσπρισαν και αυτές και το 2022 και το 2021 και το 2019 και το 2017 και το 2008 και το 2004 και το 2006 και το 2002, είναι επιλεκτική παράθεση δεδομένων.

    Γιατί δεν βάζετε και χιονοπτώσεις - βόρεια προάστια; Κι αυτό διότι ένας φίλος που θα εμφανιστεί σαν τα χιόνια τους προσεχείς μήνες, που θα αρχίσουν τα κρύα, έγραφε πέρσι και πρόπερσι ότι στην Κηφισιά χιόνισε 8-9 φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χιονοπτώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τις ακτές.
      Όπως φαίνεται από τη συνέχεια, στις χιονοπτώσεις αντιστοιχεί η ελάττωση και στις ακτές η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας κ.λπ.
      Ηρεμήστε λίγο!

      Διαγραφή
    2. Επειδή η βροχές το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι μια ευχάριστη παρένθεση στον μόνιμα ηλιόλουστο καιρό της Ελλάδας, δες τα στατιστικά υετού του μετ. σταθμού του Ελληνικού, που είναι και κοντά σου, και πες μας με αν με 8,6 μέρες υετού μ.ο. δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις μια βροχή κάθε εβδομάδα. Και αυτό αφορά έναν από τους ξηρότερους μετ. σταθμούς στην Ελλάδα. http://www.emy.gr/emy/el/climatology/climatology_city?perifereia=Attiki&poli=Athens_Hellinikon
      Αν πάμε και σε αυτούς που δικαίως φωνάζουν (π.χ. Γιάννενα) τότε βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. http://www.emy.gr/emy/el/climatology/climatology_city?perifereia=Epirus&poli=Ioannina
      Είναι ιδιαιτέρως φανερό πως οι μέρες υετού μειώνονται και πιθανότατα αυξάνεται στις περισσότερες περιοχές η ετήσια ποσότητα υετού, άρα αυξάνεται η ραγδαιότητα ανά επεισόδιο βροχόπτωσης.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κύριε ανώνυμε δε ξέρω τι λέτε για τις χιονοπτώσεις στην Αττική αλλά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Βορειοανατολική χώρα Ίδε Θράκη οι χιονοπτώσΕχβ εις έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.Απο το 90 καί μετά κυρίως. Έχω να δω χιόνι στην αυλή μου που να μείνει κάποιες ώρες πάνω από 5 χρόνια. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια.Το ίδιο και οι βροχές έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μου. Ελλάδα αγαπητέ ανώνυμε δεν είναι μόνο η Αθήνα...

      Διαγραφή
    4. Ούτε όλη η Ελλάδα είναι οι αυλές των σπιτιών του καθενός μας, όμως...

      Διαγραφή
    5. Ναι σε όλη την Ελλάδα οι αυλές των σπιτιών έχουν φρακαρει από το πολύ χιόνι. Να το ψάξεις λίγο...

      Διαγραφή
  8. https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#mslp.δασκαλε είναι συνήθεις η συσσώρευση τοσων βαρομετρικά χαμηλών σε τοσο βόρεια πλατη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι αποτέλεσμα της ανοιχτης θάλασσας λόγο έλειψες παγου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή